Sevenster door Alexandra Penrhyn Lowe

Zeker Weten Goed
Foto van Vivian
Boekcover Sevenster
Shadow
  • Boekverslag door Vivian
  • Zeker Weten Goed
  • 16 juni 2014
Zeker Weten Goed

Eerste uitgave
2012
Pagina's
335
Geschikt voor
onderbouw
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Sevenster
Shadow
Sevenster door Alexandra Penrhyn Lowe
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Flaptekst

Eveline heeft maar één zorg deze zomer: een echt leuke jongen vinden met wie ze voor het eerst kan zoenen. Maar dan roept ze geesten op tijdens een feestje – tegen de waarschuwing van haar pleegmoeder in – en nu ziet ze plotseling dingen die andere mensen niet zien.
Doodsbang dat ze bezeten is door een kwade geest probeert ze een manier te vinden om alles terug te draaien. Maar dan hoort ze van een waarzegster dat ze de eeuwenoude gave van de Wachters heeft – een gave die was afgeschermd, maar nu is wakker gemaakt. Een gave waardoor ze geesten en demonen kan zien. En zij zien haar ook.
Eveline heeft maar één zorg deze zomer: in leven blijven.

Eerste zin

Oké. Dit wordt hem dan: mijn eerste zoen.

Samenvatting

Eveline Dijkman is veertien en geadopteerd door de op geld beluste Chantal toen haar ouders door een kapotte kachel stikten toen Eveline tien was. Ze herinnert zich niets van vóór haar tiende, maar heeft wel vaak nachtmerries en mag daarom van Chantal geen geesten oproepen. Toch doet ze dit op een feestje, na een kraai met paarse ogen te hebben ‘ontmoet.’ Eveline krijgt tijdens het galasjedraaien eerst een visioen over een vermist jongetje en vervolgens een boodschap: De Wachter is wakker, kom naar huis. Na afloop lijkt het alsof haar ogen langzaam paars worden. Ze ontmoet een leuke jongen genaamd Dimmi, maar blijft geesten zien en hoort van een waarzegster dat ze geesten en demonen kan zien en dat ze een Wachter is. Wanneer Chantal op vakantie vertrokken is, vindt Eveline haar geboorteakte – maar met een andere achternaam (Sevenster in plaats van Dijkman) en geboortedatum. Ze vindt een foto van haar met haar ouders en een adres erop. Samen met haar vriendin Cleo gaat ze erheen, maar het blijkt een begraafplaats te zijn met het huis van Lucilla en Ben Sevenster, Evelines grootouders. Er is echter niemand, alleen de chagrijnige, angstaanjagende opzichter Garon.

Ze bevrijden Daniel, een jongen die geesten wil fotograferen en opgesloten zat. Na een storm en een aanval van demonen vinden ze onderdak in een woonboerderij, waar ook Dimmi en zijn vriendengroep logeren – onder wie het gemene meisje Eveline gaat paardrijden, maar haar paard slaat op hol en ze wordt gered door de mysterieuze, stomme jongen Azer. Eveline gaat terug naar Ilana’s huis, maar daar vindt ze alleen een achtergelaten boodschap met een paar symbolen. Cleo ontdekt dat Lucilla Sevenster, Evelines oma, pas onlangs zelfmoord heeft gepleegd.

Tijdens een bijna-doodervaring ziet Eveline haar opa (van wie ze de Wachtergave heeft geërfd) die haar opdraagt naar het graf van Septimus te gaan en de zelfmoord van zijn vrouw betwijfelt. Eveline ontmoet Azer weer, en in een visioen ziet ze hoe hij haar redde uit haar brandende huis. Dat klopt echter niet met het verhaal van de kachel dat haar altijd is verteld. Azer blijkt niet te kunnen praten omdat hij vermoord is met een teken dat Ilana voor Eveline. De vermiste jongen Sebastiaan van Heiden lijkt met alles te maken te hebben. Eveline vertelt alles over wat er is gebeurd aan Cleo en Daniel en wordt steeds closer en verliefder op Azer, en minder op Dimmi. De drie gaan naar een kerk waar ze in een visioen terechtkomen: in de Romeinse kerkcatacomben offerde een nazi een klein jongetje om de vrouw van de Romein Septimus op te roepen over de plaats van zijn graf.

Vlak na een nieuwe bijna-doodervaring komt er een witte kraai met paarse ogen bij Eveline en ze ontdekken dat het graf van Septimus het geheim is dat door de Wachters bewaakt moet worden – want Eveline mag geen doden helpen en zeker niet wanneer ze vermoord zijn, dat gaat ten koste van haar energie. Eveline ontdekt dat ook andere mensen Septimus’ graf willen vinden en dat er daarom kinderen verdwijnen en geofferd worden. Ze zijn bang dat datzelfde met Sebastiaan dreigt te gebeuren.

