Sproetenliefde door Maren Stoffels

Zeker Weten Goed
Foto van Yael
Boekcover Sproetenliefde
Shadow
  • Boekverslag door Yael
  • Zeker Weten Goed
  • 2 januari 2016
Zeker Weten Goed

Eerste uitgave
2007
Pagina's
154
Geschikt voor
vmbo/havo/vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
Jonge Jury (2009 Winnaar)

Boekcover Sproetenliefde
Shadow
Sproetenliefde door Maren Stoffels
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Feitelijke gegevens

  • 6e druk, 2007
  • 154 pagina's
  • Uitgeverij: Leopold

Flaptekst

Ik ben verliefd op een leraar . Wat moet ik nou? 

Amber is hopeloos verliefd als ze deze kreet op een wc-muur op school schrijft. Tot haar grote verbazing reageert iemand op haar noodkreet. Al gauw wordt de anoniemeling de enige aan wie ze via de wc-muur alles durft te vertellen. Vriendin Ezra heeft immers alleen maar aandacht voor haar macho vriendje.
En dan is er nog die opdracht van haar grote liefde zelf: stille Robin weer aan het praten krijgen. Alsof ze dat er nog bij kan hebben! Toch raakt ze geïntrigeerd door deze vreemde jongen met zijn rode haar. Wat is er met hem dat hij al maandenlang geen woord spreekt, ondanks alle pesterijen?

Eerste zin

Wat een lekker ding is het toch, vind je niet? Ezra buigt zich naar me toe en wijst op onze leraar Nederlands die aantekeningen op het bord maakt.

Samenvatting

Amber is een typisch tienermeisje; bezig met haar uiterlijk, zittend op de middelbare school en druk met vriendinnen. Maar de liefde? Daar is ze eigenlijk niet mee bezig, totdat er een nieuwe, knappe, jonge Nederlands leraar Thijs op hun school komt en ze voor het eerst de vlinders voelt in haar buik. Met haar vriendin Ezra kan ze haar geheime liefde niet delen, stel dat ze het door de klas zou roepen, dan zou haar sociale leven op school voorbij zijn! Daarnaast heeft haar vriendin het te druk met haar nieuwe liefde Mick, waar Amber een negatief voorgevoel bij heeft. 

Als ze op een dag nodig naar de wc moet, kan ze niet anders dan naar  de beruchte wc's op de vierde verdieping gaan, die bekend staan om de vieze geuren omdat ze niet goed doortrekken. Ze besluit om een bericht op de wc-muur te schrijven: Ik ben verliefd op een leraar. Wat moet ik nou?  Net wanneer ze spijt heeft gekregen en het bericht weg wilt gaan gummen, ziet ze dat ze antwoord heeft gekregen van een anoniemeling. 
Dit is het begin van een lang gesprek via de wc-muur, waarin zowel zij als de anoniemeling hun geheimen en moeilijke dingen met elkaar delen. 

Dan is er ook nog de stille Robin in haar klas, die gepest wordt door Katinka en Melvin omdat hij nog nooit een woord heeft gezegd. Ze vindt de jongen maar vreemd, maar tegelijk maakt het haar erg nieuwsgierig. Wanneer ze dan ook voor de keuze komt te staan om of twee jeugdboeken te lezen of één boek en Robin weer te laten spreken, kiest ze voor het laatste. Lezen is namelijk moeilijk voor haar vanwege haar dyslexie en daarnaast kan ze dan misschien wel indruk maken op Thijs wanneer ze Robin voor het eerst kan laten spreken.  Zo gaat ze op een dag naar Robins huis en maakt ze kennis met zijn vrolijke en excentrieke moeder. Ook neemt Robin haar mee naar zijn enorme boomhut, wat het begin wordt van een groeiende vriendschap tussen hen. Ezra snapt hier niets van en raadt haar af om met hem om te gaan, straks wordt zij ook gepest door Katinka en Melvin! 

Dan breekt de week aan waar ze allemaal naar uit hebben gekeken, ze gaan een week naar het buitenland. Amber weet Ezra over te halen tot de wandelreis naar Engeland met als begeleider de Nederlands leraar Thijs. Maar later blijkt dat ook Robin en zijn pestkoppen Katinka en Melvin voor dezelfde reis hebben gekozen. 
De reis zorgt voor een nog betere vriendschap tussen Ezra en Amber.  Ezra snapt waarom Amber Robin wilt helpen en ze voegen zich samen in het team Red Robin. Ook is het een reis die zorgt voor verwarring door de kus die plaatsvindt tussen Amber en haar grote liefde maar tegelijk ook haar leraar Nederlands Thijs. Maar Thijs geeft aan dit nooit te hebben gewild en het door drank komt. Gelukkig kan ze bij terugkomst het kwijt aan de wc-muur. En of dit niet genoeg  is vertelt Katinka ook nog eens aan Robin over haar deal met Thijs.  Ook Ezra is boos op haar omdat ze denkt dat Amber van haar steelt. 

