Te dom voor de duivel door Nikki van Lierop

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover Te dom voor de duivel
Shadow
  • Boekverslag door Cees
  • Zeker Weten Goed
  • 7 januari 2021
Zeker Weten Goed

Boekcover Te dom voor de duivel
Shadow
Te dom voor de duivel door Nikki van Lierop
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2020
  • 270 pagina's
  • Uitgeverij: Lebowski

Flaptekst

Anna is niet onder het meest gunstige gesternte geboren, maar ze heeft een gouden stem. Als ze wordt aangenomen in het orkest van de vermaarde Slavko, lijkt haar leven echt te beginnen. Ze maken furore in de cabarets van Berlijn, maar Slavko is niet te vertrouwen. Na een zoveelste ruzie keert een zwangere Anna terug naar haar geboortegrond, om na de bevalling weer opnieuw te beginnen. Haar pogingen leiden haar langs smoezelige theaters, duistere cafés en uiteindelijk de rosse buurt van Antwerpen. Te dom voor de duivel is het verhaal van een vrouw op zoek naar geluk, om slechts het tegendeel te vinden.

Eerste zin

Antwerpen 1963. Een vloeibare boer borrelt op uit haar buik. Nadat ze het zuur dat over haar tong en tegen haar tanden spat heeft weggeslikt, vraagt ze voor de zoveelste keer iets om haar maag te kalmeren.

Samenvatting

Deel Een
Het verhaal  begint met een fragment uit 1963 (Antwerpen). Anna (23) staat op het punt te bevallen, maar de bevalling verloopt moeizaam en uiteindelijk wordt de baby geboren  met  de keizersnede. Het gebeurt in een RK-tehuis  We zien meteen hoe Anna vloekt, vuige taal uitslaat en hoe ze haar emoties naar buiten laat komen. Na twee weken mag ze eindelijk haar dochter in de armen sluiten.
Dan springt het verhaal terug naar Amsterdam 1946. Op de laatste dag van de oorlog is Anna's vader doodgeschoten en het gezin heeft het erg moeilijk. Anna is zes jaar en de oudste van drie kinderen. Er is sprake van grote armoede. Bovendien wordt Anna op school gepest. Alleen de muziekleraar beschermt haar.

Haar niet al te sympathieke moeder staat haar af en Anna komt in een tehuis terecht, waar ze ook al niet lekker wordt behandeld. Ze gaat in een café werken en ontmoet daar de Amsterdamse volkszangeres Tante Leen, de ongekroonde koningin van de smartlap. Af en toe mag Anna ook een liedje zingen en dat kan ze heel goed. Ze komt in contact met zanger Slavko en na een auditie wordt ze door hem uitgekozen mee op tournee te gaan. In het begin maakt de band weinig indruk, maar er komt een doorbraak als Anna in mooiere kleding en met een sexy look de harten van de mannen  begint te stelen. Ze worden beroemd en moeten veel optreden, maar dat heeft ook een keerzijde. Slavko gaat o.a. vreemd, is jaloers en gewelddadig. 
Ook voor Anna wordt de weelde waarin ze leeft teveel, ze koopt een dure bontjas. De verhouding met haar moeder blijft slecht. Dan wordt Anna zwanger en dat verbetert de relatie met Slavko niet. Hij slaat haar telkens weer, als ze ontdekt heeft dat hij weer vreemd gaat. Ze gaat bij hem weg, en krijgt een tijdje onderdak bij haar jongere zusje Roos die met een oudere man is getrouwd. Ook die engerd  kan niet van haar afblijven. Via een hulpverleenster komt Anna in Antwerpen terecht om te bevallen. 

Wanneer ze het  tehuis mag verlaten, gaat ze naar Amsterdam en laat haar moeder de kleine Dominique zien. Ze laat het kleine meisje bij haar moeder achter.

