Havisten en vwo'ers uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


Feitelijke gegevens

  • 6e druk, 1945
  • 202 pagina's

Flaptekst

‘Obsessed with sex!’ said Jassy, ‘there’s nobody so obsessed as you, Linda. Why if I so much as look at a picture you say I’m a pygmalionist.’

In the end we got far more information out of a book called ‘Ducks and Duck Breeding’.

‘Ducks can only copulate,’ said Linda, after studying this for a while, ‘in running water. Good luck to them.’

Oh, the tedium of waiting to grow up! Longing for love, obsessed with weddings and sex, Linda and her sisters and cousin Fanny are on the lookout for the perfect lover.

But finding Mr Right is much harder than any of the sisters had thought. Linda must suffer marriage first to a stuffy Tory MP and then to a handsome and humourless communist, before finding real love in war-torn Paris ...

Eerste zin

“There is a photograph in existence of Aunt Sadie and her six children sitting round the tea-table at Alconleigh.”

Samenvatting

Fanny denkt terug aan haar jeugd en de vakanties die ze op Alconleigh, het landhuis van haar familie, heeft doorgebracht. Ze herinnert zich hoe die vakanties ingevuld werden met jagen en eindeloze gesprekken met haar nichtjes over de liefde en trouwen. Als haar nichtje Louisa oud genoeg is om te trouwen, wordt er een bal voor haar georganiseerd, waar ze inderdaad haar aanstaande echtgenoot ontmoet.

Nicht Linda ontmoet een kleine twee jaar later via de buurman, Lord Merlin, ene Anthony Kroesig, op wie ze smoorverliefd wordt. Hoewel beide families tegen zijn, trouwen ze en blijven uiteindelijk negen jaar samen. Ze krijgen een dochter, Moira, voor wie Linda zich totaal niet interesseert.

Het huwelijk zelf verloopt ook niet al te goed omdat Anthony en Linda totaal niet bij elkaar passen. Hij is serieus en alleen maar met geld bezig, zij wil lol in het leven en vindt geld een bijzaak. Fanny verlooft zich in de tussentijd met Alfred Wincham en raakt zwanger.

Linda, nog steeds getrouwd met Anthony, ontmoet Christian Talbot bij haar schoonfamilie en is op slag verliefd. Ze loopt weg van Anthony om met Christian samen te zijn, waarna Anthony hun scheiding aanvraagt. Jassy, een ander nichtje van Fanny, loopt weg naar Amerika om te trouwen met een acteur. Dit huwelijk verloopt zeer gelukkig. Ondertussen loopt Matt, Fanny’s neef, weg van Eton om te gaan vechten in de Spaanse Burgeroorlog.

Christian en Linda, die ondertussen getrouwd zijn, gaan hulp bieden aan Spaanse vluchtelingen voor de Burgeroorlog in Frankrijk. Eerst lijkt alles goed te gaan, maar dan blijkt dat Christian smoorverliefd is op ene Lavender. Linda vertrekt met de eerste trein richting Parijs en laat een brief achter dat het over is en dat hij beter met Lavender had kunnen trouwen. Christian en Lavender worden een stel, maar de scheiding tussen hem en Linda wordt nooit aangevraagd.

Linda strandt in verband met geldgebrek in Parijs en wordt geholpen door een onbekende man, Fabrice de Sauveterre, waar ze smoorverliefd op wordt. Hij regelt een appartement voor haar, geeft haar geld, wordt haar minnaar en is de eerste echte liefde van haar leven.

Linda is dolgelukkig, maar dan breekt de oorlog uit en stuurt Fabrice haar zonder pardon naar Engeland. Wekenlang hoort ze niets van hem tot Fabrice plots voor de deur staat om haar te vertellen dat hij van haar houdt. Hij blijft één nacht en gaat dan terug om te vechten. Linda blijkt zwanger, evenals Fanny en Louisa, maar het lukt haar niet om met Fabrice hierover in contact te komen.

Louisa en Fanny bevallen uiteindelijk zonder problemen, maar Linda sterft in het kraambed. Fanny adopteert Linda’s zoon, kleine Fabrice, die op dezelfde dag geboren is als haar zoontje. Ongeveer rond dezelfde tijd word Linda’s geliefde Fabrice geëxecuteerd in Frankrijk. Hij bleek een grote verzetsheld.

