Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het wolkenpaviljoen door Jannie Regnerus

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover Het wolkenpaviljoen
Shadow
Zeker Weten Goed

Boekcover Het wolkenpaviljoen
Shadow
Het wolkenpaviljoen door Jannie Regnerus
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2020
  • 101 pagina's
  • Uitgeverij: Van Oorschot

Flaptekst

Met het stranden van zijn huwelijk komt een architect tot een confronterend inzicht: waar hij voor andere gezinnen huizen ontwerpt, is hij zijn eigen thuis verloren. Niets lijkt meer voor de eeuwigheid, zijn ontwerpen krijgen op de tekentafel al een houdbaarheidsdatum opgelegd. Hij ervaart niet alleen een uitholling van zijn vak, maar ook van zijn ziel. Om zijn inspiratie te hervinden keert hij terug naar Japan, naar de tempels en tuinen die hem als jonge architect hebben gevormd. Hij verdiept zich in de rituelen rond de Ise Jingu-tempel, het heiligdom van tweeduizend jaar oud dat iedere twintig jaar wordt afgebroken en nieuw opgebouwd. Tegen de achtergrond van de Japanse cultuur reflecteert hij op zijn wortels, hoe het landschap van zijn jeugd van invloed is geweest op de loop van zijn leven. In Het wolkenpaviljoen schetst Jannie Regnerus de val en veerkracht van een architect die voor zichzelf en zijn dochter een nieuw thuis probeert op te bouwen.

Eerste zin

Luut tuimelt door de tijd, wat thuis namiddag is wordt hier al nacht.

Samenvatting

Luut, een veertigjarige architect, zit in een vliegtuig naar Japan. Hij laat zijn kind Tessel in Nederland bij zijn ex-vrouw achter. Twintig jaar geleden heeft hij als student die tocht ook gemaakt. In de stad Ise wordt een tempel na twintig jaar tot op de grond afgebroken en er wordt weer een nieuwe tempel naast de oude neergezet. Dat is een symbolisch Japans ritueel. 
Luut is bij toeval aan zijn vrouw Kris gekomen (ze skatete) hem voorbij, maar na een tijdje (ze kregen eerst hun kind Tessel en waren met haar erg blij) was de liefde over. Ze hebben nu een co-ouderschap.  

Hun verschil in levensopvatting wordt op blz. 29 in een metafoor onder woorden gebracht: "Voor de verschillen tussen hen kozen ze toen nog complimenteuze woorden. Kris' gemoed leek op de curve van een gebergte, dat van hem vertoonde meer overeenkomsten met een horizon. Haar sprankel en licht straalden op hem af en andersom werd ze vertederd door zijn ernst."

De schrijfster gebruikt mooie natuursymboliek: een duivenechtpaar dat een nest van ijzerdraadjes maakt, maar daarna het broedsel vergeet. Een zwanenpaar dat hun kinderen moet leren op een sloot te landen, wat moet een mens zijn kinderen leren?

De architect is ook in zijn werk teleurgesteld. Alles moet tegenwoordig worden afgeraffeld en er mag weinig tijd aan bouwen besteed worden. Hij moet met kunststof kozijnen werken en onderdelen van huizen worden als bouwpakket op de bouwplaats afgeleverd. Daartegenover staat bij hem het voorbeeld van de Sagrada Familia in Barcelona, waar men al drie generaties werkt aan het afbouwen van de kerk van Gaudi. En een ander voorbeeld: de bouw van de nieuwe tempel in Japan.

Wat is het verschil tussen een huis en een thuis? Van een architect mag je een heldere definitie verwachten, twee woorden met maar één letter verschil. Luut mag dan huizen voor andere gezinnen ontwerpen, het thuis van zijn eigen kind is doormidden gezaagd. (blz. 59)
Hij geeft ook voorbeelden van het thuis-zijn: de stadszwerver die midden in de stad zijn eigen thuis maakt, de leden van een nomadenstam die in Mongolië een eigen thuis maken. Tessel die iedere keer weer van haar moeder naar hem toekomt en voor wie hij een thuis wil maken. De gierzwaluwen die elkaar weer in mei bij hem 'thuiskomen.' Tegelijkertijd beseft hij dat Tessel als ze ouder wordt steeds minder open zal worden en een muurtje zal optrekken om haar geheimen te verzwijgen. Luut is met Tessel op reis geweest naar Venetië waar ze elkaar weer hadden gevonden met spelen.

