Het geheim van de verliefde hulpkok door Jacques Vriens

Zeker Weten Goed
Foto van Jessica
Boekcover Het geheim van de verliefde hulpkok
Shadow
  • Boekverslag door Jessica
  • Zeker Weten Goed
  • 3 juni 2014
Zeker Weten Goed

Eerste uitgave
2000
Pagina's
87
Geschikt voor
onderbouw vmbo/havo/vwo
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (2001 Genomineerd)

Boekcover Het geheim van de verliefde hulpkok
Shadow
Het geheim van de verliefde hulpkok door Jacques Vriens
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Feitelijke gegevens

  • 7e druk, 2000
  • 87 pagina's

Flaptekst

Pepijn, Eefies grote broer, is hartstikke verliefd, en Eefie en Joost willen graag weten wat hij met zijn vriendinnetje uitspookt op zijn kamer. Vader Jan en moeder Els zijn met heel andere dingen bezig. De zoon van de burgemeester gaat trouwen. Dankzij Eefie wordt de bruiloft gevierd in De Korenwolf. Maar op de trouwdag zelf is de kok ziek. Grote paniek en de hele familie moet de keuken in. Maar of het wel zo handig is om Pepijn mee te laten helpen? Die heeft zijn hoofd er helemaal niet bij, want zijn verkering is net uit...

Eerste zin

‘Race niet zo hard,’ hijgt Joost

Samenvatting

Samenvatting per hoofdstuk

De Tivoli-boys

De twee jongens van hotel Tivoli pesten Joost en Eefie. Pepijn neemt het uiteindelijk op voor Joost en Eefie.

Een belangrijke bruiloft

De zoon van de burgemeester gaat trouwen en de burgemeester komt op gesprek of zijn zoon in hotel De Korenwolf kan trouwen.

Slijmen

Eefie en Joost gaan naar Jolien toe om te slijmen en reclame te maken voor hotel De Korenwolf.

De afluistermicrofoon

Joost heeft een afluistermicrofoon gemaakt en die gebruiken Joost en Eefie om iemand af te gaan luisteren.

Nog een bruiloft

Nina heeft besloten om met Roy te gaan trouwen. Ze heeft allemaal vrienden uitgenodigd die bij de bruiloft aanwezig moeten zijn.

Alles veilig

Alles is geregeld voor de bruiloft. Alle kinderen zijn er en de bruiloft kan gaan beginnen.

Nina’s bruiloft

Nina gaat eindelijk trouwen met Roy. De bruiloft loopt niet helemaal zoals gepland omdat de kleuters niet helemaal weten wat ze moeten doen.

De laatste test

Joost en Eefie willen Babs de Sybille afluisteren en om dat te testen doen ze een laatste test bij Pepijn op de kamer.

Radio Pepijn

Pepijn komt erachter dat Joost en Eefie hem afluisteren. Daarnaast meldt vader Jan dat de bruiloft in hotel De Korenwolf wordt gehouden.

Alweer de Tivoli-boys

Joost komt op de terugweg van school de Tivoli-boys tegen die opnieuw ruzie met hem zoeken.

Depri

De vriendin van Pepijn heeft het uitgemaakt waardoor Pepijn erg verdrietig is. Daarnaast is vader Jan chagrijnig vanwege de bruiloft.

Eindelijk is het zover

De gasten kunnen elk moment arriveren. Op een gegeven moment krijgt hotel De Korenwolf een telefoontje dat Kees de kok zijn arm heeft gebroken.

Paniek in de Korenwolf

De gemaakte soep die uitgedeeld wordt aan de gasten is niet lekker en er moet onmiddellijk ingegrepen worden.

Marieke

Kees de kok komt met zijn gebroken arm binnen. Ook Pepijn komt binnen en lijkt weer opnieuw verliefd te zijn.

