Sever door Lauren DeStefano

Zeker Weten Goed
Foto van Vivian
Boekcover Sever
Shadow
  • Boekverslag door Vivian
  • Zeker Weten Goed
  • 25 april 2015
Zeker Weten Goed

Boek
Vertaald als
Verbreken
Auteur
Eerste uitgave
2013
Pagina's
400
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Sever
Shadow
Sever door Lauren DeStefano
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2014
  • 352 pagina's
  • Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf

Flaptekst

Door een mislukte poging van wetenschappers om een perfect menselijk ras te creëren, worden vrouwen niet ouder dan twintig jaar en sterven mannen op hun vijfentwintigste. Met nog een paar jaar te gaan, komt het einde voor Rhine steeds dichterbij. Helemaal nu ze in het ziekenhuis ligt en Vaughn haar nog altijd achterna zit. Samen met Linden en Cecily slaat ze op de vlucht. Nu ze weet dat haar broer nog leeft, zet ze alles op alles om hem te vinden. Zo hoopt ze de antwoorden te krijgen waar ze al zo lang naar op zoek is. Verbreken is het zinderende slotdeel in de sensationele, futuristische The Chemical Garden-trilogie.

Eerste zin

In de atlas stroomt de rivier nog.

Samenvatting

Rhine Ellery is zeventien en heeft tegen haar zin moeten trouwen met Linden Ashby. Ze is doodsbang voor zijn vader Vaughn, die enorm ver gaat in zijn zoektocht naar een antiserum tegen de ziekte die zorgt dat jongens niet ouder dan 25 en meisjes niet ouder dan 20 worden. Zo heeft hij Rhines zustervrouw Jenna vermoord en ook het kind van Lindens inmiddels overleden favoriete vrouw Rose. Met hulp van haar andere zustervrouw Cecily heeft Rhine samen met Gabriel, de bediende op wie ze verliefd is, kunnen ontsnappen: maar ze is tijdens bijna hun hele vlucht ziek geweest omdat Vaughn haar vergiftigde snoepjes gaf. Die maakten haar zo ziek dat ze uiteindelijk vrijwillig met hem mee terug is gegaan en Gabriel heeft achtergelaten.

 

Rhine ligt nog in het ziekenhuis, maar is bijna hersteld en van plan om naar Rhode Island te gaan, waar haar tweelingbroer Rowan in opstand komt tegen de zoektocht naar een antiserum en de proeven op kinderen. Ze heeft Linden alles verteld over hoe wreed zijn vader is en hun relatie is nu erg moeizaam. Dat komt ook doordat Cecily, die voor de tweede keer zwanger is, voor Linden verzweeg dat Rhine door Vaughn in zijn kelder werd vastgehouden. Cecily wilde haar namelijk helpen ontsnappen zonder dat het Linden opnieuw verdriet zou doen.

 

Linden en Cecily brengen Rhine naar het huis van Lindens oom Reed waar ze tijdelijk kan verblijven. Cecily slaapt de eerste nacht bij Rhine en geeft toe dat zij en Linden niet geloven dat Vaughn lichamen ontleedt in zijn kelder, zoals Rhine heeft gezien. Rhine begint ook aan zichzelf te twijfelen. De volgende ochtend is het niet Linden, maar Vaughn die Cecily komt ophalen. Hoewel ze doodsbang voor hem is, gaat ze toch mee omdat hij anders haar zoon Bowen bij haar vandaan wil halen. Rhine blijft bij Reed, die haar ontzettend op Rose vindt lijken en die ze helpt om een oud vliegtuig dat hij in een schuur heeft staan te onderhouden. Hij is Vaughns broer en vertelt dat het landhuis vroeger een kostschool was en dat ze elkaar nier liggen vanwege Vaughns obsessie met het vinden van een antiserum.

 

Linden en Cecily komen logeren en Rhine groeit weer naar Linden toe, maar wil zijn echtgenote niet meer zijn en dus neemt hij haar trouwring en ontbindt op die manier hun huwelijk. Vlak daarna krijgt Cecily een miskraam en overlijdt bijna. Zij en Linden geven aan Rhine toe dat ze denken dat het Vaughns schuld was en dat ze hem niet meer vertrouwen. Ze komen bij Reed wonen, die Rhine vertelt dat baby Bowen is vernoemd naar Lindens overleden broertje.

