Soldaten huilen niet door Rindert Kromhout

Zeker Weten Goed
Foto van Jiska
Boekcover Soldaten huilen niet
Shadow
Zeker Weten Goed

Eerste uitgave
2010
Pagina's
272
Geschikt voor
onderbouw havo/vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Soldaten huilen niet
Shadow
Soldaten huilen niet door Rindert Kromhout
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Feitelijke gegevens

  • 6e druk, 2010
  • 260 pagina's
  • Uitgeverij: Leopold

Flaptekst

In de zomer van 1937 meldt Julian Bell, 21 jaar oud, zich aan bij de Internationale Brigades, om te gaan meevechten in de Spaanse Burgeroorlog. Julian is communist. Zijn jongere broer Quentin wil schrijver worden en heeft de beste leermeesteres die hij zich kan voorstellen: zijn tante, de schrijfster Virginia Woolf.

In Soldaten huilen niet vertelt Quentin over de twaalf jaren die aan Julians vertrek voorafgaan. Hij vertelt over Charleston, het fantastische huis op het Engelse platteland waar ze in 1925 zijn gaan wonen, en over de kleurrijke bewoners en bezoekers van dat huis.

Het is een rijke, inspirerende wereld van schrijvers en schilders waar de kinderen in opgroeien – allemaal mensen die hun geheel eigen weg gaan, zonder zich iets aan te trekken van hoe het zogenaamd hoort of wat de buitenwereld vindt.

Maar dan ineens is er de leugen die aan het licht komt, die ene onwaarheid van lang geleden – een leugen die enorme gevolgen zal hebben …

Eerste zin

‘Avonturiers brengen het verder in het leven,’ zei Julian. ‘Maar schrijvers leven langer,’ zei ik. Julian lachte. ‘Wedden van niet?’ ‘Wedden van wel?’ zei ik en daarmee was de weddenschap gesloten. ‘Als jij eerder doodgaat,’ zei ik, ‘zal ik een boek over je schrijven.’ ‘Als jij eerder doodgaat,’ zei Julian, ‘heb ik geen broer meer.’

Samenvatting

Quentin vertelt in de ik-persoon over de bewoners van Charleston. Hieronder vind je een chronologische samenvatting van zijn verhaal.

Vanessa, de moeder van Julian en Quentin en een kunstenares, en haar vriend Duncan, willen weg uit Londen en landelijker wonen. Op advies van Vanessa’s zus Virginia, de schrijfster, huren ze een verwaarloosd huis in de heuvels van Sussex: Charleston. Voor Julian en Quentin valt hier van alles te ontdekken. Vanessa en Duncan beschilderen alle kamers en laten ook de tuin opknappen. De broers bouwen hun boomhut. Virginia woont in de buurt en met haar voeren ze regelmatig toneelstukken op.

In Charleston is het een komen en gaan van vrienden en bekenden van de ouders van Quentin en Julian, allemaal andere kunstenaars en schrijvers. Duncan organiseert een feest voor de buurt maar dat wordt een kleine mislukking: de bezoekers zijn niet gewend aan een feest waarop iedereen zich verkleedt en een spel speelt en vinden hen maar raar.

Julian en Quentin krijgen thuis les en zwerven daarna door de buurt om avonturen te beleven of te spelen met kinderen uit het dorp in de buurt. Julian voelt zich echter steeds ouder dan zijn broer. Hij heeft inmiddels een eigen kamer en gaat binnenkort, hij is twaalf jaar oud, naar school zodat de broers niet meer altijd samen zijn. Quentin speelt dan alleen of gaat erop uit met zijn zusje Angelica van vier jaar oud. Voor haar is hij de oudere broer.

