Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2013
  • 312 pagina's
  • Uitgeverij: Singel Uitgeverijen

Flaptekst

'Alles moest geheim blijven. Simon loog tegen familie en vrienden. Hij kon niemand vertellen waar en hoe hij Lizzie Rosenfeld had ontmoet.’

Simon Prins, student Nederlands, raakt gefascineerd door de wereld van de Amsterdamse prostitutie. Hij wil de wetten en geheimen doorgronden van dit ‘schaduwbestaan’. Tot het onvermijdelijke gebeurt: hij raakt verliefd op een van de werkende meisjes.

Eerste zin

Alles moest geheim blijven.

Samenvatting

Simon Prins is al sinds zijn vijftiende geobsedeerd door de prostitutie. Hij vraagt zich af hoe het is om hoeren te bezoeken. Als hij met zijn studie Nederlands in Amsterdam begint, brengt hij regelmatig een bezoek aan de hoeren. Hij is daar zelfs zo veel mee bezig dat hij zijn studie links laat liggen.

Op een dag ontmoet hij de prostituee Lizzie Rosenfeld. Na zijn bezoek aan haar, vraagt hij aan Lizzie of hij haar thuis mag brengen. Lizzie stemt hiermee in. Zo beginnen ze elkaar langzaam te leren kennen. Van beide kanten is er wederzijds interesse.

Na deze avond brengt Simon nog een bezoek aan Lizzie. Al snel wordt hij verliefd op haar. Als Simon haar steeds vaker bezoekt, krijgen ze een relatie met elkaar. Simon komt er dan achter dat Lizzie geen normaal leven leidt. Zo eet ze bijvoorbeeld niet normaal en leeft ze op potjes Olvarit, snoep en pillen. Regelmatig vraagt Simon waarom ze dat doet, maar hier krijgt hij geen duidelijk antwoord op.

Bepaalde dingen zijn voor Simon één groot vraagteken. Zo komt hij er via Tanja, een andere hoer,  achter dat Lizzie een schuilnaam is en dat Lizzie bekend is onder meerdere andere schuilnamen. Daarnaast blijkt Lizzie helemaal niet in Nijmegen te wonen. Simon vindt het jammer dat hij de echte Lizzie niet leert kennen, maar tegelijkertijd weet hij niet hoe hij het patroon van liegen moet doorbreken.

Op een gegeven moment komt Simon erachter dat Lizzie de prostitutie ingegaan is omdat zij en haar ex Jasper in geldproblemen zaten. Jasper stelde destijds voor om de prostitutie in te gaan om wat geld binnen te krijgen. Omdat Lizzie geen keuze had, heeft ze dat gedaan.
Een tijdje later heeft ze een fout gemaakt tijdens het dealen van drugs. Ze heeft de drugs namelijk aan de verkeerde personen meegegeven, waardoor ze een ontzettend grote schuld heeft. Degene bij wie ze een schuld heeft zoeken haar nog steeds regelmatig op. Omdat ze de schulden af moet betalen, is ze opnieuw de prostitutie ingegaan. Ze ziet namelijk geen andere  manier om snel geld te kunnen verdienen.

Als Simon en Lizzie samenwonen krijgen ze het zwaar. Lizzie is inmiddels al een tijd gestopt in de prostitutie. Simon begint zich steeds vaker aan het gedrag van Lizzie te ergeren. Lizzie gaat elke middag een rondje lopen. Simon komt er op een gegeven moment achter dat ze in plaats van dit rondje lopen naar Het Consultatiebureau voor Alcohol en Drugs (CAD) gaat. Als Simon een keertje mee gaat krijgt hij van haar psycholoog te horen dat Lizzie een tijd lang verslaafd is geweest aan de heroïne. Ineens vallen bepaalde puzzelstukjes van het vreemde gedrag van Lizzie op zijn plaats. Toch schrikt Simon hier enorm van.

Lizzie besluit op een gegeven moment het roer om te gooien. Ze stopt met snoepen en zegt tegen Simon dat ze de schulden heeft afbetaald. Volgens haar kunnen ze weer een normaal leven leiden. Toch komt ze daar snel op terug: ze beseft zich dat de drugsdealers haar nog steeds niet met rust zullen laten, omdat ze nog een schuld van 40.000 gulden open heeft staan. Lizzie weet niet hoe ze dit af moet betalen, en besluit onder te duiken.

Al snel staan de drie drugsdealers bij Simon op de stoep. Hij vertelt hun dat hij niet weet waar Lizzie zich op dat moment bevindt. De mannen geloven hem en gaan zonder al te veel nare dingen gedaan te hebben weg. Simon staat voor een raadsel: hij kan geen contact met Lizzie krijgen en hij heeft geen idee waar ze is. Hij maakt zich erg veel zorgen om haar.

