Overdosis door Helen Vreeswijk

Zeker Weten Goed
Foto van Jiska
Boekcover Overdosis
Shadow
Zeker Weten Goed

Eerste uitgave
2007
Pagina's
408
Geschikt voor
onderbouw havo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Overdosis
Shadow
Overdosis door Helen Vreeswijk
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Feitelijke gegevens

  • 2007
  • 407 pagina's
  • Uitgeverij: Manteau

Flaptekst

Een groepje vrienden laat zich meeslepen in de roes van partydrugs. Onschuldig, denken ze, gewoon wat meer, wat langer extra plezier. En bovendien, het is reukloos, kleurloos en bijna smaakloos. Tot ze verstrikt raken in het web van dealers en drugs. Langzaam valt de groep uit elkaar. Op een avond gaat het helemaal fout.

Eerste zin

In de zaal hing een drukkende stilte. Vooraan zaten de ouders tegen elkaar aangeleund, gebroken door het zware leed.

Samenvatting

Idde maakte deel uit van een hechte groep vrienden: Gopal, Bart, Erik en de zussen Emma en Sanne. Idde is overleden: hoe is dat gebeurd?
 
Gopal komt op het idee om een keer wiet te gebruiken. Idde is de pineut en moet het spul gaan halen bij Joop. Als ze het hebben weten ze echter niet wat ermee te doen en Pim wordt gebeld om instructie te geven. Ze spreken af bij een tent in het stadje en Stijn, een vriend van Pim, draait drie jointjes voor ze die ze samen oproken. Pim legt ze uit dat er nog veel meer te halen valt: GHB, xtc. Stijn lijkt een oogje te hebben op Sanne.
 
Een week later gaat de vriendengroep naar een feest zonder Emma die straf heeft en zonder Idde die last heeft van zijn astma. Nu haalt Erik de wiet bij Joop, maar zijn zakenpartner Jeffrey doet open en vraagt hem of hij niet voor hem wil dealen. Erik moet daarover nadenken. Stijn is ook op het feest en hij haalt alleen drankjes voor Sanne en hemzelf, waardoor Gopal zelf drankjes moet halen. Hij ziet Stijn iets in Sannes drankje gooien en als hij zich realiseert wat hij precies gezien heeft, is Sanne verdwenen. Stijn heeft inderdaad GHB in haar drankje gedaan, neemt haar mee naar buiten en als ze out is, verkracht hij haar. Gopal gaat Sanne zoeken en ziet Stijn nog net weglopen bij Sanne. Hij besluit geen hulp te halen omdat hij niet durft te vertellen wat hij gezien heeft en bij Sanne te wachten tot ze bijkomt, maar als dat gebeurt, beschuldigt ze hem.
 
Gopal weet Sanne duidelijk te maken dat hij er niets mee te maken heeft en Sanne heeft geen herinneringen aan wat er gebeurd is. Ze schaamt zich voor haar domheid en wil haar andere vrienden niets vertellen. Thuis vertelt ze ook haar zus niets, terwijl die aanvoelt dat er iets ernstigs gebeurd is. De volgende ochtend belt ze wel Stijn: hij ontkent niets en zegt naaktfoto’s van haar gemaakt te hebben. Als ze die verwijderd wil hebben, moet ze hem meer seks geven. Sanne weet niets anders te verzinnen dan aan zijn eis toe geven maar dat breekt haar op. Ze wordt somber, haalt slechte cijfers, vertelt leugens en voelt zich steeds eenzamer. Ze slikt xtc om de seks met Stijn te kunnen verdragen. Emma denkt inmiddels dat ze een relatie met Stijn heeft en die geheim houdt.
 
