Lover of Loser: your choice door Carry Slee

Zeker Weten Goed
Foto van Liza
Boekcover Lover of Loser: your choice
Shadow
  • Boekverslag door Liza
  • Zeker Weten Goed
  • 30 november 2018
Zeker Weten Goed

Eerste uitgave
2006
Pagina's
255
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (2007 Genomineerd)

Boekcover Lover of Loser: your choice
Shadow
Lover of Loser: your choice door Carry Slee
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Feitelijke gegevens

  • 6e druk, 2006
  • 255 pagina's
  • Uitgeverij: Pinento

Flaptekst

Eva heeft problemen met haar stiefvader, die ze maar een engerd vindt. Haar moeder wil niet naar haar luisteren en haar beste vriendin Julia heeft het te druk met haar nieuwe vriendje. Bij wie kan Eva dan wel met haar problemen terecht? Bij Mees, op wie ze verliefd is? Of wordt ze het slachtoffer van Ricardo?

In YOUR CHOICE Lover of loser is de keuze aan jou. Dit boek volgt de verhaallijn die de lezer kiest. Grote problemen, een happy end? Het is helemaal YOUR CHOICE!

Eerste zin

Dit is een gave foto!

Samenvatting

Dit boek bevat drie verhalen. Elk verhaal begint op dezelfde manier, maar er zijn twee keuzemomenten. 

Eva's beste vriendin Julia heeft een vriendje gekregen. Sindsdien heeft ze minder aandacht voor Eva en dat vindt Eva vervelend. Daarbij komt nog dat haar stiefvader een engerd is. Hij pakt haar vast op een manier die haar niet aanstaat. Wanneer ze hierover begint bij haar moeder, gelooft zij Eva niet. Eva denkt dat ze zich misschien aanstelt en dat Willem (de stiefvader van Eva) zijn eigen dochter gewoon heel erg mist. Eva besluit om contact op te nemen met Roos, de dochter van Willem. Roos vindt het gesprek met Eva moeilijk. Ze vertelt dat Willem haar heeft misbruikt. Eva schrikt en raakt doodsbang voor Willem. Haar moeder wil haar nog steeds niet geloven. Hierbij komt dat ze ruzie krijgt met Julia. Al die tijd is Eva verliefd op Mees, de jongen van de printshop. Eva is heel creatief en maakt shirts voor al haar vrienden. Ze denkt dat Mees niet verliefd is op haar, maar dat is hij wel. Mees denkt alleen dat ze Julia heet.
Eva voelt zich heel erg alleen en gaat een rondje lopen door de stad. Ze stopt bij een park, waar Mees toevallig muziek aan het spelen is. Een jongen ziet haar staan en loopt naar haar toe. Hij probeert een praatje met haar te maken.

Keuzemoment op pagina 78: Eva kiest voor Loser

Eva gaat niet op hem in. De vriend van Mees roept dat Mees verliefd is op Julia. Eva schrikt daarvan en denkt dat hij verliefd is op haar vriendin Julia. Ze loopt boos weg en is ook boos op Julia. Thuis raakt Willem Eva heel intiem aan. Ze neemt contact op met Roos en ze besluiten aangifte te doen bij de politie. 
Eva besluit om naar een printshop aan de andere kant van de stad te gaan. Ze wil Mees niet meer zien. Dan blijkt dat Mees daar moet werken voor een dag. Hij roept haar naam 'Julia' omdat ze haar portemonnee is vergeten. Ze komen achter het misverstand en besluiten die avond op date te gaan. 

Keuzemoment op pagina 78: Eva kiest voor Lover

Eva raakt aan de praat met Ricardo. Hij is ontzettend lief voor haar. Hij vertelt haar dat hij een vriend heeft in Parijs, die haar modeontwerpster kan maken. De volgende dag loopt Eva weg van huis en gaat ze met Ricardo mee. Ze kan een aantal nachtjes bij hem slapen. Wanneer ze op het punt staan om naar Parijs te gaan, zegt Ricardo dat hij niet genoeg geld heeft. Hij heeft haar veel kleding gegeven en ze moet dat terugbetalen. Dat kan door een avond drinkmeisje te zijn in Breda. Eva stemt in.
Ondertussen is Mees ontzettend ongerust. Hij zoekt uit wie Ricardo is en komt uit bij Maritza, een meisje die voor Ricardo werkt. Mees komt erachter dat Ricardo een loverboy is en wil Eva redden. Hij vraagt Julia om hulp. Dit is het moment dat hij erachter komt dat Eva niet Julia heet.
Onderweg naar Breda moeten Ricardo en Eva even tanken. Ricardo stapt uit. Ondertussen krijgt hij een belletje: het is Maritza, Ricardo's gekke ex. Hier is het volgende keuzemoment: neemt Eva de telefoon wel of niet op?

