Mannenjacht door Marion van de Coolwijk

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover Mannenjacht
Shadow
  • Boekverslag door Cees
  • Zeker Weten Goed
  • 5 augustus 2017
Zeker Weten Goed

Eerste uitgave
2017
Pagina's
288
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Mannenjacht
Shadow
Mannenjacht door Marion van de Coolwijk
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2017
  • 288 pagina's
  • Uitgeverij: Karakter Uitgevers

Flaptekst

Frank, Marcel, Bart en Herman vormen al vanaf hun jeugdjaren een hechte vriendenclub. Hun gezamenlijke mannenweekenden op de boot van Bart zijn een traditie en ook in het dagelijkse leven steunen ze elkaar door dik en dun.
Als Karin na een huwelijk van 22 jaar van haar man Marc te horen krijgt dat hij verder wil met zijn minnares en hij een paar dagen later verongelukt, komt Karins leven en dat van haar vriendin Els in een stroomversnelling terecht. Diezelfde week overlijdt ook Bart aan een overdosis. De politie gaat uit van zelfmoord, maar de twee vrouwen twijfelen.

Beide mannen krijgen na hun dood een vreemd, gezongen bericht in hun voicemailbox, ingesproken door dezelfde meisjesstem: `Daar was laatst een meisje boos, die wou niet baren, die wou niet baren.` Als snel blijkt dat iemand het op de gehele vriendengroep heeft gemunt en is niemand zijn leven meer zeker.

Eerste zin

De ruitenwissers zwiepten op de hoogste snelheid door de zware regenval en de opspattende modder. Flarden van laaghandende wolken joegen over de motorkap. Marc Keep hield beide handen op het stuur. hij voelde zich misselijk en duizelig.

Samenvatting

In het eerste hoofdstuk voelt Marc Keep(49)  zich tijdens het autorijden niet lekker. Hij moet uitwijken voor een auto en rijdt tegen een boom. Zijn vrouw Karin die net bezoek heeft van haar vriendin Els, hoort van de politie dat hij verongelukt is. Ze vertelt aan Els dat Marc een paar dagen ervoor besloten had haar te verlaten voor een jonge vriendin Babet. Els wist daar niets van. Als ze later bij de spullen de mobiele telefoon van Marc vinden, wordt er gebeld en horen ze een vrouwenstem "Daar was eens een meisje loos.." zingen. Dat is een oud-Hollands kinderliedje. Het is november 2016. Els praat erover met haar man Frank. Die wist wel van de relatie die Marc had met Babet. Marc bezocht ook een psychotherapeute: Frank had hem daar namelijk wel eens afgezet in Alkmaar.

In een tweede verhaallijn met een andere personale verteller Peggy lezen we dat zij naar haar zus Diana gaat. Die zit in een psychiatrische inrichting en wil al jarenlang niet meer praten. Er is iets gebeurd, maar wat? Het is oktober 2016. Ze laat Diana een tekening maken van een bootje. Een klant bij haar psychotherapeutisch bureau (zij noemt hem De Boei, in werkelijkheid is het Bart, de broer van Els, die zeeman is) herkent de tekening als het jacht van hem dat hij heel lang geleden met drie vrienden heeft gekocht. Het jacht heet MJ8 ("Mannenjacht.") Peggy wordt nu op een mooi spoor gezet van wat er met Diana gebeurd kan zijn. Er is sprake van seksueel misbruik. Peggy laat De Boei praten en komt erachter dat de mannen destijds Diana hebben verkracht. Wie van de vier is echter de man die Diana zwanger heeft gemaakt? Ze wil ze alle vier laten bloeden. Ze is er namelijk -via het bekijken van foto-albums- achter gekomen (2004) dat haar moeder een week voor de bevalling helemaal geen dikke buik had en Diana wel. Diana is dus eigenlijk haar biologische moeder, maar wie van de vier vrienden is dan de biologische vader van Peggy? De foto van Frank die Peggy aan Diana laat zien. levert de meeste emoties op.

