Promille door Helen Vreeswijk

Zeker Weten Goed
Foto van Jessica
Boekcover Promille
Shadow
  • Boekverslag door Jessica
  • Zeker Weten Goed
  • 3 juni 2013
Zeker Weten Goed

Eerste uitgave
2013
Pagina's
286
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
5 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Promille
Shadow
Promille door Helen Vreeswijk
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2012
  • 286 pagina's
  • Uitgeverij: Manteau

Flaptekst

'Verslaafd aan alcohol? Onzin natuurlijk! Angela is pas 14. Ze kon makkelijk stoppen, maar waarom zou ze...'
Het begon met een paar mixjes met haar vrienden in het park, maar ondertussen verlangt Angela naar drank, de hele dag lang. Haar ouders en docenten hebben niets in de gaten, tot het op een avond helemaal fout gaat...

Eerste zin

Al vijftien jaar lang was De Roze Kaketoe het populairste danscafé van de omgeving bij de jeugd.

Samenvatting

Angela is een veertienjarig meisje dat een normaal leven leidt. Ze heeft nauwelijks problemen en heeft een makkelijk leven. Toch komt daar verandering in als ze nieuwe mensen ontmoet met wie ze bevriend raakt.

Angela vindt haar eigen vrienden van school maar saai. Het lijkt haar heel erg spannend om elk weekend uit te gaan, veel te drinken en vervolgens dronken te worden. Daarnaast staat ze ook  positief tegenover het gebruik van drugs. Als Angela jongeren ontmoet die precies hetzelfde denken, ruilt ze haar oude vrienden in voor deze nieuwe vrienden.

Elk weekend gaat Angela met deze vrienden naar de plaatselijke discotheek De Roze Kaketoe. Tegen haar ouders liegt ze voortdurend, omdat haar ouders niks van haar nieuwe leven door mogen hebben. Daarnaast is de vader van Angela politieagent, waardoor ze bang is dat al haar vrienden opgepakt gaan worden wegens drugsgebruik. Haar oude vrienden van school ziet ze nauwelijks meer en deze vrienden weten dan ook niet waar ze uithangt. Na een tijdje nemen zij zelfs geen contact meer met haar op, omdat Angela toch nooit zin heeft om met hen af te spreken.

Om al het drank te kunnen betalen is Angela zelf  gaan dealen in drugs. Haar vader is toevallig bezig met een onderzoek naar drugs en er wordt van hem verwacht dat hij drugsdealers op gaat pakken. De vader van Angela heeft helemaal niks door. Zelfs niet dat ze verslaafd is aan de alcohol. Angela beseft dat ze heel gevaarlijk bezig is maar weet ook dat het niet anders kan. Ze moet geld hebben om al de drank te kunnen betalen, want ze is verslaafd en heeft alcohol van de drank echt nodig.

Dan gaat het op een avond ineens fout. Angela heeft zoveel alcohol gedronken dat ze met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis belandt. Als ze in het ziekenhuis wakker wordt, ziet ze ineens haar ouders die haar vertellen dat haar maag is leeg gepompt. Bij de ouders van Angela gaat gelijk een belletje rinkelen. Al het slechte gedrag van hun dochter komt niet doordat ze aan het puberen is, maar komt omdat ze verslaafd is aan de alcohol.

De arts van het ziekenhuis adviseert Angela om naar een afkickkliniek te gaan. Als ze hier een intakegesprek heeft verandert haar hele leven. De wachttijd voor plaatsing in de afkickkliniek is ongeveer een maand, waardoor ze eerst nog een maand thuis zal moeten wachten. De ouders van Angela stellen hele strenge maatregelen op. Zo mag ze geen alcohol meer drinken en niet meer uitgaan. Het leven van Angela verandert in een grote ramp. Daarnaast brengt de moeder van Angela haar elke dag naar school waardoor Angela geen moment alleen zal zijn en ook geen alcohol kan gaan kopen.

Deze tijd is voor Angela ontzettend zwaar en de drang naar alcohol is verschrikkelijk groot. Van haar ouders krijgt ze geen zakgeld meer, dus van haar zakgeld kan ze geen drank meer kopen. Daarnaast is haar eigen drugsdealer opgepakt door haar vader, waardoor ze ook niet meer zelf in drugs kan gaan dealen. Daarom besluit ze maar om geld te gaan verdienen door middel van seksuele handelingen. Jongens op school kunnen haar betalen in de ruil voor seks. Van dit geld gaat ze vervolgens drank kopen.

