Nieuwe buren door Saskia Noort

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover Nieuwe buren
Shadow
Zeker Weten Goed

Eerste uitgave
2006
Pagina's
280
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
NS Publieksprijs (2006 Genomineerd)

Boekcover Nieuwe buren
Shadow
Nieuwe buren door Saskia Noort
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2006
  • 280 pagina's
  • Uitgeverij: Ambo Anthos Amsterdam

Flaptekst

Eva, een kleuterjuf, en Peter, chef sportredactie bij een regionale krant, betrekken zonder veel enthousiasme hun pas opgeleverde villa in Vinex-wijk De Zonnepolder. Beiden rouwen om het verlies van hun dochtertje Lieve, dat na acht maanden zwangerschap levenloos ter wereld kwam. Peter voelt zich zwaar tekortschieten omdat hij Eva, die hij als zijn grote liefde beschouwt, nooit een kind zal kunnen geven en Eva probeert zich daar wanhopig bij neer te leggen.

Samen zoeken ze naar een nieuwe invulling van hun leven, te midden van de modelgezinnetjes die De Zonnepolder bevolken. Tijdens een buurtborrel leren ze hun nieuwe buren kennen: het vrijgevochten stel Steef, ex-Dutchbatter en motoragent, en Rebecca, een sensuele thuiskapster, en hun zoontje Sem. Beide echtparen zijn op hun eigen manier op zoek naar geluk, dat in de maakbare samenleving om de hoek lijkt te liggen. Gezamenlijk verleggen ze hun grenzen, totdat ze erachter komen dat er geen weg terug meer is. Hun droom ontaardt langzaam maar zeker in een ware nachtmerrie…

Eerste zin

Samenvatting

Het boek begint met een cursief gedrukte vertelling van een werknemer in De Kempervennen, het vakantiebungalowpark van Center Parcs in de buurt van Valkenswaard. Hij brengt elke ochtend verse broodjes, maar de broodjes van de vorige dag hangen nog aan de buitendeur. Hij wil al weggaan, als hij plotseling een klein kind onverzorgd door de kamer ziet kruipen. Hij gaat naar binnen en ziet dat het kind bijna uitgedroogd en dood is. Dan belt hij vanuit de bungalow de politie. Wanneer die arriveert, merken de agenten dat er vier lijken in de bungalow liggen. Twee vrouwen en twee mannen. Een pistool ligt naast een van de mannen op de grond. De medewerker wordt opgevangen door ambulancepersoneel, maar hij heeft de lijken ook gezien en hij keert de inhoud van zijn maag op straat. (Het is een stukje tekst met de functie van een proloog, maar de inhoud van deze passage hoort eigenlijk helemaal achterin de thriller te staan) 

Peter (Hoofdstuk 1-7)
Peter Nijhoff vertelt van zijn bezoek aan de therapeute Hetty. Samen met zijn vrouw Eva bezoekt hij haar, omdat enkele maanden ervoor zijn vrouw bevallen is van een doodgeboren dochtertje. Dat was een heel grote psychologische klap voor haar, omdat ze jaren lang geprobeerd had zwanger te raken. Maar Peter heeft zogezegd “lui zaad” Via IVF-behandelingen ed. was Eva toch zwanger geraakt, maar het meisje Lieve is dood geboren op 22 juli 2004 ter wereld gekomen.
Eva is kleuterjuf en Peter is chef-sport bij het Noord Hollands Nieuwsblad. Zij heeft hem ooit versierd op een schoolfeest waar hij als amateur-dj plaatjes draaide en zij hem wel een geschikte jongen vond. Maar hij is het prototype van een burgermannetje. Therapeute Hetty vindt dat hij niet met zijn verdriet overweg kan en nodigt hem uit voor een sologesprek, maar Peter moet niets van het zweverige gedoe hebben. Hij weet nog niet of hij van het aanbod gebruik zal maken.