 

Samenvatting hele verhaal

Er kan iets geweldigs gebeuren in hotel De Korenwolf. De zoon van de burgemeester gaat trouwen en twijfelt waar hij de bruiloft zal houden. Naast hotel De Korenwolf is er nog een hotel in de buurt dat hotel Tivoli heet. De burgemeester twijfelt of hij de bruiloft in hotel De Korenwolf of hotel Tivoli zal houden. Om duidelijkheid te krijgen gaat hij naar beide hotels om de voor- en nadelen te bespreken. Het is heel erg spannend voor iedereen, want het zou goede reclame zijn als de bruiloft in hotel De Korenwolf gehouden wordt. Hetzelfde geldt natuurlijk voor hotel Tivoli en er is dan ook een grote onderlinge strijd tussen de twee hotels.

Toevallig zitten de kinderen van de baas van hotel Tivoli op dezelfde school als Eefie en Joost. Daardoor wordt de strijd ook op school duidelijk. Daarnaast zit de dochter van de burgemeester, Jolien, ook op dezelfde school waardoor beide groepen lekker kunnen slijmen bij Jolien. Ze hopen dat het iets uit gaat maken, maar het lijkt weinig invloed te hebben. Toch kunnen Eefie en Joost met Jolien afspreken dat ze een toneelstuk in het hotel gaan maken die ze kan opvoeren voor haar broer. De broer van Jolien is degene die gaat trouwen en Jolien heeft van haar ouders de opdracht gekregen om een toneelstuk op te voeren. Ze vindt dit doodeng en is blij dat Joost en Eefie haar willen helpen. Met z’n drieën verzinnen ze een heel toneelstuk dat ze op kunnen gaan voeren. En dit blijkt te werken: het feest van de bruiloft gaat in hotel De Korenwolf gehouden worden. De receptie vindt daarentegen plaats bij hotel Tivoli, maar toch is iedereen heel erg blij. Dat het feest in hotel De Korenwolf gehouden mag worden betekent veel voor iedereen. 

Nina vindt het allemaal maar raar. Ze heeft nog nooit een bruiloft meegemaakt en wil het liefste zelf ook gaan trouwen. Niet met een heel oud iemand, maar met haar vriendje Roy. Roy is een klasgenoot van Nina en samen vormen ze al een tijdje een stel. Omdat Eefie het allemaal leuk en schattig vindt besluit ze om een bruiloft voor Nina te regelen. Samen met Joost en Jolien regelen ze de hele bruiloft voor Nina. Op de dag van Nina’s bruiloft worden al haar klasgenoten uitgenodigd om de bruiloft bij te wonen. Uiteindelijk wordt het een geslaagde middag. Iedereen vindt het geweldig. De dag van de echte bruiloft begint inmiddels te naderen en doordat iedereen gespannen is hangt er een gespannen sfeer in het hotel.

Daarnaast is er iets met Pepijn en niemand lijkt te weten wat er aan de hand is. Alleen oma weet dit en ze wil het niet tegen de kinderen zeggen. Uiteindelijk blijkt dat het vriendinnetje van Pepijn de relatie uit heeft gemaakt. Tot overmaat van ramp heeft hij vervolgens zijn ex-vriendin ook nog eens met een ander zien zoenen. Als de dag van de bruiloft is aangebroken is iedereen helemaal gespannen. Toch heeft iedereen er heel veel zin in. De voorbereidingen zijn getroffen en eigenlijk kan er niks meer fout gaan. Toch gaat er nog wat fout. Kees de kok belt op vanuit het ziekenhuis met de mededeling dat hij zijn arm heeft gebroken. Toen hij naar het hotel wilde fietsen is hij door een tak onderuit gegaan en daardoor is hij gevallen. Deze tak hebben de Tivoli-boys neergelegd zodat het feest in hotel De Korenwolf helemaal fout zou lopen. Kees de kok kan dus niet komen werken en er moet zo snel mogelijk ingegrepen worden. 

