Pijnstillers door Carry Slee

Zeker Weten Goed
Foto van Jessica
Boekcover Pijnstillers
Shadow
  • Boekverslag door Jessica
  • Zeker Weten Goed
  • 14 maart 2014
Zeker Weten Goed

Boekcover Pijnstillers
Shadow
Pijnstillers door Carry Slee
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 15e druk, 1997
  • 160 pagina's
  • Uitgeverij: Pimento

Flaptekst

Casper doet een paar stappen naar voren. Het klamme zweet staat in zijn handen. Even heeft hij het gevoel dat hij droomt en straks in zijn bed wakker wordt. Hij heeft zich het laatste halfjaar zo vaak voorgesteld hoe het zou zijn als hij bij zijn vader voor de deur stond. Maar nu is het geen inbeelding, het is echt! Één handeling en hij weet hoe zijn vader eruitziet. Casper haalt diep adem en drukt op de bel….

Eerste zin

Dat mag in de krant!

Samenvatting

Casper is altijd opgevoed door zijn moeder en kent zijn vader niet. Omdat hij graag wil weten wie zijn vader is, besluit hij om op zoek te gaan naar zijn eigen vader. Met gegevens van zijn moeder gaat hij samen met Sofie op zoek naar zijn vader. Door de hoeveelheid lef die Sofie heeft, staat Casper ineens oog in oog met zijn opa en oma. Stapje voor stapje komt Casper dichter bij het ontmoeten van zijn eigen vader.

Sofie is de beste vriendin van Casper en heeft een relatie met Roy. Roy is een Surinaamse jongen en kan door zijn afkomst niet bij Sofie thuis komen. De vader van Sofie heeft namelijk het gevoel alsof een Surinaamse man zijn baan heeft overgenomen, waardoor hij een hekel heeft aan zwarte jongens. Doordat Sofie toch graag bij Roy wil gaan, besluit ze om te doen alsof ze een relatie met Casper heeft. De vader van Sofie vindt Casper namelijk wel heel erg leuk en accepteert de relatie tussen hun wel. Continu doet Casper alsof hij een relatie met Sofie heeft. Zo gaat hij bij haar op bezoek, verstopt hij liefdesbriefjes in haar jas en doen ze vaak alsof Sofie bij hem thuis is.

Toch verloopt het leven van Casper niet helemaal rooskleurig. Zijn moeder is de laatste tijd erg vaak ziek en wil niet naar de dokter gaan. Na aandringen van Casper besluit ze om toch maar naar de huisarts te gaan. Als ze terug komt doet ze alsof er niks aan de hand is, maar als Casper iets leuks wil plannen en dat in haar agenda wil zetten komt hij een brief tegen van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. Het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis is een ziekenhuis voor kankerpatiënten. Casper weet dit en heeft meteen door wat dit betekent: zijn moeder is ziek. Huilend gaat hij vervolgens naar zijn moeder. Zij legt hem uit dat ze nog niet van plan is om dood te gaan, en de geplande behandelingen gaat doen. Ze wil dat Casper doorgaat met zijn leven en muziek maken.

Muziek maken is de grootste passie van Casper. Hij speelt al vanaf zijn vijfde jaar keyboard. Hij volgt lessen bij zijn docente Pien en leert ontzettend veel van haar. Op dit moment is hij bezig met het voorbereiden van een auditie voor een groot optreden. Dit doet hij samen met de zangeres Anouk. Anouk is een ontzettend lief meisje, die helaas voor Casper, al een vriendje heeft.

Op een gegeven moment vertelt Casper alles over zijn moeder aan Anouk. Anouk weet precies hoe hij zich voelt, omdat haar vader ook kanker gehad heeft. Inmiddels is hij genezen verklaard doordat hij een behandeling bij aan alternatieve arts ondergaan heeft. Casper besluit meteen dat hij zijn moeder ook naar die alternatieve arts gaat brengen, zodat zij ook kan genezen. Met behulp van Anouk plant hij een afspraak bij deze arts.

Vervolgens gaat de moeder van Casper toch naar de arts. Ze moet een specifiek dieet volgen, wat haar mogelijk kan helpen met het genezen van de kanker. Eventjes lijkt het beter met haar te gaan. Casper en zijn moeder zijn ontzettend opgelucht, want misschien weet ze het toch te overleven.

