Escape Room door Maren Stoffels

Zeker Weten Goed
Foto van Menne
Boekcover Escape Room
Shadow
  • Boekverslag door Menne
  • Zeker Weten Goed
  • 30 april 2022
Zeker Weten Goed

Eerste uitgave
2017
Pagina's
239
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Escape Room
Shadow
Escape Room door Maren Stoffels
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Feitelijke gegevens

  • 10e druk, 2021
  • 178 pagina's
  • Uitgeverij: Leopold

Flaptekst

Meer dan tien maanden heb ik op dit moment gewacht.
En nu staat Het voor me, in levenden lijve.
Ik schud Het de hand.
En Het heeft geen idee wie ik ben.
Ik moet me inhouden om niet te veel naar Het te kijken.
Het is gewoon een speler,
net als die andere drie.

Vier vrienden geven zich op voor een escape room. In dit spel moeten ze binnen zestig minuten zien te ontsnappen uit een kamer. Maar wat gebeurt er als de persoon die hen opsluit helemaal niet van plan is hen te laten gaan? Een van de jongeren is het doelwit. Maar wie?

Eerste zin

'Hij is homo, zeker weten.' Sky zit vlak achter Alissa en mij, op de leuning van het bankje. Alleen wij drieën zijn er nog, verder is het park verlaten.

Samenvatting

Sky, Mint en Alissa zitten samen in het park te wachten op Milas, de collega van Sky, die hen een pizza komt brengen. Ze hebben een weddenschap afgesloten om te ontdekken of Milas homo is. Hij zegt dit niet te zijn, waarna Alissa hem leuk begint te vinden. Sky ziet dat meteen, en baalt hier ontzettend van. Hij heeft dan wel een relatie met Caitlin, maar eigenlijk vindt haar helemaal niet leuk.

Mint gaat mee met Alissa, die een neuspiercing gaat laten zetten. Als ze thuiskomt reageert haar vader enthousiast, daar is Alissa blij mee. Haar vader is sinds afgelopen kerst niet helemaal meer hetzelfde. Hij is brandweerman en heeft die avond tevergeefs geprobeerd een gezin te redden uit een brandende woning. Sindsdien heeft hij vaak nachtmerries en begon later medicijnen te slikken om rustig te worden. Alissa heeft meegewerkt aan een documentaire over de gebeurtenis, in de hoop daarmee mensen te kunnen helpen. 

Milas merkt dat hij veel aan Alissa moet denken. Sinds zijn ouders zijn overleden en zijn relatie voorbij is heeft hij zijn gevoel haast uitgezet, totdat hij Alissa zag. Hij besluit echter ver uit haar buurt te blijven, omdat hij bang is dat hij een slechte invloed zal hebben op haar. 

Sky ziet op zijn werk een flyer voor een Escape Room hangen en is meteen enthousiast. Hij vraagt Mint en Alissa of ze mee willen gaan. Mint is meteen enthousiast. Alissa stelt voor om Milas ook uit te nodigen, en hoewel Sky daar helemaal geen zin in heeft doet ze dat uiteindelijk ook. Die avond is Sky samen met Caitlin. Caitlin wil blijven slapen. Sky wordt benauwd van het idee, maar weet niet hoe hij nee moet zeggen, dus laat hij het toe. Ze probeert seks met hem te hebben, maar Sky verzint een smoesje om er onder uit te komen.

Milas heeft ingestemd om mee te gaan naar de escape room. Mint ziet hem een keer in het weiland, en krijgt er pijn van in haar buik. Zij kan de pijn van anderen aanvoelen, en vermoedt nu dat het de pijn van Milas is. Ze houdt hem in de gaten en ziet dat hij een woedeaanval heeft en een bankje helemaal kapot slaat. Er komt een jogger aan en die begint met hem te praten, maar Milas scheldt haar weg. Mint gaat dan ook snel weg. Ze gaat naar Alissa om haar te waarschuwen voor Milas, maar komt niet verder dan een vage opmerking dat Alissa op moet passen.

Alissa gaat bij Milas eten. Ze voelen zich snel vertrouwd bij elkaar en praten veel. Milas over het overlijden van zijn ouders en het einde van zijn vorige relatie, Alissa over haar vader sinds de brand. Ze zoenen ook. 

