Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Ik wil mijn kind terug door Arie van Driel

Zeker Weten Goed
Foto van Jessica
Boekcover Ik wil mijn kind terug
Shadow
  • Boekverslag door Jessica
  • Zeker Weten Goed
  • 21 november 2017
Zeker Weten Goed

Boekcover Ik wil mijn kind terug
Shadow
Ik wil mijn kind terug door Arie van Driel
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Flaptekst

Ik wil mijn kind terug is het waargebeurde verhaal van Miriam (1-1-1998 in Mosul, Irak). Haar verhaal, opgetekend door schrijver/journalist Arie van Driel, is bizar, schokkend, emotioneel, hartverscheurend en soms zelf mensonterend.

Op 22 november 2008 werd de toen negen maanden oude baby Ali door zijn vader ontvoerd naar Irak. Sindsdien heeft Miriam haar kind een paar keer heel even via webcam beelden mogen zien. Zoektochten door onder meer haar familie en Interpol in Irak, Syrië, Noorwegen en Zweden leverden geen resultaat op.

De ontvoering van haar zoon door haar ex-man betekende voor Miriam een zoveelste tragedie in haar nog jonge leven, dat zonder fantasie gemakkelijk als een nachtmerrie kan worden beschreven. Als kind kende zij in haar geboorteland Irak zowel rijkdom als armoede. Haar vader, als ingenieur in de vliegtuigindustrie in dienst van de overheid, werd door de geheime politie van dictator Saddam Hussein opgepakt. Na zijn vrijlating uit de gevangenis vluchtte hij naar Nederland. In de winter van 2000 vluchtte Miriam samen met haar moeder, zes zusjes en broertje via Syrië eveneens naar Nederland.

Miriam was 17 jaar toen zij met de 30-arige vader van haar latere kind trouwde. Vanaf dat moment werden zij en haar familie door hem gekleineerd, geïntimideerd, bedreigd en uitgescholden. Zij raakte zwanger, pleegde stiekem abortus, raakte na gedwongen seks opnieuw in verwachting, en kreeg een gezonde zoon, Ali.

In Tsjechië ontsnapte zij op het nippertje aan de dood. Tijdens de Ramadan in 2008 durfde zij eindelijk definitief bij haar man weg te gaan. Zijn wraak: de ontvoering van haar zoon.

Miriam probeert inmiddels haar leven weer zo goed mogelijk op te pakken. Zonder haar kind gaat haar dat echter moeilijk af. Regelmatig stelt zij zichzelf dan ook die ene vraag: waarom leef ik eigenlijk nog?

Eerste zin

Drie keer was het goed gegaan, had hij mijn zoon volgens de afgesproken omgangsregeling aan het einde van de zaterdagmiddag weer netjes op tijd teruggebracht.

Samenvatting

Miriam heeft een verschrikkelijk moeizaam leven. Ze groeit op in Irak waar ze haar leven niet veilig is. Samen met haar ouders vlucht ze naar Nederland waar ze een nieuw leven op hoopt te bouwen. Na een aantal keer verhuisd te zijn, komen ze uiteindelijk terecht in Delft waar Miriam een hele leuke man ontmoet. Hij vertelt dat hij ook uit Irak komt en dezelfde geloofsovertuiging als Miriam heeft. Hij liegt tegen haar. Toch gelooft Miriam hem en besluit ze een relatie met hem te beginnen.

Al snel trouwt Miriam op zeventienjarige leeftijd met deze man. Ze komt er snel achter dat haar eigen man geen lieverdje is: hij dringt altijd zijn zin door waardoor zij niks te zeggen heeft in huis. Ook is hij met seks erg hardhandig. Van fysiek geweld hoeft ze niet meer op te kijken en ze vindt het eigenlijk nog verschrikkelijk om met hem samen te zijn. Elke keer neemt ze weer de beslissing om bij hem weg te gaan en haar spullen te pakken. Maar dan wordt ze zwanger. Ze weet niet wat ze moet doen en schakelt de hulp van haar zus in. Samen met haar zus gaat ze in het geheim naar een abortuskliniek waar ze het kindje weg laat halen. Iets wat haar zowel fysiek als mentaal ontzettend veel pijn heeft gedaan.

Haar man komt erachter en is woedend. Al snel maakt hij Miriam weer zwanger. Miriam had weer besloten om haar spullen te pakken en bij hem weg te gaan, maar ze vindt nu dat het te laat is. Ook houdt haar man haar ontzettend goed in de gaten waardoor ze niks meer kan doen zonder dat hij het door heeft. Ze besluit dan ook om het kindje te houden en het op te voeden.

