Tampa door Alissa Nutting

Zeker Weten Goed
Foto van Jessica
Boekcover Tampa
Shadow
  • Boekverslag door Jessica
  • Zeker Weten Goed
  • 16 december 2013
Zeker Weten Goed

Boek
Vertaald als
De lerares
Auteur
Genre
Eerste uitgave
2013
Pagina's
288
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Engels
Literaire thema's

Boekcover Tampa
Shadow
Tampa door Alissa Nutting
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2013
  • 288 pagina's
  • Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij bv

Flaptekst

De zesentwintigjarige Celeste Price is overweldigend mooi. Ze is lerares Engels op een middelbare school in Tampa en rijdt in een rode Corvette. Haar echtgenoot is rijk, knap en werkt bij de politie. Ze worden door iedereen bewonderd en benijd.
Maar Celeste vindt volwassen mannen afstotelijk. Ze is geobsedeerd door jonge jongens, hunkert naar ze, is schaamteloos in haar verlangen er een te beminnen. Geduldig vangt ze de introverte veertienjarige Jack Patrick in haar netten. Ze beginnen een geheime relatie, waarin het gevaar van ontdekking altijd op de loer ligt.

Eerste zin

De nacht voor mijn eerste lesdag bracht ik opgewonden en onhoorbaar masturberend door op mijn helft van de matras, zonder een oog dicht te doen.

Samenvatting

Celeste Price is nog een jonge vrouw van in de twintig. Ondanks haar jonge leeftijd geeft ze toch les op een school. Celeste gruwelt van mannen van haar eigen leeftijd en valt dan ook eigenlijk op jonge jongens. Dit zijn precies de jongens aan wie ze les geeft. Ondanks haar voorkeur voor een jonge leeftijd, heeft Celeste toch een vriend van haar eigen leeftijd. Deze relatie vindt ze echter niet genoeg en ze hunkert naar een relatie met een jonge jongen.

Uiteindelijk ontmoet Celeste Jack Patrick. Jack is een leerling van haar en ze geeft hem dan ook wekelijks Engelse les. Beetje bij beetje probeert Celeste contact met hem te zoeken en aandacht van hem te vragen. Als ze door heeft dat hij haar ook wel interessant vindt, probeert ze buiten de lessen om met hem af te spreken in het lokaal. Ze wil dan bijvoorbeeld zijn verslagen of toetsen met hem bespreken.

Op een gegeven moment loopt dit uit de hand en begint Celeste Jack uit te dagen. Na een tijdje loopt het zelfs uit op zoenen. Ze kunnen alles doen met elkaar wat ze willen, omdat het lokaal afgesloten is van de rest van de school. Niemand ziet dan ook wat ze met z’n tweeën aan het doen zijn.
Toch vindt Celeste het op een gegeven moment link worden en vraagt ze aan Jack of ze niet na school af kunnen spreken. Jack geeft aan dat zijn vader, Buck, door de weeks werkt, waardoor ze na school wel bij hem thuis terecht kunnen.

Celeste begint onderhand een relatie met Jack terwijl ze al een vriend, Ford, heeft. Ford weet helemaal niks van haar voorkeur af en denkt dat zijn relatie met haar gewoon goed zit. Toch blijft Celeste haar mond dicht houden en doen alsof haar relatie met Ford goed zit. Aan Jack vertelt ze wel dat ze al een vriend heeft en dat ze dus nooit naar haar thuis toe kunnen gaan.

Omdat Celeste ontzettend veel bij Jack is begint ze zijn vader Buck ook te kennen. Al snel heeft ze door dat Buck haar ontzettend interessant vindt. In het geheim blijft ze seks hebben met Jack, maar om vertrouwen bij Buck te winnen heeft ze ook seks met hem. Celeste heeft dus seks met drie personen: met Jack, Buck en haar huidige vriend Ford.

