Galgenveld door Isa Maron

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover Galgenveld
Shadow
Zeker Weten Goed

Boek
Vertaald als
De Noordzeemoorden dl 1
Auteur
Genre
Eerste uitgave
2014
Pagina's
275
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Galgenveld
Shadow
Galgenveld door Isa Maron
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Feitelijke gegevens

  • 2014
  • 300 pagina's
  • Uitgeverij: Mistral

Flaptekst

Meedogenloos. Meedogenloos. Zijn nieuwe mantra. Het woord bevalt hem. Meedogenloos. Te lang is hij die lieve jongen geweest. Zijn moeder zei het vroeger zo godvergeten vaak dat hij dacht dat het wel waar moest zijn. `Het is zon lieve jongen. Niet meer. Nooit meer. Op een mistige zondagochtend, op het stilste uur van de beginnende dag, koerst de veerpont van Amsterdam CS naar Noord recht op een lijk af. Aan een van de hoge lantaarnpalen aan de kade bungelt het lichaam van een man, zijn gezicht gruwelijk vertrokken, zijn broek op zijn enkels. Kyra die een obsessie voor crime heeft springt meteen op haar scooter, scheurt langs het Noordhollands Kanaal en komt tegelijk met de politie aan bij het IJ. Hevig geïnteresseerd in de live moord, wat er op een PD allemaal gebeurt, hoe de politie zich gedraagt en wat de eerste stappen in het onderzoek zijn, laat Kyra zich niet zomaar wegsturen. Ze krijgt woorden met Maud Mertens, de verantwoordelijke rechercheur. Op dat moment draait de wind het lichaam een beetje, en stelt Kyra verbaasd vast dat ze de man kent. Het is Marc Gaullier, de populaire docent kunst van haar school. Deel 1 in de reeks De Noordzeemoorden

Eerste zin

Het is dezelfde droom. Steeds weer dezelfde, verstikkende shit-droom. Kyra Slagter ligt in bed, joggingpak aan, een kop dampende kamillethee naast haar op het nachtkastje. Meestal helpt het, zo’n onderbreking van het woelen en het malen. Nu niet.

Samenvatting

(Er gebeurt ontzettend veel in deze thriller. Daarom kan er in dit boekverslag niet heel veel aandacht besteed worden aan allerlei details.)

Eerste maandag
Kyra Slagter (19) wordt er door haar broertje Jarno op  attent gemaakt dat er een lijk aan een lantaarnpaal in Amsterdam-Noord bij de Volewijck (het voormalige Galgenveld van Amsterdam) hangt. Kyra, die veel interesse heeft in criminaliteit en ook rechercheur wil worden, gaat er heen en constateert dat het lijk van haar leraar Kunst is, Marc Gaullier. Ze loopt de politie een beetje in de weg, maar vertelt de rechercheur Maud Mertens wie het slachtoffer is en dat hij op haar school werkt.
Kyra moet die dag haar eerste examen vwo gaan afleggen. Het is op school dus best een hele consternatie, want Marc was een geliefd docent (in alle opzichten). Kyra weet dat haar schoolvriendinnen naakt voor hem poseerden. Die willen dat echter niet dat het aan de grote klok wordt gehangen.  Marc is vermoord, zijn tong is afgesneden, maar de uiteindelijke doodsoorzaak is dat hij hondenstront in zijn mond geduwd heeft gekregen en dat daarna zijn lippen met superlijm aan elkaar zijn geplakt. Een psychopathische moordenaar dus.

Kyra gaat ook zelf op zoek naar de dader en probeert een rode draad te pakken te krijgen. Is Marc vermoord om zijn seksuele escapades met leerlingen? Ook Maud Mertens onderzoekt dat, maar de meeste meisjes zijn niet gedwongen, waren oud genoeg en hadden geen problemen met het naakt schilderen.
Kyra is ook op zoek naar haar vier jaar daarvoor verdwenen zusje Sarina. Die had psychische problemen, had een eetstoornis en is direct na haar eindexamen vwo verdwenen op vakantie  naar Texel. Daarom gaat ze op een dag in die week ook met de auto van haar moeder naar Texel om te voelen wat Sarina destijds  heeft meegemaakt.