Lady Ottoline, een kennis van hun vader, Clive, heeft een galerie gevonden die het werk van Vanessa en Duncan ten toon wil stellen en de tentoonstelling wordt een succes. Daarna gaat iedereen op vakantie naar Italië, waar Mussolini inmiddels aan de macht is. Als een buurman hen trots vertelt over alles wat Mussolini gedaan heeft en Vanessa en Clive laten merken dat ze het niet van Mussolini waarderen dat je het niet met hem oneens mag zijn, loopt de buurman boos weg. Het gesprek houdt Julian erg bezig, hij vindt Italië door Mussolini een rotland omdat de mijnwerkers er niet gestaakt zou mogen worden, terwijl Quentin aan voetballen denkt.

Met de wereld gaat het niet goed: de Beurskracht in Amerika heeft plaatsgevonden, Amerika koopt niet meer bij Engelse bedrijven en wil zijn leningen aan Engeland terug. Met de bewoners van Charleston gaat het echter goed: Vanessa en Duncan verkopen veel schilderijen. David, de laatste vriend van Duncan, heeft zelfs een winkel naast het huis geopend en laat ze ook potten en schalen beschilderen. Er komt telefoon in huis. Julian is zo vaak van huis dat Quentin en hij niet meer in de boomhut spelen.

Julian is vijftien, heeft voor het eerst seks en is geïnteresseerd in politiek. Met drie jongens uit zijn klas is hij een praatgroep begonnen ze discussiëren over het fascisme en het communisme. Quentin krijgt schrijftips van Virginia en geeft een huiskrant uit waarin hij de tips uitprobeert.

Quentin gaat ook naar school en vindt dat in het begin maar niets. Als zijn leraar Mr. Crockett hem uitnodigt voor de leesclub op vrijdag voelt hij zich al beter. Een meisje uit zijn klas, Brenda, wil graag met hem mee naar huis en als hij haar eindelijk meeneemt, blijkt dat ze meer voor Vanessa en Duncan komt, die door haar ouders bewonderd worden, dan voor hem. Een goede vriend van Clive overlijdt aan kanker en een maand later pleegt zijn levensgezellin uit verdriet zelfmoord.

Hitler is aan de macht in Duitsland. Julian is achttien en gaat na de zomer politicologie studeren. Hij praat met zijn vader veel over politiek en is overtuigd communist. Hij begrijpt niet dat zijn vader niet gevochten heeft in de Grote Oorlog. Zijn vader weigert achter een leider aan te lopen die anderen aanwijst als de vijand. Hij vindt dat mensen achter schrijvers, schilders en componisten aan zouden moeten lopen: ‘Het is meer zelf kiezen voor iets moois, iets dat het leven rijker en waardevoller maakt, en proberen anderen daar ook voor te winnen.’ (p. 150) Quentin heeft geen geluk met de meisjes: het meisje met wie hij wil zoenen, wil alleen met hem afspreken omdat ze over verdwenen vaders wil praten.

Er komt elektriciteit in huis en Duncan begint iets met een van de elektriciens waardoor David uit het huis vertrekt. Er is een nieuw meisje in de leesclub, Emma, en ze heeft snel door dat Quentin haar leuk vindt. Als ze in Charleston op bezoek komt, zoenen ze. Vanessa en Duncan hebben een succesvolle expositie in The National Portrait Gallery in Londen. Duncan is somber want de elektricien verveelt hem en hij mist David. Daarna is het Kerst en is David weer terug. Quentin moet zijn eerste verhaal voorlezen en krijgt na het lezen te horen dat het een mooi verhaal is voor iemand van zestien. Hij is ontevreden met dit compliment.