Na een tijdje trekt Angela het niet meer en is ze het echt zat. De moeder van Angela kan er uiteindelijk voor zorgen dat Angela na dit weekend naar de afkickkliniek kan. De zeven weken in de afkickkliniek vallen haar erg zwaar, maar na zeven weken intensief therapie is Angela eindelijk afgekickt. Met een opgeheven school gaat ze na die zeven weken terug naar school om haar verhaal te doen in de klas.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Van Buren

Van Buren is ook een collega van Pieter Vantichelen. Van Buren werkt ook bij de politie.

Heleen Resmann

Heleen Resmann is een vrouw die ook bij de politie werkt. Ze werkt aan het begin mee aan het drugsonderzoek maar moet helaas met dit onderzoek stoppen omdat ze ziek is geworden. Ze heeft kanker en moet behandeld worden met chemotherapie.

dokter Bartemenes

Dokter Bartemenes is de dokter die Angela begeleidt in het afkicktraject. Hij werkt in een afkickkliniek en moet jongeren met een verslaving ondersteuning geven bij het afkicken.

Giel Vergeel

Giel Vergeel is een drugsdealer die later door de politie wordt opgepakt. Hij verhandeld drugs aan Angela, waardoor Angela weer inkomsten krijgt.

Bianca Vantichelen

Bianca Vantichelen is de moeder van Angela. Haar dochter is verslaafd aan de drank en dat is iets wat ze aan het begin helemaal niet wil zien. Bianca gaat ontzettend naïef om met de verslaving van haar dochter. Ze vindt het zielig om haar te straffen voor de dingen die niet mogen, omdat Angela zich dan slecht voelt vanwege de afkickverschijnselen. Hierdoor helpt Bianca indirect mee met de alcohol verslaving van Angela.

Angela Vantichelen

Angela is een veertienjarig meisje dat verslaafd raakt aan de alcohol. Haar fijne en makkelijke leven ruilt ze in voor een leven vol met criminaliteit. Omdat ze na een tijdje geld tekort komt gaat ze aan de slag als hoer zodat ze het nodige geld binnen krijgt om weer alcohol en te kunnen kopen. Uiteindelijk komt Angela in een afkickkliniek terecht waar er van haar verwacht wordt dat ze af gaat kikken van de drank. Angela lijkt aan het begin van het verhaal een heel lief meisje. Later blijkt dat ze zich niet druk maakt om anderen en eigenlijk gewoon alleen haar eigen weg wil gaan. Ze is ontzettend brutaal tegen haar ouders en ook haar echte vrienden laat ze op een gegeven moment barsten. Angela verandert door de alcohol in een verschrikkelijk meisje.

Pieter Vantichelen

Pieter Vantichelen is de vader van Angela Vantichelen. Pieter werkt bij de politie en is bezig met een heel groot drugsonderzoek. Samen met zijn collega’s moet hij ervoor zorgen dat drugsdealers opgepakt worden. Ondanks zijn jarenlange ervaring bij de politie heeft Pieter niks door van de verslaving van zijn dochter. Als hij dan ook hoort dat zijn dochter verslaafd is aan de alcohol staat zijn leven op zijn kop. Hij wil Angela dan ook alles verbieden en wil alleen nog maar dat ze in de gaten wordt gehouden door haar moeder zodat ze niet opnieuw alcohol kan gebruiken. Omdat Pieter heel erg hard is en zijn vrouw Bianca erg soft is, heeft hij vaak ruzie met zijn eigen vrouw.

Quotes

"‘Ik was verslaafd aan alcohol.’ Geroezemoes steeg uit de rijen omhoog. Ze stak het waterflesje in de lucht. ‘Hier zat het in. Ik dronk de hele dag, ook op school, en ik was een meester in leugens en bedrog. Ik loog tegen mijn ouders, de docenten, mijn vriendinnen… Eigenlijk tegen iedereen. Ik heb verkeerde dingen gedaan om aan geld te komen waarmee ik mijn verslaving kon bekostigen.’" Bladzijde 282
"Natuurlijk deed het haar pijn om haar dochter in deze staat te zien. Maar ze was niet zo naïef geweest om te denken dat Angela zich aan de limiet van vier drankjes zou houden. In hemelsnaam… het kind was verslaafd. Bianca had de hele avond handenwringend op de bank gezeten en de uren afgeteld. Het leek een eeuwigheid te duren." Bladzijde 264

