Feitelijke gegevens
- 1e druk, 2019
- 300 pagina's
- Uitgeverij: Arbeiderspers
Flaptekst
De oorlog werkt door. Altijd. Ook in tijden van vrede.
Eerste zin
Na het opstijgen zocht ik in de diepte het huis waar alles begonnen was. Het was moeilijk oriënteren, in de hellende zwenking die het toestel naar het westen maakte,Samenvatting
Proloog Vlucht 4045
De ik-verteller gaat op weg naar Canada om iets uit te zoeken wat voor de lezers nog niet duidelijk is.
Deel I : Liefde vrede en geluk (Ho 1-26)
Remco Vanroeslare (in 1956 geboren) groeit op in de provotijd, zij het niet in Amsterdam maar in Wageningen. In 1968 is er veel politieke onrust in de wereld (Praag, Parijs). De jeugd komt in opstand tegen de oudere generatie, de kleding wordt informeler en er is vrijheid op seksueel gebied. Er is een Woodstockfestival geweest en ook een Nederlandse variant in Kralingen. Scholieren groeien ook op in meer vrijheid.
Remco ontmoet een leuke meid (Ineke) maar ze is een paar jaar ouder. Na het eindexamen wordt hij ontknaapt door een klasgenote. De vader van zijn vriend Ben vertelt hem over de politionele acties in Indië. Remco vraagt zijn vader naar de gebeurtenissen in de oorlog. Die heeft zeker geen heldenrol gespeeld. Zijn moeder Minnie wil liever helemaal niet over de oorlog praten, evenals zijn oma Geertje. Het lijkt niet helemaal pluis te zijn. Remco gaat in Utrecht geschiedenis studeren en wordt daar versierd door een 'stuk' Dorien. Ze studeert ook geschiedenis maar Remco doet dat meer vanwege zijn fascinatie voor oorlog.
In 1975 komen de Molukkers in Nederland in opstand tegen de regering. Remco heeft discussie met zijn medestudenten. Ben stopt met zijn studie en meldt zich aan voor een filmrol. Dorien blijft niet langer bij Remco. Ze heeft muziekles en wordt verliefd op een veel oudere muziekleraar. Ook Remco krijgt een hobby: hij maakt foto's van een optreden van Herman brood en wordt 'ontdekt.'
Wanneer zijn oma Geertje overlijdt, merkt Remco bij de begrafenis dat er een familiegeheim is dat de oorlog betreft. In Nederland komt de punkmuziek op en er zijn krakersrellen op de Kroningsdag in Amsterdam.
Remco slaat zijn vlerken uit en hij trekt naar Griekenland waar hij zijn oude schoolvriendin Ineke ontmoet. Hij slaapt enkele dagen bij haar, niet met haar, want ze is getrouwd met een Griek. Ze halen wel herinneringen op aan hun schooltijd. Terug in Nederland wordt Remco fotograaf. Hij bezoekt oorlogsgebieden. De Berlijnse Muur valt en Remco is daar dan als fotograaf ook bij aanwezig.
Tien jaar later belt Ineke hem op. Ze is in Nederland en weer alleen. De liefde tussen hen bloeit weer op. Ze wordt vanaf dat moment zijn levenspartner. In 2006 wordt Remco 50 jaar. Tijdens het feestje zijn ook zijn oude vrienden als Ben er. Zijn moeder begint iets los te laten over de Tweede Wereldoorlog.
Deel II : Bezetting (Ho 27- 47)
In dit deel is er een alleswetende verteller. De oorlog breekt uit. Vlak bij het huis in de polder bij Amsterdam stort een Duits vliegtuig neer. Het is de familie Frederiksen die een deel van het vliegtuig pakt als herinnering. Ze hebben het eigenlijk niet heel moeilijk in de polder. Een vriendje van Minnie (de student Fred) moet onderduiken en hij komt in het gezin. Hij zit op zolder en er is een systeem om te waarschuwen voor onraad. Een keer komen Duitsers aanbellen voor onderdak, maar ze reageren heel correct, ook na de afwijzing. Corrector eigenlijk dan Fred die eerst handtastelijk wordt bij Minnie. Die wimpelt hem meteen af. Maar haar moeder Geertje die met een 17 jaar oudere Rob Frederiksen is getrouwd, is wel gevoelig voor seks met de jonge man. Minnie betrapt ze wel eens in bed.