Keuzemoment op pagina 137: Eva neemt ze telefoon op

Eva neemt de telefoon op. Maritza waarschuwt Eva voor Ricardo: hij is een loverboy en ze moet zo snel mogelijk vertrekken. Eva schrikt en loopt weg. Ze stapt bij een vrachtwagenchauffeur in die haar naar Eindhoven brengt. Daar stapt ze op de trein terug naar haar eigen stad. Ze rent naar het park. Daar zijn Julia en Mees. Eva heeft nog steeds ruzie met haar moeder en gaat bij Julia wonen. Mees en Eva worden een stel.

Keuzemoment op pagina 137: Eva neemt de telefoon niet op

Eva neemt de telefoon niet op. Mees en Julia zijn zo ongerust dat ze naar Breda gaan om Eva te redden. Ze hebben het adres van Maritza gekregen. Wanneer ze daar zijn zien ze de auto waar Ricardo en Eva in zitten aankomen. Ricardo gaat het gebouw in en Eva blijft in de auto. Mees en Julia trekken haar eruit en rennen met haar weg. Ze hebben haar gered. Samen gaan ze met de trein weer terug. Eva en Mees gaan samen op date. Wanneer Eva thuiskomt vertelt haar moeder dat ze Willem eruit heeft gezet. Hij is vreemdgegaan. Haar moeder gelooft Eva nog steeds niet, maar Eva is allang blij dat hij weg is.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Eva

Eva is creatief; ze ontwerpt shirts voor al haar vrienden. Ze is verliefd op Mees. Haar stiefvader misbruikt haar en haar moeder gelooft haar niet. Ze voelt zich niet meer thuis in haar eigen huis.

Julia

Julia is de beste vriendin van Eva. Wanneer ze een vriendje krijgt, heeft ze alleen nog maar oog voor hem. Hierdoor laat ze Eva in de steek.

Mees

Mees werkt bij de printshop waar Eva iedere zaterdag haar shirts laat printen. Hij is verliefd op Eva, maar hij denkt dat Eva Julia heet.

Ricardo

Ricardo is een foute jongen: een loverboy. Hij wil Eva, omdat ze kwetsbaar en alleen is, inpalmen.

Roos

Roos is de dochter van Willem. Eva neemt contact met Roos op over Willem. Ze hebben het over het misbruik en besluiten om aangifte te doen.

Willem

Willem is Eva's stiefvader en Roos' vader. Hij misbruikte Roos en nu misbruikt hij Eva. Zijn nieuwe vriendin, Eva's moeder, neemt het voor hem op. Uiteindelijk wordt hij aangehouden door de politie.

Quotes

"'Ik dacht: ik kom toch maar even langs. Hé Mees, is je grote liefde Julia al geweest?'" Bladzijde 19
"'Hoi.' De jongen lacht lief naar Eva. 'Je vindt het toch wel goed dat ik bij je kom staan?'" Bladzijde 78
"'Hoe kunnen je ouders nou ruzie maken met zo'n lieve meid?'" Bladzijde 83
"In zo'n type heeft Eva helemaal geen zin - ze gaat ergens anders staan." Bladzijde 187
"Die Maritza kijkt vast op haar neus als ze niet Ricardo maar Eva aan de lijn krijgt. Misschien is hij dan voorgoed van haar af. Zal ze opnemen of niet? Eva aarzelt." Bladzijde 137
"'Hij komt eraan!' roept Eva angstig. 'Niks laten merken,' zegt Maritza. 'Uitstappen, verzin maar wat. Hang nu maar op en laat niet weten dat je met mij hebt gepraat.'" Bladzijde 143
"Ze ziet Ricardo uit het pompstation komen. Jij hebt me gered, denkt ze." Bladzijde 163
"'Het is een pooier Eef, die Ricardo van jou is een vuile pooier! We waren zo ongerust...'" Bladzijde 176
"'Zes jaar...' Eva zegt het een paar keer achter elkaar en daarna slaat ze een arm om Roos heen. 'Je vader krijgt zes jaar.'" Bladzijde 248

Thematiek

Loverboy

Ricardo is een loverboy. Hij wil Eva inpalmen op het moment dat ze alleen en kwetsbaar is. In het ene verhaal lukt dat niet en in de andere twee wel.

Liefdesrelatie: jeugdliefde

Eva en Mees zijn ontzettend verliefd op elkaar. Het enige probleem is dat Mees denkt dat Eva Julia heet. Daardoor denkt Eva dat Mees niet verliefd is op haar. Uiteindelijk komen ze achter hun liefde voor elkaar en worden ze een stel.

Verkrachting

Willem, de vader van Roos en de stiefvader van Eva, misbruikt beide meiden. Roos heeft inmiddels geen contact meer met haar vader. Wanneer Eva contact met haar opneemt komen alle gevoelens weer omhoog. Ze besluiten om samen aangifte te doen.

