Shopaholic and sister door Sophie Kinsella

Zeker Weten Goed
Foto van Anouk
Boekcover Shopaholic and sister
Shadow
Zeker Weten Goed

Eerste uitgave
2004
Pagina's
384
Oorspronkelijke taal
Engels
Literaire thema's

Boekcover Shopaholic and sister
Shadow
Shopaholic and sister door Sophie Kinsella
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Feitelijke gegevens

  • 2004
  • 384 pagina's
  • Uitgeverij: Dell Publishing Company

Flaptekst

Rebecca Bloomwood is gelukkig getrouwd met Luke. Hun huwelijksreis rond de wereld was een daverend succes. En het zou toch abnormaal zijn als Becky niet een paar souvenirs had aangeschaft. Zoals die zijden kamerjassen uit Hongkong… vijf Turkse tapijten… een prachtige handgemaakte tafel met tien stoelen uit Sri Lanka… de, eh, manshoge giraffebeelden uit Malawi. Alles zal netjes worden thuisbezorgd.
Maar wanneer de vrachtwagens voor hun huis in Londen parkeren, is Luke ziedend. Becky mag haar creditcardniet meer gebruiken. En haar ‘geheime’ tweede creditcard ook niet. Deze klap nog maar nauwelijks te boven, krijgt Becky ongelooflijk nieuws: ze blijkt een zus te hebben! Nooit geweten! Een echte zus om mee te winkelen en koffie te drinken en naar de film te gaan. Maar wanneer Becky Jessica voor het eerst ontmoet, krijgt ze de schrik van haar leven. Het kan toch niet waar zijn dat haar zus een hekel heeft aan… winkelen?

Eerste zin

“Oké, ik kan het wel. Geen punt.”

Samenvatting

Becky en Luke zijn al tien maanden op huwelijksreis. Ze hebben zo onderhand de hele wereld afgereisd, afgezien van een aantal plekken die mensen opnoemen dan. Becky heeft zich uitgeleefd en overal souvenirs gekocht. Ze vermaakt zich opperbest tijdens deze vakantie, daarbij is Luke ook heel relaxed. Precies wat ze zich had voorgesteld van haar huwelijk. Hoewel ze zijn eigenlijk een jaar weg zouden blijven, wil Becky graag weer naar huis. Luke vindt het prima, maar hij moet eerst naar Milaan om een grote klant voor zijn bedrijf binnen te halen. Hij stelt voor dat Becky direct naar huis gaat, maar zij wil uiteraard mee. Helaas heeft Luke door dat ze wil gaan shoppen en neemt hij haar portemonnee mee nadat zij beweert heeft dat ze dat echt niet gaat doen.

Ze krijgt een creditcard met een budget mee en daarmee koopt ze een cadeautje voor Luke: de riem die zij in het verleden stuk heeft gemaakt en waar hij zo dol op is. Maar tijdens het shoppen komt ze een Angel-tas tegen, een tas waar een wachtlijst voor is. Ze krijgt hem in eerste instantie niet mee, maar een vaste klant van de shop haalt hen over: als zij nog niemand op de wachtlijst gebeld hebben, wie zal dan merken dat Becky de tas heeft gekocht? Juist, niemand. De tas is erg duur, maar gelukkig heeft ze nog een crisiscreditcard waarmee ze de tas betaalt. Als Luke klaar is met zijn zakelijke opdracht, verbaast hij zich over het feit dat Becky alleen een cadeautje voor hem heeft gekocht. Hij merkt niets van de tas en zij zegt er niets over.

Ze gaan naar huis en Becky stelt zich voor dat iedereen haar heel graag wil zien. Alleen haar ouders doen wel erg vreemd. En wie is dat meisje met wie ze aan kwamen lopen? Suze heeft amper aandacht voor haar en heeft een nieuwe vriendin gevonden die ook kinderen heeft: Lulu. Daarnaast is Luke woest als alle souvenirs in vrachtwagens worden thuisbezorgd. Ze belooft hem alles op te ruimen, maar hij draagt haar wel op met een budget te leven. Haar ouders vertellen haar uiteindelijk dat ze een zus heeft. Een lang verloren zus met wie ze kan shoppen, het kan niet beter! Maar Jessica blijkt heel anders dan Rebecca te zijn. Ze heeft een hekel aan winkelen en doet erg zuinig. Dan komt haar moeder met iets nieuws: eBay. Eerst lijkt het haar niets, maar dan besluit Becky veel souvenirs uit het buitenland te verkopen. Zo heeft ze ook een groter budget. Als Jessica een weekendje langskomt op Becky’s verzoek (ze wil namelijk leuke dingen doen met haar zus) loopt dat totaal anders dan verwacht. Jessica vindt niets leuk, geeft Becky op haar kop als ze er achterkomt wat een shopaholic zij eigenlijk is en helpt daarnaast Luke op zakelijk gebied, waardoor hij haar toch wel een leuke vrouw vindt. Uiteindelijk krijgen de zussen ruzie en loopt Jessica kwaad weg.

