Feitelijke gegevens
- 2e druk, 2011
- 191 pagina's
- Uitgeverij: De Bezige Bij
Flaptekst
De moeder van Erwin Mortier lijdt aan alzheimer. Ze heeft geen wilsbeschikking gemaakt en geleidelijk wordt ze door de ziekte overmeesterd. De zoon heeft dit wrede proces vastgelegd in een literair en universeel meesterstuk dat veel verder reikt dan het ziekbed van zijn moeder. Gestameld liedboek is een rauwe en tegelijk tedere elegie over ouders en kinderen, liefhebben en verlies, over afscheid nemen en herinneren.
Eerste zin
Mijn moeder heeft me vandaag een stofbeurt gegeven, ze meende dat ik een meubel was.Samenvatting
Het is heel lastig een samenvatting van de inhoud van dit boek te geven. Normaal gesproken zou je verwachten dat een schrijver een chronologisch verslag van de ziekte doet, maar dat is hier zeker niet het geval. Erwin Mortier haalt willekeurig een aantal herinneringen aan zijn moeder op. Soms zijn deze stukjes maar een alinea lang,soms hebben ze iets weg van een gedicht, dan weer van een korte, brokkelige dialoog.
'Mijn moeder heeft me vandaag een stofbeurt gegeven, ze meende dat ik een meubel was.'
Zo begint Mortier zijn boek van wat de ziekte Alzheimer is, wat ze doet met een mens en, nog meer, met de directe naasten van de alzheimerpatiënt.
Hij begeleidt de lezer met een perfecte precisie door alle fasen van 'het uitzichtloze gevecht' dat zich in zijn moeders hoofd moet afspelen. Van de ongewild komische misverstanden en versprekingen, in het begin, tot de steeds groter wordende nachtmerrie naarmate het ziekteproces zich voltrekt. Hij vraagt zich af op welk moment hij en de familie (vooral zijn vader) heeft gedacht wanneer het proces van dementeren was begonnen.
Het begint met het woord boek, 'het woord dat haar maar niet te binnen wil schieten wanneer ze op een middag voor mijn bibliotheek staat en vraagt wanneer ik nog 's, je weet wel, zo'n ding, of ik binnenkort weer 's - en ze brengt haar handen met de vingers gestrekt naast elkaar en klapt ze open en dicht. Of ik dat nog 's ging doen, dat schrijven, hoe heet dat, zo'n ding.' (blz.10 )
Ook vraagt hij zich of het proces misschien begon toen moeder Nelly (slechts één keer wordt de naam in het boek genoemd) niet meer naar de repetities van het koor wilde waarop ze zat.
Of begon het met die keer dat ze graag naar peuterprogramma’s op de televisie wilde kijken en daarvan zei dat ze het ook nog een heel leuk programma vond?
Waarover schrijft Mortier ?
a. In eerste instantie vooral over het gedrag van moeder Nelly:
- De murmelende mond van de moeder die woorden oplepelt als “woordmoes.”
- De leeftijd waarop de dementie begint (66 is de moeder, wanneer ze dement wordt)
- Het gestamel van haar woorden (zie titel)
- Zout in plaats van suiker in gerechten strooien
- Tandpasta in plaats van dagcrème op d’r gezicht smeren, als ze een keer uitgaan
- Tegendraads zijn: wanneer haar man een roerei bakt, wil ze ineens een spiegelei, terwijl ze daarvan vroeger gruwde
- Het rusteloos door het huis lopen, achter haar man aan die er ook radeloos van wordt
- Wanneer haar eigen moeder sterft, is Nelly weer een hele tijd van slag
- De huisarts die hun vertelt dat je jonge alzheimerpatiënten beter niet kunt vertellen dat ze die ziekte hebben, omdat ze anders de kans krijgen ook depressief te worden
- Het regelmatig vallen, ook al omdat ze steeds achter haar man aanloopt en niet zelf goed uitkijkt: ze huilt veel, emoties veranderen bij alzheimerpatiënten
- Nelly heeft in het verleden kanker gehad, maar wel die ziekte overwonnen; ze denkt echter dat de ziekte teruggekomen is
- Zijn vader die zijn moeder steeds meeneemt in de auto om de leegte van het bestaan te vullen
- Na een nieuwe valpartij wordt de moeder opgenomen in een ziekenhuis. Erwin ziet de verschrikkingen van de situatie bij oude mensen. Hij begrijpt waarom de grootmoeder wilde sterven en niet als een kasplantje wilde doorleven.