Erik heeft zoveel geld- en gezinsproblemen dat hij op Jeffrey’s voorstel ingaat. Joop neemt hem aan als dealer. Hier komen verhaallijn 1 en 2 dus samen. Zijn eerste klus betreft een wedstrijd van het Nederlands elftal. De verkoop gaat goed, zo goed dat hij mot krijgt met Pim, die ook drugs dealt. Erik voelt zich echter sterk vanwege Joop en Jeffrey en Pim besluit Stijn op hem af te sturen. Stijn tuigt Erik helemaal af en pikt zijn verdiende geld in. En dat is niet het enige gevecht dat plaatsvindt: Erik heeft Sanne een pil gegeven en zij raakt in gevecht met Emma. Ze breekt zelfs haar neus. Ondertussen heeft Erik Joop en Jeffrey gebeld en zij gaan met een wapen Stijn achterna.
 
Na deze avond begint de groep uit elkaar te vallen. Emma wil niet meer met Sanne praten. De jongens willen niet met Erik omgaan als hij dealt en Bart en Idde vinden dat Sanne moet kiezen tussen Stijn en hen. Ze vertrouwen ook Gopal niet met zijn geheimen. Sanne kan er niet meer mee omgaan en besluit niet meer naar school te gaan. Ze sluit zich op in de schuur en belt Erik voor drugs. Emma merkt dat Sanne er niet is en ineens vallen er verschillende puzzelstukjes in elkaar. Ze vermoedt wat er gebeurd is en gaat Sanne zoeken. Erik heeft inmiddels last van zijn geweten gekregen en wil Sanne geen drugs geven. Hij belt Emma en samen gaan ze naar haar toe. Sanne vertelt alles en Erik belt Stijn op om hem te bedreigen en de foto’s terug te eisen. De rest van de vriendengroep wordt ook ingelicht en iedereen zet zich in om Sanne te steunen.
 
Dat weekend is er een muziekfestival. Erik gaat erheen om pillen te verkopen en krijgt van Pim de foto’s van Sanne. Ze verbranden die ritueel en daarna weet Erik Sanne over te halen om naar het festival te gaan. Daar nemen ze allemaal een van Eriks pilletje maar die van Sanne en Idde zijn vergiftigd en zij moeten met de ambulance worden afgevoerd. Idde overleeft dat niet.
 
De tweede verhaallijn gaat over Joop. Hij heeft twee problemen: hij verkoopt drugs maar zijn zaken gaan lang zo goed niet meer. Daarnaast heeft hij een vriendin Selma op wie hij erg gek is maar zij mist de spanning van haar oude leventje en walgt van de dikke Joop, waardoor ze hem voortdurend dwars zit. Om het eerste probleem op te lossen gaat hij in zee met Jeffrey: samen gaan ze goedkope xtc produceren en onder de huidige prijs op de markt brengen. Jeffrey heeft even geen geld dus Joop doet de grootste investeringen en ondertussen kaapt Jeffrey ook nog Selma onder Joops neus vandaan. Joop heeft niets in de gaten.
 
Met hulp van de gewiekste Ad produceren Joop en Jeffrey hun eerste xtc-pillen, die ze willen laten testen. Joop heeft hiervoor een junk op het oog en de pillen blijken uitstekend spul te zijn. Daarna laat hij Erik voor zich dealen. Als Erik in de problemen komt en Jeffrey ziet hoe agressief Joop kan zijn en hoeveel kracht er in de man zit, realiseert hij zich dat hij hem onderschat heeft. Hij wordt bang, steelt Joops wapen en loopt te klungelen tijdens het maken van een nieuwe voorraad xtc waardoor hij hete vloeistof over zich heen krijgt. Joop vindt hem bewusteloos op de grond en brengt hem naar het ziekenhuis. Hij vindt ook zijn wapen en vraagt zich af waar Jeffrey precies zo bang voor is.
 
Joop en Jeffrey hebben dus samen Stijn afgetuigd maar Stijn blijkt te werken voor Bertus, een drugsbaron uit Rotterdam die Joops buurt overgenomen heeft, toen hij er te weinig mee deed. Hij bedreigt en chanteert Joop: hij mag alleen blijven verkopen als hij hem elke week 500 euro betaalt en niet onder de prijs verkoopt. Joop kan alleen maar instemmen en wil snel nieuwe pillen maken. Hij vraagt hulp aan de junk Koen die de vaten met chemisch afval moet dumpen maar dat aan de andere kant van het industrieterrein doet. De volgende twee dagen maken ze samen nieuwe pillen maar Koen heeft moeite met het aflezen van de juiste hoeveelheden. Joop heeft inmiddels bedacht dat Koen hem waarschijnlijk verraden heeft bij de politie en aan het einde van dag twee neemt hem mee in zijn auto. Hij bedreigt hem en als Koen niet toegeeft, schiet hij op hem.
 
