Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! šŸ˜·šŸ¦ šŸ« We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

Feitelijke gegevens

  • 2006
  • 95 pagina's
  • Uitgeverij: Wolters-Noordhoff

Flaptekst

The bombs were falling, the smoke was rising from the concentration camps, but Hitler's daughter knew nothing of this. All she knew was the world of lessons with Fräulein Gelber and the exciting visits from her beloved father whom she calls Duffi. Until the day she is taken to her father's bunker in Berlin.

Eerste zin

It was raining the day that Mark first heard about Hitler's daughter

Samenvatting

Mark, Anna, Tracey en Ben staan elke ochtend bij hetzelfde bushokje op de bus naar school te wachten. Om de tijd te doden, doen ze soms een spel samen. Iemand verzint een onderwerp en Anna vertelt er dan verhalen over. Meestal kiest de jongere Tracey het onderwerp, bijvoorbeeld feeën. Nu niet, nu verzint Anna het onderwerp. Ze kiest Hitler's dochter. Ze heet Heidi en heeft een groot litteken op haar gezicht. Ze leeft in een groot huis samen met Fräulein Gelber, haar lerares. Heidi noemt haar vader Duffi. Ben en Tracey maken opmerkingen over het verhaal, waardoor Anna bijna wil stoppen met vertellen. Mark heeft het gevoel dat er meer aan de hand is en moedigt Anna juist aan. Ze spreken de volgende ochtend eerder bij het bushokje af, zodat ze verder kan vertellen. Heidi heeft weinig contact met haar vader. Soms komt hij langs en brengt poppen mee. Heidi vergelijkt zichzelf met het perfecte uiterlijk van de poppen en vindt zichzelf lelijk. Ze krijgt niet veel mee van de oorlog, behalve wat Fräulein Gelber haar verteld over haar broer die naar het front moet.
Mark vindt het verhaal heel echt lijken en denkt er veel over na. Hij stelt veel vragen aan zijn ouders en docenten, bijvoorbeeld of zijn vader nog van hem zou houden als hij een massamoordenaar zou zijn.
Fräulein Gelber en Heidi moeten naar een ander huis. Ze worden met de auto gebracht. Elke keer als er een vliegtuig over vliegt, zetten ze de auto onder de bomen zodat ze niet gezien worden. Bij het nieuwe huis leert Heidi de nieuwe werkster kennen: Frau Leib. Ze stelt nooit vragen aan Heidi. Soms steelt ze suiker, maar Heidi zegt daar nooit iets van. Op een dag geeft Frau Leib een konijn aan Heidi omdat ze haar nooit verlinkt heeft. Intussen krijgt ze steeds minder les, omdat Fräulein Gelber te druk is met brieven schrijven naar haar familie. Ze maakt zich zorgen om hen en de oorlog.
Mark spreekt in de bus met een vriend over hoe het zou zijn als er iemand in de wereld hetzelfde zou proberen te doen als Hitler. Zijn vriend lijkt het wel wat, hij voelt wel wat voor een beetje actie. Thuis hoort Mark op de radio dat er veel mensen zijn omgekomen door racistische moorden. Hij denkt opnieuw aan de Tweede Wereldoorlog. Hij raakt steeds meer in discussie met zijn ouders: over hoe hun grootvader aan hun huis is gekomen, over of alle mensen in Duitsland het met Hitler eens waren en wat zijn ouders zouden doen.
Wanneer Anna verder gaat met het verhaal verteld ze meer over Heidi en hoe ze meer te weten komt over Joden. Ze denkt dat ze er net zo uit zien als zij: grote rode vlekken op hun gezicht en één been langer dan de ander, zodat ze allemaal mank lopen. Ze vertelt Fräulein Gelber dat ze het kippenhok gaat schoonmaken, maar eigenlijk tovert ze het om tot een plek waar de Joden kunnen schuilen. Ze neemt elke dag iets te eten mee uit de kelder, zodat er een voorraad ontstaat in het kippenhok. Na een maand is ze klaar.
Tracey wil weten wanneer de Joden bij Heidi komen schuilen. Anna antwoordt dat die nooit komen, omdat ze bijna allemaal al in concentratiekampen zaten. Mark vindt dat Heidi iets moet doen, zoals een hongerstaking tot alle concentratiekampen gesloten zijn. Anna zegt dat dit geen zin heeft, omdat niemand weet wie ze is.
Steeds vaker vlogen er vliegtuigen over het huis van Heidi. Eén keer werd ze door Fräulein Gelber meegenomen naar een plek waar ze haar vader zag in een auto. Heidi sprak met Duffi en hij vroeg of ze een braaf meisje was. Het gesprek was van korte duur. Een tijd later kwam Fräulein Gelber Heidi wakker maken omdat ze op reis gingen. Ze moesten naar een bunker in Berlijn. In deze bunker voelde Heidi de oorlog letterlijk, door de trillingen van de bommen in de stad boven haar. Op een dag was Fräulein Gelber verdwenen, maar het verbaasde Heidi niet. Na een paar dagen zag ze drie mensen in een kamer, waarvan één Duffi was. Ze riep voor het eerst 'papa' naar hem en werd daarop naar buiten gestuurd, de oorlog in. Ze rende weg voor het vuur en de dode mensen en kwam een vrouw met een jongetje tegen. Samen vluchtten ze en begonnen ze een nieuw leven in Australië. Samen werden ze de familie Schmidt en Heidi werd Helga. Meneer Schmidt vond zijn vrouw en zoontje terug in Australië en accepteerde Helga. Ze begon een nieuw leven en niemand wist dat zij de dochter van Hitler was. Dit zei ze ook nooit tegen iemand, omdat ze dan net zo gehaat zou worden als hem.

