ADVERTENTIE
Hoe neem je netjes ontslag bij je bijbaantje?

Je vindt je bijbaantje niet meer leuk of je hebt iets anders gevonden, maar hoe neem je dan netjes ontslag? Je leest alle tips over het nemen van ontslag op Youngpwr.nl, het nieuwe platform met alle informatie over werken en starten met ondernemen.

Check de tips van Youngpwr!

Feitelijke gegevens

  • 2e druk, 2019
  • 159 pagina's
  • Uitgeverij: Pluim

Flaptekst

Thomas werd geboren met een andere naam in een ander lichaam. Wanneer hij besluit te worden zoals hij zich voelt, lopen de reacties sterk uiteen. Mevrouw Krabbenborg, zijn manager, steekt haar mening niet onder stoelen of banken en schept er plezier in steeds weer te benadrukken hoe ingewikkeld het is. Dennis van de IT verwelkomt hem met open armen in team XY. En zijn moeder geeft trots voor de tweede keer in zijn leven zijn naam op bij de gemeente. Wanneer zijn transitie achter de rug is, besluit Thomas dat hij klaar is met de vooringenomen reacties, en gooit het roer om. Hij begint een nieuwe baan op een plek waar niemand weet van zijn verleden, maar zelfs dan gaat het niet allemaal vanzelf. Want het hokjesdenken zit er diep in, bij de meeste mensen.

In The Office-achtige scènes schetst Van der Meer met de nodige hilariteit een eerlijk beeld van hoe het is om in transitie te gaan en hoe de omgeving daarop reageert, en legt daarbij de vinger op de zere plek: uiteindelijk willen we allemaal toch graag gewoon normaal zijn, en bepaalt dat voor een deel ons gedrag naar anderen toe

Eerste zin

Ik was jaloers op een jongen in de straat omdat hij Thomas heette. Thomas was mijn favoriete naam. Zelf wilde hij liever Michael heten, want hij was fan van Michael Jackson.

Samenvatting

De ik-verteller is geboren als meisje, maar voelt zich een jongen. Hij is een transgender, een transman. Hij gaat na zijn opleiding meteen op een kantoor werken bij mevrouw Krabbenborg. Als hij 23 jaar is, krijgt hij een vriendje, maar wil toch liever niet met hem een weekendje weg. (2009) 
Hij vertelt het verhaal over zijn bijzondere gevoelens eerst aan zijn ouders. Die reageren niet heel afwijzend. Op het kantoor zijn twee vrouwen zwanger. De ik-verteller zegt tegen hen nooit moeder te worden. Die vrouwen zijn wel een beetje van slag.

Hij gaat in 2014 een transitietraject in en moet daarvoor langs bij enkele psychologen. Hij moet zijn verhaal vertellen en krijgt fiat. Hij wil Thomas heten. Het eerste stadium is dat hij testosteroninjecties  krijgt toegediend. Daardoor verandert zijn stem al. Er komen nu al mensen in de omgeving die hem soms "mijnheer" en soms "mevrouw" gaan noemen. Op kantoor werkt een homoseksuele man, Sven, en die reageert eigenlijk heel normaal. Thomas stuit steeds meer op praktische problemen, zoals bij het aanvragen van een nieuw ID-bewijs. Zijn figuur verandert, voor een vrouw was Thomas vrij groot, voor een man vrij klein. Ook worstelt hij met een maatschappelijke discussie: wie gaat de kosten van zo'n dure operatie betalen? 

Op tv ziet Thomas een Belgische arts die heel deskundig is in het maken van piemels.  Hij meldt zich aan bij die arts en die wil best helpen. Wat gaat er gebeuren met de eileiders (vernietigen, invriezen of doneren)? Thomas kiest voorlopig voor invriezen. De moeder van Thomas gaat hem opnieuw aangeven bij de Burgerlijke Stand. Intussen heeft Thomas ook een nieuwe collega, Naresh, die heel open over transgenders communiceert. Bij een reisje met het kantoor naar Disneyland Parijs ontsnappen Thomas en Naresh aan de groep en gaan ze Parijs en de bezienswaardigheden zelf verkennen. 

De piemeloperatie slaagt en er begint een nieuw stadium in Thomas' leven. Hij verandert van baan en daar heerst wel een mannencultuur. Voor welke voetbalclub ben jij?
Thomas gaat nu ook daten. Er is bij de tweede date een leuke jongen Henri, maar die knapt na een aantal afspraakjes af op het feit dat Thomas transgender is. Hij vindt dat Thomas hem al vanaf het begin had moeten inlichten. Thomas wordt ook lid van een praatclubje, maar dat is minder leuk dan hij gedacht had.

