Sterrenbeeld: eenhoorn door Sylvia Van Driessche

Zeker Weten Goed
Foto van Robyn
Boekcover Sterrenbeeld: eenhoorn
Shadow
  • Boekverslag door Robyn
  • Zeker Weten Goed
  • 26 maart 2020
Zeker Weten Goed

Eerste uitgave
2015
Pagina's
236
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Sterrenbeeld: eenhoorn
Shadow
Sterrenbeeld: eenhoorn door Sylvia Van Driessche
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2015
  • 236 pagina's
  • Uitgeverij: Borgerhoff & Lamberigts

Flaptekst

In de bestsellers Tussen De Sterren en Sterrenregen las je hoe de Vlaamse Stella de wereldberoemde zanger Alexander van boyband UP! leerde kennen. Hun liefdesverhaal haalde wereldwijs het showbizznieuws. In het langverwachte vervolg Sterrenbeeld: eenhoorn wordt Stella ein-de-lijk zestien en is ze klaar voor haar Grote Eerste Keer. Weg van de paparazzi en andere nieuwsgierige ogen beleeft ze een heerlijke tijd met Alexander, tot het echte leven terug komt aankloppen...

Eerste zin

Het staat vast dat een meisje van vijftien vroeg of laat... eindelijk, eindelijk, ein-de-lijk de magische leeftijd van zestien zal bereiken.

Samenvatting

Alexander, het vriendje van Stella, en onderdeel van wereldberoemde boyband 'UP!', is al een aantal dagen bij Stella thuis aan het logeren om zijn tour in Azië te ontwijken. Hij doet alsof 'ie ziek is en de fans geloven dat. Stella heeft echter een telefoontje van zijn moeder gehad en heeft besloten om twee leden van de boyband naar België te laten komen om Alexander te overtuigen weer mee te gaan. Alexander en zij beleven hun laatste nacht bij de poel in een romantisch tentje. Stella en hij hebben daar voor het eerst seks. 

Als Alexander weg is, zwelgt Stella in de heimwee. Ze videobelt met Tyra die een modeshow aan het organiseren is voor haar eigen kledinglabel. Ze wil Stella als haar make-upartieste. Ze kan dan een eigen lijn opzetten. Stella probeert ook om een studiebeurs te krijgen voor de beautyschool in Londen waar ze de vakantie ervoor al stage liep. En ze krijgt er één! 

Stella en haar stiefbroer Milan zetten een make-uplijn op die op natuurlijke ingrediënten gebaseerd is. Milan studeert iets met scheikunde, dus hij weet hoe dat moet. Milan gaat ook mee naar de modeshow van Tyra, om de make-up samen met Stella te maken. Aan het begin van de herfstvakantie is het zo ver. Milan en Stella gaan met de trein naar Londen. Stella koopt een ketting met een eenhoornhangertje eraan voor Tyra als cadeautje. Ze logeren in het appartement van Tyra en Stella kan na de modeshow meteen het hele jaar in Londen blijven. 

Stella mist Alexander erg, maar voelt zich ook sterk aangetrokken tot Milan. Op een avond hebben ze allebei gedronken en gaat het flirten zo ver dat ze zoenen en bijna met elkaar naar bed gaan. Omdat Tyra thuiskomt stoppen ze er abrupt mee, maar Stella wilde wel. 

Ze vertelt dit aan Charlie en Tyra. Charlie komt ook naar Londen omdat Tyra één model te weinig had. Wanneer iedereen backstage komt kijken hoe het decor van de modeshow eruit ziet, oppert Stella om eenhoorns toe te voegen. Omdat dit bovennatuurlijke wezens zijn, zou het perfect passen bij het thema, namelijk dat ieder model uniek is. De modellen krijgen ook een hoorn op hun hoofd. Ondertussen is het erg ongemakkelijk tussen Stella en Milan.

Wanneer Alexander (en de rest van de boyband) weer terug in Londen zijn, besluit Stella om hem toch te vertellen wat er gebeurd is. Alexander is heel erg boos en stuurt haar weg uit zijn huis. 

