Super sad true love story door Gary Shteyngart

Zeker Weten Goed
Foto van Jessica
Boekcover Super sad true love story
Shadow
  • Boekverslag door Jessica
  • Zeker Weten Goed
  • 3 juni 2014
Zeker Weten Goed

Boek
Vertaald als
Supertriest waargebeurd levensverhaal
Auteur
Genre
Eerste uitgave
2010
Pagina's
430
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Super sad true love story
Shadow
Super sad true love story door Gary Shteyngart
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Feitelijke gegevens

  • 7e druk, 2010
  • 430 pagina's
  • Uitgeverij: Lebowski

Flaptekst

Amerika in de nabije toekomst. Het land is failliet en in oorlog met Venezuela. Central Park is uitgegroeid tot een getto, en iedereen loopt verplicht rond met een äppärät – de Smartphone van de toekomst, waarmee alle persoonsgegevens voor de hele wereld zichtbaar zijn geworden: je inkomsten, je gezondheidsstatus, met wie je het bed hebt gedeeld, wat je het laatst hebt gekocht, en hoe sexy je wordt gerankt.

Lenny, een 39-jarige romanticus – trotse eigenaar van waarschijnlijk het laatste handgeschreven dagboek ter wereld, iets minder trotse eigenaar van een kale plek op zijn achterhoofd in de vorm van de staat Ohio – is hopeloos verliefd op de veel jongere en beeldschone Eunice Park.

Eunice, een 24-jarige van Koreaanse afkomst, besluit zijn liefde te beantwoorden. Niet omdat ze verliefd is, maar omdat ze niet goed weet wat ze anders moet doen behalve Lenny leren hoe hij effectiever zijn tanden kan poetsen en dat ruimvallende shirts met een streepmotief zijn toenemende gewicht kunnen verbloemen.

Terwijl het land onder vuur ligt is Lenny – blind van liefde – vastberaden zijn droomvrouw ervan te overtuigen dat het leven bijzonder is, zelfs in een tijdperk waar mensen met één druk op de knop iemands ‘neukbaarheid’ en ‘levensverwachting’ om zeep kunnen helpen. Kan Lenny’s eindeloze romantiek de wereld behoeden voor een grote catastrofe?

Eerste zin

Vandaag heb ik een belangrijke beslissing genomen: ik heb besloten niet dood te gaan.

Samenvatting

Lenny moet voor zijn werk op reis naar Italië. Omdat hij van reizen houdt grijpt hij dit met beide handen aan en vertrekt hij naar het verre Rome. Smartphones bestaan er in die tijd niet meer, dus samen met zijn äppärät stapt hij in het vliegtuig om op reis te gaan. Al snel ontmoet hij daar een meisje: Eunice. Ze is van Koreaanse afkomst en maakt een hele grote indruk op hem.

Hij is te zwak om er iets mee te doen. Hij beseft dat hij veel ouder is dan dat zij is en dat hij eigenlijk helemaal geen kans maakt. Op zijn äppärät checkt hij allemaal informatie over haar. Zo vindt hij de status van haar ouders, haar gewicht, haar lengte, haar familieomstandigheden en haar geld. Hij ziet dat ze niet veel geld heeft, maar dit maakt zijn gevoelens voor haar niet minder. Als hij bijna terug naar Amerika moet besluit hij om werk van haar te maken. Hij zoekt contact met haar en dit contact lijkt helemaal te mislukken. Eunice wil niks van hem weten en probeert hem zelfs te negeren.

Ondertussen vertelt Eunice aan haar zusje en vriendin wat haar is overkomen. Een oudere Europese man is op haar afgestapt en ze weet niet wat ze ermee moet doen. Aan het begin spreekt ze vol afschuw over hem, maar hoe langer ze over hem nadenkt hoe meer sympathie ze voor hem op kan brengen. Uiteindelijk besluit ze dan ook om zelf het initiatief te nemen om op hem af te stappen. Dit lijkt goed te gaan: al snel gaat ze naar hem toe in Amerika en woont ze in zijn huis.

De ouders van Eunice zijn hier totaal niet blij mee. Ze vinden dat ze met een Koreaanse man moet trouwen en accepteren het niet dat ze met een Europese man gaat. Toch wil Eunice dat haar ouders Lenny zien. Met allemaal leugens over de echte identiteit van Lenny spreken ze af. De ouders van Eunice zijn nog niet over hem te spreken, hoe goed hij zijn best ook doet. De zus van Eunice is wel weer over hem te spreken. Ze vindt het een leuke en aardige man en vindt haar ouders maar door het leeftijdsverschil heen moeten kijken. Ze leven nou eenmaal niet driehonderd jaar terug.