Deel Twee 
Anna gaat weer werken bij een impresario, maar als die haar koppelt aan haar ex-minnaar Slavko barst ook nu weer de bom. Ze verbreekt haar contract, maar moet toch aan geld zien te komen. Dat valt gemakkelijk te verdienen in de wereld van de prostitutie. Ze is nog steeds  mooi en één van de hoerenlopers met een ongelukkig huwelijk wordt verliefd op haar. Frank vraagt haar ten huwelijk en uiteindelijk geeft Anna toe om met hem te trouwen. De huwelijkszegen wordt niet door beide families omarmd. Frank weet natuurlijk van het kind af en belooft Anna altijd goed voor Dominique te zorgen.
Maar het gaat al snel mis, omdat Frank erg jaloers is. Een klant in het café komt te dicht in de buurt van Anna en Frank slaat er op los. Ook is hij daarna gewelddadig tegen Anna en die besluit een echtscheiding aan te vragen. Dominique is een blok aan haar ben en zij doet het kind op een kostschool (de geschiedenis herhaalt zich).
De volgende relatie van Anna is de klant om wie Frank had geknokt. Maar ook dit is geen succes, omdat deze Jean Pierre niet met zijn fikken van Dominique kan afblijven. Daarom loopt Dominique weg en als ze weer terugkomt, krijgt ze er stevig van langs van Anna. Wanneer Jean Pierre weer een keer aan Dominique zit, slaat ze hem het ziekenhuis in. Het huis wordt verkocht en Anna is weer alleen. Ze heeft alleen zoveel geld stiekem gespaard dat ze zelf een kroeg kan runnen en Dominique is dan met tegenzin haar animeermeisje. Wanneer ze haar op een avond aanmoedigt aan te pappen met een mooie vent, blijkt ook dat een smeerlap en zijn de poppen weer aan het dansen.

Er gaat weer een tijd voorbij en Anna schrijft een brief uit Kreta naar Dominique. Ze heeft er een kroeg, is erg geliefd en ze is zelf ook weer verliefd geworden.

Epiloog (Dominique, 2015)
Dominique vertelt in de ik-vorm over de laatste dagen van haar moeder. Ze is bij haar geroepen. Ze heeft net gehoord dat ze longkanker heeft.  In de epiloog vertelt Dominique iets over haar eigen leven: ze had geen kinderen gewild, maar werd toch zwanger. Ook haar huwelijk hield geen stand en de driejarige zoon ging met zijn vader mee naar Israël.  Ze vergelijkt zich met haar moeder. Heel aan het einde komt er toch een soort respect voor de moeder die Anna  was. Op het moment dat ze sterft (75 jaar) belt haar veel jongere minnaar Piet (45). Die zegt tegen Dominique dat het zo'n heel lieve prachtige vrouw was.


Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Personages

Anna

Anna is de hoofdpersoon van de romen en ook de belangrijkste verteller. De roman begint vanaf het moment dat ze zes jaar is. Het gezin leeft in armoede, Anna wordt gepest op school en ze wordt gekleineerd door haar moeder, die haar bovendien in een tehuis stopt. Daardoor wordt Anna snel rijp en zelfstandig. Ze gaat al jong in de horeca werken en ze valt in de kroeg op omdat ze kan zingen. De Amsterdamse volkszangeres Tante Leen wordt haar grote voorbeeld. Ze wordt ontdekt en gaat op tournee met een band. Met de leider van de band krijgt ze een relatie en daarmee wordt de ellende in haar leven voortgezet. |Ze kiest er steeds voor om een relatie aan te gaan met een man die teveel drinkt, seksueel jaloers is en dan handtastelijk wordt. Anna blijft wanhopig zoeken naar geluk. Maar ze maakt dezelfde fouten als haar moeder door haar dochter ook niet goed te behandelen. Ze gaat na de zoveelste mislukte liefde naar Kreta, maar sterft later eenzaam aan longkanker. Dominique is erbij als ze haar laatste adem uitblaast. Ze vergeeft haar moeder op dat moment haar egoïsme.