De Nijhoffs zijn kort geleden gaan wonen in een Vinex-locatie (De Zonnepolder op Melkweg 1) Deze locatie ligt in Noord-Holland in de buurt van een naaktstrand. Het is een burgermanswijk. Na korte tijd worden ze uitgenodigd door een stel buren die er een heel andere levensstijl op nahouden. Het zijn Rebecca en Steef Blok. Zij is een sexy thuiskapster met een fraai figuur (opvallend grote borsten) en Steef is na zijn Dutchbat-periode in Srebrenica bij de politie gaan werken. Ze geven voor de buurt een barbecue en al direct is er sprake van enige seksuele spanning in de omgang tussen beide stellen. Steef en Peter kunnen wel met elkaar opschieten: ze hebben namelijk een gemeenschappelijk hobby: motorrijden. Stiekem roken ze in de schuur een eerste joint met elkaar. Als ze ’s avonds weer teruggaan wil Peter seks, maar Eva wijst hem o.a. vanwege het roken van de joint af. Het botert al een tijdje niet tussen hen. Na de dood van Lieve wil ze eigenlijk lichamelijk met rust gelaten worden. 
De volgende keer dat Peter weer alleen naar Hetty gaat, geeft hij aan dat hij met de therapie wil stoppen omdat hij verder wil gaan met zijn leven. Wanneer hij thuiskomt, vindt Eva dat bericht helemaal niet leuk en ze negeert hem een tijdje: het is haar gebruikelijke manier om een ruzie uit te vechten. Later die week nodigen ze Steef en Rebecca uit op de barbecue. Ze drinken allemaal teveel en de stemming wordt erotisch geladen. Eerst zijn Steef en Rebecca met elkaar bezig en tongzoent de seksueel opgewonden Peter voor het eerst sinds lange tijd weer met Eva. Maar daarna stapt Eva op Rebecca af en tongzoenen de twee vrouwen met elkaar. Steef bemoeit zich ook met haar en Peter ziet hoe Eva toelaat dat de vingers van Steef bij Eva naar binnen gaan.
[wisseling perspectief]

Eva ligt in bed en vindt dat ze te ver gegaan is met Rebecca en Steef. Ze heeft nu wel gemerkt dat ze seksueel gezien niet frigide is en dat ze het wat de seks betreft wel heel prettig heeft gevonden. Maar Peter was woedend geworden om wat hij gezien had. Ook denkt ze terug aan wat Rebecca haar eerder die week heeft verteld. Steef en zij bezoeken parenclubs en hebben seks met andere paren. Ze wekt met die mededeling toch wel de interesse van Eva. Die leeft een heel ander leven en is op seksgebied niet veel gewend. Toch veroordeelt ze de levenswijze van Rebecca niet. Deze is haar daar dankbaar voor. 
Peter praat niet meer tegen haar, totdat Steef en Rebecca aangeven dat ze het voorval willen uitpraten. Peter wil dat eerst niet, maar het uitpraten gebeurt toch. Gaandeweg dat gesprek lijkt Peter zich ook meer te realiseren dat er een andere manier van seksleven mogelijk is. Hij gaat ook wat andere vragen stellen. Zo vraagt hij o.a. of Steef wel eens iemand gedood heeft. Die zegt dat hij een jaar geleden als lid van de narcoticabrigade een junk heeft doodgeschoten. Dat was per ongeluk , omdat hij dacht dat de junk een pistool zou trekken. Hij is daarna helaas overgeplaatst naar een andere afdeling. Eva merkt dat er een zekere toenadering tussen de mannen komt. Het wordt nog een plezierige avond.

Peter gaat nog een keer met Eva mee naar Hetty. Het gaat immers “een stuk beter” in hun relatie en Hetty denkt dat het vooral door de therapie komt. Maar de Nijhoffs weten dat het door de seksuele opleving van Eva komt. Ze hebben namelijk weer seks Peter probeert details van de bewuste avond los te krijgen om er achter te komen wat Eva erotisch opwindt. Op de terugweg naar huis wil Eva langs het graf van Lieve. Het is precies een jaar geleden dat het meisje doodgeboren ter wereld kwam en Eva vindt het tijd om het incident in haar leven nu “los te laten.”
Ze voegt ook de daad bij het woord en ze gaan voor het eerst naar het strand. Natuurlijk belanden ze op het naaktstrand en net zo vanzelfsprekend doemen ook plotseling Steef en Rebecca daar op. Peter houdt eerst nog zijn broek aan, maar de eerst zo preuts lijkende Eva trekt alles uit. Het wordt o.a door de alcohol weer een aangename middag. Het gesprek komt op het gebruik van drugs. Steef kan nog wel eens via zijn werk aan wat spullen komen en hij maakt een reclamepraatje voor het gebruik van xtc, waar je zo lekker geil van wordt. Eva wil het wel eens gebruiken en Peter is ineens niet meer zo tegen het experimenteren. Hij vindt Rebecca tenslotte ook heel sexy.