Gelukkig komt alles in het boek uiteindelijk goed. Ezra komt erachter dat haar vriendje van haar steelt en maakt het uit. Robin vertelt Amber dat hij de persoon is achter de muur  en begint zelfs tegen haar te praten. Ook komt Amber erachter waarom Robin niet praat en kiest Robin er zelfs voor om zijn boekbespreking te houden. Met Thijs spreekt ze af tot stilhouding van wat er is gebeurd en kiest Amber ervoor om te proberen haar liefde voor Thijs te vergeten. 

 

 

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Amber

Amber is een roodharig meisje met sproeten, gaat naar de middelbare school en is de hoofdpersoon van dit boek. Ze komt uit een familie die weinig te besteden heeft, haar moeder is een hardwerkende kapster en ze heeft een jonger broertje waar ze veel op past. Amber is een meisje die het lastig vind om besluiten te nemen en daarnaast veel droomt over de toekomst met haar grote liefde (en leraar) Thijs.

Ezra

Ezra is de beste vriendin van Amber al voor een lange tijd. Ezra is een knap meisje die komt uit een familie die veel te besteden hebben, maar tegelijk mist ze de aandacht van haar ouders. In het boek wordt ze verliefd op een jongen Erik, waar ze later achter komt geen goede bedoelingen heeft. Ze is een meisje die opkomt voor haar vriendin, maar tegelijk ook soms jaloers kan zijn op Amber.

Thijs Bilder

Thijs Bilder is de Nederlands leraar van Amber. Hij is een jonge, sportieve en spontane leraar. Die zich zonder dat hij het doorheeft laat meeslepen in de aandacht die Amber hem geeft. Toch is hij wel eerlijk en oprecht en erkent hij zijn fouten.

Robin

Robin is de jongen in het boek die je leert kennen door het boek te lezen. Robin heeft net als Amber sproeten en is een wat slungelige, aparte jongen. Doordat hij niet spreekt, is hij moeilijk te doorgronden. Toch weet Amber zijn vertrouwen te winnen en helpt ze hem om weer te gaan praten.

Quotes

"Ik denk aan een stuk door aan het gesprek met Thijs. Hoe ik alleen maar naar zijn ogen en zijn mond keek, waardoor ik me niet meer herinner wat hij precies heeft gezegd. Alleen die laatste zin: ik moet Robin laten praten. Mijn sproetenvriend. Sproetenliefde noemt Melvin het, maar die jongen heeft geen hersens. " Bladzijde 14
"Als we in de boomhut zitten, speelt Robin weer een stuk op het keyboard. Zijn vingers dansen over de toetsen en lijken elke centimeter af te zoeken, alsof hij steeds nieuwe geheimen ontdekt. Zijn ogen houdt hij gesloten, het hele stuk lang. " Bladzijde 57
"Wat heb ik haar aangedaan dat ze me zo graag wil verwoesten? Hou je kop, zo zit het helemaal niet. Katinka trekt één wenkbrauw op. Ik heb jullie horen praten. Thijs en jij. Hoe kun je Robin zo gebruiken? Denk je nou echt dat hij voor jou een spreekbeurt gaat houden? Robins ogen staan verdrietig. " Bladzijde 112
"Het krullende handschrift zegt: ik weet het pas sinds je tegen me op botste. Alles werd duidelijk. Het spijt me dat ik je genegeerd heb. Je deed het helemaal niet voor dat boek, je deed het voor Thijs Bilder. Ik kijk hem met grote ogen aan. Dat dit handschrift bij deze jongen hoort, dringt nog niet helemaal tot mij door. " Bladzijde 133

Thematiek

Liefdesrelatie: jeugdliefde

De eerste echte liefde van Amber staat centraal in het boek. Het is een onmogelijke liefde, ze is namelijk verliefd op haar jonge leraar Nederlands: Thijs Bilder. In het boek worden haar gedachten over haar onbereikbare liefde gedeeld zoals in het volgende stukje: 'Ik sta op en loop naar de spiegel. Ik moet voor Thijs gaan vechten. Hoe? Misschien moet ik hem om bijles vragen. Dan kunnen we het ook eens over zijn privéleven hebben. Ik moet erachter zien te komen of hij single is.' Ze kan met niemand haar liefde delen, zelfs niet met haar beste vriendin Ezra. Gelukkig bedenkt ze dat ze haar probleem kan delen met de wc-muur en wordt er tot haar verbazing teruggeschreven.Haar liefde ontwikkelt zich in het boek ook tijdens de reis naar Engeland, waar er iets gebeurd wat haar in verwarring brengt. Zou hij haar echt leuk vinden? Of klopt haar gevoel en kan deze liefde gewoon niet slagen?