Personages

Linda Radlett

Linda is de hoofdpersoon van het boek, hoewel zij het verhaal niet vertelt. Ze is emotioneel, romantisch en een beetje wereldvreemd. Al van jongs af aan is ze op zoek naar haar ware liefde. Die denkt ze eerst gevonden te hebben in Anthony Kroesig, een Tory, met wie ze negen jaar getrouwd is en een kind krijgt. Als Anthony toch niet de ware blijkt te zijn, trouwt ze met Christian Talbot, een communist. Uiteindelijk is ook hij niet Linda\\'s ideale man. Ze loopt van hem weg en strandt in Parijs, waar ze de ware tegenkomt in de vorm van Fabrice. Ze trouwen niet, maar Linda raakt wel zwanger van hem. Fabrice sterft ongeveer gelijk met Linda. Zij in het kraambed, hij door executie omdat hij een belangrijk verzetsstrijder tegen de nazi’s was.

Fanny Logan

Fanny is de vertelster van het boek. Haar moeder heeft haar als kind in de steek gelaten, waardoor ze opgroeit bij haar tante. Als kind fantaseert ze met haar nichtjes over het leven als ze later groot zijn en de liefde. In tegenstelling tot haar nichtjes krijgt Fanny, vooral vanwege haar tantes invloed, een degelijke opvoeding. Ze is rustig en rationeel van aard en lijkt een beetje een grijze muis. Ze trouwt uiteindelijk met Alfred Wincham en adopteert Linda’s zoontje als zij in het kraambed sterft.

Lord Merlin

Merlin is de excentrieke buurman van Alconleigh. Hij verzamelt mooie kunst en spulletjes, is geïnteresseerd in stijlen als het Dadaisme en is in alle opzichten zeer modern en experimenteel. Hoewel niet iedereen op Alconleigh hem aardig vindt, raken hij en Linda bevriend. Merlin helpt haar op verschillende manieren gedurende het boek, of levert op zijn manier commentaar op haar acties. Er wordt verder niet zo heel veel over hem duidelijk, behalve dat hij een steun en toeverlaat voor Linda is en haar een beetje bij zijn moderne wereld wil betrekken.

Anthony

De man van Linda Radlett, waarmee Linda 9 jaar getrouwd is. Samen krijgen ze een kind.

Christian

Linda, nog steeds getrouwd met Anthony, ontmoet Christian Talbot bij haar schoonfamilie en is op slag verliefd. Ze loopt weg van Anthony om met Christian samen te zijn. Christian en Linda, die ondertussen getrouwd zijn, gaan hulp bieden aan Spaanse vluchtelingen voor de Burgeroorlog in Frankrijk.Eerst lijkt alles goed te gaan, maar dan blijkt dat Christian smoorverliefd is op ene Lavender, met wie hij een relatie krijgt.

Fabrice

Linda strandt, na haar breuk met Christian, in verband met geldgebrek in Parijs en wordt geholpen door een onbekende man, Fabrice de Sauveterre, waar ze smoorverliefd op wordt. Hij regelt een appartement voor haar, geeft haar geld, wordt haar minnaar en is de eerste echte liefde van haar leven.

Quotes

"“Poor old thing, I suppose she likes him, but, I must say, if he was one’s dog one would have him put down.”"

Bladzijde 47

"“We must get hold of some powder.” - “And rouge” .... “I once read in a book that you can use geranium juice for rouge” - “Geraniums aren’t out at this time of year, silly.”"

Bladzijde 61

"“The worst of being a Communist is that the parties you may go to are – well – awfully funny and touching, but not very gay, and they’re always in such gloomy places.” "

Bladzijde 103

"“Did you work on any special plan when you were arranging the cabins, or how did you do it?” [...] - “Well, I simply,’ said Linda, ‘gave the best cabins to the people who had Labrador on their card, because I used to have one when I was little and he was such a terrific ... so sweet, you know” “Ah,’ said Robert, gravely, ‘all is now explained. Labrador in Spanish happens to mean labourer.”"

Bladzijde 126

"Twice in her life she had mistaken something else for it; it was like seeing somebody in the street who you think is a friend, you whistle and wave and run after him, and it is not only not the friend, but not even very like him. A few minutes later the real friend appears in view, and then you can't imagine how you ever mistook that other person for him. Linda was now looking upon the authentic face of love, and she knew it, but it frightened her. That it should come so casually, so much by a series of accidents, was frightening."

Bladzijde 139

Thematiek

Liefdesrelatie: onbereikbare liefde
Het centrale thema in dit boek is de zoektocht naar ware liefde. Dit thema wordt voornamelijk uitgewerkt rondom Linda, maar ook in de verhaallijnen van de andere nichtjes als Jassy en Fanny zie je het terugkomen. Jassy loopt bijvoorbeeld weg naar Amerika om te trouwen met een B-acteur die ze op een feest tegen is gekomen. Ook Fanny is op zoek naar de ware liefde, al doet zij dat veel minder impulsief dan Jassy en Linda.

