Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Salvador door Henk van Straten

Zeker Weten Goed
Foto van Jessica
Boekcover Salvador
Shadow
  • Boekverslag door Jessica
  • Zeker Weten Goed
  • 3 juni 2014
Zeker Weten Goed

Boekcover Salvador
Shadow
Salvador door Henk van Straten
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 2011
  • 302 pagina's
  • Uitgeverij: Lebowski

Flaptekst

Hendrie Perenboom is niet de man die hij wil zijn. Vroeger een meedogenloze achterbuurtjongen, nu een klootzak in het reine en zelfverklaard intellectueel. In de gevangenis omarmde hij het romantische cliché van de boetedoening, de wedergeboorte en de ontdekking van de literatuur. Hij kwam eruit als een nieuw mens, een man met een donker verleden, maar met een betere toekomst. Of althans, dat maakte hij zichzelf wijs. En dat doet hij nog steeds wanneer hij een brief krijgt van een Spaanse vakantieliefde. Hij heeft een zoon, schrijft ze hem. Hendrie wil haar geloven. Meer dan alles wil hij haar geloven. Zijn reis naar Spanje zal hem redden en reinigen. Dat jongetje zal van hem een goede man maken. Een vader. Vaders zijn goed. Hij zal liefde kennen. Niet langer zal hij steeds over zijn schouder kijken en daar zijn schaduw zien lopen. Dat jongetje zal hem beter maken. Maar bloed kruipt waar het moet gaan….

Eerste zin

Call me Ishmael.

Samenvatting

Hendrie Perenboom, een man van ongeveer 28 jaar, heeft zich zijn hele leven misdragen. Hij reageerde agressief op heel veel situaties en is nadat hij een inbreker heeft opgesloten in zijn eigen huis gearresteerd. Voor zijn mishandeling en agressiviteit is hij uiteindelijk veroordeeld en heeft hij een relatief korte gevangenisstraf gekregen. In de gevangenis is hij na gaan denken en is hij literatuur gaan lezen. Naast de literatuur is hij ook de bijbel gaan lezen, en daar heeft hij kracht uitgehaald om verder en anders door te gaan met zijn leven. Zijn kijk op de wereld veranderde en hij begon na te denken over hoe hij zijn leven in wilde vullen nadat hij vrij zou komen.
Tijdens zijn gevangenisstraf ontvangt hij ineens een brief van een oude Spaanse vakantieliefde. Wat erin staat verbaast hem erg, want in de brief staat dat hij een inmiddels acht jarige zoon in Spanje heeft rondlopen. Samen met de Spaanse vrouw heeft hij op zijn 20e seks gehad waarna ze zwanger is geraakt. Ze besloot om de embryo niet weg te halen en het kindje uiteindelijk alleen op te voeden.

Wanneer Hendrie vrijkomt gaat hij onmiddellijk naar Spanje toe. Hij boekt een retourtje waarvan de datum dat hij terugkeert naar Nederland onbekend is. In Spanje komt hij in een appartement vlakbij zijn oude Spaanse vakantieliefde Esparanza te zitten. Een week voor de ontmoeting met zijn zoon begint hij ze al in de gaten te houden zodat hij van te voren weet wat hij kan verwachten.
Na een week lang wachten kan hij eindelijk met zijn zoon Salvador praten. Esparanza en Salvador praten beide Spaans en niet zo goed Engels waardoor het communiceren hen soms lastig vergaat. Gelukkig heeft Hendrie een reisboekje met standaard Spaanse zinnen, waardoor hij zichzelf nog wel redelijk verstaanbaar kan maken.