Het is de dag van de Escape Room. Sky komt Caitlin tegen, ze vraagt wat hij doet die avond en dan of ze mee mag naar de escape room. Hij liegt tegen haar dat de Escape Room een uur later begint, omdat hij geen zin heeft dat ze meegaat. Alissa wil vertrekken naar de escape room maar krijgt dan ruzie met haar vader, omdat zij weer op haar zusje moet passen terwijl ze plannen heeft. Ze wordt boos op hem. Mint heeft zich voor het eerst opgemaakt voor de gelegenheid. Mint en Alissa fietsen maar praten niet met elkaar. Milas komt als laatste aan, hij en Alissa zoenen kort. Sky baalt ervan, maar besluit zijn avond niet te laten verpesten door die twee. Ze gaan naar binnen en worden verwelkomd door Cleo, de medewerkster van de Escape Room. Dan beginnen ze aan de room.

Mint en Sky beginnen fanatiek aan de puzzels, Mint blijkt een echte pro te zijn. Alissa krijgt het een beetje benauwd in de room. Ze krijgt flashbacks van haar vader in de tijd dat het slecht ging met hem en dat hij begon met medicijnen nemen. De sfeer binnen de groep is een beetje gespannen. Mint houdt Milas strak in de gaten. 

Ondertussen wordt duidelijk voor de lezer dat Cleo de mysterieuze figuur is die gedurende het hele verhaal al vooruitblikt naar dit moment en één van de groep specifiek nauw in de gaten heeft gehouden. Deze Escape Room heeft zij met voorbedachte raden opgezet, om een van hen in het bijzonder te martelen, maar het is niet duidelijk wie ze op het oog heeft. 

Na een tijdje zoeken en puzzels oplossen vindt de groep op een gegeven moment een speeldoosje. Zodra ze de muziek afspelen doet Cleo ineens alle lichten uit. De groep raakt een beetje in paniek. Sky wordt boos op Cleo en heeft het gevoel dat ze een machtspelletje speelt met hen, zeker na de laatste hint die zij hen heeft gegeven. Cleo eist dat Sky bij de deur met het luikje gaat staan, wat hij geïrriteerd doet. Dan sluit ze ineens razendsnel het luik op zijn hand, en verwond hem daarmee vrij ernstig. De groep krijgt door dat dit niet zomaar een spelletje is maar dat Cleo echt slechte bedoelingen heeft. Alissa komt in actie en breekt een van de camera’s van de kamer en dreigt de rest ook kapot te maken. Cleo dreigt terug dat ze dan voor altijd opgesloten zullen blijven zitten.

De groep bedenkt zich of iemand weet waar ze zijn en of iemand ze zal missen. Ze concluderen van niet, maar dan bedenkt Sky dat Caitlin eraan komt. De groep hoopt dat Caitlin slim genoeg zal zijn om te raden dat zij en de groep in gevaar zijn, en moet afwachten totdat ze arriveert. Er gaat een brandalarm af, als onderdeel van de escape room of als martelmethode, het is onduidelijk, en de groep besluit zich te verstoppen in de kast in een van de kamers. Ondertussen komt Caitlin aan, en Cleo moet improviseren. Ze krijgt haar binnen en weet haar daar vast te binden. 

Cleo gebruikt Caitlin als gijzelaar en dwingt Alissa om het haar van Mint af te knippen. Mint wil dit niet, maar ziet in dat er een andere optie is, en laat het toe. De groep vraagt zich af op wie van hen Cleo het gemunt heeft. Mint denkt dat Milas er meer mee te maken heeft dan hij laat merken. Milas heeft door dat Mint meer van hem weet dan ze toegeeft, dus probeert haar apart te krijgen van de groep. Daar ondervraagt hij wat ze weet en bedreigt hij haar om te voorkomen dat ze het tegen Alissa vertelt. Dit doet Mint later echter toch, maar Alissa gelooft haar niet en de twee krijgen erge ruzie. 