Uiteindelijk komt Buck te overlijden aan een hartaanval. Jack kan niet meer thuis wonen en moet naar familie die ver weg woont. Celeste kan Jack dus niet vaak meer zien en beseft zich dat ze een andere oplossing moet zoeken. Daarom daagt ze een andere leerling van haar uit. Deze leerling, Boyd, trapt erin en weer heeft Celeste een jongen bij wie ze haar behoeften kwijt kan.

Na school heeft ze heel vaak seks met Boyd in het huis van Jack. Als Jack hier op een dag achter komt slaat hij Boyd in elkaar. Celeste zit hier tussen en besluit om op Jack af te gaan om wraak te nemen. Die kans krijgt ze echter niet omdat ze wordt aangehouden door de politie.

Vervolgens wordt Celeste in een gevangenis geplaatst. De familie van Ford kan uiteindelijk voor elkaar krijgen dat ze tot de hoorzitting in een apart appartementje mag gaan wonen. Het contact met Ford wordt steeds slechter omdat Ford walgt van alles wat Celeste gedaan heeft. Ineens krijgt hij door dat zijn vriendin pedofiele gevoelens heeft.

Uiteindelijk wordt Celeste vrijgesproken. Omdat ze in Tampa geen nieuw leven meer op kan bouwen, besluit ze om ergens anders haar leven opnieuw op te gaan bouwen. En dat is ergens waar ze haar naam en achtergrond niet kennen.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Buck Patrick

Buck Patrick is de vader van Jack Patrick. Buck heeft een oogje op Celeste en vindt het dan ook heerlijk om aandacht van haar te krijgen. Uiteindelijk overlijdt Buck aan een hartaanval. Buck is een geduldige man. Daarnaast is hij ook erg zorgzaam. Al van jongs af aan heeft hij de zorg van zijn zoon Boyd op zich. De relatie tussen hem en zijn zoon is ontzettend goed.

Boyd

Boyd is het tweede vriendje van Celeste Price. Boyd is een leerling van haar en nog erg jong. Boyd komt in het verhaal over als een onzeker en naïef jongetje. Daarnaast heeft hij nog weinig ervaring op seksueel gebied, waardoor hij samen met Celeste ontzettend veel gaat experimenteren. Verder is Boyd een hele aardige jongen die aan de gevoelens van andere mensen denkt.

Ford

Ford de vriend van Celeste Price. Hij weet helemaal niks van de pedofiele gevoelens van zijn vriendin en hij vindt het dan ook walgelijk als hij erachter komt dat Celeste pedofiele gevoelens heeft. Ford werkt verder als agent voor de politie. In het verhaal krijg je van Ford niet zo heel veel mee, omdat het verhaal voornamelijk om Jack en Boyd draait.

Jack Patrick

Jack Patrick is een veertienjarige jongen die leerling van Celeste is. Hij is het eerste vriendje van Celeste Price. In het verhaal verliest Jack zijn vader Buck aan een hartaanval. Ook Jack komt in het verhaal over als een naïeve jongen. Daarnaast heeft hij net zoals Boyd erg weinig ervaring op seksueel gebied. Ondanks zijn onzekerheid en onwetendheid durft hij wel alle gevoelens en gedachten uit te spreken. Jack is dus een extroverte jongen. Verder is Boyd erg zorgzaam en houdt hij ontzettend veel van zijn vader.

Celeste Price

Celeste Price is een zesentwintigjarige lerares. Ze geeft Engelse les op een middelbare school in Tampa. Celeste heeft een relatie met haar vriend Ford, maar ondanks haar relatie heeft ze pedofiele gevoelens. Voor deze gevoelens schaamt ze zich niet en ze doet er alles aan om aan haar behoeftes te komen. Eigenlijk is Celeste iemand die andere bedriegt. In het verhaal bedriegt ze zowel haar eigen vriend Ford als de vader van Foyd. Bij beide mannen doet ze alsof ze verliefd op hun is. Verder is Celeste erg egoïstisch en gaat ze voornamelijk voor haar eigen gevoelens. Haar eigen gevoelens vindt ze dus het belangrijkste.