Aan het einde vertelt Anna dat Heidi nooit tegen iemand heeft gezegd wie ze was, behalve aan haar kleindochter. Mark wil hier meer over weten, maar Anna zwijgt. Het lijkt erop dat Anna die kleindochter is, maar dat komen we niet zeker te weten.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Mark

Mark is het hoofdpersonage in dit verhaal. Hij luistert naar de verhalen van Anna elke ochtend bij de bushalte en denkt daar veel over na. Hij heeft het gevoel dat het verhaal echt is en stelt veel vragen over de Tweede Wereldoorlog aan de volwassenen in zijn omgeving.

Anna

Anna verzint vaak verhalen met personages bedacht door anderen. Deze keer verzint ze zelf een personage: de dochter van Hitler.

Tracey

Tracey is jonger dan de rest en verzint vaak de personages voor de verhalen, bijvoorbeeld feeƫn of andere denkbeeldige dingen.

Ben

Ben moet ook elke ochtend bij de bushalte wachten en maakt vaak stomme opmerkingen over de verhalen van Anna. Na de eerste dag is hij een paar dagen ziek thuis, waardoor hij het verhaal over de dochter van Hitler bijna helemaal mist.

Heidi/Helga

De dochter van Hitler. Ze heeft een verminkt gezicht en ze loopt mank, waardoor ze niet in het politieke plaatje van haar vader past. Ze wordt verzorgd en opgevoed in een huis, waar ze samen woont met de werkster en lerares. Ze ziet haar vader bijna nooit en komt langzaam steeds meer te weten over de oorlog. Wanneer ze wordt verstoten door haar vader, vlucht ze naar Australiƫ met de familie Schmidt, waar ze wordt hernoemd tot Helga.

Duffi

Duffi is de bijnaam die Heidi aan haar vader heeft gegeven. Duffi is Hitler. Hij is de leider van Duitsland en zorgt ervoor dat de Tweede Wereldoorlog start. Hij is overtuigd van het Arische ras: blond haar en blauwe ogen en verafschuwt alles wat daar niet onder valt. Hij schudt geen handen van mensen met een donkere huidskleur en vermoordt miljoenen mensen.

Quotes

"Would you still love me? No matter what I did? Even if I killed hundreds and hundreds of people?"

Bladzijde 33

"People should do what they thought was right. But what if what you thought was right, was wrong?"

Bladzijde 54

"Anyway this might be one of those times when she wasn't supposed to be noticed, as though she didn't exist, had never existed."

Bladzijde 73

"Frau Schmidt told the people at the camp that Heidi was her daughter - the one who died."

Bladzijde 92

Thematiek

Tweede wereldoorlog
Het verhaal van Anna speelt zich af ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

Familie
Het verhaal van Anna gaat over de dochter van Hitler. Mark gaat zich afvragen wat de familieband betekent als iemand, zoals Hitler, dingen doet die niet normaal zijn.

Motieven

Spel
Het verhaal van Anna komt voort uit verveling: Anna, Tracey, Mark en Ben spelen dit spel als ze zich vervelen bij de bushalte waar ze 's ochtends samen moeten wachten.

Onwetendheid
Heidi weet eigenlijk niks over de wereld. Ze kent haar vader amper en niemand vertelt haar wat er echt in de wereld gebeurt. Zo maakt ze een schuilplek voor Joden in het kippenhok in de tuin, terwijl haar vader juist alle Joden probeert uit te roeien.

Titelverklaring

Het verhaal gaat over het bedachte leven van de dochter van Hitler.

Structuur & perspectief

Het boek is opgedeeld in hoofdstukken, die ongeveer gelijk lopen met de dagen waarop Anna haar verhaal vertelt. Anna vertelt het verhaal over Hitler's dochter, maar je ervaart het vanuit het perspectief van Mark. Er wordt regelmatig gewisseld tussen de echte wereld en het verhaal van Anna, maar dit is altijd duidelijk te herkennen.

Decor

Het verhaal speelt zich af in de huidige tijd en is geschreven in 1999. Er wordt geen plaatsnaam of land genoemd in het verhaal. Mark vraagt aan zijn vader of het huis waarin zij wonen gestolen is van de Aboriginals en het lijkt erop dat Anna misschien de kleindochter is van Hitler's dochter, wie uiteindelijk in Australië terecht is gekomen. Het zou kunnen dat de personages daar wonen.

Stijl

De stijl is toegankelijk. Het is geschikt voor jongeren, ook als je niet zo goed bent in Engels. Er staat een woordenlijst achterin het boek.

Slotzin

The wet cows watched them pass in the small, grey bus with orange mud splashes about its weels, carrying its passengers to school.

Bijzonderheden

Het is een Engelstalig verhaal.

Beoordeling

Een makkelijk, leuk verhaal over het bestaan van een dochter van Hitler.

Overhoor jezelf

Wanneer vertelt Anna haar verhaal?
Waarom wordt Heidi verstopt voor de wereld?
Wat doet Heidi als ze te horen krijgt over de Joden?
Mark vindt het verhaal over Heidi oninteressant
Heidi noemt Hitler Duffi
Wanneer noemt Heidi haar vader 'papa'?

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit ZekerWetenGoed-verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.