Girl Saves Boy door Steph Bowe

Zeker Weten Goed
Foto van Jessica
Boekcover Girl Saves Boy
Shadow
  • Boekverslag door Jessica
  • Zeker Weten Goed
  • 8 februari 2013
Zeker Weten Goed

Boek
Vertaald als
Gered door een meisje
Auteur
Genre
Eerste uitgave
2010
Pagina's
204
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Girl Saves Boy
Shadow
Girl Saves Boy door Steph Bowe
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2010
  • 204 pagina's
  • Uitgeverij: Boekerij

Flaptekst

Vanaf het moment dat Sacha uit het water wordt gevist door Jewel weet hij dat ze het is. Maar hadden ze elkaar niet wat eerder kunnen ontmoeten? Sacha is namelijk terminaal ziek. Zijn moeder is overleden en zijn vader moest er zo nodig met de tekenleraar vandoor. En waarom was Jewel er eigenlijk zo op gebrand om in een ijskoud meertje te springen om een onbekende jongen te redden? Heeft ook zij niet al problemen genoeg?

Eerste zin

Er lag een jongen in het meertje.

Samenvatting

Sacha heeft te horen dat hij voor de tweede keer ziek is. Hij heeft leukemie en de artsen verwachten dat hij nog minder dan een jaar te leven heeft. Omdat hij geen zin heeft om zo door te gaan, besluit hij om naar een meertje te gaan en zichzelf daar proberen te verdrinken. Hij ligt al in het water als toevallig een meisje, Jewel Valentine, langs komt. Jewel wilde haar hoofd even op orde brengen en besloot midden in de nacht om een stukje te gaan wandelen. Zodra ze de jongen in het water ziet liggen besluit ze om onmiddellijk het water in te gaan om de jongen te redden. Op achtjarige leeftijd is Jewel haar broer verloren omdat hij verdronken is in hetzelfde meertje. Dat deze jongen zichzelf probeert te verdrinken roept dus een hoop herinneringen bij haar op.

Het lukt Jewel om de jongen aan de kant te krijgen. Onmiddellijk belt ze de politie en de ambulance die komen om de jongen op te halen. Ze heeft geen idee wie de jongen is en besluit om maar weer naar huis te gaan.

Een paar dagen daarna komt ze de jongen tegen op school en komt ze erachter dat hij Sacha heet. Via een vriend van Sacha, Little Al, komt Jewel in contact met Sacha. Ze praten samen en komen erachter dat het heel erg klikt. Steeds meer gaan ze met elkaar om en brengen ze na school samen tijd door.

Er wordt van alles besproken. Samen praten ze over zowel de negatieve als de positieve dingen. Over één ding durft Sacha niet te praten en dat is over de vraag wat hij die avond in het meertje deed. Elke keer als hij het wil vertellen besluit hij om zijn mond te houden en het later te vertellen. Wel vertelt Sacha Jewel iets wat hem al maanden dwars zat: de moeder van Sacha is overleden en sinds de dood van zijn moeder is zijn vader ervan door gegaan met een ander. Dat zijn vader een relatie met een ander heeft interesseert hem niet eens, maar hij vindt het wel ontzettend vervelend dat zijn vader een relatie met zijn tekendocent heeft. Over de relatie van zijn vader heeft hij nooit kunnen praten en het lucht Sacha ontzettend op dat hij er eindelijk met iemand over heeft kunnen praten.

 

Ondertussen begint Jewel steeds meer in de vriendengroep van Sacha te passen. Ze ziet zijn vrienden Little Al en True heel veel en ze hebben het ontzettend gezellig. Jewel wordt zelfs meegenomen naar de ouders van Little Al, die ontzettend te spreken over haar  zijn.

Beetje bij beetje beginnen Sacha en Jewel elkaar leuk te vinden. Omdat ze steeds meer naar elkaar toe trekken vindt Sacha dat hij de waarheid aan haar moet vertellen. Daarom vertelt hij aan haar dat hij voor de tweede keer leukemie heeft en de artsen denken dat hij niet meer lang te leven heeft. Sacha belooft Jewel dat hij er alles aan gaat doen om zo lang mogelijk in leven te blijven, maar dat hij geen idee heeft hoe het gaat lopen. Jewel reageert geschokt en belooft Sacha om bij hem te blijven tot het einde. Als ze midden in het gesprek zitten vertelt Sacha ook wat hij die avond in het meertje deed. Hij vertelt haar dat hij zelfmoord wilde plegen om de dood alvast voor te zijn. Naar zijn idee had hij namelijk toch niks te verliezen.

