Geruisloos door Ellen de Vriend

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover Geruisloos
Shadow
Zeker Weten Goed

Eerste uitgave
2017
Pagina's
288
Geschikt voor
bovenbouw havo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Geruisloos
Shadow
Geruisloos door Ellen de Vriend
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2017
  • 258 pagina's
  • Uitgeverij: Karakter

Flaptekst

De succesvolle journaliste Stefanie is getrouwd met sleepbootkapitein Paul. Hun dochter Nina is zes. Omdat de spanningen in hun huwelijk flink zijn opgelopen, gaan ze op vakantie naar Zeeland. Twee weken tijd voor elkaar in een huisje aan het strand moet hun relatie nieuw leven inblazen. Beiden weten ze dat dit de laatste kans is om hun relatie te redden. Stefanie raakt in de ban van haar ex-vriend Timo die in een naburig huisje met zijn merkwaardige, onsamenhangende vrouw Marlen op vakantie is. De gevoelens die ze plotseling weer voor Timo voelt, verwarren haar en brengen haar in een lastige positie ten opzichte van haar man. Dit zet haar relatie nog meer op scherp en opent tegelijkertijd haar ogen voor een nieuwe toekomst, zonder Paul, die steeds meer als een blok aan haar been begint te voelen... Wat begint als een ontspannen vakantie, eindigt als een angstaanjagende nachtmerrie waaruit ontwaken onmogelijk lijkt.

Eerste zin

Het water van de Westerschelde schittert onder de strakblauwe lucht. Het lijkt een rivier zonder begin en einde. Aan de rand van de branding houdt de moeder de hand boven haar ogen om beter in het water te kunnen kijken.

Samenvatting

In de proloog wordt verteld over een moeder die haar dochtertje kwijt is. Ten slotte wordt ze uit zee gehaald door een stotterende man en ze wordt gereanimeerd.

Maandag : eerste vakantiedag
De succesvolle journaliste Stefanie is getrouwd met sleepbootkapitein Paul. Hun dochter Nina is zes. Ze wonen in Breda.  Omdat de spanningen in hun huwelijk flink zijn opgelopen, gaan ze op met het gezin vakantie naar Zeeland. Tijd voor elkaar vrijmaken in een gehuurd strandhuisje moet hun relatie nieuw leven inblazen. Beiden beseffen dat dit de laatste kans is om hun saaie relatie te redden.

De eerste dag gaat voorbij zonder dat er iets bijzonders gebeurt. Stefanie maakt kennis met haar buurman, die echter een ex-gedetineerde ruwe bolster is. Wanneer de vakantie lijkt voort te kabbelen  zonder veel passie, ontmoet Stefanie ineens haar jeugdliefde Timo. Die is ook met een vrouw (Marlen) en een dochtertje van zes (Anniek). Hij zegt tegen zijn zin getrouwd met haar te zijn. Nou, dat is fijn te horen voor Stefanie die haar man maar niet kan aanzetten tot seks. Wel raadpleegt hij vaak zijn mobiel. Hij vertelt Stefanie dat hij zondag weer naar de haven in Duitsland moet, waardoor ze een week alleen is. In een onbewaakt ogenblik kijkt ze naar zijn telefoon en ziet er berichten van een vreemde vrouw, die niets aan  duidelijk te wensen over laten. Hij gaat dus vreemd. Dat levert een fikse ruzie op en de volgende morgen is Paul al vroeg naar Duitsland vertrokken. Tijd om aan Timo te denken, vindt Stefanie. Hun kinderen spelen steeds samen. Toevallig moet de partner van Timo ook een nachtje naar Brabant . Dat heet de kat op het hete spek binden en natuurlijk gaan Timo en Stefanie bij elkaar slapen en ze halen een flinke seksuele achterstand in één keer in. Stefanie gaat de volgende morgen alleen op het strand wandelen en komt tot de conclusie dat ze wil scheiden van Paul. Dat wordt nu toch nooit meer wat tussen hen.  Dan ziet ze een man die ze al eerder heeft gezien en die haar lijkt te volgen. Het is Rinus, de broer van Paul die geen contact meer met elkaar hebben. Hij waarschuwt haar.

