Stoer! door Bobje Goudsmit

Zeker Weten Goed
Foto van Jessica
Boekcover Stoer!
Shadow
  • Boekverslag door Jessica
  • Zeker Weten Goed
  • 24 maart 2015
Zeker Weten Goed

Boek
Vertaald als
Gabbers
Auteur
Genre
Eerste uitgave
1997
Pagina's
128
Geschikt voor
onderbouw vmbo/havo/vwo
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Stoer!
Shadow
Stoer! door Bobje Goudsmit
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Feitelijke gegevens

  • 2e druk, 1997
  • 140 pagina's
  • Uitgeverij: Uitgeverij Holland

Flaptekst

Mark heeft het helemaal gehad: hij heeft ruzie met zijn beste vriend en school vindt hij niks. Zijn klas is stom en een irritante jongen uit de bovenbouw valt hem de hele tijd lastig.
Dan ontmoet hij in de supermarkt Paddo, Speedy, Kokker en Pooh Bear. Ze dragen dezelfde kleren – versleten leren jacks en laaghangende spijkerbroeken – houden van dezelfde muziek en horen duidelijk bij elkaar. Als Paddo opeens zijn haar gemillimeterd heeft, volgen de andere drie zijn voorbeeld.
Mark sluit zich bij hen aan, blij dat hij nieuwe vrienden heeft. Tot hij iets verschrikkelijks ontdekt.

Eerste zin

Op de afgesproken plek bij de Nieuwerschansbrug stond Bas al op hem te wachten.

Samenvatting

De eerste dag op de middelbare school is voor Mark aangebroken. Samen met zijn beste vriend Bas heeft hij bij een brug afgesproken. De twee kennen elkaar al van jongs af aan, en zijn al een lange tijd beste vrienden van elkaar. Ze doen regelmatig dingen samen, en hebben altijd veel lol met elkaar. Ook nu hopen ze weer bij elkaar in de klas te komen, zodat ze samen op school lol kunnen maken.

Als de klassenindeling bekend wordt gemaakt, blijkt dat Mark en Bas niet bij elkaar in de klas zitten. Mark vindt dit verschrikkelijk. Hij vindt het niet leuk om in een klas te komen waarin hij niemand kent. Hij wordt alleen al chagrijnig en verdrietig van het idee dat hij niet meer bij Bas in de klas zit.

De dagen op zijn nieuw school verstrijken, maar Mark wordt niet vrolijker. Hij vindt het moeilijk om contact met zijn klasgenoten te maken en voelt zich daardoor erg eenzaam. Daarnaast is Bas heel lullig tegenover Mark gaan doen. Bas doet alsof Mark niks meer is en zegt lelijke dingen tegen hem. Dit trekt Mark zich erg veel aan. Mark gaat zich steeds eenzamer voelen op school.

Thuis kan hij zijn verhaal niet kwijt. Zijn vader is druk met werk, en zijn moeder is bijna nooit meer thuis omdat ze voor Mark zijn oma moet zorgen. De oma van Mark is aan het dementeren, waardoor ze veel zorg nodig heeft. Eigenlijk kan ze niet meer thuis wonen, maar de wachtlijsten voor verpleegtehuizen zijn enorm. Daarom woont de oma van Mark nog even in haar eigen huis.

Mark ziet Bas steeds meer veranderen. Bas doet steeds lulliger tegen hem, rookt ineens en loopt in dure merkkleding. Mark is jaloers op hem en wil dit ook. Daarom vraagt hij aan zijn moeder of hij ook een merkbroek mag. Mark denkt namelijk dat hij dan bij het stoere groepje gaat horen. Zijn moeder vindt het belachelijk om zo’n dure broek voor hem te kopen, en zegt tegen Mark dat hij dat niet krijgt.

Als Mark voor de zoveelste keer boodschappen voor zijn moeder moet doen, ontmoet hij vier jongens in de supermarkt. De jongens zien er ontzettend stoer uit. Ze hebben merkkleding, een grote mond en staan met z’n allen te roken. Al snel komt Mark met ze in contact. Eén van de jongens biedt hem aan om ook zo’n mooie merkbroek voor hem te kopen. Onder één voorwaarde: Mark moet de jongen eerst geld geven zodat hij de broek kan kopen. Mark beseft zich dat dit een kans is om ergens bij te horen, maar tegelijkertijd beseft hij zich dat hij geen geld heeft.

Omdat Mark er toch bij wil horen, besluit hij geld van zijn oma te stelen. Zijn oma is toch aan het dementeren, dus weet toch niet hoeveel geld ze in haar portemonnee heeft. Hij begint met een briefje van vijftig, maar later begint hij steeds meer van haar te stelen.

