Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! šŸ˜·šŸ¦ šŸ« We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2020
  • 197 pagina's
  • Uitgeverij: Karakter

Flaptekst

Achter het zeer populaire Instagramaccount Polaroidmeisje gaat de verlegen en onhandige Lize schuil. Op haar account vindt ze meer en meer haar eigen stem en durft ze uit haar comfortzone te kruipen. Maar dan krijgt ze een geheimzinnig bericht. Ze besluit haar vrienden Hannah en Thomas in vertrouwen te nemen. Maar Hannah heeft zo haar eigen problemen. Haar broer Rafaël gedraagt zich heel vreemd en thuis is de spanning om te snijden. Lize en Thomas gaan samen op onderzoek uit. Maar als Lize plotseling verdwijnt, blijkt dat geen heel verstandig besluit te zijn geweest. Waar is Lize toch en wat heeft Rafaël daarmee te maken?

Eerste zin

Ik word proestend wakker uit een akelige droom en besef onmiddellijk dat dit niet de plek is waar ik zou moeten zijn.

Samenvatting

In een hoofdstukje vooraf blijkt dat er een meisje ergens in een donkere ruimte opgesloten zit. Je weet nog niet wie en waarom dat is. Zo'n proloog schept dus spanning voor de lezer.

Lize (15, verlegen) heeft een Instagramaccount, waarop ze steeds bijzondere foto's uit haar woonplaats Den Bosch zet. Ze zoekt vaak leuke spreuken op om die te fotograferen met haar polaroidcamera. Ze is bij haar volgers populair, maar op school weten ze niet dat  Lize het Polaroidmeisje is. Als het verhaal begint, vertelt haar vader dat hij ruzie heeft gekregen met iemand die een plan voor de verbouw van de Bossche binnenstad wil realiseren. Hij wijst de vergunning af.
Lizes beste schoolvriendinnetje heet Hannah van Someren, een hockeymeisje, met een op het eerste gezicht nare broer Rafaël. Haar ouders gaan niet zo  leuk met elkaar om. In de les kletsen ze met elkaar en ze krijgen een portie strafwerk voor in het weekend. Hanna heeft een mentrix mevrouw Goedhort. Die praat met haar over een overgang naar het vwo. Hannah wil dat helemaal niet, die wil liever op de havo blijven.
Lize heeft ook nog een schoolvriendje Thomas. Soms maken ze huiswerk met elkaar. Lize ontmoet ook Hannah's broer Rafaël. Hij doet niet heel aardig. Hij heeft altijd wel geld in bezit  en hij heeft een eigen appartement

Terwijl  Hannah met haar moeder naar Zeeland gaat, krijgt Lize een mysterieus berichtje van een vreemde op haar telefoon. Haar vader is in gevaar en ze moet hem helpen. (zie onder citaat 2)

Hannah krijgt onderweg ruzie met haar moeder en wil dat ze haar afzet op een station. Als ze thuiskomt, ziet ze dat haar vader en haar mentor wel erg dicht bij elkaar zitten op de bank zitten en denkt dat hij vreemdgaat. Ze gaat daarom naar het appartement van haar broer. Ze laat een tijd niets van zich horen en iedereen is bang dat haar iets overkomen is. Lize hoort ook niets van haar.
Hannah hoort tot haar ontzetting dat Rafaël zegt dat hij iemand vermoord heeft. Hoe kan dat nou? Hij heeft iemand bij een ruzie in het water geslagen en die kwam niet meer boven.

Lize krijgt nieuwe appjes van iemand die ze niet kent, maar ze spreekt wel met hem af. Thomas gaat met haar mee om haar te beschermen. Een jonge man Ethan beweert dat hij een vechtpartij heeft gezien die in het water is geëindigd. Maar die man is  weer uit het water geklauterd. Hij is de weggestuurde stagiair van haar vader. Overigens wel een aardige jongen en ze vaart met hem door de Binnendieze, een historisch water onder de stad. Ethan zegt dat er een plan ligt om die Binnendieze te gebruiken voor een winkelcentrum, wat waarschijnlijk de ondergang van de stad betekent. Hij weet dat Lizes vader dat plan niet wil laten doorgaan. Rafaël o.a. zit achter dat plan en die heeft daarover ruzie met zijn compagnon erover gekregen.

