Jacoba, Dochter van Holland door Simone van der Vlugt

Zeker Weten Goed
Foto van Vivian
Boekcover Jacoba, Dochter van Holland
Shadow
  • Boekverslag door Vivian
  • Zeker Weten Goed
  • 16 juni 2014
Zeker Weten Goed

Eerste uitgave
2010
Pagina's
318
Geschikt voor
onderbouw havo/vwo
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Jacoba, Dochter van Holland
Shadow
Jacoba, Dochter van Holland door Simone van der Vlugt
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Flaptekst

In deze historische roman kruipt Simone van der Vlugt op overtuigende wijze in de huid van Jacoba van Beieren (1401-1436). Jacoba was haar tijd ver vooruit, stak haar feministische ideeen niet onder stoelen of banken en koos ook in de liefde niet altijd voor de makkelijkste weg. Het lot was Jacoba slecht gezind. Op haar vijftiende werd zij al weduwe en snel daarna overleed haar vader, graaf Willem iv. Zo werd zij gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen. We leren een vrouw kennen die veel te verduren krijgt, maar zich daar niet bij neerlegt en door het onrecht dat haar wordt aangedaan juist strijdbaar wordt.

Eerste zin

De dood is de kamer komen binnenzweven.

Samenvatting

Deel I: 1417-1421
Jacoba van Beieren is vijftien als haar kersverse echtgenoot Jean, de Franse dauphin, plotseling overlijdt door een vergiftigd harnas. Ze moet zich opnieuw verloven met haar neef Jan. Wanneer ook Jacoba’s vader overlijdt aan een geïnfecteerde hondenbeet, wordt ze gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen. Het leven als politiek heerseres is niet gemakkelijk: vooral de oorlog tussen de Kabeljauwen en de Hoeken, twee tegen elkaar strijdende volken, is gevaarlijk en moeilijk. Dat blijkt wel als er meerdere malen een aanslag op haar wordt gepleegd waar ze ternauwernood aan ontsnapt. Jacoba’s oom Johan pleegt familieverraad door zich aan te sluiten bij de Kabeljauwen. De oorlog is heftig: Jacoba wint wel de slag om de stad IJsselstein, maar verliest daarbij haar beste legerofficier.

Ondertussen moet Jacoba ook het hoofd bieden aan het persoonlijke conflict omtrent haar huwelijk. Het huwelijk met haar neef Jan is liefdeloos. Aanvankelijk laat hij haar rustig haar gang gaan als regent, maar algauw wil zijn adviseur dat Jacoba toegeeft aan de wensen van de Kabeljauwen – die haar oom Johan inmiddels als regent erkennen – en ontslaat bovendien een groot deel van Jacoba’s hofhouding omdat ze niet allemaal Hollands zijn. Jan vindt het allemaal prima en wil dat Jacoba gehoorzaamt. Ze vertelt het aan haar stiefbroers en die ontdekken dat Jans adviseur een vergiftigde mantel voor Jacoba heeft besteld. Daar zijn haar broers zo woedend over dat ze de man op een middag laten vermoorden.

Jacoba gaat terug naar haar thuiskasteel in Henegouwen. Ze vraagt de paus om het huwelijk tussen haar en Jan te laten ontbinden vanwege de bloedrelatie. In haar ouderlijk kasteel krijgen Jacoba en haar moeder echter te horen dat Jan zoveel geld heeft uitgegeven aan zijn vertierpartijen dat hij geld moest lenen van oom Johan en in de schulden raakte. Omdat hij deze niet kon afbetalen, heeft Jan al Jacoba’s veroverde graafschappen aan oom Johan verkocht.

Jacoba is woedend en belust op wraak. Haar neef Filips, de hertog van Bourgondië, probeert haar te manipuleren om terug te gaan naar Jan, maar daar luistert ze niet naar. In het geheim smeedt Jacoba plannen om te trouwen met de broer van de Engelse koning – terwijl Engeland eigenlijk een landvijand is. Haar moeder is het hier niet mee eens, en Jacoba ontdekt zelfs dat haar moeder samenwerkt met Filips.
Jacoba verklaart zelf haar huwelijk met Jan nietig en reist af naar Engeland om de broer van de Engelse koning, hertog Humphrey van Gloucester, te ontmoeten.