De modeshow is een mega succes, maar Stella is er niet bij met haar hoofd, omdat Alexander ook in het publiek zit. Na de modeshow is een feest bij Tyra thuis, waar Alexander en Milan erge ruzie krijgen.

Stella gaat weer naar haar kamer van de beautyschool en daar bedenkt ze dat ze de sleutel van Alexanders huis nog heeft. Ze gaat erheen omdat ze met Alexander wil praten. Hij is er alleen niet. Dus ze blijft daar wachten en ze vindt per ongeluk een brief van de beautyschool. Het blijkt Alexander te zijn geweest die haar 'studiebeurs' was: hij betaalde al haar rekeningen. Hier is Stella boos om, maar dan komt Alexander thuis met een meisje, zoenend. Dus Stella zorgt dat ze ongezien wegraakt. Als ze buiten staat merkt ze dat ze haar telefoon is vergeten. Dus ze weet niet hoe ze thuis moet komen. Ze gaat maar gewoon lopen en gaat zonder te slapen naar school.

Op school praat ze met Jack, haar docent, over dat Alexander haar rekeningen betaalt. Jack overtuigt haar ervan dat het niet uitmaakt wie betaalt, zolang zij maar haar talent kan benutten. 

Eerder had Alexander voorgesteld dat Stella mee zou gaan op tournee om de make-up van de boyband te doen. Dit voorstel blijft staan. Dus Stella gaat naar de studio toe waar de band aan het opnemen is. Hier ziet ze Alexander voor het eerst weer en lijken ze als volwassenen te kunnen praten. Maar ze kunnen niet verder samen. 

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Stella

Het hoofdpersonage. Ze wordt aan het begin van het verhaal zestien en is nog steeds smoorverliefd op Alexander. Hij moet alleen weer weg en Stella mist hem heel erg. Dan maakt ze een fout en daar moet ze de consequenties van inzien. Op het einde ziet ze in dat ze eerst van zichzelf (en haar fouten) moet leren houden voordat Alexander dat ook kan.

Charlie

De beste vriendin van Stella uit België. Ze loopt voor behandeling van anorexia bij een psycholoog en het lijkt de goede kant op te gaan. Ze regelt een super romantische avond voor Stella en Alexander. Later gaat ze naar Londen voor de modeshow om model te zijn, dat vindt ze fantastisch. Ze helpt Stella in haar liefdesverdriet.

Alexander

Het vriendje van Stella. Je weet niet wat er echt in zijn hoofd omgaat, maar hij is heel verliefd op Stella en raakt erg gekwetst wanneer uitkomt dat Stella met Milan gezoend heeft. Hij kan haar in dit verhaal niet vergeven, maar gaat er wel volwassen mee om.

Milan

De stiefbroer van Stella. Hij is negentien en studeert iets met scheikunde. Hij helpt Stella met het opzetten van haar eigen 'natuurlijke' make-uplijn voor Tyra's modeshow. Charlie denkt dat hij al een hele tijd verliefd is op Stella. Uiteindelijk zoenen Stella en hij, maar hij stopt er ook weer mee wanneer Tyra thuiskomt. Hij krijgt ook nog ruzie met Alexander, het is wel duidelijk dat Milan hem niet mag. Uiteindelijk gaat hij terug naar huis en dan hebben Stella en hij geen contact.

Tyra

Tyra is de vriendin van één van de bandleden, Stella en zij zijn goede vriendinnen geworden. Ze is bezig met een kledinglijn en organiseert een modeshow, waar ze Stella voor vraagt als make-up artieste. Ze woont alleen in een appartement in Londen. Stella vertelt als eerste aan haar dat ze gezoend heeft met Milan. Haar vriend - Ronan - gaat stelselmatig vreemd wanneer hij op tournee is. Tyra weet dit niet. Tijdens de modeshow gaat Ronan op zijn knie voor haar en ze zegt ja.

