We hebben niet alleen een nieuwe site, we hebben ook een nieuwe start gemaakt met ons Instagram-account. Wil je elke dag beginnen met een meme? Nieuws en blogs zien? En soms een handige story of video voor school? Volg ons nu


Feitelijke gegevens

  • 2e druk, 2005
  • 174 pagina's

Flaptekst

De meester van groep zeven is ziek. De vervanger kan de klas niet aan en er wordt volop geruzied en gepest. Een paar kinderen proberen er iets aan te doen, maar dat lukt niet erg. Bij toeval ontdekt Dagmar dat er bij Sarah thuis rare dingen gebeuren, maar ze moet beloven haar mond te houden. Op een dag loopt het zo uit de hand, dat Dagmar haar belofte verbreekt. En dan komt groep zeven eensgezind in actie. Want dat hun klasgenootje mishandeld wordt, dat pikken ze niet!

Eerste zin

‘Wie is de volgende die eruit vliegt?’ vraagt Kelly

Samenvatting

Groep zeven heeft altijd een ontzettend gezellige klas totdat hun eigen meester Mees ziek wordt en niet meer kan werken. De kinderen krijgen verschillende leraren voor de klas die allemaal op hun eigen manier lesgeven. Het irriteert iedereen mateloos dat er elke keer weer veranderingen in de klas komen en dat zij zich moeten aanpassen aan elke invaller. 

Na een tijdje krijgen ze meester Tom. Meester Tom is nog een jonge man die nog niet heel veel ervaring in lesgeven heeft. Als de kinderen aankloppen bij meester Wouter, de directeur van de school, verloopt het na vele gesprekken in de klas allemaal wat soepeler. De kinderen en de docent hebben weer lol gekregen in de lessen en hebben het erg gezellig met elkaar. Af en toe maakt meester Tom nog wel wat fouten volgens de kinderen, maar dat hoort erbij.  Toch maken een aantal kinderen zich ernstig zorgen. Aan het begin van het jaar is er een nieuw meisje in de klas gekomen: Sarah. Aan het begin van het jaar was ze heel afwezig en verlegen en durfde ze bijna niks te zeggen. Na een tijdje, toen ze gewend was in de klas, was dit wat weggetrokken. Alleen leek het erop dat ze nu weer heel erg verlegen zou worden.

Daarnaast zien een aantal kinderen uit de klas dat ze helemaal onder de blauw plekken zit. Als ze vragen wat er met haar aan de hand is, geeft ze haar broertje Bartje de schuld. Volgens Sarah is Bartje ontzettend agressief en slaat hij haar vaak als ze stoeien. De kinderen besluiten om haar maar gewoon te geloven en besteden er verder maar weinig aandacht aan.  Een paar dagen later komt Sarah ineens met haar moeder de klas in. Sarah heeft een gat in haar hoofd en een grote pleister op de wond. Het valt Dagmar direct op dat Sarah ontzettend afwezig is en af en toe zit te huilen. Op een gegeven moment gaat Sarah zelfs de klas uit. Dan besluit Dagmar om erachter aan te gaan en met Sarah te praten. Tijdens het gesprek wil Sarah niet veel loslaten, maar als Dagmar verder gaat praten vertelt Sarah dat ze dagelijks geslagen wordt door haar vader. De vader van Sarah is sinds een tijd werkeloos en daardoor erg verdrietig en boos. Dit uit hij op Sarah en haar broertje Bartje. Dagmar moet beloven om het aan niemand anders te vertellen, want dat wil Sarah niet. 

Dagmar krijgt het erg moeilijk. Ze moet kiezen tussen Sarah helpen en de belofte verbreken of Sarah de komende tijd nog mishandeld laten worden. Uiteindelijk besluit ze om Youssef alles te vertellen omdat Youssef Sarah al een lange tijd leuk vindt. Youssef vertelt Dagmar dat hij ook al een lange tijd een vermoeden had dat ze geslagen werd. Samen besluiten ze om naar meester Wouter te gaan en aan hem te vertellen wat er aan de hand is. De kinderen krijgen niet de indruk dat hij hen helemaal serieus neemt. Daarom vertellen ze het ook nog aan hun ouders, die gelijk de school weer bellen. Meester Wouter beweert dat hij er wat mee gaat doen en met de ouders van Sarah gaat praten. Na dat gesprek belt hij gelijk de moeder van Dagmar weer op, om te vertellen wat er besproken is. De ouders van Sarah krijgen hulp aangeboden, maar weigeren dit. Dagmar en Youssef kunnen dit niet aan en besluiten het geheim aan de klas te vertellen.

Sarah mag van haar vader niet meer naar school toe komen en moet samen met haar broertje naar een andere school. De kinderen vinden allemaal dat het tijd is om actie te ondernemen en ze verzinnen een plan. Ze gaan met z’n allen spandoeken maken en naar het huis van Sarah toe om met woorden terug te slaan. Dit lijkt te werken. Als ze voor het huis van Sarah staan komt het ook nog op fysiek geweld aan, maar de boodschap lijkt wel bij de vader van Sarah aangekomen te zijn. Als ook nog de politie erbij komt worden er onderlinge afspraken gemaakt. De vader van Sarah gaat een tijdje het huis uit om aan zichzelf te werken zodat het gezin na een tijd weer gewoon een normaal leven kan gaan leiden. En uiteindelijk krijgt Sarah weer een leven zonder mishandeling. Groep zeven is blij!