Cleo realiseert zich ineens nog iets over de groep wat ze kan gebruiken om hen tegen elkaar op te zetten. Sky en Mint vinden de sleutel voor de volgende kamer van de escape room, maar de nieuwe hint van Cleo zorgt voor verwarring bij Alissa. Ze ondervraagt Sky, en uiteindelijk verklapt Sky dat hij stiekem homo is en verliefd is op Milas. Alissa en Milas weten niet hoe ze moeten reageren, Sky en Mint gaan verder naar de volgende kamer. Mint vertelt daar aan Sky dat ze pijn van anderen kan voelen, nog voordat hen iets overkomt, net zoals ze eerder pijn had aan haar hand vanwege de verwonding die Sky later op zou lopen. Het gaat steeds slechter met Sky en zijn wond, hij wordt licht in zijn hoofd. Mint zoekt ondertussen verder. Ze hebben Milas nodig om de volgende sleutel te krijgen, hij werkt met tegenzin mee en gaat dan weer terug naar Alissa. Hoewel Sky Mint eerst niet geloofd over Milas, omdat hij zo verliefd op hem is, begint hij toch steeds beter in te zien dat ze gelijk heeft over de situatie. 

Sky wil Alissa overtuigen om uit Milas zijn buurt te blijven. Ze gelooft hem eerst niet en is nog steeds boos dat hij gelogen heeft. Dan krijgt ze een nieuwe hint van Cleo en ziet ze toch in dat hij gelijk heeft. Ze laat echter niks merken en neemt Milas apart, om Mint en Sky te beschermen en om Milas in zijn waan te laten. Alissa twijfelt nog steeds een beetje, maar ziet dan foto’s in de escape room die ze ook op Milas zijn kamer heeft gezien. Dan weet ze zeker dat Milas bij Cleo hoort. Ze probeert kalm te blijven en bedenkt een plan voor zichzelf. 

Sky en Mint hebben door dat Alissa hen beschermt en dat ze aan hun kant staat. Alissa heeft ondertussen voor elkaar gekregen om een glasscherf te bemachtigen. Milas heeft het eerst niet door, maar dan pakt Alissa hem tevoorschijn en begint ze hem te ondervragen. Milas geeft toe dat Cleo zijn zus is. Milas legt het hele verhaal aan haar uit.

Het huis dat met kerst in de brand stond en waar Alissa’s vader moest blussen was het huis van Milas en zijn familie. Cleo en Milas waren de enige die de brand hebben overleefd. Cleo werd heel verbitterd door de situatie, zeker nadat Alissa meedeed aan de documentaire. Cleo escaleerde en heeft de hele escape room opgezet om Alissa te laten voelen hoe het is om je machteloos te voelen. Milas wilde eerst niet meewerken maar zijn zus ook niet verraden. Toen begon hij Alissa leuk te vinden, maar was het al te laat om terug te gaan. Hij moest mee doen aan de escape room om haar te beschermen, maar wist niet dat de room zo uit de hand zou lopen.

Alissa is in shock. Milas probeert dichterbij te komen, maar ze dreigt hem pijn te doen met de glasscherf. Milas blijft dichterbij komen, en voor ze het weten zit de glasscherf in Milas zijn buik. Mint komt dan de kamer binnen en ziet wat er is gebeurd. Ze kijkt nog of Milas te redden is, maar concludeert van niet. Mint, Alissa en Sky gaan samenzitten en kunnen niets dan afwachten. Cleo is radeloos nu ze denkt dat haar broer dood is, bedenkt iets en loopt weg.

Caitlin weet vrij te komen en de alarmcentrale te bellen. Politie en ambulance zijn onderweg. Dan ziet Caitlin op een van de camera’s dat Cleo een molotovcocktail het gebouw in gooit en het gebouw daarmee in de fik zet. Ze schreeuwt het door de telefoon en vlucht het gebouw uit. 

De groep ziet de rook en heeft door dat het gebouw in de fik staat. Ze kunnen nog steeds nergens heen. Sky haalt Milas uit de andere kamer en legt hem bij de rest. Hij heeft hen dan wel in gevaar gebracht, hij wilt hem niet zo alleen laten sterven. Cleo krijgt door dat Caitlin weg is en dat ze alarmcentrale heeft gebeld, en realiseert zich dat ze haar komen ophalen. 

De groep wordt op tijd gered door Alissa’s vader en zijn collega’s. Sky, Alissa en Milas liggen erg gewond in het ziekenhuis, maar worden beter. Mint mankeert fysiek vrijwel niks, maar zal psychisch nog wel even met de situatie rondlopen. 