(De lezer heeft dan al kennis gemaakt met een andere verhaallijn. Ergens in de Schotse Hooglanden wordt een meisje aangetroffen dat haar identiteit kwijt is en een psychisch trauma heeft opgelopen. De Schotse Mabel ontfermt zich over haar en laat het meisje later opnemen en behandelen in een Londense kliniek. De lezer legt de link natuurlijk vrij snel met de verdwenen Sarina.)

De (mannelijke) dader heeft intussen een tweede slachtoffer op het oog. Hij wacht een man op bij diens sportschool om hem te ontvoeren. Het is Jurgen IJzer, een man die in de bouwwereld bepaald geen vrienden heeft gemaakt en dat zeker niet heeft gedaan met de dader. De dader  wordt bijna betrapt door een vrouw die ook de sportschool verlaat.  Hij vervoert de man naar een plek waar hij hem op zijn gemak kan martelen en doden volgens een vooropgezet plan. Hij heeft namelijk nog veel meer slachtoffers op het oog. Hij lijkt op een afgesloten terrein in een loods met containers en caravans te zitten. Hij begint de man te martelen, totdat hij besluit hem te doden. Maar hij wordt gestoord door een vrouw die een auto uit de loods komt ophalen. Deze Julia is meteen het volgende slachtoffer. Bij Jurgen hakt hij de hand af als relikwie, net zoals met de tong van Marc, en hij onthoofdt het lijk met een kettingzaag. Op zondagmorgen wordt het lijk weer in het openbaar aangetroffen. Het hoofd ligt op de middenstip van voetbalclub De Volewijckers. De romp ligt daar een paar kilometer vandaan.  Kyra krijgt een sms-je dat er weer een lijk ligt en gaat er natuurlijk weer op af. Examenvoorbereiding of niet. Ze heeft intussen een eigen theorie bedacht die ze aan het uitzoeken is.  Maar haar eigen zoekwerk wordt niet altijd op prijs gesteld (bijv. door haar vriendinnen op school, de weduwe van Marc die ze wat impertinente vragen stelt en die woedend op haar wordt.)
Er wordt die dag al snel bekend dat het lijk van de woensdag daarvoor vermist opgegeven Jurgen IJzer is en diezelfde dag nog wordt een lijkschouw gehouden. IJzer is door verstikking met twee munten in zijn neus om het leven gebracht en ook hier is weer superlijm gebruikt. Dat pleit voor de gedachte dat de dader van de twee moorden dezelfde is. Intussen hebben we gelezen dat de vrouw (Julia) die het volgende slachtoffer wordt, verwoede pogingen doet om uit de kofferbak van de auto te komen, waarin de dader haar heeft gelegd. Wanneer ze er eenmaal uit, staat de moordenaar rustig op haar te wachten. Ze is mooi en de dader moet van plan veranderen: eerst wilde hij doden uit wraak en macht, nu zal hij doden uit lust.

Kyra is intussen zo ver met haar onderzoek (ook van andere moorden eerder in het jaar) dat Jeroen de Vries en Rolf Janssen twee mannen uit Amsterdam zijn die problemen hebben gehad met diverse mannen uit de wereld van de bouw en andere projecten zoals een kunstproject met Marc Gaullier. Jeroen is zelf verhaal komen halen bij Kyra's vader. Ze gaat navraag doen waar die mannen zich ophouden en komt erachter dat Jeroen een verblijf in Landsmeer heeft, waar hij ook onderdak verleent aan Rolf. Ze gaat op zoek, maar wordt betrapt. Als ze bijkomt, ligt ze naast het lijk van Rolf. Ze weet zich eerst te bevrijden, maar wordt weer door Jeroen opgepakt. Dan is ze er getuige van dat hij langzaam bezig is de vrouw (Julia) te verminken. Hij snijdt haar borst open en haar tepel eraf. Ze probeert hem uit te dagen en te treiteren met psychologische vragen.
Ze is intussen als vermist opgegeven door haar moeder en Maud komt er na onderzoek van Kyra's kamer achter wat Kyra aan het doen geweest is. Ze ziet de twee namen Janssen en De Vries en gaat op zoek naar het pand van De Vries. Net op tijd komt ze bij de loods aan om Kyra te bevrijden.