Luut had er tegenop gezien om zijn ouders die zelf een heel lang huwelijk op dezelfde plaats hadden volgemaakt in te lichten over de scheiding. Met prachtige metaforen wordt dat gevoel onder woorden gebracht. De woorden blijven steken in zijn strot.

Luut beseft dat hij terug moet naar de plek van twintig jaar geleden. Ook in Japan ervaart hij tijdens een podiumvoorstelling het verstillen van de tijd waarnaar hij zo op zoek is. Niet het jachtige van de westerse wereld waar geen tijd en aandacht is voor de eenheid van de natuur.  Luut maakt de tocht naar de tempel. Een wit voorhangsel verhindert de bezoekers te zien wat er achter ligt. En toch is dat voor de bezoekers genoeg. Wat er achter het voorhangsel verborgen wordt, is eigenlijk te heilig voor de ogen van de bezoekers. Het is echter ook voor Luut genoeg om aan de nieuwe toekomst te werken: met kind en waarschijnlijk ook met een verfrissende kijk op zijn werk. 

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Luut

Luut is als verteller het enige personage over wie iets wordt verteld. Hij is veertig jaar als hij in een crisis zit. Met de huidige maatstaven in zijn werk vindt hij dat niet meer leuk. Hij moet snel opdrachten maken en er is geen tijd voor reflectie. Hij leeft al enige tijd samen met Kris. Maar na de geboorte van dochter Tessel komt er een verwijdering tussen de geliefde. Kris is een sprankelende vrouw, Luut een denker en ernstig. Dat gaat niet langer samen. Luut is echter erg bezorgd om de toekomst van zijn dochter. Hij wil haar een thuis geven. Tegelijkertijd weet hij dat hij haar ooit weer zal moeten loslaten en dat er een tijd komt dat zij voor hem geheimen zal krijgen. Om aan zijn depressie / burn-out/midlifecrisis te ontkomen gaat hij terug naar Japan waar hij twintig jaar geleden in zijn studietijd ook is geweest. Hij krijgt door Japanse leefstijl en de visie waarmee de Japanners bouwen weer hoop op de toekomst.

Quotes

"Pas wanneer alles aan het huis een nieuw begin ademt, betreft hij haar om het tot een thuis te maken voor hem en Tessel. Het eerste dat Luut naar binnen draagt is een flonkerende pegel stalagmiet die hij samen met kris in een Griekse grot vond." Bladzijde 34
"Hoe leg je uit aan de ander dat de liefde onderweg is verdampt? In de lange meters weggelekt als water in een gebarsten kruik. [....} Het gezinsleven verschraalde tot een estafette met stoffer en blik." Bladzijde 28
"Samen met kris was Luut aan de bouw van hun nest begonnen. Al die tijd deden de steigers rond het huis vermoeden dat op hun adres iets werd opgebouwd, maar met iedere spijker die Luut de moeren injoeg, was zijn thuis meer gaan rammelen." Bladzijde 16
"Haar kinderziel is niet langer een licht, transparant huis. Er was een tijd dat ze haar hart op de tong droeg en alles wat haar dwars zat meteen naar buiten woei. Onzichtbare metselaars trokken muren in haar op, schaduwrijke nissen waar verdriet en geheimen zich goed lieten verbergen. Niet het verdriet om een geschaafde knie, maar dat van de onttovering van haar wereld." Bladzijde 70
"... In Japan gold dit ritueel als een spirituele schoonmaak. Om het huis van de zonnegodin Ametarusa te zuiveren, moest het in zijn geheel worden neergehaald en met nieuwe materialen herbouwd, alleen zo bleef het onderkomen haar schoonheid waardig." Bladzijde 12