Quentin zit in zijn laatste schooljaar en vraagt zich af wat hij daarna zal doen. Wil hij gaan studeren net als Julian? Hij wil er met zijn vader over praten en die raadt hem aan zich te concentreren op zijn schrijverschap, terwijl Quentin zelf net besloten heeft Engelse taal- en letterkunde te gaan studeren. Ook andere mensen zijn ervan overtuigd dat hij een succesvol schrijver zal worden en hij weet niet zo goed wat hij met dat plotselinge vertrouwen aan moet. Ondertussen is hij nog verliefd op Emma en hebben ze voor de eerste keer seks. Julian spreekt hij weinig. Op de dag voor Oudjaar is hij op Charleston en erg humeurig. Uiteindelijk flapt hij eruit dat hij ontdekt heeft dat niet Clive maar Duncan Angelica’s vader is. Hij is boos dat zijn ouders al die tijd tegen hen gelogen hebben en gaat ervandoor.

Als Julian een keer in de maand naar Charleston komt, verpest hij de sfeer vanwege zijn woede over de leugen. Vanessa wordt er stil en verdrietig van. Julian probeert eerst bij haar en later bij zijn vader verhaal te halen. Hij vindt dat ze gelogen hebben uit gemakzucht, terwijl dat precies is waar zijn vader hen altijd voor heeft gewaarschuwd. Ook kan hij zijn ouders nu niet meer vertrouwen. Later is hij steeds meer verdiept in de burgeroorlog in Spanje. Hij zegt dat zijn kameraden in gevaar zijn en vraagt zich af wat hij moet doen. Hij maakt het goed met zijn ouders maar Quentin weet dat het nooit meer zo zal worden als vroeger.

De Spaanse burgeroorlog brengt Julian en zijn vader weer bij elkaar, want na een Duits bombardement op de stad Guernica bezoeken ze samen de wereldtentoonstelling in Parijs om een schilderij van Clives vriend Picasso over het bombardement te bekijken. Daarna beslist Julian dat hij mee wil vechten en vertelt dat eerst aan Quentin en de volgende dag aan zijn ouders. Zijn moeder denkt dat hij weggaat vanwege de leugen, zijn vader vreest dat hij de oorlog te veel als een avontuur ziet. Julians besluit staat echter vast en hij vertrekt met zijn vriend Rick. Julian wordt ingezet op een ambulance van het Rode Kruis en komt om het leven als die gebombardeerd wordt. Zijn lichaam of wat daarvan over is, wordt in Spanje begraven. Zijn moeder is ontroostbaar, totdat een lang gekoesterde wens van Duncan en haar in vervulling gaat: ze mogen het kerkje van Berwick beschilderen. Vanessa schildert Julian als een herder: hij kijkt door het raam en ziet dan het kerkhof waar ooit iedereen begraven zal liggen.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Quentin Bell

In 1937 is hij18 jaar, zijn broer is zijn beste vriend, hij kijkt tegen hem op en bewondert hem, wil schrijver worden vanwege het boek Alice in Wonderland, dromerig en bedachtzaam, meer geïnteresseerd in anderen, in wat hij niet kent, dan in zichzelf, van wie hij alles weet, meer een luisteraar dan een prater, houdt ook van muziek.

Julian Bell

In 1937 is hij 21 jaar, lieve broer die zijn kleine broertje niet uitlacht of –scheldt maar hem helpt en steunt, zit altijd boordevol ideeën, gevat, avontuurlijk ingesteld, passie voor politiek, koppig en eigengereid, wordt later communist en wil vechten voor waar hij in gelooft.

Vanessa Bell

Moeder van Julian en Quentin, met hun vader getrouwd vanwege zijn verhalen maar wil niet met hem samenwonen, kunstenares, schildert maar doet geen moeite haar werk onder de aandacht te brengen (net als Duncan), ze maakt waar ze zin in heeft zonder zich iets aan te trekken van wat in de mode is, sterke wil, eigenzinnig.

Duncan Grant

Vriend van hun moeder die bij hen in huis woont, in Londen hadden Vanessa en hij alleen samen een atelier, valt op mannen en heeft wisselende vrienden te logeren maar valt uiteindelijk voor David, kan met de broers spelen alsof hij zo oud is als zij: ‘een groot kind dat wilde schilderen en spelen en vrijen en lastige discussies liever uit de weg ging.’ (p. 223) Later blijkt hij de vader van Angelica te zijn en dus niet alleen op mannen te vallen.