De kinderen grijpen in en helpen in de keuken. Doordat Pepijn er niet met zijn hoofd bij is gaat er van alles fout met de soep zonder dat iemand dat weet. Ze komen er pas achter als de soep geserveerd is aan alle mensen. De mensen zijn boos en geïrriteerd en beweren dat het feest beter in hotel Tivoli door had kunnen gaan. Toch weten de kinderen alles om te draaien naar een gezellig feest. Samen met Jolien voeren ze het toneelstuk op en dat lijkt helemaal geslaagd. Iedereen heeft het super naar zijn zin. Daarnaast lijkt er nog iets geslaagd te zijn: Pepijn is weer opnieuw verliefd.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Pepijn Maassen

Pepijn is de oudste puberzoon van vader Jan en moeder Els. Hij zit al op de middelbare school en doet hier HAVO. Pepijn heeft lang, groen en rood haar waar hij elke ochtend erg veel gel in doet.

Jolien

Jolien is de dochter van de burgemeester. Ze zit bij Eefie in de klas. De broer van Jolien gaat trouwen en daardoor denken Eefie en Joost dat Jolien ervoor kan zorgen dat de bruiloft in hotel De Korenwolf gehouden wordt.

Eefie Maassen

Eefie is de oudste dochter van vader Jan en moeder Els. Ze zit samen met Nina en Joost op dezelfde school, ze zit hier in groep 7. Eefie is heel volwassen voor haar leeftijd en lijkt altijd te weten wat het beste is voor zichzelf en haar omgeving.

Nina Maassen

Nina is de jongste dochter van vader Jan en moeder Els. Ze zit bij de kleuters en heeft heel erg haar eigen wil. Je zou kunnen zeggen dat ze al vroeg in de puberteit zit.

Joost Maassen

Joost is de jongste zoon van vader Jan en moeder Els. Hij vindt het altijd leuk om te doen alsof hij voor ‘radio Korenwolf’ speelt en hij brengt dan ook vaak verslag uit namens hotel De Korenwolf.

Moeder Els

Els Maassen is de moeder van Eefie, Joost, Nina en Pepijn. Zij heeft samen met haar man Jan het hotel van haar schoonouders overgenomen. Sindsdien is zij samen met vader Jan de eigenaar.

Vader Jan

Jan Maassen is de vader van Eefie, Joost, Nina en Pepijn. Hij heeft het hotel van zijn ouders overgenomen. Sindsdien is hij samen met moeder Els de eigenaar. Vader Jan is een man met een kort lontje. Hij wordt snel boos en zegt elke keer wat hij denkt wat voor heel vele confrontaties zorgt. Daarnaast kan hij maar moeilijk tegen stress situaties.

Oma

Oma woont op de bovenverdieping van het hotel en werkt hier zelf niet meer. Ze heeft vroeger samen met haar man het hotel opgezet. Oma is een hele lieve vrouw die erg geliefd wordt door haar kleinkinderen.

Roy

Roy is het donkere jongetje op wie Nina verliefd is. Ze gaat dan ook ‘’trouwen’’ met Roy.

Layla

Layla is de ex-vriendin van Pepijn. In het verhaal maakt ze het uit en zoent ze voor de neus van Pepijn met een ander.

Quotes

"‘Misschien hebben we te veel lawaai gemaakt,’ zegt Eefie. Ineens horen ze voetstappen op de trap. Ze herkennen onmiddellijk de stevige trap van hun vader. Joost schrikt: ‘Zou hij iets gemerkt hebben?’ ‘Misschien hebben we te veel lawaai gemaakt,’ zegt Eefie. Ze staat op en loopt naar de gang. Joost komt er schoorvoetend achteraan, terwijl hij fluistert: ‘Nou moet Pepijn wel zijn bek houden.’ Maar papa komt hen met een stralend gezicht tegemoet. ‘De bruiloft is bij ons! Ik heb net een telefoontje gehad van de burgemeester.’ - blz 58"
"‘Jij zou toch zorgen dat je zus ophield?’ zegt Bob. ‘Waarmee?’ vraagt Joost. Hij doet zijn best om niet te laten merken dat hij bang is. ‘Met slijmen bij Jolien, maar nou is die bruiloft toch bij jullie in dat domme hotel.’ ‘Maar de receptie is in Tivoli,’ zegt Joost, ‘dus wat zeur je nou.’ Bernard pakt hem bij de kraag van zijn jas. ‘Dat vindt onze papa helemaal niet leuk. Hij wil niet alleen de receptie hebben, maar óók het diner. Want daar verdien je het meeste aan.’ – blz 61"

