ADVERTENTIE
Heb jij hulp nodig bij het kiezen van jouw studie?

Thijs (22 jaar) kreeg hulp van onze studiekeuzeadviseur Marise. Door telefonische gesprekken en een aantal testen weet Thijs nu welke studie het beste bij hem past. Zijn tip: “Wacht niet af, ga op onderzoek uit en laat je adviseren!”

Vraag nu jouw persoonlijke gesprek aan!

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2009
  • 179 pagina's
  • Uitgeverij: Ploegsma

Flaptekst

Jiska is een heel gewoon meisje van 13. Maar als ze bij de populaire Sophie in de klas komt, wordt alles anders. Waarom weet ze niet, maar om de ene of andere reden heeft Sophie  het op haar gemunt, en steeds meer klasgenoten doen met haar mee. Jiska wordt gepest, krijgt gemene sms'jes en er komt zelfs een anti-Jiska hyve. In korte tijd verandert haar onbezorgde leven in een hel.  Tevergeefs vraagt ze de anderen ermee te stoppen. Wat moet Jiska doen? 

Eerste zin

Jiska werd op de polls gewezen door Fatna. Ga maar kijken maar schrik niet, schreef die op msn.

Samenvatting

Jiska heeft zin in het nieuwe schooljaar, eindelijk het brugklasjaar achter de rug en nu echt erbij horen op de school. Helaas lopen de eerste dagen anders dan ze had gedacht. In haar nieuwe klas zit een meisje van een andere school  die Sophie heet. Zij staat vanaf het begin van het jaar al in de belangstelling bij de jongens maar ook bij de meisjes. Maar Jiska vindt haar maar overdreven en dan begint Sophie ook nog eens gemeen tegen haar doen. 

Wat begint met het verliezen van haar broodtrommel en verschimmelde boterhammen, eindigt met berichtjes waarin ze haar aansporen om zelfmoord te plegen. Jiska heeft geen idee waarom zij het pispaaltje is en Piska of Doos wordt genoemd. Ze probeert er wat aan te doen door berichtjes terug te sturen en daarnaast voor zichzelf op te komen door te vechten met Sophie. Deze dingen lukken niet en maken het alleen maar erger. Ook wilt ze het niet aan haar ouders vertellen, want ze is bang dat zij haar de schuld geven. Ook hebben haar ouders het druk met Lyanne haar geestelijk gehandicapte zusje die alle aandacht opeist. Terwijl ze erg houdt van haar zusje stoort het haar dat ze altijd krijgt wat ze wilt van haar ouders. Gelukkig kan ze zich terug trekken in haar vaders tuincentrum waar ze met Jesse in de kas werkt. Ook Lenneke en Fatna uit haar klas doen nog wel aardig tegen haar. Maar de pesterijen worden steeds erger en ook Jurre, Lenneke en Fatna ontwijken haar, bang om ook doelwit te worden van de pesterijen van Sophie.  

In de week voor de kerstvakantie kan ze het niet meer aan en blijft ze thuis. Ze voelt zich ziek en haar hoofd voelt erg zwaar aan. Uiteindelijk moet ze de waarheid toch aan haar ouders vertellen, maar gelukkig reageren die anders dan verwacht. Ze krijgt een nieuw nummer en een  nieuwe hyvespagina. Ook op school worden de pesterijen aangepakt en krijgt ze haar vriendinnen Fatna en Lenneke weer terug. 

Personages

Jiska

Jiska is de hoofdpersoon van het verhaal en een onzeker maar lief meisje. Ze is opgegroeid in een apart gezin met een gehandicapt zusje.

Lyanne

Lyanne is de zus van Jiska en heeft een beperking. Ze is geestelijk gehandicapt. Ook is ze erg lief, vrolijk en gevoelig want wanneer Jiska huilt gaat ze gelijk troosten.