De volgende date is met een zwarte man uit Tanzania, Matthew. Hij is knap en knapt niet af op het transgenderschap. Hij en Thomas bereiden een reisje naar Zweden voor, waar ze vijf, zes weken helemaal op elkaar zijn aangewezen. Ze leren elkaar goed kennen en het lijkt erop alsof het een succesvolle relatie wordt.

Personages

Thomas

De ik-figuur voelt zich een man. Als hij 28 jaar is neemt hij het besluit om in transitie te gaan. Hij vertelt het verhaal aan zijn ouders, die relaxt reageren. Dat is een hele steun voor hem. Maar in zijn werkomgeving reageren de collega's toch weer heel anders. Thomas zit eigenlijk geen moment in de put en dat maakt het lezen over zijn proces prettig. Thomas lijkt in Matthew de ware liefde te hebben gevonden.

Quotes

"Eerst vertelde ik het aan mijn vader en moeder. We zaten aan de keukentafel. Ik zei dat ik me een jongen voelde en dat dat eigenlijk altijd zo was geweest. ‘Maar je bént geen jongen,’ zei mijn moeder. Mijn vader zei niets."

Bladzijde 15

"De psycholoog was een lange dunne man die op pantoffels liep en soms zijn honden meenam. Twee schnauzers, een reu en een teef, lagen te slapen in een hoekje van de kamer of snuffelden wat rond. Een keer beklom de ene hond de andere en begon zijn achterste ritmisch op en neer te bewegen."

Bladzijde 21

"‘Hoe wil je heten?’ vroeg de psycholoog. Zijn mond was een gespannen streep, alsof hij bang was dat ik een rare naam had gekozen. ‘Thomas,’ zei ik. ‘O,’ zei hij en zijn gezicht klaarde helemaal op. ‘Mooie naam.’ Ja, Thomas was een normale naam"

Bladzijde 28

"De psycholoog noemde dit de ‘is het een pot of is het een flikker?’-fase. Die benaming suggereerde dat mensen zich afvroegen wat ik was, maar zo ging het niet. Er waren mensen die dachten dat ik een man was en er waren mensen die dachten dat ik een vrouw was. Niemand twijfelde."

Bladzijde 38

"Ik ga even kijken hoeveel u bloedt,’ zei een verpleger, en hij sloot het gordijn rond mijn bed. Hij trok het laken omlaag en mijn operatiehemd omhoog, boog zich over me heen en trok het verband voorzichtig opzij. Mijn kruis was bloederig en gezwollen, maar de professor had vakwerk geleverd, dat zag ik meteen."

Bladzijde 98

"Hij schreef dat hij niet meer boos was. Onze dates waren de leukste die hij ooit had gehad en het lag niet aan mij. Hij had inmiddels op een pornosite gekeken hoe het lichaam van een transseksuele jongen eruitzag en was tot de conclusie gekomen dat ik zijn lichamelijke behoeften niet kon vervullen. Dat was alles. ‘Ik koester geen wrok en zal niet doen alsof ik je niet ken als we elkaar nog eens tegenkomen in de supermarkt.’"

Bladzijde 133

Thematiek

De verandering van meisje in een jongen
In dit kleine romannetje wordt verteld hoe een meisje dat zich jongen voelt, de moed krijgt om van geslacht te veranderen. In het autobiografische boekje wordt beschreven welke stadia een transgender moet doormaken voordat de transitie voltooid is. Stap voor stap wordt elke nieuwe fase opgepakt. Duidelijk wordt ook met welke aanloopproblemen een transgender te maken krijgt bij praktische zaken als het aanvragen van een nieuw ID-bewijs, het solliciteren, het kiezen van mannenkleding. Lang niet iedereen accepteert transgenders gemakkelijk. Thomas vertelt op een licht humoristische wijze. Hij vindt op den duur een lieve vriend.

Motieven

Liefde
Wanneer de transitie voltooid is, vindt Thomas een lieve, zwarte vriend, Matthew. Ze maken een reis naar Zweden en als de voortekenen niet bedriegen is dat een hoopvolle relatie. Daarvóór was een relatie mislukt, omdat deze vriend geschrokken was van het feit dat Thomas een transgender was en dat niet meteen bij de eerste date had gemeld.