Clive Bell

Vader van Julian en Quentin, woont met wisselende vriendinnen in Londen, werkt bij de krant, komt af en toe langs, voert ernstige gesprekken met zijn zoons: ‘Zo was mijn vader. Hij speelde niet met ons, zoals Duncan, kwam nooit zomaar bij ons zitten voor een kletspraatje, maar zei altijd dingen waarvan ik ’s nachts wakker lag, omdat ik me afvroeg wat hij had bedoeld en omdat ik wíst dat het belangrijk was wat hij had gezegd.’ (p. 26) Zijn eigen vader is heel rijk en geeft hem geld zodat hij zich daarover geen zorgen hoeft te maken.

Virginia Woolf

Zus van Vanessa, tante van Julian en Quentin, woont met haar man in een dorp in de buurt, schrijfster, geeft Quentin schrijfadviezen en is op die manier in het boek aanwezig. De achtergrond van de zussen Virginia en Vanessa wordt ook besproken.

Quotes

"‘Loop niet zomaar achter schreeuwers aan,’ zei mijn vader. ‘Neem nooit klakkeloos aan wat iemand zegt. Blijf altijd zélf nadenken. Dáárom vertelt ik jullie dit.’ " Bladzijde 26
"‘We mogen geen rommel maken,’ zei Kevin. Ik begreep niet precies wat hij bedoelde. Rommel was voor mij een schilderij van Duncan dat was mislukt, want dat was het woord dat hij altijd gebruikte voordat het doek in de tuin werd verbrand. Kevin legde uit dat ‘geen rommel maken’ betekende dat alles waarmee we hadden gespeeld meteen weer in kasten moest worden opgeborgen. Dom, vond ik. Dan kon je niet naar je speelgoed kijken als je ’s avonds in je bed lag en nog geen slaap had. " Bladzijde 51
"’s Avonds in bed gingen er allerlei gedachten door mijn hoofd. Tante Virginia, die beweerde dat alles kon en dat ik daar niet aan mocht twijfelen. Julian, die bij ons thuis had gehoord dat je juist aan alles moest twijfelen. " Bladzijde 73
"Lytton, die ook was opgebeld door Virginia en tegelijk met de post was gearriveerd, klapte in zijn handen van plezier toen mijn moeder dit voorlas. ‘Ik heb altijd al troon willen zijn,’ zei hij. ‘Wat een heerlijk toneelstuk!’ Als we toneelspeelden, was hij liever meubelstuk dan persoon. Zijn favoriete rol was ‘een boekenkast vol meesterwerken’. Maar dan wel een pratende boekenkast, die zich met alles en iedereen bemoeide. " Bladzijde 105