Caitlin komt Sky opzoeken in het ziekenhuis. Ze praten de situatie uit, en alles is oke tussen de twee. Caitlin krijgt Sky voor het eerst sinds de gebeurtenis weer aan het lachen. Ook Mint komt even langs. Ze verteld dat Cleo op het politiebureau wordt verhoord en dat Milas na haar aan de beurt is. Mint gaat ook langs Alissa. De twee huilen samen en vergeven elkaar voor wat er in de room is gebeurd. Alissa voelt zich hopeloos en denkt nooit meer iemand te kunnen vertrouwen, maar Mint verzekert haar dat dat wel zal lukken: ze hebben tenslotte elkaar nog. 

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Sky

Sky is de enige jongen binnen de drie vrienden. Hij werkt bij de pizzeria en hij drumt. Hij heeft een relatie met Caitlin, maar is eigenlijk verliefd op iemand anders. Eerst lijkt het lang alsof het Alissa is op wie hij verliefd is, maar later blijkt het Milas te zijn. Als zijn geheim eenmaal naar buiten is, komt hij meer tot leven en wordt hij meer zichzelf.

Mint

Mint is een verlegen en onopvallend meisje. Haar ouders zijn een beetje panisch, en zo wordt Mint zelf ook wel eens gezien. Ze heeft vaak last van kwaaltjes. Wat de wereld niet weet, is dat Mint de pijn van anderen kan voelen, en daarom vaak last heeft van dingen. Mint leeft een beetje in de schaduw van Alissa, die knapper is en meer indruk maakt. In de Escape Room komt Mint echter helemaal tot leven, en is zij de belangrijkste factor in het ontcijferen van alle raadsels en het ontsnappen uit de room (voor zover dat mogelijk is).

Alissa

Alissa is een erg expressief meisje. Ze is knap, veel jongens lopen achter haar aan. Ze wordt al snel verliefd op Milas. Ze heeft het zwaar met de toestand van haar vader, die sinds de brand niet meer de oude is. Ze heeft niet het gevoel dat ze daarover kan praten met haar vrienden, omdat die er nooit naar vragen. Daarom voelt ze zich ook snel op haar gemak bij Milas. Alissa blijkt degene te zijn op wie Cleo het gemunt heeft. Aan het eind voelt Alissa zich vrij hopeloos, maar is ze erg blij met haar vrienden.

Milas

Milas is een collega van Sky. Hij is erg in zichzelf gekeerd sinds zijn familie is omgekomen en hij is meer agressief. Zijn relatie is daardoor ook stukgelopen. Hij voelt weinig, totdat hij Alissa weer ziet en hij verliefd op haar wordt. Hij blijft ontvlambaar, zoals Mint heeft gezien toe hij in het weiland een bankje kapot sloeg. Hij blijkt de zus van Cleo te zijn, en hoewel hij eigenlijk de enige was die nog contact met haar had, had hij onderschat hoe erg zij gek is geworden van het gehele incident.

Cleo

Cleo is de medewerker bij de escape room, X in het verhaal en blijkt later de zus van Milas te zijn. Haar familie is, afgezien van Milas, omgekomen in de brand met kerst. Hier is zij ontzettend verbitterd van geraakt en dit heeft zich omgezet in een afkeer van Alissa. Cleo is ontzettend jaloers en boos op haar, omdat haar vader het niet voor elkaar heeft gekregen om haar ouders en haar kleinere zusje te redden. Ze neemt het Alissa kwalijk dat ze zo te koop heeft gelopen met het incident in de documentaire. Ze stalkt haar en bereid een plan om haar te martelen en haar even machteloos te laten voelen als zij zich voelde toen ze naar haar brandende huis moest staren.

Caitlin

Caitlin is de vriendin van Sky. Ze weet niet dat Sky eigenlijk homo is en haar niet echt leuk vindt. Zij wil dan ook steeds verder met de relatie dan Sky eigenlijk wil. Sky probeert haar af te houden en wil haar eigenlijk ook niet bij de Escape Room hebben, maar uiteindelijk gaat ze toch, wat maar goed ook is, omdat zij uiteindelijk de alarmcentrale kan bellen om te zorgen dat de groep gered wordt.