Els brengt een bezoek aan haar vrijgezelle broer Bart, van wie ze al een paar dagen niets heeft gehoord. Ze treft hem dood aan en hij lijkt aan een dosis drugs en slaappillen te zijn overleden. De politie denkt aan zelfmoord, maar Els zou daarvoor helemaal geen reden weten. Er is wel een afscheidsbrief. Later krijgt ook zij de beschikking over Barts mobiel en ook daarop wordt gebeld. Een vrouw zingt:  "....dat wou niet baren..." Dat is de aangepaste tweede regel van het Oud-Hollandse kinderliedje.

Karin is intussen gebeld door Babet en die vertelt dat zij met Marc wilde trouwen, maar dat ze eigenlijk een soort escortgirl of sekswerkster was.  Els en Karin gaan naar de notaris om te horen wat er in het testament van Bart staat. Die heeft het jacht dat hij beheerde bij een geldlening in ruil als een onderpand achtergelaten aan Herman, de vierde vriend. Omdat Bart dood is en zijn lening niet heeft afgelost, is het dure jacht nu bezit van van Herman. De waarde is 1 miljoen. Els en Karin zijn woedend, zeker na de koele en zakelijke reactie van diens vrouw Anneke. Maar terwijl Els en Karin bij Anneke zijn, komt de politie aan de deur. Ook Herman is ineens dood. Hij is in de haven van Hoorn verdronken in de buurt van zijn jacht.  Hij zou die morgen een afspraak hebben met een psychotherapeutisch bureau in Alkmaar. (Dat bureau  is van Peggy).  
Er resteert nog één vriend, de man van Els. Die bekent haar dat hij vroeger echt verliefd is geweest op Diana, maar dat hij nooit geweten heeft dat zijn drie vrienden tijdens zijn afwezigheid haar op het jacht ook hadden verkracht. Verder is hij erg betrouwbaar in het huwelijk gebleken.

Intussen is de verhaallijn van Peggy ook steeds verder gegaan. Ze heeft besloten alle vier de vrienden te straffen. Ook DNA-testen wil ze op haar uitvoeren om erachter te komen wie haar biologische vader is. Marc komt met Peggy praten om Babet van haar arbeidscontract af te helpen. Het psychotherapeutisch bureau van Peggy is er namelijk één voor lichaam en geest. Er is namelijk ook een sekspraktijk aan verbonden en zo leerde Marc Babet kennen. Maar ze willen nu trouwen. Peggy voert Marc tijdens het gesprek een grote hoeveelheid appelpitten. Daarin zit cyanide en Marc wordt later tijdens het autorijden onwel. Dat is de eerste moord. Een zelfde truc haalt ze uit met Bart (de Boei) Ze maakt een afspraak, geilt hem op en ze gaat met hem mee naar huis, geeft hem drugs en slaappillen en laat hem een afscheidsbrief schrijven. Zo lijkt zijn dood een zelfmoord. 

De twee verhaallijnen beginnen elkaar steeds meer te naderen. Els die vrij slim is, denkt dat ook haar man Frank ernstig gevaar loopt. Die heeft namelijk ook een afspraak met Peggy. Ze rijdt naar Alkmaar en als ze in de wachtkamer zit, ziet ze Babet uit het kantoor van Peggy komen. Dat was toch die hoer van Marc?  Ze belt met de politie   en legt het een en ander uit. Als ze zelf in het gebouw van Peggy op zoek gaat naar Frank, wordt ze onverwacht door Peggy buiten westen geslagen.  Ze wordt kort daarna met een hersenschudding wakker, maar haar man Frank is gered. Peggy is gearresteerd.

