Feitelijke gegevens

  • 2018
  • 266 pagina's
  • Uitgeverij: Hollands Diep

Flaptekst

In de gevangenis leert de Marokkaanse Joshua - die zich voordoet als Israelier - Klaas kennen, de koning van de Walen. De twee raken goed bevriend en Klaas doet Joshua een voorstel dat hij niet kan weigeren. Dat is het begin van het einde. In de maanden die volgen daalt Joshua steeds verder af in de schimmige wereld van de Amsterdamse hoerenbuurt en raakt zo steeds verder verwijderd van de dromen die hij met zijn geliefde Dee wil waarmaken.

Eerste zin

Met gierende banden reed ik door een stille, lijnrechte straat waar geen hond liep. Ik knalde mijn scooter tegen de hoge muur die de villa afsloot van de buitenwereld.

Samenvatting

Joshu komt in de bak omdat Bruine Steven, eigenaar van een coffeeshop, hem verraadt na hun arrest: ze hadden meer hasj in de coffeeshop dan toegestaan. Omdat hij zelf niets zegt, krijgt hij een zware straf van twee jaar.

In de bak wordt Klaas, grootgrondbezitter van de Wallen en de grootste seksbaas van Nederland, zijn celgenoot en ze worden bajesmaatjes. Joshua valt op bij de bewakers en zij vragen hem onopvallend de leiding te nemen over de groep, zodat er minder rotzooi gebeurt. Zijn leiderschapskwaliteiten vallen ook Klaas op en hij vraagt hem voor hem te komen werken. Joshua's vriendin Dee vindt dat maar niets maar Joshua neemt toch sekswinkel Narcissus en de bijbehorende hoeren-, drugs- en zwart geldhandel over van zijn zwager Levi over. Vlak voordat hij naar Marbella vertrekt, waarschuwt hij Josh voor Klaas' manusje van alles Slaafs.

Joshua ontmoet Slaafs als hij een pakketje komt ophalen en hij verklaart Joshua de oorlog maar wordt vrij snel daarna zelf bewerkt met een mes. Hij paste op de winkel en eigenlijk had dat Joshua dus moeten overkomen. Zakelijk gezien gaat het Joshua voor de wind: hij is goed in wat hij doet, noemt zich 'hoerenmakelaar' en verdient bakken met geld. De andere kant van dat verhaal is dat hij Dee maar weinig ziet en dat zij hem steeds minder vertrouwt. Ook de politiek vertrouwt de zaakjes op de Wallen niet en begint panden op te kopen om ze schoon te vegen.

Het gaat niet lekker tussen Joshua en Dee en omdat Joshua gek van haar wordt, gaat hij met Klaas mee naar een fetisjfeest waar hij o.a. coke snuift en drie keer vreemdgaat. Hij houdt er een soa aan over, waardoor Dee er ook achter komt. Dan lijkt hij te smaak te pakken te hebben: hij begint dagelijks coke te snuiven, krijgt iets met een hoer en neukt ook andere hoeren. Aan het einde van een reis naar Marrakesh met Klaas in plaats van met Dee, biedt deze Joshua Narcissus aan.

Terug in Amsterdam is Dee natuurlijk woedend. Joshua vlucht naar Ivanka, de hoer met wie hij een relatie heeft, maar zij biecht hem op het ook met Klaas en Slaafs te doen. Joshua lijkt gek te worden van de coke en de soa's en biecht uiteindelijk alles aan Dee op, waardoor zij niet meer met hem wil praten. Klaas houdt echter woord en doet Narcissus aan hem over. Dee is eerst weer boos, maar ziet het later wel als een kans om echt weg uit Nederland te gaan. Joshua wil het ook met Ivanka vieren maar daar wordt hij gebeld door Dee: de FIOD staat in hun appartement. Klaas heeft hem belazerd en opgezadeld met een schuld van bijna vier ton. Als Joshua dat hoort, koopt hij een knuppel, racet naar Klaas' villa en slaat zowel Slaafs als hem in elkaar. Hij laat zich oppakken en krijgt een jaar cel, Klaas komt er met een taakstraf vanaf. Als hij weer vrij is, zijn zowel Dee als Ivanka vertrokken.

Personages

Joshua

Hoofdpersoon, afgetraind lichaam, lang haar, wilde vroeger al graag de baas zijn, heeft het vwo net niet gehaald, heeft in het leger gezeten, ambitieus, vindingrijk en een vechter (eerst in figuurlijke zin en later ook letterlijk). Zijn vader komt uit Marrakech maar zelf wil hij niet op een Marokkaan lijken en hij liegt over zijn identiteit. Hij lijkt niet religieus, drinkt en snuift, maar varkensvlees eet hij liever niet. Hij zegt ook een spirituele kant te hebben. Hij heeft veel met geld en vrouwen en komt om die reden in de problemen.

