Saphirblau door Kerstin Gier

Zeker Weten Goed
Foto van Vivian
Boekcover Saphirblau
Shadow
  • Boekverslag door Vivian
  • Zeker Weten Goed
  • 16 juni 2014
Zeker Weten Goed

Boek
Vertaald als
Saffierblauw. Eindeloos Verliefd
Auteur
Genre
Eerste uitgave
2011
Pagina's
384
Geschikt voor
onderbouw
Oorspronkelijke taal
Duits

Boekcover Saphirblau
Shadow
Saphirblau door Kerstin Gier
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Flaptekst

Gwendolyn komt uit een heel bijzondere familie. Al eeuwenlang wordt het tijdreisgen doorgegeven en Gwen is degene die dit gen heeft geërfd! Het is alleen helemaal niet zo leuk als ze had verwacht. Ze moet allerlei ouderwetse dansen leren, ze moet weten hoe je op een soiree beschaafd met je waaier wappert (helemaal niet makkelijk!), ze moet extra geschiedenislessen volgen en dan moet ze ook nog een geheimzinnige opdracht vervullen. Het enige pluspuntje is dat ze tijdens haar tijdreizen mooie kostuums aan mag. O ja, en Gideon, haar superknappe tijdreisgenoot, is ook wel een groot pluspunt!

Een hilarisch tijdreisverhaal over de sympathieke Gwendolyn, de arrogante Gideon, de grappige waterspuwersgeest Xemerius en Gwens beste vriendin Leslie.

Eerste zin

Het was donker in de steegjes van Southwark, donker en stil

Samenvatting

Gwendolyn Shepherd komt uit een familie van tijdreizigers en altijd is gedacht dat haar nicht Charlotte de cirkel van twaalf zou sluiten, maar het blijkt Gwen zelf te zijn. Halsoverkop krijgt ze lessen in tijdreizen van de Wachters, het genootschap dat de chronograaf (tijdmachine) bewaakt. Gwen moet samen met de arrogante maar knappe Gideon naar het verleden om het geheim van de chronograaf te ontsluieren, wat echter pas zal gebeuren wanneer alle twaalf de tijdreizigers met hun bloed ingelezen zijn in de chronograaf. Gwen wordt bang van de graaf van Saint-Germain die haar met telepathie kan bedreigen en ze begrijpt niet wat haar nicht Lucy en diens geliefde Paul met alles te maken hebben: zij zijn met een tweede chronograaf naar het verleden gevlucht om het geheim ook te ontsluieren, en hebben alleen nog het bloed van Gideon en Gwen nodig. Hun vijandschap blijkt wel wanneer ze Gwen en Gideon opwachten tijdens een tijdreis en hen laten bedreigen, waaraan ze maar net ontsnappen. Ze schuilen in een kerk en daar kust Gideon Gwen.

Proloog: Londen, 1602. Lucy en Paul (onbewust verliefd op elkaar) zijn onderweg naar de plek vanuit waar ze naar hun eigen tijd moeten reizen. Op de London Bridge verklaren ze elkaar de liefde en zijn getuige van de moord op een Vlaamse baron, door een bekende van hen.