Als hij Salvador ziet bedenkt hij zich dat hij zijn leven wil gaan veranderen. Hendrie heeft zelf nooit een vader gehad en dat heeft hij altijd gemist. Daarom wil hij het anders doen voor Salvador en wil hij een goede vader voor zijn zoon worden. Hij doet leuke dingen met Salvador, praat zo veel het kan met hem en probeert ook de aandacht van Esparanza te trekken.
Het enige waar hij mee zit is dat Esparanza volgens hem een vriend of een man heeft. Hendrie mag maar op bepaalde tijdstippen komen en als hij het huis van Esparanza en Salvador stiekem bespioneert, ziet hij er wel eens een man komen. Esparanza ontkent dat ze een man heeft en verklaart hem voor gek.
Een paar keer komt Hendrie de man tegen die volgens hem de man van Esparanza zou moeten zijn. Dit loopt uiteindelijk uit op een vechtpartij waardoor Hendrie helemaal onder de blauwe plekken en schaven terug in zijn appartement komt. Hij weet niet wat hij moet doen en besluit om gewoon weer naar het huis van Esparanza te gaan. Daar is die man ook en het blijkt na wat praten de oom van Salvador te zijn. Ook daar loopt het weer uit op een vechtpartij tussen Esparanza, Hendrie en de man met als gevolg dat Hendrie de man en Esparanza neersteekt met een mes. Vervolgens gaat hij onmiddellijk naar Salvador toe en neemt hem mee naar buiten om hem zo snel mogelijk uit de gehele situatie te halen.

Samen met Salvador boekt Hendrie een busreis terug naar Nederland om een nieuw leven met Salvador op te bouwen. Hendrie vertelt Salvador dat hij de vader is en dat hij mee naar Nederland gaat om een nieuw leven op te bouwen. Daarnaast verteld hij Salvador dat het Esperanza haar opdracht was om hem mee te nemen, zodat Salvador niet merkt wat er werkelijk aan de hand is. Hendrie wil dat Salvador Engels leert en dat hij uiteindelijk ook Nederlands kan praten. Na een aantal dagen komen ze aan in Nederland en kan Hendrie eindelijk zijn leven met behulp van Salvador op gaan bouwen.

Samenvatting van het dagboek over Hendrie Perenboom:
Hendrie Perenboom heeft nooit een vader in zijn leven gehad en dit heeft hij heel erg gemist. Hij heeft alles zelf uit moeten zoeken en mede doordat hij zijn vader altijd gemist heeft, is hij een agressieve jongen geworden. Hij wist niet wat hij met zijn leven aan moest. Hij had geen werk, hij wilde gaan studeren maar wist geen leuke studie en hij had geen relatie. Toen hij rechten is gaan studeren kreeg hij een relatie met een meisje. Deze verkering is uiteindelijk uitgegaan omdat hij het meisje geslagen heeft na een ruzie. Dit zegt wel genoeg over hoe Hendrie in elkaar zit: uit elke situatie probeerde hij zichzelf te ontspannen door middel van agressiviteit.
Nadat hij verschillende mensen mishandeld en geslagen had, kwam hij vast te zitten. Volgens de rechter was het een milde straf voor wat hij gedaan had, maar de gevangenisstraf heeft hem wel aan het denken gezet. Hij is literatuur en de bijbel gaan lezen en dat heeft zijn kijk op de wereld veranderd. Wanneer hij vrijkomt is hij dan ook vastbesloten dat hij iets van zijn leven gaat maken en samen met de kleine Salvador lijkt dat helemaal te gaan lukken.

Personages

Hendrie Perenboom

Hendrie is de eind 20 jarige hoofdpersonage uit dit verhaal. Door verschillende stukken in het verhaal leer je hem goed kennen en begin je zijn karaktereigenschappen goed te zien. Hij heeft geen studie afgemaakt en op het moment van het verhaal heeft hij ook geen baan. In het verhaal zelf stelt hij zich op als een vriendelijke man die van zijn fouten heeft geleerd uit het verleden. Hij krijgt de kans om zijn zoon te zien en die kans pakt hij. Hij ziet deze kans om een nieuwe start te krijgen en de toekomst in te gaan als een nette man. Dit lijkt te lukken. Hendrie is een lieve en zorgzame man die zijn geliefde veel liefde geeft. Af en toe is hij nog wel onbeschoft, maar uit deze situaties kan hij zichzelf prima redden. Hendrie was altijd een agressieve jongen die zich geen houding wist te geven in bepaalde situaties. Hij voelde zich een beest en vond dat hij zich moest verdedigen in bepaalde situaties waardoor hij onrechtvaardig te werk ging. Hij sloeg mensen in elkaar wanneer hij het niet eens was met hen, sloot mensen op en dacht niet na over de gevolgen. Wanneer hij een keer vast komt te zitten voor zijn daden begint hij na te denken over zijn leven en lijkt hij te veranderen. Hij krijgt de kans om zijn zoon te zien en deze kans grijpt hij met beide handen aan om een nieuw leven te beginnen. In het nieuwe leven denkt hij rationeel na en komt hij goed uit keuzes zonder agressief te reageren.

