Wir Kinder vom Bahnhof Zoo door Christiane F.

Zeker Weten Goed
Foto van Jessica
Boekcover Wir Kinder vom Bahnhof Zoo
Shadow
  • Boekverslag door Jessica
  • Zeker Weten Goed
  • 22 januari 2014
Zeker Weten Goed

Boek
Vertaald als
Verslag van een junkie
Auteur
Genre
Eerste uitgave
1978
Pagina's
324
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Oorspronkelijke taal
Duits
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover Wir Kinder vom Bahnhof Zoo
Shadow
Wir Kinder vom Bahnhof Zoo door Christiane F.
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Feitelijke gegevens

  • 34e druk, 2001
  • 319 pagina's
  • Uitgeverij: Becht

Flaptekst

De Berlijnse Christiane F. gebruikt op haar dertiende voor het eerst heroïne. Ze raakt verslaafd, gaat 's ochtends gewoon naar school en tippelt 's middags op metrostation Zoo en op straat om aan geld voor drugs te komen.

Christianes moeder merkt twee jaar lang niets van haar dochters dubbelleven. En als ze Christianes verslaving ontdekt is het al bijna te laat. Kan Christiane zich nog ontworstelen aan haar uitzichtloze situatie?

Het verhaal van Christiane werd opgetekend door twee journalisten. Christiane gaf toestemming er een boek van te maken. Een schrijnend en ontroerend portret van een jonge junk.

Eerste zin

Het was ontzettend opwindend.

Samenvatting

Christiane gaat naar de middelbare school. Hier ontmoet ze haar nieuwe vriendin Kessi. Samen met Kessi gaat ze naar een plaatselijke discotheek om eens goed uit te gaan. In de discotheek gaat er een hele nieuwe wereld voor ze open: de meisjes zien dat mensen drugs gebruiken en heroïne spuiten. Dit is iets waar ze allebei ontzettend veel bewondering voor hebben. Allebei beginnen ze te  spijbelen en steeds meer te blowen en te drinken. Uiteindelijk komen ze in een vriendengroep terecht waar Christiane Detlef ontmoet. Detlef en Christiane zijn ontzettend verliefd op elkaar en al snel groeit er een relatie op tussen die twee.

Detlef is iemand die al langer heroïne (ook wel horse genoemd) gebruikt. Al snel gaat Christiane door Detlef heroïne gebruiken. In de tussentijd heeft de moeder van Christiane vrij weinig in de gaten, waardoor ze gewoon haar gang kan blijven gaan. Haar stiefvader heeft daarentegen wel iets in de gaten, maar de problemen die hij ziet wil de moeder van Christiane niet geloven.

Ondertussen leert Christiane ook Babsi en Stella kennen. Dit zijn twee nieuwe vriendinnen van haar. Ook zij gebruiken allebei heroïne.  Hierdoor wordt het voor Christiane alleen maar lastiger om te stoppen. Voor de heroïne hoeft ze niet zelf te zorgen, want haar vriendje voorziet haar van genoeg heroïne.

Uiteindelijk krijgt de moeder van Christiane toch iets door en wordt ze naar haar oma gestuurd. Hier moet ze afkicken van de drugs. Als Christiane echter clean terug komt in Berlijn krijgt ze geelzucht. Hiervoor moet ze opgenomen worden in het ziekenhuis. In het ziekenhuis kan Christiane de verleiding niet meer aan als ze Detlef ziet. Ze besluit om uit het ziekenhuis te ontsnappen en weer te beginnen met de heroïne.

Op een gegeven moment raakt het geld van Detlef op. Christiane vindt dat ze voor haar eigen drugs moet gaan zorgen, waardoor ze gaat tippelen. Dit houdt in dat ze de hoer gaat spelen en door middel van seks aan geld probeert te komen. Detlef is hierdoor ontzettend boos op haar, maar beseft zich dat het ook niet anders kan.

