Doodskleed door Corine Hartman

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover Doodskleed
Shadow
Zeker Weten Goed

Boekcover Doodskleed
Shadow
Doodskleed door Corine Hartman
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2015
  • 284 pagina's
  • Uitgeverij: Karakter

Flaptekst

In Doodskleed levert de eigenzinnige rechercheur Jessica Haider niet voor het eerst strijd in het belang van gerechtigheid. Is zo’n strijd gedoemd te mislukken als je het zicht op de werkelijkheid verliest en niet meer weet wie je vrienden en vijanden zijn? Jessy krijgt eindelijk de ultieme opdracht waarvoor ze door elitekorps Saligia werd gerekruteerd. In Mexico, op de grens met Texas, sterven vluchtelingen massaal aan een zich snel verspreidend virus. Vooral kinderen zijn hier het slachtoffer van. Jessy krijgt van Saligia de opdracht de veroorzaker ervan uit te schakelen. Terug in Edinburgh wordt Jessy opgepakt en belandt in de gevangenis. Door deze vrijheidsbeperking en vooral door het besef dat ze haar levensmissie kwijtraakt, verliest ze volledig haar grip op de werkelijkheid. Wie heeft haar verraden, wie kan ze nog vertrouwen? In het laatste deel van deze serie wordt Jessy harder dan ooit geconfronteerd met recht en onrecht. De vraag is hoe fataal de gevolgen zullen zijn...

Eerste zin

In felgele letters prijkt de naam Seahawk op het gifgroen. Een lelijke combinatie. vindt Rosa, maar vooral lijkt het een veel te stoere naam voor een rubberboot. Ze twijfelt of ze zal instappen.

Samenvatting

In hoofdstuk 1 maken we kennis met Rosa, een jong Mexicaans meisje dat in handen van mensensmokkelaars is gevallen en in een vluchtelingenkamp in Mexico wordt opgevangen. Later zullen we lezen dat ze kennis maakt met Jessy Haider, de hoofdfiguur van deze serie psychologische thrillers.

Jessy is in Schotland (Edinburgh)  waar ze met haar ex-man Marc  de opvoeding van Sem op zich heeft genomen. Ze maken een excursie en dan krijgen Jessy en Marc ruzie vanwege het feit dat ook hij zich heeft aangemeld als lid van Saligia.Dat heeft Jessy aan het eindde van deel IV gemerkt: een schorpioen staat getatoeëerd op zijn dij.  
Jessy duwt hem over de rand van de afgrond, probeert zijn hand nog te grijpen, maar ze kan hem niet houden. Marc sterft na een dodelijke val.

Enkele dagen later ontmoet ze Mikael die ook lid van het genootschap is. Hij bekent haar in opdracht van Saligia de hoeve van haar (vader) in de fik te hebben gestoken. Ze spreekt met hem over de Saligia-opdracht om Vincent Donnelly te doden die een kamp met kinderen in de buurt van de Amerikaanse grens heeft en er door Saligia van verdacht wordt een dodelijk virus onder de kinderen te verspreiden. Jessy is gemotiveerd om er heen te gaan en Donnelly te doden.
Mikael heeft ene Janek opgedragen iets over zijn familieleden uit te zoeken en nadat Janek de voor Mikael slechte informatie heeft gegeven wordt hij door Mikael gedood. Jessica ziet dat alles van een afstandje aan.

Ze gaat zich voorbereiden op haar taak in Mexico. Sem wil graag mee maar dat kan natuurlijk niet. Ze reist onder een vals paspoort als journaliste naar het kamp, ziet de zieke kinderen en is behoorlijk geraakt. Ze zoekt contact met Vincent Donelly die zwaar bewaakt door lijfwachten wordt. Ze lijkt op zijn overleden vrouw. Hij trapt in  haar truc   en ze krijgt een rondleiding in het kamp. Daarbij ziet ze hoe leuk en vriendelijk hij zich gedraagt en ze kan zich niet voorstellen dat hij een gevreesde misdadiger is. Intussen schakelt ze wel zijn drie lijfwachten uit op een efficiënte en dodelijke manier uit. Jessy maakt zich aan hem bekend en hij vertelt een verhaal over de macht van de VN ten opzichte van de VS. Jessy gelooft hem, zeker wanneer Vincent zichzelf een injectie toedient om te bewijzen dat hij echt met een vaccin bezig is tegen het gevreesde virus. Ze besluit hem niet te doden, maar wel een foto van zijn lijk door te sturen naar Mikael. Ze voelt zich eenzaam en verdrietig en neemt een lekkere snuif coke in bad. Vincent redt haar van de verdrinkingsdood.