Hannah neemt weer contact op met Lize. Ze vraagt of ze naar de hockey komt. Lize vertelt dat de man die Rafaël in het water heeft geduwd, niet dood is. Lize wordt later die avond opgepakt en in een auto geduwd door een kale, dikke man. Ze wordt eigenlijk ontvoerd om haar vader te dwingen akkoord te gaan met de bouwplannen voor de Binnendieze. Haar familie is in paniek. Ze weet echter zelf te ontsnappen en  met hulp van Ethan gaat ze naar het grote marktplein in Den Bosch. Rafaël krijgt daar immers de prijs voor de beste ondernemer van de stad. Er is veel volk verzameld.
Maar Lize is ineens haar verlegenheid kwijt en vertelt in het openbaar wat er allemaal is gebeurd. Rafaël ziet zijn fouten in en de kale man wordt gearresteerd vanwege de ontvoering.
Zo komt alles goed: Hannah en Lize zijn weer de beste vriendinnen. De Binnendieze wordt geen winkelcentrum. De vader van Hannah heeft geen verhouding met haar mentrix.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Liza

Liza is vijftien jaar, zit op de havo en is in het openbare leven vrij verlegen. Ze laat zich ook wel eens afbluffen door vervelende klasgenoten als Annabel. Ze heeft echter een Instagram-account waarop ze zich kan uitleven. Ze is bevriend met Hannah. Daar komt een korte tijd onenigheid mee, ook al omdat Hannah niet reageert op appjes. Haar vader is in dienst bij de gemeente en heeft een bouwplan afgewezen. Dat moet hij echter bezuren want de afgewezen projectontwikkelaar wil hem onder druk zetten. De verlegen Lize durft op het grote Marktplein de microfoon te pakken en aan de vele toeschouwers alles uit te leggen.

Hannah

Hannah is ook vijftien, is goed op school en ook in hockey. Ze is de topscorer van het hockeyteam en erg zelfbewust. Haar mentor wil graag dat ze naar het vwo gaat, maar daar voelt ze niets voor. Ze komt in de problemen als ze denkt dat haar mentor en haar vader een verhouding hebben. Haar broer Rafaƫl maakt de crisis groter, wanneer hij vertelt dat hij iemand vermoord heeft. Het komt allemaal echter in orde en Lize en Hannah worden weer de grootste vriendinnen.

Thomas

Thomas is een klasgenoot van Lize en Hannah. Hij helpt Lize, soms met huiswerk en strafwerk. Hij lijkt wel een beetje verliefd op haar omdat hij jaloezie toont als ze Ethan ontmoet. Als ze een afspraak met de vreemde Ethan maakt, gaat hij echter wel met haar mee om haar te beschermen.

Quotes

""Life is like a box of chocolate. You never know what you 're gonna get." (motto van Ć©Ć©n van de Instagramfoto's van Lize)"

Bladzijde 23

"De slaap is als een brug die van vandaag naar morgen gaat en onderdoor een droom stroomt het water (Bericht op de App van Lize over het gevaar van haar vader)"

Bladzijde 73

""Een of andere kale man heeft mij vastgepakt en meegenomen. Meer kan ik niet herinneren. Ik werd wakker in dat hol. Hoe wist jij dat ik hier was? Jij werkt toch niet met die kale samen?""

Bladzijde 175

"Ethan vaart volle kracht vooruit. Als we maar op tijd komen bij de prijsuitreiking op de Markt. Anders is alles voor niets geweest."

Bladzijde 181

""Het is Rafaƫls schuld. Die jongen had met zijn poten van mijn idee moeten afblijven. Weet je wel hoeveel geld ik in het hele project hebt gestoken ? Ik heb geen rooie cent meer.""

Bladzijde 186

Thematiek

Een frauduleus plan
De clou van het verhaal is dat enkele mensen de Binnendieze in Den Bosch willen gebruiken voor een bouwplan van een winkelcentrum. De vader van Lize wijst dat plan af en lijkt daarom bedreigd te worden door de afgewezen aanvragers. De twee ontwikkelaars krijgen ruzie die bijna uitmondt in de dood van Ć©Ć©n man. Die ontvoert Lize om haar vader te dwingen de bouwvergunning af te geven. Maar alles komt natuurlijk goed.

Motieven

Ontvoering
Lize wordt ontvoerd door een kale man die een winkelcentrum in de Binnendieze wil bouwen. Maar ze weet zichzelf te bevrijden en met hulp van Ethan komt alles goed.

Vriendschap
Hannah, Lize en Thomas vormen een vriendclubje dat elkaar helpt. Soms moeten ze strafwerk maken, soms krijgen ze vervelende berichten waarbij Thomas Lize helpt. Er komt even een kink in de kabel bij de vriendschap van Liza en Hannah als ze van elkaar niet weten wat er precies gebeurt. Maar ook dat komt weer goed. Ze worden weer vrienden voor altijd. Op de cover van het boek staat # Liegen # Verzwijgen # Faken . Drie dingen die niet horen bij vriendschap vindt Lize. Daarom is ze op dat moment geen goede vriendin voor Hannah.

