Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2015
  • 136 pagina's
  • Uitgeverij: Uitgeverij Ploegsma

Flaptekst

De zusjes Mette en Sara gaan in de zomer een taalcursus volgen in Barcelona. Tenminste, dat is het plan. maar dan krijgt Sara vlak voor vertrek een ongeluk, waardoor ze niet meer mee kan. Hoewel de verlegen Mette het eigenlijk doodeng vindt, besluit ze om toch te gaan. In haar eentje! In het begin voelt ze zich best alleen.  Ze moet zich nu zelf redden en zelf vrienden maken, en ze spreekt natuurlijk nog geen Spaans. Gelukkig krijgt ze in de loop van de vakantie steeds meer lef. Helemaal als ze de Zweedse jongen Ole ontmoet!

Eerste zin

Twee weken zonder papa en mama!

Samenvatting

Wanneer de ouders van de vijftienjarige Mette en één jaar jongere Sara de woonboot gaan verbouwen, besluiten de zusjes hun huis te ontvluchten en zich in te schrijven voor een taalcursus in Barcelona. Ze kijken enorm naar deze  reis uit, totdat net een paar dagen voor vetrek Sara een ongeluk krijgt.  Met een gebroken arm door een val tijdens het skaten, kan Sara niet meer mee naar Barcelona. Na enige twijfel besluit de verlegen Mette alsnog alleen te gaan. Met haar LBB (little black book) vol met inspiratie, tekeningen, belangrijke  Spaanse zinnen en een lijstje met dingen die ze moet doen, vliegt ze naar Spanje. Daar aangekomen wacht haar gastvrouw en yoga instructrice Arabel haar op en die blijkt gelukkig erg aardig te zijn. Mette kijkt haar ogen uit wanneer ze aankomt bij het prachtige huis van Arabel, het zwembad en haar eigen tuinhuisje waar ze zal gaan slapen. Ze ontmoet twee andere meisjes uit Parijs die op dezelfde taalschool zitten. Coco en Elodie zijn fashionbloggers en vooral veel met zichzelf bezig. Waar ze in het begin nog aardig doen tegen Mette, verandert deze houding in jaloezie wanneer Mette en de knappe Ole vrienden worden. Ole is een jongen uit Zweden die op dezelfde taalschool zit en af en toe in het zwembad van Arabel zwemt. Wat in het begin vooral lijkt op vriendschap,  verandert dit na een flamenco les en een nacht op het strand.  Vanaf dat moment moet Mette concluderen dat ze verliefd op Ole is geworden. Maar hoe ga je met je verliefdheid om en ze weet niet of de liefde wederzijds is. Wanneer ze Ole in de kantine tegenkomt, weet ze niet meer wat ze moet zeggen en klapt ze ook nog eens tegen een pilaar op. Vanaf dat moment denkt Mette dat ze het heeft verknald en nu is ze ook nog eens haar geliefde LBB kwijt. Maar dan is daar de Japanse klasgenote Kimiko gelukkig, die haar LBB heeft meegenomen en teruggeeft. Daarnaast oefenen ze samen voor hun presentatie in het Spaans, die Mette doet over de flamenco. Ook geeft ze Mette liefdesadvies. Mette besluit een tekening van haar en Ole samen met een flamencoliedje erbij geschreven door de brievenbus te doen bij Ole. 
Gelukkig komt ze er de volgende dag achter dat Ole haar ook erg leuk vind en na een  spontane flamenco dans op straat kust ze hem voor de eerste keer. Ook haar presentatie gaat super en in haar brief naar haar zusje schrijft ze dat ze nu al uitkijkt naar de volgende zomer waar ze met haar zus naar Zweden wilt gaan. 

Personages

Mette

Mette is een verlegen meisje. Ze houdt van lezen, wegdromen en tekenen. Ze doet deze drie dingen dan ook vaak in het boek. Toch verandert ze in het boek en gaat ze meer durven. Zo maakt ze zelf nieuwe vrienden en houdt ze een presentatie in het Spaans.

Sara

Sara is het zusje van Mette. Ze is erg stoer en wordt in het boek spontaan beschreven. Skateboarden is enorm belangrijk voor haar en ze kan het ook goed want in het boek gaat het ook over een wedstrijd waar ze aan mee wilt doen. Daarnaast is ze erg lief voor Mette en moedigt ze haar zus aan om steeds meer te durven. Je merkt dat Sara en Mette naast zussen ook vriendinnen zijn.

Ole

Ole is een jongen die uit Stockholm Zweden komt. Hij is erg aardig en behulpzaam. Mette beschrijft hem daarnaast als erg knap. Ole doet net als Mette de taalschool in Barcelona. Daarnaast is zijn logeeradres naast het huis van Mette, daarom komt hij af en toe zwemmen in hun zwembad.