Dominique

Dominique is in de epiloog de vertelster. Ze vertelt daarin dat ze toch de naweeën van de opvoeding heeft gekregen. Een moeder die toch eigenlijk niet naar haar omkeek en die relaties aangaat met mannen die haar mishandelen. Een van de mannen kan bovendien niet van Dominique afblijven, zo jong als ze is. Als haar moeder een eigen kroeg exploiteert , gaat ze er van uit dat aar dochter aan de bar de mannen animeert en wat opgeilt, zodat ze wat meer zouden drinken. Die houding van haar moeder heeft ook gevolgen voor Dominique die zelf geen kinderen wil, maar toch een jongetje krijgt. Na drie jaar ziet ze in dat ze misschien geen goede moeder zal zijn en laat het zoontje met haar ex-man vertrekken. Zo gaat de geschiedenis van moeder-kindrelatie door tot in de derde generatie.

De categorie minnaars

Voor alle mannen die in de omgeving van Anna optreden, geldt eigenlijk hetzelfde. Ze zijn egoïstisch, jaloers, op seks belust en drinken te veel. In veel gevallen gaat dat gepaard met geweld. Het zijn de foute mannen waarop ze valt. Tot aan het einde toe denkt Anna de ideale partner gevonden te hebben, maar dat is nooit het geval. Slavko, Frank, zwager Henk, Jean Pierre behoren allen tot die categorie.

Quotes

"‘Laat je broer met rust of er zwaait wat!’ roept hun moeder vanuit een andere kamer. Nooit krijgt Gijs eens een keertje op zijn donder. Roos ook niet, trouwens, want die is nog maar vier en wordt vreselijk verwend. ‘Hou op met zeuren, ik heb al genoeg aan mijn hoofd. En jij moet beter weten, want jij bent de oudste!’" Bladzijde 26
"De chirurg die haar met dit enorme zigzagteken op haar ooit zo mooie buik heeft opgezadeld, moet of dronken, of halfblind zijn geweest tijdens de operatie. Haar buik ziet er zo vernacheld uit dat het lijkt alsof de arts met een botte bijl tekeer is gegaan. ‘De wonde geneest mooi,’ zei hij eergisteren nog terwijl hij zijn vingers over het litteken liet gaan. ‘Als u het zegt…’" Bladzijde 17
"Het enige wat haar op de been houdt, is de wekelijkse muziekles. Terwijl alle andere meisjes niet veel verder komen dan vals getoeter op hun blokfluit, klinken haar tonen glashelder, en ook in het zingen is ze de allerbeste. Tijdens dat ene uurtje op woensdag kan de rest haar gestolen worden." Bladzijde 35
"Ik wilde nooit kinderen. Ik wilde niet dat ons bloed en onze genen doorgegeven zouden worden. Het moest bij mij stoppen, Dat leek me het beste voor de mensheid." (Dominique tegen haar stervende moeder)" Bladzijde 263
"Dominique zet een stap achteruit. "Ik wou dat ik nooit was geboren." "Ik ook, Had ik maar een dubbeltje tussen mijn knieën gehouden."" Bladzijde 237

Thematiek

Het wanhopige zoeken naar geluk van een geboren loser

Anna is heel haar leven op zoek naar het geluk. Ze is als dubbeltje geboren, groeit na de oorlog vaderloos op in een arm gezin. Ze wordt in een weeshuis geplaatst, gepest op school en gaat al heel jong in de horeca werken. Daar wordt ze ontdekt als zangeres van smartlappen en ze mag met een band op tournee. Maar ze maakt steeds verkeerde keuzes in het aangaan van relaties. Mannen die met alcohol, drugs, seks en mishandeling haar blijven kleineren, zoals haar moeder vroeger ook al deed. "Was je maar nooit geboren en je bent te dom om voor de duivel te dansen." Het gekke is dat ze in de wereld van de prostitutie nog het meest over zichzelf te vertellen heeft. Daar was ze de mannen de baas en ze verdiende er nog veel geld mee ook. Anna is steeds op de vlucht en op zoek naar geluk. Dat gaat ten koste van haar relatie met haar dochter. Maar daarbij is niets nieuws onder de zon, want dat is niet anders dan een spiegeling van de relatie tussen Anna en haar moeder. Anna sterft op 75-jarige leeftijd, vrij eenzaam in een verpleeghuis. Het dubbeltje is nooit een waardevast kwartje geworden.

