Over zo'n 2 maanden zijn er Tweede Kamerverkiezingen. Ben jij hier mee bezig of juist helemaal niet? Laat het ons weten en doe mee aan ons onderzoek (circa 5 min + kans op Bol.com tegoed!)

Meedoen

Wil je mijn geheim zijn? door Arno Bohlmeijer

Zeker Weten Goed
Foto van Lyanne
Boekcover Wil je mijn geheim zijn?
Shadow
  • Boekverslag door Lyanne
  • Zeker Weten Goed
  • 24 december 2013
Zeker Weten Goed

Eerste uitgave
2013
Pagina's
104
Geschikt voor
onderbouw
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Wil je mijn geheim zijn?
Shadow
Wil je mijn geheim zijn? door Arno Bohlmeijer
Shadow
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2013
  • 104 pagina's
  • Uitgeverij: Clavis

Flaptekst

Tasha is het kleinste meisje van de klas. Met haar grote eerlijkheid ontdekt ze veel over Bas, een geheimzinnige jongen die alleen lijkt. Omdat hij op school gepest wordt? Of omdat hij buitengewoon is? Een paar keer gebeurt er inderdaad iets ongewoons, en een valpartij brengt Bas en Tasha wel heel dicht bij elkaar. Zo komen ze tot gedurfde acties als een vrouw van het circus per ongeluk of expres een leeuwin heeft vrijgelaten.

Eerste zin

Zonder te weten waarom fietst Bas iets vroeger naar school dan anders.

Samenvatting

Bas van der Zee zit in groep acht, hij heeft astma en probeert dit te verbergen voor zijn klasgenoten. Hij wordt gepest in de klas en hoopt op iets buitengewoons. Als hij naar school fietst botst hij tegen een circuswagen aan omdat hij met zijn hoofd ergens anders is. Hij treuzelt nog wat maar hij is niet ernstig gewond dus gaat hij naar school. Daar wordt hij naar huis gestuurd omdat hij onder het bloed en de blauwe plekken zit, in plaats van naar huis te gaan gaat hij naar het circus. Op het circus terrein komt Bas Lidia Ludovskaya tegen. Een vrouw die bij het circus werkt en Bas binnen in haar woonwagen vraagt voor een glas limonade. In de woonwagen vertelt Lidi Bas over haar verloren zoon, waardoor Bas plots denkt dat hij geadopteerd is. De volgende dag als Bas op school komt, geeft een meisje uit zijn klas, Tasha, hem stiekem een briefje waarin ze schrijft hoe stoer ze hem vindt. Als Mart, een pester, het briefje af probeert te pakken, slaat Bas hem. Dit is de eerste keer dat hij voor zichzelf opkomt. Na schooltijd wacht Tasha hem op. Als ze even hebben gepraat, wil Bas naar huis gaan, maar hij gaat toch naar het circus. Hij gaat weer naar Lidi, die hem verhalen over haar verleden vertelt. Als hij thuis komt, willen zijn ouders weten waar hij is geweest. Ze vinden het niet goed dat hij naar Lidi toe gaat en als Bas vraagt of hij geadopteerd is, valt dat niet goed bij zijn ouders. Zijn ouders leggen hem uit waarom er van Bas' eerste dagen geen foto's zijn en Bas gelooft weer dat hij hun zoon is. 

De volgende dag heeft Bas gym. Hierbij is het natuurlijk moeilijk om te verbergen dat hij astma heeft, maar er lijkt een wonder te gebeuren. Als Bas aan slag is bij softbal klinkt er gerinkel van brekend glas bij een van de huizen aan de overkant. De hele klas denkt dat Bas de bal door de ruit heeft geslagen, wat zou betekenen dat hij heel ver heeft geslagen. Maar Bas heeft de bal niet eens geraakt, die ligt bij zijn voeten, maar niemand ziet het en Tasha raapt hem op voor iemand het kan opmerken. Bas is nu ineens veel populairder in de klas. En als alle andere kinderen al terug naar school zijn gefietst wacht Tasha Bas op. Ze fietsen gezellig samen terug, maar hebben een ongeluk als Tasha zich boos maakt om de astma van Bas. Ze komen op elkaar te liggen en Bas kan daarna aan niets anders denken dan aan Tasha's hoofd op zijn borst. Ze komen natuurlijk te laat op school, maar krijgen geen straf en als klasgenoten vragen waar ze waren verzint Tasha dat er een kettingbotsing was en dat ze hielpen met mond-op-mondbeademing. 

