Lot door Tineke Beishuizen

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover Lot
Shadow
  • Boekverslag door Cees
  • Zeker Weten Goed
  • 29 december 2011
Zeker Weten Goed

Eerste uitgave
2011
Pagina's
195
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Lot
Shadow
Lot door Tineke Beishuizen
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Flaptekst

Wanneer Lot haar ongelukkige, gehandicapte moeder verliest, gaat ze doen wat ze al die jaren al wilde: op zoek naar haar vader.
Maar graven in het verleden van haar moeder levert alleen nog maar meer vragen op. Wie was haar moeder echt, en wat gebeurde er de avond van het ongeluk waardoor ze in een rolstoel belandde?
Wanneer Lot op het spoor komt van haar mogelijke vader, ontdekt ze een gruwelijke misdaad uit het verleden.
Lot is Tineke's zevende roman, een spannend verhaal dat al haar trouwe lezers zal doen genieten!

Eerste zin

De vrouw in de kist is mijn moeder. Uit dat tengere, bijna breekbare lichaam ben ik geboren.

Samenvatting

Lot Heerema is 27 jaar als haar moeder in het ziekenhuis sterft. De band met haar moeder is al jaren niet zo goed en Lot is al enige tijd het huis uit. Haar moeder heeft sinds de periode van vlak voor de geboorte van Lot in een rolstoel gezeten. Ze heeft nooit aan de familie willen vertellen wie de biologische vader van Lot is. Lang heeft ze Lot een foto van John Wayne voorgehouden, maar die kwam er later in de bioscoop achter dat haar moeder haar voorgelogen heeft. Lot woonde dus tijdens haar hele jeugd bij opa en oma. Nu is ze ingetrokken bij Rogier, een tekstschrijver van televisieseries, maar ideaal is die relatie zeker niet en goede dialogen schrijven kan hij ook al niet. Ze besluit toch naar de crematie van haar moeder te gaan.

Maar niets houdt haar nu nog tegen om haar biologische vader te zoeken. Eerst bezoekt ze de drukkerij waar haar moeder werkte, toen ze nog niet zwanger was. Er zijn natuurlijk nieuwe eigenaren, maar de oude eigenaar Harmelen heeft nog wel een foto van haar moeder en vriendin Alice in bezit. Daarna bezoekt ze de moeder van Alice die vertelt dat haar dochter een maand na het ongeval van Annet Heerema spoorloos verdwenen is. Dat is dus bijna 30 jaar geleden.

Van Alices moeder hoort ze ook dat er een reünie van de school is waarop Annet heeft gezeten. Ze was vroeger een meisje dat erg in de belangstelling stond van jongens en ze had menig hart op hol doen slaan. Een ex-klasgenoot, Alexander Terborg, neemt contact met haar op. Hij was wel een vriendje van Annet, maar hij heeft nooit seks met haar gehad. Hij verwijst naar ene Bas van Vliet, een jongen van wie Annet bijles kreeg. Die gaat ze schaduwen en ze merkt dat hij altijd in hetzelfde restaurant eet. Ze ziet hem, maar spreekt hem nog niet aan.

Haar oma krijgt een herseninfarct. Opa heeft twee linkerhanden en hij vraagt of Lot bij hem in huis wil komen. De relatie met Rogier is op dat moment toch niet best en ze trekt tijdelijk bij opa in. Ze blijft contact houden met de charmante Alexander Terborg die haar zelfs uitnodigt om naar zijn vakantiehuisje in Frankrijk te komen. Ook ontmoet ze Bas van Vliet weer en deze keer spreekt ze hem aan. Ze denkt dat dit mogelijk haar vader is en ze laat zich bij hem thuis uitnodigen. Bas denkt dat ze voor hemzelf komt – hij is weduwnaar en ziet wel wat in haar. Als ze op het punt staan te zoenen, komt zijn eigen dochter thuis met haar kleinkind. Het is ineens over bij Lot. Later moet ze zich wel bekend maken aan Bas, maar ook hij zegt dat hij nooit seks met Annet heeft gehad. Hij was werkelijk bevriend met haar en hielp haar op school. De relatie met Rogier wordt steeds slechter en hij heeft ook al een nieuwe vriendin, Chantal.

