Nachtvuur door Stefan Boonen

Zeker Weten Goed
Foto van Jessica
Boekcover Nachtvuur
Shadow
  • Boekverslag door Jessica
  • Zeker Weten Goed
  • 3 juni 2014
Zeker Weten Goed

Eerste uitgave
2007
Pagina's
156
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Nachtvuur
Shadow
Nachtvuur door Stefan Boonen
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Feitelijke gegevens

  • 2007
  • 156 pagina's
  • Uitgeverij: Clavis

Flaptekst

Ik neem de kruiwagen, Giel de rugzak, Elisa hoeft niets te dragen. We blijven zo veel mogelijk in het donker. Het wiel van de kruiwagen piept niet. Daar hebben we vanmiddag voor gezorgd. Drupje olie, proefrit door de tuin. ‘Wat is ‘r mis met jullie’ wilde pa De Beer weten. Het leek ons beter om niet te antwoorden.

‘MENEER FRANZEN IS DOOD.’

Dat ene zinnetje is het begin van een krankzinnige en lugubere onderneming. In nachtvuur gaan drie vrienden tot het uiterste. Giel, Rob en Elisa proberen definitief af te rekenen met meneer Franzen. Hun laatste oorlog. Ze beginnen aan een donker avontuur dat zowel hun zenuwen als hun vriendschap danig op de proef zal stellen. Een verhaal over wraak, verleiding en het verliezen van onschuld.

Eerste zin

Hier staan we dan, precies zoals ze voorspeld had.

Samenvatting

De drie vrienden Rob, Giel en Elisa willen wraak nemen op hun toenmalige conciërge van de basisschool. Deze conciërge, meneer Franzen, heeft zoveel dingen gedaan dat de drie vrienden het tijd vinden worden om wraak op hem te nemen.

Toen de drie vrienden bij elkaar in de klas kwamen raakten ze al snel bevriend op de basisschool. Samen vormden ze een groepje van drie en gingen ze nauwelijks met andere leerlingen om. Ze hadden alle drie één ding gemeen: hun vader was er niet meer. Bij de ene zat de vader in de gevangenis, bij de ander waren de ouders gescheiden en bij weer een ander was de vader verongelukt. Dit maakte het dat ze een hecht vriendengroepje konden worden.
Samen werden ze vaak gevraagd om klusjes te doen voor meneer Franzen. Met veel plezier deden ze deze klusjes zodat ze niet bij de lessen aanwezig hoefden te zijn. Tussendoor haalden ze allerlei grapjes bij meneer Franzen uit om hem te pesten en te treiteren. Niemand kwam erachter dat zij de schuldigen waren en keer op keer mochten ze meneer Franzen blijven helpen. Uiteindelijk kwamen ze in groep acht te zitten en moesten ze alle drie naar de middelbare school. De keuze was snel gemaakt: ze zouden alle drie naar dezelfde middelbare school gaan. Helaas zouden ze dan wel afscheid moeten nemen van hun geliefde meneer Franzen.

Tot hun grote verbazing ging meneer Franzen ook mee naar de middelbare school. Dit keer is het niet zijn doel om hun klusjes te laten doen, maar wil hij wraak op hun nemen. Hij is de pesterijen van het groepje zat en probeert ze zo te manipuleren dat ze geloven dat hij een goede man is. Zo zorgt hij ervoor dat hij samen met Elisa sexy foto’s kan maken en doet hij haar geloven dat ze een echt model is en waarschijnlijk verder kan komen met modellenwerk. Zij gelooft dit, en gaat daardoor elke keer met hem mee om foto’s te maken.
Rob en Giel vinden het maar een raar verhaal en wantrouwen meneer Franzen al snel. Ze vinden hem een pedofiel en als ze dit tegen Elisa zeggen wil ze er helemaal niks van weten. Daarom doen ze maar alsof ze van niks weten en laten ze het allemaal gaan.
Op een dag wordt Giel meegelokt naar meneer Franzen. Hij schijnt een atelier te hebben en meneer Franzen wil hem hier wat laten zien. Al snel loopt dit uit de hand en springt Giel door het raam waardoor hij met grote littekens blijft zitten. Hij vertelt niemand wat er aan de hand is en Rob en Elisa kunnen alleen maar vermoeden dat het iets met meneer Franzen te maken heeft.