Thematiek

Alcoholmisbruik/ alcoholproblemen

Alcohol is ook een vorm van drugs. Angela, de hoofdpersoon uit dit verhaal, gebruikt ontzettend veel alcohol om zichzelf beter te voelen. Een feestje kan naar haar inzien niet zonder alcohol. Op een gegeven moment gaat dit fout waardoor ze met een coma in het ziekenhuis terecht komt. Eigenlijk draait het hele verhaal om het alcoholgebruik van Angela. Als haar ouders achter de alcoholverslaving komen, wordt er onmiddellijk actie ondernomen. Angela wordt naar een afkickkliniek gestuurd waar ze maanden lang bezig is met het afkicken van de alcohol. Uiteindelijk lukt het haar en is ze clean en kan ze weer met een nieuwe start in haar leven beginnen. Toch is het alcoholgebruik niet het enige. Om geld te verdienen handelt Angela ook nog eens in drugs. Door het verkopen van drugs probeert ze genoeg geld te verdienen om vervolgens weer alcohol te kunnen kopen.

Motieven

Ontrouw

Regelmatig is Angela ontrouw aan haar ouders. Ze belooft bijvoorbeeld dat ze op een feestje geen alcohol zal drinken, maar komt vervolgens wel helemaal dronken terug. Op een gegeven moment kunnen haar ouders haar niet meer vertrouwen en weten haar ouders ook niet meer wat ze met Angela aan moeten.

Ouder-kindrelatie

De relatie tussen Angela en haar ouders wordt ontzettend op de proef gesteld. Vooral omdat Angela haar vader bij de politie werkt en bezig is met een drugs- en alcoholonderzoek. Om geld te verdienen werkt Angela op een gegeven moment zelf in de drugswereld. De relatie tussen Angela en haar ouders wordt steeds slechter omdat ze elkaar niet kunnen begrijpen. Dit veroorzaakt weer vele ruzies.

Misdaad

Angela is bezig met misdaad. Zo handelt ze drugs om aan geld te komen en drinkt ze ontzettend veel alcohol terwijl ze dit eigenlijk nog niet mag.

Trivia

Promille is geen waargebeurd verhaal, maar is wel gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Verschillende details en namen van personen zijn aangepast zodat de personages en omgeving niet herkend worden door anderen.

Titelverklaring

De titel ‘Promille’ is heel eenvoudig uit te leggen. De veertienjarige hoofdpersonage heet Angela en is verslaafd aan de alcohol. Het woord ‘promille’ is bij de meeste mensen bekend als een maatstaf voor de hoeveelheid alcohol in het bloed. Als de hoeveelheid alcohol in het bloed gemeten wordt, wordt dit uiteindelijk uitgedrukt in een bepaalde hoeveelheid promille. Omdat Angela ontzettend veel drinkt en vaak dronken is zal haar percentage alcohol in haar bloed ook erg hoog zijn.

Structuur & perspectief

Voor het verhaal is het auctoriale perspectief gebruikt, het auctoriale perspectief wordt ook wel de alwetende verteller genoemd. Je leest de gedachtes en handelingen van meerdere personen en het verhaal wordt niet door de ogen van één persoon verteld. De verteller kijkt als het ware van bovenaf op het verhaal en vertelt het vervolgens. De verteller is iemand die niet in het verhaal meespeelt en dus als het ware meer weet dan de lezer.

Het verhaal begint met een informatie opening: het verhaal begint en er wordt eerst een introductie van personages en ruimtes gegeven.
Het verhaal heeft een gesloten einde: het verhaal is afgelopen als het boek zelf ook is afgelopen. Alles is duidelijk en de lezer blijft niet met vragen zitten. In dit verhaal is de hoofdpersoon Angela uiteindelijk afgekickt van haar drank- en drugsverslaving.

Het verhaal is opgedeeld in hoofdstukken die te herkennen zijn aan een groot cijfer. In totaal heeft dit boek veertig hoofdstukken.