Lot gaat toch in op de eerdere uitnodiging van Alexander om naar Frankrijk te komen. Alices moeder vraagt of ze dan toch langs wil gaan op de camping waar Alice destijds verdwenen is. Ze wordt vriendelijk ontvangen door Alexander, maar wanneer ze op zoek gaat, o.a. naar een gastenhuis verder op het landgoed, staat hij ineens achter haar, pakt haar ruw beet en zegt dat ze niet moet snuffelen. Lot pikt het niet en vertrekt naar Nederland. Thuis komende hoort ze dat Rogier met Chantal “aan de gang is”. Ze wijkt daarom uit naar het huis van opa.

Van de moeder van Alice hoort ze dat Lot, Alexander en Annet elkaar hebben gekend. Ze toont een briefje waarin Annet smeekt iets vooral niet tegen Alexander te vertellen. Die moet dus iets te verbergen hebben. Ze wacht totdat ze de auto van Alexander voor zijn huis ziet staan en rijdt weer naar Frankrijk. Zo kan ze rustig rondkijken als Alexander in Nederland verblijft. In en nabijgelegen ravijn ziet ze een sportschoen liggen. Wanneer ze weer wil weggaan, staat Alexander naar haar te kijken. Van haar opa had hij gehoord dat ze weer naar Frankrijk was gegaan. Ze springt in het zwembad, Alexander heeft watervrees en durft haar niet te pakken, en er komen op het burengerucht gendarmes langs. Dat is haar redding. Alexander weet de agenten om te praten, maar Lot komt goed weg.

Ze rijdt weer naar Nederland en pikt Alices moeder op. Die komt nu ook achter de waarheid. Opnieuw maken ze de reis naar Frankrijk. Ze lokken Alexander het zwembad in en ze laten hem onder dwang vertellen wat er 30 jaar geleden is gebeurd. Lot is het kind van Alexanders vader en omdat hij veel ouder was, is dat het grote geheim van Annet. Ze durfde het niet aan haar ouders te vertellen. Alleen Alice wist van het geheim af en die moest dus uit de weg worden geruimd. Alexander heeft haar in het ravijn geduwd en de stoffelijke resten die later worden geborgen, zijn inderdaad van Alice. Wanneer hij dat verteld heeft en Lot een bastaard heeft genoemd, is de maat voor Lot vol. Ze duwt zijn hoofd onder water, totdat hij geen kik meer geeft. Ze weet nu ook dat haar moeder een ongeval heeft gekregen waarbij het de bedoeling was dat ze zou sterven. Alexander wilde namelijk het huwelijk van zijn ouders redden.

In de Franse krant staat later dat de 48-jarige Alexander Terborg verdronken is in zijn eigen zwembad als gevolg van teveel drankgebruik. Het laatste hoofdstuk heeft veel weg van een epiloog. De beenderen van Alice zijn opgehaald en herbegraven in Nederland. Haar moeder heeft eindelijk rust gevonden. Lot zoekt haar biologische vader Terborg op. Hij zit in een verpleegtehuis. Ze kijken elkaar lang zwijgend aan. Dan komt er iets van herkenning zin zijn ogen. Lot belooft hem later nog eens op te zoeken.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Lot

Het belangrijkste personage in deze roman is Lot. Lot is 27 jaar, werkt bij een uitzendbureau in de administratieve sfeer. Ze is geboren terwijl haar moeder gehandicapt was als gevolg van een ongeluk. Haar moeder heeft altijd de naam van de vader verborgen gehouden. Lot weet niet wie haar biologische vader is en dat wil ze wel graag weten. Ze heeft daardoor een hekel aan haar moeder gekregen en is enkele jaren voor haar moeders dood het huis uit gegaan. Har eigen relatie met Rogier is daardoor waarschijnlijk ook niet al te goed gebleven. Ze is 27 jaar en ze is eigenlijk al op hem uitgekeken. Als haar moeder dood is, valt ook de belemmering weg waardoor ze op zoek kan gaan naar haar vader. Ze gaat in het verleden van haar moeder grasduinen. Zo komt ze in aanraking met Bas van Vliet en met Alexander Terborg. Voor beide mannen staat ze in zekere zin open, al zijn ze heel wat ouder dan zij is. Hier zal het gemis aan een biologische vader zeker debet aan zijn. Uiteindelijk blijkt Lot slim genoeg om de situatie uit het verleden op te lossen. Ze moet daarvoor wel een moord begaan, die als zodanig echter niet ontdekt wordt. Aan het einde van het verhaal heeft ze haar vader gevonden, die dus de vader van Alexander is. Toch blijkt dat ze gevoelens van liefde/bewondering voor hem koestert. Ze belooft terug te komen om hem nog eens te bezoeken.

