Outcast door Carla de Jong

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover Outcast
Shadow
  • Boekverslag door Cees
  • Zeker Weten Goed
  • 1 november 2010
Zeker Weten Goed

Eerste uitgave
2010
Pagina's
341
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Outcast
Shadow
Outcast door Carla de Jong
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2010
  • 341 pagina's
  • Uitgeverij: De Arbeiderspers

Flaptekst

Soapster Stef Jarden staat net aan het begin van een serieuze carrière als acteur. Hij hoopt helemaal door te breken met de nieuwe film van cultregisseur Koen Welkamp. Dan wordt hij op uiterst agressieve wijze om het leven gebracht. Stef leidde bepaald geen onbesproken liefdesleven en zorgde ook op de set voor haat en nijd. Als er een tweede slachtoffer valt, wordt rechercheur Birgitta Reve op de zaak gezet. Probeert iemand de voltooiing van de film waar zoveel carrières van afhangen te verhinderen? Birgitta en haar collega’s raken bij hun onderzoek steeds meer verstrikt in de wirwar van intriges die spelen op de set.

Met Outcast bewijst Carla de Jong opnieuw haar talent in het neerzetten van menselijke relaties en de duistere drijfveren van haar personages. Rechercheur Birgitta Reve, die haar intrede deed [hoofdrol] in Serpent, is helemaal terug en staat voor een reeks moeilijke beslissingen.

Eerste zin

Samenvatting

In het eerste hoofdstuk is soapie Stef Jarden aan het woord die wakker is geworden op zondag 2 maart. Naast hem ligt onenightstand Debbie. Hij besluit te gaan hardlopen (wat hij altijd op een vast tijdstip doet), maar hij wordt tijdens het hardlopen in het bos bewust aangereden door een grote auto.

Koen, de regisseur van de film waarin Stef de hoofdrol speelt, wordt op de hoogte gesteld van Stefs dood. Ze waren de opnamen van de film net gestart. Peter is de rechercheur die de zaak in handen krijgt, samen met zijn collega Tjeerd. Hij ondervraagt de eerste getuigen: Koen, Debbie, Joyce (een ex-relatie van Stef), Raymond Ooms ( de producer van de film), Birgitta Reve, een enkele maanden geschorste rechercheur, komt op maandag 3 maart ook weer in dienst. Ze is goed in haar werk, maar ze moet voorlopig eenvoudig bureauwerk doen. Ze was in de vorige zaak (de thriller “Serpent”) buiten haar boekje gegaan, maar belangrijke relaties hadden een ontslag van haar kunnen voorkomen. Daar had o.a. Raymond Ooms een vinger in de pap gehad. Die belt Birgitta die dag op en vertelt haar dat Stef Jarden pas twee weken voor de opnamen begonnen waren, de plaats ingenomen had van Sam Bekker. Ze ontmoet Raymond later en ze heeft seks met hem, terwijl hij toch heel wat ouder is. Birgitta die er dus onconventionele gewoonten op nahoudt, heeft ook een relatie met een vriend, de arts Anton (ook in “Serpent” een personage). Het is een oude jeugdvriend van haar die ze zoveel jaar geleden ter zijde heeft geschoven, omdat ze niet wist of ze besmet was met het gen van een ernstige ziekte waaraan haar vader lijdt (Huntington). Haar broer heeft zich intussen laten testen op de aanwezigheid van dat gen en Birgitta overweegt om dat ook te doen. Maar eigenlijk durft ze het niet goed, bang als ze is voor de kennis van de uitslag.

Regisseur Koen vertelt dat hij Sam Bekker weer heeft gevraagd de rol van Stef over te nemen.
Peter hoort van het onderzoeksresultaat dat de moordauto een grote grijze Volvo is. Debbie vertelt hem dat Raymond Ooms zo’n wagen bezit. Birgitta schrikt zich het apelazarus, want zou ze nu weer contact hebben met een mogelijke verdachte in een moordzaak? Ze leert het ook nooit. Wanneer ze heeft afgesproken met Anton, wordt ze gebeld door Raymond die aangeeft dat hij in de problemen zit, omdat DNA-sporen van Stef volop zijn aangetroffen in zijn bandprofiel. De moordenaar heeft echt wraak willen nemen, want uit de autopsie blijkt dat het voertuig wel een aantal keren over de soapacteur is heengereden. Peter en Tjeerd ondervragen Ooms, want zijn auto is nu eenmaal het moordwapen. Hij beweert een alibi te hebben en de politie ondervraagt Joyce over zijn alibi.
Regisseur Koen heeft de draad weer opgepakt en draait zijn opnamen met Sam Bekker in plaats van Stef. Sam is geroutineerder dan de veel populairdere Stef en dan blijkt ook dat Sam eigenlijk ten onrechte aan de kant geschoven is en dat Stef met hulp van relaties (o.a. Ooms, maar ook op voorspraak van Joyce) de rol van Sam heeft gekregen. 