Er komt in 1944 ook een joods meisje Esther Schwarz een paar dagen logeren en ook bij haar kan Fred Roskam zijn handen niet thuishouden. Minnie merkt dat haar moeder condooms gebruikt. De spanning in het gezin neemt toe. Haar moeder Geertje bedreigt haar dochter zelfs met een mes. Wanneer op 5 mei de vrede aanbreekt, wacht Rob Fred op uit de douche. Hij slaat hem neer. Hij heeft al die tijd geweten dat Geertje iets met hem had, maar hij wilde desondanks Fred beschermen. Fred komt later nog eens zijn excuus aanbieden met o.a. een fles drank. Minnie gaat het huis uit en ontmoet in Frankrijk Jules met wie ze gaat samenwonen. Later hoort ze dat haar vader tijdens de oorlog ook vreemd gegaan is. Thuis had hij geen seks meer met Geertje.
Deel III: Verlossong (Ho 48-65)
Minnie is opgelucht dat ze het familiegeheim heeft opgebiecht. De familie weet het nu ook. Vader overlijdt. De wereld wordt onveiliger. Er zijn aanslagen in Parijs (Bataclan 2015), Brussel (Zavetem 2016) en Berlijn. Ook Fred Roskam sterft, 87 jaar oud.
De ik-figuur Remco gaat (via internet) de zoon van Roskam opzoeken en hoort dan dat die weet dat hij in Canada een halfbroer heeft. De Joodse Esther heeft namelijk op 4 mei 1945 een zoontje gekregen. Fred Roskam had nooit gereageerd op haar brieven. Esther was naar Canada verhuisd. Dan volgt de queeste naar Esther. Remco en Fred vliegen naar Toronto. Ze verhaalt openhartig over wat er is gebeurd. Ze was zwanger geworden van Fred. Na de oorlog had ze direct een Canadese soldaat Sam gezocht. Ze was geëmigreerd. Ze vertelt de twee over haar leven met overwegend fijne leven met Sam en over haar zoon David die met enige problemen naar Amerika is vertrokken.
Dan willen de twee Nederlanders ook David opzoeken. Hij is zanger van een band in een hippieachtig stadje in Amerika. Ze gaan naar een optreden en daarna vertelt hij zijn levensverhaal waarin zijn afkeer van de Vietnamoorlog een grote rol speelt, Zo vertelt hij over een Amerikaanse soldaat die bang geworden was en zich onvindbaar ('missing in action') had laten verklaren. David was hem moreel gaan helpen. In het laatste deel volgt een vrij moralistische passage over oorlog, vrede, misdaad en liefde.
Epiloog
In het nawoord vertelt Remco alles aan Ineke. Ze bekijken foto's in een album uit de oorlog. Op één ervan staan Een mooie vrouw (Geertje), een leuke jonge meid (Minnie) en een blakende jonge man met golvend haar. Het geheel zag er vredig uit.
Dit verslag gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
J.
J.
Beste Cees, Mooi verslag, je hebt mijn boek grondig gelezen! Een paar dingetjes nog: mijn achternaam is met ae, maar ik ben het wel gewend, die verkeerde spelling. Wat betreft de aanslagen en de terreur van nu: die worden pas opgevoerd in deel 3.
Het familieverhaal uit de oorlog in deel 2 is deels geromantiseerd en heb ik redelijk ingetogen gehouden, juist om de heftigheid van de emoties tussen de regels invoelbaar te houden.
Je vraagt je af of het jongeren dan de babyboomgeneratie zal aanspreken. Ik denk en hoop van wel, omdat er duidelijk grote nieuwsgierigheid is naar de oorlog en perioden als de jaren zestig en daarna. De jeugd van nu heeft ook een voorland en de oorlog wordt 75 jaar na de bevrijding grondig opgehaald.
Dat je het geen echte roman vind deert me niet zo, want ik pretendeer niet een prominent romancier te zijn. Des te leuker vind ik dat je mijn boek een page-turner noemt. Veel lezers gingen je inmiddels voor!
Met vriendelijke dank en groet,
Jeroen Wielaert
3 jaar geleden
AntwoordenWieke
Wieke
Hoi Jeroen,
Bedankt voor je reactie, ik heb je naam aangepast in ons systeem!
Groetjes!
2 jaar geleden