Dit boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Meester Tom

Meester Tom is de zoveelste invaller in groep zeven. Hij is nog ontzettend jong en staat met heel weinig ervaring voor de klas. Hierdoor is hij af en toe onzeker en weet hij niet wat hij in sommige situaties moet doen. Uiteindelijk komt het toch helemaal goed en waarderen de kinderen hem ook.

Youssef

Youssef is een Marokkaanse jongen die verliefd is op Sarah. Hij durft het aan niemand te vertellen maar hij is echt smoorverliefd op haar. Als hij merkt dat Sarah mishandeld wordt door haar vader doet dat ontzettend veel met hem. Youssef zit in groep zeven.

Dagmar

Dagmar is een heel slim meisje voor haar leeftijd. Sarah heeft haar in vertrouwen genomen en heeft haar verteld dat ze mishandeld wordt door haar vader. Onmiddellijk grijpt Dagmar in waardoor het uiteindelijk helemaal goed komt met Sarah. Dagmar zit in groep zeven.

Sarah

Sarah is een stil en onzeker meisje dat niet heel veel van zichzelf laat zien. Ook wordt ze in dit verhaal ontzettend mishandeld door haar vader. Ze schaamt zich voor haar mishandeling maar durft Dagmar uiteindelijk in vertrouwen te nemen. In het verhaal is ze ook ontzettend verliefd op Youssef. Sarah zit ook in groep zeven.

Rutger-Jan

Rutger-Jan is een verschrikkelijk rijke jongen die ook in groep zeven zit. Hij heeft een heel groot huis en wordt ontzettend in bescherming genomen door zijn ouders.

Meester Wouter

Meester Wouter is de directeur in de school. Hij probeert Sarah te helpen met haar mishandeling. Daarnaast doet hij er alles aan om het de kinderen van groep zeven naar hun zin te maken.

Kelly

Kelly is de beste vriendin van Dagmar en vaak ontzettend koppig. Ze weet precies wat ze wel en niet wil en maakt dit duidelijk aan iedereen. Als iemand het niet eens is met haar wordt ze onmiddellijk boos. Uiteindelijk maakt ze het wel weer goed en ziet ze haar eigen fouten in. Kelly zit ook in groep zeven.

Meester Mees

Meester Mees is de oorspronkelijke meester van groep zeven. Hij het eigenlijk Frederik Rademakers, maar de kinderen mogen hem meester Mees noemen. Hij schijnt een hele leuke leraar te zijn. Helaas is meester Mees ziek geworden waardoor hij niet meer kan werken. Hij is ontzettend geliefd en daardoor missen de kinderen hem enorm.

Bartje

Bartje is het jongere broertje van Sarah. Ook hij wordt mishandeld.

Quotes

"‘Toen werd alles ineens wazig om me heen. Iemand tilde me op en even later zat ik achter in de auto bij mam op schoot. Ze zei dat we naar de dokter gingen en dat ik niets mocht zeggen over wat er gebeurd was. Dat zij het allemaal zou uitleggen. En dat het goed zou komen.’"

Bladzijde 82

"‘HANDEN THUIS! KINDEREN MAG JE NOOIT SLAAN WIJ ZIJN BOOS! IK WORD HEEL KWAAD ALS JE SLAAT! GROEP ZEVEN SLAAT TERUG! SARAH EN BARTJE TERUG OP ONZE SCHOOL WIE SLAAT, IS AF’"

Bladzijde 160

Thematiek

Het thema van dit verhaal is de band tussen klasgenoten wanneer er een situatie ontzettend uit de hand lijkt te lopen. Sarah wordt door haar vader mishandeld en eigenlijk mag niemand dat weten. Sarah heeft het in vertrouwen aan Dagmar verteld, maar die kan niet met dit geheim blijven zitten. Uiteindelijk weet de hele klas het komt de klas in opstand. De klasgenoten zijn ontzettend lief voor Sarah en doen er alles aan om de situatie voor haar te verbeteren. In zo’n tijd merk je dat er ontzettend veel mensen achter je staan.

Trivia

Titelverklaring

Sarah wordt door haar eigen vader mishandeld en wanneer de klasgenoten van haar dit te horen krijgen vinden ze dat er actie ondernomen moet worden. Onmiddellijk bereiden ze een actie voor: met spandoeken gaan ze naar het huis van Sarah om te protesteren tegen haar vader. Het moet duidelijk worden dat hij normaal moet doen. Als ze dit doen, komt er fysiek geweld aan te pas. De klasgenoten van Sarah hebben met woorden en fysiek geweld terug geslagen.

