Flaptekst
Op 27 februari 2011 landt een Lynx-helikopter van de Koninklijke Marine op het strand van de Libische kustplaats Sirte om daar een Nederlandse ingenieur en een Zweedse vrouw op te halen. Wat zat er achter deze geheime reddingsactie vlak bij de villa van Khadaffi en wie was de onbekende blonde vrouw? Onze vrouw in Tripoli is Thomas Ross' fictieve reconstructie van deze opmerkelijk gebeurtenis.
Enkele maanden eerder wacht niemand minder dan Mabel van Oranje op een geheime uitnodiging. Ze is lid van The Young Global Leaders, een internationale groep topmanagers die door multimiljardair George Soros wordt gefinancieerd.
Ondertussen vlucht de Zweedse Camilla Edström uit Tripoli nadat ze de wereldwijd gezochte terrorist Hassan Tantor heeft gevonden, de man achter wie ze al jaren aan zat. Ze neemt contact op met de Nederlandse oud-diplomaat Willem van Lanschot, die zijn eigen redenen heeft om Tantor te vinden. Tijdens de zoektocht die hem naar Libië voert, raakt Van Lanschot verstrikt in een dodelijk web van intriges, waarbij alles draait om zijn eigen verleden en dat van zijn vermoorde vrouw.
Eerste zin
Op de kustweg passeerde ze groepjes vluchtelingen, die tussen de palmen beschutting zochten tegen de koude zeewind. Het was een alledaags gezicht op de Kurnish-boulevard, niemand die acht sloeg op de mannen die elke ochtend vochten om een plekje op een afgeladen vissersbootje. Maar voor het eerst had ze het idee een van hen te zijn.Samenvatting
Het plot van deze thriller is ingewikkeld. Ik heb ervoor gekozen niet op alle details in het plot in te gaan. De vrees bestaat dat de lezer dan snel het overzicht kwijt raakt.
Deel I
Begindraden:
Camilla Edström (31 jaar) is de minnares van één van Khadaffi’s zonen, Mutassim. Ze vliegt van Tripoli naar Rome en denkt terug aan de dood van haar ouders die in het vliegtuig zaten dat boven de Schotse plaats Lockerbie neerstortte door een bomaanslag gepleegd door agenten uit Libië. In Rome neemt een Italiaanse paparazzo een foto van Camilla’s Libische minnaar en de misdadiger Tantor. Hij moet die actie met de dood bekopen. Tantor is een albino-crimineel die ook bij de ramp met het vliegtuig betrokken is geweest (flashback van Camilla).
Daarna neemt Mabel afscheid van Friso: ze moet een bepaalde taak verrichten bij Sir Geoffrey. Mabel is een zeer opportunistische mevrouw. Ze is heel slim, ambitieus en heeft een gigantisch netwerk opgebouwd. In de rol die ze speelde in de organisatie van Soros (In 1997 werd Wisse Smit directeur van het Open Society Institute in Brussel, een stichtingennetwerk van de Amerikaanse filantroop George Soros dat bijdraagt aan het bevorderen van democratie, mensenrechten en de onafhankelijke rechtsstaat en het bestrijden van aids) had ze ook veel macht en was ze waarschijnlijk betrokken bij het leveren van wapens aan Bosnië. Grappig zijn steeds de opmerkingen en verwijzingen naar het Koninklijk Huis (over Maxima, Alex, Beatrix en Bernard).
De derde verhaallijn is die van de ex-diplomaat Willem van Lanschot die in zijn huisje in Frankrijk hoort dat zijn vroegere maatje Robbie Renardel de Lavallete is overleden na een auto-ongeluk. Hij wil liever niet naar de crematie, maar hij moet juist in die dagen naar Den Haag om zijn appartement (na de dood van zijn vrouw Anne) te verkopen. Zijn vrouw is vermoord (waarschijnlijk door de misdadiger Tantor) maar hij weet niet waarom. Na haar dood heeft Willem brieven gevonden van Robbie aan Anne waaruit zou moeten blijken dat hij een verhouding met haar had. Dat was een grote schok voor Willem geweest die in zijn huwelijk zelf wel iets heeft gehad met een Libische schone Zefyrah. Hij gaat eten met de zus van Robbie en ontmoet daar in huis ook Francoise, de vrouw van Sir Geoffrey, die in een rolstoel in Londen zit. In een droom houdt Willem een verpletterende crematietoespraak voor Robbie, maar in werkelijkheid doet hij het heel netjes. Hij weigert met zijn vrienden nog een borrel na te drinken, maar gaat bij toeval langs het Kurhaus waar hij later Francoise en zijn oud-collega diplomaat Carel Bishoff treft. Ook Mabel komt met een militair vliegtuig naar Nederland en via een landing op Valkenburg moet ze een koffertje met geld naar het Kurhaus brengen. Er is dus volop mysterie in dit eerste deel.