Een tijd lang gaat het leven van Christiane zo door: ze spijbelt veel van school, tippelt om aan geld te komen en is altijd stoned. Zonder heroïne kan ze inmiddels niet meer omdat ze zowel lichamelijk als psychisch helemaal verslaafd geraakt is.

Op een gegeven moment komt de moeder van Christiane erachter dat ze in de badkamer spuit. De moeder van Christiane wordt ontzettend boos en zegt dat ze af moet gaan kicken. Samen met haar moeder besluit ze om samen met Detlef af te kicken. Een week lang kickt ze af met Detlef en na een week is het hen gelukt: ze zijn allebei clean. Als ze echter weer naar buiten gaan en opnieuw in de verleiding komen, beginnen ze weer aan de drugs.

Zo gaat dit nog een tijdje door. Elke keer proberen ze weer af te kicken, maar elke keer komen ze opnieuw in de verleiding. Christiane is zelfs nog een keer naar haar oma gegaan om af te kicken. Toen ze echter weer terug kwam in Berlijn is ze weer begonnen met spuiten. Daarnaast kreeg ze te horen dat Axel, een vriend van haar, overleden aan een overdosis.
De moeder van Christiane is inmiddels hopeloos en weet niet meer wat ze kan doen. Ze besluit daarom maar de politie in te schakelen. Zij kunnen echter ook niet veel doen en elke keer wordt de moeder van Christiane weer naar huis gestuurd.

Uiteindelijk gaat Christiane weer naar haar eigen vader toe. Hier wordt ze een paar dagen afgesloten van de rest van de wereld. Christiane kickt weer af, maar komt er op een gegeven moment achter dat er in het dorp van haar vader ook drugs verkocht wordt. Ze komt dus weer opnieuw aan drugs en begint weer verslaafd te worden.

Op een gegeven moment komt ze in een gevangenis terecht en  beseft ze zich dat het zo niet verder kan. Ze besluit om naar Bonnies Ranch te gaan: een afkickcentrum. Hier krijgt Christiane echter opnieuw last van geelzucht waardoor ze naar het ziekenhuis moet. Uit het ziekenhuis besluit ze om weer weg te lopen. Dan beseft ze zich ineens hoe erg ze verslaafd is aan de drugs. Ze is hopeloos en wil eigenlijk zelfmoord plegen door een overdosis drugs in te spuiten. Uiteindelijk is deze overdosis niet genoeg en blijft ze nog in leven.

Uiteindelijk komt Christiane bij een vriend van Detlef te wonen. De moeder van Christiane is er helemaal klaar mee en wordt niet wijzer van de politie. Ze besluit haar dochter dan ook naar haar tante te sturen. Eindelijk kickt Christiane hier af en gaat ze zelfs weer naar school. Wanneer de directeur echter te horen krijgt van haar verleden, moet ze terug naar een andere school. Op deze school komt ze blowers tegen en Christiane besluit het bij blowen te houden. Ze wil nooit meer heroïne gebruiken.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Babsi

Babsi is een vriendin van Christiane. Ook zij is verslaafd.

Stella

Stella is een vriendin van Christiane. Ook zij is verslaafd.

Axel

Axel is een jongen die ook heroïne spoot. Axel is een echte junk en had zijn eigen huis doordat zijn moeder hem niet meer in huis wilde hebben. Dit huis stonk ontzettend en was één grote zooi. Axel is overleden door de heroïne.

Frau Schipke

Frau Schipke is de vrouw met wie Christiane in contact komt als ze naar de politie moet. Frau Schipke is een erg zorgzame vrouw, maar kan niet veel aan de situatie van Christiane veranderen. In het boek komt Frau Schipke ook een paar keer aan het woord.

Detlef

Detlef is de vriend van Christiane. Ook hij is verslaafd aan de heroïne. Ondanks zijn verslaving is hij erg lief voor Christiane en doet hij er alles aan om een goed vriendje voor haar te zijn. Detlef probeert een paar keer tevergeefs met Christiane af te kicken.