Die heeft intussen een andere opdracht uitgevoerd: een pedofiel Fleming wordt door hem in Edinburgh  bezocht en hij snijdt zijn ballen eraf en stopt ze in zijn mond. Fleming bloedt dood en Mikael regelt het zo dat zijn secretaresse Gilian Wainwright verdacht wordt.

Intussen vliegen Vincent en Jessy terug naar Schotland, waar zij meteen wordt opgepakt als verdachte van de moord op Marc. Mikael wordt door een ander Saligia-lid (THomas) ingelicht over het gedrag van Jessy. Hij weet nu ook dat ze haar opdracht niet heeft uitgevoerd en hij zal haar moeten doden volgens Thomas. Hij zoekt met een vals ID van de CIA contact met haar in de gevangenis. Hij heeft wel medewerkers in de gevangenis om "dingen te regelen.".  Jessy ontmoet toevallig  de van moord verdachte secretaresse van Fleming (Gilian)  in de bak. Ze wil dat die voor haar een zelfmoordpil aanvraagt bij Mikael, maar als ze die krijgt duwt ze hem door de strot van Gilian. Die heeft haar straf ook wel verdiend, vindt Jessy.

Haar eigen zaak ziet er niet goed uit, Jessy vreest te worden opgesloten en dat kan ze niet verwerken in haar vrije levensfilosofie. Dan maar liever sterven. Vincent wil haar helpen door haar te doden met een dodelijke injectie van het virus. maar er zit een heel complot achter. Terwijl iedereen denkt dat Jessy dood is, heeft Donnelly haar alleen ingespoten met een zwaar griepvirus en haar daarna een doodskleed aangetrokken. Niemand ziet haar lichaam (ze wordt niet begraven/gecremeerd)  en ze is natuurlijk niet dood.
Jessy wil nog steeds wraak nemen op Mikael, omdat ze erachter is gekomen dat hij haar zoon Nick het laatste zetje naar de dood heeft gegeven. Ze laat hem oppakken voor de moord op Fleming: ze heeft een bekentenis van zijn secretaresse Gilian. Ze doodt hem niet zoals hij zelf wil, maar laat hem leven. Hij zal zijn leven in de cel moeten doorbrengen.

Sem is al die tijd dat Jessy afwezig was door Susan (Jessy's zus) opgevangen. Ze heeft een vriendinnetje dat spinnen verzamelt. Zelf heeft ze van het vriendinnetje een vogelspin (George) gekregen, maar ze weet ook veel van het dodelijk gif van andere spinnen die Francis heeft. Op een avond steekt ze het huis van Francis in de fik, nadat ze een flesje gif heeft gestolen. 
Vincent gaat bij Susan op bezoek en Sem hoort wat van de dialogen. Ze besluit in Vincents auto te kruipen en rijdt met hem mee naar Jessy. Het drietal is nu compleet en Vincent wil een tijdje in de vergetelheid leven. Hij heeft een plan om naar een heel stille plek in Finland te gaan.

Ze komen er inderdaad aan: het is er heel erg stil en Jessy vreest een stil leven en saai tegemoet te gaan. Wil ze dat eigenlijk wel met Vincent: zij die altijd geniet van alcohol, coke en wilde seks.

Maar dan volgt de verrassende ontknoping: Vincent en Jessy praten op een avond over de moord op Alec, de biologische vader van Sem. Ze hoort dat en besluit nu ook wraak op Jessy  te nemen. Ze vraagt of het stel koffie wil en doet de dodelijke gifstof van de spinnen erin. Jessy en Vincent zullen zeker  sterven.  De held van de serie wordt er uit geschreven als een personage uit een soap.
O ja, Sem wil undercover worden en zal een schorpioen op haar  heup tekenen..