Deel II: 1421-1423
Jacoba wordt verwelkomd door de koning en zijn broer. Jacoba voelt zich meteen aangetrokken tot Humphrey. Bovendien doet het haar plezier om weer bij haar vriendin Cathérine te zijn, de zus van Jean en koningin van Engeland. Het leven aan het Engelse hof bevalt Jacoba, vooral omdat zij en Humphrey steeds nader tot elkaar komen. Tijdens een jacht kussen ze, en nog voordat ze getrouwd zijn, brengen ze al samen de nacht door. Humphrey vraagt Jacoba ten huwelijk, maar koning Henry geeft geen toestemming omdat hem ter ore is gekomen dat Jacoba nog steeds getrouwd is met Jan, ondanks haar eigen nietigverklaring. Jacoba ontvangt brieven van haar moeder over de slechte situatie in Holland, waar oom Johan nu vrijwel alle graafschappen in handen heeft. Als de broer van Henry en Humphrey sneuvelt in de oorlog tegen Frankrijk, gaan Henry en Humphrey naar het front om hem te vervangen – met Filips aan hun zijde.

Zeven maanden na zijn vertrek keert Humphrey weer terug van het front en hij belooft Jacoba mee te nemen naar zijn eigen kasteel. Maar als ze onderweg zijn, bereikt hen het nieuws dat de koning is gesneuveld. Ook horen ze dat oom Johan is vergiftigd, vermoedelijk door Jacoba’s zwager Jan van Vliet – die hiervoor wordt geëxecuteerd. Dit bericht vormt de aanleiding tot het voorbereiden van de plannen voor de invasie in Jacoba’s graafschappen.

Deel III: 1423-1425
Jacoba gaat samen met Humphrey naar de Lage Landen, maar dat kan pas op Filips’ trouwdag omdat hij alle andere dagen de routes laat beveiligen. In Henegouwen ontmoet Jacoba haar moeder weer na twee jaar van afstand en komt erachter dat Filips haar moeder geplunderd heeft omdat zij weigerde hem tot Jacoba’s voogd en regent te benoemen.

Humphrey begint met zijn inhuldigingen in de graafschappen, maar wordt niet enthousiast onthaald. Jacoba ontdekt dat haar hofdame Eleonora veel tijd met Humphrey doorbrengt en dat haar huwelijk niet meer zo goed is als eerst. Ze is echter in verwachting en de relatie leeft hierdoor weer op.

Oom Johan overlijdt en Filips neemt het van hem over. Na een paar afgeblazen uitdagingen tot een duel tussen Humphrey en Filips, moet Humphrey terugkeren naar Engeland voor zijn verplichtingen daar. Vlak voor zijn vertrek krijgt Jacoba een miskraam, maar ze vertelt dit aan niemand. Eleonora reist met Humphrey mee naar Engeland.
Jacoba krijgt te maken met de legers van haar voormalige echtgenoot Jan, die zichzelf heeft uigeroepen tot heerser over de graafschappen. Jacoba en haar moeder ontvangen een brief van Filips: hij wil Jacoba onder zijn bescherming stellen zodat Jan haar niets kan doen, maar Jacoba weet dat Filips haar dan juist zal ruïneren. Ze verandert van gedachten als haar moeder haar een verhaal vertelt over haar grootvader Albrecht (de vader van Jacoba’s vader) die na de dood van zijn vrouw verliefd werd op een Kabeljauws meisje en de Hoeken en Kabeljauwen verenigde. Jacoba’s vader was woedend en liet het meisje vermoorden. Jacoba beseft dat de oorlog alleen maar tot meer bloedvergieten zal leiden. Ze geeft zich over aan Filips.

Jacoba wordt samen met haar hofdames opgesloten in het kasteel van Filips in Gent en brengt haar dagen door met het opschrijven van haar levensverhaal. Na een korte ziekteperiode krijgt Jacoba een nieuwe hofdame, Clara, een familielid van Jacoba’s voormalige adviseur. Clara vertelt haar hoe het er in de buitenwereld voor staat: Filips heeft de macht gegrepen in Jacoba’s graafschappen en omdat haar moeder probeert om Jacoba vrij te krijgen, wil Filips Jacoba laten overbrengen naar een geïsoleerd kasteel in Lille. En Humphrey keert niet terug, want Eleonora is zwanger van hem. Jacoba is kapot van verdriet, maar Clara heeft een ontsnappingsplan. Ze vergiftigt een aantal wachters en ze vermommen zich als mannen. Ze verlaten het kasteelterrein en worden opgewacht door mannen met paarden. Jacoba trekt de vrijheid tegemoet.