Birgitta haat het bureauwerk dat ze nu moet doen. Haar hart zit bij de moordzaak en ze probeert informatie los te krijgen via Peter. Ze blijft ook contact houden met Raymond Ooms. Ze mag intussen wel een inbraakzaak bij een parfumerie doen. Er zitten daar wat mooie maar onbenullige meisjes in de winkel die ze mag ondervragen. 
Peter en Tjeerd doen het echte recherchewerk. Peter ondervraagt de tv-presentatrice Petra en hij is meteen dol op haar en ’s avonds in zijn bedje masturbeert hij met de gedachte aan het vriendelijke sterretje. 

Birgitta brengt de avond met Anton en de nacht met Ooms door. Ze speelt het vuur, want hij is natuurlijk nog steeds een verdachte. Maar ja, tot dusver is ze niet bij de zaak betrokken. Ooms wordt gebeld met verschrikkelijk nieuws. Joyce Kalmen is namelijk gewurgd aangetroffen door haar zoon Dennis. Die is eigenlijk helemaal niet verbaasd dat ze vermoord is, omdat hij zijn moeder een “slet” vindt. Peter moet hem ondervragen. Dennis is boos op zijn moeder vanwege haar vele en ruige seksuele contacten na de scheiding van zijn vader Jelle. Ook die wordt ondervraagd. Er is nog een andere mogelijke verdachte: de ex-relatie van Stef, Valentina. Hij had haar immers aan de kant voor Joyce geschoven. Tjeerd is wel van haar gecharmeerd, als hij haar ondervragen moet.

De superieuren van Birgitta zien dat er te weinig voortgang in de zaak zit en Birgitta wordt nu ook op de zaak gezet met de mededeling dat ze veel contact moet onderhouden en goed moet samenwerken met Tjeerd. Maar ja, ze heeft seks gehad met Raymond en ze is nu als onderzoekster bij de zaak betrokken. Ze lijkt in dezelfde valkuil als in “Serpent” te lopen. Ze doet samen met Tjeerd de ondervraging van de filmcrew. Maar er komt voorlopig helemaal niets uit. Ze wordt ook weer gebeld door Ooms, maar nu reageert ze wel heel formeel, omdat ze op de zaak zit. Ze weet dat hij afgetapt wordt, dus ze kan niet veel vertellen.
De Russische patholoog-anatoom stuurt haar een mail met nieuws over de dode Joyce. Ze was recent zwanger geweest en heeft een abortus ondergaan. Peter gaat opnieuw met Dennis praten en kan een gevoelige snaar bij de jongen ontdekken. Ze liggen elkaar wel.
Hij en Birgitta bezoeken de filmset. Na zo’n onderzoeksdag is er een briefing, maar er valt nog niet veel te vertellen. Raymond Ooms zit op Birgitta te wachten bij haar thuis, maar met de hulp van de oude, vertrouwde buurvrouw poeiert ze hem af. Van Dennis hoort ze later dat Sam Dekker ook een mogelijke minnaar van zijn moeder was. Maar wanneer ze hem ondervragen, beweert hij dat hij Joyce juist helemaal niet zag zitten en dat hij haar eigenlijk voor gek had gezet. In januari (twee maanden ervoor) heeft Joyce de abortus ondergaan en Birgitta laat Peter naar Petra bellen om te vragen wat de juiste data waren van de scharrel tussen Stef en Joyce. Ze probeert te weten te komen van wie de baby zou kunnen zijn. Birgitta en Peter verhoren met die kennis Sam Bekker weer. Die wil op het moment dat ze bij zijn huis aankomen een hoertje bestellen, maar er staat een andere vrouw voor de deur die wegrent: het is Valentina, de ex van Stef.

Intussen gaat ook het privéleven van de agenten door. Peter bezoekt Petra en zoent haar deze keer. Dat is ook op het randje, want hoe ver is zij bij de zaak betrokken? Tjeerd is gecharmeerd van Valentina. Ja, het politiepersoneel van de Gooi -en Vechtstreek kan er wat van. Birgitta bezoekt haar zieke vader in het verpleeghuis. Ze twijfelt nog over de uitslag van haar gen-test. Ze heeft gesprekken met de behandelend arts en een psychologe. Wat gaat ze doen met de kennis die ze verkrijgt over de al of niet aanwezigheid van het gen van Huntington? Gaat ze haar vriend ermee lastig vallen? Birgitta weet nog geen antwoord daarop.