Eva wordt in de nacht wakker van een vreemd geluid. In de straat staat een “aso” met een honkbalknuppel op de auto van Rebecca te meppen. Het is de broer van de junk die Steef een jaar ervoor heeft doodgeschoten. Eva ziet hoe Steef met een pistool op zak achter de knul aangaat. Ze schrikt van die constatering. Later komt Steef terug en hij vertelt dat die jongen het voorlopig niet meer zal proberen. Hij heeft hem een lesje geleerd.
Eva en Rebecca worden goede vriendinnen en Rebecca vertelt Eva dat ze Steef er eigenlijk een beetje ingeluisd heeft met haar zwangerschap. Ze heeft opzettelijk de pil vergeten en haar man voor het blok gezet. Eigenlijk wilde Steef namelijk geen kinderen. Maar de kleine Sem is er toch gekomen. Dan beramen de vrouwen een duivels plan. Wanneer ze binnenkort met elkaar xtc gaan gebruiken, kunnen ze ook aan partnerruil doen. Wanneer ze het verplichte condoom dan lek prikken, kan Eva toch stiekem zwanger worden. Eva heeft ook erotische fantasieën over de dingen die Steef met haar kan doen. Enkele dagen later komt Rebecca binnenlopen en zegt dat ze een dreigbrief heeft gekregen met een verwijzing naar seksfoto’s van hen die op internet staan. Dat mag Steef niet weten, anders gaat hij door het lint en op het politiebureau mogen ze het al helemaal niet weten, anders kost het Steef zijn baan. Eva vindt het allemaal wel vreemd maar belooft te zwijgen. 

Peter gaat met Steef naar het concert van U2 in de Arena. Voor aanvang nemen ze een pilletje xtc. Tijdens het concert voelt ook Peter zich steeds losser en geiler worden. Ze versieren twee Brabantse meisjes, maar doen er na het concert niets mee, omdat ze eigenlijk toch te lelijk zijn. Wel gaan ze naar een afterparty in een houseclub en daar begint Steef te flippen als hij denkt dat er twee Joego’s achter hem aanzitten. Hij heeft last van zijn post traumatisch stress stoornis (PTSS) Peter weet hem te kalmeren, waar Steef hem de volgende morgen erg dankbaar voor is. 
Het avondje partnerruil is inmiddels dichterbij gekomen. Steef en Rebecca hebben er alles aan gedaan om er een sfeervol decor van te maken. Het lijkt allemaal wat Marokkaans en er wordt wierook gebrand. De alcohol en de pillen gaan rond. Van tevoren moeten ze nog een afspraak maken hoe ver ze willen gaan. Steef kijkt eerst toe hoe Eva en Rebecca samen Peter bevredigen, maar dan komt ook de beurt aan Eva of liever ze krijgt “een beurt” van Steef , terwijl Peter en Rebecca naar de slaapkamer gaan. Maar wanneer Steef klaarkomt, ziet hij dat het condoom is gaan lekken (dat was immers de opzet) en hij begint te vloeken en te schelden. Hij wil absoluut geen kinderen maken en Eva moet van hem een vaginale douche gebruiken om zijn zaad weg te spoelen. Maar de beide vrouwen doen in de badkamer net alsof ze dat uitvoeren. De stemming van de avond is echter bedorven en het wordt er voor Eva ook niet beter op wanneer Steef de volgende morgen met twee morning-afterpillen aankomt. Peter is op dat moment al wezen hardlopen en hij ziet Steef bij Eva vandaan komen. Hij denkt dat ze opnieuw seks hebben gehad. Eva verzwijgt de pillen voor Peter en neemt ze natuurlijk ook niet in. Ze wil immers graag zwanger worden. 

Steef komt Peter halen om samen naar de schietbaan te gaan. Dat is een nieuwe sensatie voor Peter. Eigenlijk haat hij Steef, omdat deze zijn vrouw geneukt heeft. Maar hij voelt ook een andere sensatie als hij achter bij hem op de motor zit en als hij op de schietbaan het pistool hanteert. Toch weet Peter geen raad met de nieuwe situatie in zijn leven en in zijn relatie. Hij is toch gewoon jaloers en ten einde raad gaat hij op bezoek bij Hetty. Hij vraagt haar over de zielstoestand van de doodgeboren ziel van Lieve; ineens blijkt hij gevoelig voor de spirituele benadering van de therapeute. Hij wil in een soort Godheid geloven die hem moet sturen in zijn leven. Hij smeekt zelfs om een God die zich aan hem moet openbaren.

