Havisten uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


Feitelijke gegevens

  • 6e druk, 2020
  • 349 pagina's
  • Uitgeverij: Ambo/Anthos

Flaptekst

In In retraite van Carla de Jong komen Dee, Luc, Brad, Ola en Sonja in het Friese Gaasterland bijeen voor een tiendaagse therapie onder begeleiding van de charismatische Cathy Richards. Cathy lukt het zelfs om door het pantser van de meest sceptische deelnemer heen te breken en ze weet een bijzondere band tussen de groepsleden te smeden. Eenmaal terug in het gewone leven proberen ze die in stand te houden, maar al snel ontstaan de eerste barsten. Dan overlijdt een van de deelnemers onder verdachte omstandigheden. Wat is Cathy’s rol hierbij? En hoe moet het verder met de andere groepsleden?

Eerste zin

Als ik het stuur laat glippen, is het in een nanoseconde voorbij.

Samenvatting

In een hotel in een klein dorp in het het Friese Gaasterland komen vijf mensen bij elkaar in retraite om tijdens een tiendaagse cursus in juni hun privéproblemen te overwinnen. Dee (Engelse), Brad (Amerikaan) Luc (Fransman) Ola (Poolse) en Sonja (Nederlandse) laten zich behandelen (lees: afbeulen)  door de therapeute Catherine Richards die wordt bijgestaan door Leilah, een trainee die eerder bij Catherine onder behandeling was. 

Alle deelnemers nemen hun eigen 'rugzakje' mee. Zo heeft Dee een neiging bij een passerende trein ervóór te springen. Brad die versukkeld is geraakt  in een versleten huwelijk is gevallen op een knappe man Rod. Luc is depressief na de dood van een geliefde, die voor de metro sprong. Ola moet van haar baas zich ontwikkelen als een volwaardige directeur van zijn bedrijf en Sonja in de retraite moet overgehaald worden zwanger te worden. Haar man Kagysoo heeft de cursus ook gevolgd en is daarvan opgeknapt teruggekomen. Sonja woont het dichtste bij, maar komt te laat en krijgt meteen een reprimande van Catherine. Dat begint al goed.

Na inleidende beschietingen moeten alle deelnemers een engelenkaart trekken die de richtlijn voor hun gedrag zal zijn tijdens de retraite. 's Avonds is er een community building, waar de eerste avonden nogal op gemopperd wordt. Na afloop van zo'n dag communiceren Catherine en haar hulp Leilah  over het verloop en de deelnemers.

Er is ook een dag dat alle deelnemers tekeningen over zichzelf moeten maken. de goedlachse Brad en de stuurse Sonja vinden dat maar niets. Stuk voor stuk moet iedereen vroeg of laat  'met de billen bloot'. Zo vertelt Sonja over haar Zuid-Afrikaanse verleden, maar ook over het incident waarbij haar man Kagysoo haar jongere broer Pieter doodt. (geen opzet) Wanneer Luc aan de beurt is, vertelt hij over zijn mooie vriendin Juliette die helaas vreemd ging en toen hij de verkering uitmaakte, pleegde ze zelfmoord. Brad vertelt over de vervoering die hij vindt bij zijn homovriend Rod. De vroeger veel gepeste Dee zit gevangen in haar saaie huwelijk met jeff  en Ola heeft behalve met haar werk ook te kampen met een hulpbehoevende vader en broer. 

Door al die naar elkaar geuite openhartigheden (vooral tijdens de bio-energetische oefeningen)  groeien de groepsleden wel naar elkaar toe: er ontstaat een hechte groep, ziet ook Catherine. Op de laatste dag moeten alle deelnemers nog een nieuwe engelenkaart trekken. Die kaart wordt hun richtlijn voor het komende jaar. 

Teruggekeerd naar hun eigen woonplaats onderhouden de deelnemers contacten via de mail. Dee doet als ziekenhuisdirecteur goed werk en werkt efficiënter dan voorheen. Ola die door Catherine in de richting van haar baas Mariusz is geduwd, komt er achter dat Mariusz voorinformatie aan Catherine heeft verstrekt en haar gevraagd heeft of Ola een relatie met hem wilde laten  beginnen.
Sonja neukt er op los met Kagysoo, wordt dan ook zwanger, maar merkt dan ook dat Kagysoo en  Catherine contact over haar hadden. Ola en Sonja  schrijven mails aan de rest van de groep en vertellen dat Catherine een charlatan is  en hen gemanipuleerd heeft. Dat brengt een breuk in de zo hechte groep. Luc merkt dat hij verliefd is geworden op Ola, al weet ze dat niet. Dee is in haar saaier wordende huwelijk niet veel verder gekomen en het contact met haar jonge dochter Felicia  is slecht gebleven.