Hoofdstuk 1-12
In 2011 is Gwendolyn overdonderd door de plotselinge kus van Gideon. Ze worden onderbroken door een levende waterspuwer die alleen Gwen ziet, maar Gideon gedraagt zich alsof hij spijt heeft van de zoen. Ondanks dat ze nog verscheidene malen zoenen, blijft hij kil en afstandelijk doen, alsof er niets gebeurd is.
De Wachters, onder wie Gwens geschiedenisleraar meneer Whimmen, vragen zich af hoe het komt dat Lucy en Paul van de tijdreis wisten en hen opwachtten. Wanneer Gwen moet elepseren naar 1956 (om te wennen aan het tijdreizen), ontmoet ze Lucas Montrose, haar nog jonge grootvader. Hij geeft haar tijdens deze en volgende reisjes informatie over het geheim van de chronograaf.
Gwen krijgt lessen over de achttiende eeuw van Charlotte, Xametrius de waterspuwer en een hardvochtige leraar. Wanneer ze samen met Gideon elepseert, doet hij het ene moment lief en flirterig, en het volgende moment weer koud en afstandelijk. Gideon ontdekt dat zijn broer Raphael is weggelopen van huis (in Zuid-Frankrijk) en deze komt bij Gwen op school.
Gideon wordt tijdens een solotijdreis aangevallen. Wanneer Gwen weer naar de jaren zestig elepseert, vertelt haar opa haar dat Lucy en Paul ook bij hem kwamen elepseren en dat hij hen ooit een tijdreis in een tijdreis liet maken, naar het jaar 1602. daar waren ze getuige van de moord op de eerste tijdreiziger uit de cirkel, Lancelot de Villiers – die vermoord werd door de graaf van Saint-Germain.
Gwendolyn en haar grootvader gaan naar een café om te praten, maar daar wordt veel gerookt en Gwen ontdekt dat de graaf vijanden heeft, de Florentijnse Alliantie genaamd. Ook zegt haar grootvader dat het geheim van de chronograaf niet zal worden geopenbaard wanneer de tijdreizigers zijn ingelezen. Thuis ontdekt Gideon dat ze in het verleden contact heeft met haar grootvader en Gwendolyns butler komt met een boek, De groene ruiter, waar een code in staat over de chronograaf. De code loopt echter dood.
Gideon en Gwen moeten samen naar 1782 voor een soiree met de graaf en diens vrienden. Vlak daarvoor wordt Gwen boos op Gideon vanwege zijn wispelturigheid en vertelt hij haar dat zij verantwoordelijk was voor de aanval op hem in het verleden.
Op de soiree in 1782 doet Gwen zich voor als Penelope Grey, de pleegzus van Gideon die zich voordoet als de pupil van een belangrijke heer. Er heerst een vrolijke sfeer, de mensen zijn aardig voor haar en ze wordt al snel dronken – ze gaat zelfs zingen - terwijl Gideon praat en flirt met een zekere lady Lavinia. Wanneer Gwen met de graaf praat, is hij opvallend aardig omdat haar toekomstige zelf zich met hem heeft verzoend. Vlak voordat Gwen en Gideon vertrekken, komt er nog een zekere lord Alastair naar het feest, een lid van de Florentijnse Alliantie die een geestverschijning met zich mee draagt. Er is veel spanning tussen hem en de graaf en Gwen snapt dat deze Alliantie haar en Gideon aanvielen en hun geslacht willen uitroeien, ervoor willen zorgen dat zij en Gideon nooit geboren worden.
Raphael zorgt voor nieuwe inzichten over de geheimcode wanneer hij ontdekt dat het plaatscoördinaten zijn en Gwen moet al snel weer naar het verleden voor een privégesprek met de graaf. Gideon verklaart haar zijn liefde vlak voor ze naar binnen gaat, maar dan vertelt de graaf haar dat Gideon haar heeft gemanipuleerd om verliefd op hem te worden. Gideon ontkent dit niet en Gwens hart breekt. Eenmaal thuis vertelt Xametrius haar dat ze hebben ontdekt dat de codecoördinaten naar Gwens eigen huis wijzen.

Epiloog: Het is 1782 en Paul de Villiers spreekt tijdens een tijdreis af met lord Alastair, aan wie hij de stamboom van de tijdreiscirkel geeft. Lord Alastair geeft hem in ruil ook papieren, maar ze raken in gevecht en Gideon redt Paul uiteindelijk het leven. Vlak voordat Paul terugreist, geeft hij Gideon de papieren met informatie over de profetieën en vraagt hij hem om Gwen te beschermen, omdat hij de enige is die dat kan.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Gwendolyn Shepherd

Gideon de Villiers

Leslie Hay

Lucas Montrose

De graaf van Saint Germain

Quotes

"'Het onmogelijke is gebeurd', zei Falk. 'Toen Gideon en Gwendolyn bij lady Tilany langsgingen, werden ze al verwacht. Alle mensen die hier aanwezig zijn, kunnen bevestigen dat we de datum en het tijdstip van hun bezoek volkomen willekeurig hebben uitgekozen. En toch werden ze door Lucy en Paul verwacht. Dat kan onmogelijk toeval zijn'" Bladzijde 60
"Ik nam twee treden tegelijk. ‘Niemand heeft me gevraagd of ik dit eigenlijk allemaal wel wil. Ik moet me zien te redden met een doorgedraaide dansleraar die me ononderbroken uitlacht, mijn lieve nichtje mag me laten zien wat zij allemaal kan maar wat ik nooit zal leren, en jij, jij…" Bladzijde 253

Opdracht

Femke, zonder jou had ik dit nooit gered.