Als Kyra weer thuis is, ontvangen ze daar twee ansichtkaarten uit 2010 met de hartelijke groeten van Sarina. Het is natuurlijk de cliffhanger naar het volgende deel.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Maud Mertens

Maud is een ervaren rechercheur bij de Amsterdamse politie. Ze is eigenzinnig en kan inmenging in haar ideeën moeilijk hebben. Ook de manier waarop Kyra te werk gaat vindt ze niet fijn, maar aan de andere kant heeft ze bewondering voor de intelligentie van de scholiere. Ze is een workaholic en dat houdt in dat haar puberdochter Roos geen goede band meer met haar heeft. Die gaat geheel haar eigen gangetje, zeer tot verdriet van Maud. Als ze weer iets van plan is met Roos te doen, wordt ze weer weggeroepen. Ze komt aan het einde van het verhaal net op tijd om Kyra uit handen van Jeroen de Vries te houden.

de moordenaar

Jeroen de Vries is zwaar teleurgesteld in het leven: zijn moeder kleineerde hem, zijn vrouw heeft hem verlaten en zijn vrienden/collega's om hem heen hebben hem verraden. Hij zint dus op wraak en heeft een uitgekiend plan om seriemoordenaar te worden. De slachtoffers moeten boeten voor het onrecht dat hem is aangedaan. Hij heeft een strak plan en eigenlijk gaat het mis als hij daarvan afwijkt en als hij kiest voor een moord uit lustneigingen (de mooie Julia). Er wordt nog verteld dat hij bekend heeft.

Kyra Slagter

Kyra is een slimme vwo-leerlinge die vlak voor haar eindexamen zit. Ze heeft daarnaast een bijzondere voorliefde voor criminologie, wat waarschijnlijk is veroorzaakt doordat haar zusje Sarina vier jaar geleden spoorloos is verdwenen. haar ouders vonden het destijds niet goed dat ze ging mee zoeken. Dat heeft haar gekrenkt en ze wil de schade inhalen. Ze is steeds op de plaats delict en loopt de politie (Maud) wat voor de voeten. Intussen ontwikkelt ze haar eigen theorie over de mogelijke dader en verwerkt dat schematisch in aantekeningen. Ook gaat ze haar boekje wel eens te buiten, als ze naar de weduwe van Marc gaat en haar impertinente vragen stelt. Uiteindelijk komt ze erachter wie de dader is en gaat op eigen houtje naar diens verblijfplaats. Dat kun je op zijn minst roekeloos noemen. Ze moet bijna het onderspit delven, maar wordt net op tijd gered door de komst van de politie. Die had gebruik gemaakt van haar aantekeningen ook de verblijfplaats van Jeroen de Vries ontdekt. Kyra heeft niet zo'n sterke band meer met haar moeder en heeft zich voorgenomen Sarina op te sporen. Aan het einde van dit eerste deel (er volgen er nog drie) geeft ze aan dat ze na haar eindexamen forensische recherche gaat studeren aan de Amsterdamse Hogeschool. Ze is vast van plan haar zusje Sarina ooit op te sporen.