Thematiek

Familiebanden/ familiebetrekkingen

Centraal in deze roman staan de bewoners van het huis Charleston, beschreven door Quentin. De ouders van Quentin, Duncan en de vele schilders en schrijvers die het huis bezoeken, maken deel uit van de Bloomsbury groep. Hoewel de bewoners van Charleston door de dorpsbewoners raar worden gevonden vanwege hun gedrag - het beschilderen van het huis, het samenwonen van mensen die niet getrouwd zijn, hun vrijheid et cetera - klinkt hun leven als een idylle en hebben Julian en Quentin een jeugd die je elk kind gunt. Ze krijgen alle ruimte om te ontdekken, te leren en zichzelf te zijn. Deze idylle wordt verstoord door het geheim dat Julian ontdekt. Hierdoor worden zijn ouders wat gewoner, blijkbaar maken ze ook fouten. David verwoordt dit goed: 'Soms vind ik dat allemaal te fijn, te mooi en dan kreeg ik het er benauwd van.' [...] 'Omdat alles zo volmaakt leek. Ik had het gevoel in een toneelstuk terecht te zijn gekomen. Een toneelstuk kan volmaakt zijn, maar het echte leven niet.' [...] 'En daarom,' ging David verder, 'was ik eerlijk gezegd blij met die leugen en die ruzie. Ineens werden je ouders gewone mensen die stomme fouten maken en Julian een boze puber.' (p. 239) Julian legt het bij met zijn ouders maar Quentin weet dat het nooit meer zo idyllisch wordt als eerst: 'Terugkijkend geloof ik dat 1936 het belangrijkste jaar uit mijn leven was. Niet het fijnste, niet het schokkendste, maar wel het belangrijkste, want het was het jaar waarin ik al die rare mensen uit mijn wonderlijke familie pas écht heb leren kennen: mijn vader, die ernstige man die alles wist; mijn moeder die, ook zonder de Engel in huis te zijn, Charleston had gemaakt tot de volgens mij allerbeste plek waar een kind kan opgroeien; Julian, die zo rancuneus was dat ik nauwelijks mijn broer nog in hem terugzag; en tenslotte Angelica, mijn kleine zus, die de meest wijze woorden heeft gezegd van ons allemaal: ‘Als er íémand boos mag zijn, ben ik het. En ik ben het niet, dus zouden jullie willen ophouden met dat geruzie?’ (p. 223) En die gedachte klopt want hierna sterft Julian. Toch zorgt ook deze tragedie ervoor dat de bewoners van Charleston, de leden van de Bloomsbury groep, weer iets gewoner worden voor de buitenwereld. Julians dood begrijpen ze en om die reden mogen Vanessa en Duncan het kerkje beschilderen.

Motieven

Oorlog: algemeen

Gedurende de periode waarover verteld wordt, is oorlog een voortdurende aanwezige factor. Eerst hebben de mensen het over de Grote Oorlog en niet heel lang daarna komen Mussolini en Hitler aan de macht en is er sprake van een eventueel volgende oorlog. De leden van de Bloomsbury groep bespreken deze oorlog en hun positie daarin: wat wordt er van hen verwacht? Tijdens de Grote Oorlog hebben ze er bewust voor gekozen niet mee te vechten omdat ze weigerden achter leiders aan te lopen die andere mensen als de vijand aanwezen. Julian begrijpt dat niet en denkt niet dat grote groepen mensen ooit achter kunstenaars en schrijvers aan zullen lopen, zoals zijn vader hoopt. Hij is praktischer ingesteld en meldt zich als vrijwilliger voor de Spaanse burgeroorlog, wat uiteindelijk tot zijn dood leidt.

Schrijven

Quentin wil schrijver worden omdat zijn moeder hem voorleest uit 'Alice in Wonderland'. Er zijn ook genoeg schrijvers in zijn omgeving, het duidelijkste voorbeeld is natuurlijk Virginia Woolf. Waar Julian meer een doener is, is Quentin meer een denker en hij leert van Virginia deze gedachten om te zetten in verhalen. Dat schrijfproces is een motief want Quentin gaat regelmatig met zijn verhalen naar Virginia toe voor tips en leest ze dan uiteindelijk voor aan zijn gezin. Ook het verhaal dat wij lezen, wordt door Virginia van tips voorzien: 'Het spul spoot over mijn buik en Emma's vingers. 'Waarom schrijf je "spul"?' vroeg tante Virginia. 'Het heet sperma.'