Maar dan staat ineens de politie met twee man voor de deur. Er is een lijk gevonden in het Nollebos en dat is van Paul. Heeft Stefanie een alibi?  Het worden verwarrende dagen voor Stefanie die overigens gewoon haar vakantie voortzet, want ja, het lijk is toch nog niet prijsgegeven. Ze heeft wel weer contact met Timo die als de politie weet dat ze samen seks hebben gehad, ook in beeld is als verdachte. Hij heeft Stefanie verteld dat zijn vrouw psychische problemen heeft (gehad)
Dan wordt er een "spannend intermezzo" ingelast. Nina blijkt ineens verdwenen te zijn. De lezer legt dan wel de link naar de proloog. Maar het kind wordt al snel  teruggevonden door Rinus die gezien had dat Nina met Marlen was meegelopen. Op dag 12 vertelt Timo Stefanie weer meer over zijn gestoorde vrouw en over het ongeluk van vroeger dat haar met haar kind is overkomen.

Alle stukjes gecursiveerde tekst vallen nu samen. Marlen had haar kind zien verdrinken. In het ziekenhuis hadden ze haar niet kunnen redden. Maar later werd ze toch verdacht van de dood van haar kind. Ze had het lichaam ondergeduwd en moest daarvoor een tijdje in een tbs-kliniek zitten. Daarna was ze Timo tegen gekomen en ze waren getrouwd en ze hadden toch weer een kind genomen: Anniek.

De politie arresteert Marlen en komt later aan Stefanie vertellen dat Marlen de moordenaar is. Ze had gedacht dat Paul de man was die haar kind uit zee had gehaald. Maar dat was juist Rinus, de broer die zo sterk op hem leek. Paul moest daarom gestraft worden en Timo had haar niet tegen gehouden. Het kwam hem wel goed uit.

Stefanie rijdt naar huis , achter Timo aan. Ze denkt aan haar jeugdliefde. Ze is blij hem teruggevonden te hebben en hun liefde is een belofte voor de toekomst. Een zeldzaam zwak einde.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Stefanie

Stefanie(32) is journaliste, al wordt dat in het verhaal niet zo duidelijk en er wordt ook weinig aandacht aan besteed. Ze wil haar huwelijk wel redden, maar er is geen redden meer aan. Ze wordt woedend als ze op Pauls telefoon leest dat hij overspel pleegt/ Ze laat hem vertrekken en ze hoort twee dagen later dat hij dood is. Komt haar best goed uit, want ze heeft twee dagen ervoor al een heerlijke seksnacht gehad met haar jeugdliefde Timo. Vreemd is ook dat ze niet naar huis teruggaat en in het strandhuisje doet alsof er weinig is gebeurd. Ja, het lijk is toch nog niet vrij gegeven. Bovendien heeft ze Timo in de buurt. Geen schuldgevoel dat haar treft; Stefanie is voor mij een ongeloofwaardig personage.

Paul

Paul de sleepbootkapitein is tegen de verwachting in een saaie man en zeker geen sekskampioen, of hij moet al zijn krachten sparen voor zijn minnares. Hij doet wijzig, leest niets en gaat vermoord het verhaal uit.

Timo

Timo is de jeugdliefde van Stefanie. Hij staat meteen weer in vuur en vlam als hij haar na acht jaar weer ziet. Duikt ook meteen bij de eerste de beste gelegenheid het nest in.Vertelt laatdunkend over zijn vrouw Marlen. Eigenlijk type van de enge versierder. Het ziet er naar uit dat ze na de laatste bladzijde met elkaar zullen blijven omgaan.

Marlen

Je hebt al vrij snel door als lezer dat Marlen, de vrouw van Timo, ook de vrouw uit de proloog is die haar eigen kind heeft omgebracht. Ze heeft uit wraak ook Paul vermoord. In de epiloog zegt ze dat er niets zo erg is om je kind te verliezen.