Maatschappelijke discussie
Niet iedereen accepteert gemakkelijk een transgender. Ook is er een maatschappelijke discussie over wie de dure transitie-operatie moet betalen. Thomas loopt natuurlijk ook tegen bepaalde vooroordelen aan. Hoe spreek je een transgender aan, is ook zo'n schijnbaar klein probleem.

Ouder-kindrelatie
Thomas besluit voor het eerst over zijn geaardheid te vertellen aan zijn ouders. Die reageren heel relaxt. Zijn moeder gaat zelfs mee naar de Burgerlijke Stand om Thomas voor de tweede keer in zijn leven aan te geven.

Titelverklaring

De titel komt letterlijk voor in de tekst:
(blz. 67) "Die van mij wel. Collega’s belden op om me te feliciteren en ik kreeg ook een heleboel mails. Vooral de mannen reageerden enthousiast. ‘Gefeliciteerd!’ en ‘Welkom bij de club!’" 

Structuur & perspectief

Er zijn een aantal hoofdstukken zonder titel en zonder nummering waarin de ik-verteller zijn transgenderidentiteit aan de lezer onthult.
Er is een ik-verteller die later de naam Thomas aanneemt, omdat hij dat de mooiste jongensnaam vindt. 
Het is een autobiografische roman over de verandering van geslacht. De ik-verteller vertelt in de o.v.t 

Decor

De ik-verteller wordt in 1986 geboren. Als hij 23 jaar is, heeft hij een vriendje. Het is dan 2009. Maar hij verbreekt de relatie. Het besluit tot het veranderen van geslacht neemt hij in 2014. Dat proces neemt natuurlijk wel een tijdje in beslag voordat de hele transitie is afgerond.

Het decor is de grote stad Amsterdam. Met de zaak maakt Thomas een vakantiereisje naar Parijs. Wanneer Thomas  Matthew ontmoet, maken ze samen een reis naar Zweden. 

Stijl

Het verhaal van Thomas wordt gekenmerkt door een lichte toon en getuigt van zelfspot. Het is geen huilverhaal over een persoon die diep in de psychologische put zit. Dat is prettig voor de lezer die op die manier impliciet door de verteller wordt ingepakt. Het verhaal heeft steeds een humoristische ondertoon.
Een goed voorbeeld: 
Thomas ontmoet een jongen die zeer in de Heer is en hem vertelt over zijn relatie met God. Hij krijgt boodschappen door. Hij ontmoet in Thailand een miljonair.  Hij moet van God les gaan geven aan arme kinderen in Thailand. (blz. 107: Thomas"" Welke taal spreekt God/""We communiceren niet met taal. Ik voelwat Hij zegt". Na een jaar in Thailand bleek die miljonair ook te communioceren met God. God had hem opdracht gegeven om voor Menno nieuwe schoenen en een ticket terug naar Nederland te kopen." 

Slotzin

Verderop kwam Matthew boven water. Hij draaide zich om en zwom met grote slagen terug naar mij.

Beoordeling

Vlot geschreven roman over de transgenderproblematiek. Op zich is dat wel een uniek thema, zeker voor een roman. In de korte hoofdstukken die eenvoudig en helder geschreven zijn, wordt prima uiteengezet welke stappen er in het transitieproces moeten worden genomen. Ook kun je zien op welke praktische problemen een transgender stuit en met wat voor soort reacties hij in de samenleving te maken krijgt. 
Mede door de luchtige verteltrant is het boek goed te lezen voor scholieren van havo en vwo.

Recensies

"In het als roman gepresenteerde boek Welkom bij de club beschrijft Thomas van der Meer de weg die hoofdpersoon Thomas gaat van meisje naar jongen. Als kind weet hij eigenlijk al dat hij geen meisje is en hij wilde zeker niet bij de transseksuele freaks behoren die hij in tv-programma’s zag. Voor hemzelf is het wel duidelijk dat hij geen meisje was en Van der Meer problematiseert dat gegeven ook niet in deze roman. Voor de mensen om de hoofdpersoon heen is dat wat anders. Allereerst geldt dat natuurlijk bij de noodzakelijke coming-out."
https://www.tzum.info/201...j-de-club/