Dan komt het verwoestende bericht dat Brad dood is. Hij was enkele keren  teruggekeerd bij zijn homovriend, maar mocht van Catherine toch eigenlijk zijn gezin niet verlaten. Tussen twee vuren zittend had hij zijn auto van de weg gestuurd. 
De retraitegangers vliegen voor  Brads begrafenis naar Amerika. Daar ontmoeten ze Catherine en Leilah ook weer. Rod wordt boos op de cursusleidster, omdat zij Brad doodongelukkig heeft gemaakt.

In de bar van het Amerikaanse hotel bekennen Ola en Luc hun liefde: hebben seksueel contact en ze gaat later bij hem in Parijs wonen.
Wanneer Jeff, de man van Dee, ook naar een cursus van Catherine  gaat en daar verliefd wordt op een andere vrouw, zijn de poppen echt aan het dansen. Dee denkt dat Catherine Jeff daartoe heeft aangezet. Ze had in ieder geval voorkennis gekregen via  Dee tijdens haar cursus.

Ola, Sonja en Dee besluiten  Catherine op te zoeken in haar appartement in Londen en pakken haar integriteit hard aan. Ze lijkt daarna een hartaanval te krijgen, maar de drie dames laten haar achter zonder 999 te bellen. Hun wraak lijkt zoet.

[ In deel II De sessies wordt overigens verteld dat Catherine alleen maar een aanval van hyperventilatie had gekregen] 

Personages

Sonja

Sonja is 38 en zelf therapeute. Haar vriend Kagysoo wil graag een kind, maar zij twijfelt sterk. Tijdens de cursus vertelt ze haar relaas. Ze is in Zuid-Afrika opgegroeid en deed daar niet zoals men van vrouwen verwachtte. Die worden daar opgevoed tot voorbeeldige echtgenotes, zowel in bed als daarbuiten en Sonja voldeed helemaal niet aan dat beeld. Ze kreeg een broertje toen ze acht jaar was. Later kreeg ze een relatie met de zwarte Kagysoo en haar broertje Pietertje schamperde dat ze zich liet naaien door een zwarte. Hij komt onverwacht in Johannesburg bij haar op bezoek en gaat een gevecht aan met Kagysoon. Hij heeft een mes bij zich. Pieter overlijdt in het gevecht, Kagysoo is ernstig gewond. Het incident heeft een diep spoor in haar leven gemaakt. Ze schreeuwt haar haatgevoelens uit tijdens een bio-energetische sessie. Ze komt tot het besef dat ze toch een baby wil en thuisgekomen neuken ze erop los. Ze wordt zwanger, maar dan leest ze de mailwisseling van Kagysoo en Catherine. Alles bleek dus doorgestoken kaart.

Luc

Luc is een veelbelovende Franse student en hij krijgt een baan aan de universiteit. Maar zijn leven wordt gekenmerkt door depressieve gevoelens, waartegen pillen aanvankelijk wel enige verlichting brengen, maar op lange termijn niet blijken te werken. Hij heeft een mooie vriendin gehad die overspel pleegde . Toen hij de relatie had verbroken, had ze zich voor de metro geworpen. Hij heeft als hij een depressieve bui heeft het gevoel dat er een grijze olifant op zijn borst drukt. Zijn collega's bieden hem de dure cursus aan en hij lijkt er baat bij te hebben. Terug in Parijs lukt het echter niet om zonder pillen verder soepel te leven. Maar hij komt tot het besef dat hij verliefd is geworden op de Poolse Ola die ook op de cursus was. Zijn grote kans komt, wanneer hij naar de begrafenis van Brad. Hij ontmoet Ola weer en ze brengen de nacht door in een hotel. Het wordt echt wat tussen die twee en Ola vertrekt naar Parijs.