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Personages

Michael

Michael is een andere verrader. Hij geeft Nick het laatste zetje in de dood gegeven. Daar komt Jessy in dit vijfde deel achter. Michael is een gewetenloze moordenaar (Nick, Fleming, Janek) . Jessy besluit hem niet te vermoorden, maar te laten oppakken.

Sem

Sem is een tienjarig meisje; de dochter van eerste liefde Alec. Ze heeft misschien wel brand in het klooster gesticht in het derde deel, maar in dit deel ontpopt ze zich ook als wreekster. Ze steekt het huis van vriendin Francis in de brand en steelt gif van de spinnen. Dat gebruikt ze uiteindelijk om Jessy en Vincent te vergiftigen. Ze wil undercover agent worden en zal een tatoeage van een schorpioen op haar dij tekenen.

Vincent

Vincent wordt afgeschilderd als een gewetenloze viroloog die kinderen wil besmetten. Jessy komt erachter dat hij dit juist niet is,. Hij verzorgt de kinderen goed, wil een vaccin voor hen maken en ze laat hem daarom in leven. Dat komt haar duur te staan. Vincent is veel ouder dan Jessy , maar wil met haar weg. Hij denkt in Finland veilig te zijn, maar hij heeft buiten de waard (Sem) gerekend.

Ex-man Marc

Eind deel IV is Jessy erachter gekomen dat Marc ook lid is van het geheime genootschap. Dat was hij al bij de dood van Nick. Jessy voelt zich door hem verraden en na een woordenwisseling zwiept ze hem over de rand van een bergje in de afgrond. Marc is een verrader.

Jessy

Jessica heeft dezelfde karaktereigenschappen als in deel I t/m IV. Ze is rechercheur en ze moet het verdriet van haar dode zoon Nick verwerken. Ze mag toetreden tot het geheime genootschap Saligia dat mensen straft die te slim zijn voor justitie. Daarvoor moet je keihard worden opgeleid en als je daar niet door heen komt, ben je er geweest. Jessica blijft ook in dit deel snakken naar coke, hoewel Saligia dat niet toestaat. In dit deel is er veel minder sprake van heftige seks (SM) waar ze in de andere delen wel pap van lust. Wel drinkt Jessy een stevige borrel (whisky) en ze gaat ook tegen de beginselen van Saligia in. Ze houdt zich niet aan de opdracht en moet daarom gedood worden. Dat gebeurt wel verrassend. Ze is gek op de rockband Pink Floyd. In het algemeen kun je wel stellen dat Jessy in deel V zich van een zachtere kant laat zien: bijv. in het vluchtelingenkamp heeft ze oog voor de slachtoffers (Rosa) maar ook voor de vermeende boef (Vincent). Daarmee maakt ze een karakterontwikkeling mee in de serie.

Quotes

"Omdat die kutkunst van 'm niets opleverde, hij zelfs walgde van de beelden die hij maakte na Nicks dood. Een fucking verrader. Niemand, niemand is te vertrouwen. Als ik iets zo onderhand moet weten, is het dat wel." Bladzijde 62
"Donnelly is een kleine stoorzender in een gefabriceerd scenario, een onomkeerbaar proces dat al jarenlang gaande is on Amerika op termijn volledig onder controle van de Verenigde Naties te krijgen. Amerika moet wankelen, zodat de bevolking zich bedreigd voelt en de humanitaire interventie van de VN welkom is. En die dan haar macht langzaam maar zeker kan uitbreiden, tot we een éénwereldregering hebben." Bladzijde 181
"Nog een laatste keer knipperen. Schiet nu maar op. De naald in mijn huid voelt ik niet eens, wel zijn hand op mijn borst, bij mijn hart. Ik hou van je Jessica, en ik hoop... Met een duizelingwekkende snelheid val ik in het luchtledige. In gedachten probeer ik Pink Floyd te horen, maar het lukt me niet, ik val, en val, en verdwijn in een duister niets" Bladzijde 222
""Dat is lief van je, Sem," zegt Vince, met een knipoog. Ze schenkt koffie in, pakt haar flesje, laat in elke mok twee druppels komen. Kalm zet ze de mokken op tafel. Één voor Vincent, één voor Jessy." Bladzijde 284
"Het is een klein raam, maar groot genoeg voor haar. (Sem) Ze had het flesje met gif in haar zak gestopt. Ze had een colafles met olie en benzine erin en een lont van een stuk stof. Op internet stond hoe dat moest , en de benzine had ze uit de grasmaaier uit de schuur laten lopen. Simpel. Ze had een lucifer bij de stof gehouden en de fles van zich af gegooid voor ze snel weer naar buiten vluchtte." Bladzijde 209

Thematiek

Misdaad: algemeen

Jessica Haider bestrijdt de misdaad. Dat doet ze als rechercheur, maar ze maakt ook deel uit van het geheime genootschap Saligia, dat ervoor zorgt dat misdadigers niet wegkomen als de arm van justitie net te kort is om invloed uit te oefenen op hun straf. In het laatste deel keer moet Jessica in opdracht van Saligia Vincent Donnelly uit de wereld helpen, omdat hij kinderen met een dodelijk virus zou besmetten om hen daarna naar de VS te brengen waar ze het virus onder de bevolking in de sloppenwijken kunnen verspreiden.Maar ze heeft in de gaten dat ze door het genootschap wordt gebruikt. Vincent is niet een misdadiger, maar een weldoener en ze laat hem in leven. Dat komt haar duur te staan. Saligia is dus niet zo'n geweldig genootschap als dit zich in alle delen heeft willen voordoen. Misdaad is overal.

Motieven

Vriendschap en verraad

Ook in dit deel kun je er niet van op aan welke mensen in je omgeving kunt vertrouwen en wie niet. Dat is een bekend vriend/vijandmotief in de literatuur. Vijanden blijken vrienden (zoals Vincent) en omgekeerd (Michael en Marc)

Het geheim

Jessica maakt deel uit van het geheime syndicaat Saligia dat zich ten doel heeft gesteld misdadigers te straffen die de dans juridisch hebben weten te ontspringen. Het lidmaatschap is geheim en aan strenge regels gebonden. Eigen belang mag niet prevaleren. Jessica toont zich aanvankelijk een goed lid van de organisatie om hem uit de weg te ruimen. Maar in deel V komt ze erachter dat ook de leden van Saligia uit zijn op macht en eigen belang. Het doelbewust verspreiden van een dodelijk virus in de VS.

Wraak

Door de hele serie heen is dit een belangrijk motief geweest. Het begon allemaal met de moord op zoontje Nick. Daaruit zijn alle motivaties van Jessy Haider af te leiden. Ze wilde wraak nemen op de echte moordenaar van Nick. Dat blijkt uiteindelijk toch Michael (in opdracht van Saligia) te zijn. Ze vermoordt hem niet, maar zorgt er wel voor dat hij zijn leven in de cel zal moeten sluiten. Sem vermoordt uiteindelijk uit wraakmotieven (ze heeft gehoord dat Jessy haar biologische vader heeft vermoord) Jessy en Vincent.

Drugs

Jessica houdt ervan regelmatig (als ze in de problemen zit) een lijntje coke te snuiven, vooral wanneer ze daarna zin heeft in seks. Dat is wel bijzonder voor een rechercheur. Ook het geheime syndicaat Saligia staat het gebruik van drugs niet toe. Maar Jessica heeft maling aan alles. Toch is het cokegebruik in dit deel minder dan in andere delen.

Moord

Natuurlijk worden in dit deel ook enkele personages vermoord. Marc wordt gedropt door Jessica. Janek wordt vermoord door Michael. De pedofiel Fleming wordt vermoord door Michael. Zijn secretaresse krijgt een dodelijke zelfmoordpil door haar strot gedrukt door Jessy. En last but not least: Jessy en Vincent worden vergiftigd door Sem.

Verraad

Jessy vindt dat haar ex-man Marc verraad heeft gepleegd. Ze heeft in deel IV zijn tatoeage van de schorpioen op zijn dij ontdekt en hij heeft haar nooit verteld dat hij deel uitmaakte van het geheime genootschap. Dat vindt ze een vorm van verraad en ze duwt hem over de afgrond van een bergje. Uiteindelijk laat ze hem los.

Dood

Met als alle moorden is de dood natuurlijk een belangrijk motief. Veel personages vinden de dood.

Alcohol

Jessy is een stevige inneemster. Haar favoriete drank is whisky.

Trivia

In het begin had Corine Hartman aangekondigd dat de serie over Jessica Haider uit zeven delen zou bestaan. Ze is echter niet verder dan vijf delen gekomen. OP de website van hebban.nl geeft ze de reden aan: " Hoewel er aanvankelijk zeven delen waren voorzien vindt Corine Hartman het tijd de serie te beëindigen. Zij zegt hierover het volgende: “Waarom stoppen met de serie rond Jessica Haider? Omdat ze haar extreme manier van leven niet jarenlang volhoudt. Ik hou niet van series waarin de protagonist zich niet ontwikkelt, en dit is een consequentie daarvan. Zeven delen was mooi geweest, omdat ik in elk deel een van de zeven hoofdzonden wilde verwerken, maar ja, de auteur is soms maar deels de baas over zijn personages “

Titelverklaring

Alle vijf delen in de serie met Jessy Haider hebben een titel die uit één woord bestaat.
Op blz. 223 staat de  titel letterlijk vermeld: "Hoe dan ook, feit is dat hij nu, nog geen halve dag  nadat hij Jessy's lichaam heeft bedekt met een doodskleed. op het punt staat een persconferentie te geven.

De titel zelf heeft geen symbolische betekenis.
 

Structuur & perspectief

Er zijn 45 hoofdstukken zonde titel die in chronologische volgorden worden gepresenteerd. Omdat het boek deel uitmaakt van een serie wordt er door de ik-verteller Jessy Haider regelmatig naar één van de vorige delen (en dus het verleden) terugverwezen, maar de chronologische volgorde wordt daarbij niet doorbroken.

Jessy Haider is de protagonist en het is dus ook logisch dat zij de meeste hoofdstukken voor haar rekening neemt. Zij is een ik-vertelster in de o.t.t.
De hoofdstukken van haar worden enkele keren afgewisseld met hoofdstukken waarin een personale verteller optreeedt. Dat is soms Sem, het tienjarig meisje van wie ze de opvoeding op zich heeft genomen en Michael, haar collega uit de geheime misdaadorganisatie Saligia. Ook deze twee vertellers vertellen in d e o.t.t.

Decor

Het is een actueel verhaal dat een vervolg is op deel IV IJskoud. Een keer wordt in de tekst aangegeven dat het maart is. Indirect wordt aangegeven dat Jessy met Vincent en Sem in de zomer in Finland zijn aangekomen (vanwege de muggen). De tijdlaag zou dan kunnen zijn van maart tot juni 2015.

Er zijn enkele decors:
a. Schotland: Edinburgh, waar eerst Marc om het leven komt en later Jessy bij terugkeer uit Mexico wordt opgepakt en in de cel gestopt.
b. Mexico, net over de grens met de VS is een vluchtelingenkamp waarin kinderen die besmet zijn met en virus worden opgevangen en waar Vincent Donnelly de kwade genius zou zijn.
c. Finland: Vincent, Jessy en Sem proberen van het toneel te verdwijnen en gaan naar het grote en eenzame land Finland.

Stijl

Corine Hartman heeft een kernachtige stijl, die de lezer dwingt tot snel verder lezen. Je legt een boek van Hartman niet snel terug op je nachtkastje voordat het uit is.  Haar dialogen zijn vlot en scherp.
 Ze gebruikt daarbij  het middel van de cliffhanger, wat nog wordt versterkt doordat ze vak van verteller wisselt. De lezer wordt dan vanzelf nieuwsgierig hoe het met de verhaallijn die  onderbroken wordt, verder gaat.


Hartman is expliciet in het schrijven van geweld en seks: misschien gaat ze hier en daar wel eens te ver. In dit vierde laatste  is er sprake van wat minder geweld en minder van expliciete seks. Het zijn echter geen oestrogeenthrillers maar testosteronthrillers.
Je moet als lezer wel blijven opletten. Soms gaan de wisselingen van scènes erg snel. Lang niet alles wordt expliciet uitgelegd aan de lezer. Het kan zelfs voorkomen als je wat minder nauwkeurig leest je essentiële informatie mist. 
Niettemin is de Jessica Haider-serie een voltreffer geweest 
 

Slotzin

Ze glimlacht, haalt haar schouders op. Loopt de kamer uit, naar boven , om George te pakken. Daarna gaat ze op de trap zitten, aait het zachte lijfje op haar hand. Straks zal ze proberen een schorpioen op haar heup te tekenen. Vanaf vandaag is ze undercover.

Beoordeling

Het laatste  deel van Jessica Haider-serie is een keiharde thriller met een verrassend einde. Er wordt geweld gebruikt, seks en drugs worden niet geschuwd.  Het verhaal is spannend, heeft een goede plotopbouw en wordt verteld in een heel hoog tempo met als hoofdfiguur de ik-verteller Jessica. Maar er zijn ook enkele andere personale vertellers als Sem en Michael. Omdat dit het laatste deel is, moest Jessy natuurlijk wel van het toneel verdwijnen. De manier is origineel, maar misschien niet helemaal geloofwaardig. 

De delen over Jessica Haider zijn geschikt voor mensen die het genre aankunnen. Niet zo geschikt voor scholieren die niet van geweld houden. Liefhebbers van het genre  zijn echter  vrijwel allemaal enthousiast en kunnen niet wachten tot een volgend deel in de serie verschijnt.
Hartman had aangekondigd dat de serie uit zeven delen zal bestaan. De uitgever heeft niet in de publiciteit gebracht waarom het er uiteindelijk maar vijf geworden zijn. Voor mij als lezer was dat trouwens wel genoeg.

 

Recensies

"Hartman steelt vooral de show wat betreft de wending die het verhaal rond een zeker punt neemt. De lezer zal met vraagtekens zitten en zich afvragen of Jessy overruled wordt door de mensen om haar heen. Is de stoere dame, die zo herkenbaar was uit de voorgaande delen, definitief verslagen? Doodskleed is een weergaloos slot van de Jessica Haider serie. Met het laatste boek in deze serie laat Corine Hartman zien dat ze met Jessica Haider een uniek personage heeft geïntroduceerd in het Nederlandse thrillergenre. Een personage dat een onuitwisbare indruk heeft gemaakt." http://sorayaschrijft.tum...rtman-2015
"Doodskleed is een imponerende afsluiting van een serie overtuigende en unieke thrillers. Een heftig, geloofwaardig en soms ontroerend verhaal dat een aantal geweldige plotwendingen kent en een totaal onvoorspelbare ontknoping. Doodskleed is een definitief afscheid. Corine Hartman heeft haar verhalen verteld, het boek gesloten en Jessica haar onvergelijkbare plek in de wereld van het spannende boek gegeven. Er was lef voor nodig om een onconventionele hoofdpersoon als Jessica Haider te introduceren en er is moed voor nodig om op het hoogtepunt afscheid van haar te nemen. Ongetwijfeld zal Corine Hartman haar grote schare fans verrassen met nieuwe inspirerende hoofdpersonen en gruwelijk spannende thrillers." http://mijnboekenblog.com...oodskleed/
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.912 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Ik vond het destijds  mijn taak om de verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met nieuwe en/of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk ook gewoon leuk zijn. Docenten kunnen je met het aanprijzen van leuke en/of spannende boeken enthousiast maken. Stukken die interessant zijn, voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat.  Ik heb nu ruim 1460 verslagen gemaakt, waarvan een heleboel Zeker-Weten-Goed-verslagen. Er staan vragen over de inhoud aan het eind om je te laten zien of je het boek begrepen hebt.

Bij Scholieren.com probeer ik daarom zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Ik hoop altijd dat de 'moderne leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende schrijvers ook op de leeslijst te zetten. Uittreksels maken vond ikzelf vroeger helemaal niet leuk. Ik kocht daarom ook uittrekselboeken. (Bijvoorbeeld Literama, Apercu, Der Rote Faden) Nu maak ik zelf boekverslagen voor  scholieren.com. Nog een gemeend advies: wees verstandig en lees altijd wel het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een een prima geheugensteun voor je mondeling zijn.
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek ook niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com levert.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Cees