Quotes

"Maar als er nou de naam in had gestaan van de jongen die haar zwanger heeft gemaakt, wat had je dan gedaan?"
""Dag papa" zeggen tegen een man die je voor het eerst in je leven ziet? Wat heeft het nog voor zin na al die tijd?’ "Voor mij heeft het zin", zeg ik."

Thematiek

Vatersuchmotief

Een kind gaat op zoek naar haar biologische vader. Dat is een bekend literair motief dat vaak met de Duitse term wordt aangegeven. Vergelijk ook de idee achter televisieprogramma’s als “Spoorloos” en “DNA onbekend.”

Motieven

Wraak

Door Alexander te vermoorden neemt Lot wraak op de veroorzaker van het noodlot in haar leven.

Moord

Alexander heeft 30 jaar geleden Alice om het leven gebracht om het geheim te kunnen bewaren; Lot brengt Alexander om het leven door hem te verdrinken in zijn eigen zwembad.

Queestemotief

Omdat Lot op zoek moet naar het verleden, is er sprake van een queeste.

Vader-dochterrelatie

Het is duidelijk dat ze haar vader mist en zoekt. Ze heeft bijna iets met Bas, ze wordt aangetrokken door oudere mannen, als compensatie voor de vader die ze heeft gemist.

Familiegeheim

Omdat Lot een kind is van een oudere man, de vader van een klasgenoot van Annet, is er sprake van een familiegeheim dat Annet bijna in haar graf had meegenomen.

Lolitamotief

Annet heeft een seksuele relatie gehad met een oudere man en bijna gaat Lot ook zo ver met Bas (de geschiedenis herhaalt zich vaak in zo’n situatie).

Moeder-dochterrelatie

Omdat haar moeder nooit heeft willen vertellen wie haar vader is, is de verhouding tussen Lot en Annet verstoord geraakt.

Lichamelijke beperking

Alexander heeft de moeder van Lot willen vermoorden om het huwelijk van zijn ouders te redden. Maar Annet heeft het overleefd en de rest van haar leven in een rolstoel gezeten.

Trivia

Over het boek zegt de schrijfster zelf: 'Ik ben van Lot gaan houden. Ze is maandenlang mijn metgezel geweest.' ‘Lot’ is Tinekes zevende roman. 'Het boek waaraan ik maanden heb gewerkt, is klaar! Ik heb opnieuw en opnieuw gelezen, wel vijftig keer. Alle woorden op de computer. Alle losse geprinte velletjes op mijn bureau. Iedere keer vond ik iets wat beter kon. Maar er kwam een moment dat ik werkelijk niets meer kon bedenken om toe te voegen of weg te halen. Oftewel, het moment om het boek naar de uitgever te sturen.'

Titelverklaring

Lot hoeft eigenlijk geen nadere uitleg. De naam van de hoofdfiguur is Lot Heerema. Nu heet een personage in een boek natuurlijk niet zomaar Lot. Het is zeker ook een verwijzing naar het noodlot dat Lot en haar moeder getroffen heeft.

Structuur & perspectief

Het verhaal wordt verteld in 26 hoofdstukken die wel genummerd zijn, maar geen titel hebben. Het eerste hoofdstuk begint met de dood van de moeder van Lot Heerema. Alle andere gebeurtenissen vloeien daaruit voort. Lot gaat namelijk op zoek naar het verleden van haar moeder om haar biologische vader te achterhalen. Ze ontmoet dan zoals gebruikelijk is in een dergelijke queesteroman een aantal personages die haar moeder (en haar vader) hebben gekend. Langzamerhand komt ze achter de gruwelijke waarheid.
Toch wordt het verhaal vrijwel chronologisch verteld.

Het verhaal heeft de kenmerken van een queeste.
- Begin en einde zijn op dezelfde plek
- De held beleeft avonturen op vreemd (onbekend en dus spannend) terrein
- De zoektocht/opdracht wordt tot een goed einde gebracht.