Brad

Brad (een vijftiger) heeft een huwelijk van tig jaren achter de rug, maar op seksgebied is hij bepaald niet verwend door zijn koele Britse vrouw Suzanne. Wanneer hij op zijn werk de knappe en geile homo Rod voor de eerste keer ontmoet en kust, komt hij in vervoering. Hij weet niet meer wat hij moet doen. Hij wil zijn gezin niet in de steek laten, maar de keus voor Rod ligt ook voor de hand. Hij krijgt van zijn vrouw Suzanne een maand de tijd om zijn plannen te maken.Tijdens de cursus ontpopt hij zich als de goedlachse, extraverte Amerikaan, die het bovendien goed kan vinden met Dee, de Engelse directrice van een ziekenhuis. Tijdens de cursus dwingt Catherine hem min of meer tot de terugkeer naar zijn gezin. Dat wordt later zijn ondergang. Hij weet niet meer wat hij moet doen als hij zijn vriend Rod opnieuw ontmoet. Hij belooft zijn twee kinderen dat hij niet zal scheiden.Ten einde raad stuurt hij zijn auto van de weg af.

Dee

Dee (een midden-vijftiger) is directrice van een ziekenhuis. Ze is goed in haar werk, maar in haar privéleven is één en ander mis. Haar huwelijk is niet meer wat het is geweest, nadat haar man Jeff een hartaanval kreeg tijdens de seks. Ze bekent ook dat ze in haar jeugd flink gepest is. Maar het ergste is wel dat ze wanneer ze op een treinstation staat de neiging nauwelijks kan onderdrukken om voor de trein te springen. Haar dochter Rachel die een cursus heeft gevolgd bij Catherine Richards en erachter is gekomen dat ze beter van haar man Tom kan scheiden, raadt haar aan dat ook te doen. Met haar jongste dochter kan Dee minder goed overweg. Die is op de hand van haar vader. Tijdens de cursus kan Dee het best vinden met de aardige Amerikaan Brad Stevens. Na de cursus is Dee efficiënter in haar werk, maar in haar privéleven is er niet veel verbeterd. Echt gelukkiger is ze er niet op geworden. Ze merkt met kerst dat de situatie tussen haar dochters ook niet beter is geworden. Jeff zegt in die week dat hij zich ook bij Catherine zal melden voor een cursus en wanneer hij van die ruime week retraite terugkomt. betrapt Dee (die hem onverwacht ophaalt van het vliegveld) dat hij een relatie heeft gekregen met een Brits-Indische vrouw. Ze wordt woedend op Catherine en met Ola en Sonja brengt ze de dikke vrouw een bezoek in Londen.

Ola

Ola is een jonge Poolse (dertig). Ze is goed in haar werk maar haar baas wil dat ze zich nog beter ontwikkelt. Hij stuurt haar naar de retraitecursus. Achteraf blijkt hij een speciale bedoeling daarbij gehad te hebben. Ola heeft de zorg voor haar vader en de ietwat autistische broer. Ze kan dat nauwelijks los laten en komt dan niet aan haar ontwikkeling toe. Wanneer haar broer een vriendin krijgt, is ze het eerst niet met zijn keuze eens, maar na een kennismaking met die vrouw beseft ze dat ze het maar moet overgeven. Er is niets mis met die vrouw. Intussen komt ze er via een mailwisseling achter dat Mariusz Catherine heeft gevraagd om ervoor te zorgen dat Ola een relatie met hem aangaat. Als ze daarachter komt, maakt ze zich meteen los van hem. Bij de begrafenis van Brad toont ze haar gevoelens voor Luc, met wie ze tijdens de retraite ook een goed contact had en wie ze bewonderde om zijn intelligente antwoorden. Ze worden verliefd en ze gaat in Parijs wonen.

Catherine

Catherine (zestiger) wordt door vooral Sonja afgeschilderd als een dikke truttebol. Ze geeft voor veel geld cursussen (10000 euro per deelnemer) en trekt soms hard van leer. Zo heeft ze al in het begin van de retraite een aanvaring met Sonja die te laat komt. Het komt niet meer goed tussen die twee. Op de achtergrond blijft Catherine echter aan de touwtjes trekken en ze lijkt toch succes te hebben. Vooral tijdens de bio-energetische lessen komt er veel los. De groepsleden krijgen een hechte band met elkaar. Maar als iedereen naar huis is teruggekeerd, blijkt dat haar rol minder heroïsch is dan iedereen vermoedt. Ze heeft voorkennis van de diverse deelnemers via kennissen en/ of partners en ze is bovendien niet bevoegd om dit soort therapieën te geven. Ze krijgt de drie wraakgodinnen op bezoek die haar gebrek aan integriteit voor de voeten gooien.

Quotes

"De poort van de grote grijze had die nacht blindelings de vertrouwde weg naar |Lucs borstkas hervonden en nog voor hij helemaal wakker was, trad de roerloosheid in. Vanaf zijn jeugd visualiseerde hij de bezetting van het centrum van zijn lichaam als de poot van een grote mannetjesolifant , die hem nietsontziend en misschien zelfs zonde het te weten, neerdrukte. (verteller Luc)"

Bladzijde 29

"Als kind vond Dee Paddington Station een magische plek. met een literaire klank dank zij schrijver die het ene bescheiden maar onmiskenbare plek in hun verhalen hadden gegeven. In de jaren dat ze forensde, was de magie alledaags geworden, om ten slotte terug te keren als angst. Een bizarre angst. (Verteller Dee)"

Bladzijde 9

"Mariusz had Catherine maar liefst vier mails gestuurd in de afgelopen weken. Bijzonder. Heel kort maar aarzelde haar hand voor ze de mail opende. Haar ogen vlogen over de regels en ze voelde het bloed naar haar wangen stijgen. Koortsachtig opende ze de andere mails en las Mariusz' berichten aan Catherine. Wel godverdomme! (Verteller Ola)"

Bladzijde 232

""Hou op, u begrijpt helemaal niets. U hebt Brad aangeraden in zijn huwelijk te blijven. Het heeft hem verwoest. Denkt u nou echt dat het een ongeluk was? Brad heeft het stuur laten glippen uit wanhoop. Hij kon niet leven in dat koude harnas dat u hem hebt aangepraat. Waarom?" (Verteller Sonja)"

Bladzijde 324

"Jeffs vlucht landde een paar minuten te vroeg. Ongeduldig drentelde ze heen en weer voor de schuifdeuren. Ze hield haar ogen niet af van de ingang. Jammer dat ze af en toe moest knipperen. Dertig minuten na de landing zag ze hem. Er hing iemand om zijn nek. (verteller Dee)"

Bladzijde 338

Thematiek

Het verloop van een retraitecursus
Vijf mensen gaan in retraite, omdat ze problemen hebben in het dagelijkse leven. De cursus staat onder leiding van Catherine Richards, een wat dikke vrouw van middelbare leeftijd. Ze heeft echter goede referenties en de deelnemers in het Friese Gaasterland zijn allen aangemeld door iemand die de cursusleidster direct of indirect kennen. De cursus kost 10.000 euro per persoon. De groep kijkt er eerst huiverig tegen aan, maar gaandeweg wordt er een hecht geheel door de deelnemers gesmeed. De deelnemende mensen moeten allemaal met de 'billen bloot'. Na tien dagen gaan ze terug naar hun eigen land met de boodschap die ze hebben meegekregen en na moeten streven.. Dan beginnen de problemen pas goed. Bad weet niet goed meer om te gaan met zijn homovriend, Luc wordt weer depressief, Sonja wordt weliswaar zwanger en Ola benadert haar baas in haar werk en in zijn privéleven. Maar echt gelukkig lijken ze geen van allen te zijn. Dee is beter in haar werk geworden, maar de relatie met haar man Jeff en jongste dochter is niet verbeterd. Maar dan komen er scheurtjes in het bastion als zowel Ola als Sonja merkt dat er door hun partners voorinformatie verstrekt is aan Catherine. Ze verwijten haar via de mail gebrek aan integriteit en onprofessioneel gedrag. Brad raakt hierdoor nog meer van streek en pleegt zelfmoord. Als later ook Jeff de cursus volgt en verliefd op een andere vrouw terugkeert naar Dee, slaan de stoppen bij de drie vrouwen door en ze brengen in Londen een bezoek aan Catherine. Daar brengen ze de cursusleidster flink in het nauw. Die lijkt een hartaanval te krijgen, maar de drie vrouwen vertrekken zonder hulpdiensten te waarschuwen. Hun wraak is zoet.

Motieven

Homoseksualiteit
Brad is verliefd geworden op een knappe jongen Rod, die de seksuele verlangens van hem wel kan inlossen in tegenstelling tot zijn koele vrouw Suzanne. Hij weet niet wat hij met zijn leven verder aan moet. Daarom gaat hij in retraite. Hij krijgt het advies om niet te gaan scheiden.

Zelfmoord
Er zijn twee situaties die op zelfmoord duiden Luc heeft zijn vriendin Juliette betrapt op overspel en hij maakt daarom de verkering uit. Zij springt voor de metro. Brad die homoseksuele gevoelens heeft voor Rod, wordt na de cursus van Catherine in een voor hem onmogelijke positie gemanoeuvreerd. Hij stuurt waarschijnlijk opzettelijk zijn auto van de weg.

Kinderwens
Sonja weet niet of ze de kinderwens van haar vriend Kagysoo wel wil inlossen. Ze is al 38 , en Kagysoo heeft ook te maken gehad met de dood van haar jongere broertje. Hij komt 'herboren' van een cursus bij Catherine en beveelt haar aan. Achter Sonja's rug heeft hij contact met Catherine. Hij vraagt haar of ze wat wil pushen.

Fobie / dwangneurose
De directrice van een ziekenhuis Dee is in haar jeugd veel gepest en ze voelt zich niet erg gelukkig in werk en huwelijk. Haar dochter rachel heeft een cursus gevolgd bij Catherine en is daarover erg enthousiast. Dee heeft namelijk een dwanggedachte: als ze op een station staat en er komt een trein aan, wil ze er het liefst voor springen.

Liefdesproblemen:
Dee en Jeff hebben een minder goed huwelijk: Jeff gaat later van Dee af, als hij ook een retraitecursus heeft gevolgd. Het huwelijk van Suzanne en Brad is koel en droog. Hij krijgt veel meer liefde en aandacht van een man. Ola heeft het niet alleen in haar werk niet gevonden, ook niet in de liefde. Met Mariusz wordt het niets, zeker als ze weet dat hij Catherine heeft gevraagd Ola in de richting van een relatie met hem te bewegen. Met Luc is de kans op ware liefde groter. Ze gaat in Parijs bij hem wonen. Luc heeft in een vorige relatie zijn vriendin Juliette op overspel betrapt en verbreekt de relatie. Sonja en Kagysoo hebben een redelijk goede relatie, maar er zijn wel een paar nare dingen. Kagysoon is mede schuldig aan de dood van haar broertje. Hij heeft daarnaast achter de rug van Sonja om contact met Catherine.

Manipulatie
De deelnemers komen er na de cursus achter dat ze eigenlijk door Catherine Richards gemanipuleerd zijn. Dat geldt vooral voor Dee (als Jeff ook de cursus volgt) Brad, Ola en Sonja. Ze verwijten Catherine onprofessioneel gedrag en een gebrek aan integriteit. Ze komen er ook achter dat Catherine, die maar liefst 10.000 euro vraagt per deelnemer, helemaal geen diploma's heeft.

Wraak
Ola, Sonja en Dee gaan Catherine de waarheid zeggen en nemen wraak door weg te gaan als de vrouw een hartinfarct lijkt te krijgen. De epiloog is veelzeggend.

Opdracht

Voor cafebest 

Titelverklaring

Vijf mensen gaan om verschillende redenen tien dagen in retraite (behandeling) bij de zelfbenoemde  therapeute Catherine Richards.

Structuur & perspectief

Het verhaal is opgebouwd met een meervoudig perspectief. Boven elk hoofdstuk staat de naam van één van de zes vertellers. Die wisselen elkaar steeds af. De mensen die in retraite gaan (Dee, Brard, Luc, Ola en Sonja) zijn personale vertellers. Het hulpje van de therapeute, Leilah, is een ik-vertelster. De zes vertellers geven commentaar op elkaars handelen. Sommige passages worden 'dubbel' verteld, maar van uit een ander gezichtspunt dus. De vertellers vertellen in de o.v.t. 
Er zijn veel korte hoofdstukken. Leilah neemt de meeste hoofdstukken voor haar rekening. Ze vertelt namelijk meestal verder als één van de andere vijf een hoofdstuk voor zijn/haar rekening heeft genomen.
In het allerlaatste hoofdstuk neemt de cursusleidster Catherine één hoofdstuk voor haar rekening. Ook zij vertelt in de zij-vorm.
Na alle hoofdstukken volgt er nog een zeer korte epiloog. 