Quotes

"Barcelona! Het was gelukt, ik had het gered! En mijn koffer ook. Mijn portemonnee was niet gepikt, het vliegtuig was niet neergestort en de taxichauffeur die me bij mijn logeeradres moest afzetten, had me niet gekidnapt. "

Bladzijde 20

"Ole zuchtte een paar keer diep. Ik was zóóó nieuwsgierig, maar ik durfde niet te vragen waarom hij de Franse meisjes ontweek. Stiekem was ik een beetje bang dat Ole mij óók irritant zou vinden als ik ernaar zou vragen. Dat risico wild eik niet lopen, want ik was veel te blij dat ik eindelijk een aardig iemand had ontmoet in Barcelona."

Bladzijde 51

"Toen we een heleboel van die voorafjes op hadden vroeg ik om de menukaart: Puede usted darme la carte, por favor? De Spaanse zin kwam er hartstikke vloeiend uit, al zeg ik het zelf. De ober keek ons met grote ogen aan, zei drie keer: Que? en begon driftig de prikkers te tellen. "

Bladzijde 85

"Mijn hart bonkte als een gek. Shit, in wat voor enge situatie was ik nu weer terecht gekomen? Ik knikte. Het zou zonde zijn als die mooie beentjes moe zouden worden. Hij gaf me een knipoog. Een enge knipoog. Wat moest ik doen? Wat moest ik zeggen? En toen riep ik het enige wat ik nog kon bedenken: Déjame en paz! Tome clases de taekwondo, para que lo sepas! Laat me met rust, ik ken taekwondo hoor!"

Bladzijde 105

"Me gustus tú, zei ik zacht. Ole pakte mijn hand en fluisterde in mijn oor: Me gustas tú! We deden een danspas. En nog een. En nog een paar. We deden maar wat. Alle pasjes van de les was ik allang weer vergeten, maar dat maakte niet uit. Samen dansten we over de hobbelige keitjes en langs de kar met flessen. Ik had geen idee of er mensen naar ons keken, maar dat kon me ook niet schelen."

Bladzijde 121

Thematiek

Coming of age
Ik denk dat het belangrijkste thema in het boek het loskomen van haar ouders is. Mette heeft haar vrienden en keuzes altijd van haar zusje laten afhangen. Sara is namelijk veel besluitvaardiger en maakt makkelijk beslissingen. Wanneer ze zonder Sara naar de taalschool gaat, komt ze erachter wie ze is, durft ze zelf vrienden te maken en wordt ze zelfverzekerd. Door in deze nieuwe identiteit te staan, wordt ze verliefd op een jongen en ook op de Spaanse taal.

Motieven

Verliefdheid
Mette wordt voor het eerst verliefd. In het begin weet ze niet goed hoe ze hier mee om moet gaan, maar ook hier ontwikkelt ze zich in.

Vriendschap
In het boek maakt Mette nieuwe vrienden. In het begin vindt ze dit nog erg lastig, ook vanwege haar verlegenheid. Maar later in het boek ontwikkelt ze zich hier steeds meer in en maakt ze nieuwe vrienden. Daarnaast komt ze erachter dat vriendschap ook kan overgaan in liefde, wanneer ze verliefd wordt op Ole. De Franse meiden zorgen er dan weer voor dat ze erachter komt dat vriendschap niet altijd echt is, omdat deze meiden haar alleen maa interessant vinden vanwege Ole.

Spanje
Ik denk dat het ontdekken van de Spaanse taal ook een belangrijk onderwerp is van het boek. De Spaanse taal komt veel terug ik het boek en staat ook centraal. Er komen verschillende Spaanse woorden terug in het boek en daarnaast leer je ook wat over de Spaanse cultuur door het boek te lezen. Het meeste komt dit motief nog terug in de Spaanse minicursus die is bijgevoegd achterin het boek.

Trivia

Wist je dat Elisa van Spronsen dit boek gedeeltelijk ook heeft geschreven in Barcelona? Ze houdt veel van reizen en is al in verschillende steden geweest.

Titelverklaring

Dit boek heet: Olé! Dit is om twee redenen. Ten eerste verspreekt Mette zich wanneer ze Ole aanspreekt en noemt ze hem per ongeluk Olé.  Ten tweede komt het woord terug in het flamencofeest aan het einde van het boek: iedereen stampte en klapte en riep: 'Olé! Olé! Olé!' Daarom heet het boek: Olé!