Lenneke

Lenneke is een meisje uit het dorp waarmee Jiska altijd naar school fietst, later verandert dit doordat Lenneke zich aansluit bij de pester Sophie. Toch wilt Lenneke dat de pesterijen over gaan en probeert ze het voor Jiska op te nemen, maar ze is tegelijk bang dat ook zij er niet meer bij gaat horen. Wanneer Jiska's ouders naar de ouders van Lenneke gaan, besluit Lenneke dat het genoeg is en biedt ze haar excuses aan Jiska aan.

Sophie

Sophie is een nieuw meisje op school en zit bij Jiska in de klas. Ze kleedt zich uitdagend en wilt graag de populairste van de klas zijn. Dit wordt ze ook en iedereen in de klas wilt bij haar in de buurt zijn. Maar vanaf het begin vindt ze Jiska geen normaal meisje en verzint ze roddels over haar. Deze worden steeds extremer. De gedachten en reden van haar pestgedrag staat niet in het boek vermeld, wel wordt de suggestie gegeven dat Sophie het misschien zelf wel moeilijk heeft.

Quotes

"De blikken die de meiden elkaar toewierpen! Jiska zag het gebeuren terwijl ze voor de klas stond te hakkelen. Naar elkaar, naar Jiska, terug van elkaar. Wat betekende dat? Ga maar gauw zitten, zei de leraar vriendelijk. De volgende keer graag op tijd komen. Jiska knikte. Natuurlijk."

Bladzijde 22

"Bij de poll van Sophie stond als mogelijke antwoorden op de vraag: Wat doe je het liefst met Piska? -zoenen - 1 stem -beffen - 4 stemmen -schuren -0 stemmen -strippoker - 0 stemmen -verkrachten -9 stemmen -niets van dit alles, -7 stemmen ze is veel te beschimmeld!"

Bladzijde 6

"In de volgende tien minuten kwamen er ineens heel veel berichten binnen, alsof de hele klas meedeed. Ze hadden allemaal dezelfde strekking. JE HEBT AL GEWONNEN, DIE VERKIEZINGEN HOEVEN WE NIET EENS TE HOUDEN. JAMMER DAT ER GEEN ANDERE KANDIDAAT WAS. NU KUNNEN WE NIET STEMMEN. O JA, JE BENT ZO MISS ZIELIG! "

Bladzijde 122

"Ze wist niet hoe ze dit alles kon stoppen. Haar ouders inlichten was geen optie. Zie je wel? hoorde ze haar moeder al triomfantelijk zeggen. Ik heb Hyves en msn altijd al raar gevonden: zo veel vrienden, dat kan niet, en dat chatten, dat gaat nergens over. Daar had ze geen zin in, in die reactie. "

Bladzijde 82

"Ze had lang haar, nogal donker, steil, maart toch mooi, vond ze zelf. Hoewel er dagen waren dat ze wou dat ze krullen had... Ach, eigenlijk zag ze er heel gewoon uit. Haar gezicht... een beetje rond, dat wel... of noemde je dat dik? Nee toch? Kon je jezelf wel goed beoordelen? "

Bladzijde 30

Thematiek

School- en studentenleven
Jiska zit op de middelbare school in de twee klas van het vmbo. Na de brugklas van vorig jaar hoopt ze ondanks de nieuwe samenstelling van de klas dat dit jaar net zo geslaagd wordt als het eerste jaar. Helaas loopt dit anders, al snel wordt ze het pispaaltje van de klas en vooral van het nieuwe meisje Sophie. Iedereen kijkt op naar Sophie en komen dan ook niet voor Jiska op. Daarnaast doet Jiska haar best om goede cijfers te halen op school, maar lukt dit niet doordat ze alle pesterijen niet uit haar hoofd kan zetten. Met een slecht rapport en een zwaar hoofd (zo beschrijft ze het zelf in het boek) lukt het haar niet meer om met plezier naar school te gaan.