Schoolleven
Annabel is een heel vervelend schoolmeisje dat Lize nogal eens treitert met nare opmerkingen. Lize heeft bijvoorbeeld rood haar en doet soms heel onhandige dingen ( onhandig vallen ed.) Hannah heeft een mentrix die vreemd lijkt te gaan met haar vader. Die vrouw vertelt haar dat ze beter naar het vwo kan gaan, wat Hannah eigenlijk niet wil. Sommige lessen ( Nederlands: "Hebban olla vogala" ) zijn erg saai.

Social media
Liz heeft een populair Instagramaccount waarop ze zich Polaroidmeisje noemt. Ze heeft heel veel volgers. Ze is zo talentvol dat ze later haar foto's mag exposeren in het Design Museum.

Familieleven
In de familie van Hannah is de sfeer helemaal niet zo leuk. Ze heeft een vreemde broer Rafaƫl. Haar vader en moeder gaan niet leuk met elkaar om en ze denkt een paar dagen lang dat haar mentrix vreemd gaat met haar vader. Dat is wanneer ze onverwacht thuiskomt, omdat ze niet verder met haar moeder meewil naar Zeeland. Maar later zegt ook haar moeder dat er geen sprake is van overspel.Hannah heeft steeds het idee dat haar ouders geen tijd voor haar willen vrijmaken. In het gezin bij Lize gaat alles er wat relaxter aan toe. Haar broertje Max is wel een pestkoppie.

Motto

"De vleugels zijn groter dan het nest."
( Horatius- Romeinse dichter 65 v. C - 8 v.C)

Titelverklaring

Lize is een verlegen meisje dat een instagramaccount heeft. Ze noemt zich daarop Polaroidmeisje en daarop zet ze allemaal foto's uit het dagelijkse leven van de Brabantse plaats Den Bosch. Ze wordt steeds populairder en terwijl ze op school nog wel eens gepest wordt leeft ze op Instagram een tweede leven.

Structuur & perspectief

De structuur is eenvouding. Er is een proloog en daarna volgen veel korte hoofdstjes zonder titel. Er boven staat wel wie de ik-verteller in dat hoofdstukje is. Er zijn twee ik-vertellers, twee meisjes die bij elkaar in de klas zitten (en vijftien jaar oud zijn) en respectievelijk Lize en Hannah heten. Ze vertellen beiden in de o.t.t. 

Decor

Het decor is dat van de stad Den Bosch. Een gedeelte van het boek speelt in de onder de stad lopende rivier De Binnendieze.
De tijd waarin het verhaal speelt wordt niet met data aangegeven, maar uit de tekstgegevens kun je opmaken dat het in deze tijd speelt, met begrippen als smartphone, appen, Instagram.

Stijl

Vlot geschreven boekje met veel  dialogen en pubertaalgebruik. Eenvoudig te lezen. Geen moielijke woorden en geen complexe zinnen.

Slotzin

Hannah heeft haar glas en klinkt tegen het mijne. Terwijl ik diep in haar ogen kijk, bevestig ik "Vriendschap voor altijd en eeuwig." "Forever and ever and ever and ever", schreeuwen we tegelijk.

Beoordeling

Eenvoudig te lezen boekje. Heeft wel wat spanning door de ontvoering van Lize.
Maar alles komt al snel goed. 
Voor de middenklassen van havo en mavo.

Overhoor jezelf

Wie vertelt het verhaal aan de lezer?
Wat is een polaroidmeisje?
Welke beweringen over Lize zijn waar?
Meerdere antwoorden mogelijk
IN welke Nederlandse stad speelt het verhaal zich geheel af?
Bewering I ; Thomas is een helper van Lize.
Bewering II : Rafaƫl is een helper van Hannah
Om welke twee dingen voelt Hannah zich halverwege het verhaal niet lekker?
Meerdere antwoorden mogelijk
Wat is het grote probleem in het verhaal waardoor alles begint te spelen?
Het verhaal wordt chronologisch verteld.
Ethan hoort eigenlijk ook bij de 'boeven.'
Welke van de onderstaande beweringen over de familie Van Someren zijn waar?
Meerdere antwoorden mogelijk
Een verhaal is opgebouwd uit motieven. Welke motieven zie je terug in dit boek?
Meerdere antwoorden mogelijk
Lize somt een drietal eigenschappen op die nooit bij een vriendschappelijke relatie horen. Welke?
Meerdere antwoorden mogelijk

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit ZekerWetenGoed-verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.