Bruine Steven

Baas van Joshua, heeft een boot en een coffeeshop en zit in de hasjhandel, gedistingeerd type, hekel aan Marokkanen, tegenstander want hij verlinkt Joshua als zijn coffeeshop wordt binnengevallen door de politie.

Dee

Vriendin van Joshua, blond, blauwe ogen, bedrijfseconomie gestudeerd, werkt in een boetiek in de P.C. Hooftstraat, laag zelfbeeld, koppig, heeft een hekel aan Marokkanen en wist het eerste half jaar van hun relatie niet dat Joshua er een was, blijft bij hem omdat ze inmiddels van hem houdt. Ze heeft voor hem haar borsten laten vergroten en een abortus laten plegen. Volgens Joshua zit Dee vast in een keurslijf. Ze leeft voor haar ouders en heeft geen behoefte aan vrienden want ze heeft hem. Ze is jaloers maar uiteindelijk heeft ze daar ook alle redenen toe. Dee is Joshua's helper maar hij verknalt zijn relatie met haar.

Klaas

Celmaat van Joshua in Lelystad, grootste seksbaas van Nederland, Joshua gaat voor hem werken en Klaas wordt ook een tegenstander, lang, dun, fragiel, extravert, grote bek, moet weinig van anderen hebben, gekke schaterlach, valt vaak in herhaling, gaat vreemd en gebruikt drugs. Klaas' helper heet Slaafs.

Quotes

"Zet een Marokkaan alleen en die zal nog tegen zichzelf vechten.'"

Bladzijde 11

"Van alle vriendinnen die ik heb gehad zou geen enkele ouder blij zijn geweest als ze hadden geweten dat ik Mocro was, daarom vertelde ik het nooit. Triest, maar waar. Ik vond het wel spannend om erover te liegen. Als John de Mol een camera op me had gezet, had hij de zoveelste internationale kijkcijferhit gescoord. 'Wie is de Mocro? Expeditie Marrakesh'. "

Bladzijde 28

"Als mijn vrienden na een bioscoopvoorstelling met hun geliefdes bij de McDonald's kwamen eten, fantaseerde ik alvast wat voor hoer ik na werktijd uit zou kiezen. Geen gezeik, geen drama. Fuck liefde, daar zou ik wel aan beginnen als ik zestig was."

Bladzijde 42

"Bij mijn Hollandse vrienden thuis hoefde ik nooit mijn schoenen uit te trekken, de kaffers, daarom gaan ze ook naar de hel."

Bladzijde 51

"Mensen zijn geschift. Meestal zijn degenen in je directe omgeving het ergst. De vader van Dee had ons huis mooi versierd met afluisterapparatuur terwijl het nog lang geen kerst was."

Bladzijde 144

"'Een leren broek? Ik ga nergens met je mee in een leren broek, vriend. Ben je gay? Je kunt alles tegen me zeggen, he.' 'Dat is de dresscode. Leer, latex of rubber. Het eerste halfuur is het doorbijten, maar daarna wil je niets anders meer.' 'Homofiel die je bent. Flikker op. Ik heb veel voor je over maar dit ga ik echt niet doen. Dat zijn die versleten feesten waar alleen de vijftigpluspartij zetels zou kunnen scoren. Hell no.' 'Josh, heb ik jou ooit teleurgesteld? Er zijn zat jonge sletten!' "

Bladzijde 158

"Dronken zijn is een excuus voor zwakke mensen om dingen te doen die niet mogen. Alcohol moest van de duivel komen."