 

Op de radio horen ze een reportage van een aanval op een onderzoekslab en er wordt gepraat over Rowan en over zijn en Rhines ouders. Reed kent de verslaggever, een man die Edgar heet, en ze gaan naar hem toe. Hij laat een video zien waarop Rowan vertelt dat Rhine voor zover hij weet is gestorven door een genetisch experiment waaraan ze vrijwillig meedeed. Daarom voert hij nu de terroristische aanvallen uit. Reed vermoedt dat Vaughn Rowan over Rhines dood heeft verteld.

 

Wanneer Vaughn opnieuw komt, liegen Cecily en Linden dat Rhine weg is. Ze beseffen dat het landhuis geen veilige plek meer is en besluiten met z'n drieën  te vluchten. Ze laten Bowen bij Reed achter en rijden in een van zijn auto's naar Charleston. Vaughn vaardigt al na slechts een dag een opsporingsbevel voor hen uit. In Charleston is het laboratorium dat Rowan onlangs heeft opgeblazen en daar worden Rhine, Linden en Cecily meegenomen door mensen die de door Vaughn beloofde beloning willen innen.

 

Tot Rhines grote schrik worden ze naar het kermisbordeel gebracht waar zij en Gabriel een tijdje gevangen hebben gezeten. De eigenaresse ervan, Madame, laat hen een foto van haar overleden dochter zien en die dochter blijkt Rose te zijn. Vaughn liet Madame geloven dat haar man en dochter waren gestorven en hij liet Rose geloven dat haar beide ouders dood waren. Na deze onthulling helpt Madame hen weer ontsnappen.

 

Jared, Madames chauffeur, brengt Rhine, Linden en Cecily naar een ander bordeel. Als Linden en Cecily slapen, vertelt hij Rhine dat Rowans volgende doelwit een laboratorium in Lexington is. Rhine vraagt hem om haar erheen te brengen, zonder Linden en Cecily. Eenmaal daar wordt ze eindelijk herenigd met Rowan, die nauwelijks kan geloven dat ze nog leeft. Hij vertelt haar vol enthousiasme over de geleerde die hij heeft leren kennen, die hem vertelde dat Rhine dood was en hem vroeg om laboratoria voor hem op te blazen. Die geleerd heeft Rowan veel verteld over het virus en een antiserum, en wanneer hij naar Rowan toe komt blijkt het Vaughn te zijn. Terwijl ze met z'n drieën in een vliegtuig zitten, vertelt hij Rhine hoe alles zit.

 

Hij was vanaf het begin in haar geïnteresseerd vanwege haar ogen die twee verschillende kleuren hebben. Door de verhalen die ze aan Cecily vertelde over een tweeling, kwam hij erachter dat ze een tweelingbroer had en hij besloot om Rowan op te zoeken. Om te zorgen dat hij niet afgeleid zou zijn van het opblazen van de laboratoria, loog Vaughn dat Rhine dood was. Hij vertelt Rhine hoe de huidige samenleving tot stand is gekomen.

 

Vroeger was Noord-Amerika een samenleving waarin nare dingen gebeurden, maar die wel goed draaide.  De president ervan wilde echter een maatschappij die gebaseerd zou zijn op pure vrede. Hij verbood dingen die slecht waren voor de gezondheid en liet wetenschappers een medicijn ontwikkelen tegen alle ziektes, zoals kanker. Mensen werden onsterfelijk en de welvaart steeg. Stukje bij beetje liet de president de geschiedenisboeken veranderen zodat mensen op een gegeven moment zouden vergeten dat er buiten Noord-Amerika ook nog een wereld was. Pas na tientallen jaren werd het virus ontdekt en toen kwamen mensen al snel in opstand, vooral mensen die zelf nog bij de eerste generatie hoorden en niet meer eeuwig wilden leven.