Trivia

Momenteel wordt er volop gewerkt aan de verfilming van het vorige deel, Robijnrood. Of de andere delen ook verfilmd worden, is nog onduidelijk.

Titelverklaring

Het eerste boek in de trilogie, Robijnrood, ging over de robijn in de cirkel van twaalf tijdreizigers: Gwendolyn Shepherd. Dit boek, Saffierblauw, gaat over de saffier in diezelfde cirkel: Lucy Montrose, Gwendolyns achternichtje.

Structuur & perspectief

De structuur van het boek is simpel. De proloog en epiloog spelen zich in het verleden af en volgen Lucy en Paul: deze hoofdstukken zijn in de personale verteller geschreven. De andere, gewone 12 hoofdstukken vertellen het verhaal van Gwen en Gideon, geschreven in het ik-perspectief van Gwen.

Decor

Het verhaal speelt zich af in Londen, voornamelijk op de school van Gwen en in het hoofdkantoor van de Wachters in Temple. Het speelt afwisselend in de moderne tijd, te weten 2010, en het verleden: de achttiende eeuw (voornamelijk 1782) en de jaren vijftig/zestig van de twintigste eeuw.

Stijl

De stijl van het boek is simpel: gemakkelijk en vlot leesbaar, veel dialoog en veel actie, met weinig beschrijving maar wel met veel belangrijke voorgeschiedenissen en ontwikkelingen.

Beoordeling

Net als van Robijnrood heb ik ontzettend genoten van dit boek. Niet alleen ziet het er aantrekkelijk uit, met een cover die tot de verbeelding spreekt, maar ook het verhaal op zich is ontzettend leuk om te lezen. Wie van geschiedenis houdt, kan sowieso zijn hart ophalen omdat er veel gesproken wordt over de achttiende en twintigste eeuw, in romantische context. Alles wat daarbij hoort – de cultuur, tradities, gebruiken, mode en etiquette – komt uitgebreid aan bod en is heerlijk om bij weg te zwijmelen.

De personages hebben stuk voor stuk een uniek eigen karakter, komen tot leven en het is gemakkelijk om met hun ontwikkelingen mee te leven. Het boek is hilarisch, romantisch, soms wel wat onduidelijk vanwege de vele belangrijke elementen van ‘het geheim’ en leest heerlijk weg. Een aanrader voor iedereen die iets origineels wil lezen en van een beetje romantisch mysterie houdt!

Recensies

"Saffierblauw is bijna net zo verslavend als Robijnrood. Het boek leest gemakkelijk weg en er gebeurt genoeg om je concentratie niet te laten verslappen. Een aanrader voor degenen die graag verhalen lezen met een snufje fantasy!" http://youngadultboeken.n...stin-gier/
"Ik heb echt heel erg zitten genieten tijdens het lezen van Saffierblauw. De humor van Gwen is ontzettend grappig en ook de waterspuwer Xemerius zorgt voor wat leuke momenten!" http://boekenwormblog.blo...-gier.html

Overhoor jezelf

Op wie slaat de titel?
Wanneer en waar zoenen Gwen en Gideon voor het eerst?
Hoe ontmoet Gwen haar grootvader?
Hoe heet de groep vijanden van de graaf van Saint Germain?
Wie is Xametrius?
Wat is de bijnaam van Gwens geschiedenisleraar meneer Whitman?
Welke bewering is juist?
Waar wijzen de coördinaten in de code van De groene ruiter naar?
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

47.445 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Saphirblau door Kerstin Gier"

Ook geschreven door Vivian