Anders zijn

Het boek en het leven van de leden van de Bloomsbury groep is eigenlijk te lezen als een ode aan het afwijken van de norm en je daar niet druk om maken. ‘De meeste mensen,’ ging hij verder, ‘doen of vinden dat waarvan ze denken dat ze het horen te doen of te vinden. Als je volwassen bent, hoor je te trouwen en kinderen te krijgen en de meeste mensen doen dat dus ook. Ze denken niet: wat wil ik eigenlijk zelf? Wil ik een man? Wil ik een vrouw? Of twee vrouwen, of nul? Met wie zou ik het liefst in één huis willen wonen? Waar word ik gelukkig van? Nee, ze doen gewoon wat er van ze verwacht wordt en daar zijn ze nog tevreden mee ook. Ze vinden het heerlijk als er door een ander voor ze wordt nagedacht. Dan hoeven ze zich nooit ergens druk over te maken. Nooit hoeven te ze te denken: is dat wel zo? Nooit hoeven ze te twijfelen en onzeker te zijn. Het is gemakzucht en niets anders dan dat.’ ‘De meeste mensen,’ ging hij verder, ‘doen of vinden dat waarvan ze denken dat ze het horen te doen of te vinden. Als je volwassen bent, hoor je te trouwen en kinderen te krijgen en de meeste mensen doen dat dus ook. Ze denken niet: wat wil ik eigenlijk zelf? Wil ik een man? Wil ik een vrouw? Of twee vrouwen, of nul? Met wie zou ik het liefst in één huis willen wonen? Waar word ik gelukkig van? Nee, ze doen gewoon wat er van ze verwacht wordt en daar zijn ze nog tevreden mee ook. Ze vinden het heerlijk als er door een ander voor ze wordt nagedacht. Dan hoeven ze zich nooit ergens druk over te maken. Nooit hoeven te ze te denken: is dat wel zo? Nooit hoeven ze te twijfelen en onzeker te zijn. Het is gemakzucht en niets anders dan dat.’

Opdracht

Voor Liesbeth

Titelverklaring

Letterlijk slaat de titel op Quentins antwoord op Julians vraag, als hij zijn gezin verbiedt mee naar de haven te gaan: ‘Jullie willen toch niet dat ik jankend aan boord ga?’ ‘Soldaten huilen niet,’ antwoordt Quentin dan.

Figuurlijk slaat het op de weddenschap die Julian en Quentin sluiten. Volgens Julian brengen avonturiers het verder maar volgens Quentin leven schrijvers langer. Quentin zegt dan dat hij een boek over Julian zal schrijven als hij eerder sterft dan hij. Als Quentin later bovenstaande vraag beantwoordt, zegt Julian dat ‘Soldaten huilen niet’ een mooie titel voor een boek over hem is. Als Julian dan inderdaad om het leven komt, schrijft Quentin een boek over hem en noemt dat zo en dat is het boek dat wij nu lezen.

Structuur & perspectief

Het verhaal is opgedeeld in hoofdstukken die heten naar het jaar waarin ze afspelen. Er wordt begonnen in 1937 en dan wordt er terugverteld om vervolgens weer in 1937 te eindigen. De adviezen van Virginia zijn ook van later dus het verhaal is niet-chronologisch. Het verhaal wordt gevolgd door een nawoord waarin meer wordt verteld over de Bloomsbury groep.

Het verhaal wordt vertelt door Quentin in de ik-persoon: je leest mee met de gedachten en gevoelens van een opgroeiend kind en dat merk je als hij bijvoorbeeld bang is voor schapen of voor het eerst zoent. Quentin vertelt en schrijft achteraf en is daarom een alwetende ik-verteller die ook vooruitwijst naar de toekomst waarin het geheim onthuld wordt.

Decor

Het verhaal speelt zich af in en rond het huis Charleston in de heuvels van Sussex in het zuidwesten van Engeland. Het is een mooie en landelijke omgeving. De lievelingsplek van de broers is hun boomhut. Het huis en de tuin zijn erg verwaarloosd als ze erin trekken, maar ze knappen alles op en Vanessa en Duncan schilderen alle kamers in vrolijke kleuren. Ze behoren tot de upper middle class en er zijn een kokkin en een dienstmeisje aanwezig. Er komen regelmatig kunstenaars en schrijvers over de vloer, Vanessa’s zus is de beroemde Virginia Woolf en samen zijn ze centrale figuren in wat de Bloomsbury Groep wordt genoemd: een bonte verzameling van kunstenaars die woonden en werkten in Engeland in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Hun buren en dorpsgenoten vinden hen maar raar maar als hun schilderijen goed verkopen, worden ze beroemd. Pas als Julian sterft, worden de bewoners van Charleston echt door hun omgeving geaccepteerd: voor een dergelijke heroïsche dood hebben ze respect. Het beschilderen van de kerk staat hiervoor symbool.