Kessi

Kessi de vriendin van Christiane door wie ze voor het eerst drugs ging gebruiken. Kessi heeft echter nooit heroïne gebruikt omdat haar ouders wel op tijd ingrepen.

Richard

Richard is de vader van Christiane. Hij is iemand die zijn kinderen altijd erg streng opgevoed heeft. Uiteindelijk lukt het hem ook niet om Christiane af te laten kicken omdat Christiane in het dorp waar hij woont ook drugs kan komen. Over Richard krijgt de lezer in het verhaal niet heel veel mee.

De moeder van Christiane

De moeder van Christiane staat machteloos tegenover de situatie van haar dochter. De wanhoop en hopeloosheid komt in dit verhaal goed naar voren. In de eerste instantie weet ze dat haar dochter verslaafd is, maar wil ze dit niet zien. Als ze haar eigen dochter in de badkamer ziet spuiten besluit ze om ontzettend boos te worden. Uit wanhoop wordt ze zo boos dat ze Christiane slaat. Uiteindelijk blijkt de moeder van Christiane toch erg zorgzaam te zijn: ze doet er alles aan om Christiane af te laten kicken. Ze is erg lief voor Christiane.

Christiane F

Christiane is een junk door wiens ogen het hele verhaal verteld is. Op jonge leeftijd begint Christiane met drugs omdat ze mensen die drugs gebruiken stoer vindt. Al snel gaat het van een onschuldig pilletje gebruiken over in het spuiten van horse. Christiane stelt zich tegenover haar moeder ontzettend puberaal op: ze hebben veel ruzie doordat Christiane elke keer haar eigen zin wil. Daarnaast is Christiane ontzettend egoïstisch en denkt ze niet aan de mensen om haar heen. Dit wordt alleen maar erger als ze steeds meer verslaafd raakt aan de drugs. Na meerdere mislukte afkick pogingen weet Christiane toch te stoppen. Ineens verandert ze in een lief en zorgzaam meisje met ambitie. Ze is vastberaden om nog iets van haar leven te maken.

Quotes

"Toen ik de auto uit was, werd ik heel rustig. Ik maakte zo’n beetje de balans op: dat was dus je tweede man. Veertien ben je. Nog geen vier weken geleden ben je ontmaagd. Nu ben je een hoer. Ik dacht daarna niet meer aan die kerel en aan wat ik had gedaan." Bladzijde 128
"Toch was ik intussen vastbesloten om de wereld te nemen zoals die was, en niet meer weg te lopen. Ik begreep dat weglopen inhield dat ik mijn toevlucht zou nemen tot drugs, en hield mezelf steeds weer voor dat dat al helemaal niets had opgeleverd. Ik dacht dat er ergens toch een middenweg moest zijn." Bladzijde 312

Thematiek

Drugs(gebruik)

Drugs en drugsgebruik is het thema van dit verhaal. Het verhaal is een verslag van de junk Christiane F. Wanneer ze clean is zet ze met behulp van twee auteurs dit verhaal op papier. Christiane F. is aan verschillende soorten drugs verslaafd, maar vooral aan de heroïne. In dit verhaal wordt heroïne ook wel horse genoemd. Het hele leven van Christiane staat in teken van drugs. Ze probeert meerdere malen af te kicken, maar als ze clean is begint ze elke keer weer met de drugs. Op een gegeven moment komt het besef dat ze het roer om moet gooien en kickt ze voorgoed van de drugs af.

Motieven

Eenzaamheid & isolement

Christiane F. is een junk en is helemaal verzeild geraakt in het drugsleven. Ze heeft alleen nog maar vrienden die drugsproblemen hebben en is dan ook alleen nog maar bezig met de drugs. Als Christiane zelf in de problemen komt beseft ze zich dat haar ‘drugsvrienden’ helemaal geen vrienden zijn: iedereen is ontzettend egoïstisch en niemand geeft om anderen. Als Christiane zich dit beseft komt ze niet meer van het gevoel af en voelt ze zich erg eenzaam.