Motieven

Familieleven
Jiska is opgegroeid in een gezin met een geestelijk gehandicapt zusje. Ze houdt erg veel van haar zusje, maar ze vindt het soms ook erg moeilijk dat zij en haar ouders zich moeten aanpassen aan Lyanne. Daarnaast durft ze haar ouders niet over het pesten te vertellen. Hierdoor snappen haar ouders niet wat er met haar aan de hand is en tegelijk weet Jiska niet wat ze moet doen.

Puberteit
Jiska is in de puberteit en twijfelt dan ook over haar uiterlijk en haar identiteit. Wanneer ze ook nog eens gepest wordt maakt dit het alleen maar nog ingewikkelder. Ze is niet meer zeker van zichzelf, ook gaat ze twijfelen of ze wel moet blijven leven.

Pesten
Jiska wordt gepest en niet alleen op school maar ook via social media. Sinds Sophie in haar klas zit en haar Piska noemt is haar schoolleven verandert en verliest ze haar vriendinnen. Ze doet er gedurende het boek alles aan om van deze pesterijen af te komen, maar het lukt niet.

Motto

Aan het eind van het boek in het nawoord staan tips over wat je kan doen wanneer je gepest wordt. De schrijfster wilt alle lezers deze tips meegeven. 

Opdracht

In het begin van het boek staat dat de schrijfster Caja Cazemier het boek geschreven heeft voor Joke, Anne en Marieke. 

Trivia

Wist je dat Caja Cazemier dit boek 2011 genomineerd is geweest voor de prijs van de Jonge Jury?

Wist je dat Caja Cazemier al 34 jeugdboeken heeft geschreven, alle boeken hebben onderwerpen die gaan over alles wat je als tiener of jongere meemaakt.

Titelverklaring

De titel van het boek is: Offline. De hoofdpersoon Jiska wordt gepest en niet alleen op school maar ook via hyves en msn. Dit digitale pesten wordt uiteindelijk zo erg dat ze op 'offline' gaat en niet meer kijkt naar de vervelende berichten. Dit is de reden dat het boek de titel 'Offline' heeft. 

Structuur & perspectief

Structuur

Het boek heeft 24 hoofdstukken, waarvan het laatste hoofdstuk het nawoord bevat informatie en tips over pesten. Elk hoofdstuk heeft een titel van één belangrijk woord, zoals: braaf, polls, flirten en polls.  De hoofdstukken zijn niet lang, rond de 5 bladzijdes. 

Perspectief

Het boek wordt beschreven vanuit het auctoriale perspectief. Je weet als lezer precies wat er in het verhaal gebeurd. Toch worden er wel veel details beschreven en kun je hierdoor wel inleven in de hoofdpersoon Jiska. 

 

Decor

Decor

Het verhaal speelt zich af op de middelbare school, Jiska zit in de tweede klas van het vmbo. Verder speelt het verhaal zich af in haar huis, waar er dialogen plaatsvinden tussen haar ouders en haar zusje Lyanne. Ook in de kamer van Jiska speelt grotendeels het verhaal af.  Wanneer ze achter haar computer zit en alle vervelende berichten ontvangt. Verder speelt het verhaal zich waarschijnlijk begin 2000 af. Dit kan je zien aan hyves en de sms'jes die hij krijgt. 

Tijd

Het verhaal begint met een stuk in de toekomst waar Jiska al middenin de pesterijen zit. Dit stuk is schuinsgedrukt en staat in het eerste hoofdstuk. Vervolgens gaat het over het begin van het schooljaar, het stuk aan het begin komt niet nog eens voor in het boek. Verder wordt  de verhaallijn in het boek in de chronologische volgorde verteld.  