Dan krijgt Simon contact met de psycholoog van het CAD. De psycholoog vertelt hem dat hij twijfelt aan het heroïnegebruik van Lizzie. Hij denkt namelijk dat Lizzie het hele verhaal verzonnen heeft, zodat ze aandacht kreeg en dingen voor haar makkelijker uit te leggen waren. Ook denkt de psycholoog dat ze lijdt aan de chronische liegziekte. Simon schrikt hier erg van en wil het in de eerste instantie niet geloven. Daarnaast voelt hij zich erg bedrogen.

Uiteindelijk besluit Lizzie om opnieuw de prostitutie in te gaan. Ze besluit dit te doen totdat haar schulden afbetaald zijn. Daarna wil ze bij kennissen een normaal bestaan opbouwen. Ze wil weer gaan studeren en een normale baan krijgen.

Simon blijft erg verdrietig, maar krijgt al snel een relatie met Josje. Tijdens deze relatie denkt hij nog regelmatig aan Lizzie. Uiteindelijk krijgen ze weer contact met elkaar en krijgt Simon te horen dat alles goed is met haar.


 

Personages

Simon Prins

Simon Prins is de hoofdpersoon van het verhaal. Ondanks het feit dat hij staat ingeschreven voor de studie Nederlands, doet hij er nauwelijks iets aan. Zijn wereld bestaat voornamelijk uit het bezoeken van prostituees. Simon is een aardige jongen, die af en toe erg naïef kan zijn. Hij is echter wel weer erg begaand met zijn medemens, en doet er alles aan om het de ander naar zijn zin te maken.

Lizzie Rosenfeld

Lizzie Rosenfeld is als beroep prostituee. Tijdens haar werk leert ze dan ook Simon kennen. Lizzie heeft ernstige geldproblemen, omdat ze in het verleden een fout heeft gemaakt tijdens het dealen van drugs. Om uit deze geldproblemen te komen is ze prostituee geworden. Lizzie komt over als een aardige vrouw. Toch komt ze af en toe erg kattig en chagrijnig uit de hoek. Daarnaast kan ze zich ook erg egoïstisch gedragen. Deze karaktereigenschappen verdwijnen als ze weer een normaal leven heeft en afspreekt met Simon: ineens komt Lizzie dan over als een hele leuke en spontante vrouw.

Josje

Josje is de vriendin van Simon nadat de relatie tussen Simon en Lizzie over is. Josje is een aardig meisje.

Jasper en Wesley

Jasper en Wesley zijn beide ex-vriendjes van Lizzie. Jasper heeft ervoor gezorgd dat Lizzie uiteindelijk prostituee werd. Wesley is een hele aardige jongen die alles voor iedereen over heeft.

Quotes

"Het was niet de enige leugen die zijn hoerenbezoek moest verdoezelen. Er vielen gaten in zijn vrije tijd, die hij tegenover studievrienden moeilijk kon verklaren met een zoveelste bijverdienste. Door zich te verschansen achter smoesjes en halve waarheden was Simon het schaduwbestaan van de hoeren dichter genaderd dan hij vermoedde."

Bladzijde 33

"Ook haar tegenstrijdigheden lieten hem niet met rust. Zo was het hem een raadsel hoe zij zich kon volstoppen met kleuterachtig snoepgoed om vervolgens, met volle mond en graaiend naar nieuwe dropsleutels, wijngums en citroenlollies, haar afschuw uit te spreken over de tetente medemens. "

Bladzijde 77

"Lizzie stortte in. Maanden had zij verborgen gehouden wat zich nu onomkeerbaar en ontluisterend voor zijn ogen voltrok: de terreur van afkick, de pijn, de paranoia en het ongeparfumeerde junkieverdriet. Nog geen fractie van het oude mysterie bleef intact. "

Bladzijde 109

"Hoeveel klanten zouden haar niet tijdens het betaalde nummertje in gedachten van hoer tot madonna hebben gepromoveerd? Het was de belangrijkste reden te zwijgen over de religieuze kwaliteiten die hij haar toedichtte. Maar hij kon het niet helpen. "

Bladzijde 152

"Zo had hij zich het bordeel nooit voorgesteld. Het leek op het interieur van een duur hotel. Hij plaatste de folder haastig terug in de plastic houder. Hij voelde zich betrapt, als was het om een andere reden dan de uit zijn ooghoeken spiekende chauffeur moest vermoeden."