Eva hoort van Rebecca dat Peter tijdens de partnerruil geen seks met haar heeft gehad, maar eigenlijk een potje bij Rebecca had zitten uithuilen. Ze was daarvan gecharmeerd geraakt en had Peter een lieve man genoemd. Het gras is altijd groener bij de “nieuwe buren”, want Eva wil liever een seksbeest als Steef en Rebecca weet wat voor beest er in Steef kan loskomen en ze geeft hem daarom maar in veel zaken zijn zin. Omdat hij nooit meer een kind wilde, heeft Rebecca zich laten steriliseren. De vriendinnen houden het geheim van de eventuele zwangerschap voor zich. 
Na de zomervakantie gaat Eva weer aan het werk en vindt weer afleiding in de omgang met kleuters. Maar de ellende is niet voorbij als Rebecca plotseling bij Eva komt binnenstuiven en zegt dat Steef in zijn werk geschorst is. De seksfoto’s zijn toch bij de politie terecht gekomen en bovendien is het lijk van de broer van de junk gevonden. Steef is intussen helemaal geflipt en zit thuis.

Peter krijgt steeds meer het idee dat er wat loos is tussen Eva en Steef. Bovendien krijgt hij via een “goddelijke” aanwijzing in de muziek van Led Zeppelin (“Stairway to Heaven”) dat Steef aan de zwarte kant van de macht zit. Hij ziet in Steef een personificatie van de duivel. Rebecca is ook bang voor hem geworden en Peter spreekt hardop zijn idee uit dat Steef wel eens de broer van de junk kan hebben vermoord. Eva heeft namelijk gezien dat hij met een pistool achter de knul aanliep. Peter die een internetfanaat is, gaat zelf op zoek naar een pistool: hij wil een soort veiligheid inkopen. Later blijkt dat hij inderdaad een pistool koopt van een junk (voor 300 €).

Eva wil een zwangerschapstest doen: ze laat Rebecca naar haar school komen om dat bij te wonen en de uitslag van de test is positief. Ze blijkt in verwachting te zijn. Ze is natuurlijk dolblij, ook al is het kind (het moet in haar gevoel een meisje zijn) het gevolg van een lekkend condoom van haar buurman. Ze wil het liefste weggaan met Rebecca naar Spanje of Frankrijk, maar deze durft niet: ze heeft Steef nodig. Dan vertrekt Eva wel ineens bij Peter: ze laat slechts een kort briefje achter en rijdt in de auto naar het zuiden.

Peter vindt het briefje. Hij is geheel van slag en probeert contact te zoeken met Eva via haar mobieltje. Maar ze reageert niet. Hij denkt dat ze er met Steef vandoor is, maar die is nog gewoon thuis. Peter gaat bij de Bloks thuis door het lint. Hij wil weten waar Eva is.

Eva is onderweg naar het zuiden. Onderweg belt haar zus Sanne. Die zegt haar geen gekke dingen te doen. Vanwege het drukke file verkeer komt Eva die dag niet verder dan Eindhoven en ze neemt haar intrek in een bungalow van De Kempervennen. Ze laat het aan Sanne weten en verraadt het adres via de telefoon ook aan Rebecca. Die belooft onmiddellijk naar haar toe te komen.

Peter is nog steeds radeloos. Hij zoekt het hele huis na op sporen van Eva, maar hij vindt niets. Dan belt zijn schoonzusje Sanne en zij vertelt hem dat Eva in De Kempervennen zit. Hij gaat direct naar haar toe. Hij neemt het pistool mee om het onderweg in het water te dumpen.

Eva zit in De Kempervennen en daar staat ineens Rebecca voor de deur, maar ze heeft Steef en de kleine Sem meegenomen. Steef is ziedend omdat Eva in verwachting is van zijn kind en om het feit dat de beide vrouwen hem erin hebben geluisd. Ze moet van hem abortus laten plegen, wat Eva weigert. Maar ze past daarna een andere tactiek toe. Ze gaat hem smeken om het kind te mogen houden en huilt hete tranen in zijn schoot. Rebecca is eventjes decreet weggegaan. Steef lijkt geroerd door haar tranen te zijn, stemt toe in de zwangerschap, maar dan zal Peter (die zijn vriend immers is) wel de vader moeten worden en dan moet ze mee terug naar Noord-Holland. Dat lijkt allemaal te gaan gebeuren totdat ……

Peter arriveert in De Kempervennen. Hij ziet Steefs auto staan en trekt te snelle conclusies. Als hij de bungalow binnenkomt, ziet hij Eva in Steefs schoot huilen. Hij heeft dus toch gelijk gekregen. In blinde woede vuurt hij zijn pistool af op Steef, wanneer die vertelt dat Eva en hij een kind krijgen. Peter zelf wordt direct daarna neergeschoten door Rebecca en in een van zijn laatste handelingen op aarde schiet hij eerst Rebecca dood. Eva snelt haar te hulp en Steef wil zich ook nog oprichten. Dan knalt hij Steef neer en de volgende kogel komt in Eva terecht. Ze valt op het lichaam van Rebecca. De laatste kogel wil Peter voor zichzelf gebruiken, maar dan hoort hij ineens het gehuil van de kleine Sem. Plots beseft hij wat hij gedaan heeft en hij wil voor de kleine jongen blijven leven. Maar helaas, …. 
Hij glijdt weg in een ijzige kou. “Hou me vast . Dat was wat hij wilde. Dat ze me vasthield, zo nu en dan.” (blz. 277)

[De proloog geeft twee dagen later het vervolg op wat er in hoofdstuk 34 is geschied.]