Motieven

Prostitutie

In Antwerpen merkt Anna dat er een gemakkelijker manier is om veel geld te verdienen. In de Belgische havenstad gaat ze als prostituee werken. na een aantal jaar komt Frank op bezoek en op haar pad. Hij trouwt met haar en haalt haar zo uit de hoerenwereld.

Ongelukkige liefde

Slavko is de zanger van een band die na een auditie Anna uitnodigt om met hem mee op tournee te gaan. Ze krijgen een relatie, Maar die is gebaseerd op alcohol, geweld en seks, Hij gaat zelf vreemd en wordt jaloers als er andere mannen naar Anna kijken. Hij wordt dan ook gewelddadig en dat pikt Anna niet meer. Ze gaat bij hem weg, ondanks het feit dat ze zwanger is. Na de geboorte laat ze haar kind bij haar moeder. Ze gaat terug naar Antwerpen, krijgt een nieuw contract en haar begeleider is weer Slavko. Het gaat weer mis. Daarna komt ze in de prostitutie terecht. Daar ontmoet ze eerst Frank die met haar wil trouwen, maar later heel erg jaloers is als mannen hun bewonderende blikken naar Anna laten uitgaan. Frank wordt gewelddadig bij een versiepoging van een knappe man, Jean Pierre. Met de laatste krijgt Anna ook een relatie, maar die kan niet met zijn fikken van haar dochter afblijven. Anna en liefde blijkt een ongelukkig match te zijn.

Moeder-dochterverhouding

De relatie tussen Anna en haar moeder is erg slecht. Haar moeder noemt haar altijd dom, is niet in staat goed voor haar te zorgen en 'geeft het kind eigenlijk weg aan een weeshuis." Al snel gaat ze werken in de horeca, waar haar zangtalent wordt ontdekt. Haar moeder vindt het allemaal maar niets. Anna ziet haar moeder nauwelijks, omdat ze op tournee gaat met een band. Ze spelen vooral in Duitsland en Frankrijk, maar als ze een enkele keer naar huis teruggaat, barst de bom steeds vaker. Het gaat even een tijdje goed, als de pas geboren Dominique bij haar moeder wordt ondergebracht. Die wil nu wel voor haar zorgen, terwijl Anna weer terugkeert naar Antwerpen. Haar moeder blijft haar echter bekritiseren over alles wat ze doet. Maar de geschiedenis herhaalt zich: ook Anna behandelt haar dochter niet goed. Ze brengt haar eerst onder bij haar moeder. Als ze in Antwerpen met Frank trouwt, komt Dominique terug in haar dagelijks bestaan. Maar dat bijzondere huwelijk gaat mis. In de relatie met een nieuwe minnaar Jean Pierre zorgt ze ook niet goed voor haar dochter: de oudere man vergrijpt zich aan Dominique. Wanneer Anna zelfstandig een kroeg runt, moet Dominique als animeermeisje werken. Dat is ook al geen goede keuze, want Dominique wordt tegen haar zin aangerand. Ook laat ze haar dochter weer in de steek, als ze naar Kreta reist. In de epiloog vertelt Dominique dat de geschiedenis zich weer herhaald heeft: ze wilde geen kinderen, kreeg er toch een en liet die driejarige zoon met zijn vader naar Israël vertrekken. Toch vergeeft ze op Anna's sterfbed wat haar haar moeder tijdens een bewogen leven heeft gedaan. Ze heeft veel minnaars gehad en weinig aandacht aan haar kind besteed. Dominique zelf vindt dat ze toch niet zo geworden is als haar moeder.

Muziekwereld

Als Anna in de horeca gaat werken, wordt ze geïnspireerd door de smartlappen van Tante Leen. Ze gaat de liedjes van die zangeres in haar eigen repertoire opnemen en wordt daar vrij beroemd mee. Ze treedt zelfs een keer op als Elvis in de zaal zit. Het wereldje waarin ze verkeert, zit echter vol met alcohol, seks en gewelddadigheid. De muziekwereld waarin Anna het best floreert, is de wereld van de smartlappen. De teksten van dat soort liedjes openen dan ook de twee delen van de roman.

