Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Gimmick! door Joost Zwagerman

Zeker Weten Goed
Foto van Jessica
Boekcover Gimmick!
Shadow
  • Boekverslag door Jessica
  • Zeker Weten Goed
  • 25 januari 2016
Zeker Weten Goed

Boekcover Gimmick!
Shadow
Gimmick! door Joost Zwagerman
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 21e druk, 1989
  • 240 pagina's
  • Uitgeverij: Uitgeverij De Arbeiderspers Amsterdam

Flaptekst

Nee, ik heb geen zin. Ik heb eigenlijk nooit zin om ergens heen te gaan. Meestal heb ik alleen maar zin om ergens vandaan te gaan.' Walter van Raamsdonk komt terecht in de wereld van jonge, succesvolle kunstenaars in Amsterdam. Die zijn voornamelijk gefixeerd op geld, seks en drugs - en o ja, heel af en toe maken ze ook nog wat kunst. Gimmick! staat inmiddels bekend als dé roman van een generatie.

Eerste zin

Iedere wereldstad heeft zo z’n eigen peepshows.

Samenvatting

Midden in Amsterdam bevindt zich discotheek Gimmick!. Vrijwel wekelijks verzamelen zich in deze discotheek een groep jonge kunstenaars die aan het begin van hun carrière staan. Stuk voor stuk weten ze nog niet precies wat ze met hun leven willen en bevinden ze zich in een leven voor drank, drugs en seks. Niemand denkt echt na over wat ze willen en iedereen leeft in een leven waarin drank en drugs de grootste rol spelen.

Kunstenaar Walter Raam kijkt terug op zijn leven. Het lijkt alsof hij een leven vol geluk en vrienden heeft, maar niks lijkt minder waar. Walter Raam ziet er voor de buitenwereld gelukkig uit, maar eigenlijk is hij helemaal niet zo gelukkig. Hij worstelt nog steeds met het feit dat zijn grote liefde Sammie hem verlaten heeft.

Sinds de verbroken relatie met Sammie staat het leven van Walter Raam op zijn kop. Hij weet niet hoe hij zijn leven nog in moet vullen. Hij schildert nog nauwelijks en haalt alleen nog maar plezier uit feesten, seks, drugs en drank. Er is niemand die zich echt zorgen om hem maakt, want alle vrienden van Walter staan precies hetzelfde in het leven: iedereen leeft er losbandig op los.

De enige die Walter een beetje aanmoedigt is Groen. Groen probeert er -tevergeefs- voor te zorgen dat Walter weer aan het schilderen gaat. Als hij merkt dat Walter niks met zijn adviezen doet, besluit hij het over een andere boeg te gooien. Hij vertelt Walter dat de Canarische Eilanden het walhalla voor kunstenaars is. Samen besluiten ze naar de Canarische Eilanden te vertrekken en daar hopelijk een nieuw leven op te bouwen.

Op het eiland blijven ze echter niet lang. Nadat ze meerdere bekende kunstenaars ontmoet hebben beseffen ze zich dat het het toch niet helemaal is. Ze besluiten om het vliegtuig naar New York te pakken en daar te kijken of ze daar een leven op kunnen bouwen.

Ondertussen gaat de psychische gesteldheid van Walter steeds verder achteruit. Hij begint langzaamaan in een depressie te glijden. Om Walter wat gerust te stellen, belooft Groen hem een meisje dat op Sammie lijkt. Groen hoopt dat Walter op deze manier Sammie eindelijk eens kan vergeten.

In New York komt Walter inderdaad in contact met een andere vrouw. Samen met deze vrouw, genaamd Dulcie, beleeft hij veel lol. Al snel komt hij er echter achter dat ze het toch niet helemaal is en dat ze niet kan tippen aan Sammie. Walter besluit op dat moment om zijn spullen te pakken en terug te vliegen naar Nederland.

Als Walter terug is in Nederland haalt hij bij een dealer twee gram coke. Op dat moment komt hij Sammie tegen. Ze besluiten samen om naar een café te gaan, om daar het één en ander uit te praten. Het gesprek verloopt echter moeizaam en Walter krijgt niet te horen wat hij te horen wil krijgen.