 

Het vliegtuig gaat naar Hawaii, een van de staten die voor zover iedereen weet vernietigd was maar dus gewoon nog bestaat. Daar is een groot laboratorium waar Vaughn werkt, samen met nog andere onderzoekers die door de president zijn aangesteld. De mensen die op Hawaii wonen, hebben niets te maken met het virus en weten zelfs niet dat het bestaat.  Vaughn vertelt Rhine dat Rose zijn eerste proefpersoon was en dat zij en Rowan het nu zijn vanwege hun ogen. Er is zelfs al een hoeveelheid geneesmiddelen, alleen werken ze nog niet voor iedereen. Het opblazen van de laboratoria moest Rowan doen om te zorgen dat mensen geen valse hoop zouden krijgen. Rowan laat zich vrijwillig onderzoeken en Rhine wordt in een kamer opgesloten om datzelfde te ondergaan.

 

Rowan laat Rhine de notities van hun ouders zien. Voor hun geboorte was er ook al een tweeling met twee oogkleuren geweest, maar zij overleden. Via ivf werden Rhine en Rowan verwekt en opgevoed in de Chemische Tuin: het onderzoekslab dat tegelijkertijd crèche was. Er werden voortdurend experimenten op hen uitgevoerd door hun ouders.

 

Vaughn neemt Rhine en Rowan mee terug naar het landhuis. Hij is bereid hen goed te behandelen als ze meewerken aan zijn onderzoek en Rhine wil dat wel: ze begint te geloven in een antiserum. Van Vaughn moet ze echter eerst Linden en Cecily terughalen: doet ze dat niet, dan zal Gabriel - die Vaughn al die tijd in een kunstmatige coma heeft gehouden - sterven. Ze stemt toe en gaat naar het huis van Reed terug.

 

Daar aangekomen blijkt dat Cecily en Linden ook al bedacht hebben dat ze naar huis willen. Voor ze gaan, wil Reed ze echter een vlucht laten maken in zijn vliegtuig. Alles gaat prima, tot Linden bij de erg snelle landing met zijn hoofd tegen de voorruit slaat. Hij is zo zwaar gewond dat hij sterft. Vaughn neemt Cecily, Bowen en Rhine mee terug naar het landhuis, maar besteedt geen enkele aandacht aan hen. Ze rouwen samen.

 

Pas nadat hij Linden heeft begraven, neemt Vaughn Rhine en Rowan weer mee naar Hawaii. Nadat ze een behandeling hebben ondergaan, vertelt Vaughn hen dat hij het antiserum heeft weten af te ronden: hij heeft hen er al mee behandeld en in principe zouden ze genezen moeten zijn. Tot Vaughn zeker weet of alles werkt, moeten ze bij hem blijven wonen om aandacht te vermijden. Rhine wordt te zeer in beslag genomen door haar verdriet over Linden en Gabriel om echt blij te kunnen zijn en Vaughn wil Gabriel nog niet wakker maken. Cecily is kapot van het verlies van Linden en weet dat  Vaughn niet meer dol op haar is. Ze denkt dat hij haar wil vermoorden.

 

Op een nacht kan Rhine niet slapen en gaat ze de tuin in. Vaughn komt naar haar toe en terwijl ze een wandeling maken, vertelt hij haar dat hij Jenna heeft vermoord omdat ze onvruchtbaar was. Het volgende moment wordt hij doodgeschoten door Cecily, die wilde voorkomen dat hij nog meer kwaad zou kunnen doen. Zij en Rhine doen net alsof een van Vaughns rivalen hem heeft gedood en halen Reed naar het landhuis. Gabriel wordt wakker uit zijn coma en herstelt. Een collega van Vaughn komt met hen praten en ze besluiten om wel gewoon met het onderzoek mee te blijven doen.

 

Een jaar later geven Cecily en Gabriel zich ook op voor de onderzoeken naar het antiserum en het lijkt erop dat Rhine en Rowan echt genezen zijn. Ze wonen samen met Reed in het landhuis, bouwen huizen die Linden ontworpen heeft en maken toekomstplannen.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Rhine

Rhine is 17 en heeft al hel wat meegemaakt. Haar ouders waren belangrijke wetenschappers die hard op zoek waren naar een antiserum toen ze omkwamen bij een aanslag op hun lab. Samen met haar tweelingbroer Rowan heeft ze het toen gered, tot ze werd ontvoerd en met een rijke jongeman moest trouwen – en een schoonvader kreeg die geobsedeerd was door het antiserum. Rhine is altijd al een sterk persoon geweest, maar als ze geen andere uitweg meer ziet laat ze zich ook gemakkelijk leiden door haar emoties. De mensen in haar omgeving zijn heel belangrijk voor haar en ze cijfert zichzelf gemakkelijk weg om keuzes te kunnen maken die voor hen het beste zijn. Ze is intelligent – intelligent genoeg om steeds een uitweg te vinden – en dapper, laat zich niet zo snel bang maken en durft voor zichzelf op te komen. Maar ze raakt ook snel in de war en weet soms gewoon niet wat ze wel en niet wil.