Alcohol

Er wordt veel alcohol genuttigd door o.a. Slavko. Maar Anna zelf drinkt ook teveel, wanneer ze op tournee gaat en ook wanneer ze als hoer werkt in Antwerpen. Ze wordt elke dag met een kater wakker. Haar andere minnaars Frank, Jean Pierre) drinken ook te veel en dat leidt vaak tot geweld.

Armoede

Een kind dat voor een dubbeltje geboren is, wordt eigenlijk nooit een kwartje. De armoede is het grootst wanneer Anna's moeder in Amsterdam weduwe is en drie kinderen moet onderhouden. Ze staat Anna min of meer af aan een weeshuis. Ook Anna heeft in het begin van haar leven niet veel geld, maar naarmate ze als zangeres steeds beroemder wordt, komt er meer geld binnen. Typerend voor haar karakter is dan dat ze geld gaat uitgeven aan heel dure dingen: een nertsbontjas, Rolexhorloges.

Lichamelijk geweld

Anna maakt in diverse periodes van haar leven kennis met mishandeling door haar minnaars. Dat gebeurt o.a. door Slavko, Frank en Jean Pierre. De aanleiding is vaak het overmatig gebruik van alcohol, gekoppeld aan jaloezie.

Overspel

Diverse minnaars van Anna pleegden overspel. Slavko ging vreemd, Jean Pierre deed dat ook. Frank ging naar de hoeren toen hij nog getrouwd was. Haar zwager Henk had als hij de kans bij Anna had gekregen, ook overspel willen plegen.

Jaloezie

Jaloezie speelt een grote rol in de relaties die Anna met mannen heeft. Slavko, Frank en Jean Pierre waren allen jaloers als Anna naar andere mannen keek of als mannen haar bewonderden. Dat leverde vaak een vechtpartij op.

Motto

Ik ben een smartlap
Luister naar mijn lied

Opdracht

Voor Indigo

Titelverklaring

De moeder van Anna bezigde de volgende  uitdrukking vaak ten opzichte van haar oudste dochter: "Je bent te dom om voor de duivel te dansen." Dat is niet bepaald bevorderlijk voor je zelfvertrouwen. Maar het lelijke eentje werd als zwaantje zangeres  van smartlappen. 

Op bl. 239 staat: "Ik kan jou ook niks wijs maken, hè, jij bent zolief en zo slim. Niet zoals je moeder, die te dom is om voor de duvel te dansen." (Anna zegt dit tegen haar dochter Dominique.)

Structuur & perspectief

Er zijn twee delen in de roman. Beide delen beginnen met de cursief afgedrukte tekst van een smartlap. 

Deel I wordt daarna onderverdeeld in 17 genummerde hoofdstukken zonder titel. Deel Twee wordt onderverdeeld in 19 hoofdstukken. In toteel zijn er dus 36 genummerde hoofdstukken. Daarna volgt nog een korte epiloog. De epiloog wordt verteld door Dominique in 2015. Zij vertelt in de ik-vorm.
Deel Een en Twee hebben een personaal perspectief. je kijkt voornamelijk door de ogen van Anna naar de gebeurtenissen. In hoofdstuk 36 is er sprake van een brief van Anna aan haar dochter. Een brief wordt natuurlijk geschreven in de ik-vorm.

Decor

Anna is in 1940 in Amsterdam geboren en als het romanverhaal begint, is ze 6 jaar. We volgen haar in deel Een op haar moeilijke levenspad. In 1963 bevalt ze in Antwerpen van een dochter, maar ze kan er eigenlijk niet voor zorgen. Ze laat Dominique bij haar moeder in Amsterdam achter en zelf vertrekt Anna weer naar Antwerpen, waar ze in de prostitutie gaat werken. De hoerenloper Frank wordt verliefd op haar en vraagt haar ten huwelijk.Diverse relaties gaan daarna weer mis. 
Op een zeker moment schrijft ze een brief aan Dominique vanuit Kreta, waar ze nieuwe kroeg heeft geopend. Wanneer dat is, wordt niet meegedeeld.
In de epiloog vertelt Dominique in de ik-vorm hoe ze over haar moeders leven heeft gedacht. Het is dan 2015. Anna sterft 75 jaar oud.