Peter praat weer eens met Dennis over de loyaliteit naar je ouders. Hij zelf heeft een vader gehad die aan de drank was en zelfmoord heeft gepleegd. Hij wint er het vertrouwen van Dennis mee. Tjeerd heeft van zijn vrouw te horen gekregen dat ze hem wil verlaten. Ze kan niet meer tegen de onregelmatige werktijden van haar man. 
De zaak “Zeepgolf” lijkt helemaal vast te zitten.

Dan wordt het 24 maart. Birgitta moet voor het derde gesprek naar de psychologe, maar ze vertelt dat ze naar haar zieke vader gaat. Intussen is op die dag ook de begrafenis van Joyce. Wanneer ze terugkomt op het bureau, verneemt ze dat er een mogelijke doorbraak in de Zeepgolfzaak is. Tjeerd heeft echter niets verteld en ze is woedend. Peter vertelt haar dat zoon Dennis tijdens en direct na de begrafenis loslippig is geweest. Het team slaat meteen toe. Dennis wordt ondervraagd en hij bekent dat hij beide moorden heeft gepleegd, maar de politie weet dat dit onmogelijk is. Hij beschermt zijn biologische vader. Die neemt echter meteen zijn verantwoordelijkheid en bekent beide moorden.
Nadat Stef Joyce weer aan de kant had geschoven (september- oktober) had zijn ex-vrouw zich weer gestort in zijn armen. Ze had troost gezocht met seks. Maar ze bleek zwanger en ze wist niet van wie dat was (van Stef of van Jelle) Ze had gezegd dat ze perse geen kind van Jelle meer wilde en daarom zou ze een abortus ondergaan. Jelle had het rood voor zijn ogen gezien en toen de mogelijkheid er was om met de reservesleutels van de Volvo te rijden, had hij zijn kans schoon gezien om Stef uit het leven te rijden. Joyce had hij een weekje later met haar shawl gewurgd. De zaak is nu opgelost.

Peter wordt gebeld door een leuk blond meisje uit de parfumerie die met hem wil afspreken, omdat ze hem wel sympathiek vindt. Peter is niet zo’n vrouwenversierder en zegt dat hij net een andere afspraak heeft met een ander meisje, namelijk met Petra op wie hij smoorverliefd is. Wanneer hij echter bij haar aanbelt, zegt ze dat ze mannenbezoek heeft. Het is Raymond Ooms die haar in zijn armen heeft gekregen. Een vet tv-contractje zal er wel achter liggen. Zo is Peter weer echt een loser. Hij durft het parfumerie-meisje niet te bellen.

Op diezelfde dag heeft Birgitta de uitslag van het onderzoek gehad. Ze heeft het gen van Huntington niet. Maar eigenlijk is ze winnaar en verliezer tegelijk. Ze heeft namelijk 15 jaar van haar leven weggegooid en toentertijd Anton weggestuurd. Ze overweegt om die avond naar Raymond te gaan (voor seks, maar zij weet niet dat die al in bed ligt bij Petra). Uiteindelijk maakt ze toch maar een afspraak met Anton. Die vindt het prima.

Thematiek

Misdaad: whodunit

“Outcast” is een echte whodunit. Er wordt een moord gepleegd (in dit geval twee) en er zijn diverse personages die een motief hebben. Ze komen allemaal min of meer in aanmerking. Dat brengt spanning en de roman en het is de kunst van een goede thrillerschrijfster om uit dat spinnenweb een aantal verhaaldraden te weven. Uiteindelijk blijkt dus de ex-man van Joyce uit wraakgevoelens gehandeld te hebben. Eigenlijk is het thema dus een “crime passionel”. Jelle vermoordt zijn concurrent en zijn ex-vrouw omdat hij door haar is afgewezen.

Motieven

Moeizame liefdesrelaties

Verschillende koppels in het boek hebben relatieproblemen, die al dan niet opgelost worden.

Wraak

Jelle neemt wraak op zowel Stef als Joyce door hen te vermoorden.

Moord

Er komen verschillende moorden voor in het boek, zoals die op Stef en Joyce.

Ziekte

Birgitta\'s vader lijdt aan de ziekte Huntington, en Birgitta is bang dat het erfelijk is.

Seksualiteit

De personen in het boek hebben vaak seksuele gevoelens voor elkaar, die soms leiden tot seks.

Abortus

Joyce ondergaat abortus nadat ze zwanger raakt en ze niet weet van wie: Stef of Jelle.

Overspel

Birgitta pleegt overspel met Ooms.