Quotes

"Het laatste wat ik wil, is dat Fenna zich zorgen gaat maken. Maar als ik mijn zusje in bed stop, kijkt ze me met angstige ogen aan. ‘Papa is weer een ongelukkeling, hè?’ Het voelt alsof mijn hart in duizend stukjes breekt. (Alissa)" Bladzijde 42
"Meer dan tien maanden heb ik op dit moment gewacht. En nu staat Het voor me, in levenden lijve. Ik schud Het de hand. Het heeft geen idee wie ik ben. Ik moet me inhouden om niet te veel naar Het te kijken. Het is gewoon een speler, net als die andere drie. (X)" Bladzijde 53
"Ze kijken me alle drie aan. Ik zie verbazing, opluchting en bewondering. Dat laatste komt uit de mooiste blauwe ogen, die me nog altijd verlammen. Zelfs hier, nu er overal gevaar dreigt, doen ze dat nog steeds. (Sky)" Bladzijde 84
"Bij elke hap lucht scheld ik Cleo verrot. Niemand houdt me tegen, ze laten me alle drie schreeuwen. Niemand zegt dat ik moet stoppen of legt een hand op mijn arm. Omdat ze denken dat Cleo alle grenzen overschrijdt: ze komt aan iemand van wie ik houd. Maar dat is het niet. Ik flip omdat ze aan iemand komt van wie ik níét houd. Ik heb Caitlin al die tijd laten geloven dat ik haar leuk vond. Waarom? Omdat ik bang ben dat de waarheid uitkomt. (Sky)" Bladzijde 91
"Voor de tweeede keer zie ik een andere Mint. Haar jukbeenderen lijken ineens scherp en opvallend en haar haar is regelmatig en kortgeknipt. Het meisje in de spiegel doet me denken aan een soldaat die terugkomt uit de oorlog. Langzaam dringt tot me door dat dit míjn spiegelbeeld is. Dit ben ík. Ik laat een lach ontsnappen, want het staat me. Het staat me verdomde goed. (Mint)" Bladzijde 98
"Mijn vader doet een stak naar voren en trekt me tegen zich aan. Mam doet hetzelfde, het voelt warm. Ik voel niet meer welke armen van wie zijn. Ik kan geen kant op, maar het is totaal anders dan opgesloten worden. (Mint)" Bladzijde 170
"In een opwelling zet ik mijn hand aan mijn mond. Het kan me niet schelen dat mijn ouders naast mijn bed zitten als ik keihard door het ziekenhuis roep: ‘Als ik geen homo zou zijn, zou ik nooit verliefd worden op Alissa… Maar op jou!’ (Sky)" Bladzijde 173

Motto

If you had, one shot, or one opportunity

to seize everything you ever wanted.

In one moment,

Would you capture it,

or just let it slip?

- Eminem -

Titelverklaring

De titel is gebaseerd op het feit dat het grootste deel van het verhaal plaatsvindt in de Escape Room waar Sky, Mint, Alissa en Milas in terechtkomen. Aan het einde van het verhaal blijkt de Escape Room ook een kopie te zijn van het huis van Milas en Cleo, waardoor het een extra laag krijgt. Daarnaast is de Escape Room als metafoor te zien voor de pijn waar vooral Cleo, maar Milas ook deels, in zit en waar zij niet uit weet te ontsnappen.

Structuur & perspectief

Het boek is opgedeeld in vijf hoofddelen, genaamd ‘Dit is wat er aan vooraf ging’, ‘Dit is waar de deur dichtgaat’, ‘Dit is waar het spel begint’, ‘Dit is waar de waarheid boven tafel komt’ en ‘Dit is waar het eindigt’. Daar tussen zijn telkens korte hoofdstukken, die telkens beginnen met de naam van het personage met wiens perspectief de lezer op dat moment meeleest. Elk perspectief heeft zijn eigen lettertype, om nog duidelijker onderscheid tussen de personages te creëren. De personages met wie de lezer meeleest zijn Mint, Sky, Alissa, Milas, X (die later Cleo blijkt te zijn), en één keer met Caitlin. Het perspectief is dus altijd in de eerste persoon, maar wel telkens wisselend met wie er mee wordt gelezen.