Decor

Het verhaal speelt zich af in en rondom Almere. Er zijn een aantal elementen in het verhaal die laten zien dat het verhaal zich in Almere afspeelt. Zo wordt het merendeel van het verhaal afgespeeld in het Beatrixpark waar vlakbij een skatepark is.

Er wordt in dit verhaal geen gebruik gemaakt van een belangenruimte.

Het verhaal speelt zich in de huidige tijd af. Er worden bijvoorbeeld gebruik gemaakt van computers en mobieltjes. De vertelde tijd is ongeveereen jaar, dit is de tijd waarin Angela verslaafd raakt en uiteindelijk ook weer afkickt.

Stijl

De manier van schrijven van Helen Vreeswijk is heel makkelijk om te lezen. Haar zinnen zijn eenvoudig geschreven waardoor ze niet langdradig zijn. . Daarnaast wordt er ook niet overbodig gebruik gemaakt van details, waardoor je als lezer zijnde geen leesvertraging oploopt.

De spanning wordt opgebouwd doordat je als lezer merkt dat het met Angela helemaal fout gaat terwijl niemand in haar omgeving het merkt. Het verhaal is met zoveel emotie geschreven, dat je het liefste hebt dat de omgeving van Angela ook weet waar ze mee bezig is zodat ze geholpen kan worden. Doordat je meer weet wordt er een spanning oopgebouwd die ervoor zorgt dat je alleen maar blijft lezen.

Het verhaal zelf deed me heel erg denken aan het boek 'Afblijven' van Carrie Slee. In dit verhaal komt een meisje ook in aanraking met de verkeerde vrienden, waardoor ze uiteindelijk drugsverslaafde wordt. Als je dit verhaal dus erg leuk vindt, is het boek Afblijven ook zeker een aanrader!

Slotzin

Ik heb zeven weken geknokt en het is mij gelukt: ik ben clean en daar ben ik trots op.

Beoordeling

Ik heb echt heel erg genoten van dit boek. Ik heb het verhaal vrijwel in één keer gelezen omdat het een heel erg aangrijpend verhaal is. Als lezer merk je al snel dat de hoofdpersoon, Angela, in de problemen raakt. Ze komt in aanraking met de verkeerde vrienden en begint ontzettend veel te drinken. Omdat je ontzettend meeleeft met Angela blijft het verhaal je aanspreken en ga je alleen maar door met lezen. 

Het verhaal is spannend, emotioneel, aangrijpend en ook leerzaam voor anderen. Kortom: ik vind het een aanrader voor iedereen!

Recensies

"Net zoals bij de andere boeken van Helen Vreeswijk leest het verhaal heel vlot. Je vliegt door de pagina’s en je aandacht wordt goed vastgehouden. Ik had wel ergens in het midden het idee dat de climax wat lang op zich liet wachten, maar algauw was dat gevoel weg omdat het verhaal weer een nieuwe wending nam. " http://boeklover.wordpres.../promille/

Bronnen

Helen Vreeswijk
http://nl.wikipedia.org/w..._Vreeswijk

Overhoor jezelf

Waar raakt Angela verslaafd aan?
De vader van Angela doet een opvallend beroep. Wat voor werk doet hij?
Hoeveel weken zit Angela in een afkickkliniek?
Hoe kwamen de ouders van Angela erachter dat ze verslaafd was?
Is de volgende bewering juist of onjuist?
Angela kreeg individuele therapie in de afkickkliniek.
Hoe neemt Angela haar drank mee naar school?
Is de volgende bewering juist of onjuist?
Als de vader van Angela controle gaat doen in het park, ziet hij Angela midden in het park dronken staan.
Wordt door Angela haar eigen drugsdealer opgepakt?
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

48.039 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

T.

T.

zaad verslag

6 jaar geleden

M.

M.

Ontzettend goed geschreven !!
Erg netjes uit gewerkt. Top !

5 jaar geleden

A.

A.

Wauw supervet!! Kan ik gedeeltelijk nog bedenken hoe t boek was voor mijn verslag!!
Alleen sneu van "je zusje met een bloedtumor" dat hij zon reactie antwoord ?

5 jaar geleden

B.

B.

Ik vind het jammer dat die verkeerde vrienden niet bij naam genoemd worden want ze heeft 3 groepen vrienden

4 jaar geleden

B.

B.

maar voor de rest is het goed hoor!

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Promille door Helen Vreeswijk"

Ook geschreven door Jessica