Eveline, Cleo en Daniel vinden bewijs dat Garon de slechterik is en volgen hem naar een begraafplaatsheuvel, waar ze aangevallen worden door Chimrosi-demonen. Daar is een graf, maar het is leeg en ze worden betrapt door Wilfried Langelaar, de vader van Arabella en een beroemd archeoloog. Algauw ontdekken ze echter dat hij de slechterik is en niet Garon: want Garon blijkt de opa van Azer te zijn en Wilfried (die de kinderen offerde en het geheim van Septimus per se wil vinden) wil tegenhouden. Wilfried stuurt Cleo en Eveline weg en neemt zelf Daniel mee, maar Cleo en Eveline beseffen dat hij slecht is en vinden in zijn werkkamer een tunnelgang naar het graf van Septimus. Daar liggen Daniel en Garon verdoofd en worden Cleo en Eveline opgesloten. Wilfried wil Daniel offeren, maar Eveline ziet de geest van Septimus en houdt hem tegen. Eveline, Wilfried en Azer (met wie Eveline onenigheid had omdat ze dacht verantwoordelijk te zijn voor zijn dood) belanden in een hellevuur dat uitkomt op een verdord duingebied met een dode levensboom. Wilfried sterft en Eveline en Azer gaan terug, maar Azer wordt een engel van wraak. Wanneer Eveline een foto vindt van een jaar terug waarop haar moeder samen met Wilfried staat, weet ze dat haar moeder nog leeft. Azer komt bij haar terug.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Eveline

Cleo

Daniel

Azer

Quotes

"Ze staarde naar de foto en voelde zich weer net als toen ze pas bij Chantal woonde en ze elke nacht intens geloofde dat haar ouders haar weer zouden komen ophalen. Ze hoopte met heel haar lijf dat ze nog zouden leven, dat als ze erin zou blijven geloven, het ook zo was. en die hoop die in die vier jaar alleen nog maar een klein vlammetje was, was nu weer opgelaaid. Ze wist dat het onzinnig was om te denken, maar toch hoopte ze dat haar ouders op dat adres woonden, dat ze aan zou bellen en dat haar vader dan zou opendoen. Dat hoopte ze, hoewel ze er niet meer echt in geloofde." Bladzijde 103
"Naast het feit dat hij verder was gegroeid sinds hij was overleden en hij nu dus vijftien was in plaats van elf, was er nog iets geks aan de ‘geest’ Azer in vergelijking met de andere die ze was tegengekomen: zijn handen waren warm. Eveline dacht dat hij waarschijnlijk een heel sterke geest was, misschien wel gevoed door de wraakgevoelens van degene die het zwaard in zijn graf had begraven. Waarom zou dat niet kunnen?" Bladzijde 194

Thematiek

Spiritualiteit

Het belangrijkste thema van het boek zijn geesten en demonen. Het moraal is dat je de doden met rust moet laten als je zelf een normaal leven wilt blijven leiden. Dit valt onder spiritualiteit want alleen door het geloven in geesten van doden kun je contact krijgen met dode mensen.

Motieven

Goed en kwaad

Naast geesten zijn er ook demonen. Eveline komt erachter dat Wilfried een slecht persoon is en zij en Cleo en Daniël gaan de strijd met hem aan.

Visioenen

Eveline kan geesten zien en bij het glaasjedraaien merkt ze dat voor het eerst. Ze krijgt visioenen en herbeleeft situaties die zijzelf niet heeft beleeft maar iemand anders. Zo komt ze allerlei dingen te weten over mensen die al overleden zijn, zoals haar eigen oma.

Motto

There is no death, only a change of worlds. Chief Seattle, 1854.

Opdracht

Voor Milica en Laura, met terugwerkende kracht.

Trivia

Dit verhaal is voortgekomen uit de eigen angst van de schrijver om geesten op te roepen.

Titelverklaring

Sevenster is de echte achternaam van Eveline Dijkman.

Structuur & perspectief

Het verhaal heeft geen specifieke structuur: in het eerste deel ontdekt Eveline wie ze echt is en probeert ze daarmee in het reine te komen, en in het tweede deel van het verhaal gaat ze samen met Cleo en Daniel op zoek naar het geheim dat zij moet beschermen. Het hele verhaal wordt verteld vanuit Evelines perspectief.

Decor

Het verhaal speelt zich af in de moderne tijd (omstreeks zomer 2011) in een niet genoemde plaats in Nederland. De volgorde van vertelling is over het algemeen chronologisch, maar er wordt ook gebruik gemaakt van flashbacks in visioenen. Het verhaal wordt verteld in de verleden tijd.

Stijl

Het boek is duidelijk voor oudere kinderen en jongeren geschreven: de stijl is vlot, gemakkelijk leesbaar en het taalgebruik is eenvoudig.

Beoordeling

Ik vond dit een leuk boek om tussendoor te lezen, maar het heeft geen plaats in mijn hitlijst. Het is leuk geschreven, eenvoudig leesbaar maar naar mijn mening iets te kinderachtig: er wordt teveel verteld in plaats van getoond, het taalgebruik is kinderlijk en de personages zijn vrij stereotiep. Jammer, want het verhaal zelf is leuk: er zit veel fantasie in, het is origineel en er is sprake van mysterieuze spanning en een bijzondere variant van tienerliefde. Ik ben dan ook zeker wel benieuwd naar het volgende deel, want de schrijfster heeft een originele en interessante plotlijn gecreëerd die onvoorspelbaar is en de lezer met de personages laat meedenken en –voelen. Een leuk boek, maar er mankeert nog wel wat aan.

Recensies

"Kort samengevat is Sevenster een ontzettend spannend, goed geschreven boek, dat je in één ruk wil uitlezen. " http://www.crimezone.nl/w...enster.htm
"Best wel heftig, maar wie dit boek oppakt zal het niet snel weer neerleggen, dat is zeker." http://coolesuggesties.nl...rhyn-lowe/

Overhoor jezelf

Welke kleur hebben de ogen van Eveline van zichzelf?
Wie is de eerste persoon die Eveline tijdens het glaasje draaien oproept?
Op wie wordt Eveline aanvankelijk verliefd?
Hoe heten Evelines ouders?
Waarom kan Azer niet praten?
Wie blijkt Evelines beschermer te zijn?
Welke bewering is juist?
Wie is uiteindelijk degene die kinderen offert en Septimus wil vinden?
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

47.476 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Sevenster door Alexandra Penrhyn Lowe"

Ook geschreven door Vivian