De twee  belangrijkste decors in het leven van Anna zijn achtereenvolgens Amsterdam en  Antwerpen. Kreta speelt een bijrol in het laatste hoofdstuk. 

Amsterdam en de smartlap zijn aan elkaar gekoppeld( Tante Leen, Johnny Jordaan, André Hazes) 

Stijl

Nikkie van Lierop heeft een vlijmscherpe stijl en neemt zeker geen blad voor haar mond. Dat kun je zien aan het gevloek bij de geboorte van Dominique, het gescheld op haar moeder en vice versa en op haar gewelddadige partners. Ook zijn er expliciete seksscènes uit het rosse leven van Antwerpen, waar Anna een min of meer vrij luxe hoerenbestaan heeft. Ze deinst er niet voor terug om die passages beeldend te beschrijven.

Slotzin

Hij snuit zijn neus en zegt: "Nee, ik we haar herinneren zoals ze was". "Ze was mooi, hè Piet?' "Ja, een heel prachtige vrouw. En zo lief. De allerliefste:. Hij moet nou ook weer niet verdrijven.

Bijzonderheden

Tekst van de smartlap van deel I

Als ik weet dat jij van me houdt
Laat de hele wereld me koud
Als ik zo in je ogen kijk
Ben ik gelukkig en voel me rijk
Ik wil enkel leven voor jou
Schenk me al je liefde en trouw
Mij laat de hele wereld koud
Als ik weet dat jij van me houdt
’k Ben in mijn leven
Nooit zo gelukkig geweest
Ieder moment met jou
Is voor mij weer een feest
’k Heb nooit geweten
Hoe prachtig de liefde kan zijn
Ben ik bij jou is de wereld weer vol zonneschijn
Zonneschijn
De tekst van deze smartlap werd gezonden door de Amsterdamse Tante Leen.

Tekst van de smartlap van Deel II

Diep in mijn hart
Kan ik niet boos zijn op jou
Blijf ik je toch altijd trouw
Dat mag je heus wel weten
Diep in mijn hart
Is er maar een, dat ben jij
Jij bent toch alles voor mij
Zul jij dat nooit vergeten?

Want jij bent heus niet slecht
Wat ook een ander van je zegt
Lieveling, denk toch eens aan
Saam door het leven te gaan
'k Heb dan je liefde voortaan
Diep in mijn hart.
Smartlap o.a. gezongen door Gerard Cox en De Berini's.

 

Het lijkt erop dat Nikki een vertelfout in de tijd maakt. In de eerste regel staat dat Dominique in 1963 in Antwerpen werd geboren. Over de epiloog waarin Dominique het laatste woord heeft, staat duidelijk vermeld dat dit in 2015 speelt. Dominique kan in dat jaar niet anders dan 52 jaar zijn, maar in de epiloog staat dat "ze tien jaar ouder is dan de laatste minnaar van haar moeder die vijf en veertig is."(blz. 269) Dat scheelt drie jaar. 

Beoordeling

"Te dom voor de duivel" is een ruwe en realistische roman over het leven van een naoorlogs meisje dat voor een dubbeltje geboren was. Als ze dat dubbeltje nou maar tussen haar knieën had gehouden tijdens de seks, dan was er misschien nog iets van terecht gekomen. In niet mis te verstane woorden beschrijft Nikkie van Lierop het ongelukkige leven van Anna. Dat is best een interessant verhaal om te lezen; het is met recht een roman als een smartlap. Geen schokkende literaire ontdekking en af en toe wat chaotisch van structuur, maar niet een boek om je bij te vervelen.
Het verhaal wordt schrijnender als je weet dat Nikki van Lierop  eigenlijk het leven van haar moeder Anna beschrijft en zijzelf  de dochter Dominique is. 