Als Elisa onverwachts ziek wordt en de diagnose leukemie krijgt, wil het groepje wraak op meneer Franzen nemen. Het toekomstperspectief van Elisa ziet er somber uit en waarschijnlijk zal ze overlijden. Elisa komt nauwelijks meer op school en krijgt allemaal chemo’s in het ziekenhuis om misschien toch nog beter te worden, maar dit helpt allemaal niet. Via via krijgt het groepje te horen dat meneer Franzen ook ziek is. Ze denken dat hij darmkanker heeft, maar helemaal zeker weten ze dit niet.

Na een tijdje komen ze erachter dat hij is overleden en zoeken ze zijn graf op. Omdat Elisa graag wraak wil nemen op hem, graven ze zijn kist op en steken ze het uiteindelijk in brand. Nachten lang gaan Elisa, Giel en Rob naar het bos toe om hout te verzamelen en de kist in brand te steken. Als dit uiteindelijk is gedaan loopt het helemaal fout en het vuur breidt zich uit waardoor ze met z’n drieën een bosbrand hebben veroorzaakt. De schuld wordt al snel afgeschoven op de twee broers van Giel, omdat zij toevallig in de buurt van het bos waren toen de brand begon.
Omdat het steeds slechter met Elisa gaat en ze niet met schuldgevoelens kan blijven zitten geeft ze zichzelf uiteindelijk aan bij de politie. De politie doet er nauwelijks iets mee omdat ze bijna stervende is. Uiteindelijk sterft Elisa dan ook en blijven Rob en Giel voor altijd met een hoop geheimen zitten.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Rob

Rob is de verteller van het verhaal. Hij is een puber die nog op de middelbare school zit, hij heeft veel negatieve emoties in zich en gaat lastig met zijn woede om. Zijn vader is overleden en hij heeft al veel meegemaakt in zijn leven.

Elisa Nuitver

Elisa is de beste vriendin van Giel en Rob. De vader van Elisa zat een deel van zijn leven in de gevangenis waardoor ze heel lang een vader persoon gemist heeft. In het verhaal zelf is ze ziek: ze heeft kanker en heeft niet lang meer te leven. Hierdoor haalt ze alles uit het leven wat erin zit en doet ze wat ze wil.

Giel De Beer

Giel De Beer is één van de kinderen van de familie De Beer. De familie De Beer staat bekend als een asociale familie en niemand mag de familie echt. Giel is de beste vriend van Rob en Elisa en heeft geen vader meer in zijn leven. Net als Rob en Elisa is hij een puber die nog op de middelbare school zit.

Meneer Franzen

Meneer Franzen is de huidige conciërge van Rob, Elisa en Giel. Op de basisschool was hij al een conciërge van hen en toen ze naar de middelbare school gingen is hij gelijk meegegaan als conciërge. Het is een man die in de eerste instantie over zichzelf heen laat lopen en later pas wraak neemt als hij alleen is en niemand hem kan zien. Uiteindelijk overlijdt hij vermoedelijk aan de ziekte kanker.

Quotes

"‘‘Er is vannacht een kist gestolen,’ gaat ze verder, nadrukkelijk fluisterend. ‘Een doodskist! Wie doet nu zoiets? Vast van die satanisten.’ ‘Satanis…’ Ik word onderbroken door een stem achter me. ‘Ik denk dat ik ze gezien heb. Drie of vier waren het er. Rond middernacht. Ik zag ze toen ik naar de wc moest. Ik denk dat ze een kruiwagen bij zich hadden.’’" Bladzijde 51
"‘Misschien moeten we de kist gewoon laten staan. Afwachten. Nee, dat kan niet. Dat ding zit vol vingerafdrukken. Al hebben ze onze vingerafdrukken natuurlijk niet. En die buurman dan? De kerel die ons met de kruiwagen zag lopen? Wat als dat in de pers verschijnt?’" Bladzijde 83
"‘Een nachtvuur om het einde van meneer Franzen te vieren. Nu zakt er iets zwaars naar mijn maag. Het veel te luide knetteren, het gretige van het vuur. Opeens lijkt deze hele onderneming me zo triest. Ik besef dat het er voor meneer Franzen weinig toe doet. Dood is dood. We doen dit voor Elisa. Voor als ze niet wint van haar bloedkanker.’" Bladzijde 142