Motieven

Eenzaamheid
Een motief wat het liefdesthema ondersteunt is de eenzaamheid die Linda ervaart wanneer ze op zoek is naar haar ware liefde maar ook wanneer ze alleen moet bevallen door de afwezigheid Fabrice. Linda sterft alleen.

Verraad
Linda voelt zich verraden wanneer Christian verliefd blijkt te zijn op ene Lavender. Ze gaat bij hem weg. Maar ook Linda zelf heeft iemand verlaten om bij Christian te kunnen zijn, namelijk Anthony.

Trivia

Mitfords familie was aan de ene kant zeer hecht en aan de andere kant zeer verdeeld. Zo waren twee van Nancy’s zussen politiek zeer links georiënteerd, terwijl een derde zus juist naar extreem rechts neigde en Nancy zelf meer in het midden zat.

Titelverklaring

De titel “The Pursuit of Love” verwijst naar de rode draad in het hele boek: Linda’s zoektocht naar de ware geliefde.

Structuur & perspectief

Het verhaal wordt verteld door één verteller: het personage Fanny. Zij vertelt eerst vanuit haar eigen herinneringen, vervolgens vertelt ze wat Linda haar heeft verteld en uiteindelijk vertelt ze weer vanuit haar eigen herinneringen.

Het verhaal is chronologisch opgebouwd. Fanny vertelt eerst over haar jeugd, dan volgend alle gebeurtenissen in historisch correcte volgorde, om uiteindelijk naar het heden van het boek te gaan, waar ze vertelt dat ze Fabrice Jr. heeft geadopteerd en dat Linda net dood is.

Decor

Het verhaal speelt zich voornamelijk af in het Interbellum, de periode tussen de twee wereldoorlogen. Het loopt een klein stukje door tot in de Tweede Wereldoorlog. De plaatsen van handelen zijn Engeland en Frankrijk (vooral Parijs en Perpignan).

Stijl

Nancy Mitford heeft een eenvoudige, toegankelijke schrijfstijl. Mitford is niet kritisch of cynisch, is grappig op een niet nadrukkelijke manier, maar weet tijdloos te schrijven. Hoewel de tekst uit 1945 komt, doet zij namelijk niet ouderwets aan. Door het ongekunstelde taalgebruik blijft de tekst ‘fris’.

Beoordeling

“The Pursuit of Love” was een leuk, makkelijk en snel te lezen boek. Hoewel het erg interessant is om iets te lezen over het leven in Engeland in het begin van de 20e eeuw en de verhaallijn op zich ook best interessant is, heeft het boek een zekere luchtigheid over zich heen.

Eigenlijk gebeurt er namelijk niet zo heel veel in het verhaal. Grote thema’s zoals de oorlog worden wel aangestipt, maar worden niet uitgediept, het blijft oppervlakkig.
Wel moet gezegd worden dat het boek zeer vlot en goed leesbaar geschreven is, en zeker voor ‘even tussendoor’ of als boek waar je niet al te veel over hoeft na te denken erg geschikt is.

Mitford slaagt erin om een verhaal dat eigenlijk alleen maar over het liefdesleven van een persoon gaat toch 205 pagina’s lang interessant te houden door een ander personage (Fanny) Linda’s levensverhaal te laten vertellen.

Recensies

"Mitford sends up her class endlessly, wickedly, and accurately. From the tiny indicators of speech that separate the Hons from the Counter-Hons (the genuine nobles from the pretenders), to the men with leisure to tease their neighbors or make a hobby of their health, she makes even this middle-class American see every strand in the complicated braid."
http://shelflove.wordpres...e-review/

"The story's genius lies in its wicked humour, which remains relentlessly uplifting even as the Blitz begin to smash all the hopes of that pre-war arcadia."
http://www.guardian.co.uk...rd-review

"The Pursuit of Love may be reasonably described as a comic novel – a light comic novel even – but it is too spiky and intelligent, I think, to qualify as an altogether cosy read."
http://www.telegraph.co.u...tford.html

Overhoor jezelf

Hoe heet het landhuis van de Radletts?
Waarom moest Linda van Fabrice vertrekken zodra de oorlog uitbrak?
Hoe noemde Davey de voorraadkast na de komst van ‘Gewan’?
Hoe ontdekt de familie dat Linda en Fanny zonder toestemming naar een feestje bij Anthony zijn geweest?
Waarom probeerde Linda toen ze tien jaar oud was zelfmoord te plegen?
Wat is Davey’s grootste hobby?
Welke politieke stroming had Anthony\'s voorkeur?
Volgens welk systeem had Linda de hutten onder de Spaanse families verdeeld?

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit ZekerWetenGoed-verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.