Epiloog:
Peggy ontvangt in de gevangenis een brief van de notaris. Hij is van haar overleden vader die bekent dat hij het kind bij Diana heeft verwekt. Hij had dat zelf laten onderzoeken. Hij is dus de biologische vader van Peggy.  Peggy heeft dus de verkeerde mannen om zeep geholpen.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Peggy

Peggy is bijna 30 jaar en runt een eigen psychotherapeutisch bureau. Maar het is wel een bijzonder bureau. Je kunt er ook je lichamelijke wensen bevredigen: een gat in de markt. Peggy loopt al jaren met een groot probleem rond waarbij haar zus Diana betrokken is. Later wordt haar zus haar biologische moeder en dan wil Peggy wel heel graag weten wie haar biologische vader is. Daarvoor komen de vier vrienden Marc, Bart, Herman en Frank in aanraking. Bart heeft namelijk verteld dat ze vroeger een mannenjacht hadden. Daar was Diana te gast. Peggy besluit alle mannen uit de weg te ruimen en doet dat op een slimme manier waardoor je bijna geen bewijs krijgt dat zij het heeft gedaan. Toch loopt ze tegen de lamp, omdat Els in de gaten krijgt hoe de vork in de steel zit.Als ze opgepakt is, krijgt ze via een brief van de notaris nog een extra trap na. Haar stiefvader blijkt toch haar biologische vader die een kind heeft verwekt bij haar halfzusje.

Els

Els is een slimme vrouw die getrouwd is met Frank die een van de vier mannen uit het verleden van Diana was. Ze krijgt door wat er aan de hand is en gelooft vanaf het begin al niet dat haar broer zelfmoord heeft gepleegd. Ze beseft dat ook Frank het slachtoffer zal worden en steekt daar een stokje voor door zelf initiatief te nemen.

de vier vrienden

Frank, de enige vriend die niet vermoord is, is de enige die je iets kan verwijten. Hij was echt verliefd op Diana, en wist niet dat zijn drie vrienden achter zijn rug haar ook misbruikten. Omdat ze daarna geestelijk instabiel was, heeft hij haar verlaten. Misschien mag hij daarom blijven leven. Marc heeft zijn vrouw bedrogen met Babet, maar Peggy voorkomt dat. Herman lijkt de meest berekende van de vrienden: hij is het meest op geld uit en komt niet sympathiek over in zijn reacties bij de dood van Bart en Marc. Hij zou bij de dood van Bart financieel belang hebben. Bart was zeeman, het meest vrijgevochten, gebruikte drugs en drank, maar maakt geen onsympathieke indruk. Hij snoeft op therapie bij Peggy wel over zijn verleden op het mannenjacht. Hij zou volgens zijn zus nooit zelfmoord plegen en ze krijgt daarin gelijk.

Quotes

"Net toen Els wilde staan om te gaan kijken wie er had aangebeld, ging de deur van de kamer open en stapte er een agent naar binnen, gevolgd door een tweede agent. Danny en Wesley bleven in de deuropening staan. "mam, ze willen jouw spreken". Wesleys stem klonk schor en de schrik stond in zijn ogen. "Er is iets met papa."" Bladzijde 32
"Een onrustig gevoel maakte zich van Peggy meester. Was het zo simpel? Twee letters en een cijfer? De M, de J en de 8. Ze staarde naar de tekening. MJ8. Het kon. Alleen de punt en hert boogje onder aan de J. ontbraken bij de tekening van Diana, maar verder waren ze identiek. "Betekent het ook iets?", stamelde ze." Bladzijde 86
"Want alleen de complete waarheid mocht leiden tot het plan dat ze al bijna dertien jaar klaar had liggen voor de man die haar leven en dat van Diana had verwoest. Haar geduld was vandaag beloond, maar ze moest dit omzichtig aanpakken. Wraak was alleen zoet als ze ermee weg kwam. Het bizarre was dat De Boei geen idee had wat hij teweeg had gebracht vandaag, en dat wilde ze graag zo laten." Bladzijde 111
"Maar er iets vreselijk misgegaan. Ik ben over een grens heen gegaan en heb haar bemind. Het was pure liefde, ze was zo mooi en zo lief. het ging vanzelf, we vonden het allebei fijn, dat weet ik zeker. maar het kon niet, dat wist ik. Thea mocht het niet weten, niemand mocht het weten. Dat heb ik Diana ook gezegd. Iedereen zou boos worden op ons, haar misschien wel meenemen naar een ander huis. Ik zag de angst in Diana's ogen toen ik dit vertelde. Ze heeft het nooit iemand verteld. Dat weet ik zeker." Bladzijde 286
"De Boei had gelijk. Frank was Diana's grote liefde. Ze had hem vertrouwd en hij had daar op een brutale manier misbruik van gemaakt. Hij en zijn drie vrienden!. Ze sloeg een arm om Diana heen. "Huil maar, lieverd", fluisterde ze. "Huil maar. Ik zorg dat het goed komt. Voor altijd!"" Bladzijde 190