Vervolgens gaat Mark naar één van de jongens die een broek voor hem weet te regelen. Mark is zielsgelukkig. Daarnaast is hij ook begonnen met roken, zodat hij erbij gaat horen.

Al snel heeft Mark het gevoel dat hij bij de vier jongens hoort. Hij voelt zich niet meer zo eenzaam, en zit beter in zijn vel. Toch wordt hij steeds brutaler tegenover zijn ouders. Daarnaast gaat het op school ook niet goed. Hij haalt veel onvoldoendes, en moet regelmatig op gesprek komen bij zijn mentor.

Met de oma van Mark gaat het steeds slechter. Ze vergeet steeds meer dingen en heeft steeds meer zorg nodig. Daardoor is de moeder van Mark bijna nooit meer thuis, omdat ze altijd bij haar moeder is. Dit stoort Mark heel erg.

Op een dag vragen de vier vrienden van Mark of hij een pakje sigaretten wil stelen in de supermarkt. Mark besluit dit te doen, omdat hij bang is dat hij zijn vrienden anders verliest. Op het moment dat Mark echter een pakje sigaretten wil stelen, wordt hij gepakt. Hij wordt door de supermarktmanager meegenomen. Omdat de manager alleen nog maar het vermoeden had dat Mark iets wilde stelen, is er niks aan de hand. De manager vertelt Mark vervolgens dat hij goed op zijn hoede is, omdat de vier jongens die buiten staan regelmatig uit de supermarkt stelen.

Ineens raakt Mark in de war. Hij beseft zich dat die vier jongens zijn vrienden zijn. Hij kan niet geloven dat zijn vrienden erom bekend staan dat ze stelen. Ineens beseft hij zich dat dat niet de vrienden zijn met wie hij om wil gaan. Als ze vervolgens ook nog eens laconiek reageren als hij vertelt dat zijn oma een beroerte gehad heeft, besluit hij deze ‘vrienden’ te laten voor wat het is.

Mark neemt verdrietig contact op met Bas. Bas heeft ineens een luisterend oor voor hem en is er ineens voor hem. Mark praat met Bas over alles wat er is gebeurd, en beseft zich dat Bas zijn enige echte vriend is die hij kan vertrouwen. Het doet Mark ontzettend goed om weer normaal met Bas te hebben gepraat. Daarnaast komt zijn moeder ook met goed nieuws: zijn oma wordt snel opgenomen in een verpleegtehuis, waardoor ze weer vaker thuis is.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Mark Vermeer

Mark Vermeer is de hoofdpersoon van het verhaal. Mark gaat naar de middelbare school waar hij tegen allerlei problemen aanloopt. Hij vindt het moeilijk om contact met klasgenoten te maken, waardoor hij zich eenzaam voelt. Hierdoor is hij altijd verdrietig. Mark is een erg gevoelige jongen die vanuit zijn emoties verkeerde beslissingen maakt. Zo steelt hij geld van zijn dementerende oma. Al met al is Mark een hele lieve en gevoelige jongen.

Bas

Bas is altijd de beste vriend van Mark geweest. Als Bas en Mark naar de middelbare school gaan en ze niet bij elkaar in de klas komen, verdwijnt de hechte band tussen Bas en Mark. Bas voelt zich veel beter dan Mark, waardoor hij altijd lullig tegen Mark doet.

Paddo, Speedy, Kokker en Pooh Bear

Mark ontmoet Paddo, Speedy, Kokker en Pooh Bear als hij boodschappen doen in de supermarkt. De vier jongens trekken meteen de aandacht van Mark, omdat ze zich zo stoer gedragen. Mark wil graag bij het groepje horen en krijgt op een gegeven moment het gevoel dat hij erbij hoort. Als hij later door krijgt dat de vier jongens stelen, houdt de vriendschap van zijn kant op.

De moeder van Mark

De moeder van Mark is nauwelijks thuis omdat ze de zorg van Mark zijn oma op zich moet nemen. Ze vindt het vervelend dat ze nauwelijks thuis is, maar beseft zich ook dat de zorg voor zijn oma momenteel erg belangrijk is. De moeder van Mark is een hele lieve en geduldige vrouw.

De vader van Mark

De vader van Mark werkt veel en is niet zo vaak thuis. In het verhaal komt dit personage niet heel erg naar voren.

De oma van Mark

De oma van Mark is een hele lieve vrouw. Omdat ze aan het dementeren is, vergeet ze erg veel en doet ze rare dingen. Zo legt ze haar portemonnee in de koelkast.