Ze wordt met open armen ontvangen door haar aanhangers en verklaart Filips de oorlog. Humphrey mag haar niet meer steunen en trouwt met Eleonora, nadat zijn huwelijk met Jacoba onwettig is verklaard. Naar aanleiding daarvan verzoent Jacoba zich met Filips en hij staat haar toe haar titel en bezittingen te houden. Jaren later trouwt ze stiekem met Filips’ gouverneur en moet ze alsnog alles opgeven. Ze overlijdt op 35-jarige leeftijd aan tbc.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Jacoba van Beieren

Jacoba van Beieren is vijftien als haar leven in een stroomversnelling raakt: de liefde van haar leven overlijdt, ze moet trouwen met haar arrogante neef en na de dood van haar vader wordt zij heerseres over Holland, Zeeland en Henegouwen. Maar het leven van een gravin is niet gemakkelijk, omdat ze veel mensen tegen zich in het harnas jaagt. Zo is de relatie met haar moeder erg slecht en is Jacoba niet erg populair onder politici vanwege haar brutale, vindingrijke karakter. Ze is erg strijdlustig en bereid om zowat alles te doen wat nodig is om haar macht en eigendommen te behouden, maar dit gaat ten koste van haar eigen liefdes- en levensgeluk.

Margaretha van Beieren

Margaretha van Beieren is Jacoba’s moeder, maar de twee hebben geen sterke band. Eigenlijk keurt Margaretha alles af wat Jacoba doet en wil het leven van haar dochter sturen op de manier die zij juist acht. Toch wordt Margaretha de rechterhand en raadgeefster van Jacoba in haar regeerperiode, maar er ontstaat een kloof van haat en verraad tussen de twee als Margaretha met Filips onder één hoedje blijkt te spelen om Jacoba alles af te pakken.

Filips van Bourgondië

Filips van Bourgondië is Jacoba’s neef en een machtige hertog die erop belust is om alles wat Jacoba heeft, van haar af te nemen. Hij saboteert haar huwelijken en probeert haar gebieden te veroveren omdat hij Kabeljauws is in plaats van Hoeks. Ook geeft hij steun aan Jacoba’s oom Johan en haar ex-echtgenoot Jan van Brabant als die hun best doen om Jacoba van de troon te stoten. Maar eigenlijk is Filips een strijdlustige arrogante kwast die koste wat het kost alles wil wat hem niet toekomt.

Sir Humphrey Gloucester

Sir Humphrey Gloucester is de broer van de Engelse koning en Jacoba’s nieuwe minnaar. Ze krijgen een vurige, gepassioneerde relatie en willen trouwen, maar dat kan niet omdat Jacoba nog gehuwd is met Jan van Brabant. Humphrey belooft haar om haar graafschappen te verdedigen, maar door de druk van deze strijdvoering wordt hun relatie minder goed. Humphrey wordt uiteindelijk ingepalmd door Jacoba’s hofdame Eleonora en krijgt met haar een affaire en twee kinderen. Hij is qua karakter erg mannelijk, sterk, standvastig, hard en vurig.

Jan van Brabant

Jan van Brabant is Jacoba’s tweede echtgenoot en haar neef, met wie ze verplicht moet trouwen. Qua uiterlijk wordt hij beschreven als erg lelijk en qua karakter is hij arrogant, egoïstisch, hebberig en een vreselijke echtgenoot. In het begin laat hij Jacoba gewoon haar gang gaan, maar hij laat zich inpalmen door oom Johan en Filips. Jan verkwist al Jacoba’s geld tijdens haar afwezigheid aan vertier en vermaak en wil bovendien dat zij hem als regent erkent, in plaats van andersom. Hij is erop uit om zijn eigen levensgeluk boven dat van zijn echtgenote te stellen.

Quotes

"''‘Wat kunnen we doen?’ vraag ik verbeten. ‘Straks kiezen alle steden de kant van mijn oom.’''"
"Van al mijn familieleden lijk ik het meest op hem. We zijn beiden opvliegend, ongeduldig, eigenwijs en koppig."

Thematiek

Historische gebeurtenis

Simone van der Vlugt maakt van het waargebeurde verhaal over Jacoba van Beieren een spannende roman door te focussen op haar liefdesleven en haar drang naar vrijheid. Jacoba van Beieren werd na de dood van haar vader gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen en deze gebieden moet zij verdedigen en besturen. Hoewel het verhaal zich baseert op een historische gebeurtenis zou je ook kunnen stellen dat het thema oorlog is vanwege de continue dreigingssituatie en de strijd tussen twee volken.

Trivia

Jacoba van Beieren is geen fictief persoon: zij heeft echt bestaan en dit is haar geromantiseerde levensverhaal.

Jacoba, dochter van Holland is de eerste roman voor volwassenen van Simone van der Vlugt.

Titelverklaring

Jacoba, dochter van Holland is de titel van het boek en dat verwijst uiteraard naar Jacoba. Na de dood van haar vader wordt zij gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen en moet zij deze gebieden verdedigen en besturen. Ze wordt waarschijnlijk dochter genoemd vanwege het feit dat haar heerschappij niet overal aanvaard wordt, maar ze desondanks toch de dochter van haar vader is en dus de rechtmatige vorstin van de Lage Landen.