Quotes

""Steek het licht aan in je hoofd!" Het was een uitdrukking die Charlie zelf had verzonnen (zonder dat ze er een UP!-song voor nodig had!) om te weten wat ze moest doen als ze weer slecht over zichzelf ging denken. In verband met haar anorexia en zo." Bladzijde 11
"En dan mijn sterrenbeeld, Maagd. Tja... Ik zou het eeuwig blijven. Qua sterrenbeeld dan toch. In de realiteit natuurlijk niet lang meer. Echt. Niet. Lang. Meer." Bladzijde 12
"Ik bedoel, in hoeveel gevallen wil "Ik ben ziek" niet gewoon zeggen: "Ik heb geen fucking goesting"?" Bladzijde 15
"Ik bedoel, ik was mijn Grote Make-Upambities zowat vergeten door honderd procent - of toch 99 procent - van mijn tijd met Alexander bezig te zijn, maar kijk, daar raak je uiteindelijk niet veel verder mee." Bladzijde 57
"Hip proberen te zijn is echt een zeikte waar je voor moet uitkijken. Je kan wel iets mooi vinden - iets echt mooi vinden - en ja, als het echt 'jou' is, ga ervoor. Maar in de meeste gevallen word je gewoon beïnvloed door iemand van wie je gelooft dat die hip is." Bladzijde 104
"Toen deed ik iets waar ik zelf van schrok. Ik legde mijn hand op zijn gezicht en liet hem daar liggen. Ik keek hem alleen maar aan. Plots legde hij zijn beide handen achter op mijn billen en schoof me in één ruk naar zich toe." Bladzijde 110
""Ik moet je iets vertellen", zei ik. Ik keek hoe Alexander zijn wenkbrauwen fronste. Hij bleef staan waar hij stond. Ik nam een diepe zicht. "Ik heb gekust met Milan." De glimlach gleed van Alexanders gezicht en zijn uitdrukking werd even hard als het licht buiten. Het haar op mijn armen kwam recht. Hij keek van me weg." Bladzijde 157

Thematiek

Vreemdgaan

Stella gaat vreemd met Milan, dit zorgt voor een emotionele rollercoaster, maar ook dat Stella dichterbij zichzelf kan komen.

Coming of age

Stella maakt wel een ontwikkeling door. Ze begint volwassen te worden door haar relatie en de dingen die ze doet, de fouten die ze maakt. Ze wordt er wijzer door en leert zichzelf beter kennen.

Vriendschap

Vriendschap tussen Charlie en Stella en Tyra en Stella. Maar ook tussen de leden van de boyband.

Motieven

Londen

Stella gaat naar Londen, maar krijgt ook een katje voor haar verjaardag. Ze noemt dit katje ook Londen.

Sterrenbeeld

Het draait in het verhaal om dat Stella jarig is, als sterrenbeeld Maagd heeft, en binnenkort ontmaagd zal worden. Daarnaast besluit ze dat ze een nieuw sterrenbeeld moet krijgen, naar aanleiding van alle gebeurtenissen.

Eenhoorn

In de titel komt het al voor, maar de eenhoorn komt meer terug dan dat. Stella koopt een hangertje met een eenhoorn voor Tyra, Tyra blijkt erg van deze wezens te houden. Het centrale thema in de modeshow wordt een eenhoorn en Stella besluit dat ze als sterrenbeeld maar 'eenhoorn' moet krijgen, omdat dit hele sterke wezens zijn.

Motto

Er is geen motto.

Opdracht

Voor jou, daarbinnen, die het me niet makkelijk gemaakt heeft om dit boek af te maken. 

Titelverklaring

In het verhaal zijn een hoop verwijzingen naar de titel te vinden. Stella wordt aan het begin van het verhaal zestien, ze heeft als sterrenbeeld Maagd. Ze verwijst hiernaar aangezien ze nog nooit seks heeft gehad en dat heel binnenkort met Alexander gaat doen. Aan het einde van het boek reflecteert ze op zichzelf en de fouten die ze heeft gemaakt. Ze is geen maagd meer, dus ze vind dat ze wel een nieuw sterrenbeeld kan gebruiken. Ze kiest voor eenhoorn: die zijn heel sterk en dat wil Stella ook zijn.