Titelverklaring

De titel komt één keer letterlijk in de tekst voor. Op blz. 28 staat over rechercheur Birgitta Reve: “Ze had haar rang behouden, maar dat was het wel zo’n beetje. Kamer kwijt, geen leuke klussen meer en collega’s die haar als een outcast behandelden. Om bloedchagrijnig van te worden.“.
Birgitta heeft in het eerste deel dat Carla de Jong over haar schreef contact gehad met iemand die bij de moordzaak in “Serpent” betrokken was. Ze heeft daarom een schorsing achter de rug. Ze moet bij terugkomst eenvoudig werk aanpakken, maar omdat de zaak niet opgelost wordt, wordt ze toch weer op de nieuwe zaak gezet. Ze gaat echter bijna weer in de fout door seksuele contacten aan te gaan met een mogelijke dader. Birgitta blijft dus een buitenbeentje bij die afdeling van de politie.

Structuur & perspectief

Het boek telt 57 korte hoofdstukken waarboven steeds twee dingen staan vermeld. Er wordt aangegeven wie het perspectief bepaalt en er wordt verteld op welke dag en datum dit hoofdstuk speelt.

De belangrijkste verteller is Birgitta Reve, de vrouwelijke rechercheur die ook in “Serpent” (de eerste thriller van Carla de Jong) een rol speelt. Zij neemt 26 hoofdstukken voor haar rekening. Haar collega Peter is goed voor 23 hoofdstukken. De filmregisseur Koen vertelt in 7 hoofdstukken zijn gedeelte van het verhaal en het verhaal begint met de acteur Stef die 's morgens aan het hardlopen gaat en vermoord wordt. 
Het eerste hoofdstuk is eigenlijk een soort proloog van het verhaal.
Alle vertellers zijn personale vertellers (hij/zij-vertellers) in de o.v.t.

Het is een chronologisch vertelde thriller die de handeling beschrijft van zondagochtend 2 maart tot en met maandagavond 24 maart.
Het verhaal kent een opening in handeling (de moord op Stef) en een gesloten einde wat betreft de oplossing van de moord op Stef. Daarnaast houdt Carla de Jong de mogelijkheid open om Birgitta in het vervolg nog eens te laten optreden.

Decor

Zoals hierboven gesteld is de vertelde tijd ruim drie weken: van zondag 2 maart tot en met maandag 24 maart. Wanneer je naar kalenderjaren kijkt, zou dat verhaal dan in 2008 moeten spelen. Maar dat jaartal wordt nooit genoemd.

Birgitta is rechercheur op het bureau van de politie van de Gooi- en Vechtstreek. In die Noord-Hollandse scène wordt het verhaal uitgewerkt. Het is echter niet van belang voor de strekking van het verhaal.

Beoordeling

“Outcast” is een vlot lezende psychologische thriller, waarin de lezer ook veel te weten komt over de gevoelens van rechercheur Birgitta, die wel ook al kennen uit “Serpent.” Zij is zeker geen politiebitch en ik stel me haar voor als een sexy agente die de mannen in haar omgeving toch vrij gemakkelijk weet te bespelen. Dat is wel een leuke afwisseling van het type agente dat meestal in thrillers optreedt. Bovendien zoekt ze de grenzen op van wat toegestaan is. Ze heeft bovendien te worstelen met de mogelijke aanwezigheid van een gen in haar lichaam dat vervelende consequenties heeft, waardoor ze in het verleden een belangrijke maar negatieve beslissing heeft genomen. Gelukkig blijkt ze ervan gevrijwaard te zijn.

“Outcast” heeft een betere kwaliteit dan de gemiddelde thriller die de laatste jaren verschijnt. Literaire thrillers zijn een geliefd genre en ze overtreffen met verkoopcijfers de literaire romans.Het boek leest wel als een trein en is ook uitstekende vakantieliteratuur: d.w.z. je hoeft niet na te denken over een ingewikkeld plot. 

De amusementswaarde voor scholieren van havo en vwo is ruim voldoende tot goed. De literaire waarde is twee punten.

Recensies

"Intelligente whodunit" http://www.crimezone.nl/w...utcast.htm

Bronnen

Website van de schrijfster
http://www.carladejong.nl/
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

45.967 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees
Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Ik vond het mijn taak om de verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met nieuwe en/of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk ook gewoon leuk zijn. Docenten kunnen je met het aanprijzen van leuke en/of spannende boeken enthousiast maken. Ik heb nu ruim 1400 verslagen gemaakt, waarvan een heleboel Zeker-Weten-Goed-verslagen. Bij Scholieren.com probeer ik daarom zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Ik hoop altijd dat de 'moderne leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende schrijvers ook op de leeslijst te zetten. Uittreksels maken vond ik vroeger zelf helemaal niet leuk. Nu maak ik ze zelf voor scholieren.com. Nog een gemeend advies: wees verstandig en lees altijd wel het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een een prima geheugensteun voor je mondeling. En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek ook niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com levert.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Outcast door Carla de Jong"

Ook geschreven door Cees