Na schooltijd gaat Bas weer naar Lidi, maar hij  blijft niet lang omdat hij niet wil dat zijn ouders boos worden. Die avond kijkt Bas samen met zijn ouders het journaal waarin te zien is hoe Lidi gearresteerd wordt. Er wordt bericht dat er een leeuw uit het circus is ontsnapt. De leeuw is inmiddels dood geschoten, maar er wordt ook vertelt over de geld problemen van het circus. Daarna is er nog een kort nieuwsbericht over een kettingbotsing waarbij door enkele jonge omstanders werd geholpen. Bas kan haast niet geloven dat het verhaal wat Tasha heeft verzonnen waar blijkt te zijn. 

Die nacht kan Bas haast niet slapen. Hij denkt aan Tasha aan Lidi en aan het journaal. Hij gaat uit bed en gaat naar buiten. Hij zwerft door de stad tot hij bij het circus terrein uitkomt. Hij wordt zo verschrikkelijk boos op de sensatiezoekers van het nieuws dat hij besluit de tv-kabels stuk te maken. Onder een van de woonwagens vindt hij een bijl en zorgvuldig om geen vingerafdrukken achter te laten, slaat hij met een klap de kabels door. Daarna rent hij met een omweg naar huis en gaat stilletjes weer in bed liggen waar hij uitgeput in slaap valt. 

De volgende dag is een zaterdag dus Bas kan lekker in bed blijven liggen, zijn ouders zijn boodschappen doen en Bas zit nog in zijn pyjama als Tasha aanbelt. Gelukkig vindt zij zijn pyjama gaaf. Bas vertelt haar over zijn actie van die nacht en ze willen net op weg gaan naar het politiebureau als de ouders van Bas thuis komen, die vermoeden dat Bas de kabels heeft stuk gemaakt. 

Tasha en Bas komen aan op het politiebureau, ze willen Lidi spreken en Bas zegt te denken een verklaring uit haar los te kunnen krijgen. En dat lukt. Bas gaat in een speciaal verhoorkamertje zitten met Lidi en alles wat ze zeggen wordt opgenomen. Lidi bekent van het circus te hebben gestolen, maar niet voor zichzelf. Ze schonk het geld aan goede doelen die opkwamen voor kinderen om zich daarmee minder schuldig te voelen over de adoptie van haar zoon. Ook bekent ze dat ze per ongeluk de leeuwenkooi heeft open gelaten daarna valt ze flauw. Deze bekentenissen zijn nodig om Lidi in haar rechtszaak te helpen. Bas vraagt een kopie van het bandje en gaat daar nog diezelfde middag mee naar het circus om het aan de andere circuslieden te laten horen. Maar voordat het avond is gaat hij eerst nog bij zijn ouders eten een daar komt de politie langs voor het onderzoek naar wie de tv-kabels heeft stuk gemaakt. Vlak daarvoor heeft Bas zijn ouders vertelt wat hij heeft gedaan, maar zijn ouders beschermen hem en vertellen de politie dat hij gewoon thuis is geweest vannacht. Die avond is Bas in het circus en laat hij het bandje met de bekentenissen horen. De andere circus mensen zijn helemaal niet kwaad op Lidi en ze zijn heel blij dat Bas de bekentenis heeft los gekregen. 

Op school gaat het ook goed, Bas is door het softbal incident en daarna door de leugen van Tasha door de kettingbotsing enorm populair. En hij is haast onafscheidelijk van Tasha geworden. Er blijven rare dingen gebeuren, zoals de televisie die ineens kapot gaat als Bas zich opwindt over een benefiet avond voor astma en BARST roept. Lidi wordt vrij gesproken en het circus krijgt zijn geld terug. 

In de herfstvakantie gaan Tasha en Bas wandelen in de uiterwaarden. Het water staat hoog en er is nog maar een smalle strook land over. Als Tasha en Bas terug willen lopen verdwijnt het stukje land tussen Tasha en Bas. Bas moet over de geul heen springen, maar als hij mis springt komt hij in de stroming van de rivier terecht.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Bas van der Zee

Bas is twaalf, bijna dertien en zit in groep 8. Hij wordt gepest in zijn klas omdat hij vaak afwezig is van school, hij heft astma maar dat wil hij niet aan zijn klasgenoten vertellen. Hij haalt goede cijfers op school en duikt graag in een atlas om te dromen over verre steden met gekke namen. Door de pesterijen is hij erg stil in de klas en duikt hij graag in een fantasiewereld waar hij de held is en zijn leven veel spannender is. Bas is een buitenbeentje en een dromer.