In 2008 werd hun zoontje geboren. Zonder dat Miriam het wist had haar man haar zoontje Ali genoemd. Ze had er niks meer op in te brengen omdat de naam al was aangegeven bij de gemeente. Ondanks alle problemen tussen Miriam en haar man zorgt Miriam heel erg goed voor haar kindje. Ze houdt super veel van hem en durft eindelijk het besluit te nemen om definitief bij haar man weg te gaan. Ze besluit om van hem te gaan scheiden en weer bij haar ouders in te trekken.

Als ze wil gaan scheiden komt Miriam achter iets raars. De bruiloft tussen Miriam en haar ex-man schijnt nooit echt geweest te zijn. Hij heeft het allemaal nagespeeld omdat hij eigenlijk al een andere vrouw had. Ze snapt er helemaal niks van. Wel weet ze wie deze vrouw is en hoe ontzettend hij deze vrouw waardeerde. Achteraf blijkt dat zijn huidige vrouw geen kinderen kon krijgen. De ex-man van Miriam wilde dus van Miriam een kind krijgen om het kind vervolgens met zijn andere vrouw op te voeden. Dit betekende dus dat hij na een tijdje bij Miriam met het kind weg zou gaan.

Er komt een regeling dat de ex-man van Miriam Ali maar één keer in de twee weken mag zien. Hij moet Ali dan bij Miriam op komen halen en mag een hele middag samen met hem zijn. Dit gaat drie keer goed. De vierde brengt de ex-man van Miriam Ali nooit meer terug bij haar. Al snel weet ze wat er aan de hand is: haar ex-man heeft Ali meegenomen naar Irak. Ze kan er helemaal niks meer tegen doen want ze heeft geen idee hoe ze Ali nu nog kan vinden.

Tot op heden is Ali nog niet gevonden. Iedereen doet zijn best, maar haar ex-man is haar veel te slim af. Inmiddels heeft ze haar zoontje één keer via de webcam mogen zien. Dat is alles wat ze van hem weet. Daarnaast kijkt ze heel anders tegen mannen aan dan dat ze eerst deed. Na haar ex-man is ze nog één keer verliefd geweest op een man, maar ze kan een relatie psychisch niet meer aan.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Miriam

Miriam is de verteller van dit verhaal. Ze werd geboren in 1988 in Irak en heeft hier een deel van haar leven gewoond. Als ze naar Nederland vlucht ontmoet ze daar een man. Op zeventienjarige leeftijd besluit ze om met de dertienjarige oude man te trouwen. In het verhaal komt ze over als een ontzettend naïef meisje wat natuurlijk niet gek is op haar leeftijd. Wel geeft ze na een tijd haar grenzen aan en neemt ze uiteindelijk besluiten die goed voor haarzelf – en haar kind – zijn. Na alle gebeurtenissen in haar zware leven ziet ze het leven af en toe niet meer zitten en vraagt ze zich regelmatig af waarom ze nog in leven is.

De ex-man van Miriam

De naam van de ex-man van Miriam is wegens privacy redenen weggelaten in dit verhaal. De ex-man is dertien jaar ouder dan Miriam. Hij is een ontzettend gemene man die niet terugdeinst voor wat fysiek geweld. Hij heeft weinig respect voor vrouwen en heeft ontzettend kwade bedoelingen.

Ali

Ali is het zoontje van Miriam en haar ex-man. Hij wordt geboren in 2008. Ali is door zijn vader, de ex-man van Miriam, meegenomen naar Irak en niemand weet waar hij zit. Hij weet niet wie zijn echte moeder is en zijn vader hoopt dit ook voor altijd geheim te kunnen houden.

Sara

Sara is de zus van Miriam. Sara helpt haar zus waar ze kan en probeert altijd voor haar klaar te staan.

De ouders van Miriam

De ouders van Miriam proberen ook zoveel mogelijk voor haar te doen. Het is ontzettend zwaar voor hen, maar Miriam kan altijd bij hen terecht.