 

Recensies

"De debuutroman van Nikkie van Lierop snijdt door hart en ziel, evenals een echte smartlap doet. Vlot geschreven, zonder gêne maar wat voor de auteur dikwijls de hel zelf heeft moeten zijn aangezien dit autobiografische fictie is. Chapeau! Ik hoop met het schrijven van dit boek dat ze voor zichzelf een hoofdstuk heeft kunnen afsluiten. Het verhaal van Anna en Dominique heeft me geraakt. Zo erg dat ik het boek even moest laten bezinken voor ik mijn mening er over kon geven. Doe zo voort Nikkie! Je bent een klassedame die zeker de wereld aan kan, niet alleen met je schrijfkunst maar ook met je zang- en komisch talent. Met een lach en een traan, zoals het leven zelf is!" https://boeklovers.wordpr...de-duivel/
"Met deze debuutroman toont Van Lierop zich echter meester in het scheppen en overbrengen van sfeer in haar proza. Met de juiste details neemt ze de lezer zonder enige aarzeling mee naar de glamoureuze podia, de verschillende kroegen en theaters en de rosse buurt in Antwerpen, die in deze roman zo’n grote rol spelen. De beschrijvingen van al deze plekken nemen de lezer mee in de wereld van Anna, waardoor het lastig is haar verhaal niet in één keer uit te lezen. Ik ben een smartlap. Luister naar mijn lied.’ Citaten en verwijzingen naar smartlappen sieren het verhaal en tegelijk is het larmoyante verhaal van Anna een levensgeschiedenis die niet zou misstaan in een songtekst voor een dergelijk levenslied. Een smartlap in boekvorm, Van Lierop doet wat ze belooft." https://www.hebban.nl/rec...-de-duivel
"Het boek Te dom voor de duivel is vlot geschreven, maar de vele gebeurtenissen maken het verhaal wat chaotisch. De sprongen in de tijd zonder aankondiging worden pas tijdens het lezen van een volgend fragment duidelijk. De karakters hadden psychologisch gezien wat meer uitgediept kunnen worden en het negatieve voelt soms aan als een opsomming. En door de overload aan mishandeling en lichamelijk geweld raakt het niet altijd even diep meer, al spelen er zich wel schrijnende taferelen af. Het eind van het boek is verrassend en kwam zeer onverwachts. Het gelijknamige lied vertelt hetzelfde verhaal als het boek en is een prachtige aanvulling, zeker ook om te genieten van de prachtige warme stem van Nikkie van Lierop. Regelmatig worden gedeeltes van de smartlappen van Tante Leen in de tekst gebruikt en hierdoor geïnspireerd zullen haar boek en haar levenslied tot stand zijn gekomen." https://indeboekenkast.co...de-duivel/

Bronnen

You Tube -opname van het titellied "Te dom voor de duivel." , gezongen door de auteur.
https://www.youtube.com/w...pkNAa5scVg
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.916 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Ik vond het destijds  mijn taak om de verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met nieuwe en/of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk ook gewoon leuk zijn. Docenten kunnen je met het aanprijzen van leuke en/of spannende boeken enthousiast maken. Stukken die interessant zijn, voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat.  Ik heb nu ruim 1460 verslagen gemaakt, waarvan een heleboel Zeker-Weten-Goed-verslagen. Er staan vragen over de inhoud aan het eind om je te laten zien of je het boek begrepen hebt.

Bij Scholieren.com probeer ik daarom zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Ik hoop altijd dat de 'moderne leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende schrijvers ook op de leeslijst te zetten. Uittreksels maken vond ikzelf vroeger helemaal niet leuk. Ik kocht daarom ook uittrekselboeken. (Bijvoorbeeld Literama, Apercu, Der Rote Faden) Nu maak ik zelf boekverslagen voor  scholieren.com. Nog een gemeend advies: wees verstandig en lees altijd wel het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een een prima geheugensteun voor je mondeling zijn.
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek ook niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com levert.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Cees