Quotes

"Aan de lantaarnpaal die rechts van haar op de kade staat, hangt de dode man. Een donkere gedaante tegen een schimmige achtergrond. Een galg op Volewijck, denkt Maud Mertens Net als in de Gouden Eeuw, toen ten noorden van de historische vaarroute de muggen over de moerassen heersten en de lege oever gebruikt werd om terechtgestelde misdadigers tentoon te stellen. Een openlucht-museum met half opgevreten lijken was het hier toen." Bladzijde 12
"Meedogenloos. Meedogenloos. Zijn nieuwe mantra. Het woord bevalt hem. Meedogenloos. Te lang is hij die lieve jongen geweest. Zijn moeder zei het vroeger zo godvergeten vaak dat hij dacht dat het wel waar moest zijn. Het is zo’n lieve jongen. Lief, me reet. Toen haatte hij die kwalificatie al, maar hij deed niets met die energie. Hij schikte zich. Deed wat van hem verwacht werd. Dacht daar niet eens meer bij na. Aardig zijn – lief, sociaal, zorgzaam, om te kotsen is het – heeft alleen maar ellende gebracht en jarenlang heeft hij zich daardoor op zijn kop laten zitten. Zich minder gevoeld. Zo’n lieve jongen. Niet meer. Nooit meer" Bladzijde 25
"Verder liep ze, en verder, half rennend, half struikelend, net zo lang tot ze van honger zo misselijk was dat ze echt niet verder kon. Ze pauzeerde bij een grillige rotswand. Toen ze er zeker van was dat hij er niet was, liet ze zich op de grond zakken. Met haar rug tegen de koude stenen frommelde ze met trillende handen een zakje met twee hompen brood uit haar broek en ze begon meteen te eten. Oud, hard brood. Het rook muf, maar dat deerde haar niet. Kleine hapjes nam ze. " Bladzijde 36
"Maud Mertens staat met Niels Bingsten op het voetbalveld. Het hoofd ligt op de middenstip. Keurig recht, de neus naar de lucht. Het haar is rommelig, hier en daar vol aangekoekt bloed. Het lijkt erop dat het gezicht gewassen is. Rondom de haargrens, bij de oren en onder de kaak zit opgedroogd bloed, maar het aangezicht is zo goed als schoon. De oogleden staan open en de irissen zijn dof. De mond is vervormd, de lippen zijn opgezwollen, er zijn wondjes zichtbaar en een aantal kleine donkerrode korstjes." Bladzijde 210
"Tot welke leeftijd plaste jij in je bed, Jeroen?’‘Houd je bek.’‘En waarom dronk je moeder zoveel? Omdat je vader haar sloeg? Omdat ze teleurgesteld was in het leven? Haar man? Haar zoon?’Hij stapt achteruit, grijpt naar de lege jeneverfles en staat ermee in zijn hand.‘Je weet niets van mij. Helemaal niets.’‘Ik weet dat je eindeloos bij psychiaters bent geweest. Dat je therapie hebt gehad.’ Ze zwijgt even. Haar hoofd doet zo’n pijn.‘Ben je bij je ouders gebleven?’ vraagt ze. ‘Of ben je uit huis geplaatst?" Bladzijde 299

Thematiek

Misdaad: whodunit

Galgenveld is het eerste deel in een reeks van vier Noordzeemoorden. Hoofdfiguur, de vwo-scholier Kyra oefent al vast voor later als ze rechercheur wil worden. Er wordt een lugubere moord op haar leraar Kunst gepleegd. Kyra wil weten wie dat heeft gedaan en gaat naast rechercheur Maup Mertens op onderzoek uit. Zij ontdekt de sleutel die de opening biedt voor het oplossen van dit spannende thrillerverhaal. Uiteindelijk komt ze erachter dat een kennis van haar vader Jeroen de Vries de lugubere daden op zijn naam heeft staan. Zelf ontsnapt ze ternauwernood aan de klauwen van deze psychopaat.

Motieven

Wraak

Zoals zo vaak is wraak het motief voor een misdaad. De dader voelt zich miskend door de mensen die hij vermoorden wil. Hij krijgt van hen niet het geld waarop hij recht meent te hebben of hij neemt wraak op de vrouwen omdat zijn eigen vrouw hem heeft laten zitten met een torenhoge schuld.