Salvador

Salvador is het zeven/achtjarige zoontje van Hendrie. Hij is een halfbloedje omdat zijn moeder Spaans is en zijn vader Nederlands is. Hij heeft een lichte huid, zwart haar, bruine ogen en heeft een tenger postuur.

Esperanza

Esparanza was ooit de Spaanse vakantieliefde van Hendrie. Toen Hendrie met vrienden op vakantie was heeft hij seks met haar gehad na het uitgaan en uiteindelijk is ze zwanger geworden. In die zeven jaar dat ze elkaar niet gezien hebben is ze veranderd en zegt ze dat ze Moslim is geworden. Ze draagt dan ook een hoofddoek. Verder is het een lieve, gastvrije vrouw die altijd voor iemand klaar zal staan.

Quotes

"Een jaar gevangenisstraf heb je gekregen. Plus een jaar voorwaardelijk. Volgens je advocaat, gezien de aanklacht, niet iets om treurig over te zijn."
"Dat hij zichzelf dan beter kon maken. Een nieuwe, complete Hendrie."
"Dit was geen tijd, en geen plek, voor herinneringen. Hendrie moest vooruit. Hendrie Perenboom had schoon schip te maken. Call him Ishmael."

Thematiek

Toekomstdroom

Het thema van het verhaal is een man die een nieuw leven op wil bouwen met behulp van zijn zoon. Hij gaat als het ware opzoek naar een nieuw en verbeterd leven waarin hij alles wel goed zal doen. Daarnaast speelt de liefde tussen vader en zoon ook een belangrijke rol. Hendrie Perenboom is een man die in zijn leven veel fouten heeft gemaakt. Hij reageerde agressief op verschillende dingen en heeft mensen onrecht en pijn aangedaan. Hiervoor is hij ook vervolgd en heeft hij een gevangenisstraf gekregen.

Motieven

Vader-zoonrelatie

Omdat Hendrie Perenboom zelf geen vader heeft gehad, en dit heel erg miste, is hij een probleemjongere geworden. Dit is uitgegroeid naar een man die zijn vriendinnen mishandelt en ieder geschil in het dagelijks leven met agressie probeert op te lossen. Na zijn gevangenisstraf krijgt hij een inzicht en besluit hij zijn eigen zoon wel een vader te geven zodat hij wel een goed leven heeft.

Geluk / verlangen naar geluk

Omdat Hendrie geen vader heeft gehad heeft hij een ongelukkige jeugd gehad en is hij op een negatieve manier ontwikkeld. Hij denkt dat hij wel gelukkig zal zijn wanneer hij zijn zoon wel een vader geeft. Ook denkt hij dat hij gelukkig wordt wanneer hij zijn leven aanpast op een positieve manier.

Zinloos geweld

Zoals eerder genoemd maakt Hendrie vaak gebruik van zinloos geweld om zijn problemen op te lossen. Wanneer hij ruzie heeft met zijn vriendinnen of in het dagelijks leven lost hij dit op met fysiek geweld.

Motto

That is how life goes – we send our children into the wilderness. Some of them on the day they are born, it seems, for all the help we can give them. Some of them seem to be a kind of wilderness unto themselves. But there must be angels here, too, and springs of water. Even that wilderness, the very habitation of jackals, is the Lord’s. I need to bear this mind.’