Thematiek

Familiebanden/ familiebetrekkingen

Het thema van het boek is het oplossen van een probleem door middel van een familieband in tijden dat het nodig is. Eefie en Joost hebben ervoor gezorgd dat de bruiloft van de zoon van de burgemeester in hotel De Korenwolf gevierd wordt. Alles is geregeld en iedereen denkt dat er niks meer fout kan gaan. Toch gaat er op de dag van het feest wat fout: Kees de kok heeft een ongeluk gehad waardoor hij niet meer kan komen koken. Onmiddellijk moet de hele planning omgegooid worden om de gasten toch nog de dag van hun leven te geven.

Motieven

Vriendschap

De kinderen Maassen sluiten vriendschap met burgemeestersdochter Jolien en voeren met haar een toneelstuk op.

Liefde

Pepijn is verliefd op Layla, maar ze maakt het uit.

Puberteit

Pepijn zit in de puberteit en ervaart alle dingen die daarbij horen: hij is verliefd, heeft liefdesverdriet, is onzeker, boos en sluit zit af van zijn jongere broertjes en zusjes.

Trouwen

Er vindt een bruiloft plaats in het dorp. De zoon van de burgemeester gaat trouwen. Hotel de Korenwolf hoopt dat het feest bij hen plaats zal vinden, maar ze hebben concurrentie van Hotel Tivoli.

Hotelleven

Het boek speelt zich af in een hotel. Dit beïnvloedt het leven van de kinderen Maassen: ze moeten stil en beleefd zijn voor de gasten.

Gezin

Het gezin van Hotel de Korenwolf speelt vaak samen. Vaak zijn de ouders hard aan het werk, maar de kinderen kunnen altijd terecht bij oma.

Trivia

De ouders van Jacques Vriens hadden vroeger een hotel in Helmond. Dit hotel had een toneelzaaltje waar er veel toneel werd gespeeld met vrienden en vriendinnen. In de hele hotel De Korenwolf serie staat toneel en muziek centraal. Jacques Vriens gebruikt dus zijn eigen leuke en minder leuke herinneringen voor het schrijven van de hele hotel De Korenwolf serie.

Titelverklaring

De titelverklaring ‘Het geheim van de verliefde hulpkok’ slaat op Pepijn die ineens in moet grijpen als hulpkok. Kees de kok heeft een ongeluk gehad waardoor hij niet meer mee kan helpen met het eten maken voor de gasten van de bruiloft. Ondanks dat Pepijn geen zin heeft om mee te helpen doet hij het toch. Als er van alles fout gaat moet de hele bende van De Korenwolf dit weer corrigeren en uiteindelijk blijkt dat dit gelukt is. Als de rust weer is wedergekeerd in het hotel komt Pepijn met de mededeling dat hij verliefd is. Zijn grote geheim heeft hij eindelijk aan zijn gezin verteld.

Structuur & perspectief

Het verhaal is in een personaal perspectief, het hij/zij-perspectief, geschreven. Je maakt het verhaal dus niet mee door de ogen van één persoon.

 Het verhaal begint met een informatieve opening. Als het verhaal begint worden eerst de personages en de ruimtes geïntroduceerd, zodat je eerst de ruimtes en personages leert kennen. Je krijgt dus een uitleg van de personages, en daarna begint het verhaal echt. Het verhaal heeft een gesloten einde. Je weet hoe het verhaal eindigt en je blijft niet met vragen zitten als het boek uit is. Het verhaal is opgedeeld in hoofdstukken die te herkennen zijn aan een aantal woorden. Deze woorden hebben te maken met de verhaallijn in het hoofdstuk.