Tasha

Tasha is het kleinste meisje van de klas. Ze zit bij Bas in de klas en vindt Bas helemaal te gek. Haar vader is advocaat en ze kijkt graag politieseries waardoor ze van alles over strafrecht weet. Ze wil graag een cursus EHBO volgen. In tegenstelling tot Bas heeft Tasha wel vriendinnen op school.

Lidi Ludovskaya

Lidi is 28 jaar oud en werkt bij het circus. Ze werkte eerst als trapeze artiest, maar omdat ze een beetje met zichzelf in de knoop zit is dat niet meer veilig om te doen. Dus verzorgt ze de dieren en zit achter de kassa. Lidi heeft toen ze zestien was een zoon gekregen, maar kort daarvoor is de vader van dat kind bij haar weggegaan zonder dat hij wist dat ze zwanger was. Lidi heeft het kind ter adoptie afgestaan waar ze het de laatste jaren heel moeilijk mee heeft. De vader van het kind heet Yev Neyakov en Lidi denkt nog steeds aan hem, maar hij is weggegaan van haar omdat hij het leven in het circus niet prettig vond, hij hield niet van gekooide dieren. Lidi is geld van het circus gana stelen en gaf dat aan goede doelen die kinderen in nood helpen om te zorgen dat waar haar kind ook terecht is gekomen er altijd voor hem gezorgd wordt. Op een avond als ze helemaal in gedachten verzonken is laat ze de leeuwenkooi open staan. Als de rechtzaak tegen haar is afgelopen wil ze Yev gaan zoeken.

Quotes

"'Volgens mij,' mompelt Lidi, 'ben jij een goede en verstandige jongen. Er schuilt een fijne held in jou.' Dat is nogal wat anders dan de 'kneus' of 'loser' die hij meestal wordt genoemd." Bladzijde 19
"'Bedankt,' zegt Bas, 'dat je niets tegen de klas hebt gezegd.' En met plechtige humor vraagt hij: Mag ik jouw geheim zijn?' 'Ja, als jij het mijne wilt zijn.' Tasha lacht breeduit." Bladzijde 47

Thematiek

Geheim/ familiegeheim

Bas kampt met verschillende geheimen. Naarmate het boek vordert komen er eigenlijk alleen maar meer geheimen bij wat Bas en Tasha steeds sterker aan elkaar bindt. Geheimen die spelen zijn: - Bas\' astma (Bas wil niet dat zijn klasgenoten dit weten) - Het briefje van Tasha (ook dit moet geheim worden gehouden voor de klasgenoten) - Bas zou theoretisch de zoon van Lidi kunnen zijn (Bas denkt even dat hij geadopteerd is door zijn ouders dit wordt ontkent door zijn ouders, maar zij zouden natuurlijk kunnen liegen) - De honkbal die eigenlijk niet door de ruit is gegaan (Tasha zorgt dat dit geheim niet bekend wordt aan de rest van de klas) - De leugen van Tasha over het helpen bij mond-op-mondbeademing bij een kettingbotsing. (De rest van de klas mag niet weten dat dit gelogen is.) - Het doorsnijden van de kabels van de televisie ploeg. (Bas en Tasha en later de ouders van Bas weten dit, maar verder niemand omdat het vandalisme is) - Lidi heeft geld gestolen van het circus. (dit geheim komt uit)

Motieven

Angst

Bas is bang dat zijn klasgenoten hem nog minder zullen accepteren als hij hen vertelt over zijn astma. En hij is bang dat ze Tasha ook zullen gaan pesten als ze erachter komen dat zij iets hebben. Later slaat de angst om in zelfvertrouwen.

Vriendschap

Wanneer het leven van Bas eindelijk wat spannender wordt door het circus dat in de stad is, zoekt Tasha toenadering. Door het avontuur dat ze samen beleven groeien ze snel naar elkaar toe.

Coming of age

Een typisch coming of age verhaal kun je Wil je mijn geheim zijn? misschien niet noemen. Toch speelt het opgroeien van Bas een grote rol. Hij leert om voor zichzelf op te komen en mensen te vertrouwen. Hij neemt zijn leven in eigen hand zonder alleen maar te dromen van avonturen.