Quotes

"Chagrijnig kwam Mark thuis. Wat een rotdag! Wat een pestpokkenrotdag! Eerst de hele ochtend in dat lokaal bij dat mens gevangen gezeten. Zoals zij hen als kindjes behandeld had! Ze hadden vliegers moeten maken en een verjaardagskalender van de hele klas en daarna een speurtocht moeten houden door het gebouw om verschillende lokalen te leren kennen! Nou nou, wat een superintroductie! " Bladzijde 13
"Maar thuis werd zijn vreugde snel getemperd. Zijn moeder was er niet. Er lag een briefje op de tafel in de kamer: Ik ben bij oma. Ik weet niet hoe lang ik er zal blijven. Marie-Anne speelt bij Lodie. Zorg jij vanavond voor het eten? Haal maar… Teleurgesteld scheurde hij het papiertje in snippers en liet ze een voor een op de grond dwarrelen. " Bladzijde 58
"Mark greep zijn fiets en racete weg. Nog nooit had hij zich zo verlaten, zo alleen gevoeld. Ze hadden geen van drieën gereageerd. Ze waren in hun eigen wereldje blijven ronddobberen en hadden gewoon niet willen begrijpen hoe hij zich voelde. Het was net of hij in zijn verdriet schipbreuk had geleden, zonder dat ze hem de reddende hand hadden toegestoken. Vrienden? Kon je dat nou vrienden noemen? " Bladzijde 137
"‘Oma, kan ik geld van je lenen?’ vroeg hij zo terloops mogelijk. ‘Je krijgt het gauw van me terug.’ Zijn hart bonsde in zijn keel, toen zijn oma even haar portemonnee niet kon vinden. Schiet op, o schiet op! Hij hield zijn adem in van spanning. " Bladzijde 37

Thematiek

Vriendschap

Vriendschap is het thema van dit verhaal. Mark en Bas zijn al een hele lange tijd beste vrienden van elkaar. Ze delen alles met elkaar en maken erg veel lol. Als Mark en Bas echter niet bij elkaar in de klas komen op de middelbare school, verdwijnt de hechte band tussen hen. Bas voelt zich beter dan Mark waardoor hij zich ontzettend lullig tegenover Mark gaat gedragen. Mark voelt al snel dat de vriendschap verandert, en weet niet zo goed wat hij moet doen. Mark is een lange tijd op zoek naar nieuwe vrienden. Op een gegeven moment leert hij vier jongens in de supermarkt kennen. Al snel raakt Mark bevriend met de vier jongens, maar na een tijdje komt hij erachter dat de jongens stelen. Mark beseft zich dan snel dat hij niet met deze vier jongens bevriend wil zijn. Als Mark zijn hart wil luchten, besluit hij om Bas weer op te zoeken. Bas luistert naar hem en probeert hem te helpen. Ineens voelt het voor Mark alsof de vriendschap tussen hem en Bas weer terug komt. Hij beseft zich dat Bas zijn allerbeste vriend is en dat niemand daar tussen kan komen.

Motieven

Schuld (gevoel)

Omdat Mark geld nodig heeft om een merkbroek te kunnen kopen en te kunnen roken, steelt hij geld van zijn oma. Zijn oma is toch dement, waardoor ze het toch niet doorheeft. Mark voelt zich hier ontzettend schuldig over en neemt zich altijd voor dat hij het geld aan zijn oma terug gaat betalen.

Eenzaamheid & isolement

Eenzaamheid en isolement is een belangrijk motief. Als Mark zijn beste vriend Bas kwijt raakt, voelt hij zich erg eenzaam. Hij kan geen contact krijgen met klasgenoten, waardoor hij op zichzelf aangewezen is. Omdat Mark zich zo eenzaam voelt, voelt hij zich vaak verdrietig.

Misdaad

Misdaad staat centraal in het verhaal en is dan ook een belangrijk motief. De vier jongens met wie Mark bevriend raakt, staan bekend om het stelen wat ze doen. Daarnaast steelt Mark geld van zijn oma om dingen te kunnen doen en kopen zodat hij bij de ‘stoere’ jongens gaat horen. Ook probeert Mark een pakje sigaretten uit de supermarkt te stelen, zodat hij de vriendschap met de vier jongens niet verliest. In het verhaal wordt dus veel gestolen om aan geld te kunnen komen.

Puberteit

De puberteit staat centraal in het verhaal. Mark is in de puberteit aanbeland, waardoor hij alle problemen van de puberteit over zich heen krijgt. Hij wordt onzeker, voelt zich vaak verdrietig, wordt brutaal en vraagt zich af wie zijn vrienden zijn. Al deze negatieve emoties zorgen ervoor dat Mark zich erg verdrietig voelt.

Trivia

De schrijfster van dit boek, Bobje Goudsmit, begon op haar vijfde al met schrijven.