Structuur & perspectief

Het verhaal is opgedeeld in een aantal tijdsperioden die kenmerkend zijn voor Jacoba’s levensloop. In de proloog wordt duidelijk dat Jacoba haar verhaal opschrijft als het ten einde begint te lopen, wat dan ook verklaart dat het gehele verhaal vanuit het ik-perspectief van Jacoba zelf verteld wordt.

Decor

Het verhaal speelt zich af in de eerste helft van de vijftiende eeuw, rond ongeveer 1420. Er worden verschillende plaatsen beschreven: de woonkastelen van Jacoba in Henegouwen en andere plaatsen in de Lage Landen, maar ook de kastelen en landgoederen waar ze verblijft tijdens haar vlucht in Engeland. De gebeurtenissen volgen elkaar in principe wel in chronologische volgorde op, maar er wordt veel gebruik gemaakt van flashbacks. Het verhaal van Jacoba en haar ‘avonturen’ als vorstin duurt van 1417 tot 1425.

Stijl

Simone van der Vlugt heeft laten blijken dat zij verschillende soorten boeken kan schrijven, want haar stijl is in een historische roman heel anders dan in een thriller. De stijl van Jacoba, dochter van Holland is vlot en gemakkelijk leesbaar: de tijdssfeer wordt goed beschreven waardoor het eenvoudig is om mee te leven. Wel is het af en toe behoorlijk ingewikkeld door de beschrijvingen van oorlogen en voorgeschiedenissen.

Beoordeling

Ik hou erg van historische romans en heb daarom ook zeker van dit boek genoten. Ik vond het heel leuk om te lezen hoe de rijke én arme mensen in de middeleeuwen leefden, waar ze zoal mee te maken hadden en op welke manier ze met elkaar te maken hadden. Simone van der Vlugt heeft dit boek erg goed geschreven vanwege de gedetailleerde beschrijvingen: het is duidelijk dat ze veel research heeft gedaan en alles is geloofwaardig neergezet. De personages zijn divers en het is gemakkelijk om met ze mee te leven, maar van sommigen had het verhaal wel iets uitgebreider mogen zijn en meer aandacht mogen krijgen. Ik vond het heel interessant om het levensverhaal van zo’n meisje te lezen: ze maakte zoveel mee, kreeg zoveel te verduren en kon eigenlijk nooit echt gelukkig worden. Wel moet ik zeggen dat ik het verhaal af en toe te langdradig en ingewikkeld vond: de gedachtegangen binnen Jacoba’s persoonlijke conflicten vond ik goed geschreven, maar wel wat eentonig en saai. Ook het feit dat het verhaal veelal om oorlog en politieke conflicten, vond ik een minpunt: het is behoorlijk ingewikkeld om onderscheid te maken tussen alle betrokkenen en de ontwikkelingen. Ik was daarom wel blij toen ik het boek uit had, maar ik heb genoten van het lezen en er ook iets van opgestoken.

Recensies

"Het speelt zich af in de tijd dat Nederland nog door hertogen werd beheerd. Het is een tijd waar je geen voorstelling van kan maken. Toch is het van der Vlugt gelukt om een kijkje te geven in deze tijd." http://www.boekreviews.nl...n-holland/
"Wat een heerlijk, verslavend boek. Nooit geweten dat Jacoba van Beieren zo’n feministe avant la lettre was." http://www.simonevandervl...n-holland/
"Afkomst verplicht, dus het verbaast niet dat Van der Vlugt een spannend verhaal van heeft gemaakt, meeslepend van begin tot einde; zelfs wie de geschiedenis kent, hoopt tot het laatst dat Jacoba als gravin kan terugkeren en voelt met haar mee als haar innig geliefde Humphrey met een ander trouwt." http://blogs.rnw.nl/klare...der-vlugt/

Overhoor jezelf

Wie is de eerste echtgenoot van Jacoba van Beieren?
Hoe overlijdt de vader van Jacoba?
Wat doet Jacoba in een poging haar land te redden?
Waarom mogen Jacoba en haar geliefde Humphrey niet trouwen?
Welke van de volgende stellingen zijn juist?
Meerdere antwoorden mogelijk
Welke vragen kun je met 'ja' beantwoorden?
Meerdere antwoorden mogelijk
Wat zijn de namen van Jacoba's mannen?
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

47.191 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Jacoba, Dochter van Holland door Simone van der Vlugt"

Ook geschreven door Vivian