Fout door Mel Wallis de Vries

Zeker Weten Goed
Foto van Carla
Boekcover Fout
Shadow
  • Boekverslag door Carla
  • Zeker Weten Goed
  • 7 september 2021
Zeker Weten Goed

Eerste uitgave
2008
Pagina's
77
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Fout
Shadow
Fout door Mel Wallis de Vries
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2008
  • 77 pagina's
  • Uitgeverij: The House of Books

Flaptekst

Stel je voor: je wordt wakker vastgebonden aan een boom en je hebt geen idee waar je bent. Het is koud, regenachtig en in de wijde omtrek is geen mens te bekennen. Bij je voeten ontdek je een briefje met de tekst: dit is je verdiende loon. Vanavond ben je dood. Het overkomt de zestienjarige Sophia. Ze is wanhopig en probeert van alles om te ontsnappen. Maar tevergeefs. Terwijl de tijd doortikt, herinnert ze zich langzaam weer flarden. Weet Sophia uiteindelijk wie haar heeft ontvoerd? Kan ze dit overleven? En welke rol speelt Damian, haar nieuwe vriend? Ze heeft slechts een dag om achter de waarheid te komen.

Eerste zin

Tevreden kijk ik neer op Sophia’s vastgebonden lichaam.

Samenvatting

Sophia is een zestienjarig meisje uit Amsterdam. Ze speelt hockey en zit in het vierde jaar van de middelbare school. Tijdens het uitgaan ontmoet ze Damian, de knapste jongen die ze ooit heeft gezien. Hij zit in de eindexamenklas van een andere school. De avond dat ze elkaar ontmoeten weet ze meteen dat ze verliefd is als ze met elkaar zoenen. Haar beste vriendinnen, Lizzy en Tessel, komen achter een geheim van Damian dat Sophia’s hart zal breken: hij heeft verkering met een ander meisje, Merel. Sophia kan het niet geloven en gaat verhaal halen bij Damian. Hij beweert dat hij het heeft uitgemaakt en zij hem blijft stalken. Sophia gelooft hem en ze gaan met elkaar naar bed. Dan is het zaterdag en moeten ze met het hockeyteam spelen. Daarna is er een groot feest in de Westergasfabriek. Op het feest ziet ze Damian en hij neemt haar mee naar een stille plek. Sophia is nog steeds boos op hem, maar vergeet dat snel wanneer hij haar naar zich toetrekt. Ze zoenen, tot hij de opmerking maakt dat het geheim moet blijven, zodat Merel het niet ziet. Sophia wordt woedend en loopt bij hem weg.

Wat Sophia niet weet is dat Damian nog meer vriendinnetjes heeft. Cecile, een stil meisje uit haar hockeyteam, is al een halfjaar stiekem met hem samen. Ze ziet Sophia en Damian zoenen op het feest, nadat ze hen is gevolgd uit wantrouwen. Ze wordt woedend en ze wil Sophia iets aandoen. Ze wacht haar buiten achter een boom op en slaat haar bewusteloos. Vervolgens neemt ze haar mee naar een afgelaten bos, ’t Twiske, en bind haar vast aan een boom. Ze laat een briefje achter met de boodschap dat ze vanavond dood zal zijn.

Sophia wordt wakker terwijl ze vastgebonden aan een boom zit. Ze raakt in paniek, moet huilen en doet er alles aan om los te komen. De hele dag denkt ze na over wat er gebeurd kan zijn. Ze is delen van haar geheugen kwijt doordat ze bewusteloos is geslagen. Uiteindelijk komen er flarden terug en denkt ze dat Damian de dader is. Rond 19.00 uur ’s avonds komt de dader terug. Het is al donker en Sophia kan niet zien wie het is, tot ze de stem van Cecile herkent. Ze krijgt het touw om haar polsen los en weet te ontsnappen aan Cecile. Ze verstopt zich in de berm en belt de politie. Cecile raakt in paniek en probeert zichzelf dood te schieten met het pistool wat ze van huis heeft meegenomen. Ze raakt zwaargewond.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Sophia

Een 16-jarig meisje uit Amsterdam. Ze wordt verliefd op Damian en hij blijkt een foute jongen te zijn. Ze hoort geruchten dat hij een vriendin heeft en later blijkt het dat hij met nog een meisje aan het daten is. De jaloezie van het andere meisje zorgt ervoor dat Sophia ontvoerd wordt en aan een boom wordt vastgebonden. Ze krijgt de boodschap dat ze ’s avonds dood zal zijn, maar weet toch te ontsnappen.