Titelverklaring

De titel 'Gabber' is eenvoudig uit te leggen. Als Mark naar de middelbare school gaat, lijkt hij in een zwart gat te vallen. Hij zit niet bij zijn beste vriend Bas in de klas, waardoor hij niemand in de klas kent. Als zijn beste vriend Bas ook nog eens gemeen tegen hem gaat doen, weet hij het al helemaal niet meer. Mark voelt zich ontzettend eenzaam omdat hij geen vrienden heeft.

In de supermarkt ontmoet Mark op een gegeven moment vier jongens. Deze jongens vielen Mark al meteen op. Ze dragen dure kleren en zien er erg stoer uit. Als de jongens ook nog eens aandacht aan Mark geven, is hij door het dolle heen. Voor zijn gevoel heeft hij voor het eerst in lange tijd vrienden. Een ander woord voor vrienden is gabbers, dus de vier vrienden en Mark zijn gabbers van elkaar.

 

Structuur & perspectief

Als verteller is in dit boek het personaal perspectief gebruikt. Dit perspectief wordt ook wel het hij/zij perspectief genoemd. Er is maar één persoon door wie zijn ogen je het verhaal ziet en dat is in dit verhaal Mark.

Onderstaand een quote van het gebruikte perspectief:
‘Mark begon langzamerhand te geloven dat Roy hem nu voortaan wel helemaal met rust zou laten. Blijkbaar was de lol eraf om hem te pesten. Die Tarzan had natuurlijk inmiddels doorgekregen dat Mark niet bang voor hem was. En hij had er geen zin meer in om nog eens in het openbaar door een brugger belachelijk gemaakt te worden.’ – bladzijde 106

Het verhaal is opgedeeld in hoofdstukken. In totaal zijn er achttien hoofdstukken, verdeeld over 140 bladzijden. De hoofdstukken zijn te herkennen aan een cijfer bovenaan een bladzijde.

Decor

Waar het verhaal zich precies afspeelt is niet bekend, omdat er geen duidelijke plaatsaanduiding in het verhaal staat.

Daarnaast is niet bekend wanneer het verhaal zich precies afspeelt, omdat er geen duidelijke tijdsaanduiding in het verhaal staat. Omdat er nog geen gebruik gemaakt wordt van internet en mobiele telefonie, zal het verhaal zich halverwege de 20e eeuw afgespeeld hebben.

Stijl

De schrijfstijl van Bobje Goudsmit is erg eenvoudig. Er worden weinig moeilijke woorden en zinsstructuren gebruikt, waardoor het verhaal heel vlot wegleest.

Wat wel opvalt, is dat er veel bijvoeglijke naamwoorden gebruikt worden. Deze bijvoeglijke naamwoorden geven vorm aan het verhaal.

Onderstaand een quote van de schrijfstijl van Bobje Goudsmit:
'Met een vuurrood hoofd trok hij een briefje van vijftig euro uit haar portemonnee en propte het in zijn achterste broekzak. Toen duwde hij de portemonnee zo ver mogelijk achter in het diepvriesvak, onder het bakje met ijsblokjes. Hij liet een emmer vollopen met water, zette de bloemen erin en nam haastig afscheid van zijn oma.' - bladzijde 85

Slotzin

Mark knikte. 'Vanavond.'

Beoordeling

Als kind heb ik nooit eerder boeken van Bobje Goudsmit gelezen. Ik was dan ook benieuwd hoe ik dit boek zou vinden.

Ik denk dat veel kinderen zich wel in het verhaal kunnen vinden. De onderwerpen eenzaamheid en vriendschap staan centraal in dit verhaal. Ik denk dat vooral middelbare scholieren zich regelmatig afvragen wie hun echte vrienden zijn en zich eenzaam voelen. 

Daarnaast is het verhaal erg eenvoudig geschreven, waardoor het makkelijk te lezen is. Het boek is op zo'n manier geschreven dat ik het boek bijna in één keer uitgelezen heb.

Al met al vind ik het dus een aanrader! Als je een interessant en eenvoudig boek zoekt, moet je zeker dit boek lezen.

Bronnen

Gabber
http://nl.wikipedia.org/w...cultuur%29
Bobje Goudsmit
http://www.bobjegoudsmit....elkom.html

Overhoor jezelf

Wat heeft de oma van Mark?
Van wie steelt Mark voor het eerst geld?
Waar woont de oma van Mark?
Is de volgende bewering juist of onjuist?
Mark wordt betrapt als hij sigaretten steelt.
Komen Mark en Bas bij elkaar in de klas?
Hoe communiceert de moeder van Mark met Mark als ze iets door wil geven?
Wat wil Mark heel graag hebben?
Is de volgende bewering juist of onjuist?
Het verhaal speelt zich deels af op een basisschool.
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

47.420 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Stoer! door Bobje Goudsmit"

Ook geschreven door Jessica