Zodra het beter met zijn moeder gaat beseft hij zich dat hij de laatste tijd nauwelijks aan zijn vader gedacht heeft. Hij besluit zijn vader te bellen. De vader van Casper, Bob, reageert ontzettend enthousiast en wil zo snel mogelijk met zijn zoon afspreken. Een paar dagen later spreken ze ergens in de stad af en deze ontmoeting verloopt ontzettend soepel. Casper vindt Bob helemaal geweldig en wil zijn vader vaker zien.

De zogenaamde relatie tussen Sofie en Casper is ook alweer voorbij. Nadat Sofie zichzelf elke keer bijna verpraatte, heeft ze besloten om haar ouders te vertellen dat ze helemaal geen relatie met Casper, maar met Roy heeft. Haar vader reageerde ontzettend boos. Uiteindelijk is alles weer bijgetrokken en accepteert de vader Sofie zijn schoonzoon.

Inmiddels is de relatie van Anouk uit gegaan en begint Casper Anouk steeds leuker te vinden. Ze is ontzettend lief en steunt hem erg goed. Inmiddels gaat het weer steeds slechter met zijn moeder. Ze is inmiddels ook uitbehandeld bij de alternatieve arts. Er is helaas niks meer aan de ziekte te doen, waardoor zijn moeder zal komen te overlijden.

Er moet dus van alles geregeld worden voor wanneer de moeder van Casper overleden zal zijn. De tante van Casper komt bij hun thuis wonen, en zal ook na de dood van zijn moeder voor hem blijven zorgen. Zo kan Casper bij zijn vrienden en zijn vader in de buurt blijven. Ook de voorbereidingen voor de audities gaan nog steeds door. Anouk en Casper groeien door de audities steeds meer naar elkaar toe, en uiteindelijk besluiten ze om een relatie te beginnen.

Na een ziektebed overlijdt de moeder van Casper. In één keer stort zijn hele wereld in. Hij heeft veel steun aan zijn vrienden en Anouk, maar ondanks de steun trekt hij het niet meer. Hij wil stoppen met muziek maken omdat dat hem alleen maar doet herinneren aan zijn moeder.
Anouk wordt hierdoor ontzettend boos op hem, omdat hij ook al niet meer naar het orkest wil. De boosheid van Anouk maakt indruk op Casper en Casper besluit om iets te doen met zijn verdriet. Hij besluit ook om de confrontaties met de dood van zijn moeder niet meer uit de weg te gaan. Hij maakt van zijn moeder haar werkkamer zijn eigen kamer, waar ook zijn keyboard komt te staan. Casper gaat dus door met muziek maken en gaat een mooi leven met Anouk tegemoet.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Personages

Casper

De vijftienjarige Casper heeft zwart haar. Zijn grote passie is keyboard spelen en zijn keyboard bespeelt hij dan ook al vanaf zijn vijfde jaar. Casper is een extroverte jongen die zijn gevoelens en gedachten naar anderen uitspreekt en een jongen die niet bang is om zijn gevoelens te uiten. Daarentegen is hij wel weer erg rustig. Ook is hij heel erg lief voor alle mensen om zich heen en is hij in het bijzonder heel erg lief voor zijn zieke moeder.

De moeder van Casper

De moeder van Casper (mevrouw van Lier) wordt in het verhaal enkele keren mevrouw van Lier genoemd. Ze is ontzettend druk met haar werk. Uiteindelijk blijkt dat ze kanker heeft. Het gevecht tegen de kanker weet ze niet te winnen, en ze komt dan ook te overlijden.

Bob van Laren

Bob is de vader van Casper. Hij heeft zijn zoon nooit opgevoed, maar krijgt toch weer contact met zijn zoon als zijn zoon vijftien is.

Sofie Boontjes

Sofie is de beste vriendin van Casper. Ze heeft een relatie met de Surinaamse Roy terwijl haar vader het daar niet mee eens is. Sofie houdt niet van liegen, maar liegt toch over haar relatie over Roy en doet tegenover haar ouders alsof ze een relatie met Casper heeft. Sofie kan heel makkelijk liegen en is dus niet altijd even eerlijk tegen iedereen. Daarnaast kan ze zich erg egoïstisch gedragen. Ondanks alles is ze toch heel lief voor haar vriendje en vrienden.

Pien

Pien is de muziekdocente van Casper. Ze is erg lief, maar kan ook erg streng zijn.

Pim

Pim is de stoere vriend van Casper. Pim is een typische puber die zijn docenten altijd dwars lgit. Hij wordt er dan ook met grote regelmaat uitgestuurd.