De dagen daarna worden Sacha en Jewel steeds closer. Ze gaan nog meer met elkaar om dan ze al deden en stiekem durft Jewel al aan de toekomst te denken. Ze weet dat deze toekomst zonder Sacha zal zijn, maar samen met Sacha weet ze voor haar heldere toekomst plannen te maken.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Sacha

Sacha is een zeventienjarige jongen die al heel wat meegemaakt heeft in zijn leven. In zijn tiende levensjaar werd hij ziek en kreeg hij de diagnose leukemie. Op zijn twaalfde werd er tegen hem gezegd dat hij weer gezond werd en kon voor Sacha zijn idee zijn leven weer beginnen. Beetje bij beetje kreeg hij een normaal leven en durfde hij toekomstplannen te maken. Toch heeft Sacha het met één ding heel erg moeilijk: de dood van zijn moeder. De moeder van Sacha was depressief en heeft een einde aan haar leven weten te maken. Sacha neemt dit zijn vader nog elke dag erg kwalijk. Hij neemt het niet alleen zijn vader kwalijk, maar ook zichzelf. Hij vindt het verschrikkelijk dat hij niet eerder ingegrepen heeft. Hierdoor is Sacha een hele zorgzame jongen die heel veel om anderen geeft. Zelf maakt hij ook niet zo makkelijk zijn gevoelens duidelijk naar anderen toe en dit wordt een probleem als hij op zeventienjarige leeftijd weer opnieuw de diagnose leukemie krijgt. Hij vindt het lastig om over problemen te praten.

Jewel Valentine

Jewel Valentine is een achttienjarig meisje dat geen idee heeft wat ze met haar leven aan moet. Van jongs af aan is ze beginnen met tekenen en ze weet zeker dat ze in de toekomst verder wil gaan met tekenen. Het enige is dat ze geen idee heeft hoe ze dat moet doen en omdat er bijna geen werk in tekenen is weet ze ook niet hoe ze dit aan moet pakken. Jewel is een zorgzaam meisje met een hele eigen mening over dingen. Deze mening maakt ze snel duidelijk aan anderen en daardoor lijkt ze vaak een dwarse puber. Het broertje van Jewel is overleden en de vader van Jewel is zomaar verdwenen dus Jewel woont alleen met haar moeder in een huis. Haar moeder lijkt af en toe verslaafd aan de drank waardoor Jewel niet de meest ideale thuissituatie heeft.

True Grisham

True is een vriendin van Jewel en Sacha. In het verhaal krijg je niet echt hoogte van haar. Verder heeft ze een hekel aan Little Al.

Little Al

Little Al is een vriend van Sacha en wordt later ook een vriend van Jewel. Het is een ontzettend lieve jongen die moeilijk met emoties om kan gaan.

Meneer Carr

Meneer Carr is de tekendocent van Jewel en Sacha. Hij valt op mannen en lijkt soms een relatie met de vader van Sacha te hebben.

Rachel

Rachel is de moeder van Jewel Valentine. Rachel lijdt heel erg haar eigen leven en lijkt zich weinig zorgen over Jewel te maken. Hierdoor wordt Jewel heel erg losgelaten.

Geraldine

Geraldine is de psycholoog van Jewel Valentine. Jewel ziet Geraldine als een vriendin maar beseft zich ook dat Geraldine opgeleid is om al haar zeur verhalen aan te horen.

Quotes

"Het nummer was afgelopen en ging over n het volgende, dat een stuk sneller was. Maar we lieten elkaar niet los. Mijn hand lag nog steeds op zijn schouder en ik voelde hoe zijn hand mijn middel nog iets steviger omklemde. We stonden dicht bij elkaar – veel dichter dan aan het begin van het vorige nummer. " Bladzijde 121
"’We waren er te laat bij,’ zei Sacha zacht. ‘Er zijn al uitzaaiingen. Ze geven me tot het einde van het jaar. Wat langer als de behandeling werkt. Maar ik ga ertegen vechten. Ik ga doen wat ik kan.’ Hij beet op zijn hand en onderdrukte een snik. Hij beefde nu en keek me niet recht aan. ‘Het spijt me zo.’" Bladzijde 157