Willem rijdt terug naar zijn huisje in Frankrijk, waar hij kerst wil vieren met zijn Engelse buurvrouw. Bij thuiskomst zit ene Otto Vos op hem te wachten. Willem wordt door hem bevraagd over de relaties tussen Robbie, Anne en ene Camilla. Bovendien toont Vos foto’s van Khadaffi’s zoon en de moordenaar Tantor (genomen door de Italiaanse fotograaf die inmiddels vermoord is door Tantor). Aangezien Tantor ook de vrouw van Otto Vos bij de aanslag op de Londense metro heeft verminkt, zijn er genoeg personen die wraak willen nemen op Tantor, die veel weg heeft van een albino. Als ze de volgende morgen een bergwandeling maken wordt erop Otto geschoten en zijn lijk verdwijnt in een riviertje onder het ijs. Zijn secretaresse Julie (ook al man en kind verloren bij de aanslag op de Londense metro) is slim en weet de daders om de tuin te leiden en weg te rijden in een geparkeerd busje. De verwachting is dat de Libische daders ook hier hun slag hebben geslagen.
Mabel is in Marbella en ontmoet er een andere zoon van Khadaffi, Seif el Islam, die westerse ideeën heeft en ook bij The Family hoort, een invloedrijke organisatie die met geld van de rijke Soros allerlei politieke spellen speelt en heeft gespeeld. Ze praten over wapenleveranties aan Libische rebellen.
Julie en Willem zijn ook in het noorden van Spanje. Ze logeren bij Zweedse mensen. Hij ontvangt een envelop met een foto waarop Tantor en ene mijnheer Vink (een diplomaat bij de NAVO) staan. Ook staat in de brief dat Robbie niet vreemd ging met Anne, maar dat hij de brieven daarover pas na haar dood schreef,
Deel II
In januari 2011 leest Camilla Edström dat de Italiaanse fotograaf vermoord is. De Chinese secretaresse van haar minnaar zegt via de telefoon dat hij er aan komt, maar er komt een andere man en ze vlucht voor hem. De Libische man (van de Geheime Dienst) baalt dat hij de Zweedse hoer weer is kwijtgeraakt.
Later komt ook Willem van Lanschot in Tripoli aan. Hij reist onder een Zweedse naam en hij komt zogenaamd voor het grote voetbaltoernooi dat Khadaffi organiseert. Hij wordt afgehaald en hij moet contact opnemen met Omar. Op het vliegveld wordt hij door een Nederlander Erik Stoorvogel die voor Royal Hashkoning werkt voor Van Lanschot aangezien. Daardoor wordt de Libische Geheime Dienst op zijn spoor gezet. De man wordt ondervraagd door Ahmoud Houda. Hij weet dat Willem een spion is en maakt onder de naam van een Libische sportjournalist een afspraak voor een interview over het voetballen. Willem komt in de villa van Zweedse kennissen Julie weer tegen. Ze doen voor de anderen alsof ze een stel zijn. Willem zit met een groot aantal vragen o.a. over de dood van zijn vrouw en de relatie die ze had met Robbie.
Ook Mabel Smit is “under cover” in Tripoli, maar ze gaat na één dag alweer terug, omdat haar zus ernstig ziek zou zijn. Ze wordt ook in de gaten gehouden door de Geheime Dienst. Ze weet wanneer het D-Day wordt in Libië (a.s. maart- codenaam Primavera). Ahmoud Houda blijft op zoek naar Camilla. Willem is bij de opening van het voetbaltoernooi en wanneer hij naar buiten loopt, wordt hij opgepikt door Houda. Omar en Camilla redden hem in de consternatie met hun eigen auto. Ze hebben een straatjongen ingehuurd om enige chaos te scheppen. Willem gaat met hen beiden over de moord op zijn vrouw praten. Er is nog veel duister. Waarom heeft Tantor haar bijvoorbeeld vermoord? Omar wil hen naar Zefyrah brengen, dat is de vrouw die hem 25 jaar geleden ook heeft gered bij zijn ontsnappingspoging en op wie Willem een tijdje verliefd is geweest. Hij heeft destijds seks met haar gehad.