Roy

Roy is de Surinaamse vriend van Sofie. Hij reageert elke keer ontzettend begripvol en lief tegenover Casper over de situatie met zijn moeder.

Anouk Spoelstra

Anouk is een vijftienjarig meisje dat erg goed kan zingen. In een korte tijd raakt ze erg goed bevriend met Casper. Anouk is ontzettend lief en betrouwbaar en doet er alles aan om Casper te steunen in de moeilijke tijd die hij doormaakt.

Quotes

"‘Hou nou eens op over Praag,’ zegt Anouk. ‘Daar gaat het niet om, het gaat om jou. Jouw leven moet doorgaan. Doe het anders voor je moeder, ze is zo trots op je.’ Dat geeft de doorslag. Casper pakt zijn jas en trekt hem aan." Bladzijde 144
"Casper staat krijtwit in de werkkamer van zijn moeder, met het pasje van het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis in zijn hand. ‘Kanker,’ fluistert hij. Hij denkt aan het ziekbed van zijn buurman. De operaties, de chemokuren die hem kotsmisselijk maakte, zijn kale kop." Bladzijde 53

Thematiek

Ernstige ziekte

Ernstige ziekte is het thema van dit verhaal. De moeder van de vijftienjarige Casper krijgt te horen dat ze kanker heeft. Ze krijgt hier allemaal heftige behandelingen voor waar ze nog zieker van wordt. Langzaamaan ziet Casper zijn sterke moeder aftakelen in een heel zwak vrouwtje. Dit is iets wat Casper ontzettend pijn doet. Ineens staat zijn hele leven in het tegen van zijn ernstig zieke moeder. Uiteindelijk overlijdt zijn moeder ook aan haar ziekte.

Motieven

Vader-zoonrelatie

Casper gaat in dit verhaal op zoek naar zijn vader Bob. Zijn vader is vroeger weg gegaan bij zijn moeder, waardoor hij zijn vader niet kent. Zijn vader schijnt een ontzettend toffe man te zijn en langzaamaan bouwen Casper en Bob een band op na hun eerste ontmoeting.

Moeder-zoonrelatie

Ook de moeder-zoonrelatie is een belangrijk motief in dit verhaal. Casper en zijn moeder hebben een hele goede band met elkaar. Ze hebben altijd lol, doen veel dingen met elkaar en hebben nooit ruzie. Het valt Casper dan ook zwaar al zijn moeder te horen krijgt dat ze kanker heeft en niet meer lang te leven zal hebben. Ondanks de ziekte van zijn moeder is de liefde tussen hem en zijn moeder erg sterk. Dit spreken ze tijdens de ziekte ook regelmatig naar elkaar uit. Zijn moeder belooft ook altijd bij hem te blijven: ook al is het niet fysiek, in elkaars hoofd zullen ze altijd bij elkaar zijn.

Dood

De moeder van Casper overlijdt aan de ziekte kanker. Na de dood van Casper zijn moeder staat zijn leven stil en heeft hij even helemaal nergens meer zin in.

Liefdesrelatie: jeugdliefde

De liefdesrelatie tussen de jonge Anouk en de jonge Casper is een belangrijk motief in dit verhaal. De liefde tussen die twee is door de situatie met Casper zijn moeder ontzettend sterk geworden en ze weten allebei precies wat ze aan elkaar hebben. Anouk helpt Casper waar mogelijk en is altijd ontzettend lief voor hem. Door de liefde van Anouk blijft Casper tijdens de ziekte en de dood van zijn moeder nog enigszins op de been.

Trivia

In 2014 wordt er een verfilming van het boek Pijnstillers gemaakt. Pijnstillers komt dus in de bioscoop! Dit wordt al de zevende verfilming van de boeken van Carry Slee.

Pijnstillers werd bekroond door zowel de Nederlandse Kinderjury en de Jonge Jury.

Titelverklaring

De titel Pijnstillers is eenvoudig uit te leggen. De moeder van Casper heeft kanker. Ze gaat allerlei behandelingen aan, maar komt er uiteindelijk achter dat de behandelingen niet werken. Ze is dus opgegeven en zal komen te overlijden. In de hele periode waarin ze ziek is heeft ze zoveel pijn dat ze continu pijnstillers moet gebruiken. Dit is iets wat Casper verschrikkelijk vindt, omdat hij zijn moeder nog nooit medicijnen heeft zien gebruiken.

Structuur & perspectief

Het verhaal is vanuit het ik-perspectief geschreven. Het hele verhaal wordt door de ogen van de vijftienjarige Casper verteld.