Thematiek

Wraak / bloedwraak / eerwraak

In veel thrillers is wraak het motief. Mensen doen elkaar iets aan en vaak is de eerste gedachte van slachtoffers of hun nabestaanden om wraak te nemen op de dader. Diana is door seksueel misbruik in haar jeugd traumatisch gestoord. Ze is sinds haar achttiende opgenomen in een inrichting. Voor Peggy is het geheim dat daarachter steekt een raadsel. haar ouders doen er het zwijgen toe. In 2004 komt ze er bij het bekijken van familiealbums achter dat haar moeder een week voor Peggy's geboorte helemaal niet dik was. Ze beseft dan dat ze een kind van Diana is. Maar wie is haar vader? Ze vermoedt dat dit een van de vier vrienden is die Diana op het jacht hebben misbruikt. Ze besluit die te laten bloeden voor het misbruik en wil het DNA van hen te weten komen. dan zou ze erachter kunnen komen wie haar biologische vader is. maar geen van de vier mannen is haar vader.

Motieven

Whodunit

Eigenlijk zijn er twee whodunits-vragen. De eerste is wie is de moordenaar van de drie vrienden. Dat wordt al snel duidelijk. Daarna wordt de whodunitvraag; wie heeft Diana zwanger gemaakt? Dat wordt pas op de laatste pagina prijsgegeven.

Zelfmoord

De politie denkt sterk aan zelfmoord als Bart dood wordt aangetroffen in zijn woning.

Vriendschap

De vier mannen hebben een vriendschap opgebouwd die uit hun jeugd komt. Ze hebben met zijn vieren een jacht gekocht, waarop ze ook met meisjes seks hadden. Ze zijn al een dikke dertig jaar met elkaar bevriend, hoewel hun wegen door het huwelijk nog wel eens uit elkaar liepen.

Moord

Peggy besluit wraak te nemen op de vier jeugdvrienden die het leven van haar zus hebben verziekt. Drie mannen worden door haar vermoord.

Seksualiteit

De vier mannen-vrienden met een jacht- gaan op sekstherapie bij Peggy. In hun jeugd speelden ze op hun jacht spelletjes met jonge meiden.

Vader-dochterrelatie

Peggy merkte dat in haar relatie met haar ouders haar moeder weinig aandacht aan haar besteedde en nauwelijks tekenen van liefde gaf.

Familiegeheim

Een belangrijk motief is het familiegeheim. Wie is de vader van het kind van Diana? Dat kind is Peggy (eerste geheim) en lange tijd wordt de illusie aan de lezer overgelaten om één van de vier mannen te verdenken. Het echte familiegeheim wordt onthuld in de epiloog waarin Peggy een brief van haar overleden vader krijgt van de notaris. Haar stiefvader Johan is toch de vader van Peggy. Alleen heeft hij het kind verwekt bij haar halfzusje.

Prostitutie

Mark is zogezegd onder behandeling bij Peggy Brant, maar een deel van de behandeling richt zich gewoon op lichamelijke seks, waarvoor stevig betaald dient te worden. Een luxe sekswerkerssituatie dus.