De Engelse diplomaat die ook voor de Britse geheime dienst werkt, Rogers, praat met Julie. Hij weet dat zoon Seif al Islam van Khadaffi de revolutie zal leiden in de lente met geldelijke steun van Soros. Ook Mabel is bij die besprekingen aanwezig geweest. Houda heeft de twee in de gaten gehouden. Hij ziet dat Rogers Julie naar het hotel brengt en daarna met iemand belt. Wanneer hij hen volgt, ziet hij dat twee bekenden (De Chinese secretaresse van Mutassim en Tantor) hen achterna komen. Die overvallen Julie in het hotel, maar zij kan Tantor doden door met haar stilettohak in zijn oog te boren en Chei Min wordt gedood door Houda, de geheim agent die ook een hekel heeft aan de Khadaffi’s, omdat zijn vrouw en dochter slachtoffer zijn van het regime. Hij is haar te hulp geschoten. Een Nederlandse journalist die Jullie ook wil helpen, krijgt ook een kogel in zijn buik. Hij wordt zwaar gewond afgevoerd.
Het kan niet anders zijn dan dat Rogers een verrader is, zegt Houda. Houda zorgt ervoor dat de lijken verdwijnen en ze weten te ontkomen door de grenswachten wat biljetjes toe te stoppen. Julie is erg verrast door het verraad van Rogers. Vrienden kun je blijkbaar niet vertrouwen en vijanden als Houda blijken je te helpen. Ze rijden per auto naar Tunesië aan de kust, omdat ze weten dat Rogers naar het bordeelschip De Zeemeermin zal gaan waar meer samenzweerders elkaar opwachten. Alle personages lijken samen te komen.
Camilla, Omar en Willem rijden naar de plek waar Zefyrah is. Ze is nog steeds heel mooi. Het was de Grote Liefde van zijn leven. Ze vertelt hem dat Willem de biologische vader is van Kadir die zich ook bij de rebellen heeft aangesloten. Hij weet het alleen niet. Haar man is ook doodgeschoten door Tantor. Ze vliegen naar Tunesië, waar Soros een mooie villa heeft. Soros steunt de rebellen en is een belangrijke pion in het politieke machtenspel. Wanneer de NAVO de rebellen openlijk zou steunen, zou Poetin of China ingrijpen. Wanneer de opstand van binnenuit komt (Seif en Kadir) kunnen ze die niet bestrijden. Leve de Revolutie die eraan komt in maart.
De personages komen inderdaad bij elkaar en niet alleen Rogers, ook de Nederlandse vriend van Willem van Lanschot Bishoff blijkt fout te zijn. Ze willen juist wel dat de Rebellen in NAVO-uniformen zal aanvallen, waardoor Poetin kan ingrijpen. Het is allemaal een kwestie van spionage, waarin Sir Geoffrey, Bishoff, Rogers en Francoise een nare rol spelen. Ze vormen een clubje dat zich niets wil laten zeggen door politici en diplomaten. Daarnaast spelen de grote oliebelangen in Libië een rol. Deze NAVO-mensen hebben ook opdracht gegeven om Vos in Frankrijk te vermoorden en dus waren zijn moordenaars geen Libiërs. Ze willen de connecties van Mabel en Soros gebruiken. Op het meest geschikte moment vallen Julie en Houda echter de villa binnen, waarin Willem gevangen wordt gehouden. Ze overmeesteren Bishoff. Vervolgens vliegen ze naar Sicilië. Bishoff beloont zijn ontmaskering door zichzelf met een kogel door zijn kop te schieten. Willem weet dat hij over een weekje weer in Frankrijk kan zijn.
Dan komt het einde erop neer dat de militaire missie met de helikopter ontdekt wordt. Camilla en de man van Royal Haskoning voor wie helemaal niet zo’n urgentie was om te vluchten, worden betrapt en gevangen genomen. Volgens de schrijver (ook in zijn nawoord) is het allemaal bedoeld om Mabel Wisse Smit ongeschonden uit Tripoli weg te krijgen. De aandacht moest worden afgeleid en de Nederlandse regering heeft nooit een goede verklaring voor de kwestie afgegeven. De zaak is gewoon in de doofpot gestopt.
Willem zit in het laatste hoofdstuk met Tessel en Julie in zijn huisje in Frankrijk. Tessel vraagt of hij iets in haar ziet, maar Willem zegt dat ze te jong voor hem is. De hele kwestie is achter de rug. Houda zit in Luik: hij is gevlucht voor het regime. Khadaffi is dood. Seif wacht zijn uitlevering af naar Den Haag als oorlogsmisdadiger. Mabel lijkt zich een keer te hebben vergist in de personen met wie ze contact heeft.
Dit verslag gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
H.
H.
Er staat nergens in welke klas je zit. Er staat wel Zeker Weten Goed. Dat klopt volgens mijn niet
2 jaar geleden
Antwoorden