Slam door Nick Hornby

Zeker Weten Goed
Foto van Robyn
Boekcover Slam
Shadow
Zeker Weten Goed

Eerste uitgave
2007
Pagina's
304
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Slam
Shadow
Slam door Nick Hornby
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2008
  • 286 pagina's
  • Uitgeverij: Penguin Books

Flaptekst

Sam is sixteen and a skater. Just so there are no terrible misunderstandings: skating = skateboarding. There's no ice. Life is ticking along nicely for Sam; his Mum's got rid of her rubbish boyfriend, he's thinking about college and he's met someone. Alicia.

Then a little accident happens. One with big consequences for someone just finding his way in life. Sam can't run (let alone skate) away from this one. He's a boy facing a man's problems and the question is - has he got what it takes to confront them?

Eerste zin

So things were ticking along quite nicely. In fact, I'd say that good stuff had been happening pretty solidly for about six months.

Samenvatting

Sam is zestien en woont met zijn moeder in Londen. Zijn ouders zijn gescheiden, zijn vader is een loodgieter. Hij vind zijn vader een beetje raar met zijn racistische opmerkingen. Z'n ouders waren zestien toen ze hem kregen, dus zijn moeder (Annie) is nu 32. Zijn vrienden vinden z'n moeder wel een lekker ding, omdat ze nog zo jong is. Sam doet aan skateboarden als hobby, en wil later iets met design studeren. 

Bij een feestje van zijn moeder ontmoet Sam de dochter van degenen die het feestje organiseerden, Alicia. Ze is erg mooi en brengt Sam helemaal van zijn stuk. Alicia en Sam gaan heel vaak afspreken, en op een gegeven moment beginnen ze met seks hebben. Alicia zegt tegen Sam dat ze van hem houdt en Sam zegt het terug, ook al weet hij eigenlijk niet wat het betekent. 

Alicia raakt zwanger. Ze deden het altijd veilig, behalve één keer. Er volgen veel moeilijkheden. Zo loopt Sam voor één dag van huis weg. Alicia's ouders denken dat Sam dom is, omdat zijn ouders minder slim zijn dan zij, dus ze denken dat het Sams schuld is. Echter, Alicia is degene die de baby wil houden. Sam ziet zijn toekomst in duigen vallen, en wordt letterlijk naar de toekomst geteleporteerd door Tony Hawk. Dit gebeurde waarschijnlijk in zijn gedachten. Hierin slaapt hij bij Alicia op haar kamer met de baby, en weet hij niet hoe hij Roof (zo heet 'ie) moet verschonen. 

Wanneer de toekomst daar is, weet hij gelukkig wel hoe het moet. Het toeval wil, dat zijn moeder drie maanden na Alicia zwanger raakte van haar nieuwe vriend. Hij gaat toch design studeren en ook Alicia gaat na een jaar weer studeren. Uiteindelijk proberen ze nog samen een relatie te hebben, maar dat werkt niet. 

Sam wordt nog een laatste keer de toekomst in geslingerd, hier gaat hij eten in een restaurant met Alicia, een onbekende jongen en een onbekend meisje. Dit zijn blijkbaar hun nieuwe relaties. Het lijkt allemaal goed gekomen te zijn.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Sam

De hoofdpersoon. Hij vertelt dit verhaal als hij achttien is, in het verhaal is hij (bijna) zestien. In een jaar tijd maakt hij veel mee, hij heeft voor het eerst seks en een vriendinnetje, en ze is zwanger, dus hij krijgt een kind. Hoe hij hiermee omgaat, begint redelijk onvolwassen, maar hij wordt steeds meer volwassen door het verhaal heen.

Alicia

Alicia ontmoet Sam op een feestje van haar ouders. Ze is erg mooi, en dat weet ze. Ze wordt verliefd op Sam en ze wordt per ongeluk zwanger. Je komt niet veel te weten van haar belevingswereld, maar wat wel naar voren komt is dat ze niet op haar mondje is gevallen.

Annie

Sam's moeder was ook zestien toen ze Sam kreeg. Ze wil Sam dan ook graag behoeden voor het verschrikkelijke leven dat ze een tijdje heeft gehad. Ze accepteert het wel en probeert Sam zoveel mogelijk te helpen. Uiteindelijk krijgt ze een vriend en wordt ze ook zwanger van hem. Deze baby is dan drie maanden ouder dan de baby van Sam en Alicia.

Quotes

"Some of you, probably the same people who thought I spend my time twirling around on ice-skates, won't have heard of Tony Hawk." Bladzijde 11
"Those stories make you feel as though the whole world is on its way up. But in our family people always slip up on the first step. In fact, most of the time they don't even find the stairs." Bladzijde 20
"As things turned out, Alicia being nice to me was a good sign, so maybe the world isn't as messed up as I'd thought." Bladzijde 35
"There are many differences between a baby and an iPod. And one of the biggest differences is, no one's going to mug you for your baby." Bladzijde 37
"Birth-certificate truth is only a part of it. You slide around, in my experience. You can be seventeen and fifteen and nine and a hundred all on the same day." Bladzijde 290
"Before you have sex for the first time, you can't imagine where it's ever going to come from, and you certainly can't imagine dumping the person who's providing it. Why would you do that?" Bladzijde 74

Thematiek

Volwassen worden

Sam wordt in één jaar veel volwassener. Dit zie je aan zijn gedrag, maar ook hoe hij de wereld ziet en beschrijft.