Thematiek

De hoop op een betere toekomst

Wanneer Luut in een crisis komt (in zijn huwelijk en in zijn werk) zit hij diep in de punt. Het kind dat hij en zijn vrouw Kris hebben gewild, moet hij ten alle tijde beschermen tegen de boze buitenwereld. Vergelijk zijn droom op blz. 54 waarin hij haar moet redden van een roedel wolven (het oersymbool van de mannelijke vijand - vgl. de weerwolf) Is het niet Roodkapje die door de wolf belaagd wordt? Hij moet zijn dochtertje een thuis bieden en niet slechts een huis. Tegelijkertijd weet hij al dat zijn kind naarmate het ouder wordt, steeds meer achter een gemetseld muurtje haar geheimen voor hem zal hebben. Uit de voorbeelden van de architectuur, vooral van de kunstenaars die zich op de natuur hebben gericht (bijv. Jan Mankes uit het motto) en de jarenlange bouw van de Spaanse Sagrada Familia (Heilige familie!) en de iedere twintig jaar herbouwde Japanse tempel moeten hem verlichting brengen. Net zoals zijn vader in een droom het wolkenpaviljoen wilde bouwen met torens tot in de wolken. Ja, ook de wolken die traag voorbijgaan en moeiteloos van vorm kunnen veranderen geven hoop. Als Luut bij de nieuw opgebouwde Japanse tempel terugkeert, is hij in zijn verbeelding alweer bezig aan de bouw van zijn 'eigen nieuwe tempel." De reis naar Japan werkt bij hem als een catharsis. (reiniging)

Motieven

Liefdesproblemen: echtscheiding

De relatie tussen Kris en Luut is spannend begonnen. Maar het zijn elkaars tegenpolen. In het begin zien ze het als een compliment dat ze elkaar kunnen aan-en opvullen. Later worden die verschillen als een te groot bezwaar gezien: de sprankelende Kris tegenover de ernstige Luut. Van hun kasteeltje met een prinsessenkind maken ze dan een ruïne. Niet voor niets is Luut veertig jaar: hij verkeert wat werk en liefde betreft in een midlifecrisis.

Beroepsproblemen

De architect Luut mag niet meer doen wat hij graag wil. Hij wordt opgejaagd door opdrachtgevers, moet materialen gebruiken die lelijk en goedkoop zijn. Hij krijgt niet de tijd om echt te ontwerpen. Kant en klare pakketten worden afgeleverd op de bouwplaats. Dat zorgt bij hem eigenlijk voor een burn-out. Hij moet om nieuwe inspiratie op te doen terug naar zijn Japanse 'roots.'

Vader-dochterverhouding

Luut houdt veel van zijn dochter Tessel. Hij wil haar in het co-ouderschap een echt thuis'' bieden, omdat hij zo goed weet wat het verschil tussen een 'huis' en een 'thuis' is. Hij weet ook al dat het tijdelijk zal zijn. Kinderen veranderen naarmate ze ouder worden en ze hun onschuld verliezen. Dan metselen ze muurtjes op waarachter ze hun geheim kunnen verbergen. Mooi is dan ook de reis naar Venetië die hij en Tessel maken en ze in spelvorm dichtbij elkaar komen.

Tijd

Tijd is een belangrijk en daardoor terugkerend motief in deze kleine roman. Luut raakt depressief omdat hem in zijn werk geen tijd wordt gegund mooie dingen te maken. Hij wordt opgejaagd door opdrachtgevers die alleen aan efficiency denken en krijgt geen tijd om te reflecteren. Daartegenover staan andere voorbeelden in de tekst. De bouw van de Japanse tempel die acht jaar duurt en elke twintig jaar vernieuwend moet zijn. De trage voortgang van de bouw van de Sagrada Familia in Barcelona, de bouw van het vogelnest met behulp van ijzerdraadjes, het trage leven in het dorp van zijn ouders waar nooit iets lijkt te veranderen, de tijd die bijna stilstaat in de Japanse toneelvoorstelling die Luut bijwoont, de traagheid van de wolken die aan hem voorbijtrekken. Of zie de koeien die in de wei staan als Luut naar school fietst en bij thuiskomst rustig liggen te herkauwen en na te denken over wat ze die dag hebben gedaan. Dat zijn aanwijzingen hoe met de tijd om te gaan. Het verstillen van de tijd, is van groot belang voor de menselijke geest om tot innerlijke rust te komen..

Natuur

Niet alleen in de metaforen, maar ook in de voorbeelden grijpt de schrijfster steeds terug naar de natuur: de bijzondere bouw van een duivennest, het aanleren van gedrag voor kleine zwaantjes, de jaarlijkse terugkeer van de gierzwaluwen, de koeien die de jonge Luut in zijn jeugd ziet als hij naar school fietst. De aparte schilders Jan Mankes en de stratenmaker-schilder Willem van Althuis waren mensen die naar de natuur keken.

Motto

"Je kent de teedere kant van mijn werk... Ik voel de blijdschap van dat teedere het sterkst, als ik aan eeen vinkennest denk, met spinrag en kortsmos op een Mei-ochtend."
Jan Mankes

Opdracht

Voor Welmoed en Sierd

Titelverklaring

Luut fantaseerde dat zijn vader 's ochtends naar een afgelegen kavel reed om daar een wolkenpaviljoen te bouwen. Een slanke toren met een stenen wenteltrap die hem dag na dag een stukje dichter bij de wolken bracht, zo hoog dat hij ze bijna kon aanraken."  (blz. 77)

De totel komt dus letterlijk in de tekst voor. Mede met andere verwijzingen naar 'wolken' staat het woord in deze roman  voor "de hoop op een nieuwe toekomst."

Structuur & perspectief

Het dunne boekje bestaat uit heel korte hoofdstukken zonder titel. De meeste hoofdstukkken die van elkaar worden gescheiden door witregels, zijn 2 à 3 bladzijden lang. Daar worden heden en verleden door elkaar verteld, waardoor het een niet-chronologisch verhaal is.
Er is sprake van een hij-verteller, de architect Luut, die een echtscheiding moet verwerken. Dat wil hij doen door middel van een reis naar Japan. De verteller wisselt o.t.t en o.v.t af.

Decor

Er zijn drie decors. Architect Luut woont met zijn vrouw Kris in een stad (waarschijnlijk is het Amsterdam). Hij heeft  vroeger in een dorp gewoond, waar zijn ouders nog steeds wonen. Er worden geen namen genoemd van de beide plaatsen. Luut maakt twee keer een reis naar een Japanse tempel in de plaats Ise. Het is de Ise Jingu-tempel die elke twintig jaar wordt afgebroken en weer helemaal opnieuw opgebouwd. Luut heeft de reis gemaakt toen hij twintig jaar was en student. Hij maakt de reis nu twintig jaar later (wanneer hij dus veertig jaar is) en hij zijn ex-scheiding probeert te verwerken.  

Er worden ook geen jaartallen genoemd in de roman. Het heeft er overigens veel van weg dat de tweede reis naar Japan in het actuele heden speelt.

Stijl

Hoewel de inhoud van een mislukt leven (privé en in het werk) stof tot nadenken geeft over de zin van het bestaan, is m.i. de waarde van dit boekje vooral gelegen in de stijl van Jannie Regnerus. De taal lijkt het allerbelangrijkste. Eigenlijk is 'het wolkenpaviljoen' één groot gedicht, één poëtische metafoor. Er zijn,  als je naar haar stijlkenmerken kijkt, talloze metaforen aan te wijzen. In vrijwel ieder hoofdstuk komen die voor. Schrijver Bernard Dewulf schreef ooit over haar : ’Elke zin, elk beeld is zorgvuldig gekozen. De symboliek is even manifest als nadrukkelijk. Je leest erlangs en je voelt hem schampen."