Dan lijkt er een wending in de relatie tussen Eunice en Lenny te komen. Lenny zijn baas, Joshie, heeft hoogte van Eunice gekregen en vindt haar eigenlijk wel heel erg leuk. Joshie houdt heel erg van tekenen en is erachter gekomen dat het ook een hobby van Eunice is. Als smoes gebruikt hij deze hobby om met haar af te spreken. Samen gaan ze naar tekenles en daar leren ze elkaar dan ook al snel veel beter kennen. Eunice begint zich te beseffen dat ze gevoelens voor hem krijgt, maar ze wilt Lenny niet kwijt en wil hem niet bedriegen.

Ook in Amerika lijkt er een hele wending op te treden. Amerika wordt overgenomen door een ander land en dit gaat gepaard met heel veel rellen. Eunice en Lenny gaan samen van plek naar plek om zo veilig mogelijk te blijven. Dit gaat met behulp van Joshie, die veel macht heeft in heel Amerika. Iedereen kent hem en hij kan dus ook veel voor elkaar krijgen. Wel wil hij er van Eunice iets voor terug: aandacht en het liefste een relatie.

Omdat Eunice Lenny niet wil bedriegen besluit ze een punt te zetten achter hun relatie. Uiteindelijk begint ze een relatie met Joshie. Lenny weet niet wat hij met dit nieuws moet doen: toen hij haar leerde kennen was hij heel positief, maar na dit nieuws gehoord te hebben wil hij het liefste sterven.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Lenny

Lenny is de veertigjarige Joodse Rus. Hij werkt voor een bedrijf dat producten ontwikkelt voor mensen die er jonger uit willen zien. Lenny reist voor zijn werk de hele wereld rond en dat is wat hij leuk vindt: zoveel mogelijk plekken van de wereld zien. Lenny is iemand die zegt wat hij wil zeggen en recht op zijn doel afgaat. Zo heeft hij het ook voor elkaar gekregen om uiteindelijk een relatie met Eunice te krijgen.

Eunice

Eunice is een Koreaans meisje dat heel veel van de wereld te weten wil komen. Ze is rond de 20-30 jaar en heeft nog een heel leven voor zich. Ze probeert elke keer te studeren maar omdat ze haar toelatingstest niet haalt kan ze elke keer niet beginnen met studeren. Eunice zie je in de loop van het verhaal echt veranderen: aan het begin is ze nog heel naïef en durft ze niet goed te zeggen wat ze nou precies wil, maar uiteindelijk durft ze dit wel en wordt ze steeds een beetje minder naïef.

Joshie

Joshie is de zeventigjarige baas van Lenny. Hij is baas van een bedrijf dat producten ontwikkelt waardoor mensen er jonger uit zien. Ondanks zijn leeftijd is hij nog goed en vitaal. Van anderen hoort hij vaak dat hij er heel goed uit ziet. Lenny is iemand die het veel met andere personen te doen heeft en er zo veel mogelijk aan doet de ander te helpen, maar zijn eigen problemen komen ook altijd voorop. Het liefste begint hij ook een relatie met Eunice en laat hij zijn vriend en collega Lenny helemaal vallen.

Sally

Joshie is de zeventigjarige baas van Lenny. Hij is baas van een bedrijf dat producten ontwikkelt waardoor mensen er jonger uit zien. Ondanks zijn leeftijd is hij nog goed en vitaal. Van anderen hoort hij vaak dat hij er heel goed uit ziet. Lenny is iemand die het veel met andere personen te doen heeft en er zo veel mogelijk aan doet de ander te helpen, maar zijn eigen problemen komen ook altijd voorop. Het liefste begint hij ook een relatie met Eunice en laat hij zijn vriend en collega Lenny helemaal vallen.

Noah

Noah is een vriend van Lenny. Uiteindelijk overlijdt hij in dit verhaal vanwege de slechte omstandigheden in Amerika.

Quotes

"‘En terwijl we over straat liepen en onze adem rook naar kimchi en bier, begon ik na te denken over onze relatie. Ik begon het te bekijken vanuit het standpunt van Eunice. We hadden inmiddels verplichtingen tegenover elkaar. Onze familie had ons in de steek gelaten, en we moesten nu een even sterke en langdurige band met elkaar smeden. Elke zwakheid in onze onderlinge band betekende een fiasco. Het succes zou volmaakt zijn als geen van beiden nog zou weten waar de één ophield en de ander begon.’" Bladzijde 216
"‘Vandaag heb ik een belangrijke beslissing genomen: ik wil gewoon doodgaan. Er zal niets overblijven van mijn persoonlijkheid. De knop zal worden omgedraaid. Mijn leven, mijn alles, zal voorgoed verloren gaan. Ik zal van de aardbodem verdwijnen. En wat blijft er over? Zwevend door de ether, kriebelend aan de langere buik van de ruimte, oplichtend boven boerderijen buiten Kaapstad, botsend met het noorderlicht boven het Noorse Hammerfest, de noordelijkste stad van deze verbrijzelde planeet – mijn gegevens, de oersoep van mijn bestaan in de vorm van een GlobalTeens-account. Woorden, woorden, woorden. Jij dus, lief dagboek. Dit wordt mijn laatste aantekening.’" Bladzijde 391