Thematiek

Ernstige ziekte

Sacha is zowel fysiek als mentaal ziek. Op vroege leeftijd heeft hij leukemie gekregen wat hij na jaren toch heeft kunnen overwinnen. Toch is zijn leukemie na zes jaar weer terug gekomen en heeft hij zoveel uitzaaiingen dat hij zal komen te overlijden. Omdat hij weet dat hij het niet meer zal redden is hij ook in een soort depressie geraakt. Om alvast aan zijn dodelijke dood te ontspringen besluit hij om zichzelf te laten verdrinken en zo zelfmoord te plegen. Gelukkig mislukt dit en redt Jewel hem.

Motieven

Zelfmoord

Sacha weet dat hij zal overlijden en wil eigenlijk helemaal niet aan een pijnlijke dood sterven. Daarom besluit hij om zichzelf in een meertje te laten verdrinken. Dit mislukt.

Dood

In dit boek staat de dood heel erg centraal. Sacha en Jewel hebben allebei mensen uit hun gezin verloren wat elke keer in het verhaal terug blijft komen.

Geheim

Vertrouwen is een heel belangrijk motief in dit verhaal. Sacha zit met heel veel dingen over zijn ziekte en kan het aan het begin helemaal aan niemand kwijt. Later pas durft hij open naar zijn vrienden te zijn en te vertellen wat hem dwars zit. Het geheim wat hij bij het meertje deed wordt uiteindelijk hierdoor onthuld.

Opdracht

Voor mijn prachtige familie.
Bedankt dat jullie me hebben laten worden wie ik ben.

Trivia

De personages in dit boek zijn compleet verzonnen. Dus de schrijfster van dit verhaal, Steph Bowe, heeft de gebeurtenissen uit het verhaal niet zelf meegemaakt.

De schrijfster van dit boek, Steph Bowe, was een actieve blogger toen ze op haar zestiende ontdekt werd door een redacteur van een uitgeverij. Nadat Steph ontdekt werd heeft ze de kans gekregen om boeken te gaan schrijven.

Titelverklaring

De titel gered door een meisje slaat op de redding van Jewel Valentine. Als Jewel Valentine een stukje gaat lopen ’s nachts, ziet ze een jongen in een meertje liggen. Onmiddellijk gaat ze hierop af en probeert ze de jongen te redden. Dit lukt Jewel en de jongen Sacha kan dankzij Jewel nog in leven blijven.

Structuur & perspectief

Het verhaal zelf is in de ik-persoon geschreven, maar wordt in twee verschillende perspectieven geschreven. Jewel Valentine en Sacha vertellen allebei hun eigen verhaal in de ik-persoon. Hierdoor lees je het verhaal van twee kanten.

Het verhaal begint met een opening-in-de-handeling: het verhaal zelf begint terwijl de handelingen al zijn begonnen. Je krijgt dus niet eerst een uitleg van de personages, maar je zit gelijk in het verhaal.
Het boek heeft wel een gesloten einde: alles is duidelijk en het verhaal stopt niet waar het boek doorloopt. Het enige wat je niet weet is wanneer Sacha daadwerkelijk zal sterven.

Het verhaal is opgedeeld in hoofdstukken die te herkennen zijn aan het de woorden ‘Jewel Valentine’ of ‘Sacha’. Deze namen geven aan wie het verhaal in dat hoofdstuk vertelt.

Decor

Het verhaal speelt zich ergens in Australië af. Waar het zich precies afspeelt is niet helemaal duidelijk.

Er is in dit verhaal wel gebruik gemaakt van een belangenruimte. Een belangenruimte is een ruimte waarin de gevoelens van de personages overeen komen met de gebruikte ruimte. In dit verhaal voelt Sacha zich op een moment heel erg verdrietig en wil hij per se naar Jewel Valentine toe om zijn verhaal kwijt te kunnen. Als hij bij haar aankomt blijkt hij helemaal nat te zijn van de regen. De regen geeft als het ware iets treurigs aan en dat is precies hoe Sacha zich op dat moment voelt. Als Sacha in de volle zon was aangekomen, was het een stuk minder geloofwaardig geweest dat hij zo verdrietig was.