De derde verhaallijn gaat over rechercheur Rob van Buren. Hij heeft een tijdje niet gewerkt vanwege zijn scheiding en als hij weer op het bureau komt, krijgt hij een in zijn ogen suffe zaak toebedeeld. Als hij er echter op af gaat, blijkt het om het dealen van drugs te gaan en uit ergernis over de gang van zaken op het bureau neemt hij uitgebreid de tijd voor zijn onderzoek. Hij laat o.a. een camera plaatsen, tapt Joops telefoons af en wil hem al zijn drugsgeld afpakken. Op deze manier komt een andere rechercheur erachter dat Joop en Jeffrey Stijn met een wapen bedreigd hebben en Joop heeft met een honkbalknuppel zijn auto in elkaar geslagen.
 
Het onderzoeksteam wordt uitgebreid met twee mensen want er is veel werk. Het team ontdekt dat Jeffrey in het ziekenhuis ligt en waarom en ze krijgen steeds meer zicht op de dealers en hun klanten. Joop wordt geschaduwd en op die manier komen ze achter zijn xtc-lab op het industrieterrein. Er is zoveel bewijs dat ze kunnen afspreken Joop en Jeffrey na het weekend te arresteren. Na het weekend hoort het team echter van Iddes dood en het baalt dat het Joop niet eerder heeft opgepakt. Joop wordt alsnog opgepakt en na de eerste ontkenningen doen de getuigenissen van Koen en Selma hem de das om.

Personages

Sanne Terwee (16 jaar)

Tweelingzus van Emma, blond haar, wat fors, ergert zich soms aan Emma, laat zich gemakkelijk overdonderen, houdt zich bezig met haar uiterlijk, modebewust, gevoelig voor jongens die haar leuk vinden.

Emma Terwee (16 jaar)

Tweelingzus van Sanne, halflang donkerbruin haar, langer dan Emma, sportief, goedlachs, onopvallend, speelt graag de baas, wat opvliegend, kan voor Sanne en zichzelf opkomen, niet zo geïnteresseerd in jongens, gebruikt geen make-up, kleedt zich wat jongensachtig. Emma ergert zich soms aan het perfectionisme van Sanne: ze probeert het altijd goed te doen voor haar vader.

Idde Hendriks (15 jaar)

Rood haar, sproeten, klein, astma, klaagt daar nooit over en zegt altijd dat het geweldig gaat, vriendelijke en wat onzekere/bangige jongen, wordt wel eens de toegang geweigerd bij feestjes of films, kan ook heel uitbundig zijn.

Bart

Bruine krullen, piercing in zijn wenkbrauw, enig kind, verwend met geld maar zijn ouders hebben weinig tijd voor hem, hij krijgt de meeste afkeer van Eriks nieuwe baantje: zijn ouders zouden hem nooit met een drugsdealer om laten gaan.

Gopal

Donker, leider van de groep, kreeg de rest altijd enthousiast voor zijn wilde plannen, voelt zich ook verantwoordelijk voor het welzijn van zijn vrienden maar als het erop aankomt is hij ook bang om daadwerkelijk in actie te komen, wil graag een goede zoon zijn en schaamt zich voor wat hij heeft nagelaten te doen.

Erik (19 jaar)

Lange, magere jongen, vlasblond haar dat aan de zijkant is opgeschoren, wenkbrauwpiercing, verder niet stoer, vader heeft het gezin verlaten, waardoor Erik bitter en tegendraads geworden is, heeft met moeite zijn school afgemaakt en doet nu de hele dag niets, voelt zich schuldig over zijn vaders verrek, denkt daar veel over na, maar heeft ook veel medelijden met zichzelf en staat zichzelf daarom bepaalde dingen toe. Volgens Jeffrey is hij timide en nietszeggend en daardoor de ideale dealer.