Er wordt bedoeld met dit moto dat sommige kinderen die geboren worden alle hulp van de wereld krijgen en dat sommige kinderen geboren worden die heel erg op zichzelf moeten leven en voor zichzelf moeten zorgen omdat ze geen hulp van mensen om zich heen hebben. Voor de laatste soort kinderen moeten er engelen zijn die die kinderen helpen. En deze gedachte moet je onthouden, want schijnbaar hebben wij het hier niet zo slecht. Als je deze gedachte onthoudt dan denk je eraan dat andere het slechter hebben dan dat jij het hebt en dat het altijd nog erger kan.
En dat slaat in het verhaal op het feit dat Henrie Perenboom verschillende fouten in zijn leven heeft gemaakt en zich na zijn gevangenisstraf wil verbeteren. Waarschijnlijk als hij aan deze zingen denkt geeft het hem kracht om door te gaan en blijft hij zijn doel voor ogen zien, waar hij uiteindelijk wel zal komen.

Opdracht

Voor mijn vrouw, mijn zoons
Het spreekt voor zich: dit boek is aan de vrouw en de zoons van Henk van Straten geschreven.

Trivia

Salvador is een stad in Brazilië, een exotisch land dat vergelijkbaar is met de plaatsen als je dit verhaal leest. Maar toch speelt dit verhaal zich niet af in Brazilië, maar slaat de titel op het zoontje van Hendrie Perenboom.

Titelverklaring

De titel ‘Salvador’ slaat op de zoon van Hendrie Perenboom. Uit een Spaanse vakantieliefde is deze jongen voortgekomen en Hendrie heeft nooit geweten dat hij een zoon had. De jongen is door zijn moeder Salvador genoemd en wordt alleen door zijn moeder opgevoed. Wanneer hij een brief krijgt met de mededeling dat hij een Spaanse zoon heeft in Spanje wil Hendrie er onmiddellijk naartoe. Hij denkt dat Salvador hem kan helpen om een nieuw en rechtvaardig leven te beginnen.

Structuur & perspectief

Het verhaal is in een auctoriaal perspectief geschreven, ook wel de alwetende verteller genoemd. Je leest de gedachtes en handelingen van meerdere personen, in dit boek lees je vooral de gedachtes en de handelingen van Hendrie Perenboom. De verteller kijkt als ware van bovenaf op het verhaal en vertelt het vervolgens. Het verhaal wordt dus door iemand verteld die niet zelf in het verhaal meespeelt.
Ook is er in dit verhaal gebruik gemaakt van een soort dagboek. Dit dagboek is door iemand anders dan Hendrie Perenboom geschreven en de stukjes geven een goede kijk op het verleden van Hendrie. De korte verhaaltjes uit het dagboek zou je kunnen zien als een soort flashbacks van Hendrie Perenboom. Het zijn fragmenten van een bladzijde, soms wat korter, die het verleden van Hendrie goed aanduiden. Door deze fragmenten leer je Hendrie goed kennen en leer je ook de karaktereigenschappen kennen. Voor de rest zijn er weinig verwijzingen naar het verleden.

Het verhaal begint met een opening-in-de-handeling: het verhaal zelf begint terwijl de handelingen al zijn begonnen. Je krijgt dus niet eerst een uitleg van de personages, maar je zit gelijk in het verhaal.
Het verhaal heeft een open einde: je weet namelijk niet hoe het leven is als Salvador en Hendrie samen in Nederland leven. En of het nog uitkomt wat er is gebeurd waardoor Hendrie opnieuw de gevangenis in moet.

Decor

Het verhaal speelt zich voornamelijk in Spanje, in het plaatsje Gerona af. In dit plaatsje heeft Hendrie een appartement gehuurd om met zijn zoon Salvador af te kunnen spreken. Salvador en Esparanza hebben een appartement op loop afstand van Hendrie.
Aan het einde van het verhaal speelt het verhaal zich ook af in de bus vanaf Gerona naar Nederland.