Damian

De jongen die meerdere meisjes aan het lijntje houdt. Hij liegt en bedriegt en zorgt er zo voor dat Sophia wordt ontvoerd.

Lizzy en Tessel

De beste vriendinnen van Sophia. Zij komen erachter wat een foute jongen Damian is.

Merel

De ‘vriendin’ van Damian. Damian beweert dat ze zijn stalkerige ex is, maar uiteindelijk blijkt dat Damian liegt.

Cecile

Een meisje uit het hockeyteam van Sophia. Ze date al een halfjaar stiekem met Damian en draait door als ze hem ziet zoenen met Sophia. Ze besluit Sophia te ontvoeren en vermoorden.

Quotes

"Ik probeer van houding te veranderen. Maar ik kan me bijna niet bewegen. Mijn spieren zijn stijf en mijn tenen gevoelloos van de kou." Bladzijde 12
"Waar denkt ze nu aan? Ik stel me de doodsangst voor in haar ogen en moet glimlachen. Wat een geweldig plaatje." Bladzijde 33
"Het was Cecile! De laatste van wie ik dit had verwacht. Meestal hield ze zich op de achtergrond." Bladzijde 41
"Mijn vijand op een presenteerblaadje. De rest ging eigenlijk kinderlijk eenvoudig." Bladzijde 60
"Die arme mensen hebben zich zo’n zorgen gemaakt. Ze belden vanochtend vroeg al om je als vermist op te geven." Bladzijde 76

Thematiek

Misdaad

Het verhaal draait om de misdaad die Sophia wordt aangedaan. Ze wordt ontvoerd, vastgebonden aan een boom en achtergelaten. Het enige wat ze weet is ‘dat ze vanavond dood is’ door een briefje dat ze bij haar voeten vindt. De dader is van plan om haar te vermoorden.

Eenzaamheid

Terwijl Sophia vastzit aan de boom voelt ze zich eenzaam. Ze denkt na over haar ouders en hoe ze die heel weinig ziet. Ook Cecile voelt zich eenzaam: ze is bang om Damian te verliezen omdat ze zich alleen voelt. Haar vader is overleden en haar moeder is een alcoholist en geeft haar geen aandacht.

Motieven

Jaloezie

Cecile is zo jaloers op Sophia en Damian, dat ze Sophia ontvoert en wil vermoorden.

Verliefheid

Het verhaal draait om de meisjes die verliefd worden op Damian, namelijk Sophia en Cecile.

Titelverklaring

Fout slaat op het foute karakter van Damian. In Cecile’s ogen is de affaire tussen Sophia en Damian een grote fout van Sophie, die zij moet oplossen. Wat ze niet weet én niet wil geloven, is dat Damian tegen meerdere meisjes liegt.

Structuur & perspectief

Het verhaal speelt zich in chronologische volgorde af, met flashbacks naar de context van de misdaad. De hoofdstukken wisselen af tussen het perspectief van Cecile, die tot het einde onbekend blijft, en Sophia.

Decor

Het verhaal speelt zich af ten tijden van publicatie, wat te herkennen is aan dat de personages drinken vanaf hun zestiende en met elkaar praten via msn. De personages wonen in Amsterdam. Het feest en de misdaad spelen zich af in de Westergasfabriek en ’t Timpke.

Stijl

De stijl van de auteur is kort en bondig. Je komt niet meteen te weten wie de dader is, waardoor je lang blijft denken dat het Damian is en het spannend blijft.

Slotzin

Ik weet dat hij gelijk heeft en sluit mijn ogen.

Beoordeling

Het is een spannende jeugdthriller die je in één keer uitleest.

Overhoor jezelf

Damian en Sophia gaan naar dezelfde school
Hoe heten de beste vriendinnen van Sophia?
Wie ontvoert Sophia?
Het feest waar Cecile Damian betrapt op vreemdgaan is in de Westergasfabriek
Wat gebeurt er als Sophia Damian aanspreekt op vreemdgaan?
Het lukt Cecile om Sophia te vermoorden
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

48.163 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Fout door Mel Wallis de Vries"

Ook geschreven door Carla