Structuur & perspectief

Het boek is opgebouwd uit hoofdstukken. Deze zijn niet genummerd of getiteld, maar hebben een ster bovenaan de bladzijde staan. Het perspectief is een ik-perspectief, vanuit het hoofdpersonage, Stella. Het wordt in de verleden tijd verteld. Maar, Stella lijkt ook de alwetende verteller (degene die weet hoe het verhaal gaat aflopen), doordat ze bijvoorbeeld zegt: "Maar toch, er zat een belangrijk moment aan te komen, een moment waarvan ik geen idee had hoe het zou eindigen en dat mogelijk alles voor Alexander en mij zou veranderen." (p. 11). Blijkbaar weet het hoofdpersonage alles al, dan zou ze het 'vertellen' vanuit haar herinneringen (in de verleden tijd). 

Decor

Het verhaal speelt zich af in Vlaanderen en Londen. Stella is met Alexander bij haar ouders aan het einde van de zomervakantie, en het begin van het nieuwe schooljaar, wanneer ze jarig is. In het begin van de herfstvakantie gaan Milan en zij naar Londen. Ik heb het idee dat Stella een paar maanden in Londen is wanneer het verhaal stopt, omdat ze zegt dat er 'een paar weken' overheen zijn gegaan dat ze liefdesverdriet heeft. 

Stijl

Het meest opvallende aan de schrijfstijl is, dat het het taalgebruik van een puber weergeeft. Dus veel Engelse woorden en "OMG". Daarnaast wordt spreektaal geprobeerd weer te geven, door woorden in capslock weer te geven om ze meer nadruk te geven of door een letter te herhalen, zoals hier: "Stellaaaaaa" (p. 10). 

Slotzin

Maar hoe dan ook, ik zou sterk worden. Sterker dan hoe ik was geweest. Mijn sterrenbeeld zou voortaan 'eenhoorn' zijn. Sterrenbeeld: eenhoorn.

Beoordeling

Het was een spannend boek. Je ziet vanaf het begin de spanning tussen Milan en Stella opbouwen, maar je wilt niet dat er iets gebeurt, omdat je zo meeleeft met de relatie van Stella en Alexander. Het is dan ook best een serieus jeugdboek waarin Stella heel wat wijze dingen zegt. Bijvoorbeeld dat ze eerst van zichzelf moet leren houden voordat ze zichzelf kan vergeven wat ze gedaan heeft. Ik ben ook blij dat de anorexia van Charlie in dit boek explicieter genoemd wordt dan in het vorige boek. Charlie is ook iemand die heel wijs overkomt en zelf allerlei pakkende uitdrukkingen bedenkt, dat is heel leuk om te lezen. 

Recensies

"Maar, het echte leven is nu eenmaal niet zoetsappig en het loopt niet altijd van een leien dakje. Stella ondervindt dit in dit deel meer dan ooit tevoren. Een personage dat niet perfect is? Love it!" https://axellesbooks.word...driessche/
"Het boek is aangrijpend, romantisch en humoristisch. Als je begint met lezen, wil je niet meer stoppen. Het einde is onverwacht en het is zeker aan te raden voor jongeren !" https://www.bol.com/nl/f/...country=BE

Overhoor jezelf

Stella beleeft haar eerste keer seks in bed bij haar thuis.
Waarom gaat Stella naar Londen?
Met wie zoent Stella?
Hoe oud is Stella?
Wat is een motief in het verhaal?
Wat zijn de drie thema's in dit verhaal?
Meerdere antwoorden mogelijk
Is Stella een alwetende verteller?
Hoe heet het katje dat Stella voor haar verjaardag krijgt?
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

48.086 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Robyn