Het verhaal zelf speelt zich in een korte tijd af, namelijk een week. Wanneer het verhaal zich afspeelt is niet helemaal duidelijk, maar dat zal ongeveer in de huidige tijd zijn.

Stijl

De schrijfstijl van Steph Bowe is uit te leggen als eenvoudig zodat het voor iedereen te begrijpen is. Zodra er een moeilijk woord in het verhaal staat wordt het gelijk uitgelegd waardoor de betekenis van het woord al snel duidelijk wordt.

Daarnaast is het hele verhaal op een serieuze manier geschreven, maar weet Steph Bowe af en toe toch humoristische zinnen te gebruiken waardoor het verhaal luchtig wordt.

Er is in dit verhaal niet heel veel gebruik gemaakt van details waardoor je ook geen leesvertraging oploopt. Over één situatie of gebeurtenis worden geen bladzijdes lang verteld. Wel weet ze heel beeldig te schrijven waardoor je je precies een beeld van de gebeurtenissen en/of omgevingen kan vormen.

Een quote om de schrijfstijl van Steph Bowe te verduidelijken: ‘De jaloezieën van het lokaal waren gesloten en de deur zat op slot. Het lokaal van de audiovisuele team was wel open en was via een tochtig kantoortje met dat van de schoolkrant verbonden. De av-nerds bloosden verrast toen ze zagen wie er op de deur had geklopt.’ – blz 170

Slotzin

We zagen er ongetwijfeld uit als een stel verknipte pubers, maar dat stoorde me niet, want ik was zo blij dat het me niet meer kon schelen wat mensen dachten.

Beoordeling

Aan het begin vond ik de verhaallijn in het boek niet heel interessant om te lezen. Het liep een beetje door elkaar en het was ontzettend wennen dat het verhaal door twee verschillende personen wordt verteld. Later raakte ik hieraan gewend en werd het verhaal ook steeds interessanter.

Het verhaal gaat voornamelijk over ziek zijn en de dood en het is heel mooi om te lezen hoe de verschillende personen met deze situatie omgaan. Iedereen gaat anders met een situatie om en dat is in dit boek heel sterk te merken. Na een aantal bladzijden gelezen te hebben bleef het verhaal me dan ook vasthouden tot het einde en kon ik niet meer stoppen met lezen.

Ik vind dit verhaal een aanrader voor alle jongeren! Het is op een makkelijke manier geschreven waardoor het voor iedereen duidelijk is.

Recensies

"Gered door een meisje is het debuut van Steph Bow, een jonge actieve blogger die ontdekt is door een redacteur van een grote uitgeverij. De achterkant van het boek geeft je het gevoel dat het een mooi maar verdrietig boek is, dat fris geschreven en ontzettend aangrijpend moet zijn. Naar mijn mening was dit helaas niet het geval." http://www.chicklit.nl/p/...een_meisje

Bronnen

Steph Bowe
http://www.stephbowe.com/

Overhoor jezelf

Sacha lijdt aan een ziekte die na zes jaar weer terug is gekomen. Wat voor ziekte heeft hij?
De thuissituatie van Jewel Valentine is niet zoals het meestal bij anderen is. Er is namelijk iemand overleden. Wie is er uit haar gezin overleden?
De thuissituatie van Sacha is niet zoals het meestal bij anderen is. Er is namelijk iemand overleden. Wie is er uit zijn gezin overleden?
Sacha vindt het heel erg leuk om iets te stelen en vervolgens te sparen. Hij wordt hier zelfs een keer voor opgepakt. Wat vindt hij leuk om te sparen?
Is de volgende bewering juist of onjuist?
Sacha gaat naar een meertje toe om zijn hoofd leeg te maken. Omdat het donker is valt hij er per ongeluk in en weet hij er niet meer uit te komen.
De vader van Sacha kan niet meer samen zijn met zijn moeder. Daarom heeft de vader van Sacha een relatie met iemand anders. Met wie heeft de vader van Sacha een relatie?
Dit verhaal is uit verschillende perspectieven geschreven. Vanuit welke personen is het verhaal geschreven?
Meerdere antwoorden mogelijk
Jewel Valentine heeft geen idee wat ze met de rest van haar leven wil doen. Van één ding wil ze haar beroep maken. Van wat wil ze haar beroep maken?
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

47.432 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Jessica