Na het gesprek met Sammie bereikt Walter het dieptepunt in zijn leven. Onder invloed van coke wordt hij uit de discotheek Gimmick! gegooid. Op dat moment knapt er iets in hem en komen alle emoties van de afgelopen tijd eruit. Hij wordt opgevangen door een meisje met wie hij ooit een one night stand gehad heeft. Zij probeert zo goed mogelijk voor hem te zorgen, maar helaas zit Walter er helemaal doorheen.

Personages

Sammie

Sammie is de ex van Walter. In het verhaal krijg je niet veel van haar mee. Uit de verhalen van Walter moet Sammie een leuk, lief en interessant meisje geweest zijn. Aan het einde van het verhaal maakt de lezer kennis met Sammie. Sammie komt dan over als een oprechte dame die zegt wat ze denkt.

Walter Raam

Walter Raam is een instabiele jongeman. Hij kan zijn relatie met zijn ex Sammie niet vergeten, waardoor hij altijd verdrietig is. Hij is na het beëindigen van zijn relatie zelfs als kunstenaar gestopt met schilderen. In het verhaal komt Walter over als een emotionele depressieve jongen die niet zo graag advies van anderen aanneemt en het allerliefste in zijn eigen leed meegaat.

Groen

Groen is een goede vriend van Walter. Ook hij is kunstenaar. Groen is een iets stabielere jongen dan Walter, maar neemt het leven ook niet te serieus. Toch probeert hij er voor Walter te zijn. Hij doet er alles aan om Walter zich beter te laten voelen. Helaas mag dit niet baten.

Quotes

"In m’n atelier stinkt het naar natgeregend hout. Er is nergens natgeregend hout te bekennen. Er is helemaal niets te bekennen hier. Vergrauwde doeken die onbruikbaar zijn geworden. Een fotokopieermachine die vier dagen na aandacht al kapot was." Bladzijde 133
"Alles is al gedaan, en ook dat is door iedereen al een keer gezegd. Iedereen weet alles al en wie niks weet, weet nog te veel. Onschuld valt niet meer te verliezen als iedere onschuld op de wereld als is uitgegroeid. Daar moet jij over nadenken, Walter, als je het succes dat jij nu ook hebt wil vergroten. " Bladzijde 34

Thematiek

Liefdesrelatie: onbereikbare liefde

De ex-vriendin van Walter, Sammie, heeft hun relatie verbroken. Dit doet Walter ontzettend veel pijn. Ineens is hij zijn geliefde en goede vriendin kwijt. Hij heeft niemand meer met wie hij echt lol kan maken, naar wie hij toe kan gaan met problemen of intiem kan zijn. Dit liefdesverdriet duurt echter zo lang dat Walter op een gegeven moment in een depressie terecht komt. Hij blijft hopen dat Sammie hem terug wil, maar helaas is dit niet zo. Sammie zal voor hem altijd een onbereikbare liefde zijn.

Motieven

Vriendschap

Vriendschap speelt een belangrijke rol in het verhaal. Als Walter er helemaal doorheen zit, probeert zijn vriend Groen hem zo goed mogelijk op te vangen. Hij geeft hem goedbedoelde adviezen, waar Walter niet altijd even blij mee is. Toch blijft hij doorzetten en probeert hij er alles aan te doen om Walter zich maar een beetje beter te laten voelen.

Verdriet

In dit verhaal heeft de hoofdpersoon Walter te kampen met heel veel verdriet. Voor zijn gevoel gaat alles in zijn leven fout, waardoor hij zich ontzettend verdrietig voelt. Nadat zijn ex-vriendin hun relatie verbroken heeft heeft hij geen idee meer waar hij precies voor leeft en waar hij plezier uit kan halen.

Kunstwereld

De kunstwereld speelt een belangrijke rol in dit verhaal. Zowel Walter als zijn vrienden zijn kunstenaars. Voor iedereen speelt kunst dus een belangrijke rol in het verhaal.