Motto

I'm like a bird

I don't know where my soul is

I don't know where my home is - Nelly Furtado

but someone will show you - Arno

 

Dit motto gaat over de vrijheid die Bas voelt en hoe hij zoekende is naar zijn doel (naar avontuur). Het laatste zinnetje laat eigenlijk de verloop van het boek zien waarin Bas steeds meer zijn eigen plek vindt in zijn klas, maar ook bij Tasha en Lidi en hoe hij een stuk sterker in zijn schoenen komt te staan.

Opdracht

Voor de mensen en dieren 

met onbevreesde vrienden

Titelverklaring

De titel van het boek is 'Wil je mijn geheim zijn?' deze vraag wordt in het boek meerdere keren in variaties gesteld. De eerste keer vraagt Bas aan Tasha: Mag ik jouw geheim zijn? Later gaan er steeds meer geheimen spelen en telkens komt deze vraag met soms een kleine variatie terug.

Structuur & perspectief

Het verhaal is geschreven vanuit een derde persoon enkelvoud een enkele keer wordt er gebruik gemaakt van een alwetende verteller, maar dit is meer om tijd te overbruggen dan om de alwetende verteller echt een stem te geven. 

Het verhaal is chronologisch opgebouwd en maakt vaak kleine uitstapjes naar de gedachtewereld van Bas.

Decor

Het verhaal speelt zich in een paar weken af en het grootste gedeelte van het verhaal vindt plaats binnen een week. Er wordt geen plaats genoemd waar het verhaal zich afspeelt, maar het speelt zich wel allemaal in een plaats af. Voornamelijk op school, bij Bas thuis, in het circus en op het politiebureau.

Stijl

Door de uitstapjes in Bas' fantasiewereld heeft de schrijver de mogelijkheid om soms verschillende stijlen naast elkaar te gebruiken. Ook door letterlijk een nieuwsbericht over te nemen ontstaat er weer een stijl variatie. Er komt veel dialoog in het verhaal voor waardoor het een snel tempo krijgt en de lezer gemakkelijker in het boek meegaat.

Slotzin

Hij kijkt ver voor zich uit en doet net of hij de trapeze van Lidi heeft, klaar voor een zwevende zwaai - de sprong van zijn leven.

Beoordeling

'Wil je mijn geheim zijn?' is een interessant boek. Bas is een hoofdpersonage waar de lezer gemakkelijk bij meeleeft en de magie die het circus met zich meebrengt is spannend. Toch zitten er nog een groot aantal losse eindjes in het boek waarvan ik als lezer niet goed weet wat ik er mee moet. Zo ook het laatste hoofdstuk dat meer een droom dan werkelijkheid lijkt en wat in verbeelding verschilt van de rest van het boek. Door de vele uitstapjes naar Bas' fantasiewereld  wil het verhaal soms alle kanten op schieten waar dat niet altijd een doel dient. Hierdoor raakt de lezer afgeleid van de verhaallijn.

Recensies

"Het is een verwarrend boek: qua taal en stijl lijkt het we voor jongere kinderen, maar de vorm van het verhaal, waarin je zelf heel goed moet nadenken over wat er nu eigenijk allemaal gebeurt, kunnen zulke jonge kinderen dat wel aan?" http://www.leestafel.info...bohlmeijer
"Wil je mijn geheim zijn? Is een spannend en ontroerend boek over Bas die gepest word op school en vrienden word met Tasha. Het verhaal leest vlot weg en tijdens het lezen wil je maar één ding weten; wie is de dader en hoe loopt dit verhaal af? Een prachtig boek voor kinderen vanaf ongeveer 11 jaar." http://www.thesword.nl/bo...eheim-zijn

Overhoor jezelf

Hoe heet de leeuwin die door toedoen van Lidi los loopt?
Hoe oud was Lidi toen ze haar zoon kreeg?
Hoe heet het circus waar Lidi werkt?
Aan welke ziekte lijdt Bas?
Bij wie lijkt Bas een bal door de ruit te hebben geslagen?
Waarom slaapt de moeder van Bas overdag?
Over welke film kan Bas zich enorm opwinden?
Wat zegt Bas als hij te laat op school komt omdat hij tegen de circuswagen op gefietst is?
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

29.256 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Lyanne