Bladzijde 193

Thematiek

Identiteitsverlies
In mijn ogen gaat dit verhaal over identiteit. Joshua liegt over welke achtergrond hij heeft, omdat mensen Marokkanen haten. Als hij in de gevangenis zit, beseft hij dat vrijheid alles is, maar hij zit gevangen in een verzonnen identiteit van een joodse Israëliër en is dus ook niet vrij: 'Ik had een driedubbelleven: twee nationaliteiten, en ik was crimineel. Jezus, wat vermoeiend. ' (p. 78) Ik ben geen psycholoog maar omdat het boek 'Narcissus' heet, denk ik dat hij vanuit dat dubbelleven en de daarmee gepaard gaande zelfhaat, een liefde voor zijn oppervlakkige zelf creëert: de bodybuildende, Israëlische Joshua, die het goed bij de vrouwen doet en lekker rondneukt. Hij raakt verslaaft aan vrouwen, seks en drugs, herkent zichzelf steeds minder en verzucht in Marrakesh dat hij zo graag zichzelf zou willen zijn: een jongen met Marokkaans bloed en een Hollands hart. Klaas vond meteen al dat hij te veel in de spiegel keek (en heeft waarschijnlijk misbruikt gemaakt van het lage zelfbeeld dat hij zo duidelijk probeerde te compenseren) en Jager noemt hem een narcist. Als Joshua voor de tweede keer in de bak zit, is hij klaar met de dubbele identiteiten en leugens en kiest hij voor het spirituele pad. Als een hoer dan op zijn eerste dag in vrijheid aan hem vraagt hoe hij heet, antwoordt hij 'Sol'.

Motieven

Leugens en bedrog
Joshua liegt in de eerste plaats over zijn identiteit: hij heeft een Marokkaanse achtergrond maar omdat die hem niet verder helpt in het leven, doet hij alsof hij Israëlisch is. Als hij aan zijn vriendin Dee de waarheid vertelt, blijft hij tegen haar liegen over zijn baantje bij Klaas: hij doet alsof hij seksartikelen verkoopt aan toeristen en vrije Amsterdammers, maar ondertussen verkoopt hij seks, drugs en zit hij in het zwarte geld. Hij liegt natuurlijk ook over het (niet) vreemdgaan. Tegen Dee's ouders liegen ze ook en zij liegen weer door stiekem afluisterapparatuur in Dee's huis te plaatsen. Bruine Steven bedriegt de boel door Joshua te verraden bij de politie. En Joshua bedriegt Klaas ook door zich niet aan de afspraak te houden en 'relaties' met hoeren te beginnen en door te verzwijgen dat de weekomzet gestolen is. Uiteindelijk blijkt de hoer Ivanka zelfs hem te bedriegen omdat ze het ook met Klaas en Slaafs doet. Joshua zegt dat zijn hart van Dee is en dat hij loyaal aan Klaas is maar in de praktijk verneukt hij ze beiden. De grootste bedrieger is echter Klaas zelf: hij zit veel dieper in de criminele wereld dan hij Joshua altijd heeft doen geloven en heeft hem gebruikt om zijn dekmantel draaiende te houden. Toen de schuld op het pand te hoog werd, heeft hij het overgedaan aan Joshua: 'Ik kocht ooit een manege voor Galina. Ze heeft welgeteld een uur op die knol gezeten. Elke keer als ik ernaar kijk, word ik eraan herinnerd hoe ondankbaar en onbetrouwbaar de mens kan zijn.' (p. 225)

Discriminatie
Gedurende het hele boek zijn er mensen die een hekel aan Marokkanen hebben en daar geen doekjes om winden. Bruine Klaas geeft zijn Marokkaanse werknemers geen sleutel, omdat ze niet te vertrouwen zijn. Joshua doet alsof hij een Israëliër is en hij krijgt dus wel een sleutel. Een hoer die hij neukt, heeft een hekel aan Marokkanen en dat geldt ook voor Dee en haar ouders. Als haar ouders en zij erachter komen dat hij Marokkaans is, krijgt hij bij het eerstvolgende etentje het ene na het andere vooroordeel om de oren geslingerd. De enige die er meteen oké mee is, is Klaas, maar ook hij zegt een hekel aan Marokkanen te hebben en heeft Joshua om die reden genaaid.

Seks
Ik had eerst liefde als motief maar uiteindelijk gaat het vooral om seks. Joshua zegt zelf dat hij aan hoeren genoeg heeft, aan de liefde begint hij wel als hij zestig is. Dee verveelt hem geen seconde maar hij vindt haar vooral lekker en hij beschrijft vooral hoe en waar ze elkaar neuken. Ook gaat hij natuurlijk in sekswinkel Narcissus werken op de Wallen en wordt hij de grootste seksmatchmaker van Nederland. Hoerenlopers zijn bekenden van hem en hoeren zijn vriendinnen.

Motto

'Een risicovrij leven kan nooit een gezond leven zijn.'

- Deepak Chopra

Bouzamour kwam tijdens zijn jeugd in aanraking met justitie en na zijn detentie sloeg hij dankzij leermeesters als Deepak Chopra en Wayne Dyer een andere weg in.