Moord

Er worden diverse lugubere moorden door Jeroen de Vries gepleegd. De moord op leraar Gaullier en op Jurgen IJzer. Beiden missen bij de vondst van hun lichaam een onderdeel (Gaullier zijn tong en IJzer zijn hoofd)

Queestemotief

Er is in dit verhaal niet alleen een zoektocht naar de dader zoals dat hoort bij een whodunit. Een andere belangrijke zoektocht is die van Kyra naar haar vier haar daarvoor verdwenen zus. Ze leeft in de stellige overtuiging dat Sarina nog leeft. Op een dag maakt ze ook een reis naar Texel om te voelen wat Sarina dat op de dag van haar verdwijning heeft meegemaakt. In Schotland wordt in het berggebied een onbekend meisje gevonden. De lezer snapt dat dit Sarina is, maar de ware toedracht zal nog moeten worden uitgewerkt in volgende delen..

Schoolleven

Kyra is een vwo-eindexamenleerling. De school speelt een rol in deze thriller omdat het de kunstdocent Marc Gauillier die aan een lantaarnpaal in Amsterdam-Noord bungelt. Hij was een aantrekkelijke en goede docent, maar zijn belangstelling voor jonge leerlingen ging misschien wel iets te ver. Hij schildert diverse vriendinnen van Kyra naakt. Ook komt ze erachter dat hij iets heeft gehad met haar zusje Sarina. De ontknoping van de thriller vindt plaats tijdens de eindexamens van Kyra.

Relatie tussen zussen

Kyria is vier jaar ervoor haar zusje kwijtgeraakt. Ze was na haar eindexamen naar Texel afgereisd, maar is daar niet bij haar vriendinnen aangekomen en verdwenen. Kyra probeert alles in het werk te stellen om haar terug te vinden, want ze gelooft nog niet dat ze dood is. In enkele tussenliggende hoofdstukken wordt melding gemaakt van een meisje dat in Schotland in een berggebied in een spelonk wordt aangetroffen en dat zich niets meer van haar verleden lijkt te kunnen herinneren. Het heeft er voor de lezer alle schijn van dat dit onbekende meisje Sarina het zusje van Kyra is.

Psychische afwijking

Jeroen de Vries is een psychopaat. Om diverse redenen neemt hij wraak op de medemens. Hij doet dat op een wrede manier volgens een vooropgezet plan.

Moeder-dochterrelatie

Rechercheur Maud Mertens heeft zo'n druk bestaan dat ze te weinig tijd kan besteden aan haar puberdochter Roos. Die gaat min of meer haar eigen gangetje en lijkt nog meer te kunnen hebben van haar verzorgende vader dan van haar eigen moeder. Wat Maud ook probeert, Roos wil weinig toenadering. Een soortgelijke relatie is er tussen Kyra en haar moeder. Maar de moeder van Kyra lijkt een vrij oppervlakkige vrouw van een huisarts, die niet graag met haar dochter over het verdwenen zusje praat. Dat is en flink taboe geworden. Sarina wordt verzwegen, maar Kyra wil naar haar op zoek. Het lijkt erop dat Kyra's moeder haar eigen gangetje gaat en weinig aandacht aan Kyra wil besteden.

Trivia

Galgenveld werd in juli 2014 in drie zaterdagafleveringen als bijlage verspreid in het AD als gratis cadeau voor abonnees. Dat betekent een oplage van 1,5 miljoen lezers. Daarnaast is het boek te leveren als gewoon boek of als e-book.