Decor

Er zijn tien dagen in juni ingeruimd voor de behandeling van Catherine Richards. Bij de meeste vertellers gaat er een voorgeschiedenis aan vooragf, die vaak in hun eerste hoofdstuk wordt meegdeeld. Bijvoorbeeld: Dee is bang voor treinen , Brad is gevallen voor een man. Luc heeft geen zelfvertrouwen.... 

De cursus om tot zichzelf te komen speelt zich af in een hotelletje in een dorp in het Friese Gaasterland. Alleen Sonja komt uit Nederland. Brad komt uit Amerika, Luc uit Frankrijk, Dee uit Londen en Ola uit Polen.
Het laatste deel van het verhaal speelt zich af in Londen.

Stijl

Vlotte verhalende stijl, maar af en toe wat zweveri: de bio-energetische passages en het uitdelen van de engelenkaart. (Heeft ook wel met het onderwerp te maken)  Je kunt wel merken dat het een debuutroman is van een wat onervaren schrijver. Die is snel geneigd teveel te willen uitleggen. Ze wijdt veel uit en er hadden wel wat passages mogen sneuvelen. In latere romans laat Carla de Jong zien dat ze wel degelijk een goed verhaal kan opbouwen.  (Geheim leven; de Johansons) Vooral de dialogen tussen de deelnemers kan ze goed opbouwen en 'neerpennen'. 
De keuze voor de structuur met vijf, zes vertellers is overigens wel goed.

Slotzin

Als één front keken ze haar laatdunkend aan. Toen knikte Dee betekenisvol naar Ola en Sonja en op dit teken draaiden de drie zich tegelijk om. De voordeur klikte zacht achter hen in het slot en met dat geluid stierf haar hoop op een goed einde.

Bijzonderheden

In retraite is de debuutroman van Carala de Jong in 2009. In juni 2020 komt ze met het vervolg "De sessies" . Ook van dat boek kun je een samenvatting in scholieren.com raadplegen.

Beoordeling

Je kunt je als lezer afvragen tot welk genre dit debuut van Carla de Jong behoort. Het meest komt 'een psychologische roman' in aanmerking. Het verhaal is goed opgebouwd met zijn vertelstructuur, waardoor je van verschillende kanten de retraite kunt bezien. Catherine blijft een interessant personage en je zult je als lezer steeds afvragen wat ze eigenlijk wil bereiken met haar sessies. Het verhaal wordt door de schrijfster vlot verteld. Zelf vind ik dat het wel iets minder uitleggerig had kunnen worden beschreven. Maar het verhaal blijft tot het einde boeiend en dat is sowieso een knappe prestatie bij een debutant. 
Goed is ook de manier waarop ze de kwetsbare kanten van haar personages belicht. Dat is een kwaliteit die waarschijnlijk voortkomt uit haar werk als therapeute.

Omdat ik de latere romans van Carla de Jong ( De Johanssons, Geheim Leven, Serpent)  eerder heb gelezen dat dit debuut, kan ik ook met stelligheid  beweren dat in haar een goede romanschrijfster tot leven is gekomen. In 2020 besloot ze een vervolg op In Retraite te schrijven en dat boek ga ik ook voor deze website becommentariëren. Hoewel op de cover van het nieuwe deel staat dat het boek een zelfstandig geheel vormt, ben  ik van mening dat ik toch eerst "In retraite" moest  lezen. 
Met spanning wacht ik af wat er in deel II "De sessies" met de personages staat te gebeuren. Alleen Brad zal buiten beeld blijven.  