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Eva Nijhoff

Eva is een van de hoofdpersonen en vertelster van het verhaal. Ze is kleuterjuf en getrouwd met Peter. Eva is niet tevreden met haar leven. Een aantal jaar geleden is haar kindje doodgeboren en daar worstelt ze nog erg mee. Ze mist ook spanning in haar leven en haar man Peter kan die haar niet echt geven. Ze zijn in therapie om hun huwelijk te redden.

Peter Nijhoff

Peter Nijhoff is de man van Eva. Hij is sportjournalist en een prototype burgerman. Peter is vrij jaloers, op zijn buurman Steef bijvoorbeeld. Hij heeft niet veel vertrouwen in de zweverige huwelijkstherapie waar hij met Eva naartoe gaat.

Steef Blok

De nieuwe buurman van Eva en Peter, in de Vinex-wijk. Steef heeft een post traumatische stress stoornis, opgelopen tijdens zijn werk als Dutchbatter. Hij is stoer: rijdt motor, gebruikt drugs, bezoekt parenclubs met zijn vrouw), heeft losse handjes en is nogal opvliegend van karakter. Steef leeft het leven samen met zijn vrouw Rebecca. Ze zijn alles behalve saai. Rebecca en Steef hebben een zoontje, Sem. Steef wilde eigenlijk geen kinderen.

Rebecca Blok

Rebecca is de vrouw van Steef. Ze is thuiskapster en erg sexy. Rebecca is vrij in haar seksualiteit, wat blijkt uit haar bezoekjes aan parenclubs. Ze zoent ook met vrouwen, zo ook met Eva. Rebecca is af en toe bang van haar man Steef, omdat hij soms zo opvliegend kan zijn.

Hetty

De therapeut die Peter en Eva regelmatig bezoeken.

Thematiek

Verlangen naar vrijheid / vrijheidsdrang

De burgermensen (buma’s) Nijhoff komen in de burgerwijk De Zonnepolder wonen. Door het moeizame verleden (de aanvankelijke kinderloosheid en daarna de dood van hun kunstmatig verwekte dochter Lieve) is het huwelijk verzand. Ze zijn in huwelijkstherapie ( Peter vindt dat zweverige gedoe echter maar niets) en hun seksleven is op een laag pitje gekomen. Zowel Peter als Eva zijn op zoek naar vrijheid en geluk. Ze denken dat hun nieuwe buren Steef en Rebecca die vrijheid gevonden hebben. Het explosieve en zeer levendige paar Steef (ex-Dutchbatter en nu politieagent) en Rebecca Blok kunnen de spanning in het leven van de Nijhoffs kan terugbrengen. Ze gebruiken drugs (wiet en xtc) en bezoeken parenclubs en hun leven bestaat voor een groot deel uit seksuele contacten. Het gras bij de “nieuwe buren”” lijkt dus wat groener en na een avondje met veel alcohol komt het tot een erotische ontlading waarin Eva de seksuele capaciteiten van buurman Steef leert kennen. Dat smaakt naar meer en wanneer de afspraak gemaakt wordt dat ze met zijn vieren een keer xtc zullen gebruiken en aan partnerruil zullen doen, komen de beide vrouwen op het idee om Eva Nijhoff opnieuw zwanger te laten worden. Het condoom dat ze gebruiken bij de partnerruil zal dan wel lek geprikt moeten worden, maar daar kan Rebecca wel voor zorgen. Zoals gepland wordt er zaad gemorst en blijkt Eva kort daarop in verwachting. Met haar symbolische naam heeft ze opnieuw de man verleid. Dat leidt tot een verwijdering tussen de nieuwe vrienden. Door zijn in Srebrenica opgelopen posttraumatische stress stoornis wil Steef absoluut geen kinderen meer, Eva wil daarentegen de ongeboren vrucht behouden en er met Rebecca vandoor en Peter ziet ineens via een spirituele ingeving de duivel in zijn buurman Steef. Alle ontwikkelingen en misverstanden leiden tot het dramatische einde dat in de proloog al wordt prijsgegeven. Het lijkt een variatie op het aloude Hermansiaanse thema van “Moedwil en Misverstand.” De uiteindelijke boodschap in het boek lijkt dat partnerruil en drugsgebruik niet leiden tot een gelukkiger leven dan dat van de buma’s (burgermannetjes). Het gras van de buren lijkt altijd groener dan dat van jezelf, maar het moet tenslotte ook altijd wel gemaaid worden. Je mag dus ook best wel eens tevreden zijn met “je eigen grasmatje.”