Decor

Het verhaal vindt voornamelijk plaats in de Escape Room, maar ook de huizen van de hoofdpersonages komen in het begin een paar keer voor en het verhaal eindigt in het ziekenhuis. De locaties staan in een woonplaats die niet bij naam wordt genoemd.

Het verhaal loopt vrijwel geheel chronologisch, afgezien van enkele flashbacks. Zo flasht Alissa een paar keer terug naar de tijd dat het slecht gaat met haar vader, Milas naar het moment dat zijn familie overleed en naar zijn vorige relatie, en Sky een keer naar een moment op zijn werk toen hij erg verliefd was op Milas. Ook het moment dat Milas de hele situatie van Cleo uitlegt aan Alissa is een terugblik in de tijd. Afgezien van die flashbacks loopt de vertelling van het verhaal dus gelijk met de tijdlijn van het verhaal.

Het verhaal vindt plaats in een onbekende tijd, maar uit alle omschrijvingen is af te leiden dat het vergelijkbaar is met het heden. De gehele verhaallijn loopt gedurende een periode van ongeveer een jaar, beginnend bij de brand van het huis van de familie van Milas en Cleo, eindigend in het ziekenhuis.

Stijl

De stijl van het boek is spannend. Het leest heel snel en makkelijk door. Door telkens van perspectief te wisselen krijgt de lezer duidelijk te weten welke personages wat wel weten en wat niet, wat het verhaal erg spannend maakt. Ook de mysterieuze ‘X’-tussenstukjes maken het een leuk en spannend verhaal, omdat eerst niet duidelijk is wie dat is en op wie X het gemunt heeft. Ook weet de auteur goed eigen persoonlijkheden door te schemeren in de verschillende perspectieven.

Slotzin

Want als je één kans had, één mogelijkheid om alles wat je ooit wilde, te grijpen in dat éne moment. Dan zou jij die kans toch ook niet laten lopen?

Bijzonderheden

Het motte van het boek is een liedtekst van een nummer van rapper Eminem. De slotzin van het boek, in een monoloog van Cleo, is ditzelfde citaat maar dan naar het Nederlands vertaald.

 

Achterin het boek vertelt Maren Stoffels, de auteur, nog een korte anekdote over haar ervaring met escape rooms en vertelt daarbij dat zij voortaan, na dit boek, altijd laat weten waar ze heen gaat voordat ze een escape room gaat doen.

Beoordeling

Ik vond het een heel leuk boek om te lezen. Het leest echt supersnel en makkelijk weg, is erg spannend en zit vol met spannende twists. Ik heb het binnen twee dagen uitgelezen omdat ik zo benieuwd was hoe het verder zou gaan. Met elk hoofdstuk valt er weer een puzzelstukje van het verhaal op zijn plek, wat op een goed tempo gebeurt en naar mijn mening heel goed is gedaan. Ook hebben de personages veel diepgang, je leert iedereen goed kennen en hun motieven begrijpen. Vooral Sky heeft naar mijn mening een interessante arch, omdat hij aan het eind van het boek heel anders is dan je aan het begin van het boek denkt.

Ik kan dit boek zeer aanraden!

Recensies

"'Een plot waarbij het verhaaltempo hoog ligt en de wisselingen tussen de personages in een noodtempo plaatsvinden wordt daarbij aantrekkelijk door de gekozen locatie: een benauwde ruimte waarbij de jongeren als ratten in de val zitten.'" https://www.tzum.info/201...cape-room/

Bronnen

Websitepagina over het boek Escape Room op de website van Maren Stoffels, de auteur.
http://www.marenstoffels....cape-room/

Overhoor jezelf

Wat is de inzet van de weddenschap van Sky en Alissa?
Wat veranderd Alissa aan haar uiterlijk?
Hoe heet de ex van Milas?
Hoe heet het zusje van Alissa?
Wat is het thema van de escape room?
Van welke componist speelt er een liedje uit het muziekdoosje in de escape room?
Is het Mint die Alissa slaat of andersom?
Bij wie is Milas gaan wonen nadat zijn familie is overleden?
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

46.521 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Escape Room door Maren Stoffels"

Ook geschreven door Menne