"Van der Meer is op zijn best als hij woorden geeft aan de verwarring die in zijn omgeving ontstaat als transitie wordt ingezet, op kantoor en op straat: (blz. 51) ‘In de fietsenstalling op het station werkte een jongen die met me flirtte en gratis mijn band plakte. Al vrij snel herkende hij mij niet meer. Voortaan moest ik betalen.’ Vrouwen beginnen hem als bedreigend te ervaren: ‘Op het perron had een vrouw haar handtas dichter naar zich toegetrokken toen ik naast haar ging zitten op een bankje.’"
https://www.woestenledig....-meer.html

"Jazeker, Thomas van der Meer is een transgender die gewoonweg zichzelf wil zijn. Dit maakt het krachtige, autobiografisch getinte debuut zo geloofwaardig. Schrijven is schrappen; deze regel geldt hier gelukkig voor een keer niet. Het boek lees je veel te snel uit en dit is het enige, belangrijke minpunt. 'Welkom bij de club' is een hedendaagse roman, waarin de schrijver zijn lezer meesleurt in een emotioneel verhaal. Het is tevens een weergave van de lange weg die Thomas moet afleggen, vooraleer hij uiteindelijk is wie hij werkelijk wil zijn: een man in een mannelijk lichaam."
https://www.hebban.nl/rec...ij-de-club

"Op laconieke toon vertelt Thomas van der Meer het verhaal van een transseksueel in transitie. De hoofdpersoon zelf heeft met de veranderingen weinig moeite, hij ervaart opluchting en bekijkt tevreden in de spiegel zijn behaarde kont. Welkom bij de club gaat vooral over de reacties van de buitenwereld, die er wel mee worstelt: ‘Van geslacht veranderen was na doodgaan het ergste wat je je ouders kon aandoen.’ [......] Van der Meer schrijft opvallend goed, hij blinkt uit in dialogen en in suggestie. Haast onderkoeld vertelt hij in weinig woorden heel veel. Welkom bij de club is vaak om te lachen, maar ontroert ook."
https://nrcwebwinkel.nl/a...w/id/3000/

Bronnen

Interview met de schrijver: Uw boek is heel lichamelijk: het gaat veel over borsthaar, operaties, littekens. Tegelijk vindt u het niet fijn het daarover te hebben. “Het is niet oké om intieme vragen te stellen over iemands transitie. Aan de andere kant wordt het naar de taboesfeer verbannen als er nooit over wordt gepraat. Ik doe er niet omzichtig over, omdat ik wil dat de lezer meegaat in transitie. Maar: het is een roman. Voor mij voelt het niet zo persoonlijk.” Lachend: “En daarnaast: ik vond dat ik het behoorlijk smaakvol had opgeschreven, ha!”

https://www.parool.nl/kun...eer.com%2F

Van der Meer schudt mensen op een effectieve manier wakker, weg van onwetendheid en vooroordelen. Thomas Van der Meer schrijft zo meer dan een roman: met 'Welkom bij de club' raakt hij aan verschillende problematieken en bekritiseert ze op een indirecte doch effectieve manier. Hij ijvert ervoor trans personen als meer te zien dan het hokje waar ze in worden gestoken, het ‘trans’ zijn. Met zijn boek spoort hij aan om mensen in hun essentie – als het geslacht waarmee ze zich identificeren – te beschouwen en accepteren. [.....] 'Welkom bij de club' is aldus een bijzonder geslaagde debuutroman van Thomas Van der Meer. Dankzij de luchtige en humoristische schrijfstijl van de auteur is dit boek erg toegankelijk en geschikt voor elke lezer. Met zijn verhaal over Thomas haalt Van der Meer de transervaring uit de schaduwen en draagt zo bij aan de normalisering en acceptatie van trans in de maatschappij vandaag.

https://zizomag.be/recens...oroordelen

Overhoor jezelf

Hoe is het verhaal opgebouwd?
Naar welk groepje mensen verwijst de titel?
Wat zie je als thema van de roman?
Thomas laat zich in België een piemel aanmeten.
Welke motieven zie je in de roman terug?
Meerdere antwoorden mogelijk
Bewering I : Matthew is de ware liefde uit Tanzania
Bewering II : Matthew is de eerste date van Thomas
Bewering III : Matthew en Thomas maken samen een avontuurlijke reis naar Finland.
De stijl van Thomas van der Meer
Na de goedkeuring van de psycholoog die hem onderzoekt, kan Thomas meteen een nieuwe piemel aanmeten.
Van de endocrinoloog hoort Thomas .....

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit ZekerWetenGoed-verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.