Bladzijde 217

Thematiek

Prostitutie
Prostitutie is het thema van het verhaal. De hoofdpersoon Simon Prins is al vanaf zijn vijftiende geobsedeerd van de prostitutie. Als hij gaat studeren in Amsterdam, bezoekt hij voor het eerst een prostituee. Op een gegeven moment leert hij Lizzie kennen: regelmatig gaat hij bij haar op bezoek en betaalt hij voor seks. Al snel blijken de twee wederzijdse interesses in elkaar te hebben en krijgen ze een relatie. Het leven van Lizzie bestaat voornamelijk uit de prostitutie. Omdat ze enorme schulden af moet betalen, ziet ze de prostitutie als enige uitweg. Ze kan op deze manier snel veel geld verdienen, waardoor ze haar schulden eerder af kan betalen. Dit betekent dat de relatie tussen Lizzie en Simon enorm onder druk komt te staan.

Motieven

Drugs(gebruik)
Drugs(gebruik) is een belangrijk motief in het verhaal. Ten eerste heeft Lizzie zich bemoeid met het dealen van drugs. Ze heeft hierbij een fout gemaakt, waardoor ze een paar ton schuld heeft. Om dit af te kunnen betalen gaat ze de prostitutie in. Daarnaast doet Lizzie alsof ze een tijd lang heroïne gebruik heeft. Aan het begin gelooft Simon haar, maar later blijkt dat ze dit gelogen heeft.

List, leugens en bedrog
List, leugens en bedrog spelen een grote rol in het verhaal. Lizzie bedriegt Simon met erg veel dingen. Daarnaast vertelt ze hem veel leugens. Simon komt hier op een gegeven moment achter. Hij vindt dit vervelend, maar wil Lizzie ook helpen waardoor de relatie een tijd lang stand houdt.

Liefdesrelatie: problemen
De relatie tussen Simon en Lizzie verloopt moeizaam. Simon komt er al snel achter dat Lizzie allerlei dingen verzint. Zo weet hij haar echte naam niet en schijnt ze niet in Nijmegen te wonen. Toch weer Simon dit te negeren en houdt hij de relatie in stand. Op een gegeven moment worden de problemen echter te groot en kan Lizzie niet doorgaan met de relatie. Simon is hier kapot van.

Motto

Weer gaat de wereld als een meisjeskamer open
het straatgebeuren zeilt uit witte verten aan


Paul Rodenko

Het motto is erg eenvoudig uit te leggen. De hoofdpersoon Simon Prins brengt regelmatig een bezoek aan prostituees. De kamers waar deze prostituees in werken, worden ook wel meisjeskamers genoemd. Tijdens een bezoek aan de prostituees kan alles in het dagelijks leven vergeten worden. Dit is precies waarom Simon Prins naar de prostituees gaat.

Trivia

De schrijver van dit boek, Joost Zwagerman, heeft net zoals de hoofdpersoon van dit verhaal ook Nederlands gestudeerd. Joost Zwagerman heeft zijn studie echter niet afgemaakt.

Titelverklaring

De titel van dit verhaal is op twee mogelijke manieren te verklaren:

De eerste verklaring is als volgt: Simon Prins leert Lizzie kennen als ze als prostituee aan het werk is. Haar kamer wordt verlicht met rode belichting, iets wat normaal is voor de kamers waarin prostituees werken. Simon leert Lizzie dus niet in het echte licht kennen. Hij ziet haar alleen maar onder het rode licht. Zodra ze buiten de kamer afspreken, blijkt Lizzie een ander meisje te zijn en leert hij haar op een andere manier kennen. Ze houdt veel voor hem achter, waardoor Simon met veel vragen blijft zitten. Je zou dus kunnen zeggen dat Simon Prins Lizzie tijdens zijn prostituee bezoeken in ‘vals licht’ heeft leren kennen.

De tweede verklaring is als volgt: Op de kaft van het boek staan vissen. Deze vissen hebben in de eerste instantie niks met het verhaal te maken. In een aquarium is het mogelijk om vissen te zien. Wil je deze vissen echter pakken, dan gaat dat moeilijk omdat je door de breking van het licht niet daadwerkelijk kan zien waar de vissen zich bevinden. Hiernaast zal je ernaast grijpen. Je kan dit vergelijken met de situatie tussen Simon Prins en Lizzie: Simon leert Lizzie in het gebroken licht, het valse licht, kennen. Hij probeert haar te pakken, maar grijpt uiteindelijk mis. De relatie tussen Simon en Lizzie loopt dan ook uiteindelijk mis.

Structuur & perspectief

Het verhaal is geschreven vanuit het personale perspectief. Vrijwel het hele verhaal is door de ogen van Simon Prins verteld. De gedachten en handelingen van Simon Prins komen in het verhaal sterk naar voren.