Quotes

"‘Ze zijn allemaal gek geworden’, foeterde hij en met grote stappen stak hij het terrein over. Het ene probleem volgde het andere op het kwam allemaal door die stomme drugs. " Bladzijde p. 203-204
"‘Ja, je vrienden opgeven kan altijd nog’, vond deze ook. " Bladzijde 261

Thematiek

Drugs(gebruik)

Drugs zijn de oorzaak van veel problemen in het boek en worden ook als oplossing gebruikt waardoor ze voor nog meer problemen zorgen. Door drugs komt de vriendengroep in contact met de verkeerde mensen, door drugs wordt Sanne verkracht en door de geheimen die hierover ontstaan valt de vriendengroep uiteen. Sanne voelt zich rot en probeert dat gevoel te verdrijven met drugs. Hetzelfde geldt voor Erik, die hierdoor meer geld nodig heeft en drugs gaat verkopen om drugs te kunnen gebruiken. Uiteindelijk probeert de vriendengroep met behulp van drugs het oude gevoel terug te krijgen en dit leidt tot Iddes dood.

Motieven

Vriendschap

Vier jongens en twee meiden zijn dikke vrienden sinds de basisschool. Ze trekken met elkaar op, ondernemen activiteiten met elkaar en steunen elkaar. De vriendschap wordt bedreigd door de drugs en door geheimen. Ze experimenteren met wiet maar sommigen willen meer en gebruiken alleen drugs of verkopen ze zelfs. Sanne en Gopal houden geheim dat Sanne verkracht is en Sanne heeft ook een geheim met Erik, namelijk dat hij dealt en zij gebruikt. Hierdoor sluit Sanne zich van de rest af. Ze vecht zelfs met haar zus en zegt de vriendschap met Gopal op, als ze hoort dat hij te bang was om te vertellen dat hij Stijn had gezien. De andere jongens begrijpen haar gedrag niet en vinden dat ze moet kiezen tussen Stijn en hen. Dat geldt ook voor Erik: hij moet kiezen tussen de drugs en hen. Vanwege de behoefte aan de oude kameraadschap slikt iedereen uiteindelijk een pilletje en dat loopt slecht af. Op Iddes begrafenis zijn dan alleen Emma en Gopal.

Misbruik

Best wat mensen worden in dit boek door anderen gebruikt. Het duidelijkste voorbeeld is natuurlijk Stijn, die Sanne misbruikt voor zijn seksverslaving. Pim en Stijn gebruiken de naïeve vrienden ook samen: ze doen alsof ze uitleg geven over het roken van wiet en ondertussen pikken ze een deel in. Selma misbruikt Joop: ze laat hem alles voor zich doen wat ze wil, gebruikt zijn geld en doet het ondertussen met iemand anders. Jeffrey misbruikt Joops geld om zelf geld te verdienen en Eriks geldproblemen om hem voor zich te laten dealen. Joop misbruikt op zijn beurt een junk om zijn pillen te testen. Alle drugsproducerende en -dealers gebruiken de levens van andere mensen om geld aan te verdienen.

Breuk

Tussen de tweelingzussen ontstaat een breuk. Sanne vindt Emma bazig en drammerig en is bang dat ze met haar verhaal aan de haal gaat, als ze haar vertelt wat er gebeurd is. Emma voelt zich hierdoor voor het eerst buitengesloten uit het leven van haar zus en ze kan daar niet mee omgaan. Ze wordt boos, wat Sanne nog verder weg drijft. Hierdoor is Sanne alleen met haar probleem en Emma alleen met haar woede. Ook in de vriendschap met de jongens ontstaan scheurtjes: zie hiervoor het motief vriendschap.

Politiewereld

In de verhaallijn over Rob van Buren zitten veel ergernissen over de gang van zaken bij de politie verwerkt, over ambtenarij en bezuinigingen. In die verhaallijn speelt een personage Helen een rol dat waarschijnlijk gebaseerd is op de ervaringen van Helen Vreeswijk zelf, want zij werkte jarenlang bij de recherche.