Linden

Linden is Rhines echtgenoot en hij is vooral heel beschermd opgevoed. Zijn vader is de belangrijkste persoon in zijn leven en alles wat hij zegt, wordt door Linden klakkeloos geloofd. Hij kan erg emotioneel worden als hij iets kwijtraakt en durft niet voor zichzelf op te komen. Linden is niet iemand die veel nadenkt over het hoe en waarom van dingen: hij laat zich voornamelijk door anderen leiden. Hij maakt zich snel zorgen en vermijdt het liefst conflicten, maar kan wel uit zijn dak gaan als iets hem echt raakt.

Cecily

Cecily is Rhines zustervrouw. Ze is veertien en heel erg veranderd sinds ze bijna een jaar geleden met Linden trouwde: toen was ze erg naïef over wat haar te wachten stond en gedroeg ze zich verwend en als een kreng. Inmiddels heeft ze zoveel meegemaakt – haar zustervrouw is gestorven, haar schoonvader claimt haar kind, ze heeft een miskraam gehad en haar man is gestorven – dat ze heel anders in elkaar zit. Ze heeft geen illusies meer over hoe de wereld is, ze is veel serieuzer en durft meer voor zichzelf op te komen. In plaats van dat ze het prima vindt dat anderen bepalen wat er met haar gebeurt, wil zij ervoor zorgen dat zij en degenen om wie ze geeft veilig zijn.

Vaughn

Vaughn is Lindens vader en de schoonvader van Rhine en Cecily. Hij is van de eerste generatie, wat betekent dat hij oud en vrijwel onsterfelijk is, en hij is ook erg machtig. Hij werkt als vooraanstaand wetenschapper en houdt zich dag en nacht bezig met het vinden van een antiserum om zijn zoon te kunnen redden. Vaughn is erg moeilijk te doorgronden: het ene moment is hij heel charmant, vriendelijk en geduldig en het volgende moment is hij wreed, kil en manipulatief. Hij wil alles doen om zijn doel te bereiken, maar heeft nooit echt kwaad in de zin gehad. Hij heeft gewoon een heel sterk geloof in wat hij wil doen en vindt dat hij daarom regels mag breken.

Rowan

Rowan is Rhines tweelingbroer van wie ze bijna een jaar gescheiden is geweest. hij heeft ook twee verschillende kleuren ogen en hoewel Rhine net een paar minuten ouder is, is Rowan altijd degene geweest die haar beschermde en die haar erdoorheen sleepte als ze het niet meer zag zitten na de dood van hun ouders. Rowan heeft een feller en uitgesprokener karakter dan Rhine: hij is bereid om heel ver te gaan om te beschermen waar hij in gelooft en is in staat zijn gevoelens uit te schakelen. Als hij ergens door geraakt wordt, gaat hij er met hart en ziel voor en is het moeilijk om hem op andere gedachten te brengen.

Quotes

"Deze Linden is niet wreed zoals zijn vader. Niet warm zoals de man die in stille nachten naar me toe kwam. Hij is iets ertussenin. Deze Linden heeft nooit mijn hand vastgehouden, mij nooit gekozen uit een rij ontvoerde en uitgeputte meisjes, nooit in een zee van gekleurde lichtjes gezegd dat hij van me hield. Wij zijn niets van elkaar." Bladzijde 23
"‘Dit is een wereld zonder goed of fout. Dit is een wereld die volgens sommigen perfect zou zijn, en toen dat niet bleek te kloppen lieten ze deze wereld in de steek en werden we met z’n allen aan ons lot overgelaten.’" Bladzijde 145
"Opeens maakt zijn onwetendheid me kwaad. Omdat ik hem altijd maar moet uitleggen wat voor afschuwelijke dingen er in de wereld gebeuren en hoeveel moeite het elke dag weer kost om er te overleven." Bladzijde 169
"‘Genezen’ is een mooi woord. Een blij woord. Een simpel en duidelijk woord. Maar het is niet zo eenvoudig als het klinkt. Er zijn ook vragen, zoals: wat zullen de gevolgen zijn over tien jaar? Over twintig jaar? Wat zullen de gevolgen zijn voor onze kinderen? Voor de kinderen van onze kinderen?" Bladzijde 299