Motieven

Creativiteit

Eva is ontzettend creatief. Ze ontwerpt en maakt zelf shirts voor al haar vrienden. Later wil ze modeontwerpster worden. Ricardo belooft haar dat ze met hem mee kan naar Parijs. Ze hoeft volgens hem haar school niet af te maken en kan zonder diploma daar aan de slag.

Ruzie

Eva krijgt ruzie met Julia omdat Julia haar vriendje en zijn vrienden verkiest boven Eva. Ze krijgt ook ruzie met haar moeder omdat zij Eva niet gelooft over het misbruik van Willem.

Trivia

Lover of Loser is verfilmd in 2009.

Carry Slee heeft een aantal boeken geschreven onder een pseudoniem: Anne Mileau.

In 2010 kreeg Carry Slee een koninklijke onderscheiding: Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Titelverklaring

De titel van het boek is: Lover of loser: your choice. Lover of loser slaat op de situatie waarin Eva verdrietig is. Ze is in het park, op een plek waar alto's muziek spelen. Er komt een jongen naar haar toe: Ricardo. Hij wil met haar praten. Als lezer kun je op dit moment kiezen of Eva erop in gaat (lover) of dat ze er niet op in gaat (loser). Your choice slaat dan dus op de keuze die Eva moet maken. Later in het verhaal is er nog een keuzemoment voor de lezer.

Structuur & perspectief

Het boek bestaat uit drie verhalen. Je kunt als lezer je eigen verhaal kiezen. Op bladzijde 78 is het eerste keuzemoment. Als je dan voor lover kiest, moet je op pagina 81 verder lezen. Als je voor loser kiest, moet je op pagina 185 verder lezen. Wanneer je voor lover kiest, moet je op pagina 137 weer een keuze maken. Als je Eva de telefoon laat opnemen, moet je verder lezen op pagina 141. Als je Eva de telefoon laat negeren, moet je verder lezen op pagina 161.

Het boek kent geen hoofdstukken. 

Het perspectief ligt voornamelijk bij Eva. Zij is de hoofdpersoon. Af en toe ligt het bij Mees, die verliefd is op Eva en haar wil redden. Zelden ligt het perspectief bij Julia, Eva's beste vriendin.

Decor

De eerste druk van het boek is uitgekomen in 2006. Het verhaal speelt zich ook rond die tijd af. Dat is te zien aan het gebruik van mobieltjes en e-mail.

In het verhaal waarin Eva niet op Ricardo ingaat, blijft ze in haar woonplaats. Welke plaats dat is, is onbekend.

In het verhaal waarin Eva wel op Ricardo ingaat, maar bij het tankstation de telefoon opneemt, speelt het verhaal zich af in haar woonplaats, de stad waar Ricardo woont, op de snelweg en in Eindhoven. De stad waarin Ricardo woont is net als Eva's woonplaats onbekend.

In het verhaal waarin Eva met Ricardo mee gaat en de telefoon niet opneemt, speelt het verhaal zich af in haar woonplaats, de stad waar Ricardo woont, de snelweg en Breda.

Stijl

De stijl van Carry Slee is eenvoudig. De zinnen zijn kort en daardoor lees je snel door het verhaal heel. Het is opmerkelijk dat ze heeft gekozen voor drie verhalen in één boek en knap dat elk van de drie verhalen interessant zijn. Door de keuzemomenten maakt Slee het spannend voor de lezer; de lezer vraagt zich af of hij of zij wel de goede keuze heeft gemaakt.

Het is knap dat Slee de thema's problemen onder jongeren, zoals seksueel misbruik, loverboys en verliefdheid, bespeekbaar maakt. Het boek is door vele jongeren gelezen (en zelfs verfilmd), dat geeft aan dat het binnenkomt bij ze. 

Slotzin

'Ik geloof dat ik veranderd ben, dat kan toch?' En hij kijkt Julia smoorverliefd aan.

Beoordeling

Dit boek zou ik zeker aanraden aan jongeren! Het raakt de problemen waar veel jongeren mee kampen. Door de twee keuzemomenten in het boek, dient de lezer zelf goed na te denken over wat de slimste keuze zou zijn. 

Naast dat het boek herkenbare problemen omvat, is het ook nog eens een heel leuk en vlot boek om te lezen.

Recensies

"In Your choice: Lover of loser komen twee belangrijke keuzemomenten voor. Maar alle verhaallijnen zijn interessant genoeg zodat ze stuk voor stuk de moeite van het lezen waard zijn." http://www.boekreviews.nl...over-loser
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

47.830 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

J.

J.

Goeie boekverslag, echt top hoe je dat gedaan hebt. het is best wel lang maar voor de rest op en top uitstekend ;) ;) ;)

3 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Lover of Loser: your choice door Carry Slee"

Ook geschreven door Liza