Motieven

Wraak

Peter neemt wraak als hij denkt dat zijn vrouw vreemdgaat. Ook de junk neemt wraak op Steef, omdat die zijn broer zou hebben vermoord.

Jaloezie

Peter lijkt vooral jaloers te zijn op de stoere Steef. Zeker wanneer hij aanpapt met Peters vrouw Eva. Eva is ook jaloers, op vrouwen die wel kinderen kunnen krijgen.

Muziek

De songteksten van popliedjes komen in verschillende fragmenten terug.

Dood

Uiteindelijk leidt alle losbandigheid tot een drama, waarbij doden vallen. Er is geen sprake van moord, want niemand wordt met voorbedachte rade omgebracht.

Overspel

Steef en Rebecca bezoeken parenclubs en zijn niet vies van seks met anderen. Op een avond vol drank en drugs plegen de twee buurstellen ook overspel, in ieder geval heeft Steef seks met Eva.

Drugs(gebruik)

Steef en Rebecca gebruiken regelmatig drugs: wiet en XTC. Ook wordt er flink gedronken. Beiden zorgen vaak voor een losbandige en erotische sfeer.

Kinderloosheid

Eva is ongewenst kinderloos. Ze heeft een kindje verloren. Haar kinderwens is zo groot dat ze uiteindelijk met Rebecca een sinister plan beraamd om 'per ongeluk' zwanger te raken van Steef.

Motto

Het boek heeft twee motto’s:
“In a complete sane world, madness is only freedom.” J.G. Ballard (In een volkomen gezonde wereld is gekte alleen vrijheid.”) Een variant op het adagium: “Ooit een normaal mens ontmoet? En beviel het ?”

En een gedeelte van een tekstsong van Robbie Williams’ van de cd “Feel” levert ook een motto:”
I just wanna feel real love

Fill the home that I live in 

I got to much life, running

Through my veins, going to waste. 
( “Ik zou graag willen voelen dat ware liefde mijn huis zou vullen, Ik heb te veel leven dat door mijn aderen stroomt om te verspillen”) Het huwelijk van Peter en Eva lijkt verzand. Peter is misschien teveel een burgermannetje geworden, waarop ze eerst wel verliefd is geraakt. Eva wil als moderne dertiger/veertiger meer van het leven maken. Ze wil meer passie in haar leven.

Opdracht

De thriller heeft een opdracht: “Opgedragen aan mijn oma Bep, die helaas is overleden vlak voordat dit boek verscheen.” De opdracht hoeft m.i. geen verdere uitleg.

Trivia

RTL zendt in 2014 de televisieserie Nieuwe Buren uit, gebaseerd op het boek. De hoofdrollen worden vertolkt door Daan Schuurmans (Peter), Bracha van Doesburg (Eva), Thijs Römer (Steef) en Katja Römer-Schuurman (Rebecca). Saillant detail: beide stellen zijn in het echte leven ook een koppel.

Titelverklaring

De titel heeft eigenlijk geen nadere uitleg nodig. In de Vinexwijk De Zonnepolder zijn Peter en Eva Nijhoff komen wonen. Na enkele weken worden ze uitgenodigd op een barbecue van de buren Rebecca en Steef Blok. In het begin klikt het tussen de twee stellen. Voor elkaar zijn het “nieuwe buren.”

Structuur & perspectief

Structuur
Een cursief gedrukte tekst van enkele bladzijden vooraf beschrijft een gebeurtenis in het vakantiebungalowpark De Kempervennen, waar een medewerker tot de ontdekking komt dat er een klein jongetje onverzorgd in een bungalow rondkruipt. Hij waarschuwt de politie en later worden er de lijken van vier personen aangetroffen. 