Overspel

Marc Keep, het eerste slachtoffer, bedriegt zijn vrouw Karin met de prostituee Babet. Hij wil scheiden en met Babet trouwen, maar het auto-ongeluk voorkomt dat.

Drugs(gebruik)

Bart, de broer van Els, was een routineuze drugsgebruiker. Daarom denkt de politie aan een overdosis drugs in combinatie met ingenomen slaapmiddelen aan zelfmoord.

Moeder-dochterrelatie

Peggy geeft aan dat de relatie met haar moeder Thea niet goed is. maar later begrijpt ze dat Thea haar biologische moeder niet is. Diana, die ze als haar zus zag, is haar moeder. Zij is daarnaast het kind van haar stiefvader Johan Korvers. Het is allemaal wat ingewikkeld , ja.

Vatersuchmotief

In de loop van het verhaal wordt de vraag die Peggy bezighoudt een zoektocht naar haar eigen biologische vader.

Burn-out

Frank, de man van Els, heeft depressies en een burn-out. Hij heeft problemen op zijn werk als leraar en is al een tijdje thuis. De moord op zijn drie vrienden helpt ook niet mee. Hij is de enige van de vier vrienden die het overleeft. Dat komt door zijn intelligente vrouw.

Motto

"Als je ergens voor gaat, heb je kans om te verliezen. Als je niet gaat, heb je al verloren." 
(Barack Obama)|

Daarnaast is de oud-Hollandse liedtekst van "Daar was eens een meisje loos"een tweede thema dat doet denken aan een verhaalmotief in engere zin.

Opdracht

Marion draagt het boek op aan "haar zus Averil van wie ze ongelooflijk veel houdt."

Titelverklaring

Wanneer Peggy Korvers op zoek gaat naar haar biologische vader, stuit ze op een vriendschap van vier mannen die in hun verleden samen een boot kochten waarop ze jonge meisjes uitnodigden. Haar zusje Diana is later slachtoffer van de mannen en zit in een psychiatrische inrichting. Een van de mannen is later patiënt bij haar. Zo komt ze erachter dat die mannen een jacht hadden dat ze MJ8 noemden: "Mannenjacht." dat geeft een doorbraak in haar zoektocht.
Maar vanaf dat moment gaat zij ook op jacht naar de vier mannen.Ze wil ze allemaal wreken. Dat is derhalve de tweede betekenis van de titel. Peggy op mannenjacht.

Structuur & perspectief

Eigenlijk zijn er twee verhaaldraden in de thriller. Er is een lijn van Els, die in het heden met een van de vier mannen is getrouwd. Drie ervan worden vermoord. Haar eigen man loopt ook gevaar. Els vertelt in de zij-vorm en doet dat in de o.v.t. Zij vertelt alleen in de maand november 2016.

De tweede lijn (de gecursiveerde tekst) is van Peggy Korvers , een jonge vrouw die in de loop van haar verhaallijn het verleden/het geheim van haar familie onthult. Zij vertelt ook in terugblikken over de periode van 2004, wanneer zij erachter komt wat er werkelijk met haar zus is gebeurd. 
Daarna besluit ze haar zus te wreken.
Op dat moment  beginnen de twee verhaallijnen elkaar te naderen en aan het einde van de plot vallen ze samen.  Ook Peggy vertelt in de personale-vertelvorm en ook zij doet dat in de o.v.t

Dan is er nog het eerste hoofdstuk, dat eigenlijk de vertelfunctie van een proloog heeft. Daarin is Marc de personale verteller. Hij beschrijft een autorit waarbij hij omkomt.
Het boek eindigt met een epiloog, waarin Peggy in de gevangenis via de notaris een brief van haar vader krijgt, waarin hij de ware toedracht onthult. Dat is een flinke klap omdat blijkt dat Peggy wraak genomen heeft op de verkeerde mannen. 