Het verhaal speelt zich af van 1925 tot en met 1937, aan het begin de van de 20e eeuw dus. Dat merk je bijvoorbeeld aan het feit dat het gezin geen telefoon heeft maar dat de telefoon wel al bestaat en aan gebeurtenissen als een staking van mijnwerkers en de op handen zijnde oorlog.

Stijl

'Quentin is een innemende verteller, laconiek, geestig en niet te benauwd om zijn twijfels en mislukkingen te delen.' (Sijens 2010)

'Dat wil nog niet zeggen dat het resultaat volmaakt is. De schrijver heeft nog steeds last van zijn gebruikelijke kwalen, waarvan de belangrijkste een drang tot uitleggen is. Quentin kan niet gewoon schrijver worden zoals andere mensen, maar moet steeds bij zijn beroemde tante op bezoek om nogal voor de hand liggende adviezen aan te horen. Ook de politieke beschouwingen staan als nare traktaatjes tussen de verder zo fijne dialogen. Wat communisme en nazisme is, vindt de doorsnee brugklasser razendsnel op Wikipedia. En met dikke strepen eronder uitleggen dat Adolf Hitler een slechte man is, zou zelfs vijfenzestig jaar na de bevrijding niet nodig moeten zijn.' (Van Lenteren 2010)

Slotzin

‘Hadden we hem maar meteen de waarheid verteld, ‘zei ze. Ik trok mijn arm terug. ‘Mama!’ zei ik. ‘Hou nou eens op. Hou nou eindelijk eens op!’

Beoordeling

Prettig leesbaar jeugdboek over een ingewikkeld onderwerp. Quentin is een innemende verteller en de bewoners van het huis waarover hij schrijft, gaan echt voor je leven. Door dit boek kreeg ik ook zin om me meer te verdiepen in de Bloomsbury groep en een boek van Virginia Woolf te lezen.

Recensies

"Dat is jammer, want Kromhout is het ondertussen wel gelukt een levendig boek te schrijven dat de leden van de Bloomsbury Groep recht doet." http://www.tzum.info/2010...ilen-niet/
"Soldaten huilen niet is een hoogtepunt waar de mensen die hem in het begin van zijn carrière veelbelovend noemden, lang op hebben moeten wachten. " http://degelukkigelezer.b...-niet.html

Bronnen

Kromhout: Soldaten huilen niet
http://degelukkigelezer.b...-niet.html
Recensie: Rindert Kromhout - Soldaten huilen niet
http://www.tzum.info/2010...ilen-niet/

Overhoor jezelf

Wat is de lievelingskleur van Virginia Woolf?
Meerdere antwoorden mogelijk
Welke hobby van Angelica wordt door de overige gezinsleden niet zo gewaardeerd?
Meerdere antwoorden mogelijk
Wat is het vertelperspectief?
Meerdere antwoorden mogelijk
Met wie speelt Quentin als Julian ouder wordt en weinig tijd meer voor hem heeft?
Op het eerste hoofdstuk na wordt het verhaal chronologisch verteld.
Wat is het thema?
Meerdere antwoorden mogelijk
Wie is Carrington?
Meerdere antwoorden mogelijk
Op wie slaat de titel?
Meerdere antwoorden mogelijk
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

46.382 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Soldaten huilen niet door Rindert Kromhout"

Ook geschreven door Jiska