Thematiek

Coming of age

De groei en ontwikkeling naar volwassenheid is in dit boek het belangrijkste onderwerp. Nog veel meer dan in de vorige boeken zijn de personages bezig met hun plekje in de wereld en wie zij willen zijn. Vooral hun eigen identiteit ten opzichte van alles wat er om hen heen gebeurt, is belangrijk. Zo worstelt Rhine erg met het wel of niet willen meewerken aan onderzoeken naar een antiserum en met haar gevoelens voor Linden, Gabriel en Rowan. Maar ook Cecily maakt een bijzondere ontwikkeling door: van een jong en naïef meisje wordt ze volwassen en verandert ze in een jonge vrouw die al heel veel gezien heeft. En zelfs Linden verandert: hij begint in te zien dat er meer is dan wat zijn vader hem altijd heeft verteld en dat hij zijn eigen ogen moet gaan gebruiken.

Motieven

Relatie tussen broer en zus

De band tussen Rhine en Rowan is vanaf ongeveer halverwege het verhaal echt belangrijk, maar het bestaan van haar tweelingbroer heeft altijd al veel voor Rhine betekend. Als ze Rowan eenmaal heeft teruggevonden, kijkt ze heel anders naar de wereld om zich heen: ze dacht namelijk altijd dat hun relatie het enige was wat ze nodig had, maar uiteindelijk blijkt de wereld er niet mooier door te worden. Ze wil graag meegaan in Rowans eenvoudige enthousiasme over alles wat Vaughn zegt, maar is bang voor de gevolgen daarvan en probeert voor zichzelf te bepalen wat belangrijker is: haar eigen gevoel of haar band met haar tweelingbroer.

Liefdesrelatie: problemen/echtscheiding

Het is niet helemaal echtscheiding, maar een belangrijk onderdeel van het verhaal is wel dat Rhine en Linden hun huwelijk min of meer ontbinden. Linden realiseert zich namelijk dat Rhine niet met hem getrouwd wil zijn en zij vindt het niet eerlijk om getrouwd te blijven terwijl ze niet van hem houdt. Hij neemt haar trouwring terug en op die manier beschouwen ze het huwelijk als ontbonden. Als gevolg daarvan begint Rhine te merken dat zij en Linden uit elkaar groeien: ze voelt zich niet meer iemand die bij hem hoort en die bij hem betrokken mag zijn en het maakt haar erg in de war als ze merkt dat ze toch nog om hem geeft.

Motto

Ik moet mezelf in daden verliezen om niet aan wanhoop ten onder te gaan.

  • Alfred Tennyson

Dit motto heeft alles te maken met Rhine en hoe zij zich in dit verhaal gedraagt. Ze stort zich helemaal op mogelijkheden om zichzelf nuttig te maken en een zinvol bestaan te hebben en probeert op die manier niet geraakt te worden door alles wat er om haar heen gebeurt. Ze is bijvoorbeeld voortdurend bezig met hoe ze Cecily en Linden kan beschermen en wat ze moet doen om Gabriel te redden en daardoor zorgt ze ervoor dat ze niet doodsbang wordt voor alles wat er gebeurt en de hoop niet verliest.

Opdracht

Voor Riley, Isaiah, Isabella, Hailey, Cameron, Mary, Cooper, Eliot en Raina, die een heel leven aan wegen voor zich hebben.

Trivia

Er is nog een boek dat buiten de serie valt: Seeds of Wither, waarin uitleg wordt gegeven over de wereld van de trilogie inclusief een kort verhaal vanuit het perspectief van Rose.