Stijl

Caja Cazemier heeft een gemakkelijk te volgen schrijfstijl. Ze gebruikt weinig moeilijke woorden en de zinnen en hoofdstukken zijn kort. Ook het verwerken van polls, Hyves en sms'jes is van deze tijd, ook al zou dit misschien nu eerder Facebook, Instagram en Whatsapp kunnen zijn, maakt dat het boek passend is bij de doelgroep. Het verhaallijn bezit alle dingen die passend zijn bij de belevingswereld van de hoofdpersoon, toch is het wel verrassend dat het zusje van de hoofdpersoon geestelijk gehandicapt is. Deze toevoeging maakt het boek wel uniek. Je kunt lezen dat Caja zich in de doelgroep heeft verdiept en de passende woorden, belevenissen en gedachten van de personages goed heeft uitgewerkt. 

Slotzin

Ze had weer vriendinnen om zich heen. Heel bijzonder, om weer online te zijn!

Beoordeling

Het boek offline is een typerend boek die past bij de schrijfstijl van Caja Cazemier. Het verhaal heeft een onderliggende boodschap en het onderwerp is passend bij het tienerleven. De onderliggende boodschap van dit boek is hoe je met pesten om moet gaan en waarom je anderen niet moet pesten. Het boek is verhalend en passend bij de huidige tijd, want ook het pesten via social media is erin verwerkt. Toch is het jammer dat het boek niet vanuit het ik-perspectief is geschreven, dan had je als lezer misschien nog meer kunnen inleven in de hoofdpersoon Jiska. Verder is het boek een aanrader om pesten bespreekbaar te maken in de klas of voor tieners die te maken hebben met pesten. 

Recensies

"Ik denk dat het verhaal van Jiska zeker herkenbaar zal zijn voor veel jongeren. Juist daarom vind ik het jammer dat de nadruk in dit boek zo ligt op het beschrijven van het pestgedrag en welke gevoelens dit oproept bij het slachtoffer en zo ontzettend weinig op hoe het gaat wanneer er ingegrepen gaat worden en hoe het voelt voor het slachtoffer wanneer er hulp komt. In mijn ogen een gemiste kans. Zeker omdat de schrijfster duidelijk wel advies wil bieden met haar boek, gezien het feit dat het boek afsluit met een uitgebreid nawoord met informatie en tips."
http://www.opvoedadvies.n...ffline.htm

"Jiska's verhaal is schrijnend om te lezen maar tegelijkertijd natuurlijk erg voorspelbaar. Cazemier voegt weinig aan het standaard pestverhaal toe, behalve dan de nieuwe media maar dat is inmiddels ook al bijna een afgekloven thema. Lyanne, de zus van Jiska is verstandelijk gehandicapt en speelt ogenschijnlijk een belangrijke rol in het boek. Maar welke precies, wordt niet helemaal duidelijk."
http://www.jaapleest.nl/r...nder-reden

Bronnen

Dit is een site over pesten die Caja Cazemier aanbeveelt .

www.pestweb.nl

Dit is een site over pesten die Caja Cazemier aanbeveelt

www.pestenislaf.nl

Overhoor jezelf

Wat krijgt Sophie als straf voor het pesten?
Wat is de naam van de jongen die Jiska helpt en haar het advies geeft om hulp te zoeken en alles aan haar ouders te vertellen?
Wat krijgt Jiska als suprise bij Sinterklaas?
Jiska raakt tijdens de gymles een nieuw t-shirt kwijt, die ook door Sophie is meegenomen.
Jiska krijgt een berichtje dat \'haar zus\' in het ziekenhuis ligt. Dit is een berichtje die door haar moeder is gestuurd.
Wie vindt Jiska als eerste wanneer ze niet meer kan stoppen met huilen?
Wat krijgt Jiska van Sophie bij het winkelen en moet ze later terugbetalen?
Welke kleur lok heeft Jiska wanneer ze naar de kapper is geweest?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

W.

W.

Mooi boek wel jammer dat het 1111 woorden zijn daar word ik wel bang van, net zo banh als je moeder op een driewieler met 1 wiel.

3 jaar geleden

Sill

Sill

Duidelijke samenvatting ik kan hier heel veel mee. Ik snap alleen niet waarom de eerste en de laatste zin er in staat.

2 jaar geleden