Onderstaand een quote van het gebruikte perspectief:
‘Zo leerde hij nog eens wat. Wat hij ook niet wist – en Els vertelde het hem ongevraagd – was dat een ex-gebruiker altijd een surrogaatverslaving aan iets of iemand nodig heeft om van de dope af te blijven. Simon vermoedde dat hij wel eens Lizzies surrogaatverslaving kon zijn.’ – bladzijde 111

Het verhaal is opgedeeld in 24 hoofdstukken. Deze hoofdstukken zijn te herkennen aan een geschreven cijfer boven een nieuwe bladzijde.

Decor

Het verhaal speelt zich grotendeels in Amsterdam af. De hoofdpersoon Simon Prins woont hier en Lizzie werkt hier als hoer. In het verhaal komen regelmatig flashbacks voor. Deze flashbacks spelen zich af in Alkmaar.

De verteltijd van het verhaal zelf, zonder flashbacks, is ongeveer een jaar. Wanneer het verhaal zich precies afspeelt is niet bekend. Omdat er gebruik wordt gemaakt van telefonie, zal het verhaal zich in de huidige tijd afspelen.

Stijl

De schrijver van dit boek, Joost Zwagerman, heeft een snelle en vlotte schrijfstijl. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door het eenvoudige taalgebruik. Daarnaast zijn de zinnen eenvoudig opgebouwd. Naast eenvoudig taalgebruik wordt er wel veel gebruik gemaakt van details en bijvoeglijke naamwoorden. Dit zorgt ervoor dat de lezer een beter beeld krijgt bij het lezen van het verhaal.

Wat verder opvalt is dat het verhaal in een niet-chronologische volgorde is geschreven. In het verhaal komen bijvoorbeeld erg veel flashbacks voor.

Onderstaand een quote die de gebruikte schrijfstijl illustreert:
‘Het regende die nacht. Simon sliep niet. Hij telde de uren. De doorwaakte nacht bezorgde hem een zacht suizende ijlheid in het hoofd. Met een bijna meditatieve concentratie bereidde hij zich voor op het komend weerzien. Vroeg in de ochtend kocht hij bij de Hema in de Ferdinand Bol wat broodjes en een nieuwe paraplu.’ – bladzijde 204

Slotzin

Hij droomde over alles wat hij al wist.

Beoordeling

Omdat het boek eenvoudig te lezen is, leest het boek heel snel weg. De verhaallijn is goed te volgen en tot het einde interessant. Toch vond ik het boek tegenvaller. Het verhaal is zo makkelijk te lezen dat er voor mij geen uitdaging in zat. Ik vond het meer een boek dat ik makkelijk tussendoor kon lezen. Ondanks dat het boek makkelijk te lezen was, heb ik me toch vermaakt met het verhaal. Daarnaast is het misschien goed dat je als buitenstaander van de prostitutiewereld kan zien hoe het er in deze wereld aan toe gaat.

Al met al raad ik het boek anderen aan! Als je op zoek bent naar een interessant en makkelijk verhaal, moet je zeker dit boek lezen. Ben je op zoek naar iets meer uitdaging, dan zou ik dit boek links laten liggen.

Recensies

"De wereld is gitzwart in Vals licht, er is weinig lol te beleven. Schijnwerelden, bedrog en geldzucht beroven ware bedoelingen van hun oprechtheid. En ook de lezer moet eraan geloven. Het lijkt alsof Zwagerman de lezer wil waarschuwen: waag het niet te denken dat er ook nog plezier gemaakt kan worden. "
http://recensieweb.nl/rec...duwwereld/

Bronnen

Joost Zwagerman

http://www.joostzwagerman...grafie.htm

Overhoor jezelf

Lizzie verzint een smoes zodat Simon niet weet dat ze dagelijks naar het CAD gaat. Wat vertelt ze hem?
Is de volgende bewering juist of onjuist?
Lizzie heeft meerdere namen. Lizzie is ook niet de echte naam van haar.
Wat studeert Simon?
Hoeveel mannen komen Simon bezoeken als ze op zoek zijn naar Lizzie?
Heeft Lizzie heroïne gebruikt?
Vanaf welk levensjaar is Simon al geobsedeerd door de hoeren?
Waar zegt Lizzie te wonen?
Waarom wordt de woning van Lizzie ook wel onderwaterkamer genoemd?
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

42.900 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

op welke bladzijdes kun je de qoutes terug vinden in het boek?

4 jaar geleden

S.

S.

"'Nou meid, nou Janice...'" ... “Tot het einde toe was zij ‘Tanja’ gebleven, zoals ook Lizzie haar nooit haar echte naam had onthuld: zij mocht dan uit het leven stappen, de hoerencode werd nooit en te nimmer verzaakt.”
Als Tanja nooit Lizzies echte naam heeft geweten en haar alleen bij haar schuilnaam Janice noemde.. hoe kan Tanja dan aan Simon verkondigen dat Lizzie een schuilnaam is, dat kan Tanja helemaal niet weten…

4 jaar geleden