Titelverklaring

Verbreken is het derde en laatste deel van de Chemical Garden-trilogie. De titels van alle drie de boeken beginnen in het Nederlands met een v: in het Engels zijn het woorden die steeds dezelfde vorm hebben. Het eerste deel, Verwelken, ging vooral over het leven dat Rhine en haar zustervrouwen leidden in het landhuis, waar ze te midden van luxe langzaam zouden verwelken als ze niet het heft in eigen handen namen. Deel twee, Vrees, ging over de vlucht van Rhine en Gabriel en hoe ze constant bang bleven voor Vaughn, voor de ziekte, voor de dood. Vrees heette in het Engels Fever: dit slaat op de mysterieuze koortsziekte waar Rhine aan leed in het boek. De andere titels zijn letterlijk vertalingen. Verbreken heeft te maken met de vloek van de ziekte die in dit boek min of meer wordt verbroken: mensen werden jarenlang niet ouder dan een bepaalde jonge leeftijd, maar nu zijn er eindelijk dingen veranderd en wordt dat verbroken. Nog iets wat verbroken wordt, is het gekooide leven van de hoofdpersonen. Allemaal bevrijden ze zich ergens van: Cecily is niet langer naïef en onnozel, Linden begint verder te kijken dan zijn neus lang is, Rhine vindt eindelijk haar broer en haar afkomst weer terug en zelfs Vaughn komt los uit de eentonigheid van zijn werk: na lang zoeken naar een antiserum heeft hij eindelijk iets gevonden. Kortom, het leven zoals de personages dat kennen, wordt in dit boek doorbroken.

Structuur & perspectief

Verbreken is op een aantal gebieden goed te vergelijken met deel één van de trilogie, Verwelken. In deel twee was de structuur vrij vaag: er ontbrak een rode lijn in de gebeurtenissen. In dit boek is die lijn juist wel weer heel erg aanwezig: het verhaal heeft een heel duidelijk doel, net als in het eerste deel. Het begint, net als de vorige twee delen, precies waar het vorige boek is geëindigd en het is wel belangrijk dat je dat hebt gelezen, omdat er weinig terugblikkende informatie wordt gegeven. Het boek begint met Rhine, Linden en Cecily die zich proberen aan te passen aan alles wat veranderd is: ze vertrouwen Vaughn niet meer en proberen te bepalen wat ze nu moeten doen. Ze beginnen daarbij steeds meer te begrijpen, vooral Cecily en Linden, dat ze ook hun eigen leven kunnen leiden. Halverwege het verhaal gaat Rhine alleen verder om haar broer te zoeken en komt ze heel veel te weten over het virus en het antiserum: ze begint te denken dat een ander soort leven écht wel mogelijk is. Maar dan gaan er dingen mis: Linden sterft, Cecily wordt depressief en Rhine weet niet meer wat ze wil. Aan het einde wordt alles afgerond en worden de problemen opgelost.

 

Het perspectief is in Verbreken hetzelfde als in de vorige twee boeken: Rhine vertelt alles vanuit de ik-persoon. Ze is soms wel een onbetrouwbare verteller omdat ze, op momenten dat ze heel ziek is, niet altijd helder denkt en ook niet altijd dingen ziet die er echt zijn. Maar je krijgt wel een goed beeld van haar gedachten en haar gevoelens en daardoor word je gemakkelijk door het verhaal meegesleept.

Decor

Verbreken speelt zich net als de andere delen af in Noord-Amerika, in Florida. In de wereld van het boek is Noord-Amerika ook het enige land dat nog bestaat: andere landen zijn verwoest door oorlogen en rampen. Dat is tenminste wat de burgers moeten denken: in werkelijkheid bestaan die landen en staten wel gewoon, maar mogen de mensen er niets van weten. De president van Noord-Amerika heeft namelijk gestreefd naar een perfect vredige maatschappij waarin dingen als kanker niet bestaan, en daardoor is een virus ontstaan waardoor niemand ouder wordt dan 25. De mensheid bestaat daardoor uit twee groepen: mensen van de eerste generatie, die al leefden vóór het virus ontstond en min of meer onsterfelijk zijn, en mensen van de nieuwe generatie, die heel jong doodgaan. Meisjes worden vaak verkocht als bruid of geprostitueerd en er wordt heel veel onderzoek gedaan in de hoop een antiserum tegen de ziekte te vinden. De technologie heeft zich heel ver ontwikkeld, maar alleen de rijke mensen hebben daar toegang toe. Rhines wereldje bestond eerst alleen maar uit het vervallen huis dat ze met haar tweelingbroer Rowan deelde en daarna het landhuis waar ze in luxe baadde als de vrouw van Linden. In Vrees zag ze veel meer van de hardheid van de wereld om haar heen, zoals bordelen en weeshuizen. In Verbreken krijgt ze juist de wereld te zien buiten de wereld die zij kent: een wereld waar mensen gezond zijn en oud worden en waar dingen als vliegtuigen gewoon bestaan.