Quotes

"Toen ik het eindelijk door had, drong het pas echt tot me door. Had mijn man mij echt willen vermoorden? Ik was al niet graag bij hem, maar nu vond ik het nog enger om weer naar huis te moeten gaan, en verder met hem te moeten leven. Terwijl ik wist waar hij wellicht toe in staat was. " Bladzijde 111
"‘Wat ik die avond wel raar vond, was dat ik van hem alleen mijn ouders en zussen en broer had mogen uitnodigen. En niemand anders van mijn familie. Terwijl hij zo’n beetje al zijn ooms, tantes, neven, nichten en vrienden had gevraagd om te komen. Ik zei er niets van. Ik zei op alles ja. Ik geloofde alles wat hij zei of vertelde. Net als mijn familie, trouwens. Naïef als wij waren, geloofden wij in de goedheid van de mens.’ " Bladzijde 70

Thematiek

Liefdesrelatie: problemen/ echtscheiding

Miriam heeft jaren lang een relatie met haar dertien jaar oudere man die vanaf het begin al stroef verloopt. Ze moet naar hem luisteren en al zij dit niet doet wordt hij verschrikkelijk boos. Als ze vervolgens ook nog een abortus pleegt van zijn kind, wordt hij helemaal boos en wordt de controle op haar alleen maar strenger. Later wordt ze opnieuw zwanger van hem en dan weet ze al helemaal niet meer wat ze moet doen. Uiteindelijk pakt ze, als haar zoon al is geboren, haar spullen in en besluit ze om te vertrekken bij haar man. Vanaf dan gaat het helemaal fout. Hij vertrekt samen met haar zoon uit Nederland en niemand weet waar hij zich nu bevindt. Miriam is haar kind kwijt en mist haar zoon nog elke dag. Ze loopt ook een psychische trauma op waardoor ze geen relaties meer aan kan.

Motieven

Religie

Miriam en haar man zijn beiden gelovig waardoor scheiden en abortus plegen een grote schande is en eigenlijk verboden is. De religie die zij aanhangen is dus een belangrijk aspect van hun relatie omdat het anders veel sneller zou zijn afgelopen.

Leugens en bedrog

In eerste instantie liegt Miriams man over zijn religie en afkomst, maar ze heeft niet door dat het zo is. Wanneer ze besluit te scheiden ontdekt ze dat hun bruiloft gespeeld was en dat het niet echt gebeurd is, dat hij eigenlijk een andere vrouw heeft die onvruchtbaar is en hij daarom zo graag een kind van haar wilde hebben. Ook ontvoert hij hun zoon en weet niemand waar ze zijn.

Zwangerschap

Abortus en zwangerschap is een belangrijk aspect want Maria\'s man schiet helemaal uit de slof als zij abortus pleegt op hun eerste kind. Bij het tweede kind besluit zij het te houden en daarna weg te gaan, dit verloopt echter verkeerd. Beiden keren is zij ook tegen haar zin in zwanger gemaakt. Dit deed hij overigens om een kind te \"kweken\" voor zijn onvruchtbare andere vrouw die graag een kind wilde.

Trivia

In april 2012 verscheen de eerste druk van dit boek, maar in juli 2012 moest het boek noodgedwongen opnieuw uitgegeven worden. Het verhaal bleef hetzelfde, maar de cover werd aangepast omdat Miriam bedreigd werd door verschillende mensen. Niet iedereen was het eens met haar geschreven verhaal waardoor Miriam verschillende dreigementen naar haar hoofd geslingerd kreeg. Doordat de gezondheid van Miriam voorop staat, is er besloten om het boek opnieuw uit te geven met een andere cover.

Titelverklaring

De titel 'Ik wil mijn kind terug' slaat op de gebeurtenis die Miriam mee heeft gemaakt en momenteel nog steeds mee maakt. Miriam heeft een heel zwaar leven en belandt uiteindelijk samen met haar ouders in Nederland. Vol verwachting hoopt ze in Nederland een nieuw leven op te bouwen. Als ze net in Nederland woont leert ze een man kennen met wie ze trouwt en een kind krijgt. Als ze vervolgens is gescheiden van deze man, pakt hij haar kind af en vertrekt hij met haar kind naar het buitenland. Niemand weet waar de zoon van Miriam zich op dit moment bevindt. Elke dag leeft Miriam met de gedachte dat ze haar kind moet missen.

Structuur & perspectief

Voor het verhaal is een ik-persoon gebruikt. Alles wordt vanuit één persoon, de ik-verteller, geschreven. In dit verhaal wordt alles door de ogen van Miriam verteld. Je leest de gedachtes en de handelingen van Miriam, maar van de andere personen niet.