Quotes

"Aanvankelijk klonk de uitnodiging zo mooi dat het wel een valstrik leek, maar mijn libido won het van mijn achterdocht; ik werd behoorlijk geil in de klas en probeerde te raden wat voor ondergoed bepaalde jongens aanhadden door hun aandachtig in het kruis te kijken als ze gingen staan om iets voor te lezen. " Bladzijde 213
"Als ik wil klaarkomen moet ik ’s nachts soms de geschiedenis manipuleren en mezelf wijsmaken dat ze allebei mijn arrestatie niet hebben overleefd: dat Jack overleed aan een dodelijke wond die ik hem toebracht ergens in de bossen, en dat Boyd, eenzaam bloedend uit zijn hoofd in Jacks slaapkamer, in shock raakte en stierf. " Bladzijde 286

Thematiek

Seksualiteit

Het thema van dit verhaal is seksualiteit. Efebofilie is een term die gebruikt wordt voor volwassenen die een voorkeur hebben voor seks met minderjarigen die geslachtsrijp zijn (dus in elk geval ouder dan 12). In dit verhaal is een volwassen vrouw, Celeste, verliefd op twee minderjarige leerlingen van haar. Omdat Celeste van mening is dat de minderjarige jongens eerst verliefd op haar moeten worden, probeert ze hiervoor te zorgen. Elke keer na de lessen probeert ze Boyd en Jack, te verleiden. Uiteindelijk resulteert dit in hetgene dat zij wil: de jongens worden verliefd op haar. Uiteindelijk krijgt ze het voor elkaar dat ze ook seks met haar willen. Het hele verhaal draait om het feit dat Celeste seks heeft met de minderjarige jongens.

Motieven

Puberteit

In dit verhaal komen de puberale gevoelens van Jack en Boyd naar voren en dit is hetgene waar Celeste precies op valt. Ze vindt het spannend dat de pubers nog in de ontdekkingsfase zijn en nog weinig van seks afweten.

Maatschappijkritiek

Maatschappijkritiek is een belangrijk motief in dit verhaal. Celeste valt op minderjarige jongens. Met deze jongens heeft ze vrijwillig seks. Van misbruik kan niet echt gesproken worden, omdat de jongens vrijwillig seks met Celeste hebben. Maar je kunt je afvragen wat de machtspositie van de lerares doet in deze situatie. Zij staat boven de jongens en speelt met hun naïviteit en ze beïnvloedt Jack en Boyd in hun onwetendheid.

Trivia

Alissa Nutting, de schrijfster van dit verhaal, heeft dit verhaal geschreven omdat ze vindt dat er weinig aandacht is voor misbruik van jongens.

Titelverklaring

De titel 'De lerares' is eenvoudig uit te leggen. Celeste Price is een lerares Engels op een middelbare school. Dit is voor haar de ideale plek omdat ze seksuele gevoelens voor puberjongens heeft. In de tijd dat Celeste lerares is op de middelbare school, bouwt ze een seksuele relatie met twee leerlingen van haar op. Het hele verhaal draait om de lerares Celeste Price: haar gedachten, handelingen en emoties spelen een hoofdrol in dit verhaal.

Structuur & perspectief

Het verhaal is in het ik-perspectief geschreven. In dit verhaal wordt alles door de ogen van de zesentwintigjarige Celeste Price geschreven. De lezer leest de gedachten en handelingen van Celeste en van de andere personen niet.

Het verhaal begint met een opening-in-de-handeling: De lezer krijgt niet eerst informatie over de gebruikte ruimtes en personages, maar zit gelijk in het verhaal.
Het verhaal eindigt met een open einde. De lezer weet namelijk niet hoe het leven van Celeste verder zal verlopen. De lezer krijgt alleen nog mee dat ze verhuist, maar meer niet.

Het verhaal is opgedeeld in hoofdstukken die te herkennen zijn aan een geschreven cijfer (bijvoorbeeld zestien in plaats van 16). In totaal heeft dit boek negentien hoofdstukken.

Decor

Het verhaal speelt zich af in Tampa. Dit is een stad in Florida. Naast Tampa speelt het verhaal zich nergens af.