- De familieleden moeten vaak “mamasitten.” Erwin is er een keer getuige van dat zijn moeder in de broek plast op de vloer en dat ze hulpeloos naar hem kijkt
- Als zijn vader voor een kleine ingreep in het ziekenhuis moet worden opgenomen, moet moeder ook worden opgenomen op de afdeling neurologie. Ze zit er opgesloten, omdat ze de code van de toegangsdeur niet kent. Hij ziet in welke vorm van isolement ze nu verkeert. Hij zingt liedjes van vroeger met haar.
- Ze valt steeds vaker en loopt een hoofdwond op.
- Bij het verder gaande proces verliest Nelly steeds meer haar taal: “ze onttaalt, ontherinnert.”
- Het aanbrengen van een katheter en een stoma, omdat ze niet meer zelfstandig kan plassen en poepen
b. Over zijn gevoelens en die van zijn familieleden bij de ziekte van zijn moeder
- Gevoelens van vertwijfeling
Op een dag zal je gestel te zwak geworden zijn om nog weerwerk te bieden aan infecties. Een weelde aan klinische begrippen zal je botten overwoekeren. Nu al begint je bloeddruk zorgwekkend te dalen, verlies je soms in je slaap je bewustzijn. Het is alsof omgekeerde barensweeën door je cellen trekken en elke golf neemt weer wat meer van je mee. Je binnenwerk rochelt en ratelt. De winter kan de laatste longontsteking brengen. Op een dag zal je misschien geen honger meer hebben. Je kunt een val maken, iets breken, je ontwrichte hoofd nog meer ontregelen. Hoever moeten we gaan om je in leven te houden? Wanneer wordt zorg een ander woord voor pijniging?
- Schuldgevoelens vanwege het tekortschieten in hulp en het steeds meer professionele hulp moeten inroepen/inhuren.
- Gevoelens van rouw (afscheid nemen al tijdens het leven)
- Gevoelens van er een einde aan te mogen/kunnen maken vanwege de uitzichtloze situatie (bijvoorbeeld wanneer ze weer een soort epileptische aanval krijgt)
- Het ten slotte laten opnemen van de moeder in een zorginrichting omdat de hulp thuis niet meer geboden kan worden en het schuldgevoel daarover wanneer ze moeder in de auto zetten om haar naar de inrichting te brengen
- Vooral ook de gevoelens van de angst om zelf zo ziek te worden en op deze mensonterende manier aan het einde te geraken. Erwin hoopt dat zijn hart in eens stil zal staan. Vroeger moest hij van zijn vader vaak mee om naar gestorven mensen (lijken) te kijken, bijvoorbeeld van familieleden. Hij was toen niet bang voor de dood en dat was ook de bedoeling van zijn vader bij die bezoeken. Maar nu is hij wel bang voor de dood geworden, maar dan voor de manier waarop een mens zal sterven.
- De vader van Erwin wordt zelf ook steeds somberder.
- Moeder wordt ten slotte de personificatie van de dood.
Dit verslag gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
M.
M.
Ik heb dit boek zelf gelezen en heb gekeken wat het verschil is met mijn eigen verslag over dit boek. Maar ik ben zo'n goed boek kan je eigenlijk niet in een verslag zetten. Echt een pareltje..
7 jaar geleden
Antwoorden