Recensies

"Het was geen ‘easy read’, al verwachtte ik dat eerst wel. Het boek is vrij pittig en zeker in het begin moest ik toch echt even doorbijten. Na een tijdje kende ik de personages beter en zat ik echt in het verhaal. Je krijgt heel wat dilemma’s en psychologische problemen onder ogen. Voor de liefhebber van psychologische vraagstukken is dit dan ook smullen. ‘In retraite’ is van 2009, alweer elf jaar oud dus, maar het is nog steeds gemakkelijk verkrijgbaar in allerlei vormen, van paperback tot dwarsligger. Volgende maand lees ik weer een boek van Carla de Jong."
https://leesdame.nl/in-re...a-de-jong/

"De Jong werkte in de psychiatrie en dat is geen verrassing als je ‘In retraite’ leest: de personages zijn zeer levendig en herkenbaar beschreven en de verhaallijn zit goed in elkaar. Dit maakt van ‘In retraite’ een boek dat tussen psychologische roman en literaire thriller in zit. Want mis gaat het: de cursisten van Cathy zijn stuk voor stuk op voordracht van een eerdere pupil bij haar aangemeld: ze heeft dus voorkennis en daar maakt ze gebruik van. Op zo’n manier dat twee van hen zich gemanipuleerd voelen."
https://kimindepen.wordpr...a-de-jong/

"Het boek valt op door de sterke dialogen, goed gebruik makend van opbouw. Nergens te gehaast en daardoor perfect gedoseerd neergezet. Als lezer blijf je geen buitenstaander, want Carla de Jong laat je zelf plaatsnemen in de sessie op een moment dat je onherroepelijk een herkenningsmoment krijgt door een van de verhaallijnen. Je voelt je verbonden met deze vijf mensen en bent daardoor geneigd je eigen leven onder de loep te nemen. Knap gedaan. Toch is het niet altijd verstandig blind te varen op een therapeute. Het boek leest als een intrigerende roman met een psychologische inslag."
https://www.vrouwenthrill...9063053918

"Een goede verhaal voor een schrijfcursus is nog geen geweldig boek. Wel uitgelezen, maar op een slome natte vakantiedag. Heel veel stereotypen. Te veel. Met als ergste het rijden van het Poolse boerenmeisje, alsof ze daar achterlijk zijn. Mijn vrouw vroeg hoe het eind was. Er bleven eindes komen. Verder zeer onwaarschijnlijk dat dit kan, therapie uit alle landen, als ik alleen al denk aan de taal. Veel gekunstelde zinnen, zoals "ze kromde tegen hem aan"."
https://www.hebban.nl/rec...n-retraite

Overhoor jezelf

De roman heeft een proloog en een epiloog.
Welk van de volgende personages is een ik-verteller?
Met welke 'rugzak' komt Dee naar de retraite?
Bewering I : Brad is Amerikaan
Bewering II : Hij is een introverte persoonlijkheid.
Bewering III : Hij twijfelt eraan of hij met een homofiele vriendschap moet doorgaan.
Ola komt met de vraag bij de cursus waarom ze zwanger zou moeten raken.
Waar vindt de tiendaagse retraite plaats?
Welke beweringen gelden voor Luc?
Meerdere antwoorden mogelijk
Bewering I : In het begin vinden de deelnemers de community building hopeloos.
Bewering II: Elke deelnemers moet een engelenkaart kiezen.
Bewering III: De groep wordt gaandeweg steeds hechter.
Als iedereen weer naar zijn huis is gegaan, komen er twee deelnemers in opstand? Welke zijn dat?
De communicatie tussen de deelnemers gebeurt na afloop van de cursus per:
Sonja kan maar niet zwanger worden.
Bewering I : Brad heeft na de retraite geen contact meer met Rod.
Bewering II : Brad pleegt zelfmoord door van de weg af te rijden.
Bewering III : Alle deelnemers komen naar zijn begrafenis in Amerika.
Welke liefdesrelatie lijkt uiteindelijk het meest succesvol?
Drie vrouwen nemen uiteindelijk wraak op Catherine.
Welk van de onderstaande motieven zie je in het boek terug?
Meerdere antwoorden mogelijk
Welk thema zie je in de roman terug?
Welke van de volgende personages speelt de onduidelijkste rol in de handeling?
Wat voor gevoel ervaart Luc als hij in een depressie situatie zit? Het wordt steeds in de passages over hem verteld.
Catherine heeft een bepaald aantal oefeningen/ momenten in haar retraite opgenomen. Welke is voor de groep het meest succesvol?

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit ZekerWetenGoed-verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.