De thriller is daarna opgebouwd uit 15 delen die afwisselend “Peter”en “Eva”genoemd worden. “Peter wordt acht keer genoemd, Eva zeven keer. In totaal zijn er 34 hoofdstukken.
Peter neemt de volgende hoofdstukken voor zijn rekening :
1-7, 10-12, 16-18, 22-24, 27, 30, 32,34. (= 20)
Eva is de vertelster van de onderstaande hoofdstukken 
8-9, 13-15, 19-21, 25-26, 28-29, 31, 33 (=14)
De eerste zeven hoofdstukken zijn dus voor rekening van Peter: daarin wordt veel van de voorgeschiedenis uitgelegd: de expositie van het verhaal. Eva vertelt niet meer dan drie hoofdstukken achter elkaar. Naar het einde van het boek neemt de afwisseling van de vertellers sterk toe. Na hoofdstuk 29 wisselen de verteller per hoofdstuk. Dat werkt een enorme versnelling in de hand, omdat er sprongen in tijd en plaats kunnen worden gemaakt.. 
De thriller wordt afgezien van de proloog vrijwel chronologisch verteld (er zijn enkele korte flashbacks zoals de kennismaking van Peter en Eva op de middelbare school en de geboorte van de dode Lieve )

In het boek worden ook veel songteksten genoemd die een symbolische betekenis hebben. Zo is er al op blz. 60 een vooruitwijzing naar het einde wanneer Jimmy Hendrix in “Hey Joe” aankondigt dat hij zijn vrouw gaat doodschieten die hem bedriegt. In een overzicht aan het eind geeft de schrijfster aan welke songs ze heeft gebruikt in haar boek. Het is een zelfde soort motief als Kluun in zijn eerste roman “Komt een vrouw ….”heeft gebruikt.
In een dankwoord spreekt Saskia Noort de waardering uit voor de mensen uit haar omgeving die haar gesteund hebben bij de totstandkoming van het boek. Vooral de redactrices die haar hebben bijgestaan en regelmatig met het overschrijden van deadlines te maken hebben gehad, krijgen een compliment. Ook vermeldt ze dat er geen overeenkomsten van de personages met mensen uit haar omgeving zijn. Het is allemaal fictie.

Perspectief
Het perspectief van het eerste, cursief gedrukte deel is een personaal perspectief vanuit een medewerker van De Kempervennen. Hij beschrijft dus in de hijvorm de ontdekking van de kleine Sem Blok en vier lijken.

Dan komen er afwisselend twee vertellers aan het woord (zie hierboven). In de ikvorm vertellen Peter Nijhoff en zijn vrouw Eva Nijhoff vrijwel in chronologische volgorde de gebeurtenissen, nadat ze zijn gaan wonen in de Vinexbouwwijk De Zonnepolder. Beiden vertellen in de o.t.t., het perspectief van de onwetende meebelever. Dat is natuurlijk van belang voor de opbouw van de spanning in de thriller. De o.t.t. is daarvoor een geschikte verteltijd. De keuze voor twee vertellers is goed, omdat de lezer nu van twee kanten te weten komt wat beide hoofdpersonen vinden en voelen. Bovendien werkt het spanningverhogend, omdat de ene verteller vaak naadloos aansluit bij de vorige.

Decor

De tijd van de thriller is heel goed te bepalen, omdat Saskia Noort een heel expliciete aanwijzing in haar verhaal stopt. Peter Nijhoff is sportredacteur en heeft in juli 2004 de eindronde van het WK in Portugal meegemaakt. (blz. 259) Op dat moment was zijn vrouw Eva hoogzwanger. Op 22 juli van dat jaar bevalt ze van een doodgeboren dochtertje. In de thriller wordt op blz. 93 beschreven dat ze precies één jaar na dato teruggaat nar het graf van haar dochtertje. Dat is dus 22 juli 2005. Ook bezoeken Steef en Peter het U2- concert in de Arena: die concerten van U2 werden gegeven in de week van 13 tot 16 juli 2005. Maar in de roman wordt de volgorde van deze gebeurtenissen omgedraaid. Pas enige tijd na het grafbezoek van blz. 93 wordt het U2-concert bezocht. In de werkelijkheid was dat dus precies andersom.

Eva werkt als kleuterjuffrouw en begint na haar burn-out (veroorzaakt door het verlies van haar kind) na de zomervakantie weer te werken. (augustus 2005) Op blz. 211 constateert Peter dat het bijna herfst is. Eva is dan al zwanger. Twee weken daarna doet ze een zwangerschapstest. In paniek vlucht ze daarna weg naar De Kempervennen. Daar vindt de ontknoping plaats. We schrijven dan dus waarschijnlijk september 2005. “Nieuwe buren beschrijft kortweg gezegd, de in alle opzichten hete (lees: broeierige) zomer van 2005.