Angst voor de dood

Angst voor de dood is een motief in dit verhaal. Christiane is zo verslaafd aan de drugs dat ze elk moment kan komen te overlijden door de hoeveelheid drugs die ze gebruikt. Christiane beseft zich dit en ze is dan ook erg bang voor de dood. Ondanks haar angst lukt het haar bijna niet om af te kicken.

Familiebanden

Familiebanden is een motief in dit verhaal. De moeder van Christiane wil de problemen van haar eigen dochter niet onder ogen zien, waardoor ze vrijwel alles van Christiane accepteert. Als ze haar dochter ziet spuiten komt het besef dat ze echt verslaafd is. Dan wordt de band tussen Christiane en haar moeder onwijs op de proef gesteld. In dit verhaal is de liefde en geduld die de hele familie van Christiane heeft erg belangrijk. Iedereen is er voor Christiane waardoor het haar lukt om af te kicken.

Trivia

Eind jaren 70 kwam dit verhaal op papier. Inmiddels heeft Christiane F een vervolg op dit boek gemaakt: \'Mein zweites Leben\'.

Titelverklaring

De titel is 'Christiane F', met als ondertitel 'Verslag van een junkie'. De titel is heel eenvoudig uit te leggen: een ex-junk, Christiane F, vertelt haar verleden als junk.

Structuur & perspectief

Het verhaal is vanuit twee verschillende perspectieven geschreven. Ten eerste is het vanuit het ik-perspectief geschreven. Dit perspectief komt het meeste voor. Christiane is een meisje dat verslaafd is aan de drugs en vanuit haar ogen wordt het verhaal geschreven. Daarnaast wordt het verhaal af en toe vanuit een personeel perspectief geschreven. Het verhaal wordt dan door de ogen van Christianes moeder en iemand van de politie verteld.

Het verhaal begint met een opening-in-de-handeling: het verhaal begint, terwijl de personages en gebruikte ruimtes nog niet geïntroduceerd zijn.
Het verhaal eindigt met een open einde: het boek is afgelopen en het verhaal zelf is ook afgelopen. De lezer blijft niet met vragen zitten.

Het verhaal is één groot verhaal zonder hoofdstukken. Af en toe zijn er schuingedrukte delen in het verhaal. Dit betekent dat het verhaal door de ogen van iemand anders verteld wordt.

Decor

Het verhaal speelt zich af in Duitsland en dan voornamelijk in de stad Berlijn. Dit is de stad waar Christiane aan de drugs verslaafd raakte.
Christiane is vooral buiten op staat in Berlijn te vinden. Ze heeft een aantal plekken waar ze graag komt omdat ze weet dat daar veel junkies rond lopen. Één van deze plekken is het station 'Bahnof Zoo', waar ze eigenlijk altijd te vinden. 's Avonds lopen hier eigenlijk alleen nog maar junkies rond. Het hele station is één grote plek met junkies: er wordt gedeald en op de toiletten wordt vervolgens heroïne gespoten. Vervolgens hangen de junkies stoned rond op het station. Daarnaast zijn er rondom het station ook mannen die graag geld betalen voor seks, waardoor de junkies op die manier hun geld kunnen verdienen.

Er is in dit verhaal geen gebruik gemaakt van een belangenruimte.

De verteltijd van het verhaal is een aantal jaar. Dit zijn de jaren waarin Christiane verslaafd raakte aan de drugs. Op haar dertiende begon ze ongeveer met de drugs en op haar veertiende stopte ze er weer mee, dus de vertelde tijd is ongeveer twee jaar.
Daarnaast speelt zich het verhaal af rond 1975. Dit verhaal wordt door de ogen van Christiane Felscherinow verteld. Het is een waargebeurd verhaal. Christiane is in 1962 geboren en raakte op haar 13e jaar verslaafd aan de drugs. Het verhaal speelt zich dus rondom 1975 af.