Motieven

Vriendschap

Twee vriendschappen in dit boek staan centraal: -Ten eerste de vriendschap tussen Amber en Ezra. Twee hele goede vriendinnen die al heel lang vriendinnen zijn. Toch durft Amber haar vriendin niet te vertrouwen met haar geheime liefde. Ook krijgen ze later ruzie omdat Ezra ook Amber niet meer vertrouwt.

Geheim

Dit boek draait om geheimen. De geheime liefde van Amber en het geheim van Robin waarom hij niet meer spreekt. Toch kunnen beide hun verhaal kwijt op de wc-muur en worden alle geheimen uiteindelijk openbaar.

Communicatieproblemen

Dit motief slaat op Robin die niet spreekt. Amber is benieuwd naar waarom hij dit niet meer doet. Door de opdracht die ze van Thijs krijgt en omdat ze daarnaast haar nieuwsgierigheid niet kan bedwingen, besluit ze te proberen het vertrouwen van Robin te winnen. Uiteindelijk lukt dit en komt ze er zelfs achter dat ze ook met elkaar gecommuniceerd hebben door te schrijven naar elkaar op de wc-muur. De communicatieproblemen worden dus uiteindelijk opgelost doordat de personen in het boek eerlijk tegen elkaar zijn en elkaars vertrouwen winnen.

Motto

De schrijfster van het boek; Maren Stoffels, geeft in het begin van het boek aan dat ze het speciaal schrijft voor alle sproetenkoppen en dan speciaal voor Tessa en Roy.
Daarnaast staat achterin het boek een stukje waarin Maren Stoffels schrijft hoe ze tot het schrijven van dit boek is gekomen. Ze geeft aan dat ze wilde schrijven over een jongen die niet praat, een anoniemeling op de wc, een geheime liefde, en een vriendin met een vreselijke vriend. Al deze ideeën heeft ze gebruikt om tot dit boek te komen. 

Trivia

Het boek was in 2009 de winnaar van de prijs van de Jonge Jury voor het beste jeugdboek op dat moment.

Titelverklaring

De titel van het boek is Sproetenliefde dit verwijst naar het volgende stuk in het boek, wanneer Amber het opneemt voor Robin: 

'Hé  Robin Robot, zeg eens wat!' zegt Katinka  met een pesterig stemmetje en Melvin geeft Robin een gemene duw. 'Sproetenkop,' brult hij in de oor. 'Wanneer is je spreekbeurt?' 
Ik vergeet de boeken en loop naar hen toe. Het gesprek valt meteen stil en Melvin kijkt mij verveeld aan. 
'Wat is er aan de hand?' vraag ik.
'Niets,' mompelt Melvin  en hij loopt met Katinka richting de kantine. 
'Sproetenliefde,' roept Melvin nog als  ze de hoek omlopen. 

Robin en Amber hebben beide sproeten en daarnaast probeert ze hem te helpen tegen de pesters. Er ontstaat een vriendschap tussen hen en Amber weet met hem om te gaan ondanks dat hij niet tegen haar praat.  Later komt ze erachter dat Robin ook de persoon is die haar terug schrijft op de wc-muur, dit wanneer Robin het haar duidelijk maakt door de titel van het boek groot op de wc-muur te schrijven: 

'De sierlijke letters staan er weer, groot dit keer. Over de hele breedte van het hokje is met een dikke rode stift geschreven. Eén woord, maar het zegt alles: sproetenliefde. 

 

Structuur & perspectief

Structuur

Het boek bestaat uit 154 bladzijdes, waarvan op 144 bladzijdes de inhoud van het boek is beschreven. Op de laatste bladzijdes is ruimte van de schrijfster Maren Stoffels om extra informatie over het boek te geven en daarnaast andere boeken van haar te promoten. Verder heeft ieder hoofdstuk een titel, deze titel varieert in lengte maar gaat wel altijd over de inhoud van het hoofdstuk. Er wordt in de titel erg afgewisseld in de vorm, zo heet één hoofdstuk 'Op weg', deze gaat over de reis naar Engeland. Maar er is ook een hoofdstuk waarin een uitspraak van een personage de titel is: 'We krijgen jou nog wel!' 
Er zijn in totaal 17 hoofdstukken. 

Perspectief
Het boek wordt verteld vanuit het ik-perspectief. De hoofdpersoon in het boek Amber staat centraal. Je volgt haar belevenissen, komt meer te weten over haar gedachtegang en haar gevoelens. Toch worden in het boek ook de andere personages gedetailleerd beschreven waardoor je van hen ook een goed beeld  kan vormen.  