Het verhaal heeft een opening in handeling (in medias res). Het verhaal heeft een gesloten einde: de dader is gestraft; het geheim is opgelost. Het laatste hoofdstuk heeft min of meer de functie van een epiloog.

Lot Heerema vertelt in de o.t.t en in de ik-vorm.
De verteltijd maakt de vertelling natuurlijk wel wat spannender.

Decor

Lot Heerema is 27 jaar staat in de tekst vermeld. Haar moeder overkomt een ongeluk dat door Alexander Terborg wordt veroorzaakt in juni 1983. Lot zit dan nog in de buik van de moeder. Ze wordt daarna geboren en dat zal in het najaar van 1983 zijn.
Het verhaal begint met de mededeling dat het voorjaar is en het eindigt in september van hetzelfde jaar. Wanneer Lot 27 is, houdt dit in dat het verhaal in 2011 speelt en daarmee is het dus een actueel verhaal.

Waar Lot in Nederland woont, wordt uit de handeling niet bekend. Waarschijnlijk is dat wel in een semigrote stad in het westen. De feitelijke gegevens worden aan de lezer onthouden. Een belangrijk deel van de roman, namelijk de ontknoping van het geheim speelt in het zomerhuis van Alexander Terborg in de Auvergne. Daar vindt Alexander Terborg zijn gerechte straf.

Slotzin

Ik kom terug, zeg ik, terwijl ik zijn hand tussen mijn beide handen houd. “Ik beloof het: ik kom terug."

Beoordeling

“Lot” is meer een spannende, psychologische roman dan een literaire thriller. Waarschijnlijk heeft de uitgever gedacht dat een thriller door het genre thriller te hanteren beter te verkopen is. Toegegeven moet worden, dat dit één van de betere boeken van Tineke Beishuizen is.
Het verhaal is spannend en er zit een enorm tempo in. Daardoor ben je zeker geneigd om snel door te lezen: de pageturner. De ontknoping is bovendien verrassend.

Voor scholieren is het dan ook een aantrekkelijk nummer om te lezen.
De amusementswaarde is hoog. De literaire waardering: twee punten.

Recensies

"Lot is Tinekes zevende roman, een spannend verhaal dat al haar trouwe lezers zal doen genieten!" http://www.crimezone.nl/w...90_Lot.htm
"Het is bijna absurd dat Bol.com dit boek ijzersterk noemt." http://www.mpobooks.nl/re...en-lot.htm

Overhoor jezelf

Waarom is Lot Heerema al vroeg het huis uitgegaan?
Wat doet de vriend van Lot Heerema voor de kost?
Na de crematie van haar moeder wil Lot weten wie haar biologische vader is. Ze zoekt een aantal mensen op. Wat is de juiste volgorde van de mensen die ze opzoekt?
Wat was de reden dat Lots moeder in haar schoolperiode bleef omgaan met Bas van Vliet?
Wat is de juiste bewering over het perspectief van deze thriller?
Stelling I: De thriller heeft een proloog en een epiloog.
Stelling II: Het verhaal wordt vrijwel chronologisch verteld.
Stelling III: De thriller heeft een open einde
Welke bewering over de dood van Alexander Terborg is de juiste?
Waarom heeft Terborg het ongeluk van Lots moeder veroorzaakt?
Welke bewering over het einde van de thriller is juist?
Welke twee motieven zijn het belangrijkste in deze thriller?
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

48.046 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees
Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Ik vond het mijn taak om de verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met nieuwe en/of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk ook gewoon leuk zijn. Docenten kunnen je met het aanprijzen van leuke en/of spannende boeken enthousiast maken. Ik heb nu ruim 1400 verslagen gemaakt, waarvan een heleboel Zeker-Weten-Goed-verslagen. Bij Scholieren.com probeer ik daarom zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Ik hoop altijd dat de 'moderne leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende schrijvers ook op de leeslijst te zetten. Uittreksels maken vond ik vroeger zelf helemaal niet leuk. Nu maak ik ze zelf voor scholieren.com. Nog een gemeend advies: wees verstandig en lees altijd wel het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een een prima geheugensteun voor je mondeling. En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek ook niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com levert.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Lot door Tineke Beishuizen"

Ook geschreven door Cees