Motto

Er is geen motto maar er staat wel dat het boek gebaseerd is op waarheid.

Titelverklaring

Overdosis slaat op het thema: drugs. In dit boek wordt er echter niet een te grote dosis drugs gebruikt maar de vriendengroep gaat te ver met drugs. Ze begonnen met wiet en dat experiment liep niet goed af. In plaats van te stoppen accepteren ze een pil van Erik, wat leidt tot Iddes dood.

Structuur & perspectief

Het verhaal is opgebouwd uit 35 genummerde hoofdstukken. Het verhaal wordt niet chronologisch verteld, want het begint bijvoorbeeld met de begrafenis van Idde en daarna wordt verteld hoe dat zo gekomen is.
 
Er is sprake van een alwetende verteller die alle personages introduceert en de verschillende lagen in het verhaal aan elkaar praat.

Decor

Het verhaal speelt zich af in een kleine stad in het uiterste zuidwestelijke deel van Gelderland. De stad heeft de uitstraling van een dorp. Er zijn de bekende winkels en iedereen weet bij welk huis je drugs kan kopen. De vriendengroep spreekt veel af in een schuur op het terrein van de tweeling.
 
In het verhaal is er sprake van euro’s en hebben de hoofdpersonen wel mobiele telefoons maar ze kunnen er niet mee op internet. Ook is er sprake van een voetbalwedstrijd tussen Nederland en Servië en dat was in 2006.
 
De vertelde tijd is enkele maanden: het drama begint in maart en eindigt ongeveer in juni.

Stijl

Ik ben gewend om mooie zinnen te citeren maar in dit boek zag ik er werkelijk geen een. Het is een rechttoe rechtaan verhaal waarin de verteller een vrij moralistische toon aanslaat. De personages zijn vooral typetjes en vertonen weinig tot geen ontwikkeling. Ik moest ook hard lachen om een zin waarin een trein het station binnen dendert en piepend en steunend tot stilstand komt. Ik weet dat dit boek in 2007 geschreven is maar toen waren er toch ook geen stoomtreinen meer?

Slotzin

Een traan gleed over zijn wang naar beneden en spatte uiteen op zijn gepoetste schoen.

Beoordeling

Dit is een boek voor beginnende lezers in de onderbouw of 4 havo. Je kunt goed met de personages meeleven en leeft toe naar de ontknoping. Er zijn geen verrassingen en er is een gesloten einde: de bad guy wordt opgepakt. Na dit boek kun je misschien een opstapje maken naar een verhaal met diepere lagen over drugs, zoals 'Dagen van gras' van Philip Huff.

Recensies

"Verschillende onderwerpen, zoals stalkers, drugs en ontvoeringen, werden aangekaart en elk boek werd weer een spannende thriller zoals we van haar gewend waren." https://www.hebban.nl/spo...-vreeswijk
"Vlot leesbaar, spannend, realistisch verhaal met een duidelijk waarschuwend karakter. Stijl en karaktertekening zijn matig en nogal clichématig, maar er zit vaart in het verhaal, en de behandelde onderwerpen en de manier waarop erover geschreven wordt (Vreeswijk windt er geen doekjes om) zal jongeren zeker aanspreken. " https://www.bol.com/nl/f/...005554667/

Overhoor jezelf

Wat is het vertelperspectief?
Meerdere antwoorden mogelijk
Is de verteller in dit boek een neutrale verteller of een beoordelende verteller?
Meerdere antwoorden mogelijk
Fabel en sujet zijn in dit verhaal gelijk.
Wat is de grootste verrassing in dit verhaal?
Meerdere antwoorden mogelijk
Wie is Koen?
Heeft dit verhaal een open of een gesloten einde?
Meerdere antwoorden mogelijk
Wat is het genre?
Meerdere antwoorden mogelijk
Wat is de oorzaak van Jeffreys angst voor Joop?
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

45.997 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Overdosis door Helen Vreeswijk"

Ook geschreven door Jiska