Verdere structuurelementen zijn de veel voorkomende cliffhangers: passages die een hoofdstuk afsluiten maar spanning voor een vervolg  oproepen. Ook vooruitwijzingen spelen een belangrijke rol. Ongeveer in het midden van het boek begin je als lezer te beseffen wat er is gebeurd. Maar daarna is de epiloog toch een verrassing. Dat is knap.

Decor

Het verhaalheden ligt in de maand november 2016. In die maand neemt Peggy wraak op drie van de vier vrienden.
Maar via Peggy komen we ook te weten over het verleden van haar zus en vader. Dat zijn hoofdstukken die in 2004 spelen. Ook begint haar verhaallijn al in  de maand oktober 2016.
Uiteindelijk komt alles samen aan het einde van november 2016.

De plaats waar Peggy woont en haar "praktijkruimte" heeft is Alkmaar.  De andere personages wonen in ieder geval in Noord-Holland. Dat is soms in de buurt van Hoorn, waar het mannenjacht van Bart in de haven ligt.

Stijl

De stijl van Marion van de Coolwijk is die van een ervaren thrillerschrijfster. Korte zinnen, gemakkelijk woordgebruik, weinig metaforen en een hoog verteltempo met vaak en spannende vloeiende dialogen. Een boek om lekker door heen te razen en ook qua stijl een van de betere in het genre. 

Slotzin

Het spijt me. Echt vergeef me. Ik hou van jou en van je moeder. Je vader Johan Korvers.

Beoordeling

"Mannenjacht" is een goed  opgebouwde thriller met twee verschillende verhaallijnen die aan het einde samen vallen. Ook de stijl is vlot en nodigt tot doorlezen uit. Spanning zit er voldoende in het verhaal en aan het eind word je als lezer toch nog eigenlijk op het verkeerde been gezet.
Een  prima nummer voor een eindexamenkandidaat van havo of vwo, ondanks de relatieve onbekendheid van de schrijfster. 

Overhoor jezelf

Wat is het thema van deze thriller?
Bewering I : Er zijn twee verhaallijnen.
Bewering III : Er zijn drie personale vertellers.
Het verhaal is strikt chronologisch verteld.
Welke personages zijn verteller?
Meerdere antwoorden mogelijk
Wat is de echte reden van het ongeluk van Marc?
In welke maand en welk jaar speelt het verhaalheden?
In welke provincie speelt de handeling zich af?
Wat is het bijzondere aan het thearapeutisch bureau van Peggy?
Wie blijkt uiteindelijk Diana zwanger gemaakt te hebben?
Bewering I : De titel verwijst naar de naam van het jacht van de vier vrienden.
Bewering II: De titel verwijst ook naar de jacht op de vier mannen door Peggy.
Noem vier motieven die in de thriller voorkomen?
Meerdere antwoorden mogelijk
Bewering I : Bart komt om het leven omdat hij zelf een overdosis slaapmiddelen inneemt.
Bewering II : Herman komt om het leven omdat hij in het water valt, vlak bij zijn jacht.
Hoe komt Peggy erachter dat haar moeder niet haar echte moeder is?
Babet is weliswaar een hoer, maar ze wilde wel degelijk "uit het leven' stappen en met Marc trouwen.
Wie ontmaskert de moordenares van deze thriller?
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

46.716 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees
Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Ik vond het mijn taak om de verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met nieuwe en/of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk ook gewoon leuk zijn. Docenten kunnen je met het aanprijzen van leuke en/of spannende boeken enthousiast maken. Ik heb nu ruim 1400 verslagen gemaakt, waarvan een heleboel Zeker-Weten-Goed-verslagen. Bij Scholieren.com probeer ik daarom zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Ik hoop altijd dat de 'moderne leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende schrijvers ook op de leeslijst te zetten. Uittreksels maken vond ik vroeger zelf helemaal niet leuk. Nu maak ik ze zelf voor scholieren.com. Nog een gemeend advies: wees verstandig en lees altijd wel het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een een prima geheugensteun voor je mondeling. En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek ook niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com levert.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Cees