Structuur & perspectief

Het verhaal is in twee verschillende perspectieven geschreven. Er is voornamelijk een auctoriaal perspectief gebruikt. Dit wordt ook wel de alwetende verteller genoemd. Er is als het ware één persoon die van bovenaf het verhaal vertelt en de gedachten en gevoelens van meerdere personen uitspreekt. Daarnaast is er een ik-persoon gebruikt. Dit ik-persoon wordt gebruikt in de delen waarin Sarah een soort dagboek maakt. Het verhaal begint met een opening-in-de-handeling. Het verhaal begint terwijl de personages nog niet geïntroduceerd zijn. Je leert de personages dus pas later in het verhaal kennen. Het verhaal heeft een gesloten einde. Je weet hoe het verhaal eindigt en je blijft niet met vragen zitten als het boek uit is. Het verhaal is opgedeeld in hoofdstukken die te herkennen zijn aan een aantal woorden. Deze woorden hebben te maken met de verhaallijn in het hoofdstuk.

Decor

Waar het verhaal zich precies afspeelt, is niet helemaal duidelijk. Wel is het duidelijk dat het verhaal zich ergens op en rondom een Nederlandse school afspeelt. Er is in dit verhaal geen gebruik gemaakt van een belangenruimte. Een belangenruimte is een ruimte waarin de gevoelens van de personages overeen komen met de gebruikte ruimte. Het verhaal speelt zich in de huidige tijd af. Er zijn meerdere elementen gebruikt die verwijzen naar de huidige tijd. Denk hierbij aan telefoons en computers. De vertelde tijd is ongeveer een jaar. Het begint bij de tijd dat Sarah als verlegen meisje in de klas komt en het eindigt nadat de vader van Sarah allemaal therapieën gevolgd heeft.

Stijl

De schrijfstijl van Jacques Vriens is te omschrijven als een duidelijke en heldere schrijfstijl. Alles wordt in eenvoudige taal verteld waardoor het voor iedereen te begrijpen is. Kenmerkend is de korte manier waarop dingen omschreven worden. De zinnen zijn kort geschreven waardoor het verhaal heel gemakkelijk te lezen is. Toch wordt alles wel zo omschreven dat je het helder en beeldend voor je ziet. Er wordt niet veel gebruik gemaakt van details, maar de details die gebruikt worden zijn wel erg nuttig voor het verhaal. Er wordt weinig gebruik gemaakt van flashbacks waardoor de volgorde van de tijd heel duidelijk is. Daarnaast wordt er maar een beperkt aantal details gebruikt, waardoor je niet onnodig veel leesvertraging oploopt tijdens het lezen. Over één bepaalde situatie wordt niet heel lang gedaan. Ook wordt alles heel realistisch verteld. Alle gebeurtenissen zouden in het echt gebeurd kunnen zijn en dat is dan ook interessant om te lezen. Er worden thema’s en gebeurtenissen gebruikt die elk kind boeiend vindt en waardoor het dan ook leuk is om het verhaal te lezen. Door het realisme zie je het hele verhaal heel duidelijk voor je. Verder worden er in dit verhaal een aantal afbeeldingen gebruikt die het verhaal verduidelijken. De afbeeldingen zijn niet heel erg nodig in het verhaal, maar zijn wel leuk om te lezen.

 Een citaat om de schrijfstijl van Jacques Vriens te verduidelijken:

‘Als Dagmar thuiskomt, zitten haar ouders gezellig op de bank te kletsen met een glaasje wijn erbij. ‘Wil je wat drinken?’ vraagt haar moeder. Dagmar ploft tussen haar ouders in. ‘Ik moet iets vertellen. Haar vader en moeder schrikken, want het klikt nogal ernstig. En als hun dochter daarna in tranen uitbarst, maken ze zich helemaal zorgen.’ –blz 116

Beoordeling

Ik vond het echt een heel interessant boek om te lezen omdat kindermishandeling centraal staat. Het is interessant om te lezen wat de gevoelens en gedachten zijn bij iemand die mishandeld wordt door zijn ouders en wat voor angst daarbij komt kijken. Daarnaast denk ik dat het ogen kan openen van verschillende kinderen. Het leert kinderen hoe ze moeten handelen in verschillende situaties en dat je je niet hoeft te schamen voor mishandeling. Ook laat het kinderen zien bij wie ze terecht kunnen in moeilijke situaties en dat er altijd mensen zijn op wie je kan vertrouwen. Het kan dus een goed informatief verhaal zijn voor kinderen. Daarnaast is het een mooi verhaal dat lekker vlot leest. Ik vind het een aanrader!

Recensies

"Dit boek krijgt van mij een 9, want ik vond het heel goed."
http://www.mijnstempel.nl...2&id=1201

"Ik vond het verhaal leuk, spannend en zielig"
http://www.mijnstempel.nl...12&id=1957

"Ik geef het boek een 9,5. Ik vind het gewoon een leuk boek."
http://www.youtube.com/wa...3oMIPZAY1g

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

gast

gast

femke

femke

super leuk boek

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

aliya

aliya

ik geef en 9 want het is een leuk boek

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

pieter

pieter

ik heb dit boek voor mijn boekbespreking ik kreeg een 10 door deze informatie

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast