Een vlucht regenwulpen door Maarten 't Hart

Zeker Weten Goed
Foto van Jessica
Boekcover Een vlucht regenwulpen
Shadow
  • Boekverslag door Jessica
  • Zeker Weten Goed
  • 2 maart 2013
Zeker Weten Goed

Eerste uitgave
1978
Pagina's
186
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
Nederland Leest (2014 Winnaar)

Boekcover Een vlucht regenwulpen
Shadow
Een vlucht regenwulpen door Maarten 't Hart
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Feitelijke gegevens

  • 1978
  • 210 pagina's
  • Uitgeverij: Paperview NV

Flaptekst

Maarten 't Hart (1944, Maassluis) studeerde biologie aan de universiteit van Leiden en werd er ook docent. Hij debuteerde als schrijver in 1971 met 'Stenen voor een ransuil'. In 1975 kreeg hij voor 'Het vrome volk' de Multatuliprijs, zijn eerste belangrijke literaire onderscheiding.

Met 'Een vlucht regenwulpen' brak hij in 1978 voor het eerst door bij een groot publiek. In de autobiografisch geïnspireerde roman rekent de schrijver af met het strenge gereformeerde milieu waarin hij opgroeide. Het hoofdpersonage is Maarten, zoon van een tuinder, die dankzij een academische bliksemcarrieère als bioloog aan zijn achtergrond ontsntapt. Van het boek zijn intussen meer dan een miljoen exemplaren verkocht. De verfilming uit 1981 geldt net als het boek als een klassieker. Het leven in een streng gelovige familie is een belangrijk thema in 't Harts oeuvre. In 1984 verschiijn zijn autobiografie 'Het roer kan nog zes maal om'. Niet alleen zijn romans en verhalen bereiken een groot publiek, ook zijn essays doen soms heel wat stof opwaaien, zoals 'De vrouw bestaat niet' (1981) tegen het feminisme. Met 'Het woeden der gehele wereld', een moordverhaal uit 1994 kreeg hij de Gouden Strop voor het spannendste boek.

Eerste zin

In deze ruimte heb ik de zomer gevangen.

Samenvatting

Maarten weet al vanaf de kleuterklas wat hij wil worden: bioloog. Zijn vader is tuinder en staat erop dat als Maarten klaar is met school hij de onderneming van zijn vader overneemt. Maarten weigert dit en staat erop dat hij na zijn school een studie mag gaan doen. De vader van Maarten is helemaal niet blij met Maarten zijn keuze voor een studie. Het gezin van Maarten is streng gelovig waardoor ze een wetenschappelijke studie als biologie eigenlijk helemaal niet zien zitten.

Maarten groeit op in een dorpje waar verder weinig andere mensen zijn. Van zijn verleden voor zijn basisschoolperiode weet hij bijna niks meer. Het enige wat hij weet is dat hij zijn amandelen moest laten knippen op het dorpsplein. Hij was nog nooit op het plein geweest en wist niet eens wat een plein was en zijn eerste ervaring met het plein was dan ook een slechte ervaring.

Al vanaf de kleuterklas leidt Maarten een eenzaam leven. Het liefste is hij alleen bezig met zijn eigen zaken en heeft hij het liefste dat anderen niet met hem bemoeien. Zijn hele basisschoolperiode brengt hij dan ook praktisch eenzaam door.

Als hij naar de middelbare school gaat verandert er nog niet erg veel in zijn leven aangezien hij nog net zo eenzaam is als eerst. Toch verandert er één klein ding: Maarten wordt verliefd op zijn klasgenoot Martha. In zijn ogen is Martha een onbereikbaar meisje met wie hij toch nauwelijks contact kan leggen, dus hij houdt haar zoveel mogelijk op afstand. Ondanks de afstand fantaseert Maarten wel regelmatig over haar en ziet hij al een leven met haar voor zich.

Na zijn middelbare school gaat hij biologie studeren met de richting celbiologie. Zijn vader is dan nog in leven, maar vlak na zijn toelatingsexamen overlijdt zijn vader. De vader van Maarten is nog steeds niet blij met de studiekeuze en geeft Maarten het gevoel dat hij zijn studie toch niet gaat halen. Aangezien Maarten helemaal klaar is met de kerk en het grote onzin vindt, besluit hij om toch zijn studie biologie te gaan doen. Vervolgens gaat Maarten bij zijn moeder wonen die vervolgens ook weer overlijdt aan keelkanker. Vanaf dan is Maarten wees en staat hij er alleen voor. De enige personen die hij nog in zijn leven had zijn gestorven waardoor Maarten zich alleen maar eenzamer gaat voelen.

Maarten blijft nog een lange tijd met de dood van zijn ouders zitten en krijgt zelfs een dwanggedachte over de dood. Een gedachte vertelt hem dat hij nog maar twee weken te leven heeft. Maarten probeert er in die laatste weken nog alles in te halen wat er in zit en probeert zoveel mogelijk leuke dingen te doen.

Om afleiding te zoeken besluit hij om naar zijn laboratorium te gaan. Hier wil hij uitzoeken of hij een kloon van mensen kan maken. Voor Maarten is het een teken van strijd: Maarten is helemaal klaar met het geloof en de kerk en wil iets doen wat tegen de gewoontes van de kerk is. Hij staat er dus op om van één klein celletje een heel mens te kunnen kloneren.

In die twee weken wordt Maarten ook uitgenodigd op een congres in Bern. Hij besluit naar Zwitserland te vertrekken en bij zijn collega’s Ernst en Adriana in te trekken. Hij heeft het erg naar zijn in in Bern, totdat Ernst en Adriana besluiten om een wandeltocht door de bergen te maken. Tijdens deze wandeltocht valt Maarten en zit hij naar zijn idee op de rand van de dood. Met veel bloedingen weet hij er uiteindelijk goed vanaf te komen.

Tijdens een schoolreünie voordat hij naar Zwitserland vertrok heeft Maarten nog de zus van Martha ontmoet. Hij vond de zus van Martha onwijs veel op Martha lijken en dacht eerst dat het Martha zelf was. Omdat Martha nog steeds zijn grote liefde is, hoopte hij via contact met de zus van Martha uiteindelijk met Martha contact te krijgen. Maarten had dan nog ook een afspraak met de zus van Martha staan. Via een ansichtkaart laat hij de zus van Martha weten dat hij de afspraak af wil zeggen.
Die nacht heeft Maarten koorts en droomt hij in zijn koortsbui over Martha. Hij ziet Martha voor zich en wordt er helemaal blij van. Tijdens die droom besluit Maarten dat hij niet meer moet proberen om zijn isolement te doorbreken en gewoon te doen wat hij wil doen: zijn isolement voortzetten en alleen voortleven. Dit houdt in dat hij verder alleen zal leven met weinig contact met anderen.

Personages

Maarten

Maarten is de hoofdpersoon en verteller van dit verhaal. Hij is enig kind en woont met zijn ouders in een dorpje waar erg veel natuur is. Maarten is iemand die erg eenzaam is en nauwelijks vrienden heeft. Meestal vindt hij het heerlijk om alleen zijn eigen ding te doen zonder mensen. Toch vindt hij het af en toe wel vervelend dat hij geen vriendin of vrienden heeft met wie hij zijn leven kan delen. Maarten is een intelligente jongen maar mag eigenlijk van zijn vader niet doorstuderen. Toch krijgt Maarten voor elkaar dat hij mag gaan studeren en rondt hij jaren later de studie biologie af. Maarten is heel erg geïnteresseerd in de biologie en besluit om een eigen laboratorium op te gaan zetten waarin hij kan werken.

Martha

Martha is de onbereikbare liefde van Maarten. Maarten vindt haar al vanaf haar jeugd leuk maar hij durft geen stappen te ondernemen. Over Martha is vrijwel niks bekend.

Moeder

De moeder van Maarten is een lieve en zorgzame vrouw doordat ze zo goed mogelijk voor haar zoon Maarten probeert te zorgen. Over de moeder van Maarten is vrijwel niks bekend, alleen dat ze erg zorgzaam is. Daarnaast is ze al vroeg in het verhaal gestorven.

Vader

De vader van Maarten is een strenge en norse man. Tenminste, die indruk krijg je als je het verhaal leest. Hij sterft al snel en Maarten zit er helemaal niet zo mee dat zijn vader is overleden. De vader van Maarten houdt ook van de natuur. Hij is een kweker en wil het liefste dat Maarten zijn druivenkwekerij overneemt.

Jakob

Jakob is de enige vriend die Maarten heeft. Jakob heeft ook iets in de biologie gedaan waardoor Maarten en Jakob erg veel over biologie praten. Daarnaast probeert Jakob Maarten altijd te pushen om een vriendin te zoeken.

Adrienne

Adrienne is een collega van Maarten. Als Maarten naar Bern in Zwitserland gaat, komt hij haar tegen en moet hij met haar samenwerken. Adrienne woont in Zwitserland en praat dan ook Duits.

Ernst

Ernst is net zoals Adrienne een collega van Maarten. Maarten ontmoet hem als hij naar Bern in Zwitserland gaat. Ernst houdt erg veel van bergbeklimmen in Zwitserland en is erg heldhaftig door de gevaarlijke dingen die hij tijdens het bergbeklimmen doet.

Quotes

"Nog nooit heb ik haar gezicht zo goed kunnen zien. Mijn lichaam ontspant zich, het klappertanden is opgehouden en ik transpireer niet meer. Ik kijk naar haar gezicht, mij verbazend dat het nog altijd aanwezig is. Kon ik het nu zo maar voor altijd vasthouden!" Bladzijde 210
"Daardoor ben je net zo contactgestoord als die aapjes, je kunt geen relaties maken. Maar je hebt van de nood een deugd gemaakt, je hebt jezelf een romantische liefde aangemeten om je onvermogens op dit gebied te camoufleren, om te verbergen dat je net zo bent als alle anderen die ook allemaal als beren willen neuken." Bladzijde 144
"Terwijl ik zo buiten loop weet ik het plotseling zeker, ja met die onwrikbare zekerheid waarover calvinisten altijd praten, dat het Christendom bedrog is, ja, dat het hele leven een laaghartige leugen is en dat ergens ver weg in het heelal nu god satanisch lacht om mijn verdriet, de god van zondag 10 die met vaderlijke hand mijn moeder en krankheid heeft doen toekomen…" Bladzijde 83

Thematiek

Eenzaamheid en isolement

Isolement is het thema. In dit verhaal komt naar voren hoe eenzaam Maarten in zijn eigen leven is. Maarten is hier zelf de oorzaak van omdat hij eigenlijk helemaal geen contact met andere mensen wil. Toch beseft hij zich af en toe dat zijn leven één en al eenzaamheid is en dat hij bijna niemand om zich heen heeft. Hij isoleert zich in alles en sluit zich het liefste in zijn eigen laboratorium op om dingen te bepalen. Daarnaast is Maarten ondanks zijn isolement heel erg op zoek naar volwassenheid. Hij is al eeuwig verliefd op een meisje van vroeger: Martha. Hij blijft naar haar op zoek en blijft eigenlijk naar een relatie op zoek terwijl hij weet dat hij niet geschikt is voor een relatie. Dat geeft hij later in het verhaal ook aan: hij weet zeker dat hij niet geschikt is voor een relatie en nooit een vrouw zal vinden.

Motieven

Eenzaamheid

Maarten is in dit verhaal vrijwel altijd eenzaam. Als hij naar school gaat wordt duidelijk hoe weinig vrienden hij heeft en hoe erg hij buiten de klas valt. Ook thuis heeft hij weinig vrienden waardoor hij zich vaak alleen in de natuur vermaakt.

Relaties

Maarten kijkt al jaren niet meer naar vrouwen omdat hij in zijn jeugd een leuk meisje, Marta, ontmoet heeft. Hij is nog steeds in de waan dat zij ooit een relatie zullen krijgen en vindt het vanzelfsprekend dat hij niks met andere vrouwen aanpapt.

Christelijk

Maarten vindt het gereformeerde milieu waar hij vandaan komt verschrikkelijk. Heel veel van dit verhaal draait om het geloof en de hoofdpersoon Maarten laat zijn twijfels over het geloof duidelijk kenbaar maken.

Natuur

Maarten vindt de natuur onwijs belangrijk. Hij is dan ook van jongs af aan altijd in de natuur te vinden. Daarnaast weet Maarten ontzettend van de natuur af.

Ziekte

Ziekte is ook een belangrijk motief in dit verhaal. Maarten is bijvoorbeeld beide ouders verloren aan de ziekte kanker. Het verhaal draait mede om het verlies van Maarten zijn ouders en hoe Maarten hiermee omgaat.

God

De ouders van Maarten zijn heel erg gelovig. Maarten komt dan ook uit een christelijk milieu. Altijd wordt er van hem verwacht dat hij naar de kerk gaat, terwijl hij het op latere leeftijd helemaal niet leuk vindt. Het geloof en hoe Maarten met het geloof gaat is een belangrijk motief in het verhaal. Zodra Maarten ouder wordt en biologie gaat studeren komt hij erachter dat hij het geloof en alles om het geloof heen, helemaal niks vindt. In het verhaal is de afkeer van Maarten tot het geloof heel erg duidelijk te merken.

Trivia

In 1981 is er van dit boek een film gemaakt. Deze film heet net zoals het titel van dit boek \'Een vlucht regenwulpen\'.

Titelverklaring

Maarten zijn moeder is ziek en heeft niet lang meer te leven. Net voordat zijn moeder zal overleden, ziet hij een vlucht regenwulpen voorbij vliegen. Regenwulpen zijn vogels die erg zeldzaam zijn. Omdat Maarten zo gek op de natuur is, is hij ook erg gefascineerd door de vogels die hij op dat moment ziet.

 

 

Structuur & perspectief

Voor het verhaal is een ik-persoon gebruikt. Alles wordt vanuit één persoon, de ik-verteller, geschreven. In dit verhaal wordt alles door de ogen van Maarten verteld. 

Het verhaal begint met een opening-in-de-handeling: het verhaal zelf begint terwijl de handelingen al zijn begonnen. Je krijgt dus niet eerst een uitleg van de personages, maar je zit gelijk in het verhaal. Ondanks de uitleg van de personages, wordt er door middel van een biografie wel kennis gemaakt met Maarten.
Het verhaal eindigt met een open einde. Niet alles is duidelijk en de lezer blijft ook nog met vragen zitten. Zo weet je bijvoorbeeld niet of Maarten ooit nog Martha zal zien. Of wat er in de rest van zijn leven al gaan gebeuren.

Het verhaal is opgedeeld in hoofdstukken die te herkennen zijn met een kopje aan één of meerdere woorden. Deze woorden zijn motieven van het deel wat volgt.

Decor

Het verhaal speelt zich op verschillende plaatsen af. Het is niet precies bekend in welke plaatsen het verhaal zich afspeelt. Sowieso ergens bij een dorp en polder waar erg veel rietvelden zijn. Maarten houdt al van kleins af aan van de natuur en bevindt zich eigenlijk altijd in de natuur. Het zal dus geen grote stad zijn waar het verhaal zich afspeelt.
Het einde van het verhaal speelt zich af in Bern. Bern is een stad in Zwitserland.

Er is in dit verhaal wel gebruik gemaakt van een belangenruimte. Een belangenruimte is een ruimte waarin de gevoelens van de personages overeen komen met de gebruikte ruimte. Maarten voelt zich bijvoorbeeld heel erg eenzaam. Hij heeft nauwelijks vrienden en als hij volwassen is heeft hij ook geen relatie. Dit weerspiegelt met de ruimtes waarin Maarten zich elke keer bevindt: eenzaam in een laboratorium, eenzaam in de rietvelden, eenzaam in de polder en in verlaten dorpjes waar bijna niemand is. Als je leest over een rietveld waar niemand is, krijg je automatisch al een eenzaam gevoel en dat is precies wat de schrijver Maarten 't Hart voor elkaar wil krijgen.

Het verhaal speelt zich in het voorjaar en de zomer van 1971 af. Dit staat ook op de laatste bladzijde van het verhaal.

Stijl

De schrijfstijl van Maarten 't Hart is niet in één zin te omschrijven. Hij weet emoties en ruimtes met heel veel details op een hele mooie manier te omschrijven. Voor deze details zijn wel hele lange zinnen nodig, waar je tegen moet kunnen tijdens het lezen. Het is belangrijk om je aandacht bij het verhaal te houden omdat je anders verdwaalt in de lange zinnen die hij weet te schrijven. Ondanks de enorm lange zinnen, weet Maarten 't Hart zijn teksten wel zo te schrijven dat je gefascineerd door blijft lezen met het verhaal.
Er zijn dus heel veel details in dit verhaal gebruikt die zorgen voor leesvertraging. Over één moment kan een lang stuk tekst geschreven zijn waardoor je op een moment even vast blijft zitten in het verhaal en het moment langer duurt dan het werkelijk zou duren. Dit geeft wel echt vorm aan het verhaal, waardoor de hoeveelheid details niet storend zijn om te lezen.

Toch is de spanning in dit verhaal ver te zoeken. Er is nauwelijks gebruik gemaakt van een spanningsboog, waardoor het verhaal niet als spannend te benoemen is. Je moet ook van de motieven (voornamelijk de natuur en biologie) houden om door dit boek heen te kunnen komen.

Slotzin

Zonder dat ik het verhinderen kan verdwijnt ze, maar wat blijft is het ongelofelijk vredige gevoel dat diep in mijn lichaam onder mijn middenrif begint en zich uitbreidt tot een nooit gekend welbehagen dat niet alleen de hoofdpijn weet te verdrijven en bij voorbaat dromen waarin ik omlaag val verijdelt, maar daarbovenuit een voorspelling lijkt in te houden van iets wat voor altijd geldig zal blijven.

Beoordeling

Twee jaar geleden is dit boek mij aangeraden door een docent. Aangezien het boek me in het eerste opzicht niet heel erg aansprak, was ik heel erg benieuwd hoe het boek me zou bevallen. Ondanks dat het boek een hele erge biologische achtergrond heeft, is het verhaal me niet tegen gevallen! Het tegendeel zelfs: ik heb me heel erg vermaakt met het lezen van dit verhaal. Het is niet al te moeilijk geschreven waardoor het lekker weg leest en gewoon te begrijpen is. Daarnaast is het boek met veel emoties geschreven waardoor het verhaal constant interessant blijft om te lezen.

Recensies

"Hoewel het boek is gepubliceerd in 1978, is het geschreven in het voorjaar en de zomer van 1971. Daarmee is het in feite een jeugdwerk van ´t Hart, maar alle vertrouwde thema’s zijn er al in aanwezig: liefde, natuur, wetenschap, dood en muziek spelen een belangrijke rol, en de hoofdrolspeler lijkt tot in de kleinste details op de helden van latere romans." http://recensieweb.nl/rec...scarriere/
"Hij heeft pleinvrees, hij durft niet in het zonlicht te lopen, maar wil in de schaduw blijven, omdat hij vreest anders dood te gaan. Die doodsangst is een constante. Als Maarten op de bruiloft een afspraak maakt met Martha\'s zusje -- de eerste afspraak die hij in zijn leven met een meisje maakt! -- weet hij tegelijkertijd zeker binnen veertien dagen (de termijn van de afspraak) te zullen sterven. " http://www.dreambition.nl...rouw-.html

Bronnen

Wikpedia: een vlucht regenwulpen
http://nl.wikipedia.org/w...egenwulpen
Bern in Zwitserland
http://nl.wikipedia.org/w...%28stad%29

Overhoor jezelf

Wat betekent de titel een vlucht regenwulpen precies?
In welke tijd spelen de gebeurtenissen zich af?
Heeft de beschrijving van de ruimte een functie in het verhaal? Is er dus gebruik gemaakt van een belangenruimte?
Dit verhaal is in de ik-persoon geschreven. Wie is de verteller van het verhaal?
Maarten heeft al vanaf zijn middelbare school periode een oogje op Martha. Heeft hij haar ooit aan durven spreken?
Maarten is heel erg eenzaam. Vindt hij dit fijn?
Is de volgende bewering juist of onjuist?
Maarten gaat na zijn middelbare school biologie studeren met de richting planten.
Was de vader van Maarten ook bioloog?
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

45.977 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Q.

Q.

De samenvatting klopt niet. Het is niet tijdens de schoolreünie wanneer hij het zusje van Martha ontmoet. Dit is tijdens de trouwreceptie van Jakob, de vriend van Maarten. Tijdens de schoolreünie ontmoet hij Martha zelf. Ook is het niet Adriana maar Adriënne. Ook is de samenvatting niet logisch opgesteld. Dit wilde ik even melden voor andere gebruikers van de samenvatting :)

7 jaar geleden

J.

J.

Hear hear :/

6 jaar geleden

M.

M.

mierenneuker

6 jaar geleden

N.

N.

leuk

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Een vlucht regenwulpen door Maarten 't Hart"

Ook geschreven door Jessica