Thematiek

Vriendschap

Het thema van het verhaal is de bijzondere vriendschap tussen Rob, Elisa en Giel die steeds sterker en hechter wordt als gevolg van een gezamenlijke wraakactie. Het verhaal draait om de wraakactie van Rob, Elisa en Giel op meneer Franzen. Ze hebben allerlei voorbereidingen getroffen en hebben het liefste dat ze het lijk van meneer Franzen zo snel mogelijk kunnen verbranden. Omdat het allemaal heel spannend is en er veel geregeld moet worden, lijkt het alsof de vriendschap tussen de drie steeds sterker en sterker wordt. Daarnaast wordt Elisa ongeneeslijk ziek waardoor de band tussen de drie ook steeds hechter en beter wordt.

Motieven

Wraak

De vriendengroep wilt gezamelijk een wraakactie plegen op meneer Franzen. Het proces er naartoe en het gezamenlijke geheim maakt de vriendengroep hechter.

Ernstige ziekte

In dit verhaal speelt de ziekte van Elisa een grote rol. Ze heeft leukemie en daardoor niet meer zo lang te leven. Toch probeert ze alles te doen en is ze altijd vrolijk ondanks dat ze doodziek is en regelmatig naar het ziekenhuis moet. In het boek ‘Voor altijd en daarna’ speelt de ziekte kanker ook een grote rol tussen de twee best vriendinnen Nina en Cady. Uiteindelijk overlijdt Nina en moet Cady het doen zonder haar beste vriendin Nina. In dit verhaal overlijdt Elisa en verliezen Rob en Giel hun beste vriendin.

Trivia

Het verhaal is door Stefan Boonen verzonnen. Het is dus geen waargebeurd verhaal en hij heeft ook geen gebeurtenissen uit zijn eigen leven in dit verhaal gebruikt.

Titelverklaring

De titel ‘nachtvuur’ slaat op het vuur dat Rob, Elisa en Giel met zijn drieën maken om de kist en het lijk van meneer Franzen te verbranden. Omdat ze wraak willen nemen op alles uit het verleden, treffen ze al dagen lang voorbereidingen om het lijk en de kist te verbranden. Ze verzamelen hout, halen de kist al op uit het graf en zoeken een plaats in het bos uit waar ze een vuurtje kunnen maken.
Na een paar dagen gaan ze midden in de nacht naar het bos toe om de kist en het lijk van meneer Franzen te verbranden. Dit vuur loopt uit de hand waardoor er midden in de nacht een bosbrand ontstaat.

Structuur & perspectief

Voor het verhaal is een ik-persoon gebruikt. Alles wordt vanuit één persoon, de ik-verteller, geschreven. In dit verhaal wordt alles door de ogen van Rob verteld. Je leest de gedachtes en handelingen van Rob, maar van de andere personen niet.

Het verhaal begint met een informatieve opening. Als het verhaal begint worden eerst de personages en de ruimtes geïntroduceerd, zodat je eerst de ruimtes en personages leert kennen. Je krijgt dus een uitleg van de personages, en daarna begint het verhaal echt.
Het verhaal heeft een gesloten einde. Je weet hoe het verhaal eindigt en je blijft niet met vragen zitten als het boek uit is.

Het verhaal is opgedeeld in hoofdstukken die te herkennen zijn aan een aantal woorden. Deze woorden hebben te maken met de verhaallijn in het hoofdstuk.

Decor

Het verhaal speelt zich op één specifieke plaats in Nederland af, maar het is niet bekend welke plaats dit is. Het speelt zich wel op verschillende plaatsen op deze plaats af: op school, rond de school, thuis bij Elisa, Rob en Giel, op de begraafplaats, het politiebureau en het bos.

Er is in dit verhaal geen gebruik gemaakt van een belangenruimte. Een belangenruimte is een ruimte waarin de gevoelens van de personages overeen komen met de gebruikte ruimte.