Intussen heeft de man die haar geholpen heeft om een Angel-tas te krijgen gebeld: hij wil dat Luke hem gaat helpen bij de opening van zijn hotel. Ze ziet het helemaal voor zich: ze sleept een goede nieuwe klant binnen voor Luke, alleen dan blijkt dat Luke hem juist helemaal niet wil hebben (zonder dat ze aan hem vertelt wat ze al aan deze Nathan heeft beloofd). Ze besluit Nathan te proberen af te wimpelen door te doen alsof Luke ziek is. Dit werkt echter tegenstrijdig. Ondertussen heeft ze ook niets aan Suze, want zij laat niets van zich horen. Als ze dan ook nog ruzie krijgt met Luke en hij erachter komt dat ze Nathan het één en ander heeft beloofd, denkt ze dat haar huwelijk op instorten staat. Dit was niet wat ze zich ervan had voorgesteld. Ze vertrekt halsoverkop naar haar zus Jessica, maar die wil haar niet zien.

Toch verblijft ze in diens woonplaats en helpt ze mee bij een milieubeweging en de plaatselijke dorpswinkel. Jessica vertelt haar boos dat ze waarschijnlijk niet eens zussen zijn. Rebecca voelt zich ellendig en wil terug naar huis. Als ze afscheid neemt van Jim, de eigenaar van de dorpswinkel, gaat ze met hem mee naar Jessica’s huis om iets achter te laten: een cadeautje. Echter, als ze de kast ziet met de stenen waar Jessica zo geobsedeerd door i, weet ze het zeker: ze zijn wel zussen. De kast lijkt precies op haar schoenenkast thuis. Echter, Jessica is al aan een duurklim begonnen. Becky klimt roekeloos achter haar aan, maar na een paar uur heeft ze Jessica nog niet gevonden. Als het dan begint te onweren, vind ze Jessica per toeval, alleen valt ze. Becky ziet er niet uit en samen met Jessica moeten ze blijven waar ze zijn.

Luke en Suze zijn intussen doodongerust: ze weten beiden niet waar Becky is. Als ze dan eindelijk gevonden wordt, valt alles op zijn plaats: Suze is nog steeds haar beste vriendin, Luke wil haar nog steeds als vrouw en Jessica blijkt toch haar zus te zijn. Omdat Luke nog vastzit vanwege het noodweer op een eiland bij Nathan, blijft Becky om te helpen tegen het winkelcentrum te protesteren (‘het zijn toch geen goede winkels’). Ze laat het protest volop in de media verschijnen. Op het laatste moment komt ze erachter dat ze tegen de plannen van een klant van Luke ingaat. Gelukkig zijn de plannen al gewijzigd en er is geen probleem meer.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Rebecca Bloomwood

Becky heeft een verslaving: geld uitgeven en winkelen. Daarom koopt ze veel souvenirs tijdens de huwelijksreis, hoewel ze de helft ook vergeet. Ze voelt zich fijn om veel geld uit te geven, hoewel ze daar soms het budget echt niet voor heeft. Hoewel Becky eerst alles overhoop lijkt te halen door haar drang om te winkelen en haar spontane ideeën, komt alles op het einde toch goed. Rebecca heeft uiteindelijk overal een oplossing voor, of zaken lossen zich uit zichzelf op. Maar dat betekent niet dat het soms niet even moeilijk is.

Luke Brandon

Becky is misschien verslaafd aan shoppen, Luke kan niet relaxen als het om werken gaat. Hij is zakenman en is hier dag en nacht mee bezig, iets waar Becky zich aan ergert. Ondanks al het geld dat binnenstroomt. Op huwelijksreis was hij heel relaxed, maar zodra ze weer thuis zijn, gaat Luke weer aan de slag. Hij lijkt ineens een andere man te zijn, dit was niet wat Becky zich bij het huwelijk had voorgesteld.

Jessica Bertram

Jessica en Becky verschillen totaal van elkaar. Jessica leeft erg zuinig, Becky is iemand die graag geld uitgeeft. Ze houden niet van dezelfde films, hebben eigenlijk geen gezamenlijke interesses. Ook qua innerlijk lijken ze totaal niet op elkaar. Daarom denkt Jessica dat Becky gestoord is en haar zus helemaal niet is. Echter, als Becky de kast met stenen van Jessica ziet, is het haar allemaal duidelijk: alles is precies hetzelfde. De kast, het licht e.d. Jessica is WEL haar zus.