Stijl

Aan de schrijfstijl is weinig opvallends. Het hele verhaal is in de verleden tijd geschreven doordat het verhaal als een verslag geschreven is.

Daarnaast is het verhaal heel makkelijk te lezen. Er zijn geen moeilijke woorden of zinsconstructies gebruikt. Ook is er geen overmatig gebruik gemaakt van details, waardoor de lezer geen leesvertraging oploopt.

Verder is het boek wel op een interessante manier tot stand gekomen. Christiane F heeft dit verhaal niet zelf geschreven namelijk. Het verhaal van Christiane F werd gemaakt door de twee journalisten Kai Hermann en Horst Rieck. Toen het verhaal uiteindelijk op papier stond heeft Christiane F toestemming gegeven om het verhaal te publiceren.
Het verhaal is wel door de ogen van Christiane F geschreven. Het verhaal is geen dagboek, maar het heeft wel wat weg van een dagboek: alle vervelende, emotionele en nare momenten staan in het boek op chronologische volgorde verwerkt.

Slotzin

We zouden trouwens toch geen zin hebben om ooit weer naar boven te gaan.

Beoordeling

Dit boek had ik al eerder gelezen en ik blijf het een indrukwekkend verhaal vinden. Het is bijzonder om te zien hoe het leven door de ogen van een drugsverslaafde is. Iedereen heeft wel een mening over verslaving, maar ik denk dat dit boek je toch wel anders tegenover een verslaving kan laten denken. 

Doordat het door de ogen van een junk geschreven is, komen er veel emoties in het verhaal voor. Deze emoties geven het verhaal vorm en maken het boek zo ontzettend indrukwekkend.

Ik weet dat er van dit boek ook een film is. De film heb ik nog nooit gezien, maar ik weet zeker dat ik die een keer ga kijken. Dit boek zal ik in ieder geval voor iedereen aanraden! En eigenlijk vind ik dat iedereen dit boek op de middelbare school moet lezen, omdat het een waarschuwing voor drugs kan zijn.

Recensies

"So despite what the newspapers always say, it wasn\'t like I\'d been victimized by some evil dealer, or seduced by a junkie. It wasn\'t at all the case that I\'d been turned into a heroin addict against my will. I don\'t know anyone who\'d been forced to shoot up against his will. Most teenagers get into H all on their own, when they think they\'re ready for it, like I was." http://www.teenlibrariant...ry-of.html

Bronnen

Nieuwe boek Christiane F.
http://www.nrc.nl/boeken/...ir-kinder/

Overhoor jezelf

Aan wat voor soort drugs wat Christiane het meest verslaafd?
Weet de moeder van Christiane dat ze verslaafd is aan de drugs?
Komt dé vriend van Christiane te overlijden door de drugs?
Waar kickt Christiane uiteindelijk af?
Is er na dit boek nog een ander boek door Christiane F geschreven?
Is de volgende bewering juist of onjuist?
In het verhaal probeert Christiane F. zelfmoord te plegen.
Door wiens ogen is het verhaal allemaal geschreven? Er zijn drie juiste antwoorden.
Meerdere antwoorden mogelijk
Waarvoor ligt Christiane in het ziekenhuis als ze weet te ontsnappen?
Waarom kan Christiane niet terecht in afkickcentra?
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

46.382 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

A.

A.

ik snap niet dat dit werkstuk "zwg" is omdat er veel belangrijke dingen worden overgeslagen, zoals de verhuizing naar Berlijn, Christianes vader die haar martelde, dat ze verliefd werd op Atze die haar vervolgens gewoon in de steek liet, etc. ook staan er een paar fouten in zoals Detlef, die relatief laat begon met heroïne vergeleken met de andere uit de groep in Sound.

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Wir Kinder vom Bahnhof Zoo door Christiane F."

Ook geschreven door Jessica