Feitelijke gegevens
- 2e druk, 2002
- 196 pagina's
- Uitgeverij: Querido's Uitgeverij
Flaptekst
Het verzoek dwingt Herma zich te verdiepen in het verleden dat zij dacht voorgoed achter zich te hebben gelaten. Zij kende Mila vanaf haar jeugd als Dee Meijers, haar schoolvriendin in die tijd.
Zij probeert de feiten omtrent het leven van Dee Meijers alias Mila Wychinska te reconstrueren, en wordt overspoeld door een golf van herinneringen aan haar jeugd in Nederlands-Indië en de jaren daarna. Ingeslapen en verdrongen emoties komen weer aan de oppervlakte. Zij wordt zich opnieuw bewust van de duistere kanten van haar vriendschap met Dee, haar bijna mystieke band met Non, Dees tante, haar fascinatie voor de oude Indo-Europese familie van landeigenaren waartoe Non en Dee behoorden, en bovenal van haar verhouding tot Taco Tadema, met wie zij sinds hun middelbare schooltijd in Batavia een paar heeft gevormd.
Er blijft veel raadselachtig. Welke omstandigheden hebben haar huwelijksleven met Taco zo diepgaand beïnvloed en beschadigd? Wat er met Dee is gebeurd, nadat zij elkaar uit het oog hadden verloren, weet zij voor een deel uit mededelingen van Non, maar die geven niet op alles antwoord. Ook over de plotselinge verdwijning van Non tast zij in het duister.
Eerste zin
Geachte mevrouw Warner, mijn naam is Bart Moorland. Ik ben freelance journalist met als achtergrond studies sociologie en politicologie.Samenvatting
Herma Warner ontvangt een brief van Bart Moorland met de vraag of zij hem meer kan vertellen over Mila Wychinska. Herma kent Mila alleen als Dee Meijers, uit haar jeugd in Batavia. Wanneer Herma de brief ontvangt, staat zij op het punt te verhuizen naar een bejaardentehuis, vanuit het huis waar ze altijd met haar man Taco Tadema heeft gewoond. Alle herinneringen aan haar jeugd met Dee en Taco zit in een grote houten kist, maar ze is de sleutel kwijt. Om Bart Moorland te kunnen beantwoorden, moet ze uitgaan van haar geheugen. Ze doet dit, omdat ze denkt dat ze hiermee de gebeurtenissen uit haar leven kan verwerken.Dee Meijers groeide op in een grote villa, zonder moeder, maar met haar vader (Louis), haar tante (Non) en haar oma (mevrouw Meijers). Herma en Dee waren schoolvriendinnen. Herma kon het ook goed vinden met Non, met wie ze haar liefde voor bloemen en mystiek deelde. Ze zagen samen altijd een hadji, een verschijning van iemand die naar Mekka is geweest. Later wordt Non een toegewijde moslima.
Taco was de jeugdliefde en man van Herma, maar is inmiddels overleden. Herma probeert erachter te komen of er iets gebeurd is tussen Dee en Taco, maar komt hier nooit écht achter. Wel heeft ze aanwijzingen in een oud schrift van Dee gevonden. Teksten over hoe de vriendschap tussen Dee en Herma eigenlijk alleen vanuit Herma kwam en een briefje van Taco aan Dee over hoe zij voor altijd in zijn dromen zou blijven.
Ook binnen de rest van de families zijn er spanningen. Zo blijkt dat Non altijd verliefd is geweest op de vader van Herma, wat kan verklaren waarom zij altijd naar Herma toe trok. Tegelijkertijd bleek dat de moeder van Dee die zij kende, niet de echte moeder van Dee was. Het blijkt een Poolse te zijn, waarna Dee de naam van haar moeder aanneemt: Mila Wychinska.
Bart Moorland vraagt naar de ontmoeting van Herma en Taco met Dee in Parijs. Herma verteld dat ze haar daar alleen tegenkwamen, maar ook dat ze opmerkte dat het leek alsof Taco en Dee nooit gestopt waren met praten. Dit is voor Herma een aanwijzing dat ze elkaars geliefden waren. Pas wanneer Taco overlijdt en Herma een brief ontvangt ter condoleance met: 'Day, if I may call you by that name' weet Herma zeker dat de twee elkaar nog zijn blijven zien.
Non is moslima geworden en gaat door het leven als Ibu Sjarifa. Ze wil op bedevaartstocht naar Mekka en wanneer Herma haar wil opzoeken in Indië en een foto ontvangt van Non, blijkt het Dee te zijn op de foto. Dee heeft zich vermomd om minder problemen te hebben met de autoriteiten.
Uiteindelijk krijgt Herma het bericht dat er een kamer voor haar klaarstaat in het bejaardentehuis. Eén van de verhuizers vindt de sleutel van de kist. De sleutel heeft een inscriptie in het sleuteloog, maar Herma weet niet wat het betekent. Ze krijgt de kist niet open en stuurt de kist met sleutel op naar Bart Moorland. Ze denkt dat hij er meer aan heeft. In een laatste brief van Moorland krijgt Herma informatie over een expositie van een Japanse zakenman, over de persoonlijke eigendommen van een Indiër. Op de foto herkent Herma duidelijk het gezicht van Dee in het gezicht van de man. Daarnaast heeft Moorland de kist open gekregen, maar blijkt hij leeg te zijn. Wel heeft hij het inscript op de sleutel kunnen ontcijferen: 'Al wat je ooit zag of hoorde, al wat je dacht te weten, is niet meer dat, maar anders'.
Dit verslag gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
een scholier
een scholier
Wat kan je leren van dit boek
3 maanden geleden
Antwoordeneen scholier
een scholier
saus manbro
1 maand geleden