Quotes

"“Nou vraag ik je.” – Rebecca Bloomwood blijft dit zeggen gedurende het hele boek."
"“Wij zijn níét te verschillend, we zijn zusjes.” – Rebecca Bloomwood" Bladzijde 152

Thematiek

Familiebanden/ familiebetrekkingen

De relatie tussen Becky en haar familie en vrienden is erg belangrijk. Ze merkt dat als ze haar verslaving voor schoppen en haar eigen zin door drukt dat ze de kans loopt om hun kwijt te raken en dat is een erg eenzame en angstaanjagende gedachte. Op een punt van het verhaal dreigt ze een paar belangrijke mensen in haar leven kwijt te raken. Maar dit komt uiteindelijk toch goed.

Motieven

Eenzaamheid

Wanneer Jessica en Luke helemaal zat van haar zijn voelt Becky zich vreselijk eenzaam en realiseert ze zich dat haar familie en huwelijk belangrijker zijn dan haar verslaving.

Relatie tussen zussen

Wanneer Becky terugkomt ontdekt ze dat ze een zus heeft waar ze nooit eerder van had gehoord. Ze is blij want ze heeft dan eindelijk een nieuw shopmaatje. Maar het blijkt dat haar zus totaal anders is, helemaal niet van shoppen houdt, gierig is, en dat botst heel erg.

Opdracht

“Voor Gemma en Abigaild,
Om te vieren dat we zusjes zijn.”

Trivia

Er zijn in totaal zes delen uitgebracht van de Shopaholic!-serie.

Sophie Kinsella heet in werkelijkheid Madeleine Wickham.

Sophie stuurde de boeken van Shopaholic en de andere boeken die op haar naam stonden in als Sophie Kinsella zonder dat de uitgever wist dat het Madeleine Wickham was.

Titelverklaring

De oorspronkelijke titel vertaald is ‘shopaholic & zus’. Dat past eigenlijk beter bij de huidige Nederlandse titel ‘shopalicious!’, want ik zou niet weten wat je daaruit op kunt maken behalve dat het een vervolg is op de serie. Uit de Engelse titel kun je dus wel een verklaring halen: Becky blijkt een zus te hebben.

Structuur & perspectief

Het verhaal is i chronologische volgorde geschreven, vanuit de ik-persoon (Rebecca). De hoofdpersoon is echter niet alwetend, je weet niet wat er komen gaat.

Decor

Het verhaal loopt over een aantal maanden, hoeveel precies is niet bekend. Dit staat niet duidelijk aangegeven in het boek.

Het verhaal speelt zich af in het buitenland en de Britse plekken Londen en Cumbria.

Stijl

Het boek is op een luchtige manier geschreven, ik noem het een typische chicklit. Het verhaal is wel een beetje te voorspellen, maar dat vind ik geen probleem met zo’n boek. Dat weet je voordat je het boek openslaat.. Het leest gemakkelijk weg en dat is het voornaamste. Er worden geen moeilijke woorden gebruikt en lange, ingewikkelde zinnen evenmin.

Slotzin

“Oké. Geen paniek. Géén paniek…” Becky komt erachter dat het best eens zo kan zijn dat ze zwanger is van Luke.

Beoordeling

Persoonlijk ben ik geen shopaholic, dus ik kan me in de gedachten van de hoofdpersoon vaak niet vinden. Doe maar wat zuiniger, denk ik dan. Je hoeft niet alles te hebben. Echter, ik ben ook niet zo als haar zus Jessica. Zo zuinig aan doen dat je niets meer voor je plezier kunt doen, gaat me te ver. Toch sleept de schrijver je zo mee in het verhaal, dat ik cintinu verder wilt lezen. Omdat ik weet dat het waarschijnlijk allemaal goed afloopt, is het een heel luchtig boek dat ik graag tussendoor lees of ’s avonds voor het slapen gaan. Goed om even je hoofd leeg te maken.

Recensies

"Ondanks het verwende gedrag blijf je Becky leuk en sympathiek vinden. Verder zijn weer alle ingrediënten aanwezig: veel shoppen, spanningen in relaties met haar man, haar vriendin, haar zus en vooral veel humor." http://boeken.rubriek.nl/...icious.php
"Okee, het is een beetje oppervlakkig, al dat geshop. Maar het is wel zo grappig dat dat ook niet meer uitmaakt! " http://www.chicklit.nl/p/...palicious!

Overhoor jezelf

Hoe wordt Rebecca ook wel door Suze genoemd?
Hoeveel vrachtwagens kwamen er voor de deur rijden aan souvenirs uit het buitenland?
Wat is de obsessie van Rebecca’s zus?
Stelling: Rebecca heeft in totaal drie creditcards.
Hoeveel kinderen heeft Suze?
Wat ontdekt Becky door haar moeder?
Hoe heet de nieuwe klant van Luke?
Stelling: Jessica is de dochter van Becky’s moeder en haar vader kan dit niet verwerken, daarom gaan ze in therapie.
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

47.439 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Shopaholic and sister door Sophie Kinsella"

Ook geschreven door Anouk