Titelverklaring

Het eerste lijk hangt aan de lantaarnpaal in de vroegere wijk Volewijckers. Daar lag vroeger het galgenveld van de gemeenste Amsterdam waar ter dood gebrachte misdadigers ten toon werden gesteld. De dader heeft Marc Gaullier met opzet zo aan het publiek blootgesteld. De naam van de thriller wordt in de roman enkele keren letterlijk uitgelegd.
(vgl. blz. 12) Aan de lantaarnpaal die rechts van haar op de kade staat, hangt de dode man. Een donkere gedaante tegen een schimmige achtergrond. Een galg op Volewijck, denkt Maud Mertens
Net als in de Gouden Eeuw, toen ten noorden van de historische vaarroute de muggen over de moerassen heersten en de lege oever gebruikt werd om terechtgestelde misdadigers tentoon te stellen. Een openluchtmuseum met half opgevreten lijken was het hier toen.

Structuur & perspectief

Er zijn in totaal negen delen die de naam van een dag dragen: van de ene week Maandag tot de andere week Dinsdag. Deze delen zijn op hun beurt onderverdeeld in 61 hoofdstukken die geen titel hebben. In een aantal hoofdstukken wordt er uitgeweken naar Schotland/Engeland, waar een meisje wordt aangetroffen die haar identiteit kwijt is. Natuurlijk hebben beide verhaallijnen met elkaar te maken. 
Door de delen in de vorm van achtereenvolgende dagen te presenteren moet de schrijfster zich aan de chronologische volgorde houden. Ze wijkt daar enkele keren vanaf wanneer Kyra denkt aan haar verdwenen zusje.
Het nadeel van de keuze voor de structuur in dagen is dat alles wat moet worden verteld in een kleine tijdsperiode moet worden verteld. Daardoor worden gebeurtenissen op elkaar gepropt. Een voorbeeld daarvan is dat een lijk op zondagmorgen vroeg wordt aangetroffen en dat de rechercheur enkele uren daarna al bij de autopsie  aanwezig is.

De hoofdstukken zijn relatief kort en worden meestal afgebroken door middel van een cliffhanger, wat natuurlijk belangrijk is voor de spanning. Het volgende hoofdstuk of sub-hoofdstuk gaat dan meestal verder met een andere vertellersfiguur. Want de thriller heeft een meervoudig perspectief.
Je kunt de volgende personale vertellers onderscheiden:
- Kyra Slagter, de 19-jarige vwo-scholiere die haar leraar ziet bungelen op de dag van haar examen
- Maud Mertens, de Amsterdamse rechercheur, die op zoek gaat naar de dader
- de dader Jeroen de Vries die op een lugubere manier vertelt wat hij met zijn slachtoffers uitvreet.
- een ander slachtoffer is Julia Hazelbrecht die per ongeluk met Jeroen de Vries in aanraking komt, in zijn kofferbak wordt opgesloten en daarna ernstig mishandeld wordt..
Daarnaast is er nog de Schotse/Engelse verhaallijn waar in een onbekend meisje ontsnapt aan haar achtervolger, gered wordt door een Schots echtpaar dat hij in een psychiatrische kliniek in Londen laat behandelen. Hier wisselt het perspectief tussen dat van het meisje en dat van de Schotse vrouw Mabel.

Decor

Het decor van de thriller is voornamelijk Amsterdam-Noord. Marc hangt aan de lantaarnpaal te bungelen op het Galgenveld. Het is de aankomstplek van de veerpont vanuit Amsterdam-Centrum. Kyra woont vlak bij die plek en Maud ook. De handeling vindt dan ook voornamelijk in dat deel van de stad plaats. Kyra maakt nog wel een uitstapje naar Texel om te bekijken wat haar zusje vier jaar daarvoor heeft gedaan.
Een tweede decor is dat van de Schotse Hooglanden waar een onbekend meisje wordt aangetroffen. Daarna verplaatst dit decor zich naar een psychiatrische kliniek in Londen, waar het meisje dat haar identiteit verloren heeft , zal worden verpleegd.