Er zou in dit verhaal wel gebruik gemaakt kunnen zijn van een belangenruimte. Een belangenruimte is een plaats waar het verhaal afspeelt en waarvan de gevoelens van de personages overeen komen met die ruimte. Hendrie Perenboom wil zijn leven opnieuw opbouwen zodat hij gelukkiger en beter zal worden. Daarnaast is hij eenzaam en heeft hij in het verhaal niemand om zich heen waar hij zijn verhaal kwijt kan. Deze gevoelens kunnen overeen komen met het land Spanje waar hij naartoe vertrekt. Hij kent daar niemand, hij spreekt de taal niet en kan dus lastig communiceren. Deze drie dingen verwijzen naar het vreemde land Spanje. Juist omdat hij niemand kent zou hij zijn leven opnieuw op kunnen bouwen, want niemand weet iets van zijn verleden.

De vertelde tijd is ongeveer twee weken. Een week voordat Hendrie Salvador ontmoet, en een week nadat Hendrie Salvador heeft ontmoet.
Het verhaal is niet op een chronologische manier geschreven, omdat de stukjes over het verleden vanuit het dagboek terugverwijzen naar het verleden.

Stijl

Kenmerkend voor de schrijfstijl van Henk van Straten zijn de korte hoofdstukken in een boek. De hoofdstukken zijn zo geschreven dat je aandacht er continu bij blijft en dat je af en toe moet lachen om de gebeurtenissen in het verhaal. Doordat er gebruik is gemaakt van kleine hoofdstukken, is het prettig om te lezen en gebeuren er keer op keer nieuwe dingen.
Daarnaast weet hij droevige dingen met humor op te lossen. Humor die mij wel aanspreekt en de humor laat mensen nadenken over wat er in de realiteit aan de hand is.

Ook is de schrijfstijl beeldend en makkelijk waardoor je elke keer alles voor je ziet. Er staan weinig tot geen moeilijke woorden in, waardoor de tekst voor iedereen te begrijpen is. Om het beeldend te maken zijn er veel opsommingen van details wat leesvertraging veroorzaakt, maar deze leesvertraging is niet storend. Ook zijn alle handelingen opgeschreven waardoor je een realistisch beeld krijgt van het verhaal.

Een citaat om de schrijfstijl van Henk van Straten te verduidelijken: Hendrie zette zijn bord en koffiekop in de gootsteen, pakte een fles water uit de koelkast, dronk, zette de fles terug, haalde zijn wijsvinger langs zijn tanden en tandvlees om het achtergebleven brood weg te pulken en door te slikken. – blz 79
Hier is goed te lezen dat er gebruik wordt gemaakt van vele details. Deze details maken het vervolgens wel beeldend waardoor je alle handelingen goed voor je ziet.

Slotzin

Er is het moment waarop jullie elkaar aankijken.

Beoordeling

Ik wist niet wat ik moest verwachten toen ik dit boek ging lezen. Van de schrijver had ik nog nooit gehoord en ik had dan ook geen boek of verhaal van deze schrijver gelezen. Maar toen ik begon was ik verbaasd omdat het verhaal me vanaf het begin al aangreep. Het is op een andere manier geschreven dan normale boeken, omdat je het verhaal leest en tegelijkertijd door middel van een soort dagboek het verleden van de hoofdpersonage Hendrie Perenboom te weten krijgt. Zo begin je het karakter van Hendrie Perenboom te zien en merk je dat je hem als het ware begint te kennen. Daarnaast blijft het verhaal vanaf het begin tot het einde boeiend en dwalen je gedachtes niet af wanneer je het boek leest.
Kortom: een topper! Ik zou dit boek zo aanraden aan anderen en ik ga zeker meer boeken van Henk van Straten lezen. De schrijfstijl, de manier van het verhaal vertellen en het verhaal zelf hebben mij heel erg aangesproken!

Recensies

"De innerlijke disharmonie tussen wat Hendrie is en wil gaan worden met behulp van zijn nieuwgevonden zoon komt goed naar voren in de loop van het verhaal." http://www.recensieweb.nl...+zoon.html
"Henk van Stratens Salvador is met het oog op bovenstaande traditie een opmerkelijk boek. Hierin nu eens niet een man die van zijn voetstuk kukelt, maar het, als ware het een realistische roman van Stendhal of Balzac, probeert te beklimmen." http://www.nrc.nl/boeken/...yndication
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.721 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Jessica