Een aantal voorbeelden van prachtige metaforen:
(blz. 22) "De lengte van de sloot is beperkt, het eerste jong stuitert als een kiezen over het water en klapt vol tegen de dam. De andere twee maken dezelfde fout en belanden bovenop elkaar, een bult veren en drie verdraaide halzen tussen het riet."
(blz. 29) "Hun kuiken werd geboren in een nest van gipsplaten en glaswol, Luut wwerkte hard en verdween ieder weekend en elk vrij uur achter een inpandige horizon, loste op in een wolk van stuc. Het gezinsleven verschraalde tot een estafette met stoffer en blik."
( blz. 41) Alleen olijfbomen waren hier in hun element, in de loop der eeuwen groeiden de gedraaide stammen als kurkentrekkers in de richting van de zon."
(blz. 46) "Luut springt over een kwal die als een luchtbel op het zand ligt." 
(blz. 53)"Iets van haar wezen wordt zichtbaar in de inhoud van haar broekzak die als een uilenbal op de wasmachine ligt, takjes vermengd met de plakkerige kruimeld van een stroopwafel.....
(blz. 73) "De wolken drijven als slagroomtoefen en wit opbollende zeilen over het land, en in het trage voorbijgaan veranderen ze moeiteloos van vorm."
(blz. 75) Diens teleurstelling brandde op zijn wangen, zijn zoon de gevierde architect had een ruïne gecreëerd."
De metaforen komen vrijwel allemaal uit de natuur. Ëen van de mooiste vond ik:
(blz. 83) "Ieder nieuwgeboren dorpskind wordt als een vers geplukte veldbloem tussen de bladzijden van de Bijbel te drogen gelegd. Het gewicht van woorden en waarden persen de vitale sappen uit het vlees, zo drogen de mensen samen op tot een groot veldboeket zonder onderscheid van kleur of geur."

 Je ziet in Regnerus' stijl in alles terug dat ze ook beeldend kunstenaar is. 

 

Slotzin

Luut buigt zijn hoofd. Het witte doek kaatst zijn blik terug, naar binnen, waar hij in zijn verbeelding al aan de bouw van een nieuwe tempel is begonnen.

Beoordeling

Over midlifecrisissen en burnouts zijn natuurlijk al veel boeken en romans geschreven. Beroeps-en liefdesproblemen zijn allang literaire thema's. Dat is niet de kracht van dit boek. Maar de ware taalliefhebber zal genieten van de flonkerende stijl waarin dit kleine boekje is geschreven. Jannie Regnerus gebruikt zoveel prachtige zinnen en metaforen dat je je als lezer niet in een roman maar in een gedicht waant. Er zijn sterke verwijzingen naar de (dieren)natuur. De wolkensymboliek en de filosofische bewustwording van de 'tijd' maken dit boekje tot een pareltje. 
Lees en geniet.