De tijd van het verhaal is in ieder geval in de tweede week van de maand mei. Het eindexamen vwo begint namelijk de eerste maandag met het examen Nederlands. Het plot eindigt met de bevrijding van Kyra op de dinsdag een week later. Er zijn dan dus 9 dagen verstreken. Het moet allemaal erg actueel zijn. Het examen van Kyra is er duidelijk één van de laatste jaren: Tweede fase, vwoprofiel N&T met Kunst in de vrije ruimte. Ook de  inzet van sociale media geeft aan dat het verhaal actueel is. Er wordt geen jaartal genoemd. Toch kun je erachter komen. Op blz.  266 vertelt Kyra dat ze natuurkunde examen doet en dat de eerste opgave over Carl Lewis gaat. Je kunt dan via internet het examen natuurkunde van de laatste jaren opvragen en dan zie je dat dit examen op dinsdag 14 mei 2013 werd afgenomen. Het verhaal speelt zich dus af in 9 dagen van maandag 13 mei tot en met dinsdag 21 mei 2013.
(Overigens doet de schrijfster Maron hier de werkelijkheid  geweld aan, want dat natuurkunde-examen valt niet -zoals in de thriller wordt verteld- op maandag 20 mei, maar al op dinsdag 14 mei. Dat  foutje had dus voorkomen kunnen worden. evenals het feit dat Maron Kyra in de eerste examenweek zowel examen laat doen in tekenen als een dag later in Kunst Algemeen. Dat is niet mogelijk, tekenen heeft geen apart eindexamen. Maar ach,.......
Een laatste opmerking van een "kniesoor". Op de eerste dag krijgt Kyra Nederlands te maken: ze zegt dat ze dan drie uur de tijd heeft voor een samenvatting. Ook dat is onjuist: het eindexamen vwo-Nederlands bestaat uit twee onderdelen: een tekst met vragen en een geleide samenvatting)

Stijl

Isa Maron schrijft in een heel toegankelijke stijl met veel natuurlijke dialogen en puntige, korte zinnen. Ze overlaadt haar zinnen zeker niet met al te veel beeldspraak. De gebruikte metaforen zijn over het algemeen wel goed gevonden en zeker niet overdreven. Niet allemaal zijn ze natuurlijk even geslaagd. ( bijv. blz. 233 Kyra begint met hardlopen en na tien minuten begint ze  te zweten alsof ze een halve marathon heeft gelopen. Dat kan ze dus niet weten, want ze loopt nooit hard)  Er zit een enorme vaart in het verhaal, wat mede te danken is aan de structuur. Aan het einde komt er wel een vrij abrupt einde aan de handeling. 

Slotzin

Ze ziet haar moeder naar argumenten zoeken.‘Ik meen het,’ zegt haar vader. ‘Holly?’‘Wat ik nog niet verteld heb,’ zegt Kyra zacht, ‘is dat ik me ingeschreven heb voor forensische recherche. Na de zomer start ik aan de Hogeschool van Amsterdam. Ik zal haar vinden, mam. Wat er ook gebeurt, ik ga mijn zus vinden.

Beoordeling

Galgenveld is een erg spannende, goed geschreven en gecomponeerde thriller van Isa Maron. Geen goedmoedige vrouwenthriller, maar een sterk gewelddadig  plot.
Ook al omdat het verhaal gedeeltelijk over school gaat, is het goed te lezen voor leerlingen van havo-en/of vwo-niveau. Enkele scènes zijn nogal gruwelijk beschreven. Mede door  het zeer aanvaardbare niveau van de stijl van Maron is het boek geschikt voor de literatuurlijst op de middelbare school. Veel scholieren hebben  misschien kennis  gemaakt met de zomeractie van het AD dat het boek als bookazine uitbracht in een oplage van 1.500.000 exemplaren. Er komen natuurlijk nog drie vervolgdelen. We wachten met spanning af.