Trivia

In dit verhaal glijdt de hoofdpersoon Walter langzaamaan in een depressie. De schrijver van dit verhaal, Joost Zwagerman, heeft ook een lange tijd aan een depressie geleden. In 2015 pleegde hij zelfmoord omdat hij het leven niet meer zag zitten. Joost Zwagerman heeft dus elementen uit zijn eigen leven gebruikt voor het schrijven van dit verhaal.

Titelverklaring

De titel, Gimmick!, is eenvoudig uit te leggen. Gimmick! is de discotheek waar Walter en zijn vrienden elkaar treffen. Regelmatig spreken ze hier af om elkaar te zien en flink uit hun dak te gaan. Gimmick! is de plek waar Walter zich thuis voelt.

Structuur & perspectief

Het verhaal wordt verteld vanuit het ik-perspectief. Als lezer lees je de gedachten en handelingen van Roos.

Onderstaand een quote van het gebruikte perspectief:
‘Als in een Franse film met veel gezucht en gestaar en diepzinnige stilten kijkt zij naar mij en ik naar haar.’ – bladzijde 131

Het verhaal is opgedeeld in drie verschillende delen. Deze delen zijn niet onderverdeeld in hoofdstukken.

Decor

Het verhaal speelt zich op verschillende plaatsen in de wereld af. Het speelt zich voornamelijk in Amsterdam, Florence, New York en op de Canarische eilanden af.

Wanneer het verhaal zich precies afspeelt is niet bekend. Door de kledingomschrijvingen lijkt het alsof het verhaal zich in de jaren negentig afspeelt. Dit wordt echt niet bevestigd in het boek. Daarnaast is de verteltijd van het verhaal ongeveer een jaar. Doordat er geen precieze tijdsaanduidingen in het verhaal staan, is niet precies te zeggen hoe lang het verhaal zich afspeelt.

Stijl

De schrijver van dit boek, Joost Zwagerman, heeft een snelle en vlotte schrijfstijl. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door het eenvoudige taalgebruik. Daarnaast zijn de zinnen eenvoudig opgebouwd. Naast eenvoudig taalgebruik wordt er wel veel gebruik gemaakt van details.

Wat verder opvalt aan de schrijfstijl van Joost Zwagerman is dat woorden niet uitgeschreven worden. Regelmatig worden er afkortingen gebruikt, waardoor het verhaal vlotter te lezen is.

Onderstaand een quote van de gebruikte schrijfstijl:
‘Ik denk aan m’n gezondheid en aan m’n vriendin. Ik hou m’n conditie op peil, ik geef interviews, concentreer me op de internationale contacten. In ’92 gaande grenzen in Europa open terwijl ze al jaren niet meer dicht zijn. Ik ga op vakantie, ik werk keihard, ik neuk twee keer per week met dezelfde vrouw, ik lees de krant en bel m’n moeder.’ – bladzijde 34

Slotzin

Ik wil een taxi.

Beoordeling

Inmiddels heb ik al veel boeken van Joost Zwagerman gelezen en ik merk dat er veel verschil zit in de boeken die ik van hem kan waarderen. Om eerlijk te zijn vond ik dit verhaal leuk om eens gelezen te hebben, maar niet meer dan dat. De personages zijn erg oppervlakkig op papier gezet, waardoor je als lezer zijnde niet helemaal met de personages meeleeft. Dit maakt dat het verhaal erg oppervlakkig overkomt.

Al met al vond ik het verhaal leuk en eenvoudig om te lezen. Als je een makkelijk boek zoekt zou je voor dit boek kunnen kiezen, verwacht er echter niet teveel van. Ik vind dit namelijk zeker niet één van de beste boeken van Joost Zwagerman.

Recensies

"In Gimmick! beschrijft Zwagerman een wereld die hij zelf leerde kennen rond 1985, toen hij Nederlands studeerde in Amsterdam. De jongerencultuur van eind jaren tachtig verschilde radicaal van die van enkele jaren daarvoor. Zwagerman: `Begin jaren tachtig stond iedereen in het zwart gekleed bleek, heel ernstig en depressief te zijn in clubs. " http://www.historischnieu...erman.html
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.874 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

J.

J.

wie is roos?

3 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Gimmick! door Joost Zwagerman"

Ook geschreven door Jessica