Structuur & perspectief

Structuur

Het boek heeft twintig hoofdstukken. De namen van de hoofdstukken zijn de getallen in het Spaans, elk hoofdstuk is ongeveer 5- 10 bladzijdes lang.  Het laatste hoofdstuk heet dus: 'Veinte'. Na dit laatste hoofdstuk is er nog een brief in het boek opgenomen aan Sara. Daarachter zit een minicursus Spaans, dit zijn bladzijdes waar verschillende Spaanse woorden en zinnen met de vertaling staan beschreven. Ook worden er leuke tips beschreven hoe je op een goede manier Spaans kan leren.  
 

Perspectief

Het perspectief in het verhaal is een personaal perspectief.  Je beleeft als lezer het verhaal door de ogen van de hoofdpersoon Mette. Ook worden haar gedachten beschreven door schuingedrukte woorden of zinnen. Het boek wordt dus vertelt vanuit de ik-persoon, daarom is het een personaal perspectief. 

Decor

Decor

Het verhaal speelt zich op verschillende plekken af. In het begin van het verhaal is Mette nog thuis in Nederland. Ze woont met haar ouders en zusje Sara op een woonboot. Deze wordt beschreven als een heel vrolijke en gezellige plek. Ook de verandering van haar kamer wordt beschreven, wanneer haar vader of moeder haar vragen stelt over bijvoorbeeld de nieuwe kleur van haar kamer. Daarnaast speelt het verhaal zich af in Barcelona de hoofdstad van Spanje. Mette verblijft daar in een typisch Spaans huisje met een zwembad en tuinhuisjes voor de gasten. Één van die huisjes is van Mette. Naast deze twee belangrijke decors voor het verhaal speelt het verhaal zich op verschillende plekken zich af in Barcelona, bijvoorbeeld het strand en de taalschool. 

Tijd

Het boek heeft een vrijwel chronologische volgorde, omdat je als het ware het boek vanuit de ogen van Mette beleeft. Toch worden er ook gedachtes van Mette beschreven waarin ze terugdenkt aan eerdere momenten. Een voorbeeld hiervan is wanneer ze beschrijft waarom ze verliefd is op Spanje, namelijk omdat ze al eerder met haar ouders en zusje door Andalusië heeft gebackpackt. Het verhaal duurt ongeveer 10 dagen, waarvan één week in Barcelona is beschreven.  

Stijl

Elisa van Spronsen heeft het boek  geschreven. Haar schrijfstijl is erg gemakkelijk te volgen en dus ook passend bij de doelgroep. Het heeft ook iets meisjesachtigs en alle belangrijke onderwerpen in het leven van tienermeiden worden beschreven op een luchtige manier.  Daarnaast is het gebruik van de verschillende Spaanse woorden tussendoor erg passend bij dit boek en maakt het boek geloofwaardig. 

Slotzin

Iedereen stampte en klapte en riep: Olé! Olé! Olé! Alleen Momo en Elodie bleven op hun plek ziten, maar dat moesten ze mooi zelf maar weten.

Beoordeling

Ik vind het boek erg goed geschreven, omdat het nauw aansluit bij zijn doelgroep en de schrijfstijl erg passend is.  Voor meiden die erg fan zijn van echte meidenboeken is dit boek een goede keuze. Alle onderwerpen die aan bod moeten komen in zo'n boek worden besproken. Daarnaast is het leuk dat in dit boek de hoofdpersoon verlegen is. Hierdoor kunnen lezers die misschien ook nog erg onzeker zijn een voorbeeld nemen aan de dappere keuzes van Mette.   Ook is het geen standaard meisjesboek omdat een taalcursus in een ander land niet vaak wordt beschreven in dit soort boeken. Daarom maakt de minicursus Spaans het boek tot een compleet verfrissend geheel. 

Recensies

"Aantrekkelijk, realistisch en vlot geschreven verhaal; de plot is goed uitgewerkt, net als de karakterschetsen van de personages. Naast een aantrekkelijk chicklit gehalte spelen dieperliggende thema’s als loskomen van je ouders, vriendschap, opgroeien en je kracht leren kennen een belangrijke rol."
http://elisa.aupairmeisje...om/?p=587

"In Olé zit niet veel spanning en diepgang, maar het is een vrolijk zomers boek waar je tijdens het lezen niet veel bij na hoeft te denken. Er gebeurt gedurende het boek niet echt iets. In het hele boek komt er één kleine ruzie voor. Toch werd ik op de één of andere manier getriggerd om verder te lezen. Ik denk dat dit is, omdat Mette haar gevoelens goed worden omschreven. Tijdens het verhaal worden er ook wel eens Spaanse zinnen geschreven met vertaling en uitspraak. "
http://www.chicklit.nl/bo...e-ol%C3%A9

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.