Er is in dit verhaal geen gebruik gemaakt van een belangenruimte.

De vertelde tijd is niet precies bekend, maar dit zal ongeveer een jaar zijn. Daarnaast speelt dit verhaal zich af in de huidige tijd. Er worden verschillende elementen gebruikt die dit aanduiden, zoals internet en het gebruik van mobiele telefoons.

Stijl

Wat opviel aan de manier waarop dit verhaal geschreven is, is de hoeveelheid details die er gebruikt worden. Deze details worden gebruikt voor het aanvullen van emoties, gedachten en handelingen. Doordat er erg veel details gebruikt worden en over één klein moment lang verteld kan worden, loopt de lezer leesvertraging op. Deze leesvertraging is niet storend en brengt juist een soort van spanning met zich mee.

Verder was er niet heel veel opvallends aan het verhaal. Er wordt geen gebruik gemaakt van moeilijke woorden en/of zinsconstructies. Het verhaal is voor iedereen makkelijk te begrijpen.

Slotzin

Dat Jack overleed aan een dodelijke wond die ik hem toebracht ergens in de bossen, en dat Boyd, eenzaam bloedend uit zijn hoofd in Jacks slaapkamer, in shock raakte en stierf.

Beoordeling

Ik weet niet zo goed wat ik van dit verhaal moet vinden. Aan het begin van het verhaal vond ik het echt een walgelijk verhaal omdat de pedofiele gevoelens van Celeste op een hele seksuele manier verteld werden. Doordat ze haar seksuele gevoelens op jonge jongens uitte, kwam het op mij over als een walgelijk verhaal. 

Toen ik echter naar de achtergrond van dit boek ging kijken is mijn gevoel weer bijgedraaid. Alissa Nutting, de schrijfster van dit verhaal, heeft dit verhaal geschreven om misbruik van jongens in het daglicht te stellen. Ook kreeg op een gegeven moment het verhaal vorm waardoor de seksuele gevoelens niet meer heel erg naar boven kwamen en de nadruk gewoon op een verhaal lag. Uiteindelijk vind ik het dan ook wel een boek dat leuk is om te lezen, maar heel erg enthousiast ben ik niet. Ik weet ook niet zo goed of ik dit verhaal snel zal aanraden aan anderen.

Recensies

"Want laat ons wel wezen, als de rollen omgedraaid zouden zijn en het boek zou gaan over een relatie van een 26-jarige leraar met een 14-jarig meisje, dan zou het boek niet eens uitgekomen zijn. Dat buiten beschouwing gelaten, heeft Alissa Nutting vooral een boek geschreven dat vlot leest. Zeker naar het einde toe wordt het boek bijna een thriller die je zo snel mogelijk wilt uitlezen." http://boekboetiek.blogsp...tting.html
"De lerares is moeilijk in een hokje te plaatsen. Het is namelijk geen pedofilie, want de jongens (ja, het zijn er meerdere) waar zij een relatie mee aangaat doen dit vrijwillig. Stiekem vinden ze het fantastisch dat zo’n mooie vrouw interesse in hen heeft en Celeste dwingt de jongens niet. Ze weet wel precies hoe ze de jongens moet “bespelen”. " http://www.chicklit.nl/p/...de_lerares

Bronnen

Tampa
http://seks-en-relaties.p...eze-zomer/
Efebofilie
http://nl.wikipedia.org/w...Efebofilie

Overhoor jezelf

Is de volgende bewering juist of onjuist.
In het verhaal heeft Celeste seks gehad met Ford, Buck, Boyd en Jack.
Hoe komt de politie erachter dat Celeste seks heeft met minderjarige?
Is de volgende bewering juist of onjuist?
Celeste heeft geen relatie.
Hoe komt Buck te overlijden?
Is de volgende bewering juist of onjuist?
Celeste krijgt vier jaar lang gevangenisstraf.
Waarom heeft Celeste seks gehad met Buck, de vader van Jack?
Met hoeveel leerlingen heeft Celeste seks gehad?
In wat voor vak geeft Celeste les?
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

47.156 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Jessica