Quotes

"Hij kijkt me even zwijgend aan en zucht dan diep:"WE zijn zesenhalf jaar getrouwd, ze was toen vier maanden zwanger van Anniek."Even is het stil en dan vervolgt hij: "Ze was slim en ze wilde mij en raakte zwanger van me. Ze heeft me, zeg maar , erin geluisd. Ik had niet met haar hoeven trouwen, maar ik nam- zoals dat heet- mijn verantwoordelijkheid." Bladzijde 76
"De moeder ziet geen bloed. Ze wil op hen af rennen. Helpen. Haar dicht tegen zich aantrekken en knuffelen. Waar was je? het liefste en kostbaarste wat ze op de wereld heeft. maar mensen houden haar vast. Vreemde handen strekken zich naar haar uit als de grijpgrage tentakels van een octopus." Bladzijde 8
"Meeuwse aarzelt even en knikt dan: "Ja, we hebben belangrijk nieuws, want uw zwager Rinus heeft gezien wie zijn broer vermoordde. Het was een blonde vrouw in een strakke zwarte broek en een groen shirt, van die sportkleding."" Bladzijde 245
""Dan maak je er maar tijd voor!"In een reflex duik ik naar voren en stoot het vlijmscherpe vleesmes van twintig centimeter in zijn rug. Paul kreunt en zijn hand gaat naar achteren. Zijn plunjezak valt op de grond en hij valt op zijn knieën op het pad." Bladzijde 257

Thematiek

Moord

Het thema is wie heeft Paul vermoord. Deze whodunit is niet al te moeilijk oplossen. Marlen, die vroeger haar kind onder water heeft geduwd en daarvoor in ene tbs-inrichting heeft gezeten, ziet in Paul de man die haar kind uit het water heeft gehaald. Het was echter diens broer. Er is dus sprake van een persoonsverwisseling. Marlen neemt wraak op de verkeerde man.

Motieven

Uitgebloeide liefdesrelatie

De liefdesrelatie tussen Stefanie en Paul is uitgebloeid. Er wordt niet echt goed duidelijk gemaakt waardoor dat komt. Saaiheid is een mogelijk motief. Het wordt niet beter wanneer Stefanie haar jeugdliefde ontmoet.

Wraak

Marlen neemt wraak voor het leed dat haar is overkomen. Ze doodt de verkeerde man.

Overspel

Dit motief komt wel enkele keren voor. Paul heeft een relatie met een vrouw op zijn werk, Timo en Stefanie plegen samen overspel in het strandhuisje en de ex-gedetineerde huurder in het strandhuisje naast haar heeft vast gezeten omdat hij de man doodsloeg die het met zijn eerste vrouw deed.

Psychische afwijking

Marlen blijkt een psychische afwijking te hebben. Ze heeft jaren geleden haar kind onder water geduwd , is behandeld, maar het lijkt niet veel geholpen te hebben. Ze doodt Paul.

Liefdesrelatie: jeugdliefde

Timo en Stefanie hebben vroeger een liefdesrelatie gehad. Dat is uitgegaan, maar Stefanie kon Timo toch maar moeilijk vergeten. Komt dat even mooi uit dat hij een strandhuisje verderop heeft gehuurd.Gaat haar man een week weg en Timo's vrouw een nacht. ja, dan lig je al snel bij elkaar ouwe herinneringen op te halen.

Motto

Het boek heeft geen motto en geen thriller.

Titelverklaring

Ik heb eigenlijk geen idee hoe je de titel moet verklaren. Het woord"geruisloos" zal wel ergens in de tekst staan. Het sluit aan bij de traditie om thrillers een een woord tellende titel mee te geven. Ik heb het woord "geruisloos" bij eerste lezing niet kunnen vinden. En veel moeite voor een tweede lezing kon ik niet opbrengen.Maar ook bij scannend lezen kon ik het woord geruisloos niet vinden.


Misschien wijst de titel naar zo'n moment van onoplettendheid waarin iets vreselijks kan gebeuren. Dan zou het in verband moeten worden gebracht met de verdwijning van de eerste dochter van Marlen, die verdronk.