Thematiek

Liefdesrelatie: problemen/ echtscheiding

De veertigjarige oudere Lenny wordt verliefd op de jonge Koreaanse vrouw die Eunice heet. De twee krijgen een relatie die met vallen en opstaan blijft voortbestaan. Samen gaan ze hele moeilijke tijden tegemoet en komen ze erachter dat ze onderling niet goed geaccepteerd worden bij de andere familie. Ondertussen is het heel onrustig in Amerika en lijkt het land langzaam failliet te gaan. En na verloop van tijd wordt Eunice verliefd op Lenny\'s vriend Joshie, maar weet niet wat ze moet doen, omdat ze Lenny niet wilt bedriegen en niet kwijt wilt. Na verloop van tijd kiest Eunice toch voor Joshie en gaat het door de scheiding vreselijk slecht met Lenny.

Motieven

Uitgebloeide liefdesrelatie

Nadat er met best veel moeite toch een relatie is ontstaan tussen Eunice en Lenny - die erg goed functioneert ook bloeit het langzamerhand uit wanneer Eunice Joshie ontmoet en verliefd op hem wordt. Omdat ze erg van Lenny houdt en geen overspel wilt plegen besluit ze op het begin er niks mee te doen. Na verloop van tijd gaat ze steeds meer voor Joshie voelen en verdwijnt haar liefde voor Lenny steeds meer waardoor ze besluit toch een punt achter haar relatie met Lenny te zetten en met Joshie te nemen. Echter is Lenny wel nog erg verliefd op Eunice.

Cultuurverschillen

De families van Eunice en Lenny accepteren hun huwelijk op het begin niet echt omdat zij ten eerste op zijn gegroeid in een totaal andere cultuur, en ten tweede is hun leeftijdsverschil te groot (wat in zekere zin ook een soort cultuurverschil is).

Trivia

Omdat dit verhaal in de toekomstige tijd is geschreven, een tijd die nog niet is geweest, worden er allemaal elementen gebruikt die niet echt zijn en ook nog niet bestaan. Zo wordt er heel vaak een ‘äppärät’ gebruikt, een soort vervanger van de Smartphone. Ook bestaan er geen social media meer, maar wordt er een ‘’GlobalTeens-account’’ gebruikt. Een account waarop iedereen alles over de ander kan zien: zijn salaris, zijn geld, zijn gewicht en lengte. Daarnaast kan je via dit account ook allerlei berichten naar anderen sturen.

Titelverklaring

De titel 'Supertriest waargebeurd liefdesverhaal' slaat op de liefdesrelatie tussen Lenny en Eunice. Ze hebben elkaar ontmoet in Rome en zijn naderhand verliefd geworden. Eunice is bij Lenny ingetrokken en samen maken ze heel veel mee. Ze delen een hoop liefde maar krijgen ook met heel veel leed te maken waardoor ze elke keer het één en ander moeten verwerken. Toch lijkt hun relatie hierdoor beter te worden. Uiteindelijk vindt de baas van Lenny Eunice leuk en lijkt het erop alsof ze een relatie met hem aangaat. Lenny is hier helemaal kapot van en weet hierdoor niet meer zo goed wat hij moet doen. Hij kan niet meer positief nadenken en hij heeft het gevoel alsof hij heel veel tijd verspild heeft.

Structuur & perspectief

Het verhaal wordt verteld door middel van dagboekfragmenten en email- en chatgesprekken. Voor het hele verhaal is een ik-persoon gebruikt. Alles wordt vanuit één persoon, de ik-verteller, geschreven. Doordat het verhaal de ene keer wordt verteld door dagboekfragmenten van Lenny en de andere keer wordt verteld door email- en chatgesprekken van Eunice, wordt het verhaal door eigenlijk twee personen verteld.

Het verhaal begint met een opening-in-de-handeling. Er wordt niet eerst een introductie van personages en gebruikte ruimtes gegeven. Je leert de personages pas in de loop van het verhaal kennen.

Het verhaal heeft een gesloten einde: het verhaal is helemaal afgelopen als het boek ook is afgelopen. Alles is duidelijk en je blijft niet meer met vragen zitten.

Het verhaal is opgedeeld in hoofdstukken die niet genummerd zijn. Ze zijn te herkennen aan de bladzijdes waar Lenny opnieuw begint met een dagboek fragment, of aan de bladzijdes waarop Eunice contact heeft met haar ouders.