Recensies

"Regnerus schrijft korte hoofdstukken, waar steeds weer een ander aspect aan bod komt, een echt doorlopend verhaal is het niet. Het geheel krijgt zo wel iets fragmentarisch, en dat stoort af en toe, gewend als we zijn aan de stuwing van de meeste romans: hoe loopt het af? Nee, de kracht van de vertelling zit, zoals altijd bij haar, in de zintuiglijkheid. Ik ken geen auteur die dat zo goed en ook zo eenvoudig in het proza weet te metselen als Regnerus. Het proza is kaal, maar ook beeldenrijk." https://www.ncrvgids.nl/r...-regnerus/
"Regnerus werkt de metafoor nog verder uit, maar dit vind ik prachtig geformuleerd proza. Het hele boek is met mooi geconstrueerde zinnen opgebouwd en de ultrakorte hoofdstukken grijpen elkaar thematisch vast, waardoor een uitstapje over een schilderij van Mankes of de bouw van de Sagrada Familia zonder problemen past in het grotere verhaal over het leven van Luut en zijn dochter.[...] Het wolkenpaviljoen is misschien niet geschikt voor mensen die van de kiloknallers in de literatuur houden, maar voor de fijnproevers die nog de schoonheid van een zin kunnen waarderen." https://www.tzum.info/202...paviljoen/
"In een boek van Regnerus is de lezer veel meer een beheerste beschouwer dan een intieme belever, dus intens sympathiseren met de personages is er ook niet bij. Maar ach, niet elke roman hoeft fel realistisch te zijn. Regnerus biedt schoonheid (niet te verwarren met schoonschrijverij). Haar eigen boodschap indachtig bouwt zij Het wolkenpaviljoen met aandacht en toewijding – alsof zij haar eigen tempeltje opricht. Haar stenen zijn zinnen van een absolute klaarheid die zich toch niet direct prijsgeven; een paradox die blijft intrigeren." https://www.volkskrant.nl...~b7699635/
"De timing van uitgave is een toevallige voltreffer: nu de lockdown ons maandenlang binnen heeft gehouden, is de betekenis van thuis in ieders leven groter en belangrijker is geworden dan ooit. De afwezigheid van een publiek leven leidt tot de confrontatie met alle mogelijke gevoelens rondom thuis zijn: van het romantische, idyllische thuis als basis, tot het onbehaaglijke thuis van de ontheemding en vervreemding. Een beschouwing is op z’n plaats in deze actualiteit. Het wolkenpaviljoen is een roman, en – gelukkig – geen architectonische verhandeling. Maar al verwijst het boek niet expliciet naar posities uit de architectuurtheorie, het heeft wel een sterk essayistisch karakter. In kraakheldere beschrijvingen vervlecht Regnerus fictie met vrije verkenningen van het begrip thuis" https://www.archined.nl/2...ren-thuis/
"Ik dien geen soep op, maar geef de lezer smaak en specerijen waar hij of zij zelf soep van kan maken. De eerste versie is altijd twee keer zo lang. Dan begint het snoeien tot de kern. Daar zit het meeste werk in. De compositie is ook heel belangrijk. Meer dan verhalende chronologie rijmt mijn werk op beeld en gedachten. Er zitten hoofdstukken in die een soort mini-essays zijn. Bijvoorbeeld dat stuk over het planetarium van Eise Eisinga, waarmee hij wilde aantonen dat de aarde niet in botsing zou komen met andere planeten. Dat gaat dan weer echoën met een andere scène in het boek waarin Luut in het bed van zijn dochter ligt en kijkt naar de plastic sterren op het plafond. Dan realiseert hij zich dat hij en de moeder net als planeten rond hun dochter cirkelen, op veilige afstand zodat ze niet zullen botsen.’" https://www.literairneder...anse-tuin/
"Jannie Regnerus heeft een prachtige schrijfstijl. In op zichzelf vrij sobere bewoordingen schept zij met zuinig taalgebruik fraaie zinnen die een soms lichtelijk mystieke sfeer oproepen. Ofschoon het verhaal vaak wisselt van achtergrond, roept het ook steeds een neiging tot nadenken op over de betekenis van de levensvragen die aan de orde zijn. Het vergt wel wat van de lezer omdat de denkkracht flink geprikkeld wordt zonder dat er veel antwoorden worden gegeven. Het verhaal is overigens tamelijk beknopt, het is veeleer een novelle dan een volledige roman. “Het wolkenpaviljoen” biedt een bijna meditatief leesplezier van helaas bescheiden duur. Het verhaal had zeker wat langer mogen zijn, ook al sprak Goethe ooit wijze woorden over de beperking waarin zich de meester toont. Het boekje is van een verstilde schoonheid en krijgt vier sterren, die staan voor een zeer goed boek." http://boekrecensiescharl...ljoen.html
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.404 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Ik vond het destijds  mijn taak om de verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met nieuwe en/of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk ook gewoon leuk zijn. Docenten kunnen je met het aanprijzen van leuke en/of spannende boeken enthousiast maken. Stukken die interessant zijn, voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat.  Ik heb nu ruim 1460 verslagen gemaakt, waarvan een heleboel Zeker-Weten-Goed-verslagen. Er staan vragen over de inhoud aan het eind om je te laten zien of je het boek begrepen hebt.

Bij Scholieren.com probeer ik daarom zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Ik hoop altijd dat de 'moderne leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende schrijvers ook op de leeslijst te zetten. Uittreksels maken vond ikzelf vroeger helemaal niet leuk. Ik kocht daarom ook uittrekselboeken. (Bijvoorbeeld Literama, Apercu, Der Rote Faden) Nu maak ik zelf boekverslagen voor  scholieren.com. Nog een gemeend advies: wees verstandig en lees altijd wel het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een een prima geheugensteun voor je mondeling zijn.
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek ook niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com levert.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Cees