Structuur & perspectief

De structuur van de thriller ziet er als volgt uit. Het boek begint met een proloog waarin een gecursiveerde personale vertelster (de moeder) ziet dat haar kind vrij levenloos uit zee wordt gehaald en dat men begint te reanimeren. 
Daarna volgen er 14 hoofdstukken die alle worden aangeduid met de naam van een dag. Van maandag tot de andere week zondag. Die hoofdstukken worden alle verteld vanuit de ik-vertelster Stefanie, een jonge, succesvol journalist die met sleepbootkapitein Paul is getrouwd. Zij  vertelt voornamelijk in de o.t.t. 
Haar hoofdstukken worden steeds onderbroken met gecursiveerde teksten waarin we het verhaal van de moeder en het verdronken kind volgen. Vreemd genoeg verandert die van vertelperspectief. In eerste instantie is er een vrij afstandelijke personale vertelster die ten slotte overgaat in een ik-vertelster waarin ze verantwoording aflegt voor wat ze gedaan heeft. Dat blijkt dan Marlen, de vrouw van de ex-geliefde van Stefanie, te zijn. Op die manier zijn twee gepresenteerde verhaallijnen bij elkaar gekomen.

Decor

Het decor is het Nollestrand bij het Zeeuwse Vlissingen. Eigenlijk speelt alles zich op het strand en in een strandhuisje af.
Het is een actueel verhaal ; het speelt zich af in een meivakantie van 2016 of 2017. Niet dat er jaartallen worden genoemd, maar er worden wel actuele gegevens meegedeeld. Grappig is dat Stefanie op het strand een thriller leest die Vermist heet en die in 2016 door Ellen de Vriend is uitgebracht.

Stijl

Het is de typische stijl van de literaire thriller. Makkelijke woorden, eenvoudige metaforen en meestal vlot lopende dialogen. Maar ja, er gaan er wel dertien van  in een dozijn.

Slotzin

Een koude rilling doet me huiveren. Je kunt de dood van je kind niet voorstellen. Maar ik kan dat wel. En het is veel en veel erger dan je denkt.

Beoordeling

Voorspelbare literaire thriller zonder al te veel spanning. Het is een whodunit, maar je weet als lezer wel snel wie je in de gaten moet houden. Valt toch wel erg uit de toon bij de thrillers van o.a. Marion Pauw, Saskia Noort, Loes den Hollander, Corine Hartman. Maar op de cover  staat "een angstaanjagende nachtmerrie." Die indruk maakt de vrouw van Paul echter niet of ik moet per ongeluk een ander boek hebben gelezen.

Voor een vwo-leerling is dit boek ongeschikt voor de literatuurlijst vanwege het onvoldoende niveau. Ik twijfel over een Havo-lijst . Misschien kunnen vmbo (Mavo-leerlingen) het boek op hun lijst zetten.
Maar voor volwassenen lezer zit er echt te weinig spanning in het verhaal.

Overhoor jezelf

Wat is het thema van de thriller?
Welke motieven herken je?
Meerdere antwoorden mogelijk
Waar speelt het verhaal zich grotendeels af?
In welke maand en in welk jaar speelt het verhaal ?
De structuur van de thriller is dat er twee verhaaldraden door elkaar worden verweven. (Heden en verleden)
Wie is de verteller in het verhaal-Nu?
In het verhaal-Verleden is de vertelster Marlen eerst een personale vertelster en later een ik-vertelster.
Wie is de dader van de moord op Paul?
Uit welk motief doodt de dader Paul?
Welk "spannend" motief lost de schrijfster in haar thriller in?
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

47.374 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees
Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Ik vond het mijn taak om de verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met nieuwe en/of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk ook gewoon leuk zijn. Docenten kunnen je met het aanprijzen van leuke en/of spannende boeken enthousiast maken. Ik heb nu ruim 1400 verslagen gemaakt, waarvan een heleboel Zeker-Weten-Goed-verslagen. Bij Scholieren.com probeer ik daarom zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Ik hoop altijd dat de 'moderne leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende schrijvers ook op de leeslijst te zetten. Uittreksels maken vond ik vroeger zelf helemaal niet leuk. Nu maak ik ze zelf voor scholieren.com. Nog een gemeend advies: wees verstandig en lees altijd wel het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een een prima geheugensteun voor je mondeling. En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek ook niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com levert.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Cees