Decor

Decor

Het boek speelt af op verschillende plaatsen; op de middelbare school van Amber en haar klasgenoten, bij Amber thuis, bij Ezra en Robin thuis, in Engeland en daarnaast op openbare plaatsen zoals op straat en in een Italiaans restaurant. Je krijgt als lezer van sommige plaatsen een gedetailleerder beeld dan van andere plaatsen, vooral wanneer de plaats van belang is voor het verhaal wordt het nauwkeurig beschreven. Zo weet je waarom de wc waar Amber haar teksten schrijft naar de anoniemeling weinig wordt bezocht door de volgende beschrijving in het boek: 

De wc's op de vierde verdieping worden nooit gebruikt door de leerlingen. Ze schijnen niet goed door te trekken en niemand wil dat zijn drol blijft liggen tot de volgend gebruiker. 

Tijd
Het boek is in chronologische volgorde beschreven, toch wordt er soms wel teruggedacht door personage naar het verleden dit vaak door een uitspraak van een ander personage of een voorwerp. Zo denken Amber en Ezra terug aan hoe hun vriendschap begon door een foto van vroeger te bekijken. Het boek kan zich daarnaast afspelen in de tegenwoordige tijd. De  gebeurtenissen en de omgeving die geschetst wordt, komt overeen met hoe het er nu uitziet. Er zijn nu bijvoorbeeld ook gezinnen die net als bij Amber thuis moeilijk kunnen rondkomen en daarnaast de gebeurtenissen op de middelbare school vinden ook plaats nu op scholen. 

Stijl

De schrijfstijl van Maren Stoffels is erg eigentijds en makkelijk leesbaar. Hierdoor lees je het boek makkelijk weg en door de geheimen die beschreven worden, blijf je als lezer nieuwsgierig naar het verloop van het verhaal.  Ze maakt niet gebruik van lastige woorden of erg uitgebreide beschrijvingen. Er is in het boek veel afwisseling van dialogen, gedachten van Amber en alternatieve communicatiemethoden (zoals de wc-muur), dit maakt dat het boek blijft boeien. De schrijfstijl is dus erg passend bij de doelgroep. 

Slotzin

Ezra knijpt ongelovig in mijn hand en de koppen van Melvin en Katinka zijn inderdaad onbetaalbaar als Robin luid en duidelijk zegt: Ik hou mijn spreekbeurt over...

Beoordeling

Het boek is geschreven voor middelbare scholieren die met dezelfde dingen worstelen als de personages in het boek: geheime liefde, vriendschap, pesterijen, moeilijke thuissituatie en vrienden die verliefd worden.  Het boek beschrijft deze dingen door de gedachten van de hoofdpersoon Amber te volgen. De gebeurtenissen in het boek kunnen erg herkenbaar zijn voor jongeren die zich in dezelfde positie bevinden als Amber of zich herkennen in één van de andere personages in het boek. Daarnaast heeft Maren Stoffels een prettige schrijfstijl, waardoor je het boek snel uit leest. 
 

Recensies

"Een vrolijk puber-school-verhaal over een hopeloze liefde. De lezer snapt best dat Amber verliefd is op Thijs, want dat word je tijdens het lezen ook een beetje. Sproetenliefde hapt heerlijk weg, en als je bedenkt dat dit boek geschreven is door een meisje van hooguit negentien, dan is het toch een hele prestatie dat ze dit voor elkaar krijgt." http://www.lezenisleuk.nl...etenliefde
"De 19-jarige Maren Stoffels heeft het weer voor elkaar gekregen: ze heeft een heerlijk meidenboek geschreven. Maar zeker geen voorspelbaar meidenboek. ‘Sproetenliefde’is geen boek vol gedoe over strings, haarextensions en liefdes die altijd beantwoord worden. Maren Stoffels’ boeken zijn echter. " http://www.leesfeest.nl/b...etenliefde

Overhoor jezelf

Wat is de achternaam van de leraar waar Amber verliefd op is?
Wanneer Amber met haar broertje aan het wandelen is in het winkelcentrum, komt ze Thijs tegen die aan het winkelen is voor kleren met zijn zus.
Hoe heet het meisje die Robin pest?
Waarom is Ezra boos op Amber?
Amber denkt dat degene met wie ze spreekt via de wc-muur een meisje is.
Op welk instrument speelt Robin voor Amber wanneer ze in zijn boomhut zitten?
Het boek heeft de naam 'sproetenliefde' vanwege de liefde van Amber voor haar Nederlands leraar Thijs Bilder.
Waar kust Amber haar grote liefde Thijs Bilder?
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

48.163 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Sproetenliefde door Maren Stoffels"

Ook geschreven door Yael