Het verhaal zelf speelt zich in een korte tijd af. Het begint op het moment dat de drie vrienden bij het graf staan om de doodskist op te graven en het eindigt als ze de doodskist in de brand hebben gestoken. Als je naar de flashbacks kijkt gaat het verhaal over jaren: vanaf de kleuterperiode op de basisschool tot aan de middelbare school. Daarnaast speelt het zich af in de huidige tijd.

Stijl

Kenmerkend voorde schrijfstijl van Stefan Boonen is de korte manier waarop hij dingen schrijft. Hij schrijft korte zinnen, maar weet deze zinnen zo te schrijven dat er wel weer veel details in voor komen. Aan het begin is het lastig om in deze schrijfstijl te komen, maar het leest steeds makkelijker als je een aantal pagina’s hebt gelezen.
Het boek is voor het merendeel in de verleden tijd geschreven. Het verhaal wordt gevormd door allemaal lange flashbacks die echt nodig zijn voor het verhaal. Je moet eerst het verleden weten en begrijpen voordat je het verhaal helemaal snapt. In dit boek worden het verleden en de tijd van nu afgewisseld waardoor het soms lastig is om over te schakelen.

Je loopt soms wel wat leesvertraging op door de hoeveelheid details. Deze details staan in korte zinnen waardoor het soms lastig te lezen is. Over één klein dingen kunnen stukken lang verteld worden. De leesvertraging is niet storend en zorgt juist voor spanning.

Een citaat om de schrijfstijl van Stefan Boonen te verduidelijken: We keken elkaar aan. Herinnerden ons hoe we genoten hadden van dit soort opdrachtjes op de lagere school. Maar dat was vorig jaar. Als zesdeklasser de speelplaats van de Bavikschool vegen of als eerstejaars hetzelfde doen op het Gilbertcollege. Twee heel verschillende karweitjes. – blz 69
In deze citaat is te zien dat Stefan Boonen in korte zinnen schrijft. In deze zinnen staan wel weer allerlei details die het verhaal verduidelijken.

Slotzin

Er is veel om over te zwijgen. Uitleg: Rob en Giel hebben een geheim. Zij hebben namelijk samen met Elisa de bosbrand veroorzaakt en niemand mag weten dat zij dat gedaan hebben. Daarom houden ze het geheim en moeten ze de komende tijd heel veel verzwijgen zodat niemand achter de waarheid van de bosbrand zal komen.

Beoordeling

Aan het begin van het boek werd ik niet echt gepakt door het verhaal. De korte schrijfstijl stond me niet aan en ik kon niet echt lekker in het verhaal komen. Maar hoe verder ik in het verhaal kwam, hoe leuker ik het begon te vinden!
Het boek is in een schrijfstijl geschreven die ik nog niet echt vaak ben tegen gekomen. Het is kort geschreven, maar toch gedetailleerd. Daarnaast bestaat het verhaal voornamelijk uit flashbacks waardoor het aan het begin soms lastig is om te weten of het nou in het verleden of het heden afspeelt.
De verhaallijn is interessant en boeiend en het is op zo’n manier geschreven dat je alles voor je ziet. Ik vind het een aanrader en zal het boek ook aan anderen aanraden!

Recensies

"Naast spanning heeft Boonen er ook een flink stuk emotie in gelegd, waardoor het verhaal en vooral het einde behoorlijk beladen is." http://jeugdlit.blogspot....oonen.html
"Een psychologisch sterk verhaal, een verslag van complexe gevoelens en onverwachte daden." http://www.pluizuit.be/08...htvuur.htm
"In korte zinnen met mooie beelden schetst [de auteur] een leven dat hoort bij elke puber: de onzekerheid van verliefd zijn, gedoe met ouders, stoerdoenerij op school." http://www.leesfeest.nl/node/401
"Er zit vaart in Robs relaas. Het taalgebruik is zeer direct en zonder omhaal en de dialogen klinken levensecht." http://www.pluizer.be/kin...nachtvuur
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

48.162 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

J.

J.

Ik wil super graag da boek !!!!!!!!

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Jessica