Het verhaal begint met een informatieve opening: aan het begin van het verhaal worden de personages en de ruimtes waarin het verhaal zich afspeelt geïntroduceerd. Je maakt als het ware kennis met de ruimtes en de personages waardoor je een goed beeld kan vormen.

Het verhaal eindigt met een open einde: je weet niet hoe het verhaal precies af gaat lopen. Je weet niet of het zoontje van Miriam nog wel terug komt bij haar. Het is allemaal afwachten hoe het in real life zal gaan verlopen.

Het verhaal is opgedeeld in hoofdstukken die te herkennen zijn aan een cijfer. Dit cijfer geeft aan in welk hoofdstuk je je bevindt. In dit boek zijn er in totaal 37 hoofdstukken.

Decor

Het verhaal speelt zich voornamelijk in Nederland af. Miriam woont hier met haar man in Delft en probeert hier een leven op te bouwen. Nadat Miriam gescheiden is is ze in de buurt van Rotterdam gaan wonen. Niemand weet waar omdat ze niet wil dat de familie van haar ex-man weet waar ze zich op dit moment bevindt. Daarnaast speelt het verhaal zich aan het begin in Mosul, in Irak, af.

Er is in dit verhaal geen gebruik gemaakt van een belangenruimte. Een belangenruimte is een ruimte waarin de gevoelens van de personages overeen komen met de gebruikte ruimte.

Het verhaal speelt zich in een korte tijd af. Het is niet helemaal duidelijk in welke tijd het zich afspeelt, maar in ieder geval in de tijd van nu. Er staan meerdere dingen die verwijzen naar de manier waarop wij leven. Daarnaast wordt er over ongeveer 24 jaar verteld.

Stijl

Het hele verhaal is op een hele duidelijke en vlotte manier geschreven. Er staan geen moeilijke woorden in het verhaal waardoor alles voor iedereen goed te begrijpen zal zijn. Ook is er gebruik gemaakt van een makkelijke zinsopbouw, waardoor je niet elke keer vastloopt in de tekst en gewoon in één keer door kan lezen. Daarnaast is er niet veel gebruik gemaakt van details waardoor je ook geen leesvertraging oploopt.

Alles is met ontzettend veel emotie beschreven waardoor je met gemengde gevoelens begint te lezen. Je kan het verhaal niet weg leggen omdat het je zo aangrijpt. Door de aangrijpende schrijfstijl zet het verhaal je tijdens het lezen al aan het nadenken. De aangrijpende manier van schrijven is een goede manier om de spanning op te bouwen.

Een voorbeeld van de schrijfstijl van Arie van Driel: ‘Om de stemming tijdens de lange autorit vanuit Delft richting Arnhem toch nog een beetje positief te houden, namen wij alvast een voorschotje op mijn nakende scheiding van mijn man. Iedereen was blij dat ik eindelijk definitief bij hem weg durfde te gaan. Het vooruitzicht straks voor eens en voor altijd van hem te zijn verlost, zorgde zelfs voor een beetje vrolijkheid in de auto.’ – blz 89

Slotzin

Tja, waarom leef ik eigenlijk nog? Uitleg: Miriam heeft in haar hele leven zoveel nare dingen meegemaakt dat ze zichzelf nog steeds elke dag afvraagt waarom ze leeft. Uit sommige dingen haalt ze kracht om nog door te gaan, maar eigenlijk is ze het helemaal zat en heeft ze geen zin meer om verder te leven.

Beoordeling

Ik was ontzettend benieuwd naar dit boek omdat de gebeurtenis die Miriam mee maakt echt verschrikkelijk zijn. Persoonlijk kan ik me niet voorstellen hoe erg het is om je kind te verliezen. Dit boek geeft een kijkje in het leven van Miriam en laat wat voor verschrikkelijke gebeurtenissen ze heeft meegemaakt.l. Door de vele verschillende emoties die gebruikt zijn blijft het interessant en boeiend om te lezen ondanks de vervelende dingen die er gebeuren.

Het verhaal is op een hele eenvoudige manier geschreven waardoor het voor iedereen te begrijpen is. Dit boek is een aanrader voor iedereen! Als je eenmaal begint met lezen kan je niet stoppen met lezen omdat het je ontzettend aangrijpt.

Recensies

"Als Miriam, 17 jaar oud, haar toekomstige man (30) ontmoet, luistert ze niet naar haar ouders, die tegen het huwelijk zijn. Maar op haar trouwdag weet ze al dat het huwelijk fout zit." http://www.trouw.nl/tr/nl...ctie.dhtml
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.438 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Jessica