Recensies

"Isa brengt ons een verhaal met veel humor, spanning, actualiteit en we begeven ons in Amsterdam, Texel langs de Noordzee en ook neemt het verhaal ons nog mee op een buitenlands tripje. Dit alles heerlijk vlot geschreven, met veel, soms gruwelijke details. Vanaf hoofdstuk 1 weet Isa je in 61 hoofdstukken constant te blijven boeien. Veel hoofdstukken eindigen met een cliffhanger zodat stoppen geen optie is en je vaak op het puntje van je stoel zit. " http://www.hebban.nl/rece...galgenveld
"Het was even wat stiller rond de auteur maar Isa Maron zet zichzelf met Galgenveld weer terug op de kaart. Het boek heeft naast de juiste uitstraling ook een goede balans in zich. De timing van de perspectiefwissel klopt, de achtergrondinformatie is juist gedoseerd en de lezer wordt geprikkeld met de karakters die nog zoveel meer te bieden hebben dan wat we nu over hen te weten zijn gekomen. Inhoudelijk wordt hier en daar net iets teveel uitgelegd. " http://www.vrouwenthrille...9048822652
"Isa Maron schrijft sterk, actiegericht, in korte, puntige zinnen. Er wordt weinig de tijd genomen om te reflecteren op wat er allemaal gebeurt, het gaat van de ene actie naar de andere. Qua genre bevindt het boek zich een beetje tussen thriller, young-adult en soms ook chicklit in. Als personage is Kyra het meest geslaagd: haar verhaal krijgt diepte doordat ook geregeld even wordt teruggekeken naar de verdwijning van haar zus." http://mustreads.nl/recen...isa-maron/
"Dit boekje kun je echt niet meer weg leggen als je er eenmaal aan begint kun je niet meer stoppen met lezen. Dit boek bevat de ingrediënten die een goede thriller in huis moet hebben. Mijn inziens bevat een goede thriller de volgende ingrediënten: een uitgebreide emotie- en gedachtenbeschrijving, intrigerende plot en een meeslepend karakter. Er zijn weinig boeken die deze ingrediënten in huis hebben. Galgenveld heeft zeker bewezen deze ingrediënten in huis te hebben. Het boek spoorde mij zeker aan om door te lezen. Des te verder is las des te nieuwsgieriger ik werd." http://vbnow.nl/2014/07/27/26421/

Overhoor jezelf

Wat is het thema van het verhaal?
Welke motieven komen in de thriller terug?
Meerdere antwoorden mogelijk
Welke karaktereigenschap vindt de dader van de moorden voor zichzelf het belangrijkste?
Van zijn slachtoffers bewaart de moordenaar iets in zijn verzameling. Welke bewering is juist?
Wie van de volgende personages is geen verteller?
Welk perspectief heeft deze thriller?
In welke tijd speelt het plot zich af?
Welk decor is voor de grote verhaallijn van belang?
Waaraan leed Sarina toen ze in 2010 verdween?
Bewering I: Kyra heeft een goede band met haar moeder.
bewering II: Maup heeft een goede band met haar dochter Roos
Bewering III: Jeroen heeft een goede band met zijn ex-vrouw
Welk profiel heeft Kyra op het vwo gekozen?
Wat wil Kyra gaan studeren als ze slaagt?
Welke bewering over de titel is het best?
Hoe ziet de structuur van de roman eruit?
Welke bewering over leraar Marc Gaullier is de beste?
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

47.927 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees
Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Ik vond het mijn taak om de verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met nieuwe en/of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk ook gewoon leuk zijn. Docenten kunnen je met het aanprijzen van leuke en/of spannende boeken enthousiast maken. Ik heb nu ruim 1400 verslagen gemaakt, waarvan een heleboel Zeker-Weten-Goed-verslagen. Bij Scholieren.com probeer ik daarom zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Ik hoop altijd dat de 'moderne leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende schrijvers ook op de leeslijst te zetten. Uittreksels maken vond ik vroeger zelf helemaal niet leuk. Nu maak ik ze zelf voor scholieren.com. Nog een gemeend advies: wees verstandig en lees altijd wel het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een een prima geheugensteun voor je mondeling. En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek ook niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com levert.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Cees