Het decor van de Vinexwijk De Zonnepolder is gelegen in de kuststrook van Noord-Holland. Op blz. 62 zegt Steef Blok dat Den Helder op 30 kilometer afstand ligt. Er is een strand (met een naaktstrand) in de buurt. Dat kan betekenen dat het decor van de roman zich afspeelt in de buurt van Bergen aan Zee of Callantsoog, waar naaktstranden te vinden zijn. 
Nota bene: Saskia Noort werd geboren in het Noord-Hollandse dorp Bergen.

Stijl

De stijl van Saskia Noort in dit boek is simpel en rechttoe rechtaan, af en toe wat clichématig. De zinnen lezen gemakkelijk weg, net als in Noorts andere boeken 'Terug naar de kust' en 'De Eetclub'. Wel is dit boek wat rauwer dan de vorige, iets bravere titels. Noort weet de lezer goed het verhaal in te trekken. De wisseling van perspectief helpt hier goed bij en zorgt ook voor extra spanning.

Beoordeling

Lezen over seks (een flinke ruige portie en ook nog vrij gedetailleerd beschreven) drugs en rock-’n-roll is aantrekkelijk voor middelbare scholieren. Het lezen voor de lijst is soms (afhankelijk van de keuze) een saaie aangelegenheid en het genre van de steeds populairder wordende literaire thriller is voor niet al te belezen eindexamenkandidaten een uitkomst. 
Saskia Noort zet er de vaart in. Haar derde roman is een echte “pageturner” die uitnodigt tot het achter elkaar uitlezen van het boek. Ik heb dat tenminste wel gedaan op een zondagochtend. Ze schrijft niet moeilijk en zoals gezegd in een vlot tempo. De keuze van de twee vertellers (Peter en Eva ) is goed, omdat deze techniek aan de ene kant de vaart in de roman houdt en aan de andere kant de lezer een beeld geeft van wat beide hoofdfiguren denken en voelen. 

Zoals gezegd zitten er vrij veel seksueel getinte passages in het boek en daar moet een jonge lezer wel even op bedacht zijn. Ook worden er veel songteksten gebruikt als vertolking van de gevoelens van vooral de mannelijke hoofdfiguur. Op zich is dat wel toepasselijk want hij is een ex-dj zij het op amateur-basis. Hij heeft een enorme verzameling cd’s en daarom kan hij gemakkelijk spelen met de songteksten. Het geeft Saskia Noort ook de mogelijkheid om een spel van vooruitwijzingen en terugverwijzingen te spelen, wat de goed opgezette structuur van de roman ten goede komt. Ik denk wel dat de meeste scholieren het boek met een zucht weg leggen. En dan rest er natuurlijk de gang naar de docent op school om te vragen of het boek op de literatuurlijst mag. Maar zo langzamerhand kunnen docenten Nederlands toch niet meer heen om schrijvers als Saskia Noort, Simone van der Vlucht, Heleen van Royen en Kluun. Ik heb de producten van deze schrijvers wel eens in en ander verslag “talpaliteratuur” genoemd, waarmee ik eigenlijk niets anders bedoel dan dat het producten zijn die geschreven zijn voor een groot publiek, zoals de tv-programma’s van de populaire zender voor een groot publiek zijn bedoeld. 
Maar, literatuur is anno 2006 natuurlijk niets alleen een fenomeen voor de “happy few” is. Voor de literaire jury’s van de AKO- en de Librisprijs 2006 zal Saskia Noort wel niet in aanmerking komen, maar voor de “Gouden Strop 2006” lijkt ze een goede kandidate. Op de literatuurlijst van scholieren.com geef ik de thriller een waardering van 2 punten. Ik vind deze derde thriller beter dan de voorganger “De eetclub.”

Recensies

"Noort verlegt in dit boek haar grenzen door voor het eerst in de huid van een man te kruipen. Ze doet dit geloofwaardig en pakkend." http://www.crimezone.nl/w...-buren.htm

Bronnen

Website van Saskia Noort
http://www.saskianoort.nl/
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

47.335 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees
Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Ik vond het mijn taak om de verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met nieuwe en/of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk ook gewoon leuk zijn. Docenten kunnen je met het aanprijzen van leuke en/of spannende boeken enthousiast maken. Ik heb nu ruim 1400 verslagen gemaakt, waarvan een heleboel Zeker-Weten-Goed-verslagen. Bij Scholieren.com probeer ik daarom zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Ik hoop altijd dat de 'moderne leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende schrijvers ook op de leeslijst te zetten. Uittreksels maken vond ik vroeger zelf helemaal niet leuk. Nu maak ik ze zelf voor scholieren.com. Nog een gemeend advies: wees verstandig en lees altijd wel het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een een prima geheugensteun voor je mondeling. En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek ook niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com levert.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Nieuwe buren door Saskia Noort"

Ook geschreven door Cees