 

Het verhaal speelt in de toekomst, maar er wordt geen jaartal gegeven. Het is dus moeilijk te zeggen wanneer het zich precies afspeelt: in ieder geval een aantal decennia verder, door de technologische snufjes die er bestaan. De periode die beschreven wordt is kort: sinds Rhines bruiloft met Linden is er een jaar verstreken en de gebeurtenissen in Verbreken duren ongeveer niet langer dan een maand.

Stijl

De schrijfstijl van Lauren DeStefano past goed bij het young adult-genre: het is vlot geschreven, met gemakkelijk taalgebruik en veel gebeurtenissen. Het verhaal wordt verteld in het ik-perspectief waardoor je gemakkelijk bij het verhaal betrokken raakt en de thema’s zijn op een bepaalde manier ook buiten het boek actueel. Er zit veel diepgang in, wat leidt tot mooie citaten over het leven in het boek. Het is vergelijkbaar met de boeken in de Selection-serie van Kiera Cass: een spannend verhaal doorspekt met humor en aangrijpende elementen.

Slotzin

We zullen groeien tot onze botten pijn doen en onze huid verschrompelt en ons haar wit wordt en tot ons hart uiteindelijk besluit dat het tijd is om ermee op te houden.

Beoordeling

Ik heb lang gewacht voor ik Verbreken ging lezen: deel één en twee kende ik namelijk al. Over het eerste boek was ik razend enthousiast: het had zoveel sfeer en het voelde zo romantisch en magisch dat ik er helemaal weg van was. Deel twee vond ik minder: ik had tijdens het lezen het gevoel dat het niet echt ergens naartoe ging en er kwam ook geen nieuwe informatie boven. Gelukkig heeft dit boek een hoop goed gemaakt: het heeft weer het sfeertje van het eerste deel, maar tegelijkertijd ook de spanning die er in deel twee was én een dosis diepgang en onthullende informatie, wat ik altijd graag zie bij dit soort boeken. Vanaf het begin was ik geboeid door wat er zou gaan gebeuren en hoe de dingen zich zouden ontwikkelen: ik kon me eenvoudig onderdompelen in het wereldje en werd steeds verrast door wat er gebeurde of juist niet gebeurde. Ik vind het vooral bijzonder dat de personages in dit boek eigenlijk helemaal full circle zijn gekomen: je weet nu veel meer over ze en ze hebben zich ontwikkeld op een manier die bij het verhaal past.

Recensies

"Na het lezen van de eerste twee delen van The Chemical Garden Trilogy kon ik niet wachten om het derde tevens het laatste deel van de serie te lezen, maar wat vind ik het jammer dat ik Verbreken uitheb, want wat een boek!" http://www.cravingpages.n...ner-leest/
"Voor mij was dit boek een grote brei van onwaarschijnlijkheden en het moeilijker maken van de werkelijkheid zoals hij is." http://zonenmaan.net/verb...destefano/
"Geweldig boek, geweldige trilogie." http://teatimebooks.nl/?p=430

Overhoor jezelf

Wat voor kleur zijn Rhines ogen?
Wie zegt Rhine in de kelder te hebben gezien toen ze daar door Vaughn werd vastgehouden?
Waarom kunnen Reed en Vaughn het niet met elkaar vinden?
Wat leert Cecily van Reed waar Linden het niet mee eens is?
Voor wat voor onderzoek had Rhine zich opgegeven toen ze werd ontvoerd?
Waarom helpt Madame Rhine weer ontsnappen van haar kermis?
Wat is de reden dat Rowan de laboratoria moest opblazen van Vaughn?
Welke van de volgende beweringen is of zijn juist?
Meerdere antwoorden mogelijk
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

47.351 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Vivian