Het verhaal begint met een opening-in-de-handeling. Dit houdt in dat het verhaal begint zonder dat de gebruikte personages en ruimtes eerst geïntroduceerd worden. De lezer komt pas in het loop van het verhaal achter de gebruikte personages en ruimtes.
Het verhaal eindigt met een gesloten einde. De lezer blijft niet met vragen zitten, omdat het verhaal ook helemaal afgesloten is als het boek eindigt.

Het verhaal is opgedeeld in hoofdstukken die te herkennen zijn aan een cijfer boven aan een nieuwe bladzijde. In totaal zijn er twintig hoofdstukken.

Decor

Het verhaal speelt zich ergens in Nederland af. Waar is echter niet duidelijk. Het speelt zich voornamelijk in- en rondom het huis van Casper, de middelbare school van Casper, het ziekenhuis waar zijn moeder ligt en het huis van Sofie af.

Er is in dit verhaal geen gebruik gemaakt van een belangenruimte.

In het verhaal wordt het niet duidelijk hoe lang het zich precies afspeelt. Dit zal ongeveer een half jaar zijn, omdat dit de tijd is waarin de moeder van Casper ziek is en ze uiteindelijk komt te overlijden. Daarnaast zijn er verschillende elementen die laten zien dat het verhaal zich in de huidige tijd afspeelt. Zo wordt er gebruik gemaakt van computer en mobiele telefoons.

Stijl

De schrijfstijl van Carry Slee is erg eenvoudig. Er worden weinig moeilijke woorden en zinsstructuren gebruikt, waardoor het verhaal heel vlot wegleest.

Daarnaast komen er in het verhaal af en toe flashbacks voor. Deze flashbacks verwijzen naar de tijd dat Casper zijn vader af en toe nog zag, of naar de tijd waarin de moeder van Casper nog gezond was. De flashbacks komen echter niet vaak voor en het verhaal is verder opgebouwd in een chronologische volgorde.

Slotzin

Hij weet dat zijn moeder niet op de voorste rij zal zitten, maar ze is wel in zijn hart en daar zal ze blijven, dicht bij hem, voor altijd.

Beoordeling

Vroeger was ik een hele grote fan van de schrijfster Carry Slee. Al haar boeken wilde ik voor mijn verjaardag hebben en onmiddellijk lezen. Ik weet nog hoe graag ik op haar basisschool haar boeken las en hoe vervelend ik het vond dat ik op de middelbare school bijna geen boeken meer van haar mocht lezen. Ook al heb ik alle boeken van Carry Slee gelezen, één boek heeft altijd een hele diepe indruk op me gemaakt. En dat is dit boek Pijnstillers. Huilend heb ik destijds het boek uitgelezen. En om heel eerlijk te zijn kon ik nu ik het boek herlas mijn tranen weer niet tegenhouden.

De emoties die dit boek bij mij los maken laten dus zien hoe goed en realistisch de schrijfstijl van Carry Slee is. Ze schrijft erg realistisch en weet het verhaal op een gevoelige manier te beschrijven. Meestal zit er ook nog een les voor kinderen in en dat is iets wat ik ontzettend mooi vind.

Dit boek –net zoals alle andere boeken van Carry Slee- raad ik dan ook aan voor iedereen. Voor jonge mensen kan het een indrukwekkend boek zijn, maar ook voor oudere kinderen en/of volwassen zal dit boek indrukwekkend blijven. Ik vind het dus een aanrader!

Recensies

"Ik vond dit boek vooral op een mooie manier geschreven. Het is nou niet bepaald een boek wat je gaat lezen als leuk, gezellig boek. Het is een boek van Carry Slee en die schrijft sowieso heel leuk, vind ik. Je wordt er ook helemaal in meegetrokken. Je leeft je in in het verdriet van Casper en zijn familie en je wil het boek gewoon in één klap uitlezen." http://www.tienerboeken.n...llers.html

Bronnen

Pijnstillers in de bioscoop
http://www.carryslee.nl/n...-N306.html
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.915 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

O.

O.

Heel leuk boek!

8 jaar geleden

J.

J.

Dit is echt een hele goede uitleg van alles ik had maar 1 foutje gezien en dat is de plaats waar het verhaal zich afspeelt want dat is Amsterdam, maar voor de rest echt goed gedaan!

8 jaar geleden

X.

X.

mooi boek en verslag!

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Pijnstillers door Carry Slee"

Ook geschreven door Jessica