Tienerzwangerschap

Waar het hele verhaal om draait, is tienerzwangerschap. Annie krijgt Sam als ze zestien is, Sam wil dit absoluut niet herhalen, want zijn hele familie is al een mislukking. Het gebeurt toch, en alle gebeurtenissen in het verhaal bouwen hiernaartoe of zijn een gevolg ervan. Uiteindelijk blijkt dat Sam en Alicia geen mislukking zijn, er is in ieder geval goede hoop op een goede afloop.

Motieven

Intelligentie

Sam heeft twee skatevrienden, Rabbit en Rubbish. Rabbit kan goed skaten, maar is niet slim en Rubbish is wel slim, maar kan niet skaten. Sam lijkt daar tussenin te zitten. Sam's vader is in ieder geval niet slim, en wil ook niks te maken hebben met Sam's opvoeding. Alicia's ouders denken dat ook Sam dom is, doordat zijn ouders dom waren geweest. Hij wil hen het tegendeel bewijzen.

Skaten

Sam's grote hobby. Hij noemt het geen skateboarden, want skaten klinkt stoerder. Zijn grote voorbeeld is Tony Hawk, wiens boek hij meerdere malen heeft gelezen. Wanneer Sam met Alicia is, gaat hij minder vaak skaten en dat vindt hij jammer. Wanneer ze een baby krijgen ook, maar als hij een nieuwe vriendin heeft wil hij het wel weer oppakken.

Tony hawk

Sam's idool. Hij probeert levenslessen te halen uit zijn boek, en praat elke dag tegen de poster boven zijn bed. Tony Hawk is ook degene die Sam de toekomst in gooit.

Motto

Er is geen motto.

Opdracht

For Lowell and Jesse

Titelverklaring

De titel 'slam' verwijst naar de 'slams' die je bij het skaten kan maken. Daarnaast verwijst het naar de figuurlijke 'slam' die Sam maakt door op zijn zestiende een kind te krijgen met Alicia, en alle moeilijkheden die daarbij horen. 

Structuur & perspectief

Het boek heeft een auteursbeschrijving, opdracht, het verhaal en een epiloog. Er zijn hoofdstukken, die niet genummerd of getiteld zijn. Het perspectief is een ik-perspectief, vanuit de focalisatie van Sam. Hij vertelt het verhaal wanneer hij achttien is, en dus al een paar jaar weet hoe het afloopt. Dit blijkt ook uit het gebruik van tijd, zo zegt hij bijvoorbeeld: "And, as you'll see, there's been a fair bit to worry about since, but we'll get to that." (p. 10).

Decor

Het verhaal speelt zich af in de wijk Islington in Londen en Hastings (als Sam wegloopt). Sam vertelt het verhaal wanneer hij achttien is, dus het lijkt alsof het verhaal sowieso twee jaar beslaat. Echter stopt het verhaal als Rufus één is, dus wat er in dat andere jaar is gebeurd, weet je als lezer niet.

Stijl

De stijl kenmerkt zich door een woordgebruik en gedachtegang van een zestienjarige. Zo vergelijkt Sam een baby met een iPod (een baby wordt niet gestolen) en verder noemt hij nog allerlei grappige gedachtekronkels. Hieruit blijkt wel dat hij echt zestien is, en daarom is het moeilijk om je als lezer voor te stellen dat hij een baby krijgt en daardoor toch volwassen wordt. 

Slotzin

I wouldn't be sitting here now if I couldn't do it, would I? I think that's what Tony Hawk was trying to tell me all along.

Beoordeling

Ik vond dit een spannend en grappig verhaal. Het is ook mooi om te zien hoe Sam verandert én hoe het krijgen van een baby niet iets desastreus hoeft te zijn. Dat Sam twee keer naar de toekomst werd geslingerd, vond ik erg verwarrend. Ik vond deze stukken ook niet heel veel toevoegen, maar vooral irritant omdat ik ook heel erg voelde hoe gefrustreerd die dromen moesten zijn.

Recensies

"As you'd expect from Hornby, Sam's voice is convincing throughout. His relationships, particularly with Alicia and with his mother, are touching and wholly believable." https://www.theguardian.c...nickhornby
"Hornby’s novels tend to be about men who are essentially boys. “Slam” is a portrait of a prickly and interesting boy who is forced to become, very quickly, a man." https://www.nytimes.com/2...ner-t.html

Overhoor jezelf

Sam is vijftien als het verhaal begint.
Tony Hawk is Sam's grote idool.
Sam's moeder is nu veertig.
Wat is het centrale thema in dit verhaal?
Hoe heten de twee skatevrienden van Sam?
Waar speelt het verhaal zich af?
Waar verwijst de titel 'Slam' naar?
Meerdere antwoorden mogelijk
Hoe heet de zoon van Alicia en Sam?
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

48.163 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Slam door Nick Hornby"

Ook geschreven door Robyn