Decor

Het verhaal begint in Rome waar Eunice en Lenny elkaar ontmoeten. Vervolgens gaat Lenny naar zijn huis in Manhattan. Hij woont hier al een lange tijd en hier speelt het verhaal zich voornamelijk af. De ouders van Eunice wonen in Fort Lee en daar speelt het verhaal, door middel van email- en chatgesprekken, zich ook af.

Er is in dit verhaal geen gebruik gemaakt van een belangenruimte. Een belangenruimte is een ruimte waarin de gevoelens van de personages overeen komen met de gebruikte ruimte, dit is niet het geval.

De vertelde tijd is de toekomstige tijd. Er wordt met dit verhaal naar de toekomst gekeken. Het laat zien hoe het over een bepaalde tijd zal zijn in de wereld.

Stijl

Kenmerkend voor dit verhaal is de aparte manier van een verhaal vertellen. Het verhaal wordt op twee verschillende manieren verteld: door middel van het dagboek van Lenny en door middel van email- en chatgesprekken van Eunice.

Lenny houdt al heel lang een dagboek bij en deze fragmenten worden gebruikt om het verhaal te vertellen. Alles staat dus in de verleden tijd en alles is ook gericht aan het dagboek geschreven. Zo wordt er regelmatig ‘lief dagboek’ gezegd.

De email- en chatgesprekken van Eunice staan soms in de verleden tijd en soms in de tegenwoordige tijd. Ze mailt en chat met haar zusje, moeder en wat vrienden om hen op de hoogte van haar leven te houden.

Het verhaal wordt soms in moeilijk taalgebruik verteld. Doordat er over de toekomst wordt geschreven, kom je bepaalde uitdrukkingen tegen die nu bij ons nog niet bekend zijn. Daarom is het verhaal soms lastig te begrijpen. Ook het taalgebruik is af en toe vrij lastig, waardoor het moeilijk is om door de verschillende hoofdstukken heen te komen. Er is veel gebruik gemaakt van details waardoor je af en toe leesvertraging oploopt. Over één klein ding kunnen bladzijdes verteld worden.

Een citaat om de schrijfstijl van Gary Shteyngart te verduidelijken: ‘Een gigantische soaplachband explodeerde achter hem – een geweldig geloei van zelfvoldane boosheid en vrolijke ontsteltenis, het vonnis van de stam over zijn zwakste lidmaat.

Tweeënhalve hartslag later hield het geloei abrupt op. Ik hoorde het murmelen van Zijn Naam en het klikklak van zijn binnenkomst. De uitzinnige menigte week uiteen, de SUK DIK-krijgers trokken zich terug, al die Darryls en Heaths. – blz 83

Slotzin

Hun stilte, volledig en onpeilbaar. Uitleg: een groep uit Italië wil het liefdesverhaal van Lenny en Eunice filmen om er een goede soap van te maken. Als Lenny zich tijdens de opnames ineens beseft dat hij hier geen zin in heeft, bedenkt hij een leugen en vertelt hij iedereen van de cast dat Eunice is overleden. Gelijk zijn ze stil en hebben ze geen zin meer om verder te filmen.

Beoordeling

Ik heb dit verhaal gelezen met heel veel wisselende gevoelens. Aan het begin vond ik het een heel saai verhaal en begreep ik niet goed wat nou eigenlijk de verhaallijn was. Alles liep door elkaar, er werden termen gebruikt waar ik nog nooit van gehoord had en tijdens het lezen kon ik me gewoon niet concentreren doordat het ontzettend saai was om te lezen. Omdat het verhaal in de toekomstige tijd geschreven is, worden er termen gebruikt (zoals Teenen) waarvan je nog nooit gehoord hebt en je dus afvraagt wat het nou eigenlijk is. Als je dit eenmaal door hebt is het wel een leuk verhaal om te lezen, maar ik heb leukere boeken gelezen. Leuke stukken worden afgewisseld met saaie stukken en dat maakt het hele boek niet echt een topper voor mij.

Recensies

"De maatschappijkritiek is prikkelend, niet zeurderig en dankzij de hoofdpersonages en hun entourage blijven de verwikkelingen boeien." http://kathymathys.blogsp...daard.html
"Met Super Sad True Love Story schreef de Joods-Russisch-New-Yorkse Gary Shteyngart een sciencefictionachtig liefdesverhaal in de zeer nabije toekomst." http://www.vn.nl/boeken/s...ernietigd/
"De nabije toekomst volgens Gary Shteyngart is kil, kwebbelend en doorschijnend. In ‘Supertriest waargebeurd liefdesverhaal’ levert het wel een supertrieste supergrappige trip op." http://focus.knack.be/ent...607693.htm
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

47.543 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Jessica