 

Decor

Het verhaal speelt zich af in een plaatsje in Nederland, namelijk in Goesselt. Goesselt ligt ergens in Limburg. Het verhaal speelt zich voornamelijk in- en rondom het hotel af. Er is in dit verhaal geen gebruik gemaakt van een belangenruimte. Een belangenruimte is een ruimte waarin de gevoelens van de personages overeen komen met de gebruikte ruimte.Het verhaal speelt zich wel in deze tijd af. Er zijn veel elementen gebruikt die verwijzen naar de huidige tijd: er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van mobiele telefoons. De vertelde tijd is maar een korte periode: ongeveer twee weken. In deze tijd wordt er beslist of de bruiloft in hotel De Korenwolf wordt gedaan en vindt de bruiloft ook daadwerkelijk plaats in hotel De Korenwolf. 

Stijl

De schrijfstijl van Jacques Vriens is te omschrijven als duidelijk en helder. Alles wordt in eenvoudige taal verteld waardoor het voor iedereen te begrijpen is. Kenmerkend is de korte manier waarop dingen omschreven worden. De zinnen zijn kort geschreven waardoor het verhaal heel gemakkelijk te lezen is. Er wordt weinig gebruik gemaakt van flashbacks waardoor de volgorde van de tijd heel duidelijk is. Daarnaast wordt er maar een beperkt aantal details gebruikt, waardoor je niet onnodig veel leesvertraging oploopt tijdens het lezen. Over één bepaalde situatie wordt niet heel lang gedaan. Ook wordt alles heel realistisch verteld. Alle gebeurtenissen zouden in het echt gebeurd kunnen zijn en dat is dan ook interessant om te lezen. Er worden thema’s en gebeurtenissen gebruikt die elk kind boeiend vindt en waardoor het dan ook leuk is om het verhaal te lezen. Door het realisme zie je het hele verhaal heel duidelijk voor je. Verder staan er ook nog plaatjes in de Korenwolf boeken die ook voor een hoop duidelijkheid zorgen. Een citaat om de schrijfstijl van Jacques Vriens te verduidelijken: ‘Maar Nina ziet het helemaal zitten. Ze veegt haar tranen weg en klapt blij in haar handen. ‘Jaaaah, dat is leuk en dan kan Joost voor kleurenlicht zorgen als ik trouw.’ Ineens heeft Joost héél veel zin. In de zaal is een toneel met gekleurde schijnwerpers. Joost vindt niets heerlijker dan achter de knoppen te zitten en met het licht te spelen. ‘ – blz 33

Beoordeling

Wat is de hele reeks van de bende van De Korenwolf geweldig! Het is leuk om alle familieavonturen te lezen en het verhaal voor je gevoel mee te maken. Jacques Vriens weet alles zo te schrijven dat je echt in het verhaal zit en dat het lijkt alsof je ook echt meespeelt in het verhaal. Dit is bij de hele serie zo terwijl de boeken los van elkaar te lezen zijn.

Ik vind dit boek ook weer een aanrader! Sowieso is de hele de bende van De Korenwolf een aanrader om te lezen. Het is makkelijk te lezen en voor iedereen te begrijpen. Ik denk dat deze serie een hoop kinderen enthousiast kan maken voor het lezen van boeken.

Recensies

"Een heel erg leuke serie over vier kinderen, wiens ouders iedere dag druk zijn met het runnen van hun gezellige hotel en restaurant. Gelukkig woont oma ook boven in het hotel en kunnen de kinderen daar hun verhaal ook kwijt." http://www.trotsemoeders....korenwolf/
"Het boek is heel vlot geschreven en de personages in het boek zijn erg grappig. Zo is Nina nog heel schattig en zegt ze soms de verkeerde dingen, lijkt grote broer Pepijn een chagrijnige puber maar is hij eigenlijk heel lief en komen er veel vreemde en gekke mensen logeren in het hotel." http://www.hetleerhuis.in...-korenwolf
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

46.831 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Jessica