Trivia

Sol Bouzamour is Mano's oudere broer. Mano is vooral bekend van het boek 'De belofte van Pisa' en zowel in dat boek als zijn nieuwste boek 'Bestsellerboy' komt een oudere broer voor die crimineel bezig is. In Sols boek komen nogal wat bekende mensen voor met een schuilnaam: Bruine Steven voor Steve Brown, de kroonprins van de PvdA voor Lodewijk Asscher en bijvoorbeeld Klaas zou dan Charles Geerts moeten zijn.

Titelverklaring

Letterlijk slaat Narcissus op de naam van de sekswinkel aan de Wallen waar Joshua gaat werken. 'Was Narcissus niet een gestoorde seksmaniak?' (p. 83)

Narcissus is ook een man in een verhaal van Ovidius, namelijk een die verliefd wordt op zijn eigen spiegelbeeld. Joshua traint veel en volgens Klaas kijkt hij te veel in de spiegel. Rechercheur Jager zegt dat zijn ego hem in de weg zit. Zie ook de thematiek.

Structuur & perspectief

Het verhaal is verdeeld in een proloog, epiloog en achttien genummerde hoofdstukken. Door o.a. de tijd van de proloog is het verhaal niet-chronologisch.

Er is sprake van een ik-vertelsituatie. Joshua vertelt achteraf en fungeert dus eigenlijk als alwetende verteller.

 

Decor

Het verhaal speelt zich af in Amsterdam, vooral op de Wallen. Joshua is geboren in de Pijp. De Wallen worden beschreven als het echte Amsterdam, een buurt die een eigen gemeenschap vormt. (Het decor valt dus ook onder motieven.) Er wordt gezegd dat Marokko toen de grootste cannabisproducent was en Bruine Steven geeft zijn stem aan Pim Fortuyn, dus het is het ongeveer het einde van de 20e en begin van de 21e eeuw. De vertelde tijd is denk ik iets langer dan drie jaar: Joshua zit twee jaar vast, werkt dan een jaar in Narcissus en komt dan weer vast.

Stijl

Coen Peppelenbos is op Tzum ook negatief over de schrijfstijl van Mano's broer: 'Bouzamour heeft goed naar zijn broertje gekeken. Dat geldt niet alleen voor het magere plot waarin machismo met misogynie vermengd wordt. Het geldt ook voor de rechttoe rechtaan-stijl al heeft broer Mano soms nog het idee dat hij echte literatuur schrijft als hij wat woorden laat allitereren. Nou dat kan Sol ook hoor: "Ach man. Ze kunnen onze vinnige vagina’s niet aan, Josh. Die dorre dozen van ze hebben de broek aan in huis. Die knurftige kutten."' (Peppelenbos 2018) Mij vielen qua stijl vooral de hoeveelheid enumeratio's op, bijvoorbeeld: 'Tienerseks, bejaardenseks, negerseks, fetisjseks, uniformseks, fistfucking, plasseks, poepseks, anaalseks, oma's, zwangere vrouwen, harige sterren, kotsseks.' (p. 84) Voor mijn lessen over stijlfiguren heb ik bij deze vorm ineens heel veel voorbeelden, maar in deze mate in een boek wordt wat saai.

 

Slotzin

Toen liep ik naar binnen en gooide ze de rode gordijnen dicht.

Beoordeling

Waarschijnlijk behoor ik niet tot de doelgroep van dit boek, want mij vielen eigenlijk vooral de vrouwonvriendelijke uitspraken op. Alle vrouwen in dit boek worden besproken wat betreft hun uiterlijk of seksprestaties of ze zijn hoeren. Maar ook als je wel een oversekste puber bent, vraag ik me af wat dit boek je te bieden heeft want het plot is ook niet al te spannend in mijn ogen. Sommige uitspraken zijn best grappig maar daar tegenover staan dan weer allerlei tenenkrommende zinnen. Misschien is dit boek een aanrader voor leerlingen die graag een boek over seks willen lezen om te vergelijken met betere boeken over seks of om hun leesontwikkeling duidelijk te maken.

Recensies

"Narcissus moet een rauwe roman zijn, maar het is vooral een boek dat volstaat met clichés en platitudes. Af en toe wordt er gerept over discriminatie van Marokkanen, vooral als de ouders van vriendin Dee aan het woord zijn. Die willen liever niet dat hun dochter met een Marokkaan thuiskomt. Maar ja, als je deze roman leest dan snap je dat volkomen."
https://www.tzum.info/201...narcissus/

"Het levert een boek op waar de spontaniteit vanaf spat. Kijk als lezer onder de oppervlakte en je ziet dat Narcissus een rijk boek is. "
https://www.hebban.nl/rec...-narcissus

Bronnen

Recensie: Sol Bouzamour - Narcissus

https://www.tzum.info/201...narcissus/

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.